Afrodisiacele au fost folosite încă din perioada Antichității pentru a stimula dorința sexuală. Alimente precum ginsengul, mirodeniile și fructele exotice erau considerate eficiente în prevenția disfuncțiilor sexuale și promovarea stării de excitație. Dar confirmă știința acest lucru?
Continuă să citești și vei afla în următoarele minute care este adevărul din spatele alimentelor afrodisiace și care sunt beneficiile reale ale acestora.
Sunt numite afrodisiace acele alimente și suplimente despre care se crede că pot stârni dorința și pot crește plăcerea sexuală. În timpuri străvechi, erau folosite atât ca soluții pentru creșterea performanței sexuale și a apetitului sexual, cât și pentru a stimula fertilitatea și potența.
Denumirea își are originea în numele zeiței Afrodita, simbolul iubirii și al frumuseții din mitologia greacă, deși afrodisiacele fac parte din istoria multor alte culturi, inclusiv cea chineză și cea africană.
Când o soluție ajunge atât de populară încât o regăsim peste tot în lume, în tradițiile unor culturi atât de diferite, trebuie să existe un sâmbure de adevăr, nu-i așa?
Adevărul este că cercetările științifice moderne ne oferă prea puține rezultate concludente. Deocamdată, efectul afrodisiac rămâne mai degrabă autosugestie decât un impact miraculos real asupra persoanelor care doresc să-și crească libidoul. Ele nu provoacă instant starea de exictație ca prin magie, ci mai degrabă susțin sănătatea sexuală în mod indirect, pe termen lung.
Când ai o dietă bogată în alimente nutritive, pline de vitamine și minerale, acestea îți susțin sănătatea hormonală, cardiovasculară și generală, contribuind pozitiv inclusiv la nivelul dorinței sexuale.
Dacă știința nu demonstrează în totalitate potențialul afrodisiac al alimentelor, atunci cum se explică starea de bine, relaxarea, poate chiar creșterea libidoului pe care totuși le experimentezi după ce mănânci o porție de fructe, de exemplu?
Ei bine, majoritatea alimentelor considerate afrodisiace funcționează de fapt la nivelul sistemului nervos. Ele conțin substanțe ce influențează neurotransmițători ca serotonina și dopamina, hormoni responsabili cu plăcerea, satisfacția, starea de dispoziție și gestionarea stresului. Când ești mai puțin încordată, corpul tău se poate concentra mai mult pe dorință și pe plăcere.
În mod asemănător, unele alimente bogate în magneziu contribuie la reducerea stresului și implicit a nivelului de cortizol Acest lucru are indirect efecte pozitive și asupra echilibrului hormonal care se află la baza dorinței sexuale.
Alte cercetări asociază consumul anumitor alimente cu sănătatea cardiovasculară și hormonală. În aceste situații, efectul afrodisiac este dat de substanțele nutritive care se află în aceste alimente, care pot stimula producția de hormoni sexuali și circulația sângelui către organele sexuale.
Vestea bună este că la fel cum nu există multe dovezi concludente privind impactul afrodisiacelor naturale asupra sexualității, nu există nici motive serioase pentru care ar trebui să le eviți (cu unele excepții pe care le vom aminti spre finalul articolului). Acestea sunt sigure pentru majoritatea persoanelor și, consumate cu moderație, pot contribui la un stil de viață sănătos și echilibrat.
Printre alimentele folosite cel mai frecvent pentru a stimula plăcerea și dorința sexuală se regăsesc:
Fructele se află în general pe primele poziții în topul alimentelor afrodisiace.
Pe lângă aroma plăcută, majoritatea sunt bogate în antioxidanți, vitamine esențiale și flavonoide care susțin sănătatea generală și pot sprijini indirect apetitul sexual. În plus, unele fructe au devenit simboluri erotice datorită culorii, texturii sau formei lor, asociate cu senzualitatea.
Câteva dintre fructele considerate afrodisiace sunt:
Fructele de pădure: în special murele, bogate în zinc, care favorizează secreția de testosteron în cazul bărbaților.
Având un conținut ridicat de uleiuri volatile, antioxidanți și compuși bioactivi care pot stimula circulația, pot susține digestia și pot îmbunătăți tonusul general, condimentele și ierburile aromatice au fost apreciate și folosite pentru potențialul afrodisiac încă din Antichitate.
Unele au arome exotice care trezesc pasiunea și creează o atmosferă senzuală. Altele provoacă senzația de încălzire sau au o simbolistică aparte care le aduc în sfera erotică.
Printre cele mai populare se numără:
Peștele și fructele de mare sunt bogate în proteine, acizi grași omega-3 și alți nutrienți esențiali, care susțin sănătatea generală, fertilitatea și echilibrul hormonal. Toți acești factori pot influența vitalitatea și apetitul sexual. În general, sunt consumate pentru un potențial efect afrodisiac:
Cacaua și ciocolata neagră cu un conținut ridicat de cacao se numără de foarte mult timp printre alimentele cele mai cunoscute pentru potențialul de a crește dorința sexuală. Sunt bogate în feniletilamină, un compus organic care poate stimula sistemul nervos central și despre care se crede că poate îmbunătăți starea de spirit.
Semințele și nucile conțin în mare parte grăsimi sănătoase, dar și cantități semnificative de proteine, vitamine și minerale precum zinc și magneziu.
Toți acești nutrienți susțin starea generală de sănătate, echilibrul hormonal și sănătatea cardiovasculară, care la rândul lor pot avea un impact direct asupra apetitului sexual:
În condițiile unui consum moderat, vinul roșu este considerat un afrodisiac de către anumiți specialiști. Există cercetări care sugerează că, pe termen scurt, ar putea crește funcția și dorința sexuală în special în cazul femeilor, datorită impactului asupra circulației sangvine.
Totuși, ține cont de faptul că în ciuda celor câteva efecte benefice pe care alcoolul le-ar putea avea asupra sistemului cardiovascular, consumul pe termen lung poate avea chiar un efect opus față de cel afrodisiac.
În lipsa moderației, chiar și vinul roșu poate crește riscul de afecțiuni hepatice, cancer, insomnii, anxietate, depresie și alte probleme de sănătate, inclusiv pierderea apetitului sexual.
Chiar dacă nu sunt acele elixire ale pasiunii despre care credeai că stârnesc instant o dorință sexuală puternică, afrodisiacele rămân în continuare un mijloc prin care poți aduce un aport suplimentar de antioxidanți, fibre, minerale și vitamine hrănitoare în alimentația ta.
Toți acești nutrienți au beneficii incontestabile pentru sănătate, mult dincolo de dorința de intimitate:
Consumul regulat de alimente afrodisiace poate sprijini sănătatea vasculară și circulația sângelui datorită conținutului bogat în vitamine, minerale, antioxidanți, flavonoide și compuși bioactivi.
O circulație bună asigură oxigenarea optimă a organelor și țesuturilor, inclusiv a celor implicate în răspunsul sexual. Astfel, aceste alimente pot contribui indirect la îmbunătățirea performanțelor fizice și sexuale.
Multe alimente afrodisiace, cu precădere fructele, peștii și nucile, sunt bogate în zinc, magneziu și anumite vitamine. Toți aceștia sunt nutrienți esențiali pentru sinteza hormonilor sexuali și pot sprijini producția naturală de testosteron și estrogen.
Consumul de alimente afrodisiace poate reduce senzațiile de oboseală și epuizare, contribuind indirect la creșterea interesului sexual și la îmbunătățirea performanței sexuale. Sunt bogate în proteine, carbohidrați complecși, grăsimi sănătoase și vitamine, care îi furnizează organismului energie și contribuie la o alimentație echilibrată.
Totuși, dacă suferi de oboseală cronică, discută neapărat cu un specialist pentru a depista cauza și a primi tratamentul potrivit. La rândul ei, oboseala cronică poate fi o cauză în sine pentru lipsa dorinței sexuale.
Cele mai multe dintre alimentele afrodisiace sunt fructe, legume, nuci, semințe, ierburi și condimente, toate bogate în antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi și reduc stresul oxidativ.
Împreună, ele pot forma o alimentație echilibrată și nutritivă care susține sănătatea celulelor, protejează sistemul cardiovascular și întărește imunitatea, contribuind la o stare generală de bine care favorizează vitalitatea sexuală.
Efectele benefice nu le anulează pe cele negative. Deși contraindicațiile sunt rare în consumul alimentelor afrodisiace, acestea există și întotdeauna trebuie să ții cont de ele.
Da, afrodisiacele pot aduce numeroase beneficii pentru sănătate și vitalitate. Dar în combinație cu anumite alimente, sau pentru persoanele care suferă de diverse afecțiuni medicale, alergii sau sensibilități, pot provoca și reacții adverse.
În egală măsură este importantă moderația. Oricât ar fi de benefice, până și alimentele nutritive pot fi dăunătoare pentru digestie și pentru sistemul cardiovascular atunci când sunt consumate în exces.
Așa că vom dedica această secțiune discuțiilor despre precauții și contraindicații.
Alimente precum nucile, fructele de mare, semințele sau anumite condimente pot provoca alergii sau intoleranțe la unele persoane.
Simptomele pot varia de la reacții ușoare, cum ar fi erupții cutanate sau disconfort digestiv, până la reacții severe, cum ar fi șocul anafilactic.
Dacă știi că ești alergică la anumite ingrediente, verifică întotdeauna ce conține alimentul înainte să-l consumi.
Consumat în exces, orice aliment, oricât ar fi el de nutritiv, poate provoca disconfort digestiv, greață, diaree sau tulburări ale tensiunii arteriale.
Unele condimente picante sau stimulente pot chiar să irite stomacul sau pot crește ritmul cardiac dacă sunt consumate în cantități mari.
Întotdeauna consumă alimentele afrodisiace cu moderație pentru a te asigura că beneficiezi de eventualele efectele pozitive fără să-ți asumi riscuri inutile.
Dacă urmezi orice fel de tratament medicamentos sau suferi de anumite afecțiuni, întotdeauna consultă-ți medicul înainte de a începe să consumi regulat anumite alimente. Unele dintre ele pot interacționa cu medicamente ca anticoagulantele sau tratamentele pentru diabet, în timp ce altele pot duce la agravarea unor afecțiuni precum refluxul gastric.
Mai ai și alte întrebări despre alimentele afrodisiace, cât sunt de eficiente sau care sunt cele mai potrivite pentru tine? Încercăm să răspundem celor mai frecvente dileme în această secțiune.
Multe alimente considerate afrodisiace au fost studiate pentru compușii lor activi și impactul asupra libidoului, fertilității, plăcerii sau performanței sexuale. Dar majoritatea dovezilor sunt indirecte sau bazate pe studii limitate. Deocamdată, efectul placebo este cea mai plauzibilă explicație pentru efectele reale observate asupra dorinței sexuale după consumul acestor alimente.
Printre cele mai cunoscute condimente cu reputație afrodisiacă se numără scorțișoara, ghimbirul, ardeiul iute și șofranul. Acestea au fost folosite încă din timpuri străvechi, inclusiv în cultura chinezească, indiană și europeană, pentru efectele pozitive asupra apetitului sexual.
Alimentele bogate în zinc, proteine și acizi grași omega-3, precum fructele de mare, nucile, semințele și carnea slabă, sunt asociate cu sănătatea sexuală masculină. Se consideră că acestea pot sprijini producția de testosteron și potența, având efecte pozitive inclusiv asupra fertilității și a nivelului de energie.
Fructele bogate în antioxidanți și vitamine, precum fructele de pădure și citricele, dar și legumele verzi, nucile, semințele și ciocolata neagră, sunt deseori folosite de femei pentru efectul afrodisiac. Acestea conțin nutrienți ce pot susține producția de estrogen și echilibrul hormonal, contribuind indirect la o stare de bine și la un apetit sexual ridicat.
Stresul cronic provoacă o creștere a nivelului de cortizol în organism, iar acest lucru poate afecta negativ apetitul sexual. Chiar și alimentele considerate afrodisiace au un efect mai slab dacă nivelul de cortizol e ridicat din cauza oboselii și a anxietății. În astfel de situații, gestionarea stresului este la fel de importantă ca alimentația pentru o viață sexuală sănătoasă.
Sursa foto: Pexels.com