Lohiile sunt sângerările vaginale care apar imediat după naștere și pot dura câteva săptămâni, fiind mai abundente în primele zile și reducându-se treptat până când dispar complet. Sunt asemănătoare cu sângerările menstruale, având textură și miros similar, metalic.
Lohiile conțin o combinație de sânge, secreții și țesut uterin, rămășițe a ceea ce pe perioada sarcinii a ajutat la dezvoltarea și creșterea fătului.
Nu apar ca o consecință negativă sau ca o problemă, ci sunt un element natural al procesului de vindecare prin care trece corpul mamei în perioada postpartum. Lohiile sunt normale și, de cele mai multe ori, dispar fără complicații sau motive de îngrijorare.
Imediat după naștere și în primele zile, lohiile pot fi foarte abundente, și pot rămâne așa chiar și după ce părăsești spitalul și ajungi acasă cu bebelușul. În special dacă te miști mult și suprasoliciți corpul. Vei simți scurgerile mai ales când stai în picioare, datorită formei vaginului.
Abia după câteva zile, fluxul acestor sângerări începe să se reducă. Pe măsură ce sângerarea se reduce la scurgeri ocazionale, vei folosi din ce în ce mai puține absorbante și vei putea să treci la protejslipuri (absorbante zilnice). Este important să folosești absorbante din bumbac 100% organic cum sunt cele de la Enroush, care au pH neutru și nu conțin chimicale.
Flora ta vaginală este vulnerabilă în permanență, dar cu atât mai predispusă la iritații și infecții după naștere, așa că protejeaz-o folosind doar produse menstruale din ingrediente pure, fără vopseluri și înălbitori.
Sângerările vaginale postpartum evoluează diferit pentru fiecare femeie. Dar în principiu, există trei stadii ale lohiilor, care se manifestă astfel:
Rubra (în primele 3-4 zile): lohii de culoare roșu aprins sau închis, flux puternic similar cu cel menstrual, crampe abdominale ușoare
Serosa (durează între 4-12 zile): lohii mai apoase de culoare rozalie sau maronie, flux mai slab decât în primele zile.
Alba (durează între 12 zile - 6 săptămâni): ultimul stadiu al lohiilor, se manifestă sub formă de scurgeri ușoare sau spotting de culoare gălbuie sau albicioasă, cu sânge foarte puțin sau deloc.
Fiecare zi este diferită, și timpul necesar până lohiile dispar definitiv diferă în funcție de mai mulți factori. Mai în detaliu despre cum se schimbă scurgerile postpartum de la o zi la alta îți spunem mai jos.
Deși lohiile pot continua până la 8-12 săptămâni de la naștere, în mod normal ele se schimbă cel mai vizibil de-a lungul primelor 6 săptămâni. După aceea pot să mai rămână acele scurgeri despre care vorbeam, în stadiul Alba.
Modificările cele mai importante au loc până în săptămâna 6, așa că uite la ce poți să te aștepți în fiecare zi:
Ziua 1: flux abundent, sângerări roșii sau maronii, mici cheaguri
Zilele 2 până la 6: sângerări de culoare roșu deschis sau maro închis
Zilele 7 până la 10: la fel, sângerări de culoare roșu deschis sau maro închis, dar cu schimbări de flux
Zilele 11 până la 14: flux redus, sângerări maro închis
Săptămânile 3-4: sângerări de culoare deschisă, fluxul se reduce și mai mult
Săptămânile 5-6: spotting de culoare maronie
În mod normal, ți-am spus mai sus cum se schimbă culoarea naturală a lohiilor în funcție de stadiul în care te afli în perioada postpartum. Acestea pot varia de la roșu deschis și roșu închis până la maro, roz sau galben deschis spre final.
Ce nu este normal este ca sângerările să fie de culoare diferită, spre exemplu verzui. Sau să-și păstreze aceeași culoare de roșu aprins sau închis la mai multe zile de la naștere. După primele două săptămâni, ar trebui ca nuanța lor să se schimbe și fluxul să se reducă. Discută cu medicul dacă nu se întâmplă acest lucru.
Cât despre textură, este normal ca în primele zile lohiile să conțină cheaguri mici. Dar acestea nu ar trebui să depășească dimensiunea unor monede, și ar trebui să se reducă. După primele 3-4 săptămâni, cheagurile ar trebui să fie foarte puține, foarte mici, sau să dispară cu totul..
Deși există câteva asemănări între lohii și menstruație (cum îți spuneam și mai sus despre dureri menstruale, miros, flux, prezența cheagurilor etc.), diferența majoră dintre cele două constă în cât durează.
În funcție de durata ciclului menstrual, zilele de menstruație pot dura între 2 și 8 zile. Pe blogul nostru găsești o mulțime de articole cuprinzătoare legate de tot ce ar trebui să știi despre ciclul menstrual. Sângerările postpartum, în schimb, țin mult mai mult decât o menstruație normală.
Pentru majoritatea femeilor, sângerările menstruale durează în jur de o săptămână. Lohiile, în cele mai multe cazuri, durează în jur de 6 săptămâni.
Cu toate că experiența fiecărei mămici cu lohiile este diferită, există câțiva factori care au un efect sigur asupra cantității de sânge pe care o pierzi. Fluxul poate să devină mai abundent dacă:
Alăptezi: în timpul alăptării, corpul eliberează oxitocină, un hormon care susține contractarea uterului, motiv pentru care scurgerile au loc într-un ritm mai alert (dar nu pierzi o cantitate mai mare de sânge, ci doar o pierzi mai brusc).
Te ridici în picioare: vaginul are o formă asemănătoare unei cupe. Când stai întinsă sau stai jos, scurgerile se pot acumula într-o cantitate mai mare în vagin. Dar când te ridici în picioare, vaginul își schimbă poziția și tot lichidul acumulat începe să se scurgă.
Depui efort fizic: orice tip de mișcare sau activitate fizică, inclusiv urcatul scărilor, poate accelera scurgerea lohiilor.
De obicei nu apar complicații din cauza lohiilor, însă există și excepții. Fii întotdeauna atentă dacă apar sângerări sau schimbări anormale, și mergi la medic cât mai curând dacă observi astfel de simptome:
Scurgeri de culoare verzuie
Umflarea zonei din jurul vaginului
Dureri în zona vaginală
Un miros neplăcut, diferit de cel normal la menstruație
Cheaguri mai mari de 4 cm
Cheaguri numeroase
Dureri pelvine și crampe abdominale foarte puternice
Sângerări foarte abundente (ești nevoită să schimbi absorbantul în fiecare oră)
Amețeală și senzația de leșin
Simptome de gripă, febră sau frisoane
Se numește hemoragie postpartum atunci când lohiile sunt excesiv de abundente, iar atonia uterină este cauza cea mai frecventă.
În mod normal, uterul se contractă postpartum și se strânge pentru a opri sângerarea acolo unde în timpul sarcinii se afla placenta (organul care asigură hrănirea fătului). În cazul atoniei uterine, uterul nu mai are aceste contracții normale, motiv pentru care lohiile devin foarte abundente.
De asemenea, femeile care nasc prin cezariană sunt mai predispuse la hemoragia postpartum decât cele care nasc pe care naturală. Dar există și alți factori care pot crește predispoziția pentru sângerări excesive sau le pot cauza, printre care:
Travaliu îndelungat
Oxitocina administrată pentru inducerea travaliului
Nașterea unui bebeluș cu o greutate mai mare de 4 kg
Nașterea gemenilor/tripleților sau mai multe nașteri
Leziuni ale vaginului, cervixului sau uterului la naștere
Anestezia generală pentru cezariană
Probleme ale placentei
Obezitatea
Preeclampsia (prezența de proteine în exces în urină și hipertensiunea arterială în timpul sarcinii)
În funcție de cauză și simptome, medicul îți poate propune diverse abordări pentru a ameliora hemoragia postpartum. Printre diferitele modalități de a trata sângerările abundente se regăsesc:
Administrarea de oxitocină sau alte medicamente ce provoacă contracțiile uterului
Administrarea de medicamente care opresc sângerarea
Masarea uterului pentru a stimula contracțiile
Îndepărtarea rămășițelor de placentă din uter
Transfuzia de sânge pentru a înlocui pierderile mari de sânge
Embolizarea arterelor uterine pentru a limita fluxul sangvin ce ajunge la uter
Introducerea unui balon Bakri care se umflă în uter și aplică presiune pentru a opri hemoragia
Intervenție chirurgicală: dacă nu se cunosc cauzele hemoragiei, medicul poate efectua o procedură de deschidere a abdomenului numită laparotomie pentru a determina cauza și a opri sângerarea; de asemenea, în anumite cazuri, se poate efectua histerectoia (îndepărtarea uterului cu totul)
Lohiile constituie o etapă normală în procesul natural de refacere a corpului tău postpartum. Dacă nu apar hemoragii sau alte complicații despre care am vorbit mai sus, ele nu constituie o problemă care trebuie tratată, ci mai mult un motiv în plus să îți tratezi corpul cu blândețe și răbdare.
Uite câteva recomandări care îți vor fi utile să ai grijă de corpul tău în mod corespunzător pe perioada sângerărilor postnatale.
Vaginul tău și întregul sistem reproductiv este foarte vulnerabil imediat după naștere. Încă se reface, și încă pot exista leziuni la nivelul pereților vaginali și al cervixului. Introducerea oricărui corp străin în vagin poate însemna introducerea bacteriilor care pot să ajungă la uter și să provoace infecții.
Asigură-te că discuți cu medicul și că ai confirmarea lui înainte de a începe să folosești din nou tampoane. În primele 6 săptămâni, pentru a evita pătarea hainelor, folosește doar absorbante cât mai lungi, cu nivel de absorbție ridicat.
Absorbantele Enroush sunt făcute din bumbac 100% organic și îți pot oferi o protecție sigură, fără substanțe toxice care îți pot cauza iritații și infecții ale zonei intime. În plus, datorită stratului inferior din 100% fibre naturale, designului anatomic și aripioarelor din bumbac, sunt super absorbante și nu permit niciun fel de pete accidentale sau scurgeri laterale care să-ți murdărească hainele.
Știm că sunt atâtea de făcut prin casă și că este nevoie de tine peste tot ‒ dar aceste lucruri vor fi la fel și peste câteva săptămâni, când lohiile se ameliorează. Cea mai mare nevoie în acest moment, chiar și a bebelușului, este să ai grijă de tine. Doar așa îi poți oferi și lui atenția și îngrijirea de care are nevoie, așa că focusează-te pe odihnă și refacere.
Ai răbdare și evită activitățile obositoare: chiar și datul cu aspiratorul presupune un efort fizic solicitant și poate accelera scurgerile postpartum. Nu te obosi foarte mult și nu ezita să ceri ajutorul partenerului, al familiei sau al prietenilor atunci când ai nevoie.
Oricât ar fi de eficiente absorbantele, lohiile pot fi foarte abundente mai ales în primele zile și în special dimineața sau când te ridici brusc în picioare. Uneori, scurgerile și petele sunt inevitabile, iar acest lucru nu ar trebui să îți creeze un stres în plus.
Așa că alege să porți îmbrăcăminte și lenjerie pe care nu te va deranja să le murdărești. Astfel te poți mișca liniștită și te poți simți confortabil, fără grija că hainele trebuie să-ți rămână impecabile.