Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Scurgeri in sarcina - Ce sunt, de ce apar & care este rolul lor

Știai că mărirea volumului de scurgeri vaginale este unul dintre semnele care apar cel mai devreme în sarcină? Iar pe parcursul sarcinii, organismul continuă să producă din abundență secreții vaginale care își pot modifica textura și elasticitatea. Și pentru că poate fi derutant să înțelegi aceste schimbări, îți explicăm chiar acum ce tip de scurgeri sunt normale în sarcină și când este recomandat un consult de specialitate.

Ce sunt scurgerile vaginale?

Leucoreea, cunoscută drept scurgeri vaginale, este acel lichid de culoare albă, albicioasă sau transparentă, format în mare parte din celule și bacterii, care este eliminat prin intermediul vaginului. Acest lichid este produs de uter, cervix și vagin, având rol de lubrifiere, de eliminare a bacteriilor și de prevenție a infecțiilor.

Este o modalitate naturală prin care vaginul realizează funcția de autocurățare, și toate fetele încep să observe aceste scurgeri cu aproximativ 1-2 ani înainte de instalarea pubertății. Cum fiecare femeie este unică, e normal ca și cantitatea de secreții, precum și mirosul și textura lor, să difere de la persoană la persoană. Totuși, modificarea culorii, consistenței sau mirosului acestor scurgeri poate indica prezența unei infecții sau a unei alte afecțiuni.

De ce secrețiile vaginale au un volum mai mare în sarcină?

Știi cum scurgerile vaginale ți se modifică de-a lungul ciclului menstrual, ca răspuns natural la fluctuațiile hormonale? De obicei, ele devin mai abundente chiar înainte de începerea menstruației.

Ei bine, exact la fel se întâmplă și în timpul sarcinii. Pe măsură ce fătul se dezvoltă, nivelurile hormonale sunt în permanentă schimbare și continuă să influențeze textura, culoarea și volumul secrețiilor vaginale. Astfel, nu numai că este normal să ai scurgeri în sarcină, ci e la fel de normal ca volumul lor să crească datorită secreției mari de estrogen și fluxului sanguin crescut din zona vaginală.

De asemenea, și modificările la nivelul cervixului pot provoca scurgeri mai abundente în timpul sarcinii. Cervixul și pereții vaginali devin mai moi și mai vulnerabili, motiv pentru care organismul crește producția de secreții pentru a preveni infecțiile. Iar spre ultimul trimestru, pe măsură ce capul bebelușului apasă pe cervix, și acest lucru poate cauza o cantitate mai mare de scurgeri.

Ce rol au scurgerile vaginale în sarcină?

Pe lângă menirea lor de bază, de a lubrifia și curăța vaginul, scurgerile vaginale au un rol suplimentar în timpul sarcinii. Acestea devin mai abundente tocmai pentru a preveni eventuale infecții vaginale sau uterine. Ele pot indica o posibilă infecție sau anomalie, așa că ar trebui să discuți de urgență cu medicul dacă observi orice fel de simptome îngrijorătoare, specifice infecțiilor.

Și, desigur, dacă încă nu ai o sarcină confirmată, secrețiile vaginale abundente pot fi chiar semnul de care aveai nevoie. Scurgerile maronii între menstruații pot fi de asemenea unul dintre primele semne de sarcină.

Tipuri de scurgeri vaginale în timpul sarcinii  

Pe măsură ce bebelușul crește, corpul se adaptează pentru a ține pasul cu toate modificările. Apar o mulțime de fluctuații hormonale, iar secrețiile vaginale se modifică dramatic din prima și până în ultima zi de sarcină. În funcție de cum te afectează dezvoltarea bebelușului în fiecare trimestru, poți observa mai multe tipuri de scurgeri – de la transparente și albicioase, până la rozalii și roșii.

Scurgeri în timpul sarcinii trimestrul 1

Trimestrul 1 este perioada în care sarcina se fixează, embrionul începe să crească și să se dezvolte, iar nivelurile hormonale încep să se modifice. Organismul se adaptează la noile schimbări, și este normal să apară:

  • Sângerări ușoare în trimestrul 1: aproximativ 1 din 4 femei observă o ușoară sângerare, de scurtă durată, la cca. 10-14 zile de la concepție, atunci când embrionul fertilizat se atașează de pereții uterini (sângerare de implantare). De obicei, aceste ușoare sângerări în sarcină sunt normale și nu necesită atenție medicală, dar discută cu un specialist dacă sângerarea devine abundentă, are miros neplăcut sau este însoțită de dureri severe.
  • Scurgeri vaginale albicioase și transparente în trimestrul 1: aceste scurgeri au o consistență mai apoasă și sunt lipsite de miros, dar sunt la fel de normale ca înainte de sarcină; atâta timp cât nu își modifică textura, culoarea sau mirosul, nu sunt motive de îngrijorare.
  • Scurgeri maronii în trimestrul 1: pot fi un semn timpuriu de sarcină, dacă apar în jurul celei de-a 7-a săptămâni sub formă de sânge vechi pe care organismul îl elimină; dar pot fi și un semn de infecție vaginală, așa că ar fi bine să te consulte un medic specialist.

    Ce inseamna scurgerile vaginale in sarcina ➜ Scurgeri vaginale trimestrul 1 ➜ Tipuri de scurgeri vaginale sarcina ➜  Afla mai multe aici!!

Scurgeri în timpul sarcinii trimestrul 2 

În trimestrul 2, bebelușul continuă să crească și scurgerile vaginale devin tot mai abundente. Poți ajunge să elimini zilnic aproximativ o linguriță de secreții de culoare albă, iar acest lucru este normal. Sunt secreții ușor acide, iar rolul lor este să mențină echilibrul pH-ului vaginal și să protejeze uterul de posibile infecții bacteriene sau fungice.

Motivele de îngrijorare apar dacă aceste scurgeri își schimbă consistența sau sunt însoțite de mâncărime și miros neplăcut, de obicei indicând o infecție cu candida sau o boală cu transmitere sexuală. În acest caz, este necesar consultul medical pentru a stabili un tratament.

De asemenea, dacă apar scurgeri maronii în trimestrul 2 de sarcină, însoțite de cheaguri și de dureri abdominale, ar trebui să mergi de urgență la medic pentru că pot indica un avort spontan sau o sarcină extrauterină.

Scurgeri în timpul sarcinii trimestrul 3 

În trimestrul trei de sarcină, vei observa că scurgerile sunt cele mai abundente. Este un lucru firesc, pentru că și în organism au loc schimbări fiziologice majore care pregătesc corpul pentru travaliu și naștere. Astfel, pot apărea următoarele tipuri de scurgeri:

  • Scurgeri vaginale gelatinoase transparente în trimestrul 3: când se apropie momentul nașterii și colul uterin se dilată, poate să apară o scurgere gelatinoasă transparentă, asemănătoare albușului de ou, uneori cu nuanțe rozalii. Apare de obicei în jurul ultimei săptămâni de sarcină și e un semn că organismul începe să se pregătească pentru travaliu.
  • Secreții verzui în trimestrul 3: secrețiile verzui în ultimul trimestru pot semnala o pierdere de lichid amniotic, lucru care necesită atenție medicală de urgență, mai ales dacă există și urme de sânge. Cu toate că aceste secreții pot fi provocate inclusiv de stres, exces de grăsime, lipsa fibrelor din dietă sau creșterea nivelului de progesteron, în general orice secreție gălbuie sau verzuie cu miros neplăcut este un semn de infecție, în orice trimestru.

Secreții vaginale în sarcină - Când e necesar consultul medical? 

De regulă, indiferent de stadiul sarcinii, secrețiile vaginale sănătoase ar trebui să fie albicioase sau transparente și să nu fie însoțite de un miros neplăcut.

Dar este extrem de important să fii atentă și să discuți cu medicul dacă observi orice modificare anormală: scurgeri gălbui sau verzui, însoțite sau nu de mâncărime și miros neobișnuit (pot indica o infecție bacteriană sau fungică), sau disconfort în timpul urinării (poate fi un semn de infecție urinară).

De asemenea, se recomandă consultul medical dacă apar:

  • Secreții vaginale gri/cenușii, cu miros neplăcut: poate semnala o vaginoză bacteriană (apărută în urma contactului sexual frecvent sau a dușurilor vaginale excesive) sau o tricomoniază urogenitală, și este nevoie de consult medical pentru a primi diagnosticul și tratamentul corect.
  • Secreții de culoare roșie spre finalul trimestrului 2 sau 3 și care durează mai mult de 24 de ore: în ultimele luni de sarcină, orice sângerare vaginală care nu se oprește în câteva ore reprezintă o urgență medicală și necesită consultul medical; poate fi un semn de infecție, sarcină extrauterină sau chiar avort spontan, și este necesar tratamentul imediat pentru a proteja sănătatea, dar și viața mamei.
  • Scurgeri maronii: deși nu sunt îngrijorătoare în primul trimestru, scurgerile maronii sunt de fapt sânge vechi eliminat din organism; dacă apar scurgeri de culoare maroniu închis în timpul sarcinii, mai ales în stadiile avansate, medicul trebuie contactat imediat.

Igiena intimă în sarcină - Sfaturi și recomandări  

Igiena intimă este esențială pentru sănătatea reproductivă a oricărei femei, în fiecare etapă a vieții. Dar cu atât mai mult în timpul sarcinii, este important să acorzi atenție suplimentară ritualului tău de îngrijire intimă pentru a-ți proteja sănătatea vaginală, pentru a preveni dezechilibre ale florei și infecții care îți pot afecta bebelușul. Astfel, este recomandat să:

  • Porți lenjerie intimă din bumbac, pentru a lăsa pielea să respire și a preveni acumularea de bacterii.
  • Eviți pantalonii mulați pe corp și hainele strânse, din materiale sintetice, care sufocă pielea;
  • Eviți băile de tip jacuzzi sau cu apă foarte fierbinte, pentru că pot duce la creșterea temperaturii corpului până la un nivel periculos pentru dezvoltarea bebelușului.
  • Folosești un gel intim antibacterian cu pH neutru, cum ar fi gelul intim Enroush, creat cu 95% ingrediente naturale și fără parabeni sau alte chimicale ce pot dezechilibra flora vaginală.
  • Folosești absorbante cu bumbac 100% organic Enroush, care nu conțin parfum sau alte chimicale periculoase, pentru a-ți oferi o protecție blândă și hipoalergenică atunci când ai scurgeri vaginale.

    Ce inseamna scurgerile vaginale in sarcina ➜ Scurgeri vaginale trimestrul 1

Sângerările vaginale în sarcină - Cauze și posibile complicații

Deși sângerările ușoare sunt normale în timpul sarcinii, sângerările vaginale abundente pot avea cauze mai serioase care necesită consult și tratament de specialitate. Printre cele mai frecvente și periculoase cauze ale sângerărilor în sarcină se numără:

  • Avortul spontan: pierderea sarcinii în primele 20 de săptămâni poate fi însoțită de sângerări abundente, eliminarea țesutului din uter și dureri abdominale puternice. Asistența medicală este esențială în aceste situații pentru a preveni o eventuală infecție.
  • Sarcina ectopică (extrauterină): nu poate fi dusă la termen, deoarece embrionul se implantează în afara uterului; poate fi însoțită de dureri pelvine, crampe abdominale, amețeală și slăbiciune. Diagnosticul și intervenția medicală rapidă sunt esențiale pentru a preveni complicații grave precum hemoragia internă și șocul hemoragic.
  • Placenta previa: constă într-o poziționare anormală a placentei, care acoperă parțial sau total colul uterin; poate provoca sângerări în trimestru 2 și 3, cu dureri din ce în ce mai mari pe măsură ce sarcina avansează. Afecțiunea crește riscul unei nașteri premature și poate necesita de urgență cezariana pentru a proteja viața copilului și a mamei.
  • Dezlipirea placentei: desprinderea placentei de peretele uterin, parțial sau complet, înainte de naștere, poate provoca sângerări abundente, dureri și contracții uterine. Poate duce la naștere prematură, deces fetal, șoc din cauza pierderii de sânge sau chiar decesul mamei, așa că intervenția medicală este vitală.
  • Travaliul prematur: travaliul început înainte de a 37-a săptămână de sarcină se poate manifesta prin sângerări vaginale, contracții regulate, dureri de spate și presiune pelvină.
  • Infecții cervicale sau vaginale: sângerările, secrețiile anormale cu miros neplăcut și disconfortul la urinare pot indica existența unei infecții precum vaginita bacteriană, cervicita sau anumite infecții cu transmitere sexuală; netratate, acestea pot duce la naștere prematură și alte complicații.
  • Polipi cervicali: de obicei nu sunt dureroși sau îngrijorători, dar pot provoca sângerări în urma contactului sexual sau al unei examinări pelvine, așa că este important consultul de specialitate.
  • Hematom subchorionic: este o acumulare de sânge între placentă și peretele uterin care, de obicei, se rezolvă ușor; dar este important consultul medical, pentru că un hematom mare poate crește riscul de probleme la nivelul placentei sau chiar de avort spontan.

Cum se pot preveni sângerările vaginale în sarcină?

Sângerările vaginale nu pot fi prevenite întotdeauna. Dar poți să faci tot ceea ce ține de tine pentru a minimiza riscul afecțiunilor care provoacă sângerări vaginale și, automat, pentru a preveni complicațiile asociate. Printre cele mai eficiente metode de prevenție se numără:

  • Consulturile regulate la medicul ginecolog, pentru a depista din timp orice complicație
  • Menținerea unui stil de viață sănătos, cu o alimentație nutritivă și un stil de viață activ
  • Evitarea consumului de alcool, tutun și alte substanțe dăunătoare
  • Evitarea efortului fizic excesiv, în special în cazul sarcinilor cu risc crescut de complicații
  • Prioritizarea odihnei și, în anumite cazuri, repausul la pat
  • Evitarea relațiilor intime în cazul sarcinilor cu probleme, conform recomandării medicului
  • Tratarea infecțiilor și gestionarea bolilor cronice, precum și menținerea unei igiene intime adecvate
  • Monitorizarea sarcinii cu risc, în cazul femeilor care au avut sarcini complicate sau avorturi spontane repetate în trecut.

    Scurgeri vaginale trimestrul 1 ➜ Tipuri de scurgeri vaginale sarcina ➜  Afla mai multe aici!!

Întrebări frecvente despre scurgerile vaginale în sarcină

Scurgerile vaginale pot fi derutante: cum știi ce e normal și ce nu e normal? Dacă încă nu te-ai lămurit, verifică secțiunea de mai jos, unde am răspuns celor mai frecvente întrebări cu privire la secrețiile vaginale din timpul sarcinii.

Cum arată secrețiile vaginale în sarcină? 

Secrețiile vaginale se modifică în permanență din prima și până în ultima zi de sarcină, și devin mai abundente decât în mod normal.

În primul trimestru de sarcină, poți observa ușoare sângerări specifice implantării, precum și scurgeri albe sau transparente. Pe măsură ce sarcina se apropie de termen, scurgerile devin tot mai abundente și gelatinoase – semn că organismul se pregătește pentru travaliu.

Cum știi dacă ai o secreție vaginală normală sau o infecție bacteriană? 

Secrețiile vaginale sănătoase au o culoare albicioasă, albă sau transparentă. În funcție de stadiul sarcinii, acestea pot fi mai apoase sau mai gelatinoase, uneori cu nuanțe maronii sau scurgeri de sânge de scurtă durată.

Dar dacă apar sângerări pentru mai mnult de 24 de ore, scurgeri cu textură sau miros neobișnuit, sau secreții de culoare verzuie, gălbuie, gri ori cenușie, acestea pot fi semne ale unei infecții bacteriene, fungice, sau ale altor complicații și este necesar consultul medical de urgență.

Ce să faci dacă secrețiile vaginale în sarcină își schimbă culoarea și mirosul? 

Dacă observi modificări ale secrețiilor vaginale în timpul sarcinii, se recomandă consultul medical de urgență. Deși unele schimbări sunt normale, deseori modificările de miros și culoare pot indica prezența unei infecții sau a altor probleme, și este important ca acestea să fie tratate din timp pentru a preveni complicațiile grave.

Cum poți preveni infecțiile vaginale în sarcină?

Pentru a preveni infecțiile vaginale și riscurile asociate pe parcursul sarcinii, concentrează-te pe a-ți crea un stil de viață cât mai sănătos și acordă atenție deosebită rutinei tale de îngrijire intimă.

Consumă alimente nutritive, odihnește-te suficient și evită dușurile vaginale, îmbrăcămintea și lenjeria strâmtă care nu lasă pielea să respire. Folosește absorbante organice cu bumbac 100% organic și alege un gel intim natural fără parfum și parabeni pentru a-ți proteja microbiomul vaginal.

Secrețiile vaginale cu sânge sunt un motiv de îngrijorare? 

În general, sângerările ușoare care nu sunt însoțite de alte simptome sunt normale în sarcină. De exemplu, aproximativ un sfert dintre femeile însărcinate observă o ușoară sângerare de implantare în trimestrul 1, care este absolut normală.

Totuși, dacă sângerările sunt abundente, persistă pentru mai mult de 24 de ore și sunt însoțite de dureri puternice sau alte simptome neobișnuite, ele pot fi un semn de infecție, avort spontan sau sarcină extrauterină și este foarte important să discuți cu medicul pentru a primi diagnosticul și tratamentul potrivit.

Sursă foto: Pexels.com

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.