Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Cheagurile de sânge la menstruație

Cheaguri de Sange Menstruatie Abundenta: Cauze & Recomandari  

Apariția cheagurilor de sânge în timpul menstruației poate fi normală. Cantitatea, durata și frecvența sângerării menstruale variază de la o lună la alta și de la persoană la persoană.

Cu toate acestea, cheagurilor de sânge mari pot fi un semn că ceva nu este în regulă. Dacă menstruația pare mai abundentă decât de obicei - de exemplu sângerați cu cheaguri de sânge foarte mari - consultați medicul specialist.


Ce sunt cheagurile de sange la menstruatie?

Cheagurile de sânge sunt un element natural prin care organismul se apără. Textura groasă, asemănătoare unui jeleu, a unui cheag menstrual ajută la prevenirea scurgerii unei cantități prea mari de sânge.

Cheagurile apar datorită aceleiași funcții de coagulare a sângelui care apare în orice altă parte a corpului atunci când există o leziune a țesutului, cum ar fi o tăietură sau o lacerație.

Cheagurile menstruale sunt prezente, în general, atunci când fluxul este intens. Sunt mai frecvente în primele 2 zile de menstruație. Pot avea o culoare strălucitoare sau pot fi un roșu mai închis și mai intens. Cheaguri mai mari pot părea negre. Sângele menstrual începe să pară mai închis la culoare, maroniu, spre sfârșitul fiecărei menstruații, deoarece sângele este mai vechi și părăsește corpul mai lent.

cheaguri de sange la menstruatie ➤ Cauzele menstruatiei cu cheaguri ➤ Complicatii & Factori de risc ➤ Afla mai mult!

Cheaguri de sange la menstruatie - Cum se formeaza?

Cheagurile apar atunci când mucoasa uterului elimină cantități crescute de sânge. Când sângele se acumulează în uter sau vagin, începe să se coaguleze, la fel ca o rană deschisă a pielii. Consistența sângelui menstrual variază atât pe parcursul menstruației, cât și de la un ciclu menstrual la altul. Puteți experimenta un flux puternic care conține cheaguri menstruale o lună și un flux mai ușor, fără cheaguri în luna următoare. Această variație este naturală. Pot apărea, de asemenea, modificări din cauza dietei și a factorilor stilului de viață.

Cheagurile de sange normale vs. anormale la menstruatie

Dacă cheagurile sunt mici și apar ocazional, de obicei nu aveți de ce să vă faceți griji. Spre deosebire de cheagurile formate în vene, cheagurile menstruale în sine nu sunt periculoase.

Cheaguri normale:

  • sunt mai mici decât o monedă

  • apar doar ocazional, de obicei spre începutul ciclului menstrual

  • sunt de culoare roșu aprins sau închis

Apariția regulată a cheagurilor mari în timpul menstruației ar putea semnala o afecțiune medicală care necesită investigații, mai ales dacă ele apar frecvent, lună de lună.

Cand este recomandat sa mergi la medic?

Consultați-vă medicul dacă aveți sângerări menstruale abundente sau aveți cheaguri mai mari decât cele normale. Sângerarea menstruală este considerată abundentă dacă trebuie schimbat tamponul sau absorbantul la fiecare două ore sau mai puțin, de-a lungul unei zile.

cheaguri de sange la menstruatie ➤ Cauzele menstruatiei cu cheaguri ➤ Complicatii & Factori de risc ➤ Afla mai mult!

În timpul sarcinii, cheagurile pot fi semnul unui avort spontan și este absolut necesar să consultați de urgență medicul.

Cauze - De ce se formeaza cheaguri de sange la menstruatie?

Majoritatea femeilor aflate la vârsta fertilă elimină mucoasa uterului la fiecare 28 - 35 de zile. Aceasta este numită și endometru. Când aceasta este eliminată, se amestecă cu:

  • sânge

  • subproduse sanguine

  • mucus

  • țesut

Acest amestec este apoi expulzat din uter prin colul uterin și în afara vaginului. Pe măsură ce mucoasa uterină se scurge, ea se acumulează în fundul uterului, așteptând contractarea colului uterin pentru a-și expulza conținutul. Pentru a ajuta la descompunerea acestui sânge și țesut îngroșat, organismul eliberează anticoagulante pentru a subția materialul și a-i permite să treacă mai liber. Atunci când fluxul de sânge depășește capacitatea organismului de a produce anticoagulante, apar cheagurile menstruale care sunt eliminate de-a lungul menstruației.

Factorii fizici și hormonali pot afecta ciclul menstrual și pot crea un flux intens. Fluxurile abundente cresc șansele de a dezvolta cheaguri menstruale.

cheaguri de sange la menstruatie ➤ Cauzele menstruatiei cu cheaguri ➤ Complicatii & Factori de risc ➤ Afla mai mult!
 

Dereglari hormonale

Pentru a se dezvolta și a se îngroșa corespunzător, mucoasa uterină se bazează pe un echilibru hormonal format din estrogen și progesteron. Dacă există prea mult sau prea puțin din unul sau altul, ați putea avea sângerări menstruale abundente.

Un dezechilibru hormonal poate fi cauzat de:

  • perimenopauza

  • menopauza

  • stres

  • creștere sau pierdere semnificativă în greutate

Principalul simptom al unui dezechilibru hormonal este menstruația neregulată. De exemplu, aceasta poate veni mai târziu, mai devreme, poate fi mai lungă sau poate sări complet o lună.

Endometrioza

Endometrioza este o afecțiune în care celulele care seamănă cu mucoasa uterului, numite celule endometriale, cresc în afara uterului și în tractul reproducător. În jurul perioadei menstruale, această afecțiune poate cauza o serie de simptome neplăcute printre care sângerare dureroasă, abundentă care poate include cheaguri de sânge.
 

Cauza exactă a endometriozei nu este cunoscută, deși se crede că ereditatea, hormonii și intervențiile chirurgicale pelvine anterioare joacă un rol. Aflați mai multe despre endometrioză pe blogul nostru!

Fibroame sau polipi

Fibroamele și polipii uterini sunt de obicei tumori musculare necanceroase care cresc în peretele uterin. Pe lângă sângerările menstruale abundente, acestea pot cauza și menstruații neregulate, ducând la apariția cheagurilor de sânge.

Uter marit

După sarcină, uterul unei persoane rămâne adesea ceva mai mare decât era înainte. Un uter mărit se poate datora și unor probleme structurale, cum ar fi fibromul. Această modificare creează spațiu suplimentar pentru ca sângele să se acumuleze, ceea ce ar putea duce la o coagulare suplimentară și la apariția cheagurilor la menstruație.

Pierderea sarcincii

În timpul unui avort spontan sau al pierderii sarcinii, o persoană va elimina de obicei un număr de cheaguri mari, în funcție de stadiul sarcinii. Pierderea sarcinii poate să apară uneori înainte ca o persoană să știe că este însărcinată, așa că aceasta poate confunda un avort spontan precoce cu un ciclu menstrual obișnuit.

Cancer

Deși se întâmplă rar, tumorile canceroase ale uterului și colului uterin pot duce la sângerări menstruale abundente și la apariția cheagurilor de dimensiuni mari.

Adenomioza

Adenomioza apare atunci când mucoasa uterină, din motive necunoscute, crește în peretele uterin. Aceasta face ca uterul să se mărească și să se îngroașe. Pe lângă sângerarea prelungită și abundentă, această afecțiune comună poate determina creșterea uterului de două până la trei ori dimensiunea normală. Cheagurile menstruale sunt adesea întâlnite în cazul persoanelor care suferă de această afecțiune.

Tulburari de coagulare a sangelui

Unele afecțiuni hematologice pot fi responsabile pentru fluxul menstrual abundent, deoarece pot afecta proteinele de coagulare de care mucoasa uterină are nevoie pentru a opri sângerarea menstruală. Afecțiunile precum tulburarea funcției trombocitelor sau boala von Willebrand (VWD) pot provoca menstruații anormale, abundente, cu cheaguri de sânge.

Diagnostic

Pentru a determina cauza de bază a cheagurilor menstruale, medicul ginecolog vă va pune o serie de întrebări despre elementele care influențează menstruația. De exemplu, ei vă pot întreba dacă ați avut intervenții chirurgicale pelvine anterioare, dacă ați folosit contraceptive sau dacă ați fost vreodată însărcinată. De asemenea, vor examina uterul pentru a depista potențiale anomalii.

În plus, medicul specialist poate recomanda efectuarea unor teste de sânge pentru a căuta dezechilibre hormonale. Testele imagistice, cum ar fi RMN sau ultrasunete, pot fi folosite pentru a verifica dacă există fibroame, endometrioză sau alte obstrucții.

Menstruatie abundenta cu cheaguri - Tratament

În funcție de cauza de bază a apariției cheagurilor de sânge, medicul specialist poate recomanda o serie de tratamente fie ele chirurgicale, medicamentoase, sau hormonale. 

cheaguri de sange la menstruatie ➤ Cauzele menstruatiei cu cheaguri ➤ Complicatii & Factori de risc ➤ Afla mai mult!

Tratament chirurgical

Uneori este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a trata cheagurile de sânge abundente din timpul menstruației.

O procedură de dilatare și chiuretaj (D și C) poate fi folosit și pentru a determina cauza de bază a sângerării menstruale abundente sau ca tratament pentru diferite afecțiuni. Aceasta implică lărgirea colului uterin și răzuirea mucoasei uterine. De obicei, se face într-un cadru ambulatoriu sub sedare. Deși acest lucru nu va vindeca sângerarea abundentă permanent, va oferi o perioadă de răgaz de câteva luni până când mucoasa se îngroașă din nou.

Pentru femeile cu excrescențe uterine, cum ar fi fibroamele, care nu răspund bine la tratament medicamentos, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a le elimina. Tipul de intervenție chirurgicală va depinde de dimensiunea și locația excrescentelor. Miomectomia este folosită pentru fibroame și polipi uterini de dimensiuni mari. Ea implică efectuarea unei incizii mari în abdomen pentru a accesa uterul.

Dacă excrescența este mică, este adesea posibilă intervenția chirurgicală laparoscopică. Laparoscopia folosește incizii mici în abdomen care pot grăbi timpul de vindecare. Unele femei pot opta pentru extirparea uterului. Aceasta se numește histerectomie.

Tratament medicamentos

Medicii pot recomanda administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene în timpul menstruației pentru a ajuta la reducerea simptomelor, cum ar fi crampe, durere și disconfort. Ele pot ajuta, de asemenea, la sângerarea excesivă.

Persoanele care preferă să nu folosească tratamente hormonale ar putea dori să încerce medicamente care controlează coagularea sângelui. Cel mai des recomandat medicament de acest tip este acidul tranexamic.

Terapia hormonala

Contraceptivele hormonale pot inhiba creșterea mucoasei uterine. Un dispozitiv intrauterin cu eliberare de hormoni poate reduce fluxul sanguin menstrual cu 90%, iar pilulele contraceptive îl pot reduce cu 50%. Contraceptivele hormonale pot fi, de asemenea, benefice în încetinirea creșterii fibroamelor și a altor aderențe uterine. Află mai multe despre dispozitivele intrauterine și pilulele contraceptive pe blogul nostru.


Complicatii - Menstruatie cu cheaguri

Menoragia este termenul medical pentru perioadele menstruale cu sângerare anormal de abundentă sau prelungită. În cazul acestei afecțiuni, nu veți putea lua parte la activitățile obișnuite de zi cu zi atunci când aveți menstruație, datorită crampelor și a sângerării abundente.

Consultați-vă medicul dacă aveți în mod regulat cheaguri mari. Una dintre complicațiile majore ale sângerării menstruale abundente este anemia cu deficit de fier. Anemia este o afecțiune care apare atunci când nu există suficient fier în sânge pentru a produce globule roșii sănătoase. Simptomele includ:

  • oboseală

  • slăbiciune

  • paloare

  • dificultăți de respirație

  • dureri în piept


Intrebari si raspunsuri

Mai ai întrebări despre cheagurile de sânge? Descoperă răspunsul mai jos!

Sunt cheagurile de sange un semnal de alarma?

Cheagurile de sânge nu sunt un semnal de alarmă de cele mai multe ori. Atât timp cât ele sunt ocazionale și de mici dimensiuni - cât o monedă - ele sunt un element normal al menstruației voastre.

Este normal ca sangele menstrual sa aiba o consistenta mai groasa?

Sângele menstrual poate avea uneori o consistență mai groasă și o culoare mai închisă, mai ales spre finalul menstruației. Cu toate acestea, dacă observați că el are o consistență crescută în fiecare lună, este bine să efectuați niște analize pentru a verifica dacă hemoleucograma voastră este în limite normale.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Ce-ar fi să primești sfaturi utile legate de menstruație plus un
DISCOUNT DE 10% pe care să îl folosești la prima ta comandă?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.