Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Metoda retragerii (Coitus Interruptus) - TOT ce trebuie să știi

Metoda retragerii ca metodă de contracepție? Nu prea! Astăzi știm că avem alternative mai eficiente. Dar din lipsă de informație și din clasicul “lasă că mie nu mi se întâmplă”, multe femei spuneau “da” înainte, iar unele continuă să o facă și acum fără să cunoască riscurile la care se expun.

Denumită și “coitus interruptus”, metoda retragerii își are originile în civilizațiile antice romane și grecești, care preferau familiile mici și din acest motiv foloseau diverse metode de contracepție printre care și metoda retragerii. Problema este că pe cât e de veche, pe atât de multe dezavantaje are. Dar din păcate nu toate femeile știu asta și mai rău, vechimea sa este interpretată drept validare și câștigă încrederea multor cupluri dezinformate. La fel cum o face și metoda calendarului împreună cu care este adesea folosită, o altă metodă veche pentru calcularea ferestrei fertile, pe care am explicat-o pe înțelesul tuturor AICI.

În același timp, înțelegem și că sexul și contracepția sunt încă subiecte tabu, și poate că ți-a fost rușine să întrebi pe cineva, sau nu ai avut pe cine. Așa că astăzi vorbim despre metoda retragerii, de ce NU este eficientă nici în privința contracepției și nici a siguranței, dar și ce alternative mai sigure ai la dispoziție pentru a preveni o sarcină nedorită.

Ce este metoda retragerii

Metoda retragerii, cunoscută și sub denumirea de coitus interruptus, este o metodă contraceptivă antică și nu foarte eficientă pe care cuplurile o folosesc în încercarea de a preveni o sarcină nedorită.

Coitus interruptus înseamnă, de fapt, coit întrerupt sau incomplet, adică întreruperea actului sexual și retragerea penisului din vagin înainte de ejaculare. Și exact asta presupune: ca partenerul să scoată penisul din vaginul femeii înainte ca sperma să fie eliberată. Metoda se bazează pe faptul că dacă lichidul seminal este eliberat în exterior, spermatozoizii nu vor ajunge la trompele uterine pentru a fi fertilizați, și astfel nu se va crea o sarcină.

Dacă lucrurile stau chiar așa și despre cât de eficientă este cu adevărat această metodă, povestim imediat.

TOTUL despre metoda retragerii ➤ Eficienta ➤ Riscuri ➤ Alternative ale metodei retragerii ➤ Descopera mai multe aici!

Cum funcționează metoda retragerii

Dincolo de faptul că este riscantă, metoda retragerii nu este nici ușoară. Este o adevărată provocare pentru partenerul tău să nu-și piardă concentrarea și să nu ajungă atât de aproape de orgasm încât să fie prea târziu să se retragă. Autocontrolul lui devine fundația acestei metode de contracepție.

Dacă totuși vă doriți să folosiți această metodă, uite câteva lucruri care îi pot crește eficiența:

  • Folosește și un spermicid: o substanță contraceptivă locală sub formă de cremă sau ovule care distruge spermatozoizii. Alege-ți spermicidul cu atenție mai ales dacă ai pielea sensibilă, pentru că îți poate provoca reacții alergice.
  • Evită metoda retragerii în perioada fertilă: când ești mai predispusă să rămâi însărcinată. Acesta este motivul pentru care multe persoane folosesc metoda retragerii împreună cu metoda calendarului, prin care își urmăresc perioada de ovulație.
  • Ia pastila de a doua zi: după contactul sexual, mai ales dacă se întâmplă ocazional, pentru că v-a luat valul. Dar nu abuza de ea, deoarece conține o cantitate mare de hormoni și îți poate cauza dereglări hormonale. Nu este o metodă de contracepție, ci o metodă contraceptivă de urgență.
  • Încurajează-ți partenerul să urineze: înainte să începeți un nou act sexual, cu atât mai mult dacă partenerul a mai ejaculat o dată înainte. Așa vă asigurați că orice urmă de lichid seminal este îndepărtată înainte de penetrare.
  • Asigură-te că sperma nu ajunge în zona ta intimă: după retragere, ejacularea ar trebui să fie în altă parte decât pe interiorul coapselor, abdomenul sau vulva ta. Astfel lichidul seminal nu ajunge în vagin, iar efortul partenerului de a se retrage la timp nu este în van.

Cât de eficientă este metoda retragerii

Deși este puțin mai eficient să folosești metoda retragerii decât să nu folosești niciun fel de metodă contraceptivă (dacă îți dorești să previi o sarcină), aceasta nu îți oferă nicio garanție că va funcționa. Ci doar reduce probabilitatea unei sarcini.

Conform statisticilor, una din cinci femei care se bazează doar pe metoda retragerii pentru contracepție, rămân însărcinate, și numai în aproximativ 80% din cazuri aceasta funcționează eficient. Iar asta pentru că sunt multe lucruri de care coitus interruptus nu ține cont, printre care nivelul de autocontrol al partenerului și lichidul preejaculator.

Dar vorbim mai jos despre siguranța și riscurile acestei metode.

TOTUL despre metoda retragerii ➤ Eficienta ➤ Riscuri ➤ Alternative ale metodei retragerii ➤ Descopera mai multe aici!

Cât de sigură este în realitate metoda retragerii

Vrem să îți explicăm exact pe ce se bazează și de ce nu poți avea certitudinea că nu rămâi însărcinată prin metoda retragerii. Așa că uite ce poate merge prost:

  • Ejaculare prematură ‒ tot scopul metodei retragerii are la bază controlul partenerului tău. Pentru a rămâne însărcinată, este necesară o ejaculare la nivelul vaginului, iar prin întreruperea actului sexual, teoretic aceasta nu are loc. Însă există posibilitatea ca partenerul să ejaculeze prematur și imprevizibil, astfel sărind peste etapa pe care se bazează această metodă: retragerea la timp.
  • Boli cu transmitere sexuală ‒ cu sau fără ejaculare, un contact sexual fără prezervativ nu te va proteja de o infecție cu transmitere sexuală. Virusurile, bacteriile și paraziții nu se transmit prin lichidul seminal, ci prin contact intim, așa că metoda nu îți oferă protecție împotriva unor boli precum Chlamydia, Gonorrhea, tricomoniaza, HIV ș.a.
  • Ineficiența metodei ‒ chiar dacă faceți totul ca la carte și partenerul se retrage la timp, tot există posibilitatea să rămâi însărcinată. Pentru să spermatozoizii nu se află doar în lichidul seminal, ci și în cel pre-ejaculator, așa încât se poate începe o sarcină chiar dacă nu a existat o ejaculare. Oricât de bine și-ar controla partenerul momentul ejaculării, nu va putea controla acest fluid în timpul actului sexual, iar eșecul este exclusiv al metodei în sine.

Vestea bună este că există multe alte metode contraceptive ce îți pot oferi o mult mai bună protecție, inclusiv împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală, și despre acestea vom vorbi spre finalul articolului.

TOTUL despre metoda retragerii ➤ Eficienta ➤ Riscuri ➤ Alternative ale metodei retragerii ➤ Descopera mai multe aici!

Riscurile metodei retragerii

Dacă un singur lucru nu merge bine în metoda retragerii, contracepția este compromisă. Ceea ce din start o face o metodă foarte riscantă. Ca să ai o imagine de ansamblu clară, am făcut o listă cu riscurile majore ale acestei metode:

  • Partenerul poate ejacula prematur, fără a-i rămâne vreme să se retragă la timp
  • Spermatozoizii pot ajunge oricum în vagin prin lichidul preejaculator
  • Te poți infecta cu o boală cu transmitere sexuală
  • Vi se poate diminua plăcerea sexuală amândurora din cauza stresului, pentru că în loc să vă bucurați de senzații vă concentrați pe controlul momentului ejaculării

De ce metoda retragerii este des întâlnită

Păi dacă este atât de riscantă și oricum poți rămâne însărcinată prin metoda retragerii, de ce mai este încă folosită? Ei bine, dincolo de lipsa informațiilor corecte și de toate dezavantajele despre care am vorbit, cuplurile au totuși câteva motive bine întemeiate pentru care aleg în continuare să-i acorde încredere:

  • Este la îndemână: nu presupune nicio investiție financiară, de timp sau de energie pentru a căuta și a folosi alte metode contraceptive
  • Este accesibilă oricând: deci este compatibilă cu un act sexual neplanificat, spontan, pentru care tu și partenerul nu v-ați pregătit cu alte metode contraceptive
  • Nu creează dezechilibre hormonale în mod direct: spre deosebire de pilula contraceptivă, de exemplu, metoda retragerii în sine nu afectează nivelul hormonal și nu are alte efecte secundare (cu excepția cazurilor în care se transmite de la partener o boală sexuală ce poate afecta echilibrul hormonal)
  • Nu are implicații religioase: spre deosebire de prezervativ, pilulele contraceptive sau alte metode care sunt condamnate de anumite religii sau culturi.

 Cele mai bune alternative la metoda retragerii

Să revenim însă la cum arată realitatea: 1 din 5 femei care se bazează doar pe metoda retragerii rămân însărcinate, iar aceste statistici nu sunt neglijabile. Deci este important să ții cont de faptul că până și atunci când este folosită corect, riscul apariției unei sarcini nedorite există în continuare.

Plus că nu îți oferă niciun tip de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală, lucru care o face foarte nepotrivită dacă ai un nou partener sau îți schimbi des partenerii sexuali.

De aceea, îți recomandăm să nu ai mare încredere în potențialul ei de a te proteja, ci să te orientezi către alte metode de contracepție a căror eficiență este confirmată medical. Și pentru că ne dorim să fii cât mai bine informată din surse sigure, îți povestim chiar noi detaliile esențiale despre cele mai bune alternative la metoda retragerii.

Prezervativul masculin sau feminin

Este cea mai cunoscută și eficientă metodă contraceptivă de barieră, de unică folosință, care te protejează atât de o sarcină nedorită, cât și de bolile cu transmitere sexuală, pentru că nu permite contactul direct dintre penis și vagin.

Prezervativul masculin este cel pe care îl poartă partenerul, și care nu permite ca sperma sau lichidul preejaculator să ajungă în vagin. Ce trebuie să știi despre el:

  • Dacă este folosit în mod corect, are o rată de succes de 98% în prevenția sarcinilor nedorite.
  • Există prezervative masculine din diverse materiale, dar majoritatea sunt făcute din latex.
  • Majoritatea prezervativelor sunt deja lubrifiate.
  • Pentru prezervativele din latex, poți folosi lubrifianți pe bază de apă.
  • Evită să folosești lubrifianți pe bază de ulei cu prezervativele din latex, pentru că se pot sparge și își pot pierde capacitatea de protecție.

Există și prezervative feminine, care se introduc în vagin cu până la 8 ore înaintea actului sexual și care, la fel, nu permit ca lichidul seminal sau preejaculator să intre în contact cu corpul tău. Avantajul lor este în primul rând că îți oferă mai mult control asupra contracepției (nu mai depinzi de dorința partenerului de a purta sau nu un prezervativ). Dar există beneficii și pentru partener, cum ar fi dispariția senzației că “îl strânge”, și faptul că nu-i reduc plăcerea ca un prezervativ masculin. Folosite în mod corect, prezervativele feminine au o eficiență de 95% în prevenția sarcinilor nedorite.

TOTUL despre metoda retragerii ➤ Eficienta ➤ Riscuri ➤ Alternative ale metodei retragerii ➤ Descopera mai multe aici!

Pastilele contraceptive

De data aceasta o metodă de contracepție orală, pastilele contraceptive sunt o altă metodă de prevenție a sarcinii folosită de foarte multe femei. Dezavantajul lor este că introduc o cantitate de hormoni sintetici în corpul tău, lucru care îți poate cauza dezechilibre hormonale și poate avea diverse efecte secundare. De asemenea, nu te protejează de bolile cu transmitere sexuală.

În schimb, îți oferă avantajul că tu ești cea care deține controlul, iar sarcina nu depinde de deciziile partenerului. Pastilele se pot prescrie de către medicul ginecolog și pentru reglarea ciclului menstrual. Dacă vrei să vorbim mai multe despre anticoncepționale, am scris un articol pe blog în care îți spunem tot ce trebuie să știi. Îl poți citi AICI.

Tot aici menționăm și pastila de a doua zi. Este tot o pilulă contraceptivă care previne sarcina cu ajutorul hormonilor sintetici, dar nu te sfătuim să o folosești des. Este o pilulă contraceptivă de urgență, pentru ocaziile când nu s-a folosit sau a eșuat o altă metodă de contracepție. Nu este recomandată administrarea frecventă, deoarece îți poate cauza dezechilibre hormonale și efecte secundare pe termen lung.

Steriletul cu cupru

Steriletul cu cupru este un dispozitiv în forma literei T, făcut din plastic și înfășurat cu un fir de cupru. Acesta se introduce în uter și provoacă o reacție inflamatorie toxică pentru spermatozoizi. Practic, cuprul funcționează ca un spermicid care previne fertilizarea și formarea unei sarcini pentru până la 10 ani.

Este bine să știi și că steriletul este un dispozitiv medical și nu a fost conceput ca să-l folosești singură. Doar medicul ginecolog îl poate introduce și extrage în siguranță, folosind instrumentele corespunzătoare. Așa că nu încerca să îl introduci singură, ci fă o vizită la medicul specialist.

 Inelul contraceptiv vaginal

La fel ca pilula contraceptivă, și inelul vaginal funcționează prin același conținut de hormoni care previn implantarea ovulului și începerea unei sarcini. Doar că de data aceasta nu se administrează oral, ci se introduce în vagin. Este realizat din plastic flexibil și subțire, și îl poți introduce singură, fără asistență medicală.

Totuși, îți recomandăm să discuți cu medicul ginecolog înainte să folosești un inel contraceptiv, ca să îți ofere indicațiile necesare astfel încât să-i asiguri funcționarea eficientă. În funcție de tipul inelului, va trebui să-l scoți după o anumită perioadă de timp și să iei câteva zile de pauză până la introducerea unui nou inel.

De asemenea, dacă îl scoți în timpul actului sexual, va trebui să-l introduci la loc în decurs de cel mult trei ore. Medicul ginecolog îți poate oferi toate aceste informații și alte sfaturi utile despre cum să folosești această metodă pentru a preveni o sarcină.

Vasectomia

Încheiem lista alternativelor contraceptive cu o metodă care de data aceasta îi oferă partenerului controlul, fără a depinde de alegerea ta de a folosi sau nu o metodă contraceptivă. Este o intervenție chirurgicală cu nivel scăzut de risc și cu o eficiență de aproape 100%, care se face sub anestezie locală și care constă în blocarea tuburilor ce conduc sperma în lichidul seminal astfel încât să nu mai existe probabilitatea ca spermatozoizii să ajungă în vaginul partenerei.

Este o metodă contraceptivă permanentă, de sterilizare, pe care o pot alege bărbații care nu-și mai doresc copii. În urma ei, tu și partenerul vă puteți bucura de o viață sexuală lipsită de riscul unei noi sarcini, fără a fi nevoie să mai folosiți nicio altă metodă contraceptivă.

TOTUL despre metoda retragerii ➤ Eficienta ➤ Riscuri ➤ Alternative ale metodei retragerii ➤ Descopera mai multe aici!

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Ce-ar fi să primești sfaturi utile legate de menstruație plus un
DISCOUNT DE 10% pe care să îl folosești la prima ta comandă?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.