Dacă îți dorești să devii mămică, perioada menstruației nu este cea mai favorabilă pentru a rămâne însărcinată. Dar doar pentru că probabilitatea unei sarcini este mai scăzută în acele zile, nu înseamnă că șansele sunt egale cu zero. Improbabil, dar nu imposibil!
Da, în urma unui contact sexual neprotejat poți rămâne însărcinată chiar dacă ești la menstruație. Citește articolul nostru și află de ce!
Nu, nu este un mit. Poți rămâne însărcinată în timpul menstruației și aceasta este o realitate chiar dacă șansele sunt scăzute. Dacă nu îți dorești o sarcină, îți recomandăm să fii atentă la câțiva factori cheie care pot crește sau scădea drastic riscul de sarcină:
Utilizarea metodelor contraceptive: vorbim despre risc de sarcină în timpul menstruației atunci când ne referim la contactele sexuale neprotejate. Dacă te protejezi corect, nu este cazul să te îngrijorezi în legătură cu o sarcină.
Durata ciclului menstrual: cu cât ciclul tău menstrual este mai scurt, cu atât șansele să rămâi însărcinată în urma unui contact sexual neprotejat cresc, pentru că ovulația poate coincide cu ultimele zile de menstruație.
Durata menstruației: la fel ca în cazul duratei ciclului menstrual, cresc șansele unei sarcini în cazul femeilor cu menstruații mai îndelungate, pentru că ultimele zile de sângerare pot coincide cu perioada ovulatorie.
Momentul în care au avut loc raporturile sexuale: spermatozoizii pot supraviețui în sistemul reproducător pentru până la 5 zile. Dacă ai contact sexual neprotejat chiar și cu 5 zile înainte de ovulație, este posibil ca un spermatozoid să fi supraviețuit până la momentul ovulației și astfel să rămâi însărcinată. De aceea poți rămâne însărcinată în ultima zi de ciclu (sau chiar mai devreme).
Motivul pentru care menstruația nu este perioada cea mai favorabilă să încerci să rămâi însărcinată este că în general nu coincide cu perioada fertilă. Dacă îți dorești să devii mămică, urmărirea perioadei fertile te poate ajuta să aproximezi mai precis zilele când șansele de sarcină sunt cele mai ridicate. Pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi să-ți cunoști și să-ți înțelegi fazele ciclului menstrual:
Faza foliculară este de regulă cea mai lungă fază a ciclului menstrual, care începe în ziua 1 de menstruație și durează până la ovulație (adică poate avea o durată de 13-21 de zile). Cunoscută și sub denumirea de fază preovulatorie, aceasta este faza în care nivelul de estrogen se ridică astfel încât mucoasa uterină se îngroașă, iar unul dintre foliculii care cresc pe ovare se dezvoltă într-un ovul matur.
Dacă te întrebi în a câta zi după ciclu poți rămâne însărcinată (respectiv din a câta zi de menstruație este posibilă sarcina), depinde în mod direct de cât durează faza foliculară și formarea ovulului.
Faza ovulatorie este situată chiar la mijlocul ciclului menstrual, între faza foliculară și faza luteală, de obicei în ziua 14 a ciclului menstrual. Este considerată perioada în care corpul tău este cel mai fertil. Ovulația înseamnă eliberarea ovulului matur, pregătit să fie fertilizat de un spermatozoid și să formeze sarcina.
Șansele să rămâi însărcinată sunt cele mai ridicate în aceste zile. Dacă ai un ciclu menstrual foarte scurt, ovulația poate avea loc mai devreme de ziua 14 și poate coincide cu ultimele zile de menstruație. În acest caz, te poți afla în perioada fertilă și poți rămâne însărcinată pe ciclu.
Faza luteală reprezintă a doua jumătate a ciclului menstrual, care începe imediat după ovulație și ține până în ultima zi a ciclului, respectiv prima zi a următoarei menstruații. În cazul unui ciclu menstrual de 28 de zile, faza luteală are loc de obicei între zilele 15 și 28.
În faza luteală, corpul se pregătește pentru sarcină: mucoasa uterină continuă să se îngroașe și ovulul ajunge în uter. Dacă acesta a fost fertilizat, se va implanta și va începe sarcina. Dacă nu a fost fertilizat, nu va continua să se dezvolte, iar mucoasa uterină va fi eliminată începând cu prima zi de menstră.
Menstruația este acea fază a ciclului menstrual în care corpul sângerează și elimină țesutul uterin îngroșat în timpul fazei luteale, dacă nu a avut loc implantarea sarcinii. În funcție de cât de abundente sunt sângerările lunare, folosește produse menstruale 100% organice cu un grad de absorbție potrivit pentru tine.
Sângerările menstruale pot dura între 2 și 7 zile și pot fi însoțite de dureri abdominale, dureri de spate, schimbări de dispoziție și de apetit, oboseală și alte simptome. Ți-am povestit AICI tot ce trebuie să știi despre menstruație.
Ovulația este acea perioadă a ciclului menstrual care începe imediat după faza foliculară, când ovarele eliberează un ovul matur. În perioada ovulatorie, corpul tău este pregătit să conceapă o sarcină pentru că ovulul poate fi fertilizat dacă se întâlnește cu un spermatozoid.
Ovulația, respectiv perioada în care probabilitatea să rămâi însărcinată este cea mai crescută, durează doar o zi. Dacă în decursul acesteia ovulul matur nu este fertilizat, el moare în 12 până la 24 de ore. Această scurtă perioadă de timp este considerată perioada ta fertilă, despre care ți-am explicat AICI tot ce trebuie să știi, inclusiv cum să o calculezi și cât este de important să o monitorizezi dacă îți dorești să rămâi însărcinată.
Dacă ai un ciclu menstrual scurt, de 20-21 de zile, șansele unei sarcini la menstruație cresc.
Logica după care poți să rămâi gravidă pe ciclu se bazează tocmai pe modul în care se formează sarcina: este necesar ca ovulul eliberat de ovarele tale să se întâlnească cu un spermatozoid. Ținând cont că ovulul este eliberat doar în timpul ovulației și că supraviețuiește doar pentru 12-24 de ore, sarcina se poate forma în timpul unui contact sexual neprotejat în faza ovulatorie. În cazul unui ciclu menstrual scurt, ultimele zile de menstruație pot coincide cu faza ovulatorie și astfel poate să apară o sarcină.
De asemenea, deoarece spermatozoizii pot rămâne în sistemul tău reproducător pentru până la 3-5 zile, ei vor putea supraviețui până la ovulație chiar dacă ai avut contact mai devreme, în afara fazei ovulatorie.
Atunci când ovulul fertilizat se fixează în peretele uterului, poate să cauzeze o ușoară sângerare. Este normală, se numește sângerare de implantare și apare de obicei la 10-14 zile de la concepție Este un semn timpuriu de sarcină și nu trebuie confundată cu menstruația – nu este la fel de abundentă și durează mai puțin de 3 zile.
În mod normal, șansele să rămâi însărcinată chiar înainte de menstruație sunt mai scăzute, pentru că se presupune că ovulația a avut deja loc, iar un ovul nefertilizat nu supraviețuiește mai mult de 4 de ore în corp. Dar dacă ovulația are loc mai târziu în timpul ciclului menstrual, în zilele de dinaintea menstruației, un contact sexual neprotejat poate duce la o sarcină chiar și în aceste zile.
Motivul pentru care nu poți să știi exact cu câte zile înainte de menstruație nu poți rămâne însărcinată este că poți doar să îți aproximezi faza ovulatorie, dar nu știi cu precizie când ești la ovulație. Este și motivul pentru care metoda calendarului ar trebui folosită doar pentru a aproxima perioada fertilă în cazul în care îți dorești să devii mămică, și nu ca metodă contraceptivă.
Da, cu siguranță poți rămâne însărcinată după ciclu. De fapt, pentru că spermatozoizii pot supraviețui atât de mult în corpul tău (până la 5 zile), șansele unei sarcini după menstruație cresc pe măsură ce următoarea ovulație se apropie.
Da, iar șansele unei sarcini în ultimele zile de menstruație sunt chiar mai crescute decât în primele, mai ales dacă ovulația are loc mai devreme și se suprapune cu ultimele zile de menstră. De aceea este important să te protejezi în timpul fiecărui act sexual dacă nu îți dorești un copil.
Dacă nu planifici și nu îți dorești să devii mămică, sexul în timpul menstruației nu este considerat o metodă de protecție. În schimb, poți evita o sarcină nedorită indiferent în ce fază a ciclului menstrual te afli, folosind următoarele metode:
Prezervativul: este singura metodă contraceptivă care te protejează atât de o sarcină cât și de bolile cu transmitere sexuală. Folosește prezervativul în timpul fiecărui act sexual, fără excepție, pentru a te feri de orice risc (de sarcină, dar și de infecție).
Contraceptivele orale: anticoncepționalele reprezintă o altă metodă sigură de a te proteja de o sarcină nedorită pentru că previn eliberarea unui ovul și fac imposibilă fertilizarea acestuia. Ține cont totuși că pilulele contraceptive ar trebui luate doar la recomandarea medicului, în funcție de propriile tale nevoi, pentru că acționează la nivel hormonal.
Contracepția de urgență: pastila de a doua zi nu este o metodă contraceptivă, ci doar un “plan B” în cazul în care ai avut un contact sexual neprotejat sau dacă metoda contraceptivă folosită a eșuat. Se folosește la cel mult 72 de ore de la un contact sexual neprotejat și va preveni doar sarcina care ar fi putut să rezulte în urma acestuia. În continuare va trebui să folosești o metodă de protecție pentru a preveni sarcinile ce pot rezulta din contactele ulterioare.
Printre primele semne care pot indica prezența unei sarcini se numără întârzierea menstruației, sângerarea de implantare, urinările frecvente, grețurile și starea de oboseală. Mai multe despre cum știi că ești însărcinată și care sunt primele simptome ți-am povestit AICI. Dar odată ce apare suspiciunea că ai putea fi însărcinată, cea mai sigură modalitate să confirmi dacă ai rămas sau nu însărcinată în urma unui contact sexual neprotejat este să efectuezi un test de sarcină.
Poți face un test rapid de urină acasă, care va detecta sarcina în funcție de nivelul de hormon hCG din urină (se găsește la farmacie), sau un test de sânge la laborator. Dacă rezultatele sunt pozitive, discută cu medicul pentru a stabili pașii următori.
Sursa foto: 123RF.com