Te-ai gândit vreodată să folosești coaja de portocală, atunci când storci citricele? Sau poate fi păstrată la frigider și o poți adăuga la prăjituri (asta doar dacă te asiguri că fructele nu au fost tratate chimic în timpul creșterii). Sau atunci când gătești cu legume, te-ai gândit să te folosești de toate părțile - frunze, tulpina? Există nenumărate moduri de a reintegra „deșeul” alimentar și de a găti mai sustenabil.
Lanțul alimentar este extrem de important: cu cât acesta e mai scurt, cu atât se crează mai puține deșeuri înainte ca alimentele să ajungă în bucătăria ta. Experții recomandă să cumperi 50% din alimente de pe o rază de 20 km de locuință. De asemenea, se știe că valoarea nutritivă a fructelor și a legumelor durează o perioadă scurtă de timp - deci da, contează cât de departe îți călătorește mâncarea.
Cele mai comune produse menstruale sunt pline de plastic: tampoanele au aplicatoare de plastic, fir de plastic și uneori chiar un strat superior din plastic care ține la un loc corpul tamponului. Iar absorbantele sunt din până 90% făcute din plastic. Ca să nu mai vorbim de periuțe de dinți, bețișoare igienice și toate recipientele produselor de igienă. Tot acet plastic ajunge să polueze natura, așa că o schimbare e cel mai eficient lucru pe care-l poți face: să treci pe produsele menstruale din bumbac 100% organic.
Căci nu e așa: niciodată nu poți avea destule plante! Și suntem total de acord. Mai ales că, în funcție de camera pe care vrei să o „înverzești”, poți alege plantele în funcție de beneficiile lor pentru sănătate: spre exemplu, pentru dormitor poți alege limba soacrei - emană oxigen noaptea și purifică aerul pentru un somn odihnitor. Sau Dracaena reflexa - perfectă pentru orice cameră, purifică aerul de formaldehide (care se găsesc în vopsele, tapete, covoare și perdele) și benzen (se găsește în coloranți și în fibrele sintetice).
Una din cele mai bune investiții pe care le poți face este într-o pară de duș cu design aerisit - pentru că va face o diferență semnificativă! Cum funcționează? Prin injectarea aerului în jetul de apă, se limitează consumul de apă.
Știai că sunt necesari 20.000 de litri de apă pentru a crea doar 1 kg de bumbac convențional, suficient pentru a face un tricou și o pereche de blugi? Da, ceea ce cumperi ar trebui să conteze. Dar ce faci cu produsele de unică folosință din bumbac? Spre exemplu, dischetele demachiante? Le înlocuiești cu variantele lor refolosibile. Vestea bună este că poți face cu mai toate obiectele din plastic de unică folosință: pahare, farfurii, recipiente diverse, sacoșe șamd.
Să cauți piese de design interior în magazinele second hand nu e doar fun - e și sustenabil! Pe lângă faptul că mobilierul la mâna a doua spune o poveste, poate să te inspire să fii gândești mai creativ. Schimburile de haine - cunoscute sub numele de swishing - sunt una din cele mai ecologice modalități de a-ți reîmprospăta garderoba și de a găsi piese de calitate.
În fiecare zi, alegerile tale afectează mediul, clima și alte specii: știm că schimbările nu vin peste noapte, însă de la ceea ce consumi până la produsele menstruale pe care le folosești, nu e imposibil să alegi un stil de viață mai verde. Oricânt de mici ar fi schimbările, trebuie să știi că zi de zi, poți să reduci impactul negativ asupra mediului.