Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Cheagurile de sânge la menstruație

Cheaguri de Sange Menstruatie Abundenta: Cauze & Recomandari  

Apariția cheagurilor de sânge în timpul menstruației poate fi normală. Cantitatea, durata și frecvența sângerării menstruale variază de la o lună la alta și de la persoană la persoană.

Cu toate acestea, cheagurilor de sânge mari pot fi un semn că ceva nu este în regulă. Dacă menstruația pare mai abundentă decât de obicei - de exemplu sângerați cu cheaguri de sânge foarte mari - consultați medicul specialist.


Ce sunt cheagurile de sange la menstruatie?

Cheagurile de sânge sunt un element natural prin care organismul se apără. Textura groasă, asemănătoare unui jeleu, a unui cheag menstrual ajută la prevenirea scurgerii unei cantități prea mari de sânge.

Cheagurile apar datorită aceleiași funcții de coagulare a sângelui care apare în orice altă parte a corpului atunci când există o leziune a țesutului, cum ar fi o tăietură sau o lacerație.

Cheagurile menstruale sunt prezente, în general, atunci când fluxul este intens. Sunt mai frecvente în primele 2 zile de menstruație. Pot avea o culoare strălucitoare sau pot fi un roșu mai închis și mai intens. Cheaguri mai mari pot părea negre. Sângele menstrual începe să pară mai închis la culoare, maroniu, spre sfârșitul fiecărei menstruații, deoarece sângele este mai vechi și părăsește corpul mai lent.

cheaguri de sange la menstruatie ➤ Cauzele menstruatiei cu cheaguri ➤ Complicatii & Factori de risc ➤ Afla mai mult!

Cheaguri de sange la menstruatie - Cum se formeaza?

Cheagurile apar atunci când mucoasa uterului elimină cantități crescute de sânge. Când sângele se acumulează în uter sau în vagin (despre care am discutat amănunțit în articolul nostru intitulat Totul despre vagin), începe să se coaguleze, la fel ca o rană deschisă a pielii. Consistența sângelui menstrual variază atât pe parcursul menstruației, cât și de la un ciclu menstrual la altul. Puteți experimenta un flux puternic care conține cheaguri menstruale o lună și un flux mai ușor, fără cheaguri în luna următoare. Această variație este naturală. Pot apărea, de asemenea, modificări din cauza dietei și a factorilor stilului de viață.

Cheagurile de sange normale vs. anormale la menstruatie

Dacă cheagurile sunt mici și apar ocazional, de obicei nu aveți de ce să vă faceți griji. Spre deosebire de cheagurile formate în vene, cheagurile menstruale în sine nu sunt periculoase.

Cheaguri normale:

  • sunt mai mici decât o monedă

  • apar doar ocazional, de obicei spre începutul ciclului menstrual

  • sunt de culoare roșu aprins sau închis

Apariția regulată a cheagurilor mari în timpul menstruației ar putea semnala o afecțiune medicală care necesită investigații, mai ales dacă ele apar frecvent, lună de lună.

Cheaguri mari de sange la menstruatie

Menstruația este diferită pentru fiecare femeie, iar a elimina ocazional câte un cheag de sânge la menstruație este normal. AICI am povestit tot ce e bine de știut despre ciclul menstrual și simptomele menstruației.

Dar când cheagurile devin foarte mari, iar sângerările sunt abundente, pot fi un semn al unor afecțiuni mai grave. Cele mai frecvente cauze sunt:

  • Fibroamele uterine. Cheagurile pot fi provocate de multe tipuri de fibroame ce influențează sângerarea, dar cel mai frecvent este vorba despre un fibrom crescut în interiorul cavității uterine (fibrom submucos).

  • Metoda contraceptivă folosită. Nu doar pilulele contraceptive pot afecta ciclul menstrual. Chiar și un dispozitiv intrauterin nonhormonal poate cauza cheaguri mari și sângerări mai abundente decât de obicei.

  • Avortul spontan. Un avort spontan în stadiile incipiente ale unei sarcini sau în cazul unei sarcini ectopice se poate manifesta prin pierderi de sânge abundente ce pot fi confundate cu un cheag uriaș.

  • Endometrioza. Pe lângă crampele severe și durerile abdominale, cheagurile mari pot fi un alt semn al endometriozei.

  • Sindromul ovarelor polichistice. Este o cauză frecventă a dezechilibrelor hormonale și a sângerărilor menstruale neregulate însoțite de cheaguri mari.

  • Alte boli cronice. Boala von Willebrand, bolile cu transmitere sexuală și boala inflamatorie pelvină sunt alte două cauze posibile.

Menstruatie abundenta cu cheaguri

Se consideră menstruație abundentă atunci când corpul elimină sânge menstrual fie în cantități foarte mari, fie pe o perioadă îndelungată.

De exemplu, necesitatea de a schimba tamponul sau absorbantul la fiecare 1-2 ore sau nevoia de a folosi simultan două tipuri diferite de protecție menstruală (ex: tampon + absorbant) pot indica o menstruație abundentă. Și o menstruație cu cheaguri care durează mai mult de 7 zile poate fi considerată abundentă.

Dacă așa au fost dintotdeuana și nu sunt însoțite de simptome îngrijorătoare precum dureri de ovare, crampe abdominale sau febră, este posibil să fie pur și simplu normale. Dar atunci când vă afectează viața de zi cu zi sau când aceste schimbări intervin brusc, simptomele trebuie semnalate medicului pentru a găsi un tratament potrivit.

Menstruatie cu bucati de membrana

În mod normal, corpul elimină particule mici de țesut, sânge și secreții prin intermediul sângelui menstrual.

O situație mai rară este sângerarea deciduală, sau dismenoreea membranoasă, când mucoasa uterină nu se mai descompune pentru a fi eliminată treptat. Aceasta este expulzată într-o singură bucată de dimensiuni mari, păstrând forma uterului. Conține endometru, sânge și secreții, și este caracterizată de:

  • Dimensiunea de mărimea unei palme

  • Forma unui triunghi întors, similară uterului

  • Aspect asemănător unei bucăți de carne roșie, sau unor versiuni mai mari de cheaguri de sânge la menstruație

Este un fenomen foarte rar, menționat de mai puțin de 25 de ori în literatura de specialitate. Observațiile de până acum nu indică faptul că sângerarea deciduală ar ascunde alte probleme de sănătate. De obicei, durerea dispare la scurt timp după eliminarea endometrului.

Cheaguri menstruatie cu pielite

Menstruația este formată dintr-o mulțime de țesuturi diferite, celule moarte și sânge coagulat. Așa că prezența unor particulele descompuse din țesutul uterin poate fi vizibilă sub forma unor cheaguri de sânge la ciclu cu pielițe și fragmente gelatinoase.

Aceste “pielițe” din sângele menstrual sunt cel mai adesea normale, nu constituie un motiv de îngrijorare și nici nu necesită îngrijire medicală. Dar ar trebui aduse în atenția unui specialist dacă sunt însoțite și de alte simptome.

O consistență neobișnuită a menstruației, schimbări ale fluxului sau prezența unor dureri pelviene puternice pot indica afecțiuni precum endometrioza sau anumite infecții la nivelul sistemului reproductiv.

Cand este recomandat sa mergi la medic?

Consultați-vă medicul dacă aveți sângerări menstruale abundente sau aveți cheaguri mai mari decât cele normale. Sângerarea menstruală este considerată abundentă dacă trebuie schimbat tamponul sau absorbantul la fiecare două ore sau mai puțin, de-a lungul unei zile.

cheaguri de sange la menstruatie ➤ Cauzele menstruatiei cu cheaguri ➤ Complicatii & Factori de risc ➤ Afla mai mult!

Nu orice sângerare în timpul sarcinii este un motiv de îngrijorare. Ele pot fi normale, și am pregătit un alt articol unde povestim totul despre sângerări în sarcină. Cheagurile, în schimb, pot fi semnul unui avort spontan și este absolut necesar să consultați de urgență medicul.

Cauze - De ce se formeaza cheaguri de sange la menstruatie?

Majoritatea femeilor aflate la vârsta fertilă elimină mucoasa uterului la fiecare 28 - 35 de zile. Aceasta este numită și endometru. Când aceasta este eliminată, se amestecă cu:

  • sânge

  • subproduse sanguine

  • mucus

  • țesut

Acest amestec este apoi expulzat din uter prin colul uterin și în afara vaginului. Pe măsură ce mucoasa uterină se scurge, ea se acumulează în fundul uterului, așteptând contractarea colului uterin pentru a-și expulza conținutul. Pentru a ajuta la descompunerea acestui sânge și țesut îngroșat, organismul eliberează anticoagulante pentru a subția materialul și a-i permite să treacă mai liber. Atunci când fluxul de sânge depășește capacitatea organismului de a produce anticoagulante, apar cheagurile menstruale care sunt eliminate de-a lungul menstruației.

Factorii fizici și hormonali pot afecta ciclul menstrual și pot crea un flux intens. Fluxurile abundente cresc șansele de a dezvolta cheaguri menstruale.

cheaguri de sange la menstruatie ➤ Cauzele menstruatiei cu cheaguri ➤ Complicatii & Factori de risc ➤ Afla mai mult!
 

Dereglari hormonale

Pentru a se dezvolta și a se îngroșa corespunzător, mucoasa uterină se bazează pe un echilibru hormonal format din estrogen și progesteron. Dacă există prea mult sau prea puțin din unul sau altul, ați putea avea sângerări menstruale abundente. 

Un dezechilibru hormonal poate fi cauzat de:

  • perimenopauza

  • menopauza

  • stres

  • creștere sau pierdere semnificativă în greutate

Principalul simptom al unui dezechilibru hormonal este menstruația neregulată. De exemplu, aceasta poate veni mai târziu, mai devreme, poate fi mai lungă sau poate sări complet o lună. Pe blogul Enroush am vorbit mai multe despre simptomele și tipurile de dereglări hormonale AICI.

Endometrioza

Endometrioza este o afecțiune în care celulele care seamănă cu mucoasa uterului, numite celule endometriale, cresc în afara uterului și în tractul reproducător. În jurul perioadei menstruale, această afecțiune poate cauza o serie de simptome neplăcute printre care sângerare dureroasă, abundentă care poate include cheaguri de sânge.
Cauza exactă a endometriozei nu este cunoscută, deși se crede că ereditatea, hormonii și intervențiile chirurgicale pelvine anterioare joacă un rol. Aflați mai multe despre endometrioză pe blogul nostru!

Fibroame sau polipi

Fibroamele și polipii uterini sunt de obicei tumori musculare necanceroase care cresc în peretele uterin. Pe lângă sângerările menstruale abundente, acestea pot cauza și menstruații neregulate, ducând la apariția cheagurilor de sânge.

Uter marit

După sarcină, uterul unei persoane rămâne adesea ceva mai mare decât era înainte. Un uter mărit se poate datora și unor probleme structurale, cum ar fi fibromul. Această modificare creează spațiu suplimentar pentru ca sângele să se acumuleze, ceea ce ar putea duce la o coagulare suplimentară și la apariția cheagurilor la menstruație.

Miomul uterin (fibromul uterin) 

Polipii și fibroamele uterine afectează aproximativ 70% dintre femei și deseori pot cauza o menstruație abundentă cu cheaguri. Chiar dacă nu sunt canceroase, ele pot să împiedice contracțiile normale ale uterului. Când uterul nu se contractă cum trebuie, sângele nu este eliminat la fel de ușor, ci mai lent, motiv pentru care se va putea coagula în acest timp.

Fibroamele uterine dezvoltate la nivelul țesutului muscular de pe peretele uterului mai pot provoca și alte simptome. Printre acestea se regăsesc durerile persistente în zona inferioară a spatelui, spottingul, dispareunia (durerea în timpul actului sexual), senzația de balonare și problemele de fertilitate.

Pierderea sarcincii

În timpul unui avort spontan sau al pierderii sarcinii, o persoană va elimina de obicei un număr de cheaguri mari, în funcție de stadiul sarcinii. Pierderea sarcinii poate să apară uneori înainte ca o persoană să știe că este însărcinată, așa că aceasta poate confunda un avort spontan precoce cu un ciclu menstrual obișnuit.

Cancer

Deși se întâmplă rar, tumorile canceroase ale uterului și colului uterin pot duce la sângerări menstruale abundente și la apariția cheagurilor de dimensiuni mari.

Adenomioza

Adenomioza apare atunci când mucoasa uterină, din motive necunoscute, crește în peretele uterin. Aceasta face ca uterul să se mărească și să se îngroașe. Pe lângă sângerarea prelungită și abundentă, această afecțiune comună poate determina creșterea uterului de două până la trei ori dimensiunea normală. Cheagurile menstruale sunt adesea întâlnite în cazul persoanelor care suferă de această afecțiune.

Tulburari de coagulare a sangelui

Unele afecțiuni hematologice pot fi responsabile pentru fluxul menstrual abundent, deoarece pot afecta proteinele de coagulare de care mucoasa uterină are nevoie pentru a opri sângerarea menstruală. Afecțiunile precum tulburarea funcției trombocitelor sau boala von Willebrand (VWD) pot provoca menstruații anormale, abundente, cu cheaguri de sânge.

Deficitul de fier, corelat cu anemia feripriva, vitamine si minerale

Carențele de anumite vitamine și minerale, mai ales deficitul de fier, pot duce la formarea unor cheaguri de sânge la menstruație.

Deficitul de fier este cauza principală a anemiei, respectiv anemia feriprivă, și poate afecta procesul natural de coagulare a sângelui în corp. Acest tip de anemie mai poate provoca și menoragie, adică sângerări abundente pe perioade lungi de timp.

Femeilor aflate în această situație li se recomandă adesea un supliment alimentar pe bază de fier pentru a reface rezervele corpului. Alte vitamine care contribuie la formarea celulelor roșii sunt vitamina C, acidul folic și vitamina B12. Medicul poate recomanda și administrarea de multivitamine dacă există mai multe carențe.

Boala von Willebrand

Boala von Willebrand este o afecțiune ereditară și rară a sângelui. Deficiența factorului von Willebrand stă la baza acestei probleme, deoarece factorul are un rol foarte important în coagulare și în modul de formare a unui cheag de sânge. Așa că sângerările neobișnuite constituie principalul simptom al acestei boli.

Afecțiunea poate fi identificată ușor după pierderile mari de sânge chiar și în cazul unor răni minore.

Aproximativ 50% dintre femeile care suferă de boala von Willebrand elimină cheaguri de sânge la menstruație. Sângerările au un flux abundent, fiind necesară schimbarea tamponului sau a absorbantului o dată la 1-2 ore. Este una dintre puținele afecțiuni care pot cauza cheaguri mari de sânge la menstruație, cu dimensiuni de peste 2.5 cm.

Sindromul ovarelor polichistice

Pot să apară cheaguri la menstruație și la femeile cu sindromul ovarelor polichistice (SOP). Pe lângă sistemul reproductiv, SOP afectează inclusiv sistemul metabolic și cel vascular. Un simptom frecvent îl reprezintă sângerările abundente care au loc din cauză că foliculii formați la nivelul ovarelor nu produc ovule în mod regulat.

Când se întâmplă acest lucru, organismul nu poate produce anticoagulanți cu o viteză suficient de mare încât să țină pasul cu o cantitate atât de mare de sânge și să prevină coagularea. Din acest motiv, pot fi eliminate cheaguri de sânge mari la menstruație.

Menstruațiile neregulate însoțite de dureri puternice constituie un alt simptom frecvent al sindromului ovarelor polichistice.

Boala inflamatorie pelvina

Boala inflamatorie pelvină (BIP) este o infecție a tractului genital superior care începe în general din vagin și urcă înspre uter, trompe uterine și ovare. Cu siguranță poate afecta menstruațiile unei femei, iar inflamația poate fi însoțită de dureri, febră și secreții vaginale anormale. Am discutat AICI mai multe despre cauzele secrețiilor vaginale și tipurile acestora.

BIP poate fi responsabilă inclusiv pentru sângerările neobișnuite și menstruația cu cheaguri de sânge negre. Este important să discutați cât mai repede cu un medic specialist dacă observați cheaguri de culoare neagră care persistă sau dacă sunt însoțite de alte simptome asociate cu probleme de sănătate.

Reactiile adverse la administrarea anumitor medicamente si terapiile hormonale

Când o persoană observă că are ciclu menstrual cu cheaguri foarte mari, este important să fie investigate toate medicamentele luate în ultima perioadă, sau tratamentele pe care le administrează pe termen lung. Este posibil ca organismul să aibă o reacție adversă și să fie necesară oprirea tratamentului sau schimbarea medicamentației.

Tratamentele hormonale pe bază de estrogen și progestin, medicamentele antiinflamatorii și anticoagulantele sunt doar câțiva dintre factorii care pot afecta fluxul menstrual și sângerările obișnuite. Menstruațiile pot fi influențate inclusiv de medicamentele pentru tiroidă și chimioterapia folosită în tratarea cancerului. Toate efectele adverse trebuie discutate de urgență cu medicul specialist.

Diagnostic

Pentru a determina cauza de bază a cheagurilor menstruale, medicul ginecolog vă va pune o serie de întrebări despre elementele care influențează menstruația. De exemplu, ei vă pot întreba dacă ați avut intervenții chirurgicale pelvine anterioare, dacă ați folosit contraceptive sau dacă ați fost vreodată însărcinată. De asemenea, vor examina uterul pentru a depista potențiale anomalii.

În plus, medicul specialist poate recomanda efectuarea unor teste de sânge pentru a căuta dezechilibre hormonale. Testele imagistice, cum ar fi RMN sau ultrasunete, pot fi folosite pentru a verifica dacă există fibroame, endometrioză sau alte obstrucții.

Tratament pentru cheaguri de sange la menstruatie

În funcție de cauza de bază a apariției cheagurilor de sânge, medicul specialist poate recomanda o serie de tratamente fie ele chirurgicale, medicamentoase, sau hormonale. 

cheaguri de sange la menstruatie ➤ Cauzele menstruatiei cu cheaguri ➤ Complicatii & Factori de risc ➤ Afla mai mult!

Tratament chirurgical

Uneori este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a trata cheagurile de sânge abundente din timpul menstruației.

O procedură de dilatare și chiuretaj (D și C) poate fi folosit și pentru a determina cauza de bază a sângerării menstruale abundente sau ca tratament pentru diferite afecțiuni. Aceasta implică lărgirea colului uterin și răzuirea mucoasei uterine. De obicei, se face într-un cadru ambulatoriu sub sedare. Deși acest lucru nu va vindeca sângerarea abundentă permanent, va oferi o perioadă de răgaz de câteva luni până când mucoasa se îngroașă din nou.

Pentru femeile cu excrescențe uterine, cum ar fi fibroamele, care nu răspund bine la tratament medicamentos, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a le elimina. Tipul de intervenție chirurgicală va depinde de dimensiunea și locația excrescentelor. Miomectomia este folosită pentru fibroame și polipi uterini de dimensiuni mari. Ea implică efectuarea unei incizii mari în abdomen pentru a accesa uterul.

Dacă excrescența este mică, este adesea posibilă intervenția chirurgicală laparoscopică. Laparoscopia folosește incizii mici în abdomen care pot grăbi timpul de vindecare. Unele femei pot opta pentru extirparea uterului. Aceasta se numește histerectomie.

Tratament medicamentos

Medicii pot recomanda administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene în timpul menstruației pentru a ajuta la reducerea simptomelor, cum ar fi crampe, durere și disconfort. Ele pot ajuta, de asemenea, la sângerarea excesivă.

Persoanele care preferă să nu folosească tratamente hormonale ar putea dori să încerce medicamente care controlează coagularea sângelui. Cel mai des recomandat medicament de acest tip este acidul tranexamic.

Terapia hormonala

Contraceptivele hormonale pot inhiba creșterea mucoasei uterine. Un dispozitiv intrauterin cu eliberare de hormoni poate reduce fluxul sanguin menstrual cu 90%, iar pilulele contraceptive îl pot reduce cu 50%. Contraceptivele hormonale pot fi, de asemenea, benefice în încetinirea creșterii fibroamelor și a altor aderențe uterine. Află mai multe despre dispozitivele intrauterine și pilulele contraceptive pe blogul nostru.

Alternative de tratament si preventie

Un ciclu cu cheaguri mici și ocazionale nu este îngrijorător și nu necesită tratament. Este normal ca uneori organismul să elimine sânge menstrual cu o consistență ca de jeleu, mai ales dacă acesta a rămas mai mult timp în corp.

Câteva recomandări utile pentru a preveni formarea acestor cheaguri sunt:

  • Hidratarea printr-un consum suficient de lichide
  • Asigurarea aportului zilnic necesar de vitamine și minerale, în special fier, vitamina C, vitamina D și vitamina B12
  • Un stil de viață activ și exerciții fizice practicate cu regularitate
  • Limitarea consumului de alimente bogate în vitamina K, cunoscută pentru capacitatea sa de a opri sângerarea
  • Practicarea tehnicilor de gestionare a stresului
  • Odihna suficientă

Dacă în schimb cheagurile sunt însoțite de dureri, flux abundent, sângerări în afara menstruației sau alte simptome inconfortabile, este important să fie investigate de către medicul specialist pentru a trata cauza.


Complicatii - Menstruatie cu cheaguri

Menoragia este termenul medical pentru perioadele menstruale cu sângerare anormal de abundentă sau prelungită. În cazul acestei afecțiuni, nu veți putea lua parte la activitățile obișnuite de zi cu zi atunci când aveți menstruație, datorită crampelor și a sângerării abundente.

Consultați-vă medicul dacă aveți în mod regulat cheaguri mari. Una dintre complicațiile majore ale sângerării menstruale abundente este anemia cu deficit de fier. Anemia este o afecțiune care apare atunci când nu există suficient fier în sânge pentru a produce globule roșii sănătoase. Simptomele includ:

  • oboseală

  • slăbiciune

  • paloare

  • dificultăți de respirație

  • dureri în piept


Intrebari si raspunsuri

Mai ai întrebări despre cheagurile de sânge? Descoperă răspunsul mai jos!

Sunt cheagurile de sange un semnal de alarma?

Cheagurile de sânge nu sunt un semnal de alarmă de cele mai multe ori. Atât timp cât ele sunt ocazionale și de mici dimensiuni - cât o monedă - ele sunt un element normal al menstruației voastre.

Este normal ca sangele menstrual sa aiba o consistenta mai groasa?

Sângele menstrual poate avea uneori o consistență mai groasă și o culoare mai închisă, mai ales spre finalul menstruației. Cu toate acestea, dacă observați că el are o consistență crescută în fiecare lună, este bine să efectuați niște analize pentru a verifica dacă hemoleucograma voastră este în limite normale.

Bibliografie:

1. Observations on the clotting of menstrual blood and clot formation - https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0002937871904704

2. Blood Clots During Menstruation: A Concern? - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menorrhagia/expert-answers/blood-clots-during-menstruation/faq-20058401

3. Are blood clots normal during a period? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/322707

4. Period Blood Clots: Should You Be Concerned? - https://health.clevelandclinic.org/period-blood-clots-are-they-normal

5. Heavy Periods - https://www.nhs.uk/conditions/heavy-periods/

6. What Do Blood Clots During Your Period Mean? - https://www.health.com/blood-clots-during-a-period-8563877

7. Period Blood Clots: Cause for Concern? - https://www.verywellhealth.com/why-are-there-blood-clots-in-my-period-2721935

8. Blood clots during your period - what are they? - https://helloclue.com/articles/cycle-a-z/blood-clots-during-your-period-what-are-they

9. Medicines That Can Cause Changes in Menstrual Bleeding - https://myhealth.alberta.ca/Health/pages/conditions.aspx?Hwid=tv7209

10. Von Willebrand Disease - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/von-willebrand-disease/symptoms-causes/syc-20354978

11. What Is a Decidual Cast? - https://www.verywellhealth.com/what-is-a-decidual-cast-7152647

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.