Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Coșuri în zona intimă - De ce apar & si cum se tratează

Dacă ai observat că ți-au apărut coșuri în zona intimă, să știi că nu ești singură! Aceste mici bubițe roșii sunt foarte comune în rândul femeilor și pot să apară inclusiv pe vulvă, pe labii și în zona vaginală. De aceea mai poartă și denumirea de acnee vaginală.

Știm, poți rămâne surprinsă să găsești un coș în zona inghinală, dar nu este ceva ieșit din comun. Uneori, aceste coșuri pot conține puroi la fel ca acneea de pe frunte sau bărbie, iar cauzele lor pot fi foarte variate.

Întrebarea este ‒ le storci sau le lași să se vindece de la sine? Mergi la medic sau te tratezi acasă? Haide să vorbim despre cauzele coșurilor genitale și cum se tratează.

 De ce apar coșurile în zona intimă - Cauze

La fel ca în cazul coșurilor de pe față, piept sau spate, coșurile genitale sunt deseori cauzate de acnee. Când diverse bacterii, uleiuri sau alte substanțe toxice sufocă porii pielii, se poate forma un coș cu puroi chiar și în zona vulvei. Acesta poate fi sensibil sau dureros la atingere.

Totuși, pe lângă acnee, pot fi multe alte cauze pentru apariția unor coșuri în zona intimă. Hai să vedem care sunt acestea:

Dermatita

Alergia la diverse ingrediente din produsele ce intră în contact cu vulva ta poartă denumirea de dermatită de contact. O astfel de dermatită îți poate cauza inflamații și mâncărimi în zona genitală externă, umflarea labiilor și a zonei vaginale, sau mici bubițe în zona inghinală, de culoare roșie.

Deci dacă te confrunți cu bubițe și iritații la nivelul vulvei, mai ales în exterior, ține în primul rând evidența a tot ceea ce îți atinge zona intimă: lenjerie, produse de îngrijire, produse de igienă. Verifică lista de ingrediente cu atenție. De multe ori, dermatitele apar din cauza chimicalelor toxice din:

  • Produse de baie, geluri de duș, săpunuri sau spumanți de baie parfumați

  • Hârtie igienică parfumată

  • Absorbante și tampoane convenționale ce pot conține fibre sintetice sau înălbitori

  • Șervețele intime cu substanțe dure sau iritante

  • Lenjerie intimă sau haine strâmte din materiale sintetice

  • Detergenți de haine

  • Prezervative, spermicide sau lubrifianți

Dermatita mai poate să apară și ca reacție alergică la bacteriile acumulate prin transpirație, urină, scurgeri vaginale sau lichid seminal. De aceea este bine să-ți menții vulva cât mai uscată și curată.

Molluscum contagiosum 

Infecția cu Molluscum contagiosum este o afecțiune virală a pielii, destul de frecventă, cauzată de poxvirusul cu același nume. Poate afecta orice zonă, inclusiv cea inghinală.

Se manifestă prin leziuni mici și umflături de culoarea pielii, albe sau rozalii. Bubițele pot cauza mâncărime sau durere, se pot înroși, se pot umfla și se pot întinde pe pielea din jur dacă le zgârii sau le rupi.

Pot să apară pe vulvă în urma unui contact sexual cu un partener infectat, sau pur și simplu în urma contactului cu virusul prin obiecte infectate sau prin apa dintr-o piscină contaminată.

Hidradenita supurativă (HS)

Cunoscută și drept “boala lui Verneuil” sau “Acne Inversa”, hidradenita supurativă (HS) este o boală autoinflamatorie cronică a glandelor sudoripare. Nu are cauze clare și nici un tratament care să o vindece permanent, însă există soluții ce pot ameliora simptomele.

Hidradenita supurativă se manifestă prin leziuni ca niște coșuri, care apar în zona axilei (la subraț) și în zona inghinală (pe vulvă și organele genitale). Practic, corpul atacă foliculii de păr din zonele în care transpiri, provocând abcese recurente. Coșurile sunt dureroase, profunde și lasă cicatrici.

Foliculita 

Foliculii de păr se mai pot infecta și din cauza bacteriilor sau a ciupercilor, inflamație numită foliculită. Aceasta se manifestă prin iritații, coșuri, bubițe și bășici de dimensiune mică.

Printre cele mai cunoscute cauze ale foliculitei în zona intimă sunt:

Firele de păr crescute sub piele (ex: în urma epilării)
Purtarea hainelor mulate
Contactul cu apa murdară sau contaminată (ex: în cadă sau la piscină)

Reacții alergice

La fel ca mâncărimea, roșeața, umflarea sau usturimea, coșurile pot să apară pe pielea zonei intime în cazul unei reacții alergice la substanțe dăunătoare.

Aceste alergii se numesc dermatite de contact și, cum am explicat mai sus, pot fi cauzate de orice ingredient toxic care intră în contact cu vulva ta: parfumuri din produse de igienă, înălbitori și fibre sintetice din produse de îngrijire menstruală, agenți iritanți din detergenți etc.

Epilarea 

Epilarea este una dintre cauzele frecvente ale foliculitei. Dacă firul de păr se răsucește și își schimbă direcția de creștere din piele înspre interior, poate provoca o inflamație.

Orice tip de îndepărtare a părului pubian poate irita pielea din zona inghinală și poate provoca apariția coșurilor. De asemenea, pielea sensibilă este mai predispusă să se irite dacă folosești o lamă de ras dură.

Ce sunt cosurile in zona intima ➤ Cauze & Simptome pentru cosuri in zona intima (vaginala) ➤ Tratament & Preventie ➤ Descopera aici!

Diferența dintre coșuri vaginale, negi și chisturi 

Uneori, poți confunda coșurile vaginale cu negii sau chisturile din cauza aspectului asemănător. Dar sunt trei afecțiuni diferite, fiecare având altă cauză și alte simptome.

Coșurile vaginale sunt bubițe mici care pot fi roșii și pot conține puroi. Ele apar de obicei pe vulvă sau pe labii și sunt reacții cauzate de blocarea porilor pielii cu bacterii sau fungi.

Negii genitali sunt excrescențe unice sau grupate care arată ca niște coșuri. Aceștia apar în zona genitală și anală, și sunt cauzați de papilomavirusul uman. Nu este o simplă reacție alergică a pielii, ci o boală cu transmitere sexuală care necesită tratament.

Iar chisturile vaginale sunt umflături ce pot conține aer, mucus sau puroi. Acestea apar de obicei într-o parte a orificiului vaginal, și pot deveni dureroase. Este necesară vizita la medic, deoarece poate fi necesar drenajul în cazul chisturilor mari.

Tratament pentru coșuri vaginale (în zona intimă)

De multe ori, coșurile inghinale trec de la sine fără niciun tratament, mai ales dacă este vorba despre o iritație minoră. Dacă nu, primul pas este să determini cauza cu o vizită la medic. Este recomandat să te consulte un specialist mai ales când:

  • Coșurile nu trec sau evoluează nefavorabil
  • Dimensiunea coșurilor este mare
  • Coșurile sunt dureroase
  • Îți apar coșuri genitale în mod frecvent
  • Ești îngrijorată că s-ar putea să nu fie coșuri

Printre metodele de tratament pentru coșuri vaginale se numără:

Medicația topică 

Medicație topică înseamnă tratament pentru uz extern. Acesta se aplică pe zona afectată, dar nu și în vagin. În funcție de cauza coșurilor, medicul îți poate recomanda:

  • Creme pentru acnee care vor reduce cantitatea de sebum produsă de corp și vor calma inflamația.

  • Antihistamine sub formă de unguent sau cremă pentru coșuri în zona intimă când cauza este o alergie sau o dermatită de contact.

  • Antibiotice sub formă topică sau orală pentru a trata coșurile cauzate de infecții bacteriene.

  • Cremă cu imiquimod pentru a trata negii genitali sau coșurile cauzate de infecția cu molluscum contagiosum prin inhibarea răspunsului imun al corpului.

Vitamine și suplimente pentru imunitate  

Molluscum contagiosum trece deseori fără tratament, dar uneori medicul poate prescrie medicamente orale sau topice.

În același timp, vitaminele și suplimentele pentru imunitate pot avea un efect antiviral, favorizând eficiența răspunsului imun al corpului la această infecție. Astfel, pot fi recomandate:

Vitaminele A, C, D și E
Zinc
Seleniu
Fier
Crom
Polifenoli și flavonoide
Acizi grași Omega-3

Exfolianți pe bază de acizi salicilici 

În cazul în care coșurile se află în zona inghinală și sunt cauzate de acnee sau apar după epilare, medicul specialist îți poate prescrie exfolianți pe bază de acid salicilic.

Exfolianții se folosesc doar local, pe zona exterioară a vulvei, pentru a elimina celulele moarte care înfundă porii pielii și provoacă apariția coșurilor. De obicei sunt exfolianți cu o acțiune blândă, care calmează iritațiile și roșeața.

Cum prevenim apariția coșurilor în zona intimă 

Poți lua mai multe măsuri pentru a preveni apariția coșurilor vaginale, dar în principiu toate se rezumă la a-i oferi vulvei tale o îngrijire cât mai blândă și atentă. Este important să-ți menții corect igiena zonei intime și să fii atentă la toate produsele și ingredientele cu care intră în contact.

Uite ce poți face concret:

Menține zona intimă curată  

Acumularea de bacterii, transpirație și umezeală în zona intimă creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea infecțiilor și apariția coșurilor genitale. Vulva ta are nevoie să fie curată, hidratată și uscată, așa că folosește zilnic apă și un gel intim natural pentru a o curăța în exterior.

Gelul intim Enroush conține 95% ingrediente naturale, cu pH neutru și fără parfum cu alergeni pentru a-ți proteja flora intimă. Este îmbogățit cu extract de propolis, Tribulus Terrestris și ulei de Neem care luptă împotriva infecțiilor, lăsându-ți pielea curată și catifelată.

Cauze & Simptome pentru cosuri in zona intima (vaginala) ➤ Tratament & Preventie ➤ Gel intim Enroush

Poartă lenjerie 100% din bumbac

Lenjeria din fibre sintetice menține căldura și umezeala în zona intimă, așa că este mai bine să o eviți. Alege o lenjerie lejeră, din fibre naturale (ex: 100% din bumbac), care îți lasă pielea să respire.

Folosește absorbante și tampoane din ingrediente naturale 

Produsele menstruale convenționale pot conține dioxină, clor, parfumuri și alte chimicale toxice care nici măcar nu sunt afișate pe etichetă. Îți poți imagina ce impact au acestea dacă intră în contact cu vulva ta și sunt absorbite în corp lună de lună la menstruație? Sunt una dintre cele mai comune cauze ale iritațiilor și coșurilor în zona intimă. 

Folosește absorbante și tampoane Enroush din bumbac 100% organic, căci acestea nu conțin niciun ingredient toxic pentru sănătatea ta intimă. Sunt moi, confortabile și hipoalergenice, pentru a-ți lăsa pielea să respire și pentru a-ți oferi o îngrijire menstruală sigură, fără alergii și efecte negative.

➤ Tratament & Preventie cosuri in zona intima ➤ Absorbante organice Enroush

De asemenea, schimbă întotdeauna tampoanele și absorbantele când sunt pline, sau la fiecare 4-8 ore. Astfel previi acumularea bacteriilor și a mirosurilor neplăcute.

Evită hainele strâmte

La fel ca în cazul lenjeriei din fibre sintetice, hainele strâmte pot provoca inflamație și coșuri în zona intimă pentru că nu lasă pielea să respire și mențin un mediu umed.

În același timp, hainele mulate se freacă de piele constant și pot cauza roșeață sau iritație. O piele constant iritată se poate infecta, așa că cel mai bine este să eviți astfel de îmbrăcăminte.

Optează pentru haine din fibre naturale, confortabile și respirabile. Asigură-te că le schimbi după ce ai transpirat (ex: după o alergare sau după un antrenament).

Întrebări frecvente privind coșurile în zona intimă

Ți-am spus deja informațiile generale despre cauzele coșurilor în zona intimă și cum se pot trata. Dar cât timp trebuie să aștepți ca acestea să treacă? Poți să le storci, sau trebuie să se vindece de la sine? Pe final, vrem să răspundem celor mai frecvente întrebări despre coșuri și bubițe în zona intimă:

Când ar trebui să merg la medic dacă am coșuri în zona intimă? 

În mod normal, un coș în zona intimă ar trebui să treacă de la sine. Dacă nu trece, este primul semn să mergi la medicul specialist. De asemenea, ar trebui să faci o vizită la medic dacă observi coșuri genitale în mod recurent, dacă sunt mari și dureroase sau dacă evoluează nefavorabil.

Sunt dureroase coșurile din zona intimă? 

Este normal să simți un nivel de disconfort atunci când ai unul sau mai multe coșuri în zona intimă. Oricare ar fi cauza lor, sunt o formă de iritație a pielii și ca orice iritație, pot fi însoțite de mâncărimi, usturime, arsură sau chiar durere. Dar dacă aceste coșuri nu trec, au dimensiuni mari și durerea se agravează, nu este normal și este recomandat un consult medical.

E în regulă să storc un coș din zona intimă? 

Evită să storci coșurile din zona intimă, oricât ar fi de tentant. În primul rând, este dureros pentru că pielea este sensibilă. Iar în al doilea rând, lichidul eliminat prin stoarcere poate ajunge în alte zone ale vulvei și poate răspândi bacteriile, crescându-ți predispoziția la iritații și coșuri vaginale.

În cât timp trec coșurile din zona intimă? 

În mod normal, coșurile din zona intimă trec în câteva zile, până la 1-2 săptămâni. Dacă încă sunt acolo după două săptămâni, vorbește cu medicul tău.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Ce-ar fi să primești sfaturi utile legate de menstruație plus un
DISCOUNT DE 10% pe care să îl folosești la prima ta comandă?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.