Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

De ce simți mâncărime în zona intimă?

Mancarimi vaginale (in zona intima) - Cauze & Metode de Tratament

Mâncărimile pe corp cauzează disconfort, dar când acestea apar în zona intimă, senzația e cu atât mai neplăcută. Ce e mai rău ca mâncărimea vaginală este să nu știi ce o cauzează. Nu este întotdeauna ceva îngrijorător, dar printre cauze se numără infecțiile și bolile cu transmitere sexuală.

 În limbaj medical, senzația aceasta de mâncărime se numește prurit.

Mâncărimile în zona genitală apar de obicei când dispare echilibrul dintre bacteriile bune și cele nocive la nivelul vaginului, iar o vizită la medic este obligatorie. Astăzi înțelegem împreună de ce apar, cum le tratăm și cum prevenim mâncărimile vaginale.

Ce sunt mancarimile vaginale?

Mâncărimea în zona intimă la femei reprezintă un disconfort în zona vaginului. Senzația poate fi limitată la pielea din zona inghinală sau pubiană și afectează labiile interioare, exterioare sau interiorul vaginului. La acest disconfort se pot adăuga și alte simptome.

Ce pot semnifica mancarimile in zona genitala? ➤ Cauze mancarimi in zona intima la femei / copii / barbati ➤ Metode de tratament ➤ Afla mai mult!

Cauze - De ce am mancarimi in zona intima?

Totuși apare întrebarea "De ce eu?", iar răspunsul nu e unul scurt. Sunt multe cauze care duc la apariția mâncărimilor în zona intimă și nu toate au legătură cu o infecție bacteriană. 

Iritatii de la epilat

Disconfortul din zona intimă poate fi cauzat de epilatul cu ceară și nu ar trebui să ne îngrijoreze. În acest caz, este ceva temporar, care trece de la sine în decurs de numai câteva ore.

Ce pot semnifica mancarimile in zona genitala? ➤ Cauze mancarimi in zona intima la femei / copii / barbati ➤ Metode de tratament ➤ Afla mai mult!

Modificari hormonale

Modificările hormonale precum scăderea nivelului de estrogen, pot determina subțierea mucoasei vaginului, ceea ce provoacă mâncărime. Dacă ai experimentat deja menopauza sau dacă te confrunți cu simptome perimenopauzale, este cu atât mai posibil să apară și mâncărimea. 

Același lucru se întâmplă și în timpul sarcinii și al alăptării. Avem chiar și un articol aici unde vorbim mai multe despre schimbările pe care le resimte corpul tău în sarcină.

Mancarimi de la Herpesul genital

Cauzat de virusul herpes simplex, herpesul genital se manifestă prin apariția pe piele a unor vezicule dureroase pline cu lichid, care provoacă mâncărime. Acest virus se încadrează în categoria bolilor cu transmitere sexuală, rămâne în corp de-a lungul vieții și se manifestă în special în perioadele de stres intens și când sistemul imunitar funcționează defectuos. 

Ce pot semnifica mancarimile in zona genitala? ➤ Cauze mancarimi in zona intima la femei / copii / barbati ➤ Metode de tratament ➤ Afla mai mult!

Despre tratamentul și prevenția herpesului genital vorbim chiar aici. 

Mancarimi vaginale de la Trichomoniaza

Tricomoniaza este o altă boală cu transmitere sexuală care provoacă roșețe și mâncărime în zona intimă, secreții vaginale verzui sau gălbui, durere la urinare sau în timpul sexului și sângerarea după actul sexual. Această boală afectează cel mai frecvent femeile “trecute de prima tinerețe”.

Mancarimi vaginale de la Candidoza

Candidoza este o infecție fungică cauzată de o drojdie numită Candida, care trăiește în mod obișnuit pe piele și în interiorul corpului, dar în situațiile normale ea nu produce un disconfort. Dacă condițiile de mediu suferă modificări, hormonale de exemplu, Candida se poate multiplica, provocând infecții care provoacă mâncărime sau durere vaginală, disconfort la urinare, durere în timpul actului sexual și secreții vaginale anormale.

Toate femeile pot fi afectate de Candida cel puțin o dată în viață și noi îți suntem alături cu toate informațiile pe care trebuie să le știi. Simptome, prevenție și tratament pentru Candidoza, pe toate le găsești aici.

Pentru a preveni și diminua simptomele infecției cu Candida, Enroush a creat un gel intim formulat special de către medicii ginecologi și dermatologi cu 95% ingrediente naturale. Acesta previne iritațiile, mâncărimea, uscăciunea și infecțiile cu candida – având 87% eficiență în protecția împotriva infecțiilor cu bacteria Candida Albicans, prin extractul de Tribulus Terrestris. 

Ce pot semnifica mancarimile in zona genitala? ➤ Cauze mancarimi in zona intima la femei / copii / barbati ➤ Metode de tratament ➤ Afla mai mult!

Disconfort de la vaginoza bacteriana

Vaginoza bacteriană este una dintre cele mai răspândite infecții vaginale la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 45 de ani. În vagin există în mod natural bacterii, dar dacă acestea se înmulțesc necontrolat conduc la vaginoza bacteriană. Problema este răspândită cu precădere în rândul persoanelor active sexual. Printre simptome se numără mâncărimea în zona intimă, senzație de arsură și durere, secreții vaginale albe sau cenușii, senzație de arsură la urinare, un miros puternic, neplăcut al zonei genitale mai ales după un contact sexual.
 

Mancarimi de la uscaciunea vaginala

Uscăciunea vaginală poate duce la mâncărime internă și externă. În general, schimbările hormonale din timpul menopauzei, dușurile prelungite și unele medicamente pot usca vaginul.

Mancarimi vaginale de la substante iritante

Anumite substanțe chimice pot irita vulva și pot produce mâncărimi în zona intimă. Poate fi vorba de un lubrifiant sau spermicid, prezervative din latex (evită-le dacă știi că ai alergie la latex), un săpun (intim sau nu), detergent pentru rufe sau balsam. Dacă nu există alte simptome în afară de mâncărime, este foarte posibil să fie vorba despre un produs de îngrijire intimă.

Ce pot semnifica mancarimile in zona genitala? ➤ Cauze mancarimi in zona intima la femei / copii / barbati ➤ Metode de tratament ➤ Afla mai mult!

Prurit genital de la diverse afectiuni ale pielii

Eczema, Psoriazisul sunt afecțiuni care pot cauza roșeață și senzație de mâncărime la nivelul vulvei, pe termen lung. Senzația neplăcută se poate înrăutăți pe timpul nopții, din cauza uscăciunii pielii sau a transiprației. 

Aceste afecțiuni pot fi cauzate de stresul emoțional, de absorbantele zilnice nepotrivite, de hârtia igienică, deodorante sau de un săpun iritant folosite în zona intimă.

 

Alte boli cu transmitere sexuala care cauzeaza mancarimi

Alte boli cu transmitere sexuală care pot provoca mâncărimi în zona intimă sunt Chlamydia și Gonoreea. Aceste boli se pot transmite cu ușurință, pentru că de multe ori nu au niciun fel de simptome. Totuși, e bine de știut că semnele infecției includ: mâncărime la nivelul vulvei și în interiorul vaginului, secreții anormale și urât mirositoare, sângerare între menstruații, durere la urinare sau defecare.

Pentru că e un subiect care necesită o atenție deosebită, avem un întreg articol despre bolile cu transmitere sexuală care cuprinde tot ce trebuie să știi, chiar aici.

Mancarimi vaginale de la cancer vulvar sau vaginal

În cazuri foarte rare, mâncărimile în zona intimă la femei pot fi semne ale cancerului vulvar sau vaginal. Din acest motiv, e recomandat ca orice neplăcere apărută în zona intimă să fie discutată cu medicul, care va pune un diagnostic și va oferi soluția de tratament potrivită.

Ce cauze pot genera mâncărimi în zona genitală externă 

Cauzele mâncărimilor în zona genitală externă, a vulvei, sunt în principiu aceleași ca ale pruritului vaginal. Pot fi iritații de la detergenți, fibre sintetice sau alte substanțe toxice din produsele de îngrijire intimă, sau poate fi o problemă mai gravă.

Vaginoza bacteriană, candidoza, infecțiile cu transmitere sexuală ca chlamydia, gonoreea sau tricomoniaza, infecțiile fungice și afecțiunile pielii ca psoriazisul sau eczemele sunt cele mai frecvente cauze. O altă cauză posibilă este pediculoza pubiană, adică infestarea cu păduchi pubieni, care provoacă o mâncărime puternică ce se intensifică în timpul nopții.

De multe ori, mâncărimile vaginale se vor ameliora într-o perioadă scurtă de timp. Totuși, există anumite semnale ale corpului care ne obligă inevitabil să mergem la un consult medical. Deci, atenție dacă la mâncărimea din zona intimă se adaugă și alte simptome precum:

  • durere sau arsură în timpul sexului sau urinării

  • durere în zona genitală sau regiunea pelviană

  • roșeață sau inflamații genitale

  • vezicule sau pere ciudate pe vulvă

  • scurgeri vaginale neobișnuite (culoare verde, galbenă sau gri)

  • scurgeri care arată spumoase sau au o textură asemănătoare brânzei de vaci, cu miros urât

Cand trebuie sa mergi la medic?

În funcție de simptomele și constatările medicului specialist, este posibil ca pacientului să i se recomande o evaluare suplimentară, pentru a se stabili un tratament potrivit.

Ce pot semnifica mancarimile in zona genitala? ➤ Cauze mancarimi in zona intima la femei / copii / barbati ➤ Metode de tratament ➤ Afla mai mult!

Diagnostic pentru mancarimi genitale -

La ce să te aștepți când mergi la medic? 

Medicul te va întreba despre simptomele cu care te confrunți, despre severitatea acestora și durata lor. Poți fi întrebată și de activitatea ta sexuală pentru a stabili clar cauzele mâncărimii vaginale.

Cel mai probabil va fi necesar un examen ginecologic și se poate preleva o probă de țesut cutanat din vulvă sau o probă din scurgerea vaginală pentru analize. În funcție de situație, medicul vă poate recomanda să faceți și analize de sânge sau urină.

Tratament pentru mancarimi in zona intima

Odată ce medicul înțelege care e cauza mâncărimii tale vaginale, îți va recomanda forma potrivită de tratament. Câteva dintre cele mai frecvente sunt cele de mai jos.

Unguent / Crema pentru mancarimi vaginale

Crema pentru mâncărimi vaginale este un tratament recomandat pentru a proteja zona intimă externă de mâncărime, durere ușoară, roșeață sau arsură, care pot apărea din cauza unei infecții vaginale, după utilizarea prelungită a tamponului sau în caz de uscaciune vaginală.

Alte afecțiuni ale pielii, precum eczeme, piele uscată sau dermatită de contact în zona intimă, se vindecă tot prin aplicarea de unguente la nivel local, dar și cu ajutorul unor tratamente medicamentoase.

Ce pot semnifica mancarimile in zona genitala? ➤ Cauze mancarimi in zona intima la femei / copii / barbati ➤ Metode de tratament ➤ Afla mai mult!

Ovule pentru mancarimi in zona intima

În cazul infecțiilor fungice (cum e Candidoza), este indicată de cele mai multe ori utilizarea un tratament cu medicamente antifungice, fie sub formă de ovule în cazul femeilor, fie printr-un medicament administrat pe cale orală, în doză unică. Acestea îndepărtează rapid mâncărimile și restul simptomelor.

Tratament medicamentos pentru mancarimi vaginale

De multe ori, medicul va prescrie tratament medicamentos pentru mâncărimile vaginale. În cazuri precum eczeme, piele uscată sau dermatită de contact în zona intimă, se vindecă prin aplicarea de unguente la nivel local și cu ajutorul unor tratamente medicamentoase.

 Tratament pentru mâncărime labii exterioare 

Dacă pruritul afectează labiile exterioare, medicul îți poate prescrie unguente pentru mâncărimi în zona intimă ce se folosesc la tratarea inflamațiilor dermatologice. Va trebui să le aplici doar în exterior, asigurându-te că nu ajung în interiorul vaginului.

Poți ameliora temporar simptomele folosind creme pentru mâncărimi în zona intimă pe bază de corticosteroizi (ex: hidrocortizon). În cazul unui prurit intens, ți se pot prescrie și antihistaminice orale. Cremele antifungice și prebioticele sunt de asemenea folosite pentru a ameliora mâncărimea labiilor exterioare.

Tratament acasa pentru mancarimi in zona intima

Pe lângă recomandările medicului, pentru a ușura mâncărimile din zona intimă, poți încerca câteva dintre remediile folosite acasă care s-au dovedit a fi eficiente. Recomandarea noastră este să îți întrebi și medicul înainte să le încerci.

Uite ce poți face pentru a ameliora mâncărimile în zona intimă:

  • o baie cu fulgi de ovăz sau bicarbonat înainte de culcare

  • ține pe vulvă pentru scurt timp un prosop cu bucăți de gheață înauntru

  • folosește o cremă anti-mâncărime cumpărată de la farmacie

  • aplică iaurt grecesc pe zona intimă

  • consumă alimente care conțin probiotice (iaurt, kombucha, kimchi, varză murată, miso)

  • poartă doar lenjerie de bumbac

  • spală vaginul doar cu apă, fără săpunuri parfumate

Ce pot semnifica mancarimile in zona genitala? ➤ Cauze mancarimi in zona intima la femei / copii / barbati ➤ Metode de tratament ➤ Afla mai mult!

Mancarimi in zona intima la barbati

Mâncărimile intime pot apărea și la bărbați, dar se manifestă ușor diferit. Disconfortul este intermitent sau constant și apare de obicei în jurul penisului. Mâncărimile pot fi însoțite și de alte simptome. Recomandăm o vizită la medic pentru a stabili cauzele și tratamentul potrivit.

Mancarimi in zona intima la copii

Mâncărimea vaginală poate apărea și la copii, iar printre cauze se numără:

  • Vaginita - din cauza ștergerii incorecte a zonei intime

  • Inflamații - cauzate de substanțele chimice din produsele folosite la baie 

  • Abuz sexual

Indiferent de situație, recomandăm să mergeți la medic pentru a trata corespunzător cauzele mâncărimii vaginale.

Preventie pentru mancarimi in zona intima

Există câteva moduri prin care te poți proteja de infecții și alte probleme care conduc la mâncărimile vaginale. Uite sugestiile noastre:

  • Evită hârtia igienică parfumată, deodorantele intime, pudrele și dușurile vaginale.

  • Folosește pentru igiena intimă săpunuri și geluri special indicate pentru zona respectivă. E important să te speli o dată - de două ori pe zi, nu mai mult, pentru a nu provoca uscăciune.

  • După ce mergi la toaletă, șterge-te dinspre față spre spate.

  • Poartă lenjerie intimă de bumbac și schimb-o în fiecare zi. Pe timpul nopții, dormi cu o pereche de pantaloni scurți sau lungi din bumbac, fără lenjerie intimă.

  • În timpul menstruației, folosește absorbante externe în locul tampoanelor vaginale. 

  • Dacă suferi de uscăciune vaginală, folosește înainte de actul sexual lubrifiante pe bază de apă.

  • Evită sexul neprotejat, mai ales dacă ai mai mulți parteneri, pentru a-ți scădea riscul de boli cu transmitere sexuală.

  • Evită hainele care păstrează căldura și umiditatea: lenjerie din nylon, blugii prea strânși pot provoca, de exemplu, candida.

  • Schimbați-vă hainele ude sau umede imediat după înot sau exerciții fizice.

  • Schimbați în mod regulat scutecele fetițelor.

  • Monitorizează-ți sănătatea în permanență și efectuează controale ginecologice, respectiv urologice la intervale regulate de timp.

  • Când ai mâncărimi, nu te scărpina pentru că poți irita zona intimă.

Alege mereu să ai grijă de tine și consultă un medic care te poate îndruma către tratamentul potrivit pentru tine.

Întrebări frecvente despre mâncărimile vaginale: 

Întrebări precum “Care sunt cele mai eficiente metode de tratament acasă?” sau “Cum mă tratez acasă de mâncărimi în zona intimă?” își caută cel mai frecvent răspunsurile. Este important totuși să ții cont că cel mai bun tratament acasă nu este automedicația (care poate agrava totul), ci o igienă intimă corectă însoțită de tratamentul prescris de medic.

Dar știm, când simptomele sunt atât de neplăcute este normal să te întrebi ce poți face să scapi cât mai repede de ele. Mai jos am răspuns celor mai frecvente întrebări legate de tratarea mâncărimilor din zona intimă.

Cu ce să te speli în zona intimă dacă suferi de mâncărimi genitale? 

Ai nevoie doar de apă și un gel intim natural pentru a curăța vulva, în exteriorul ‒ nu și în interiorul ‒ vaginului. Folosește zilnic gelul intim Enroush care conține 95% ingrediente naturale și are pH neutru pentru a-ți proteja flora intimă.

Evită săpunurile, gelurile de duș și deodorantele cu parfumuri sau alte chimicale sufocante, căci ele pot agrava pruritul. Pentru zilele când ai nevoie de o reîmprospătare rapidă, poți folosi șervețelele intime hipoalergenice de la Enroush, infuzate cu mușețel și prebiotice pentru o curățare blândă și non-iritantă.

Ce poate indica mâncărimea și usturimea în zona intimă? 

Mâncărimea însoțită de usturime în zona intimă, mai ales la urinare sau în timpul actului sexual, poate semnala o infecție urinară. Dar cauze la fel de frecvente sunt infecția cu Chlamydia sau Neisseria Gonorrhoeae, infecții cu transmitere sexuală care se pot trata ușor cu antibiotice și ovule pentru mâncărimi în zona genitală.

Ce poate indica mâncărimea în zona intimă însoțită de pielea crăpată? 

Dermatita vulvară cauzată de eczeme, umezeală, alergii sau căldură se manifestă prin mâncărimi și piele crăpată, roșie și uneori dureroasă. După examinare, medicul poate face un test cutanat pentru a determina cauza exactă și pentru a-ți prescrie un tratament sub formă de creme sau unguente care să îți amelioreze simptomele.

Ce poate indica mâncărimea în zona intimă însoțită de roșeață? 

Pruritul în zona inghinală și o piele înroșită pot indica o infecție fungică, o boală cu transmitere sexuală ca tricomoniaza, sau chiar afecțiuni ale pielii cum sunt eczema și psoriazisul. O vizită la cabinetul medical și efectuarea unor teste cutanate sau ale secrețiilor vaginale îi vor permite medicului să identifice cauza și, în funcție de aceasta, să-ți prescrie cel mai bun unguent pentru mâncărimi în zona intimă.

Mâncărimile în zona intimă pot indica o alergie? 

Da! Mai ales dacă nu există alte simptome (scurgeri neobișnuite, febră, dureri pelvine sau dureri în timpul actului sexual sau în timpul urinării), este posibil ca sursa mâncărimilor să fie o alergie.

Se pot găsi o mulțime de substanțe iritante ca parfumul, înălbitorii, detergenții sau fibrele sintetice în săpunuri, geluri de duș, deodorante intime, spumanți de baie, hârtie igienică, și chiar în produse menstruale și lenjerie intimă. Citește eticheta și alege produse organice, din ingrediente cât mai naturale și fără alergeni.

 Ce înseamnă dacă am mâncărimi genitale și scurgeri?

Mâncărimile genitale însoțite de scurgeri vaginale de culoare neobișnuită sau miros neplăcut pot indica o infecție. La rândul său, infecția poate fi bacteriană, fungică sau cu transmitere sexuală. Mergi la medicul ginecolog să afli cauza astfel încât să primești tratamentul potrivit. După diagnostic, medicul îți poate recomanda cel mai bun tratament pentru mâncărimile din zona intimă.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.