Știai că mărirea volumului de scurgeri vaginale este unul dintre semnele care apar cel mai devreme în sarcină? Iar pe parcursul sarcinii, organismul continuă să producă din abundență secreții vaginale care își pot modifica textura și elasticitatea. Și pentru că poate fi derutant să înțelegi aceste schimbări, îți explicăm chiar acum ce tip de scurgeri sunt normale în sarcină și când este recomandat un consult de specialitate.
Leucoreea, cunoscută drept scurgeri vaginale, este acel lichid de culoare albă, albicioasă sau transparentă, format în mare parte din celule și bacterii, care este eliminat prin intermediul vaginului. Acest lichid este produs de uter, cervix și vagin, având rol de lubrifiere, de eliminare a bacteriilor și de prevenție a infecțiilor.
Este o modalitate naturală prin care vaginul realizează funcția de autocurățare, și toate fetele încep să observe aceste scurgeri cu aproximativ 1-2 ani înainte de instalarea pubertății. Cum fiecare femeie este unică, e normal ca și cantitatea de secreții, precum și mirosul și textura lor, să difere de la persoană la persoană. Totuși, modificarea culorii, consistenței sau mirosului acestor scurgeri poate indica prezența unei infecții sau a unei alte afecțiuni.
Știi cum scurgerile vaginale ți se modifică de-a lungul ciclului menstrual, ca răspuns natural la fluctuațiile hormonale? De obicei, ele devin mai abundente chiar înainte de începerea menstruației.
Ei bine, exact la fel se întâmplă și în timpul sarcinii. Pe măsură ce fătul se dezvoltă, nivelurile hormonale sunt în permanentă schimbare și continuă să influențeze textura, culoarea și volumul secrețiilor vaginale. Astfel, nu numai că este normal să ai scurgeri în sarcină, ci e la fel de normal ca volumul lor să crească datorită secreției mari de estrogen și fluxului sanguin crescut din zona vaginală.
De asemenea, și modificările la nivelul cervixului pot provoca scurgeri mai abundente în timpul sarcinii. Cervixul și pereții vaginali devin mai moi și mai vulnerabili, motiv pentru care organismul crește producția de secreții pentru a preveni infecțiile. Iar spre ultimul trimestru, pe măsură ce capul bebelușului apasă pe cervix, și acest lucru poate cauza o cantitate mai mare de scurgeri.
Pe lângă menirea lor de bază, de a lubrifia și curăța vaginul, scurgerile vaginale au un rol suplimentar în timpul sarcinii. Acestea devin mai abundente tocmai pentru a preveni eventuale infecții vaginale sau uterine. Ele pot indica o posibilă infecție sau anomalie, așa că ar trebui să discuți de urgență cu medicul dacă observi orice fel de simptome îngrijorătoare, specifice infecțiilor.
Și, desigur, dacă încă nu ai o sarcină confirmată, secrețiile vaginale abundente pot fi chiar semnul de care aveai nevoie. Scurgerile maronii între menstruații pot fi de asemenea unul dintre primele semne de sarcină.
Pe măsură ce bebelușul crește, corpul se adaptează pentru a ține pasul cu toate modificările. Apar o mulțime de fluctuații hormonale, iar secrețiile vaginale se modifică dramatic din prima și până în ultima zi de sarcină. În funcție de cum te afectează dezvoltarea bebelușului în fiecare trimestru, poți observa mai multe tipuri de scurgeri – de la transparente și albicioase, până la rozalii și roșii.
Trimestrul 1 este perioada în care sarcina se fixează, embrionul începe să crească și să se dezvolte, iar nivelurile hormonale încep să se modifice. Organismul se adaptează la noile schimbări, și este normal să apară:
Scurgeri maronii în trimestrul 1: pot fi un semn timpuriu de sarcină, dacă apar în jurul celei de-a 7-a săptămâni sub formă de sânge vechi pe care organismul îl elimină; dar pot fi și un semn de infecție vaginală, așa că ar fi bine să te consulte un medic specialist.
În trimestrul 2, bebelușul continuă să crească și scurgerile vaginale devin tot mai abundente. Poți ajunge să elimini zilnic aproximativ o linguriță de secreții de culoare albă, iar acest lucru este normal. Sunt secreții ușor acide, iar rolul lor este să mențină echilibrul pH-ului vaginal și să protejeze uterul de posibile infecții bacteriene sau fungice.
Motivele de îngrijorare apar dacă aceste scurgeri își schimbă consistența sau sunt însoțite de mâncărime și miros neplăcut, de obicei indicând o infecție cu candida sau o boală cu transmitere sexuală. În acest caz, este necesar consultul medical pentru a stabili un tratament.
De asemenea, dacă apar scurgeri maronii în trimestrul 2 de sarcină, însoțite de cheaguri și de dureri abdominale, ar trebui să mergi de urgență la medic pentru că pot indica un avort spontan sau o sarcină extrauterină.
În trimestrul trei de sarcină, vei observa că scurgerile sunt cele mai abundente. Este un lucru firesc, pentru că și în organism au loc schimbări fiziologice majore care pregătesc corpul pentru travaliu și naștere. Astfel, pot apărea următoarele tipuri de scurgeri:
De regulă, indiferent de stadiul sarcinii, secrețiile vaginale sănătoase ar trebui să fie albicioase sau transparente și să nu fie însoțite de un miros neplăcut.
Dar este extrem de important să fii atentă și să discuți cu medicul dacă observi orice modificare anormală: scurgeri gălbui sau verzui, însoțite sau nu de mâncărime și miros neobișnuit (pot indica o infecție bacteriană sau fungică), sau disconfort în timpul urinării (poate fi un semn de infecție urinară).
De asemenea, se recomandă consultul medical dacă apar:
Igiena intimă este esențială pentru sănătatea reproductivă a oricărei femei, în fiecare etapă a vieții. Dar cu atât mai mult în timpul sarcinii, este important să acorzi atenție suplimentară ritualului tău de îngrijire intimă pentru a-ți proteja sănătatea vaginală, pentru a preveni dezechilibre ale florei și infecții care îți pot afecta bebelușul. Astfel, este recomandat să:
Folosești absorbante cu bumbac 100% organic Enroush, care nu conțin parfum sau alte chimicale periculoase, pentru a-ți oferi o protecție blândă și hipoalergenică atunci când ai scurgeri vaginale.
Deși sângerările ușoare sunt normale în timpul sarcinii, sângerările vaginale abundente pot avea cauze mai serioase care necesită consult și tratament de specialitate. Printre cele mai frecvente și periculoase cauze ale sângerărilor în sarcină se numără:
Sângerările vaginale nu pot fi prevenite întotdeauna. Dar poți să faci tot ceea ce ține de tine pentru a minimiza riscul afecțiunilor care provoacă sângerări vaginale și, automat, pentru a preveni complicațiile asociate. Printre cele mai eficiente metode de prevenție se numără:
Monitorizarea sarcinii cu risc, în cazul femeilor care au avut sarcini complicate sau avorturi spontane repetate în trecut.
Scurgerile vaginale pot fi derutante: cum știi ce e normal și ce nu e normal? Dacă încă nu te-ai lămurit, verifică secțiunea de mai jos, unde am răspuns celor mai frecvente întrebări cu privire la secrețiile vaginale din timpul sarcinii.
Secrețiile vaginale se modifică în permanență din prima și până în ultima zi de sarcină, și devin mai abundente decât în mod normal.
În primul trimestru de sarcină, poți observa ușoare sângerări specifice implantării, precum și scurgeri albe sau transparente. Pe măsură ce sarcina se apropie de termen, scurgerile devin tot mai abundente și gelatinoase – semn că organismul se pregătește pentru travaliu.
Secrețiile vaginale sănătoase au o culoare albicioasă, albă sau transparentă. În funcție de stadiul sarcinii, acestea pot fi mai apoase sau mai gelatinoase, uneori cu nuanțe maronii sau scurgeri de sânge de scurtă durată.
Dar dacă apar sângerări pentru mai mnult de 24 de ore, scurgeri cu textură sau miros neobișnuit, sau secreții de culoare verzuie, gălbuie, gri ori cenușie, acestea pot fi semne ale unei infecții bacteriene, fungice, sau ale altor complicații și este necesar consultul medical de urgență.
Dacă observi modificări ale secrețiilor vaginale în timpul sarcinii, se recomandă consultul medical de urgență. Deși unele schimbări sunt normale, deseori modificările de miros și culoare pot indica prezența unei infecții sau a altor probleme, și este important ca acestea să fie tratate din timp pentru a preveni complicațiile grave.
Pentru a preveni infecțiile vaginale și riscurile asociate pe parcursul sarcinii, concentrează-te pe a-ți crea un stil de viață cât mai sănătos și acordă atenție deosebită rutinei tale de îngrijire intimă.
Consumă alimente nutritive, odihnește-te suficient și evită dușurile vaginale, îmbrăcămintea și lenjeria strâmtă care nu lasă pielea să respire. Folosește absorbante organice cu bumbac 100% organic și alege un gel intim natural fără parfum și parabeni pentru a-ți proteja microbiomul vaginal.
În general, sângerările ușoare care nu sunt însoțite de alte simptome sunt normale în sarcină. De exemplu, aproximativ un sfert dintre femeile însărcinate observă o ușoară sângerare de implantare în trimestrul 1, care este absolut normală.
Totuși, dacă sângerările sunt abundente, persistă pentru mai mult de 24 de ore și sunt însoțite de dureri puternice sau alte simptome neobișnuite, ele pot fi un semn de infecție, avort spontan sau sarcină extrauterină și este foarte important să discuți cu medicul pentru a primi diagnosticul și tratamentul potrivit.
Sursă foto: Pexels.com