Înainte să apară absorbantele de unică folosință, au existat mai multe variante. Prima referire la un produs menstrual apare în Grecia, sec. X, descris ca fiind „cârpe din bumbac sau lână, blană de iepure, mănunchiuri de iarbă”. Apoi, în 1800, atât în Europa cât și USA, cele mai multe „cârpe menstruale” erau făcute în casă, din diverse țesături - de unde și eufemismul american „on the rag” (rag însemnând cârpă) apărut în secolul XIX pentru a descrie o persoană la ciclu. Apropo, am scris aici un articol despre ce foloseau persoanele la menstruație înainte de tampoane.
Dacă sănătatea este principala ta preocupare:
probabil că vei folosi cel puțin 10.000 de tampoane sau absorbante pe parcursul vieții – într-o zonă foarte sensibilă. Prin urmare, este de la sine înțeles că ai putea fi îngrijorată de impactul pe care l-ar putea avea absorbantele obișnuite asupra sănătății tale și asupra corpului tău.
Dacă te preocupă impactul ecologic:
absorbantele de unică folosință nu vor fi niciodată la fel de bune ca produsele reutilizabile. Cu toate acestea, dacă vrei să folosești în continuare absorbante, există câteva motive pentru care cele organice sunt mult mai ecologice decât cele non-organice.
Un absorbant cu adevărat organic este certificat de GOTS, ceea ce înseamnă că bumbacul folosit este cultivat și fabricat într-un mod specific care nu folosește pesticide și nu este albit cu clor.
Un absorbant organic se degradează în câteva luni, pe când un absorbant non-organic care conține plastic, în câteva sute de ani.
Dacă ai pielea sensibilă și probleme de iritație (iritații, mâncărimi, alergii sau erupții cutanate) atunci când treci la absorbantele organice, ai putea scăpa de aceste probleme.
Există o multitudine de substanțe chimice și ingrediente ascunse folosite la fabricarea tampoanelor și absorbantelor și doar recent lumea a început să vorbească despre acest lucru. Însă lucrurile se schimbă!
Mai ales pentru că deșeurile reprezintă o problemă uriașă cu produsele menstruale. Studiile arată că o singură femeie va folosi între 5 și 15 mii de tampoane și absorbante pe parcursul vieții sale. Asta înseamnă o mulțime de deșeuri de plastic care ajung direct la groapa de gunoi.
Abia recent am început să analizăm potențialul impact ascuns asupra sănătății, atunci când folosești absorbante non-organice, convenționale. Ceea ce e o problemă importantă, întrucât absorbantele sunt în contact direct cu zona ta intimă, deci există un nivel ridicat ca unele ingrediente potențial dăunătoare să fie într-o zonă sensibilă. Iată câteva din aceste ingrediente:
Un studiu efectuat pe mai multe mărci de produse menstruale și scutece a constatat niveluri ridicate de ftalați în produse și a concluzionat cu o declarație îngrijorătoare. Există probabilitatea ca o cantitate considerabilă de ftalați să fie absorbită în sistemul reproducător.
Parfumul poate conține mii de substanțe chimice, unele dintre ele fiind potențial dăunătoare. Așadar, parfumul nu își are locul în niciun produs de igienă intimă, deși unele branduri deja foarte cunoscute și populare îl folosesc frecvent.
Bumbacul cultivat în mod convențional este cultivat cu cantități foarte mari de pesticide. Aceste substanțe chimice pot rămâne pe bumbac mult timp după ce acesta a fost recoltat și pot ajunge în absorbantele pe care le folosești lună de lună.
Absorbantele tradiționale conțin substanțe chimice numite dioxine, create prin procesul de albire folosit pentru a face materialul să arate alb. Însă expunerea la aceste substanțe chimice a fost asociată cu un risc mai mare de cancer. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, dioxinele pot provoca, de asemenea, probleme hormonale, probleme cu sistemul imunitar, probleme de dezvoltare și probleme de reproducere, cum ar fi endometrioza, menstruații abundente și chiar infertilitate. Atunci când folosești produse menstruale cu dioxine, țesuturile vaginului și ale vulvei pot să absoarbă aceste substanțe chimice periculoase direct în sângele tău. Parfumurile și alte substanțe chimice din absorbantele standard pot provoca, de asemenea, iritații, mâncărimi și roșeață.
Spre deosebire de absorbantele cu fibre sintetice și plastic, cele din bumbac organic permit pielii să respire, menținând în același timp pielea uscată datorită unui miez absorbant din celuloză. Acest material mai moale reduce, de asemenea, riscul de alergii și iritații ale pielii care pot rezulta din conținutul de plastic al absorbantelor convenționale. De asemenea, poate scădea riscul de infecții bacteriene și fungice care pot rezulta atunci când materialul nu permite zonei tale genitale să aibă suficient aer.
Probabil știi deja senzația aceea de scutec umed pe care ți-o pot da, uneori, absorbantele obișnuite. Asta e pentru că acestea sunt în cea mai mare parte realizate din plastic, cu puțin sau deloc conținut de bumbac. Țesătura rezultată se poate simți aspră pe piele și poate contribui la senzația de mâncărime, arsură și iritație. Dacă și pentru tine un absorbant standard e inconfortabil, atunci absorbantele din bumbac organic pot fi opțiunea perfectă să scapi de aceste senzații neplăcute. Partea bună e că le poți purta liniștită și ziua, și noaptea.
Mai mult, absorbantele organice ENROUSH sunt ultra-subțiri, aerodinamice, nu se observă sub haine. Aripioarele sunt și ele din bumbac organic, așa că pot preveni eventualele scurgeri nedorite.
Produsele menstruale ecologice, cum ar fi absorbantele organice din bumbac 100% (cum sunt și cele ENROUSH) pot avea un impact pozitiv serios asupra mediului înconjurător. Potrivit studiilor, absorbantele non-organice au nevoie de până la 800 de ani pentru a se descompune complet, în comparație cu doar între 12 - 24 luni pentru produsele din bumbac organic. În plus, cultivarea bumbacului organic nu necesită pesticide care dăunează albinelor, păsărilor și insectelor native care joacă un rol semnificativ în ecosistemul nostru.
Mai mult, absorbantele organice folosesc semnificativ mai puțină apă și energie pentru fabricare decât absorbantele standard.
Costul absorbantelor din bumbac organic este comparabil cu costul absorbantelor standard, fără potențialele iritații ale pielii și fără daunele aduse mediului! Deoarece bumbacul organic e atât de absorbant, multe femei au constatat că folosesc mai puține produse pentru fiecare menstruație. Ceea ce face ca absorbantele din bumbac organic să fie o soluție mult mai rentabilă pentru rutina ta lunară, la menstruație!
Mai mult, cu abonamentul ENROUSH îți oferim 20% reducere le fiecare comandă.
Așadar, fie că ești preocupată de impactul asupra mediului a menstruației tale, ești atentă la impactul pe care îl au substanțele chimice asupra sănătății sau vrei să scapi de disconfort și iritații, poți să încerci absorbantele organice!