Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Protejarea mediului înconjurător - Ce este protecția mediului & cum se face?

Când a fost ultima dată când ai participat la o discuție despre mediul înconjurător? Adevărul este că mulți dintre noi nici nu ne gândim la impactul pe care îl avem asupra mediului, iar prin asta suntem propria noastră amenințare.

În lipsa alegerilor sustenabile și a măsurilor de protecție a mediului, contribuim la distrugerea mai rapidă a planetei. În loc să judecăm și să criticăm diversele alegeri, azi am ales să vorbim despre asta - concluziile le poți trage tu. Ce este protecția mediului înconjurător și cum se face? Hai să aflăm.

 

 Ce este protecția mediului înconjurător?

Mediul înconjurător cuprinde tot ceea ce este natural pe planetă. Vegetație, faună, relief, resurse naturale, climă, atmosferă, toate organismele vii și ecosistemele constituie mediul înconjurător.

În condițiile în care tot ce trăiește și evoluează pe glob depinde în mod direct de mediul înconjurător, protecția acestuia este primordială pentru supraviețuirea și pentru starea de sănătate a tuturor locuitorilor Pământului.

Protecția mediului este, așadar, necesară, și constă în măsurile și acțiunile prin care protejăm mediul natural, conservând resursele naturale și diminuând poluarea atât cât se poate.

Cum protejam mediul? ➤ Importanta mediului inconjurator ➤ Riscurile poluarii ➤ Produse biodegradabile ➤ Masuri & solutii ➤ Vezi aici!


Importanța mediului înconjurător

Și de ce este important mediul înconjurător pentru mine? De ce ar trebui să îmi pese?

Până când înțelegem cât de important este mediul înconjurător pentru calitatea vieții, toate aceste noțiuni, de la protecția sa la acțiunile de reducere a poluării și a schimbărilor climatice, par abstracte. Și totuși, ai nevoie de un mediu curat și sănătos în tot ceea ce faci.

Pădurile, apele și solul, tot mediul natural te afectează în toate privințele vieții și este cel care, de fapt, îți menține condițiile de supraviețuire:

  • Acolo se găsesc toate sursele noastre de hrană;

  • Ne furnizează apa atât de necesară;

  • Ne asigură oxigenul din aerul pe care îl respirăm;

  • Asigură biodiversitatea și diversitatea genetică.

Avem, așadar, o datorie morală să știm cum protejăm natura, și să o facem. În primul rând pentru propria sănătate, dar și pentru protecția ecosistemului și asigurarea unui mediu sănătos pentru generațiile viitoare.

Riscurile pe care le aduce poluarea

Totul este interconectat în natură. Iar atunci când ceva nu funcționează - inclusiv când apar probleme de poluare - efectele vin în cascadă și, ca piesele de domino, se revarsă asupra planetei.

Deja se pot observa la nivel global consecințele catastrofale ale poluării, care afectează în primul rând sănătatea oamenilor.

Când aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem și o folosim în activitățile zilnice, și solul din care ne sustragem hrana, sunt poluate, întregul ecosistem - de la plante și animale până la oameni - are de suferit. Mai jos menționăm câteva dintre aceste consecințe cu care ne confruntăm.

Poluarea aerului

Știai că poluarea aerului este cauza principală a cancerului de plămâni în SUA, conform afirmațiilor Organizației Mondiale a Sănătății în 2013?

Emisiile mijloacelor de transport, gazele pe care le folosim pentru încălzire, fumul produs de fabrici - toate acestea răspândesc în aer particule și chimicale toxice, poluând cu substanțe nesănătoase. Tot ele captează în atmosferă căldura, contribuind la încălzirea  globală.

Cum protejam mediul? ➤ Importanta mediului inconjurator ➤ Riscurile poluarii ➤ Produse biodegradabile ➤ Masuri & solutii ➤ Vezi aici!

Așa apar dezechilibre la nivelul ecosistemului și problemele de sănătate la oameni, animale, plante și orice organism viu. Este simplu: nu respirăm aer curat, nu ne bucurăm de o stare de sănătate optimă. Printre primele probleme care apar sunt:

  • Tuse și dificultatea de a respira
  • Agravarea simptomelor de astm
  • Alergii și infecții respiratorii
  • Cancer pulmonar
  • Boli cardiovasculare
  • Greutate mică a copiilor la naștere

 

Poluarea solului

Solul poluat este solul care a fost contaminat cu substanțe toxice în concentrații semnificative. Aceste substanțe poluante sunt chimicale sintetice, adică făcute de om, și provin din pesticide, azbest, produse petroliere, metale grele și alte deșeuri.

Acest tip de contaminare afectează fertilitatea solului, primordială pentru mare parte din sursele noastre de hrană. Cu alte cuvinte, poluarea solului ne amenință siguranța și chiar supraviețuirea, în două moduri principale:

  1. Direct, prin expunerea la un sol contaminat, creând probleme de sănătate la nivelul imunitar, reproductiv și cardiovascular, dar și la nivel de organe: piele, plămâni, ficat, rinichi.

  2. Indirect, prin consumul de alimente și băuturi contaminate cu chimicale, provenite dintr-un sol prea acid sau prea alcalin, degradat prin excesul de pesticide și chimicale.

Poluarea apei

Apa este prezentă pretutindeni în viața noastră. Folosim apă pentru supraviețuire (gătit, băut, spălat și curățat) și până la relaxare (înot și alte sporturi de apă). 

Cum protejam mediul? ➤ Importanta mediului inconjurator ➤ Riscurile poluarii ➤ Produse biodegradabile ➤ Masuri & solutii ➤ Vezi aici!

Asta înseamnă că atunci când apa este contaminată, toate aspectele vieții noastre - inclusiv sănătatea - sunt compromise. Când plasticul, chimicalele și microorganismele provenite din deșeuri contaminează râurile, lacurile și oceanele, efectele negative vin în cascadă.

Viața marină este distrusă, lanțul trofic e contaminat cu microparticule de plastic, iar apa devine nepotabilă. De asemenea, crește riscul transmiterii a numeroase boli și infecții precum holera, hepatita A, dizenterie sau poliomielita.

Probleme de sănătate cauzate de poluare

Problemele de sănătate pe care poluarea le cauzează nu sunt neglijabile. Anual, pentru peste 12 milioane de oameni, consecința muncii sau traiului în medii poluate este decesul.

Cum protejam mediul? ➤ Importanta mediului inconjurator ➤ Riscurile poluarii ➤ Produse biodegradabile ➤ Masuri & solutii ➤ Vezi aici!

Expunerea, fie ea pe termen scurt sau pe termen lung, la un mediu înconjurător afectat de orice fel de poluare, cauzează inevitabil grave probleme de sănătate:

  • Boli cardiovasculare;

  • Afecțiuni și infecții respiratorii;

  • Diverse tipuri de cancer;

  • Probleme hormonale;

  • Boli gastrointestinale;

  • Dereglarea sistemului reproductiv;

  • Dereglarea ciclului menstrual la femei;

  • Infertilitate la bărbați;

  • Distrugerea sistemului imunitar;

  • Probleme de dezvoltare a sistemului nervos la copii;

  • Greutate mică la naștere la copii;

  • Mortalitate infantilă sau deces prematur.

Măsuri eficiente - Cum protejăm mediul înconjurător?

Educație. Este primul și cel mai bun lucru pe care îl poți face ca să protejezi mediul. Singurul mod în care poți fii atentă la modul în care contribui la poluare și poți lua măsuri pentru protejarea mediului înconjurător, este să le cunoști. Dacă nu le cunoști, cum le oprești?

Abia după etapa de conștientizare urmează etapa de acțiune, când știm că prin fiecare alegere și acțiune pe care o facem, contribuim fie la creșterea poluării, fie la reducerea sa. Uite mai jos câteva activități pentru protejarea mediului înconjurător pe care fiecare dintre noi le poate face.

Folosirea produselor biodegradabile în viața de zi cu zi

Anual la nivel mondial se produc peste 380 de milioane de tone de plastic și peste 29 de milioane de tone de polistiren. Se folosesc și apoi se aruncă cel puțin 500 de bilioane de pahare de plastic de unică folosință, și în final peste 14 milioane de tone de plastic ajung în ocean.

Sunt numere alarmante, pe care le putem reduce drastic prin înlocuirea lor cu produse din materiale naturale și sustenabile, ca cele reciclabile sau biodegradabile.

Înlocuiește plasele din plastic pungi biodegradabile. Alege produse învelite în ambalaje biodegradabile. Folosește tampoane și absorbante din 100% bumbac organic biodegradabil, care are nevoie de doar 2 ani pentru a se descompune. Astfel de alegeri sustenabile la scară largă au un potențial incredibil să reducă poluarea cu plastic.

Cum protejam mediul? ➤ Importanta mediului inconjurator ➤ Riscurile poluarii ➤ Produse biodegradabile ➤ Masuri & solutii ➤ Vezi aici!

Colectarea & reciclarea deșeurilor

Tu știi de ce colectăm separat deșeurile? Atunci când toate sunt la un loc, pe sol, metanul eliberat de materialele non-biodegradabile intrate în putrefacție contribuie la încălzirea globală. În momentul în care le separăm, ele pot fi reciclate, fără să mai ajungă la groapa de gunoi.

Dacă speli produsele înainte de colectarea separată, materiale ca plasticul, hârtia și cartonul, metalele, sticla ș.a. pot fi reciclate și refolosite, reducându-se astfel cantitatea de deșeuri poluante.

Reducerea consumului de energie

Consumul energetic poluează constant mediul prin exploatarea resurselor naturale și eliberarea substanțelor toxice. De la marile clădiri de birouri și fabrici, până la locuința fiecăreia dintre noi, fiecare poate reduce consumul de energie și impactul asupra mediului.

Oprirea apei atunci când te speli pe dinți, deconectarea electrocasnicelor de la curentul electric când lipsești de acasă și stingerea luminii în camerele în care nu stai sunt câteva dintre modalitățile prin care poți reduce consumul energetic.

Limitarea deplasărilor cu mașina

Emisiile de CO2 ale autovehiculelor susțin și accelerează schimbările climatice. Poți reduce atât de ușor aceste efecte dacă limitezi deplasările cu mașina.

Alege, în schimb, deplasarea cu bicicleta, care este și un mod de a te menține activă. Sau optează pentru mijloacele de transport în comun. Chiar și în România, tot mai multe orașe introduc transportul nepoluant prin autobuze electrice, astfel diminuând impactul asupra naturii.
 

Reducerea consumului de produse animale

Și nu, asta nu înseamnă să devii vegană. Reducerea consumului nu înseamnă renunțarea totală la produsele de origine animală, ci doar un consum responsabil.

Reducerea cererii va atrage după sine și reducerea ofertei. Mai puțin pescuit masiv care distruge biodiversitatea oceanelor. Mai puțină poluare în fabrici de prelucrare a cărnii. În plus, amprenta ta de carbon se poate reduce cu până la 73% doar prin alegerea produselor pe bază de plante.

Nu îți face griji, mai puține alimente de origine animală în alimentație nu înseamnă să-ți creezi dezechilibre sau deficiențe. Natura a avut grijă să poți primi toți macronutrienții și din surse vegetale sustenabile, inclusiv grăsimi vegetale (avocado, uleiuri, nuci și semințe) și proteine vegetale (soia, seitan, tofu, linte, năut, mazăre, fasole etc.).
 

Voluntariate de strângere a deșeurilor

Știai că poți participa la acțiuni de strângere a deșeurilor în mod voluntar?

Spre exemplu, se organizează voluntariate de strângere a deșeurilor pe plajă pentru protecția mediului Constanța. În Timișoara și Oradea, au existat voluntariate pentru crearea de poduri și ambarcațiuni din peturi de plastic. Peste tot în țară, astfel de activități de voluntariat reduc poluarea mediului înconjurător cu deșeuri, contribuind astfel la aer, ape și soluri mai sănătoase.
 

Cumpărături responsabile

Mai sunt multe alte soluții pentru protejarea mediului și măsuri pe care le poți lua la nivel individual, dar ne vom încheia lista discutând despre ce înseamnă cumpărăturile responsabile. Shoppingul este o pasiune pentru multe dintre noi, uneori chiar la rang de terapie. Dar pentru mediu, cumpărăturile impulsive și lipsite de considerație au un impact negativ.

Cumpărăturile responsabile - adică etice și sustenabile - înseamnă să iei în considerare și factori ca prețul, calitatea și impactul asupra mediului în decizia de cumpărare. În acest sens, poți contribui la protecția mediului alegând să cumperi:

  • Produse cu cât mai puțin plastic

  • Lucruri de care ai nevoie, atunci când ai nevoie

  • Produse cât mai naturale, de la producătorii locali

  • Alternative reciclabile, organice sau biodegradabile

  • Produse cât mai puțin ambalate (de ex: ceai la vrac în locul pliculețelor)
     

Legea privind protecția mediului? 

Secolul XX a fost revelator la nivelul întregului glob, când efectele problemelor de mediu au devenit evidente, iar gestionarea lor a fost iminentă pentru încetinirea procesului de degradare a naturii. Astfel că atât internațional, cât și la noi în țară, s-au stabilit prin legi, regulamente UE și hotărâri de Guvern, o serie de norme de protecția mediului.

La nivel european, avem reguli stricte de evitare a poluării aerului, a apelor și a solului. Inclusiv programe cu obiective de combatere a schimbărilor climatice și de protecție a mediului până în 2030. Astfel că legislația UE reglementează în primul rând conservarea, ameliorarea și protejarea naturii, urmată de menținerea sănătății cetățenilor prin controlul problemelor de mediu și dezvoltarea economiilor eficiente din punct de vedere al utilizării de resurse naturale.

Și în România, protecția mediului este considerată interes public major. Pe lângă toate deciziile de la nivel european, s-au adoptat legi de conservare, dezvoltare și protecție a resurselor de apă (legea 107/1996), protecția mediului (OUG 195/2005), reducerea și prevenirea efectelor negative ale deșeurilor provenite din echipamente electrice și electronice (Hotărârea de Guvern 1037/2010) și altele, actualizate de-a lungul anilor.

Impactul produselor de igienă feminină asupra mediului

Nu putem să nu conștientizăm că până și modul în care ne gestionăm menstruația contează pentru mediu. Studiile arată că anual, peste 28.000 de tone de deșeuri provin din produse menstruale. În aceste condiții, cât de responsabil este să mai alegem produse menstruale convenționale?

Majoritatea absorbantelor convenționale sunt de fapt 90% plastic, cu procente îngrijorătoare de pesticide, clor, fibre sintetice și alte chimicale. Iar tampoanele - 6% plastic. Degradarea unui astfel de produs poate dura între 500 și 800 de ani, și fiecare femeie folosește peste 11.000 de tampoane și absorbante de-a lungul vieții.

Luând în considerare că degradarea bumbacului organic are nevoie de doar 1-2 ani, o astfel de alegere sustenabilă reduce semnificativ poluarea mediului cu plastic și substanțe artificiale.

De aceea Enroush te susține să faci alegeri sănătoase și sustenabile, atât pentru corpul tău, cât și pentru Mama Natură. Știai că absorbantele Enroush sunt făcute din 100% bumbac organic certificat GOTS? Asta înseamnă că este prelucrat conform Standardelor Globale pentru Textile Organice și nu conține pesticide, clor, fibre sintetice sau alte toxine, ci doar bumbac organic.

Cum protejam mediul? ➤ Importanta mediului inconjurator ➤ Riscurile poluarii ➤ Produse biodegradabile ➤ Masuri & solutii ➤ Vezi aici!

De ce să alegi Enroush pentru protejarea mediului înconjurător?

Ne dorim să îți oferim o îngrijire menstruală fără compromisuri. Din dragoste pentru toate femeile, dar cu grijă și respect pentru mediul înconjurător. Încă de la început, misiunea noastră a fost să-ți oferim absorbante și tampoane care îți protejează sănătatea doar cu ingrediente naturale. Astfel încât produsele menstruale Enroush sunt făcute 100% din bumbac organic. Fără substanțe ascunse.

Cum protejam mediul? ➤ Importanta mediului inconjurator ➤ Riscurile poluarii ➤ Produse biodegradabile ➤ Masuri & solutii ➤ Vezi aici!

Pentru corpul tău, asta înseamnă o îngrijire menstruală hipoalergenică, fără iritații și alergii, care te protejează excelent împotriva scurgerilor cu un design anatomic și 100% fibre naturale în stratul inferior. Cât despre mediu, produsele noastre au un circuit transparent și ecologic, pentru un impact cât mai mic și menstruații cu adevărat sustenabile, în armonie cu echilibrul natural al planetei.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.