Probabil ai auzit despre conceptul de „body shaming”. Este un fenomen pe care cei mai mulți dintre noi s-ar putea să-l fi experimentat cel puțin o dată în viață și constă în „bullying” pe baza aspectului fizic.
Pentru că este actul de a batjocori și umili pe cineva pe baza aspectul său fizic și a abilității sale, body shaming se traduce prin jigniri, critici și umilințe adresate persoanelor care, în viziunea celor care le jignesc, sunt supraponderali sau subponderali, scunzi, înalți, au o dizabilitate, au pistrui, și lista poate continua cu nenumărate motive.
Atât efectele abuzului din partea celorlalți cât și efectele neacceptării propriului tău corp pot să ducă la o stimă de sine scăzută, depresie, anxietate și multe alte probleme de sănătate mentală. Gândește-te: de fiecare dată când te-ai răzgândit și nu ai mai purtat bikini-ul acela la piscină, de fiecare dată când te-ai ascuns în spatele unor haine largi sau când ai mers la sală în exces pentru a obține anumite forme, de fiecare dată când nu te-ai simțit suficient de frumoasă – ți-ai subestimat propriul corp și l-ai supus rușinii. Iar acest lucru nu ar trebui să se întâmple!
Poate cel mai simplu și direct sfat este importanța de a-ți recunoaște corpul pentru ceea ce e: propria ta persoană.
Fără corpul tău, nu ai putea să exiști. La rândul său, corpul tău a trecut printr-o serie de schimbări, provocări și dificultăți de-a lungul timpului, și totuși, te ține în viață. Și deși nu ești doar un corp, corpul este cel îți dă posibilitatea să fii tu. Odată ce ai recunoscut importanța corpului tău, nu te opri aici! Poți să-i arăți că îl iubești și îl susții prin diverse moduri. Iată doar câteva dintre ele!
Bucură-te de diferențe
Nu ar fi puțin plictisitor dacă toată lumea ar arăta la fel? Lumea e cu atât mai frumoasă cu cât e mai diversă. Până la urmă, călătorești în locuri diferite ca să explorezi culturi diferite și să vezi peisaje pe care nu le cunoști – așa că de ce ai accepta un „standard de frumusețe”? Ideea este să nu te compari cu alte persoane ci să te bucuri de aspectele care te fac unică, nu „standard”!
Apreciază-ți particularitățile
Gropița aceea din obraz, cicatricea de la 12 ani, semnul acela din naștere? Da, sunt doar ale tale. Sunt semne unice care fac parte din corpul tău și felul în care arăți. Oricine care - direct sau indirect - te face să te simți rușinată sau prost pentru particularitățile corpului tău, face defapt „body shaming”. Nu fi tu acea persoană!
Schimbă perspectiva
Există mai multe momente și situații în care, dacă ești conștientă și prezentă, poți schimba ușor perspectiva. Când spui „durerea asta de la menstruație o să fie cu mine toată viața?!” spui, defapt, că propriul corp e o piedică împotriva ta. Ceea ce e absurd! Schimbă perspectiva și întreabă-te „ce pot să fac azi pentru mine, ca să-mi fie bine? Care e soluția să scap de crampe?” (PS: dacă nu știi de plasturii menstruali, e timpul să afli)
O altă situație în care poți schimba perspectiva e să te gândești: atunci când ieși pe stradă, îți spui în gând că oamenii sunt „urâți”, „slabi”, „grași”? Nu, nu o faci. Atunci de ce ai face-o pentru tine? Privește-te din exterior: cum poți detesta body-shaming-ul și în același timp să-l aplici pe tine? Gândește-te..
Să porți sau nu machiaj? E un subiect complex, pentru că există atâtea păreri, câte preferințe! Însă singura părere care contează este doar a ta. Îți place să te machiezi? Te face să te simți bine? Este o formă de artă pentru tine? Atunci folosește-l și bucură-te de el! Iar dacă îl simțiți ca pe o obligație și simți că trebuie să-ți ascunzi fața, înceracă să renunți la orice te face să te simți rușinată de propriul corp! Ideea e să faci tot ce e confortabil pentru TINE și nu pentru altcineva.
Să te accepți așa cum ești nu înseamnă că nu poți să îmbunătățești lucrurile, mai ales când vine vorba de sănătate! Nu e greșit să-ți dorești un corp mai puternic și mai sănătos, un stil de viață în care mănânci echilibrat, îți respecți orele de somn, faci exerciții fizice și așa mai departe. Iar dacă încă nu ai încercat produsele menstruale BIO, din bumbac organic 100% – tampoane, absorbante și absorbante zilnice – fă o schimbare pentru sănătatea ta menstruală și reproductivă! Menstruații eco? Da, există! Am scris un întreg articol despre asta!
Pentru că uneori, social media poate fi un mijloc viclean, de accentuare a rușinii corporale și poate dăuna sănătății mentale. Urmărește doar acele pagini care te fac să te simți bine în corpul tău și nu ca și când ar trebui să fii altcineva / altcumva. Descoperă pozitivitatea corporală!
În final, ai grijă - de tine, de corpul tău, de sufletul tău și de natură.