Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Totul despre sexul în timpul sarcinii

Adesea femeile însărcinate și partenerii lor vor să știe cât de sigur este sexul în timpul sarcinii. Există posibilitatea ca această activitate să afecteze copilul nenăscut? Poate cauza avort spontan? Care sunt pozițiile care trebuie evitate? Ne propunem să vă răspundem la toate aceste întrebări în cele ce urmează.

Despre sexul în timpul sarcinii

Sexul este o parte importantă și naturală a vieții de cuplu, în fiecare etapă. Așa că este la fel de normal să-ți dorești să faci sex în timpul sarcinii cum e și dorința de sex la menstruație. Mai mult, flucturațiile hormonale care au loc în corpul tău după ce rămâi însărcinată îți pot crește semnificativ interesul pentru sex. Așa că este important să știi ce este ok și ce nu astfel încât bebelușul tău să fie protejat, iar tu să continui să te bucuri de o viață normală și sănătoasă.

Hai să vorbim în primul rând despre siguranță. În sarcinile normale, fără complicații, sexul nu îi dăunează în niciun fel fătului. Este un mit că actul sexual sau orgasmul poate induce avortul sau travaliul, căci bebelușul este protejat în permanență de lichidul amniotic, mușchii puternici ai uterului și un dop gelatinos care se formează la nivelul cervixului. Așa că ascultă sfatul medicului dacă ai o sarcină cu complicații și ți se recomandă să eviți sexul. Pentru sarcinile normale, o mulțime de studii confirmă că sexul și contracțiile orgasmului nu provoacă nașterile premature sau travaliul prematur.

Pe de altă parte, este important să îți asculți corpul. Pe măsură ce avansezi către ultimul trimestru, s-ar putea să te simți mai confortabilă în anumite poziții care nu pun presiune pe zona abdominală, sau în cele care îți permit să controlezi penetrarea și ritmul. Ca întotdeauna, fii deschisă și comunică cu partenerul ca amândoi să aveți o experiență plăcută.

Sexul in sarcina este permis?

În cele mai multe din cazuri, este perfect sigur să faci sex în timpul sarcinii.. Cu toate acestea, există anumite situații - cum ar fi sarcinile care au risc de avort spontan din cauza problemelor cu placenta - în care sexul este interzis. Este întotdeauna recomandat să întrebi medicul specialist dacă actul sexual ar putea fi contraindicat.
 

Sexul in sarcina este indicat? ➤ Sexul anal & oral in sarcina ➤ Pozitii sexuale recomadnate ➤ Sexul in sarcina pe trimestre ➤ Sex dupa sarcina ➤ Afla aici!

Penetrarea poate face rau copilului?

Copilul în dezvoltare este protejat de lichidul amniotic din uter, precum și de mușchii puternici ai uterului. Penisul partenerului sau o jucărie sexuală cu penetrare nu poate pătrunde dincolo de vagin, neafectând copilul în vreun fel. Cel mic nici nu va știi ce se întâmplă în acele momente.

Cele mai sigure poziții pentru sexul în timpul sarcinii

Deși sexul este considerat sigur și este permis în toate trimestrele la o sarcină normală, încă de la momentul când ți-a întârziat menstruația (fenomen despre care ți-am povestit totul AICI) și până în ultimul trimestru, fiecare femeie s-ar putea să se simtă mai confortabil în anumite poziții. Sunt de preferat cele în care greutatea corpului nu este lăsată pe zona abdominală sau pe organe (cum se întâmplă de exemplu în poziția misionarului).

Uite câteva dintre cele mai sigure poziții sexuale în timpul sarcinii:

  • Poziția în care stai deasupra

  • Poziția linguriță

  • Poziții în care stai la marginea patului

Sexul in primul trimestru de sarcina

Sexul în primul trimestru de sarcină poate fi ultimul lucru la care vă gândiți atunci când aveți de-a face zi de zi cu greață, anxietate, tulburări de stare și epuizare. În această perioadă au loc multe alte schimbări pe măsură ce bebelușul se dezvoltă, burtica crește și sarcina avansează. Poți citi AICI mai multe despre cum progresează sarcina și cum se dezvoltă fătul în fiecare etapă, pe săptămâni. Libidoul vostru poate fluctua - în unele zile poate ai dori să faci sex, iar în altele nici nu vrei să auzi despre așa ceva. De asemenea, este bine de știut că schimbările hormonale prin care treceți pot cauza uscăciune vaginală și dureri ale sânilor, deci este bine să discutați cu partenerul tău pentru ca amândoi să fiți pe aceeași lungime de undă.

Actul sexual poate provoca un avort?

Cu excepția cazului în care medicul v-a spus să nu faceți sex, nu există niciun motiv să îl evitați - actul sexual nu poate provoca un avort spontan (poți citi articolul nostru ca să vezi exact ce înseamnă avortul și care sunt de fapt adevăratele sale cauze). Mușchii din jurul uterului, precum și lichidul amniotic din interiorul acestuia ajută la protejarea bebelușului în timpul sexului, iar dopul de mucus de la deschiderea colului uterin împiedică trecerea bacteriilor.

Multe din avorturile spontane apar, defapt, din cauza anomaliilor cromozomiale care apar în timpul fertilizării embrionului sau chiar din cauze necunoscute. Ele nu au nimic de-a face cu sexul sau activitățile voastre de zi cu zi.

Sexul in timpul sarcinii in trimestrul 2

Majoritatea cuplurilor se întreabă adesea dacă sexul în al doilea trimestru este sigur, având în vedere că, în timpul sarcinii, orice poate merge prost. Răspunsul este da. Este perfect sigur să faci sex în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină. Această activitate nu dăunează fătului și nici nu are niciun impact negativ asupra sănătății tale.

Cu toate acestea, există și cazuri în care actul sexual poate fi contraindicat, mai ales dacă ați avut probleme cu sarcina în primul trimestru. Este întotdeauna preferabil să verificați cu medicul vostru ginecolog dacă pot interveni probleme sau nu. 

Al doilea trimestru este cunoscut sub numele de „perioada lunii de miere”, deoarece toate simptomele primului trimestru, cum ar fi greața, oboseala etc., dispar. El aduce înapoi toată vitalitatea și vigoarea pe care le-ai pierdut în primul trimestru. Este posibil să observați unele schimbări în viața sexuală din următoarele motive:

  • Fluctuații hormonale: Nivelul de hCG (gonadotropină corionică umană) scade treptat, ducând la un echilibru mai bun al progesteronului și estrogenului. Acest lucru reduce semnificativ simptomele de greață și oboseală. Ca rezultat, apetitul tău sexual va crește și te vei simți mai plină de energie.

  • Creșterea libidoului: multe femei experimentează un plus de libido din cauza creșterii fluxului de sânge către organele genitale. Există mai multă lubrifiere vaginală și hipersensibilitate a clitorisului, ceea ce face sexul în al doilea trimestru foarte plăcut.

Sexul in sarcina este indicat? ➤ Sexul anal & oral in sarcina ➤ Pozitii sexuale recomadnate ➤ Sexul in sarcina pe trimestre ➤ Sex dupa sarcina ➤ Afla aici!

Poziții sexuale în trimestrul 2 de sarcină

Dacă și pentru tine sexul în trimestrul 2 de sarcină este plăcut, atunci sunt sigure majoritatea pozițiilor în care te simți confortabilă. Sunt interizse în general pozițiile în care stai prea mult timp întinsă pe spate, sau când partenerul își lasă greutatea corpului pe abdomenul tău, fiindcă poate fi afectat nivelul de oxigen al bebelușului.

Pe de altă parte, pentru multe femei, trimestrul 2 de sarcină înseamnă schimbări dificile la care corpul se adaptează cu greu. Creșterea în greutate și senzația de epuizare pot face contactul sexual mai dificil, mai inconfortabil sau chiar dureros, așa că este recomandat să încerci diferite poziții sexuale dacă ești în această situație. Alege poziții în care stai deasupra partenerului și poți controla adâncimea penetrării, ritmul și intensitatea mișcărilor.

Dacă simți că nicio poziție nu este suficient de confortabilă, poți lua în considerare alte forme de sex, cum ar fi cel oral. Trebuie doar ca partenerul să fie atent și să nu sufle aer în vagin, pentru că acesta poate bloca un vas de sânge. Afecțiunea se numește embolie aeriană și este foarte rară, dar poate amenința atât viața mamei cât și pe cea a bebelușului.

Sexul in trimestrul trei de sarcina

Dacă aveți o sarcină normală, sănătoasă, fără complicații, sexul este complet sigur până în ziua nașterii. De fapt, unii cred că sexul în zilele premergătoare nașterii poate convinge copilul să vină pe lume mai devreme!

Poziții sexuale în trimestrul 3 de sarcină

Femeile se confruntă adesea cu un libido crescut la sfârșitul sarcinii, așa că nu ezitați să vă distrați! Găsirea unei poziții confortabile poate fi puțin dificilă, dar cu experimente și creativitate o puteți găsi. Multe femei preferă poziția de „spooning” (poziția lingurii), deoarece exercită cea mai puțină presiune asupra organelor tale interne. Această poziție presupune ca cei doi parteneri să stea întinși în pat, fiecare pe o parte, iar bărbatul să cuprindă partenera de mijloc. Astfel, dacă înainte de sarcină erați obișnuiți doar cu anumite poziții sexuale care acum, în trimestrul 3, nu mai funcționează, va trebui să luați lucrurile puțin mai încet și să încercați noi poziții pentru a găsi una care să-ți ofere confort, plăcere și mai ales siguranță.

Sexul neprotejat in timpul sarcinii

De regulă, sexul neprotejat în timpul sarcinii nu poate cauza probleme dacă sunteți într-o relația monogamă cu un partener care a testat negativ pentru boli cu transmitere sexuală. Cu toate acestea, dacă nu aveți această siguranță, folosiți un prezervativ pentru a vă proteja.

Apariția unei infecții cu transmitere sexuală în timpul sarcinii poate cauza probleme grave de sănătate atât pentru mamă cât și pentru copil. Evitați toate formele de sex - vaginal, oral și anal - dacă partenerul dumneavoastră are o infecție cu transmitere sexuală activă sau recent diagnosticată.

Sexul in sarcina este indicat? ➤ Sexul anal & oral in sarcina ➤ Pozitii sexuale recomadnate ➤ Sexul in sarcina pe trimestre ➤ Sex dupa sarcina ➤ Afla aici!

Orgasmul in sarcina - Poate declansa nasterea?

Dacă nu sunteți încă în momentul propice, stați liniștite! Sexul și orgasmul nu pot induce o naștere prematură. Pe de altă parte, dacă sarcina a ajuns la termen, sau chiar l-a depășit, una dintre metodele care pot fi folosite pentru a induce travaliul este sexul (descoperă cum să ajungi la orgasm și metode diferite pentru o excitare sexuală perfectă aici!)

Contracțiile uterului sunt parte integrantă a orgasmului. Ele pot fi destul de puternice și pot dura până la jumătate de oră. Dacă corpul este pregătit, aceste contracții post-orgasm sunt doar unul dintre elementele care pot induce nașterea.

Stimularea mameloanelor și a organelor genitale, precum și orgasmul sunt o modalitate naturală de a crește nivelul de oxitocină, un hormon produs de corpul vostru pentru a declanșa contracțiile travaliului atunci când sunteți gata să nașteți. Oxitocina este, de asemenea, utilizată în mod obișnuit de către medici sub formă sintetică pentru a induce travaliul.

Mai mult, sperma partenerului poate ajuta și ea, deoarece conține prostaglandine care sunt, de asemenea, produse de uter pentru a subția și dilata colul uterin și pentru a declanșa contracțiile.

Sexul in sarcina este indicat? ➤ Sexul anal & oral in sarcina ➤ Pozitii sexuale recomadnate ➤ Sexul in sarcina pe trimestre ➤ Sex dupa sarcina ➤ Afla aici!

Sexul anal in sarcina

A face sex anal în timpul sarcinii este o decizie extrem de personală. Unele gravide se bucură de stimularea anală mai mult decât de obicei, deoarece susțin că fluxul sanguin crescut creează o senzație crescută de plăcere.. Pe de altă parte, multe persoane preferă să nu încerce sexul anal în timpul sarcinii.

Dacă decideți că vreți să încercați această poziție sexuală este bine să aveți în vedere potențialele probleme de sănătate care pot apărea:

  • Sexul anal poate irita hemoroizii care apar adesea pe perioada sarcinii

  • Fisurile anale care apar din cauza constipației pot fi agravate de această poziție sexuală

  • Crește riscul dezvoltării infecțiilor bacteriene care pot afecta fătul

  • În cazul sarcinilor cu complicații - cum ar fi cele cu placenta previa - sexul anal trebuie evitat complet

Este normal să apară contracții uterine după sexul în sarcină?

Da, este posibil ca penetrarea sexuală și orgasmul să provoace contracții în timpul sarcinii. Dar în acest caz este vorba despre contracțiile Braxton Hicks, respectiv contracțiile false care apar și dispar la femeile însărcinate.

Acest tip de contracții se caracterizează printr-un ritm neregulat și o intensitate medie. E ca un fel de presiune, ușor inconfortabilă, care deseori nu durează mai mult de 30 de secunde. Rolul lor este să îți antreneze mușchii uterini ca să te pregătească pentru naștere, dar nu indică începerea travaliului și nici nu îl declanșează.

Aceste contracții apar în mod normal în ultimul trimestru, spre finalul sarcinii, dar le poți simți și după un orgasm intens. Sigur, pot părea îngrijorătoare, dar sunt complet inofensive și nu declanșează travaliul.

Sexul oral in sarcina

Sexul oral poate fi făcut în siguranță pe toată perioada sarcinii. Cu toate acestea, partenerul trebuie să evite să sufle aer în vaginul femeii însărcinate, deoarece acest lucru poate provoca o embolie aeriană, în care o bula de aer blochează un vas de sânge. Deși rară, embolia aeriană poate pune atât viața mamei cât și a copilului în pericol. Poți descoperi mai multe despre sexul oral și poziții pe care le poți folosi în articolul nostru!

Sexul in sarcina - Beneficii

Sexul în timpul sarcinii vine cu o serie de beneficii de care te poți bucura:

  • Eliberează endorfine, un hormon care te va face să te simți bine și plină de vitalitate

  • Duce la un somn liniștitor

  • Încurajează comunicarea în cuplu

  • Reduce intensitatea durerilor asociate sarcinii

  • Scade nivelul de stres și anxietate

  • Este un bun mod de a face exerciții fizice fără efort prea mare

  • Reduce riscul de hipertensiune și preeclampsie

  • Poate induce nașterea atunci când sarcina a ajuns la termen sau l-a depășit

Cand sa NU faci sex in sarcina

Medicul dumneavoastră vă poate contraindica sexul în timpul sarcinii atunci când aveți următoarele probleme medicale:

  • Aveți sângerare vaginală inexplicabilă

  • Pierdeți lichid amniotic

  • Colul uterin începe să se deschidă prematur (incompetență cervicală)

  • Suferiți de placenta previa ceea ce înseamnă că placenta acoperă deschiderea cervicală parțial sau complet

  • Aveți antecedente de travaliu prematur sau de naștere prematură

Sexul dupa sarcina - La cat timp se poate face?

Perioada postpartum este considerată ca fiind perioada de sașe săptămâni care vine după naștere. De obicei în această perioadă libidoul este scăzut, iar sexul poate fi contraindicat datorită unor factori precum:

  • Vindecarea de la o epiziotomie (incizie în timpul nașterii vaginale)
  • Vindecarea inciziilor abdominale după cezariana
  • Sângerare postpartum normală, care poate ține de la 4 până la 6 săptămâni după naștere
  • Oboseală
  • Cerințele bebelușului
  • Modificarea nivelului hormonal
  • Dureri ale sânilor
  • Probleme emoționale

Actul sexul este în general sigur după ce orice incizie s-a vindecat complet. Această vindecare durează de obicei câteva săptămâni. Majoritatea medicilor vă vor recomanda să așteptați cel puțin 6 săptămâni după naștere înainte de a efectua actul sexual.

Poziții sexuale după naștere

După naștere, corpul tău are nevoie de timp să se odihnească și să se refacă. Asta înseamnă încetarea lohiilor, închiderea cervixului și vindecarea leziunilor vaginale sau a celor create prin operația de cezariană.

Odată ce corpul își revine și te simți pregătită să-ți reiei viața sexuală (desigur, doar cu acordul medicului), uite câteva dintre pozițiile sexuale cele mai sigure și confortabile în perioada postpartum:

  • Lingurița, la fel ca în timpul sarcinii

  • Poziția Amazoanei și alte poziții în care stai deasupra partenerului

  • Ancora (ușoară modificare a poziției Misionarului pentru a-ți proteja zona abdominală)

Nu sunt la fel de confortabile și de sigure pozițiile care pun mai multă presiune pe abdomenul tău sau care permit o penetrare mai adâncă. Chiar dacă se numără printre preferatele tale și ale partenerului, așteaptă ca organismul tău să se recupereze complet înainte să reveniți la poziții precum doggy style, din picioare și misionarul clasic. Dacă vrei să știi mai multe despre reluarea vieții sexuale și pozițiile recomandate după naștere, avem AICI un articol dedicat în totalitate acestui subiect unde îți spunem tot ce ar trebui să știi.

Intrebari frecvente

Descoperiți mai jos cele mai frecvente întrebări despre sexul în timpul sarcinii!

Este bine sa faci sex in sarcina?

Atât timp cât nu ai nicio contraindicație din partea medicului specialist și te simți confortabil în timpul procesului, sexul în timpul sarcinii este perfect sigur și poate aduce o serie de beneficii.

Este rau daca nu fac sex in timpul sarcinii?

Nu. Anumite femei nu doresc să facă sex în timpul sarcinii și acest lucru este perfect ok.
 

Cum poate varia libidoul in timpul sarcinii?

Libidoul în primul trimestru de sarcină poate fi scăzut din cauza schimbărilor hormonale. Acesta va crește din nou în cel de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină.

Surse:

  1. “The Effects of Sexual Activity on Uterine Contractions in Pregnancy”, Journal of Women’s Health, 12 Iun. 2009, https://www.liebertpub.com/

  2. Arun Nagarth, Malhotra Narendra, Seth Shikha. “Progress in Obstetrics and Gynecology–3”, Jaypee Brothers Medical Publishers Pvt. Ltd., 2012, Cap. 9, p. 157

  3. Poonam Suchdev. “What Are Sex Positions During Pregnancy?”, WebMD, 13 Dec. 2022, https://www.webmd.com

  4. “What to know about sex during pregnancy”, Medical News Today, 18 Dec. 2023, https://www.medicalnewstoday.com

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.