Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

S.O.S. scurgeri maronii

Scurgere (Secretie) Vaginala Maronie - Ce inseamna si de ce se intampla?

Nu ești la menstruație, dar vezi că lenjeria ta e puțin colorată. E sânge, scurgere vaginală, te întrebi dacă ai o problemă sau e ceva normal? E momentul adevărului.

Secrețiile vaginale reprezintă un proces normal, sănătos, util pentru îndepărtarea resturilor celulare și bacteriene. În plus, acestea au de obicei pH acid care împiedică multiplicarea bacteriană, ceea ce înseamnă, în traducere liberă pentru noi, riscul de a dezvolta infecții vaginale este mult mai mic! Yey!

Știi că o secreție vaginală este normală când:

  • este transparentă sau albicioasă

  • nu are miros puternic

  • nu este însoțită de iritații sau prurit (mâncărimi)

De-a lungul ciclului menstrual, scurgerile vaginale pot varia și se pot observa schimbări în ceea ce privește culoarea, mirosul, vâscozitatea. Uneori acestea pot indica probleme cu care se confruntă corpul nostru, pe când altă dată pot fi un fenomen cât se poate de obișnuit. Deci, ce ne spune culoarea maro?


Ce inseamna cand ai scurgeri vaginale maronii?

Scurgerile maronii sunt asemănătoare cu scurgerile normale, cu o singură diferență: în lichidul vaginal s-a amestecat și sânge. Există multe cauze care pot influența culoarea scurgerilor vaginale, iar înainte să te panichezi, citește aici despre fiecare culoare în parte și ce înseamnă ea pentru tine.

 

Secretii maronii in functie de ciclul menstrual - Ce este normal?

Scurgerile maronii sunt normale în perioada menstruației sau în momentul în care sângele este expus la aer și trece printr-un proces de oxidare, transformându-se din roșu în maro.


Scurgeri maronii inainte de menstruatie

Înainte de menstruație, o scurgere maronie poate fi produsă de faptul că sângerarea vine într-o cantitate foarte redusă și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Dacă îți dorești protecție absolută, confort și siguranță în zilele un pic mai roșii, absorbantele organice sunt aliatul tău numărul 1.  Inspirate de corpul tău, create din grijă și cu ingrediente 100% naturale, absorbantele Enroush sunt hipoalergenice și aprobate ginecologic. Meriți produse pentru îngrijirea intimă care nu au nimic de ascuns!

Sunt normale secretiile vaginale maro? ➤ Cauze pentru scurgeri maronii inainte & dupa menstruatie ➤ Secretii maronii in sarcina ➤ Afla mai mult!

Scurgeri maronii dupa menstruatie

La finalul menstruației, culoarea maronie a scurgerilor vaginale este dată pur și simplu de sângele care a fost eliminat mai târziu. În cele mai multe dintre situații, acestea durează aproximativ 2 zile și pot varia atât în ceea ce privește consistența, cât și intensitatea culorii. Pentru astfel de momente, când ești luată prin surprindere, alege protecția 100% naturală, așa cum sunt absorbantele zilnice Enroush create din bumbac organic certificat GOTS. Tu ai liniște zi de zi, iar zona ta intimă nu mai intră în contact cu substanțe chimice, plastic sau parfumuri care provoacă alergii și iritații. Le poți comanda chiar aici.

Sunt normale secretiile vaginale maro? ➤ Cauze pentru scurgeri maronii inainte & dupa menstruatie ➤ Secretii maronii in sarcina ➤ Afla mai mult!
 

Scurgeri maronii si lipsa menstruatie

Perimenopauza este un proces natural de tranziție către menopauză. Simptomele apar cu câteva luni, sau chiar ani, înainte ca menstuația să se oprească. În această perioadă, apar schimbări de consistență, culoare și textură a scurgerilor vaginale, iar menstruația devine tot mai neregulată și, ulterior, se oprește. 

Scurgeri maronii la ovulatie

La ovulație, nivelul de estrogen este ridicat și, ulterior, scade, ceea ce poate produce "spotting-ul". Culoarea variază de la roșu, la roz, la maro și poate fi amestecată și cu scurgeri normale, albicioase. Tot la ovulație, poți observa simptome precum: 

  • scurgeri care au consistență de albuș de ou

  • dureri abdominale joase

  • o modificare a temperaturii bazale a corpului

Scurgeri maronii la menopauza

Dacă scurgerile maronii pot reprezenta un semn al menopauzei, mai târziu trebuie să le tratăm cu mare atenție. În menopauză, orice scurgere maronie sau sângerare trebuie investigată urgent pentru a exclude o posibilă cauză malignă.
 

Scurgeri maronii - Cauze

Printre cauzele perfect normale care influențează scurgerile maronii, se numără și:

  • Cariațiile ciclului menstrual (ovulația)

  • Sarcina, alăptarea

  • Excitarea sexuală

  • Schimbările în rutina igienii intime sau schimbarea produselor folosite

  • Folosirea contraceptivelor sau a anumitor medicamente (antibiotice, steroizi)

Deci, scurgerile maronii nu trebuie să ne alarmeze. Totuși, există momente în care acestea pot fi simptome ale unei probleme de sănătate, precum cele despre care vorbim acum.

Scurgeri maronii cauzate de dereglari hormonale

Scurgerile maronii pot semnala un dezechilibru hormonal. Estrogenul ajută la stabilizarea mucoasei uterine, iar circulația prea mică de estrogen poate însemna că mucoasa se rupe în diferite puncte de-a lungul ciclului. Din acest motiv, apar sângerările neobișnuite sau scurgerile maronii. Estrogenul scăzut conduce, de asemenea, și la:

  • bufeuri

  • insomnie

  • schimbări de dispoziție sau depresie

  • dificultate de concentrare

  • infecții ale tractului urinar

  • creștere în greutate

Odată cu modificarea sângerărilor lunare, corpul tău trece printr-o mulțime de alte schimbări în perioada menopauzei, care sunt normale și nu ar trebui să te îngrijoreze. Dacă vrei să povestim mai multe, citește articolul nostru despre premenopauză și cum îți schimbă viața.

Recomandăm să ceri și sfatul medicului dacă apar astfel de schimbări în viața și ciclul tău.

Sindromul ovarelor polichistice (SOP)

Această patologie afectează funcționarea ovarelor și este o tulburare hormonală importantă. Printre simptomele caracteristice se numără și secrețiile vaginale de culoare maronie. Alte simptome specifice sunt:

  • menstruații neregulate - Știai că un dezechilibru hormonal îți poate afecta inclusiv regularitatea menstruațiilor și fluxul menstrual? Citește pe blogul Enroush tot ce trebuie să știi despre dereglările hormonale.

  • acnee

  • hirsutism (pilozitate excesivă)

  • alopecie (căderea părului)

Sunt normale secretiile vaginale maro? ➤ Cauze pentru scurgeri maronii inainte & dupa menstruatie ➤ Secretii maronii in sarcina ➤ Afla mai mult!

Scurgerile maronii si metodele contraceptive

Contracepția hormonală poate duce la spotting în primele luni de utilizare, pe măsură ce corpul tău se adaptează la schimbările hormonale. Dacă există prea puțin estrogen în corpul tău, peretele uterin își poate pierde mucoasa între menstruații. Așa, apar secrețiile maronii.

Dacă observi că aceste scurgeri vaginale durează mai mult de 3 luni, adresează-te unui medic ginecolog care te poate ajuta să îți schimbi metoda contraceptivă. În mod similar, dacă uiți să îți iei pilula timp de câteva zile, este posibil să apară pete maronii temporare.

Scurgeri maronii in sarcina

Nu de puține ori, scurgerile vaginale maronii pot indica faptul că ai rămas însărcinată. Cazurile diferă de la persoană la persoană, iar acesta nu este un simptom care apare întotdeauna în cazul unei sarcini. De asemenea, sângerările din timpul sarcinii pot avea o mulțime de cauze, despre care am vorbit mai în detaliu AICI.

Sangerarea de implantare

Secrețiile vaginale de culoare maronie apar de obicei la implantarea zigotului la nivelul uterului, ca urmare a ruperii unor vase de sânge ale mucoasei uterine. De obicei, scurgerile maronii apar la aproximativ 7 zile de la concepție. 

Sarcina ectopica

Sarcina ectopică înseamnă implantarea zigotului la nivelul trompelor uterine sau în altă zonă diferită de endometrul uterin. Secrețiile vaginale de culoare maronie se numără printre simptomele cele mai frecvente, dar cunoaștem și altele, precum:

  • durere abdominală sau pelvină

  • fatigabilitate

  • senzația de amețeală

  • sincopă (leșin)

Avortul spontan

Avortul spontan apare la aproximativ 10% dintre sarcini și se poate manifesta prin scurgeri vaginale maronii, dar și prin:

  • hemoragie

  • durere pelvină

  • senzația de amețeală

Scurgeri maronii dupa nastere

Cunoscută sub numele de lohia, este o scurgere vaginală care apare în prima lună de la naștere. În primele zile, lohia conține sânge, iar începând cu ziua a 5-a, secreția vaginală începe să devină maronie. Aceasta va deveni albicioasă sau gălbuie și, ulterior, va dispărea, aproximativ două săptămâni mai târziu. 

Scurgeri maronii dupa chiuretaj

Scurgerile după chiuretaj sunt normale și durează de obicei mai puțin de două săptămâni. În cazul în care acestea nu dispar, consultă un medic ginecolog pentru a te asigura că nu e vorba de o infecție sau de alte complicații.

Anumite boli cu trasnmitere sexuala

În cazul unei infecții, secrețiile vaginale maronii apar independent de menstruație. În plus, de obicei, acestea sunt însoțite de semne și simptome, precum:

  • iritație locală

  • prurit

  • durere în timpul actului sexual

  • disconfort la urinare

Infecțiile cu transmitere sexuală, dar și cele care apar din alte cauze necesită tratament medicamentos specific.. În cazul în care tratamentul nu este administrat în timp util, poate apărea boala inflamatorie pelvină. Aceasta conduce la o serie de complicații și poate cauza chiar infertilitate. 

Examinarea ginecologica

După efectuarea unui examen Babeș-Papanicolau sau a unui examen vaginal, unele femei observă că au scurgeri vaginale maronii. Acestea sunt normale și vor dispărea în câteva zile, deci nu constituie un motiv de îngrijorare. 

Scurgeri maronii de la cancer

Scurgerile vaginale maronii pot fi o manifestare a cancerului endometrial sau a cancerului de col uterin. În acest caz, scurgerile apar după actul sexual sau după menopauză. Alte simptome la care e bine să ai grijă sunt:

  • durere în timpul actului sexual

  • sângerare după sex

  • perioade mai grele sau mai lungi de menstruație

  • sângerare între menstruații
     

Scurgeri maronii de la endometrioza

Endometrioza este o patologie care se manifestă prin prezența țesutului uterin și în exteriorul uterului. Asta cauzează de cele mai multe ori scurgeri vaginale de culoare maronie. Alte simptome caracteristice includ:

  • durerea

  • disconfortul la urinare

  • durerea în timpul actului sexual

  • greața

  • vărsăturile

  • fatigabilitatea

  • meteorismul

  • constipația

  • diareea

Sunt normale secretiile vaginale maro? ➤ Cauze pentru scurgeri maronii inainte & dupa menstruatie ➤ Secretii maronii in sarcina ➤ Afla mai mult!

Patologii uterine benigne

În anumite situații, patologiile uterin benigne pot avea influență hormonală sau pot produce sângerarea uterină care, prin oxidarea sângelui la nivelul vaginului, conduce la scurgerile maronii. 

Chiar dacă nu prezinți împreună cu secrețiile maronii dureri pelvine sau abdominale, dificultăți la urinare sau sângerare anormala, este recomandat să efectuezi un consult ginecologic amănunțit pentru a exclude prezenta unor chisturi ovariene, fibroame uterine sau polipi endouterini care pot necesita investigații și tratament.

Scurgeri maronii intre menstruatii

Scurgerile intermenstruale de culoare maronie pot avea mai multe cauze. Unele sunt normale și nu ar trebui să te îngrijoreze. Altele pot indica o problemă mai serioasă. Haide să vorbim pe rând despre cauzele posibile:

  • Resturi de sânge menstrual: poți observa scurgeri maronii după ciclu când corpul tău elimină sângele rămas amestecat cu secreții vaginale

  • Spotting: poți avea scurgeri maronii la ovulație sau din cauza unor dereglări hormonale

  • Sângerare de implantare: în primele 1-2 săptămâni de sarcină

  • Avort: poate fi semnalat de scurgeri maronii în sarcină în primele 20 de săptămâni

  • Lohii: pe măsură ce sângerările postpartum se reduc

  • Anticoncepționale: mai ales în primele săptămâni de administrare

  • Sarcină extrauterină

  • Perimenopauză

  • Tumori benigne (non-canceroase) la nivelul uterului sau al cervixului

  • Infecții cu transmitere sexuală, de exemplu gonoreea

  • Cancer cervical

Diagnostic in caz de secretii vaginale maro

Cel mai indicat mod de depistare a cauzelor secrețiilor vaginale modificate este un examen de secreție vaginală, însoțit de consultul ginecologic și ecografia transvaginală. 

Un examen de secreție vaginală nu doare și se desfășoară rapid. Se poate realiza atunci când ai identificat simptome, dar și în timpul sarcinii, la recomandarea medicului, ori dacă medicul suspectează o problemă și are nevoie de o analiză suplimentară.

Tratament scurgeri maronii

Nu există un tratament minune care să rezolve problema scurgerilor vaginale maronii. Soluția este să mergi la un consult medical la un cabinet ginecologic, unde în urma testelor se va stabili care este cauza secrețiilor neobișnuite. 

Odată cu diagnosticul, medicul îți poate recomanda și o formă de tratament potrivită. 

Se pot preveni scurgerile vaginale maro?

Scurgerile vaginale normale nu pot fi oprite, precum cele care apar după menstruație sau la implantarea zigotului în uter. Cu toate acestea, dacă secrețiile vaginale sunt cauzate de o patologie specifică, poți preveni apariția acelor afecțiuni. 

Astfel, riscul de infecții este diminuat dacă ai grijă:

  • să ai o igienă corespunzătoare zilnică și înainte și după actul sexual

  • să urinezi după actul sexual

  • să folosești săpunuri care nu afectează pH-ul vaginal

  • să nu speli interiorul vaginului

  • să folosești mereu lenjerie intimă curată, preferabil din bumbac

  • să eviți purtarea hainelor umede pentru prea mult timp

De cele mai multe ori, scurgerile vaginale de culoare maronie nu reprezintă un motiv de îngrijorare medicală. Dacă acestea sunt însoțite și de alte simptome, atunci este necesară o vizită la cabinetul medicului ginecolog.

Întrebări frecvente despre scurgerile maronii:

Scurgerile maronii au atât de multe cauze încât este normal ca și tu să ai la fel de multe întrebări. Dacă încă nu ai aflat răspunsurile în articol până acum, în această secțiune vom răspunde celor mai frecvente întrebări cu privire la scurgerile maronii în sarcină și nu numai.

 Sunt scurgerile maronii un semn de sarcină?

Pot fi un semn de sarcină, dar nu reprezintă o confirmare sigură. Da, este posibil ca scurgerile maronii sau o ușoară sângerare în primele 1-2 săptămâni de sarcină să fie un semn al implantării embrionului în peretele uterin. Dar simpla apariție a scurgerilor nu înseamnă automat o sarcină, căci pot exista multe alte cauze.

De ce apar scurgeri maronii după menstruație?

Este un simplu rezultat al oxidării, proces natural ce apare la contactul sângelui cu aerul. Pentru că fluxul devine tot mai slab pe măsură ce menstruația se apropie de sfârșit, este eliminat mai încet din organism. Așa că timp de 1-2 zile după menstruație, scurgerile maronii sunt doar resturi de sânge eliminate din vagin.

Ce înseamnă dacă am scurgeri maronii înainte de menstruație?

Scurgerile maronii sunt normale și pot apărea cu 1-2 zile înainte de începerea menstruației, sau chiar cu până la 7 zile mai devreme. În general, sunt de fapt sângerări cu flux redus. Ele devin maro pentru că se află de mai mult timp în corpul tău, la fel ca scurgerile de după menstruație.

Este normal să observi scurgeri maronii și în adolescență, odată cu primul ciclu menstrual. Prima menstruație poate începe treptat, cu un flux redus și o culoare maronie înainte ca sângele menstrual să devină roșu. Citește mai multe despre schimbările normale în corpul unei fete la pubertate AICI.

Scurgerile maronii pot indica menopauza?

Da, poate fi un semn că te afli în perimenopauză. Pentru femeile cu vârste de peste 40 de ani, scurgerile maronii înainte de ciclu pot indica faptul că menopauza se apropie. După menopauză, scurgerile maronii pot avea la bază subțierea pereților vaginali, polipii sau terapia de substituție hormonală și trebuie discutate cu medicul specialist.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Ce-ar fi să primești sfaturi utile legate de menstruație plus un
DISCOUNT DE 10% pe care să îl folosești la prima ta comandă?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.