Da, chiar există, și sărbătorim această zi pe data de 28 Mai. Și da, chiar și în România această mișcare ia amploare și atrage din ce în ce mai multe femei și organizații în fiecare an. Oficial e numită Ziua Mondială a Igienei Menstruale, dar este cunoscută sub o mulțime de alte denumiri: Ziua Sănătății Menstruale, Ziua Menstruației, Ziua Mondială a Menstruației.
Prioritizând igiena la menstruație și nu numai, mișcarea este despre normalizarea menstruației și gestionarea acesteia în mod sănătos atât fizic, cât și psihic. Adică fără rușine, anxietate, stigmă sau disconfort.
Oricum am numi-o, esența zilei de 28 mai este aceeași. Un concept care devine din ce în ce mai puternic și al cărui impact asupra societății și asupra vieților a milioane de femei din întreaga lume continuă să crească.
Încă nu îți sună cunoscută Ziua Mondială a Menstruației? Nu ai mai auzit niciodată că 28 mai sărbătorește igiena menstruală? Stai liniștită, nu ești singura: este un concept încă relativ nou.
Anul acesta abia se împlinește un deceniu de la data când a pornit și s-a sărbătorit pentru prima dată.
De aceea suntem noi aici! Îți spunem tot ce știm despre semnificația acestei zile, cum te afectează și cum poți contribui chiar tu la această mișcare.
Ziua Igienei Menstruale a fost lansată la inițiativa WASH United, o organizație non-profit germană care susține educația, punând accent pe drepturile umane și pe igiena menstruală. WASH nu este doar inițiatorul, ci și liderul acestei mișcări globale.
Meritul, însă, se datorează eforturilor antreprenorilor, agențiilor și organizațiilor din întreaga lume, de-a lungul mai multor ani. Încă de dinainte de 2013, organizații de sănătate de pretutindeni au început să atragă atenția asupra problemelor reale de gestionare a igienei la menstruație, la nivel global.
În 2012, raportul OHCHR semnala că este o practică obișnuită absența adolescentelor de la școală, în medie timp de 3 zile pe lună, pentru că familiile nu își permit produse menstruale.
Povestea îndelungată a zilei de 28 Mai începe, de fapt, cu mult timp în urmă. Organizațiile susțin sănătatea feminină încă din anii ‘80, semnalând problemele de igienă al căror efect constă în afecțiuni la nivelul sistemului sexual și reproductiv.
Drept rezultat, după o reuniune a membrilor Organizației Globale a Femeilor pentru Drepturi Reproductive, a fost sărbătorită pentru prima dată ziua de 28 Mai în 1987, declarată Ziua Internațională a Acțiunii pentru Sănătatea Femeilor.
Eforturile au continuat, iar lucrurile au evoluat constant. Astfel că mai târziu, în 2013, WASH United declara în mod oficial aceeași zi de 28 Mai drept Ziua Mondială a Igienei Menstruale, urmând ca 28 Mai 2014 să fie sărbătorită pentru prima dată la nivel global.
Și totuși, te-ai întrebat vreodată de ce tocmai 28 Mai? Este vreun înțeles mai profund, sau doar întâmplător? Dacă ai avut această curiozitate, iată și răspunsul: da, a fost aleasă în mod intenționat ziua de 28.05, iar semnificația este una tematică.
Durata medie a unui ciclu menstrual normal este de 28 de zile, și de aici data de 28. Cât despre luna mai, aceasta este a 5-a lună din an, respectiv exact atât cât durează, în medie, zilele de menstruație în fiecare lună.
Pentru că ne pasă. Pentru că vrem o schimbare. Pentru că merităm - și fete și femei din întreaga lume au nevoie de - condiții de siguranță, igienă și demnitate pentru gestionarea corespunzătoare a menstruației.
Ziua Mondială a Menstruației este despre promovarea sănătății și igienei menstruale corecte, despre a sparge liniștea și a conștientiza că milioane de femei de pe glob se confruntă cu probleme în privința menstruației:
Stigmă și tabuuri menstruale;
Disconfort și chiar dezgust în jurul subiectului;
Discriminarea femeilor în timpul menstruației;
Lipsa educației menstruale și a accesului la informații corecte;
Sărăcie menstruală și produse menstruale inaccesibile.
Cu alte cuvinte, 28 Mai subliniază cât este de important să înțelegem că menstruația este o funcție normală a corpului, că nu este o alegere și că nici produsele menstruale nu sunt un lux sau un privilegiu. Ci o nevoie de bază pentru sănătatea sexuală și reproductivă a femeii.
Anxietatea și disconfortul de a discuta despre menstruație încă există. La fel și discriminarea. Milioane de fete lipsesc de la școală sau chiar renunță complet la educație după ce își încep menstruația, iar rușinea este unul dintre motive. Milioane de femei sunt discriminate și stigmatizate doar pentru că menstruează.
Ele se confruntă cu atitudini negative, sunt considerate impure, ba chiar sunt excluse din cercurile sociale sau de la diverse activități. Această stigmă este una dintre problemele cele mai importante pe care Ziua Internațională a Igienei Menstruale încearcă să le oprească.
Dezinformarea sau informarea incompletă și incorectă sunt principalele motive pentru care încă există mituri și tabuuri profund înrădăcinate în gândirea societății.
De câte ori nu ai auzit că nu poți rămâne însărcinată la menstruație, sau că nu ai voie să faci sport? Sau să faci baie?! Ei bine, în alte părți ale lumii, miturile sunt duse la extrem: femeile la menstruație sunt considerate impure și nu au voie să atingă plantele pentru că acestea vor muri, sau sunt nevoite să doarmă separat, într-un alt dormitor.
Tăcerea și lipsa educației sunt cele care mențin și propagă în continuare astfel de mituri. Iar consecințele sunt suferite la nivelul sănătății emoționale, psihice și fizice. De aceea comunicarea deschisă și educația corectă despre menstruație și igiena menstruală sunt esențiale și o altă prioritate semnalată pe 28 mai.
Sărăcia menstruală se numără printre principalele probleme asupra căreia Ziua Mondială a Igienei Menstruale trage un mare semnal de alarmă. Banca Mondială estimează că 500 de milioane de femei din întreaga lume nu au acces la produse menstruale și facilități sanitare adecvate. Iar consecințele unei igiene menstruale necorespunzătoare nu sunt minore:
Infecție cu hepatita B;
Infecție cu candida;
Alte infecții fungice și bacteriene;
Infecții ale tractului urinar;
Alte boli ale sistemului reproductiv.
Aceeași sărăcie menstruală nu este străină nici în România, unde situația afectează 1 din 10 femei. Conform ONG-urilor, 1 milion de adolescente și femei nu își permit achiziționarea produselor menstruale, și acesta este un important aspect pe care îl evidențiază 28 mai.
Împreună cu lipsa de educație și de informații corecte, lipsa accesului la produse menstruale sănătoase are ca rezultat faptul că nu știm ce înseamnă să fie sănătoase. Nu cunoaștem diferențele dintre acestea și produsele convenționale. Ce este bine de știut?
Produsele convenționale conțin plastic, parfum și alte chimicale.
Aceste chimicale și fibre sintetice pot cauza alergii, mâncărime sau usturime.
Absorbantele și tampoanele din bumbac 100% organic sunt alternativa sănătoasă.
Produsele menstruale din ingrediente pure și fibre naturale previn iritațiile.
Este important să utilizezi produse fără plastic, clor și alte substanțe iritante.
Produsele menstruale sănătoase pot ameliora durerile menstruale și fluxul abundent.
Acestea sunt câteva dintre principalele informații de bază cu privire la produsele menstruale sănătoase și importanța lor. Iar Ziua Menstruației este o ocazie excelentă de a ne educa pe marginea acestui subiect.
În esență, totul se reduce la două scopuri principale, care ghidează întreaga celebrare a zilei de 28 mai:
Normalizarea menstruației: distrugerea tabuurilor, miturilor despre menstruație, eliminarea stigmei și a discriminării femeilor la menstruație.
Stoparea sărăciei menstruale până în 2030: obiectiv major urmărit la scară largă, prin conștientizarea provocărilor globale legate de accesul la produse menstruale și facilități sanitare pentru gestionarea menstruației.
Într-adevăr, este o mișcare de amploare și de dimensiuni globale. Dar se rezumă la obiective simple și clare, care au ca scop final bunăstarea și sănătatea femeilor la menstruație peste tot în lume.
normalizarea menstruației, detalii
În fiecare an, se alege și se urmărește o temă centrală a Zilei Mondiale a Igienei Menstruale pentru data de 28 Mai. În anul 2023, tema este normalizarea menstruației. Să acceptăm menstruația ca parte normală a vieții, astfel încât aceasta să nu mai reprezinte un obstacol în calea nimănui.
Pentru că în medie, în orice zi din an, peste 300 de milioane de femei de pe planetă se află la menstruație. Și este necesar și normal ca ele să poată avea acces la produse menstruale și facilități sanitare fără rușine sau stigmă.
De asemenea, anul acesta continuă campania din 2022 #WeAreCommitted, reprezentând determinarea de a atinge obiectivul de normalizare a menstruației până în 2030.
Motivul pentru care vorbim despre o mișcare globală este că fiecare contribuție contează. Fiecare susținător aduce Ziua Mondială a Menstruației mai aproape de scopul ei.
Ce înseamnă asta? Înseamnă că toată lumea are un rol în această inițiativă, de la organizații și stat, la fiecare dintre noi. Oricine poate contribui la conștientizarea problemei și poate deveni parte din soluție. Nu doar implicarea în donații și caritate are impact. Ce poți face:
Devino partener MHDay: orice organizație non-profit, agenție guvernamentală sau instituție educațională poate deveni partener oficial în campania Ziua Sănătății Menstruale (MHDay).
Organizează un eveniment: cu ocazia zilei de 28 mai, dacă poți face acest lucru, răspândește informația și fă oamenii conștienți de ce reprezintă Ziua Igienei Menstruale, printr-un eveniment.
Împarte brățările din campanie: MHDay a pregătit brățări tematice pentru Ziua Igienei Menstruale pe care le poți împărți în cadrul evenimentelor.
Creează o postare educațională: informația se propagă atât de rapid pe social media, iar vocea ta poate ajunge la milioane de oameni.
Integrează logo-ul MHD: folosește logo-urile, stickerele și hashtagurile MHDay în postările de pe social media pentru a contribui la această mișcare. Hashtagurile tematice pentru 2023 sunt #MHDay2023 și #WeAreCommitted, sau:
#EndPeriodStigma
#EndPeriodPoverty
#PeriodEducationForAll
#PeriodFriendlyToiletsForAll.
Șoaptele transformate în voci din ce în ce mai puternice ajung să inspire marile schimbări. Până și gesturile aparent mărunte de susținere a campaniilor pe rețele sociale contribuie la expansiunea inițiativei și la implementarea sa. Ești gata să descoperi cum te poți implica?
Din ce în ce mai multe state aleg să reducă sau să elimine complet taxa pentru produsele menstruale. Marea Britanie, spre exemplu, a scăzut taxa pe aceste produse la 0%.
Și Uniunea Europeană încurajează reducerea acestei taxe, marcând un pas înainte către dispariția sărăciei menstruale. Așadar susținerea organizațiilor care solicită eliminarea acestor taxe și în România este unul dintre modurile cele mai eficiente în care poți contribui.
Știai că Scoția este oficial prima țară din lume unde produsele menstruale sunt gratuite? Urmându-i exemplul, Coreea de Sud, Noua Zeelandă, Franța și alte țări oferă tampoane și absorbante gratuite în școli, licee, facultăți și/sau alte instituții publice.
Atunci când - și dacă - ai ocazia, alege să încurajezi accesul gratuit la produse menstruale în școli. Sau să susții petițiile din România care solicită acest lucru. Mai pe larg despre cum poți susține sănătatea menstruală la job am vorbit AICI, iar Ziua Mondială a Sănătății Menstruale îți oferă oportunitatea perfectă să începi demersurile.
În India, în țări africane și în multe alte state, este semnalat abandonul școlar de către milioane de fete după începerea menstruației. Rușinea și stigma despre care am vorbit deja sunt doar jumătate din problemă. Fetele nu mai merg la școală pentru că nu își permit absorbante și tampoane.
Există organizații care se ocupă cu asigurarea acestor produse pentru eleve și studente din întreaga lume. Dacă poți participa cu donații către aceste organizații, contribuția ta contează!
Lipsa de educație se remediază prin… educație! Mii de fete nu știu nimic despre ciclul menstrual înainte de prima menstruație. Și mai multe sunt complexate sau rușinate de acest lucru.
Este necesr ca părinții și adulții să se informeze în primul rând pe ei, ca mai apoi să educe corect copiii despre ciclul menstrual. Pregătirea și educarea fetelor pentru ce urmează, cum decurge menstruația, cum se folosesc tampoanele și absorbantele, este singura modalitate de a distruge miturile, tabuurile și rușinea.
Începe prin a te educa tu! Știi cât de puternic poate fi exemplul personal?
Citește, învață și alege informațiile corecte despre menstruație, cele susținute cu cercetări sau recomandări medicale, și nu mituri transmise prin viu grai care promovează rușinea, teama și evitarea comunicării despre ciclu și igiena menstruală.
La fel de important este să înveți cum funcționează corpul tău, cum gestionezi menstruația, ce înseamnă produse menstruale sănătoase și de ce 100% bumbac organic este mai sănătos. Uneori, schimbarea personală este suficientă ca și oamenii din jur să te urmeze.
Tu știi cum îți menții o igienă menstruală corect pentru un corp sănătos? Vezi mai jos câteva dintre obiceiurile de bază pe care să le implementezi la menstruație:
Cât de des îți schimbi tamponul sau absorbantul? Medicii recomandă schimbarea produsului menstrual de fiecare dată când este nevoie - atunci când se umple. În cazul unui flux care nu e abundent, ele se schimbă o dată la 4-8h. Niciun tampon nu este conceput pentru a fi purtat mai mult de 8h.
Cum te protejezi de alergii? Produsele convenționale pot conține ingrediente toxice și chimicale ce cauzează sau accentuează alergia la menstruație. Alege produsele Enroush din bumbac organic și fibre naturale pentru sănătatea ta intimă.
Ce produse folosești atunci când te speli? În zona intimă, pH-ul este sensibil și ai nevoie de o curățare delicată, care luptă cu bacteriile și infecțiile fără a-ți tulbura echilibrul. Folosește gelul intim Enroush cu 95% ingrediente naturale.
Care este lenjeria intimă potrivită? La fel ca în cazul tampoanelor și absorbantelor, lenjeria din bumbac este cea mai respirabilă și potrivită pentru a preveni alergiile.
Fiecare femeie poate sărbători Ziua Menstruației, și te invităm cu drag să o faci alături de noi! Vrei să afli cum te poți alătura comunității noastre de femei?
Urmărește-ne pe social media: vorbim deschis pe rețelele sociale, demontăm mituri și îți explicăm tot felul de lucruri utile despre ciclul menstrual și sănătatea ta intimă, contribuind la educație - cu ocazia 28 mai și în tot restul anului!
Dă share postărilor noastre: astfel pot avea și prietenele tale acces la toate informațiile și noutățile pe care le postăm, precum și la produsele noastre din bumbac organic.
Fă chiar tu o postare: povestește-le urmăritoarelor experiențele tale cu menstruația, contribuie la eliminarea acestor discuții de pe lista tabuurilor sau spune-le și lor cât de diferit și special este bumbacul organic din absorbantele Enroush.
Contribuie la schimbare la job: scrie-ne dacă ești manager, sau trimite un email către HR pentru a solicita produse menstruale Enroush gratuite la locul de muncă, pentru că Ziua Menstruației îți dă ocazia perfectă să lansezi inițiativa!
mpactul pe care îl are Ziua Mondială a Igienei Menstruale este încurajator. În urma celei mai recente campanii din 2022, mișcarea a ajuns la peste 680 de milioane de oameni și s-au stabilit recorduri globale în demontarea miturilor despre ciclul menstrual.
În final, 28 Mai este despre a crea până în 2030 o lume în care menstruația este normală. Unde fiecare femeie are acces la produse menstruale pe care le poate schimba în condiții de intimitate, demnitate și siguranță, fără a fi nevoită să renunțe la job sau la educație.
Cu investiții semnificative în igiena și sănătatea menstruală, și eforturi continue la scară largă de comunicare și educare, contribuim cu toții la realizarea acestei viziuni!