Deși nu există o definiție generală a termenului de orgasm, cel mai des acesta este descris ca fiind o eliberare plăcută a tensiunii sexuale. La femei, orgasmul este considerat a treia sau chiar a patra fază a procesului de excitație sexuală. El vine după faza de anticipare, de excitație crescândă și după cea de platou.
În timpul orgasmului, corpul resimte o serie de senzații fizice:
eliberarea involuntară a tensiunii musculare
o serie de contracții musculare
manifestări verbale și auditive de plăcere
creșterea frecvenței cardiace și a respirației
În cercetările lor, Masters și Johnson au dezvoltat ideea unei process fiziologic al orgasmului în patru faze: excitația, plateau, orgasm și rezoluția. Această perspectivă pe faze diferă în rândul cercetătorilor. Unii consideră că există doar 3 faze, pe când alții consideră că cele 4 faze sunt anticipare, excitație, plateau și orgasm.
Conform modelului Masters - Johnson, prima fază a orgasmului feminin este excitația. Ce înseamnă acest lucru mai exact? În timpul stimulării femeilor - fie că vorbim de stimulare fiziologică sau psihologică - vasele de sânge din zona genitală se dilată. Aportul de sânge crescut face ca lichidul să treacă prin pereții vaginali, iar vulva devine umflată și umedă. Partea superioară a vaginului se extinde. În această fază pulsul și tensiunea cresc, iar respirația devine rapidă. Datorită vaselor de sânge care se dilată persoana se înroșește mai ales în zona feței și a gâtului.
La plateau, fluxul de sânge curge spre orificiul vaginal, iar acesta devine ferm. Sânii pot crește în dimensiune, iar fluxul sanguin crescut către areolă face ca mameloanele să pară mai puțin erecte. Clitorisul se trage înapoi dând senzația că dispare.
În timpul orgasmului mușchii genitali se contractă la 0.8 secunde. În timpul orgasmului, sau înainte este posibil ca un lichid să curgă din vulvă. Aceasta se numește ejaculare feminină, însă nu toate femeile trec prin această experiență. În unele cazuri acest lucru nu se întâmplă, ceea ce este perfect normal. Spre deosebire de bărbați, femeile nu au perioadă de recuperare după orgasm, deci pot avea orgasme ulterioare datorită stimulării repetate.
În faza de rezoluție corpul se întoarce ușor la starea inițială. Pulsul scade, iar respirația devine normală. Deoarece în timpul orgasmului se eliberează endorfine este normal ca în faza de rezoluție să se instaleze sentimente de relaxare, fericire și chiar oboseală. Imediat după orgasm este, de asemenea, normal ca clitorisul să fie sensibil la atingere și suprastimulat.
Orgasmul masculin este și el un fenomen fiziologic foarte complex, al cărui punct culminant este ejacularea. Conform modelului Masters-Johnson, și orgasmul masculin are patru faze bine definite.
Stimularea bărbatului, fie ea de ordin fizic sau psihologic, poate duce la o erecție. Sângele ajunge într-un țesut spongios care se întinde pe lungimea penisului și determină penisul să crească în dimensiune și să devină rigid. Testiculele se ridică spre corp pe măsură ce scrotul se strânge.
La faza de plateau, vasele de sânge din și din jurul penisului continuă să se umple cu sânge. Acest fapt cauzează glandul și testiculele să crească în dimensiune. Mai mult, mușchii coapselor și feselor se încordează, tensiunea arterială crește, pulsul devine unul rapid și ritmul de respirație crește.
La orgasm, sperma intră în uretră printr-o serie de contracții ale mușchilor planșeului pelvin, al glandei prostatei, veziculelor seminale și a canalului deferent. Contracțiile mușchilor planșeului pelvin și glandei prostatei forțează, de asemenea, sperma să iasă din penis într-un proces numit ejaculare.
În cazul bărbaților, faza de rezoluție este caracterizată de o perioadă de recuperare. Poate dura de la câteva minute la câteva zile, și diferă de la persoană la persoană. Această perioadă devine mai lungă odată ce bărbații cresc în vârstă. În această fază, penisul și testiculele revin la dimensiunea inițială. Respirația poate fi grea și rapidă, iar pulsul va fi crescut.
În cazul bărbaților, de cele mai multe ori penetrarea directă este foarte eficientă pentru a atinge orgasm. În cazul femeilor, acest proces poate fi mai complex, deoarece este nevoie și de un preludiu cu momente de stimulare a imaginației și tatonare cu grijă.
Deși cel mai adesea ne gândim la atingerea orgasmului cu un partener, este important de știut că se poate și fără. Adesea femeile în special ating orgasmul mai repede cu ajutorul masturbării, în aproximativ 8 minute.
Pentru a ajunge cu succes la orgasm este important să ai în vedere câteva sfaturi utile și elemente esențiale care pot face o mare diferență pentru viața ta sexuală.
Preludiul are mare importanță în stimularea simțurilor
În cazul femeilor, stimularea clitorială este un element cheie pentru atingerea orgasmului
Ritmul interacțiunii intime este și el foarte important. Uneori poate vreți un ritm ușor, sensual, iar alteori unul mai rapid și intens.
Nu uitați de comunicare. A discuție clară cu partenerul ajută întotdeauna în cazul relațiilor intime pentru ca amândoi să fiți pe aceeași lungime de undă.
Comunicarea merge mână în mână cu încrederea. Atât timp cât ai încredere în partenerul tău și discutați liber, lucrurile vor fi mult mai plăcute pentru amândoi.
Atunci când ai chef de ceva nou și ești gata să experimentezi, jucăriile sexuale nu trebuie uitate. Magazinele erotice, fie ele fizice sau online, au evoluat mult de-a lungul anilor, iar acum se găsește câte ceva pentru fiecare.
Orgasmul în cazul bărbaților este caracterizat prin ejaculare. În cazul femeilor, există mai multe tipuri de orgasm în funcție de zona care este excitată în timpul contactului intim. Este unanim acceptat că femeile pot avea până la 10 tipuri diferite de orgasm. Cu toate acestea, pe măsură ce jucăriile sexuale se dezvoltă și lumea capătă curaj să experimenteze tot mai mult în dormitor, există aventurieri care spun că doamnele și domnișoarele pot avea chiar 14 tipuri diferite de orgasm.
Anusul este format din terminații nervoase, foarte sensibile. Acest lucru îl face să fie una dintre cele mai erogene zone ale femeilor. Orgasmul anal este unul dintre cele mai intense din punct de vedere fizic. În timpul său contracțiile musculare resimțite nu vor fi în interiorul vaginului, ci vor fi contracții ale canalului anal și ale sfincterului. Deși orgasmul anal poate prezenta o ușoară senzație de discomfort, aceasta nu durează mult.
Aceste tipuri de orgasm au loc în interiorul corpului și sunt de obicei însoțite de pulsații ale pereților canalului vaginal. Datorită numeroaselor terminații nervoase din care este format, vaginul este o zonă extrem de sensibilă și erogenă. Atunci când punctul G - un punct specific de aproximativ 2 inci în interiorul peretelui vaginal frontal - este stimulat, această stimulare cauzează ejacularea feminină și duce la orgasm vaginal.
Punctul G diferă de la o femeie la alta, de aceea este greu de găsit de multe ori. Studii recente au scos la iveală faptul că punctul G ar putea fi chiar parte din rețeaua clitoridiană.
Orgasmul clitorial este foarte popular în rândul femeilor și de cele mai multe ori cel mai ușor de atins. Orgasmul clitoridian durează undeva între 20 și 30 de secunde, dar este mai slab decât cel vaginal. El este caracterizat de o stare intensă de plăcere care se diminuează treptat. Pentru a atinge orgasmul clitoridian este bine să începi de obicei ușor și getil pentru că excitația clitoridiană poate să dureze. Pe măsură ce corpul tău se acomodează continuă cu mai multă presiune și viteză. Tehnici diferite pot da naștere unor tipuri diferite de senzații și de plăcere.
Orgasmul combinat este atins atunci când vaginul și clitorisul sunt stimulate în același timp. Rezultatul este adesea unul mult mai exploziv. Uneori, aceste orgasme combinate sunt însoțite de tremurături ale întregului corp.
Orgasmul erogen are loc atunci când sunt stimulate părților erogene mai puțin cunoscute ale corpului (urechi, mameloane, gât, coate, genunchi etc.). Atunci când aceste zone sunt excitate - prin atingere, sărut, joacă - ele duc la o eliberare plăcută de energie. Unii oameni descriu orgasmul care urmează ca fiind resimțit în tot corpul, spre deosebire de alte tipuri de orgasme.
Orgasmele convulsive sunt orgasme care duc la convulsii repetate ale mușchilor planșeului pelvin ce se succed în ritm rapid. Aceste orgasme apar de obicei după o lungă etapă de excitație. Se poate ajute la orgasm convulsiv prin excitare repetată oprită chiar înainte de momentul orgasmului. Supra-stimularea la orgasm va duce astfel la apariția orgasmului convulsiv.
O persoană poate experimenta mai multe orgasme într-o perioadă scurtă de timp. Deoarece femeile au nevoie de o perioadă mai scurtă de recuperare decât bărbații, ele pot avea parte de orgasme multiple în timpul unui singur act sexual.
Dacă te gândești la beneficiile orgasmului, primul care îți vine în minte este, bineînțeles, senzația de plăcere. Cu toate acestea nu este sub nicio formă singurul. Orgasmul are o serie de beneficii importante atât asupra sănătății fizice cât și asupra celei mentale.
În timpul unui orgasm se eliberează un hormon numit oxitocină. Acest hormon are o serie de beneficii precum:
reducerea nivelului de anxietate
reducerea riscului de apariție a unui boli de inimă
reducerea riscului apariției anumitor tipuri de cancer precum cancerul ovarian sau a cancerului de col uterin
Mai mult, este dovedit științific că orgasmul are un impact benefic în timpul menstruației. Acesta poate reduce intensitatea durerilor abdominale, a durerilor de spate, a durerilor de sâni și a migrenelor.
Tulburările orgasmice sunt afecțiuni care pot cauza senzații de frustrare, incertitudine, rușine sau suferință atât pentru persoana care suferă de ele, cât și pentru partenerul lor. Este important, de aceea, să știi care sunt tulburările orgasmice și care sunt cauzele acestora
Anorgasmul la femei este o tulburare orgasmică caracterizată de absența sau întârzierea semnificativă a orgasmelor după stimularea suficientă. Cauzele acesteia pot fi fizice - probleme ginecologice sau utilizarea anumitor tipuri de medicamente, precum medicamentele antidepresive sau antiepileptice - sau psihologice - anxietate sau depresie.
Anorgasmul la bărbați este similar cu anorgasmul la femei. Este, de asemenea, caracterizat de absența sau întârzierea semnificativă a orgasmelor după stimularea suficientă. Anorgasmul la bărbați poate fi o tulburare persistentă de-a lungul vieții sau care apare în situații specifice. Cauzele pot fi fizice, precum un nivel scăzut de testosteron sau psihologice - anxietate, depresie. Anumite medicamente precum antidepresivele pot induce, de asemenea, anorgasmul la bărbați.
Ejacularea prematură are loc atunci când bărbații ejaculează înainte de a ajunge la orgasm. Acest lucru se poate întâmpla din diferite motive, dar de cele mai multe ori ele au la bază factori psihologici precum anxietatea sau biologici precum nivelul de hormoni sau afectări nervoase.
Uneori, sănătatea fizică și cea psiho-afectivă pot afecta în mod negativ orgasmele. Elemente precum anxietatea, stima de sine, neîncrederea, lipsa partenerului potrivit sau anumite afecțiuni fizice te pot opri din a avea orgasm.
În cazul femeilor există o serie de elemente care pot afecta în mod negativ orgasmul
tulburările orgasmice precum anorgasmul la femei
lipsa de stimulare suficientă
lipsa încrederii în sine
lipsa partenerului potrivit
lipsa de comunicare între parteneri
probleme în viața de cuplu
anumite prejudecăți sau tabuuri precum ideea că menopauza înseamnă momentul încetării vieții sexuale
evenimente traumatice în trecut
probleme de sănătate sau intervenții chirurgicale în zona vaginului
tulburări ale dispoziției afective - depresia, anxietatea
Există și în cazul bărbaților o serie de elemente care pot duce la imposibilitatea de a avea orgasm
anorgasmul la bărbați și ejacularea prematură
depresie, anxietate sau alte tulburări ale dispoziției afective
lipsa încrederii în sine, complexe cu privire la performanța sexuală
traumatisme ale nervilor pelvieni
intervenții chirurgicale asupra prostatei sau uretrei
nivel scăzut al hormonilor - fie tiroidieni sau al testosteronului
probleme în viața de cuplu
lipsa de comunicare între parteneri
Află răspunsul la cele mai des întâlnite întrebări despre orgasm!
De obicei orgasmul durează între 3 și 15 secunde. Cu toate acestea, există cazuri de orgasm lung care durează între 20 de secunde și 2 minute.
Bărbații au nevoie de o perioadă mai lungă de timp de recuperare între orgasme astfel încât poate dura de la câteva minute la câteva ore până să aibă un al doilea orgasm. Există și cazuri de orgasm multiplu la bărbați, însă în acel caz nu vor ejacula întotdeauna.
Squirt-ul este atunci când din vulva unei femei, în timpul orgasmului sau după, curge un lichid.
Atunci când ai orgasm simți o eliberare a tensiunii acumulate, o senzație de plăcere fizică ce poate duce până la extaz, iar la final o senzație plăcută de calm și oboseală.
Deși femeile pot avea orgasm multiplu, acest lucru se întâmplă doar în 43% din cazuri. Cu toate acestea, nu există din punct de vedere științific un număr exact al numărului de orgasme pe care îl poate avea o femeie în cazul unui orgasm multiplu.