Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Cum știi că ești însărcinată: primele semne de sarcină

Simptome sarcina: Care sunt primele semne ca esti insarcinata

Se știe că lipsa menstruației poate fi unul din primele semne de sarcină. Dar oare e atât de simplu? Primele simptome diferă de la o persoană la alta, pentru că fiecare femeie e diferită. Mai mult, uneori, simptomele pot să lipsească sau să nu fie observate. Dacă vrei să afli care sunt cele mai comune semne de sarcină, citește articolul!

Simptome sarcina -  Cum iti dai seama ca esti insarcinata

Ai putea fi însărcinată? Înainte de testul de sarcină și chiar înainte de lipsa menstruației, iată ce ai putea să simți. Atunci când știi care sunt primele semne, știi la ce să te aștepți.

Simptome in sarcina pe saptamani ➤ Semne sarcina extrauternia (ectopica) ➤ Menstruatie peste sarcina ➤ Intrebari frecvente ➤ Afla mai multe aici!

Ce simți când se fixează sarcina? 

Nu este o senzație clară pe care o simți exact în momentul în care embrionul se fixează în pereții uterini. Dar se întâmplă frecvent ca femeile să observe crampe abdominale ușoare sau o senzație de furnicătură în zona abdominală atunci când are loc implantarea. De asemenea, sângerarea de implantare poate indica fixarea sarcinii.

Primele simptome de sarcină înainte de întârzierea menstruației 

Sângerările ușoare, scurgerile rozalii și spottingul pot fi printre primele semne de sarcină și pot apărea chiar înainte să observi că ți-a întârziat menstruația. Alte semne timpurii pot fi starea de oboseală, creșterea temperaturii bazale, grețurile matinale, sensibilitatea crescută și schimbările la nivelul sânilor. Acestea pot începe chiar din prima săptămână, la 5-6 zile după actul sexual.

Există o secreție specifică ce anunță sarcina? Cum arată?

Dacă secrețiile devin mai abundente, subțiri, de un alb lăptos sau transparente, ar putea fi un semn timpuriu de sarcină. Pereții vaginali încep să se îngroașe aproape imediat după momentul concepției, și de aceea pot să apară aceste scurgeri albicioase. Ele pot continua să fie prezente pe tot parcursul sarcinii.

După câte zile de întârziere a ciclului știi că ești însarcinată?

În general, se consideră întârziere dacă menstruația nu începe după 7 zile de la data la care trebuia să-ți vină. Nu este o confirmare automată a sarcinii, fiindcă întârzierile pot avea numeroase cauze pe care le-am discutat într-un alt articol unde ți-am povestit totul despre menstruația întârziată. Însă este momentul să faci un test de sarcină. Dacă într-adevăr ești însărcinată, cantitatea de hCG din urină va fi suficientă acum cât să poată fi detectată.

Dacă vrei să rămâi însărcinată și îți dorești o confirmare mai timpurie, există teste ultrasensibile care pot detecta sarcina chiar și înainte de întârzierea menstruației. Acestea sunt potrivite inclusiv dacă ai un ciclu neregulat și nu știi exact când ai fost în perioada fertilă, când trebuia să-ți vină sau cât ți-a întârziat menstruația.

Lipsa / Intarzierea ciclului menstrual

Cel mai frecvent semn că ești însărcinată este absența menstruației. De ce se întâmplă asta? Pentru că ovulul eliberat în timpul ciclului tău a fost fertilizat, așadar nu va mai fi eliminat prin sângerare. În faza aceasta, de cele mai multe ori, pasul următor este să-ți faci un test de sarcină. Însă e important de reținut că nu orice absență sau întârziere a menstruației este un simptom al sarcinii – pentru că menstruația poate întârzia din diverse motive!

Simptome in sarcina pe saptamani ➤ Semne sarcina extrauternia (ectopica) ➤ Menstruatie peste sarcina ➤ Intrebari frecvente ➤ Afla mai multe aici!

Spre exemplu, menstruația ta poate lipsi – termenul medical este amenoree – din cauza:

  • unei afecțiuni ginecologice

  • Unei perioade de stres

  • Exercițiilor fizice intense 

  • Unei probleme de sănătate

  • Contraceptivelor hormonale

Constipatie, crampe abdominale & balonare in sarcina

Un alt semn de sarcină poate fi balonarea, pe lângă problemele digestive precum constipația și crampele abdominale. Atunci când rămâi însărcinată, nivelul de progesteron crește și poate cauza încetinirea digestiei, ceea ce duce la constipație. Balonarea apare la începutul sarcinii tot din cauza modificărilor hormonale și odată cu ea, disconfortul și crampele. 
Crampele abdominale și balonarea apar, însă, și în cazul menstruației sau în cazul unei intoleranțe la gluten, așa că e recomandat să faci un test de sarcină dacă nu ești sigură!

Urinari dese

La două sau trei săptămâni după concepție, apare nevoia de a urina mai des. Vei simți că trebuie să mergi la toaletă mult mai mult decât de obicei, în special pe timpul nopții. De ce se întâmplă asta? Pentru că uterul care începe să se mărească, pune presiune pe vezica urinară.

Însă urinarea frecventă poate apărea și din alte cauze, spre exemplu infecția urinară, dar care e însoțită și de alte simptome pe care le poți vedea aici.

Greturi, varsaturi si stari de oboseala in sarcina

Atunci când progesteronul crește, pe lângă încetinirea digestiei poate apărea și starea de oboseală, care e unul din simptomele cele mai comune în sarcină. În același timp, scade și nivelul glucozei în sânge iar tensiunea poate să scadă – așadar e normal să te simți fără energie și obosită. 

Apoi, renumitele „grețuri” de la începutul sarcinii pot să-și facă apariția, fie cu vărsături fie fără, însă nu pentru toată lumea. Mai mult, greața poate apărea în orice moment al zilei, nu doar dimineața și cel mai frecvent ea apare la 3 săptămâni după concepție. În sarcină, greața apare ca urmare a creșterii rapide a estrogenului și progesteronului iar unele persoane pot avea un simț al mirosului mai accentuat decât de obicei, fiind mult mai sensibile la diverse mirosuri.

În afară de sarcină, cele mai frecvente cauze pentru greață sunt: 

  • durerile intense

  • Stresul emoțional intens

  • Răul de mișcare

  • Indigestia

  • Intoxicațiile alimentare

  • Virusuri

  • Expunerea la toxine chimice

  • Afecțiuni biliare

Sanii sensibili, umflati si durerosi

La începutul sarcinii, mai poți simți că sânii sunt mai sensibili decât de obicei. Aceștia se pot mări în volum, chiar la două săptămâni după concepție din cauza modificărilor hormonale. Însă în același timp, simptomele sindromului premenstrual includ sensibilitatea sânilor.

Sensibilitate crescută la gust și miros

Peste 75% dintre femeile însărcinate observă că le crește sensibilitatea la anumite mirosuri și gusturi, conform cercetărilor.

Hiperosmia, sau sensibilitatea la miros, este unul dintre cele mai frecvente prime simptome ale unei sarcini, și poate începe chiar și la numai câteva zile după concepție. Sensibilitatea la miros este de regulă mai intensă în primul trimestru de sarcină. Mai multe despre fiecare etapă a sarcinii și cum evoluează aceasta pe trimestre am vorbit AICI.

Creșterea numărului de bătăi ale inimii

Un alt prim semn de sarcină frecvent și care este cel mai puternic în trimestrul 1 e creșterea ritmului cardiac. Bătăile inimii pot crește cu până la 30-40% față de ritmul normal de dinaintea sarcinii, și de aceea sunt foarte comune palpitațiile.

Inima pompează mai mult sânge și este mai solicitată, motiv pentru care palpitațiile sunt un semn după care îți poți da seama că ești gravidă.

Creșterea temperaturii corpului

Dacă ești însărcinată, este posibil ca temperatura bazală a corpului tău să crească. În timpul unei sarcini, temperatura corpului crește cu aproximativ 0.5℃ și rămâne la acest nivel. Așadar, dacă îți urmărești temperatura corpului și observi că aceasta rămâne constant mai ridicată timp de cel puțin 18 zile, poate fi un semn că ești însărcinată.

Sângerări vaginale

Nu ne referim aici doar la sângerarea de implantare, ci la ușoare sângerări vaginale și spotting. Acestea pot apărea în primele 1-2 săptămâni de la fertilizare și sunt destul de frecvente, la aproximativ 15-25% din sarcini.

Deoarece se dezvoltă mai multe vase de sânge în zona cervicală, sensibilitatea cervixului poate crește și acesta poate sângera mai mult. Am vorbit mai pe larg despre sângerările vaginale în sarcină într-un alt articol pe blogul Enroush, pe care îl poți citi AICI.

Modificări de dispoziție 

Estrogenul și progesteronul joacă un rol foarte important în sănătatea psihică și în echilibrul tău emoțional. Iar acești doi hormoni fluctuează foarte mult în primele stadii ale unei sarcini. De aceea, modificările neașteptate de dispoziție și stările pe care le experimentezi pot fi cauzate de schimbările bruște ale hormonilor sarcinii.

Congestie nazală 

Nasul înfundat, sau rinita de sarcină, poate fi un alt semn că ești însărcinată. Această congestie poate începe încă din primele zile de sarcină și poate dura până la 6 săptămâni, fără să existe o infecție sau o alergie care să o cauzeze.

În general, femeile care suferă de astm sunt mai predispuse la o formă mai gravă a acestui simptom, mai ales în ultimul trimestru.

Amețeală 

Durerile de cap și amețeala sunt printre cele mai comune simptome de sarcină pe care le poți observa destul de devreme. Tot fluctuațiile hormonale și schimbările din corp sunt responsabile pentru aceste stări, iar creșterea volumului de sânge reprezintă un alt factor important.

De cele mai multe ori, aceste amețeli dispar fără tratament pe perioada celui de-al doilea trimestru, când revin vitalitatea, nivelul ridicat de energie și libidoul. Dacă vrei să citești mai multe despre sex în timpul sarcinii, avem AICI un articol în care ți-am spus tot ce ar trebui să știi. De asemenea, ți-am mai pregătit un articol despre reluarea vieții sexuale după naștere, dacă ai născut prin cezariană.

Migrenele și stările de amețeală pot reveni totuși în stadiile mai târzii ale sarcinii, când uterul crește și pune presiune pe anumite vase de sânge.

Diaree  

Schimbările de scaun sunt normale pe parcursul sarcinii. Fluctuațiile hormonale pot îngreuna uneori sistemul digestiv, încetinind întregul proces, lucru care poate cauza diaree și alte probleme de digestie.

Pentru că schimbările hormonale încep devreme în sarcină, scaunele apoase și frecvente pot fi un semn că ai rămas însărcinată. Hidratarea și alimentația echilibrată te pot ajuta să gestionezi acest simptom mai ușor.

Arsuri gastrice 

Pe lângă schimbările hormonale care au loc în corp și afectează procesul digestiv, faptul că în uterul tău crește un bebeluș care pune presiune pe stomac poate contribui la apariția excesului de gaze și a arsurilor gastrice. În primul trimestru, aceste senzații de arsură pot fi un simptom destul de comun.

Simptome in sarcina pe saptamani ➤ Semne sarcina extrauternia (ectopica) ➤ Menstruatie peste sarcina ➤ Intrebari frecvente ➤ Afla mai multe aici!

Sarcina fara simptome

În timp ce poți să ai semne că ești însărcinată, multe femei trec prin sarcină fără obișnuitele simptome. Unele persoane pot avea chiar lipsa acestora! Spre exemplu, dacă ai ovare polichistice, poți să nu ai simptome de sarcină sau să fie extrem de reduse. Grețurile pot fi insesizabile, însă dacă ai această afecțiune e bine să consulți un medic deoarece pot apărea și complicații.

Sarcina extrauterina (ectopica): simptome

Deși inițial nu se poate observa, pentru că pot să nu fie simptome de sarcină extrauterină, o sarcină ectopică are semnele obișnuite. Însă aceasta este o complicație care nu poate continua ca o sarcină normală. Semnele se vor intensifica odată cu trecerea timpului, iar cele mai timpurii pot include:

  • Durere pelvină și lombară

  • Sângerare vaginală anormală 

  • Crampe într-o parte a pelvisului

E important să mergi la medic în cazul în care ai dureri severe, brusc, la nivelul abdomenului sau pelvisului, dacă ai durere de umăr sau o stare de amețeală sau leșin - pot fi simptome ale unei rupturi de trompe uterine care poate provoca hemoragie internă – fatală dacă nu este tratată.

Afecțiuni cu simptome similare sarcinii

Foarte multe dintre semnele timpurii ale sarcinii sunt simptome generale, care pot indica zeci de alte afecțiuni. Tocmai de aceea pot fi confundate atât de ușor, și apariția lor nu confirmă automat o sarcină - ci este nevoie de un test pentru confirmare.
Printre cele mai comune afecțiuni cu simptome asemănătoare celor de sarcină se regăsesc:
  • Stresul, premenopauza și fluctuațiile de greutate: sunt cauze frecvente ale unei menstruații întârziate
  • Alimentația dezechilibrată și consumul de alcool: pot cauza stări de greață, amețeală și dureri de cap
  • Răceli banale, alergii sau infecții: pot cauza congestie nazală, amețeală și stări de oboseală
  • Anticoncepționale și alte medicamente: schimbările hormonale cauzate de pilulele contraceptive și de alte medicamente pot duce la modificări de dispoziție și ale ciclului menstrual
  • Afecțiuni gastrointestinale: pot cauza probleme de digestie, sensibilitate la mirosuri, grețuri și indigestie
  • Probleme tiroidiene și alte afecțiuni: dereglările hormonale, despre care am vorbit mai multe AICI, pot avea numeroase simptome asemănătoare cu sarcina, inclusiv întârzierea menstruației.

Intrebari frecvente

Multe dintre aceste semne și simptome nu sunt specifice sarcinii. Unele pot indica faptul că urmează să fii la menstruație sau ai o intoleranță la anumite alimente. 

Cu toate acestea, dacă menstruația lipsește și deja observi semnele de mai sus, fă un test de sarcină acasă sau consultă ginecologul.

Secretiile arata diferit daca sunt insarcinata?

Secrețiile vaginale se pot modifica în timpul sarcinii: ele pot fi mai apoase și mai lipicioase, astfel protejând ovulul fecundat. În primele 2-3 săptămâni, nivelul crescut de estrogen poate cauza o secreție albă abundentă, si aceasta poate fi secretia care anunta sarcina.

Pot fi insarcinata chiar si daca testul este negativ?

Atunci când faci un test de sarcină iar rezultatul este negativ, se poate întâmpla ca acesta să fie unul fals iar tu să fii însărcinată. Rezultatul negativ al unui test de sarcină va fi indicat de linia roz doar în zona C. Însă există o probabilitate să obții un rezultat fals negativ, ceea ce e mai frecvent decât în cazul rezultatului fals pozitiv. Dacă nu ești sigură că rezultatul testului este corect, cel mai bine e să te adresezi unei clinici. 

Pot avea menstruatie chiar si daca sunt insarcinata?

Da, se poate întâmpla să-ți vină ciclul peste sarcină. Dacă sângerezi, îți recomandăm folosirea produselor menstruale organice, fără chimicale și fără plastic, pentru a avea grijă de echilibrul tău hormonal.

Ce simti cand se fixeaza sarcina?

Printre simptomele timpurii de sarcină, poți să simți durere și schimbări la textura sânilor, urinări mai frecvente, oboseală crescută, greață, răceală, crampe abdominale, constipație și balonare, spotting (sângerare ușoară) și sensibilitate la mâncare.

In cat timp ramai insarcinata dupa contactul sexual?

Concepția poate avea loc în decurs de 3 minute după sex și până la 5 zile. Implantarea apare în decurs de 10 zile după fertilizare. Ceea ce trebuie să știi este că nu ești însărcinată până când nu a avut loc implantarea. 

Cum si cand se face un test de sarcina?

Poți face un test de sarcină începând cu prima zi în care ți-a întârziat menstruația, iar dacă nu ești sigură când ar trebui să fii la menstră, e recomandat să-l faci la cel puțin 21 de zile de la un contact sexual neprotejat. E bine de știut faptul că unele teste pot fi folosite chiar și înainte de menstruație și mai ales, fiecare persoană poate avea simptome diferite. 

Citește totul despre testele de sarcină în articolul nostru!

Cate saptamani are o sarcina?

O sarcină are 40-41 de săptămâni și se împarte în trimestre.

Care sunt simptomele cand pierzi o sarcina?

Aproximativ 15-20% dintre femeile însărcinate suferă o pierdere de sarcină în primele trei luni de sarcină. Între semne pot fi: sângerarea vaginală, crampe abdominale, pierderea de lichid amniotic. Dacă suspectezi o pierdere de sarcină, adresează-te unui medic.

Cum scap de o sarcina nedorita?

În cazul unei sarcini nedorite, consultă ginecologu și alege cea mai bună opțiune pentru tine. Există avortul medicamentos (până la 7 luni). Iar pastila de a doua zi nu poate provoca un avort.

Dacă ești deja însărcinată, contracepția de urgență are 0 efecte asupra corpului tău. Hormonul conținut de aceste pastile funcționează prin întârzierea sau împiedicare ovulației, exact ca în cazul pilulei anticoncepționale regulate: este doar o doză mai mare! Pastila poate DOAR SĂ PREVINĂ o sarcină, în niciun caz să o întrerupă. 

Deși este un mit comun că poate întrerupe o sarcină! Descoperă și alte mituri populare legate de anticoncepționale, aici!

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.