"Putem alege să folosim darul vieții pentru a face lumea un loc mai bun, sau să nu ne deranjăm."
Fascinată de viața sălbatică, Jane Goodall a plecat în Africa, unde a făcut descoperiri revoluționare despre comportamentul cimpanzeilor. Azi, munca ei de aproape 60 de ani este recunoscută ca fiind una dintre cele mai mari realizări ale științei secolului XX.
În calitate de ambasadoare a naturii și a drepturilor animalelor, a fondat organizația globală de conservare a vieții sălbatice și a mediului înconjurător „Institutul Jane Goodall” și a fost numită Mesager al Păcii al ONU.
Azi, Jane este vegetariană și susține această dietă din motive etice, de mediu și de sănătate!
"Criza schimbărilor climatice a fost deja rezolvată. Avem deja toate faptele și soluțiile. Tot ce trebuie să facem este să ne trezim și să ne schimbăm."
La doar 16 ani, a reușit să pornească o mișcare la nivel internațional pe tema încălzirii globale iar azi, îi provoacă în continuare pe liderii mondiali să ia măsuri împotriva schimbărilor climatice. În 2018, a inițiat o mișcare prin care să atragă atenția politicienilor și să ajute la conștientizarea emisiilor de CO2 printre alte scopuri. Greta a fost desemnată de către Time Cea mai Tânără Persoană a Anului și a primit nu mai puțin de 3 nominalizări la Premiul Nobel pentru Pace.
"Generația care distruge mediul nu este cea care plătește prețul. Aceasta este problema."
Pentru contribuția sa la dezvoltarea sustenabilă, la democrație și pace, Maathai a devenit prima femeie africană care a primit Premiul Nobel pentru Pace, în 2004! Ea a fondat „Mișcarea Centura Verde”, un ONG care se concentrează pe plantarea de copaci, conservarea mediului și drepturile femeilor. A fost președintă a Consiliului Național al Femeilor din Kenya, consilier onorific al Consiliului Mondial al Viitorului și membră a Parlamentului din Kenya.
"În economia naturii, moneda de schimb nu sunt banii, ci viața."
Datorită activismului său anti-OMG-uri, este adesea numită "Gandhi a cerealelor". Activitatea ei este dedicată dezvoltării unor metode de agricultură sustenabilă, a protejării biodiversității și a semințelor indigene. Ea a fondat Organizația Femeilor pentru Mediu și Dezvoltare (WEDO) și are un rol esențial în mișcarea ecofeministă globală, încurajând mai multe femei să lupte împotriva dezastrelor ecologice!
"Toată lumea are dreptul la dezvoltare, ceea ce înseamnă că toată lumea are dreptul la energie curată."
Sunita o ecologistă, activistă politică și susținătoare a conceptului dezvoltare durabilă, din India. Este director atât al Societății pentru Comunicații de Mediu, cât și al Institutului de cercetare din India, Centrul pentru Știință și Mediu, prin intermediul căruia a dezvăluit nivelul ridicat de pesticide din băuturile răcoritoare precum Coca-Cola și Pepsi. De-a lungul timpului, Sunita a câștigat mai multe premii la nivel global pentru diverse proiecte de sustenabilitate, cum ar fi colectarea apei de ploaie sau reducerea poluării aerului.
"Cred că atunci când abuzezi de mediu, abuzezi de tine însuți."
"Cu cât ne putem concentra mai clar atenția asupra minunilor și realităților universului, cu atât mai puțină atracție vom avea pentru distrugere."
Rachel Carson este o personalitate cheie în apariția ecologismului, în secolul al XX-lea. Cartea sa "Marea din jurul nostru" a devenit bestseller, urmată de celebra sa lucrare "Primăvara tăcută" în care avertiza asupra efectelor nocive ale substanțelor chimice, ale pesticidelor și ale insecticidelor asupra oamenilor, animalelor și mediului! Cărțile ei au revoluționat mișcarea globală de mediu, vânzându-se în peste 2 milioane de exemplare iar azi sunt printre cele mai influente scrieri de mediu publicate vreodată.
Isatou Ceesay e recunoscută în Gambia drept "Regina plasticului". O activistă care, în ciuda faptului că a abandonat școala la o vârstă fragedă, nu se oprește din a învăța și a acționa pentru mediul înconjurător. A inspirat și a condus o comunitate să își schimbe radical comportamentul și să creeze un impact pozitiv asupra planetei, iar azi, Inițiativa Femeilor din Gambia colaborează acum cu comunități din Africa de Vest pe probleme legate de mediu și în special de deșeurile din plastic. Rolul ei în emanciparea femeilor într-un stat cu o societate dominată de bărbați este crucial.