Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Ce înseamnă perioadă fertilă?

Ovulatie (Perioada fertila) & Metoda calendarului - Cum se calculeaza?

Pe lângă faptul că ești sănătoasă, ce te mai poate ajuta să rămâi însărcinată? Sexul desigur, mai ales la momentul potrivit!

Vorbim despre perioada fertilă, practic zilele din ciclul menstrual al unei femei în care sarcina este foarte probabilă. Cunoscută și sub numele de „fereastra fertilă”, aceasta depinde de durata ciclului menstrual, care variază în funcție de fiecare femeie.

Ce inseamna perioada fertila?

Fertilitatea se referă la capacitatea unei persoane de a avea copii. Perioada fertila reprezintă acele zile din timpul ciclului menstrual în care șansele de a rămâne însărcinată sunt mari, iar calcularea ferestrei lunare de fertilitate te poate ajuta să țintești momentul optim pentru a face sex dacă încerci să rămâi însărcinată. Cu toate acestea, planificarea naturală a familiei este o formă mai puțin fiabilă de contracepție și nu protejează împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.

Să înțelegem în primul rând câte ceva despre ciclul menstrual.

Cum se calculeaza perioada fertila? - Metoda calendarului pentru menstruatii regulate & neregulate - Simptome ovulatie - Afla mai multe aici!

Ciclul menstrual este modul în care corpul tău se pregătește pentru sarcină. Începe în prima zi a menstruației, iar un ciclu menstrual tipic este de 28 de zile, cu mențiunea că orice ciclu care durează între 21 și 35 de zile este considerat normal. Ciclul menstrual reîncepe odată cu următoarea menstruație.

O mulțime de schimbări au loc în corpul tău în timpul ciclului, inclusiv fluctuații hormonale. La jumătatea drumului, unul dintre ovare eliberează un ou matur. Ovulul merge la una dintre trompele tale uterine, unde așteaptă să fie fertilizat de spermatozoizi. De asemenea, mucoasa uterului devine mai groasă. Acest lucru pregătește uterul pentru implantarea ovulului fertilizat.

Dacă nu rămâi însărcinată, ar putea însemna că ovulul nu s-a fertilizat sau că embrionul (oul fertilizat) nu s-a implantat în uter. În aceste cazuri, mucoasa uterului se eliberează și apare menstruația.

 

Perioada fertila - Simptome ovulatie

Câteva dintre simptomele care pot apărea la ovulație sunt:

  • modificarea temperaturii bazale, aceasta scade ușor, apoi crește din nou (perioada cea mai fertilă este cu 3 zile înainte de creșterea temperaturii);

  • modificarea mucusului cervical, acesta devine mai clar, mai subțire cu consistență alunecoasă;

  • sâni ușor angorjați și dureroși;

  • crampe abdominale;

  • creșterea libidoului.

Cum se calculeaza perioada fertila? - Metoda calendarului pentru menstruatii regulate & neregulate - Simptome ovulatie - Afla mai multe aici!

Cum se calculeaza perioada fertila?

Dacă fertilizarea nu are loc în 24 de ore (durata de viață a ovulului) de la ieșirea ovarului din ovar, ovulul se dizolvă. Spermatozoizii pot trăi aproximativ 3 până la 5 zile, deci dacă este cunoscută perioada ovulației, partenerii își pot calcula perioada cea mai fertilă. 

Cele mai fertile zile sunt considerate cele trei zile anterior ovulației și inclusiv ziua ovulației. La 12-24 de ore după ovulatie, o femeie nu mai poate concepe în timpul respectivului ciclu menstrual, deoarece oul nu mai este în trompa uterină.

Există mai multe metode diferite de calculare a perioadei fertile. Le descoperim împreună chiar acum.

Cum se calculeaza perioada fertila? - Metoda calendarului pentru menstruatii regulate & neregulate - Simptome ovulatie - Afla mai multe aici!

Metoda calendarului

În fiecare lună, marchează prima zi a menstruației pe un calendar sau într-o aplicație de urmărire a perioadei. Numărul de zile dintre prima zi a menstruației consecutive este durata ciclului menstrual. Ar trebui să faceți acest lucru timp de cel puțin șase luni pentru a obține date relevante.

Ovulezi cu aproximativ 12 până la 14 zile înainte de începerea unui nou ciclu menstrual. Fereastra ta fertilă reprezintă cele 5 zile care au precedat ovulația, plus ziua ovulației și a doua zi după ovulație - deci aproximativ 7 zile în total.

Este important de reținut că, dacă menstruația ta este neregulată și durata ciclului menstrual variază de la o lună la alta, metoda calendarului nu îți asigură claritate și de multe ori nu este corectă.

Această metodă poate fi utilă în cazul în care îți dorești să rămâi însărcinată, dar nu este o metodă contraceptivă eficientă.

Pont: Există multe aplicații pe internet care te pot ajuta cu calculul perioadei fertile pe baza metodei calendarului.

Metoda temperaturii bazale

Această metodă presupune să îți iei temperatura în fiecare dimineață imediat ce te trezești (înainte de a te da jos din pat). Folosește un termometru pentru corp bazal (este mai sensibil decât un termometru obișnuit), care poate intra în gură sau rect. Măsoară temperatura corpului până la o zecime de grad.

Temperatura bazală a corpului unei femei crește ușor în timpul ovulației. Dacă îți urmărești temperaturile care duc la ovulație, ar trebui să observi o creștere susținută a temperaturii bazale a corpului după ovulație.

Este important să rețineți că metoda temperaturii bazală a corpului nu este bună pentru a vă prezice ovulația atunci când încercați să concepeți. Cel mai bine este să fie combinată cu urmărirea modificărilor mucusului cervical, dar și cu metoda calendarului.

Analiza mucusului cervical

Fluctuațiile hormonale din timpul ciclului menstrual modifică cantitatea și consistența mucusului vaginal. Trebuie să simți și să te uiți la mucusul vaginal în fiecare zi și să înregistrezi rezultatele pe un grafic. Probabil că ovulezi (și cel mai fertil) atunci când mucusul este greu, umed și alunecos, și va avea consistența albușurilor crude.

Ar trebui să îți înregistrezi mucusul vaginal pentru cel puțin un ciclu menstrual. Poate fi dificil la început să știi ce să cauți, așa că discută cu medicul tău ginecolog dacă vrei să încerci această metodă.

Test de ovulatie

Trusele de predicție a ovulației sunt un instrument util dacă menstruațiile tale sunt regulate, dar încă nu sunteți sigur dacă observați semne naturale de ovulație (mucus cervical sau o creștere a temperaturii bazale a corpului). Trusele de predicție a ovulației îți testează urina pentru nivelurile de hormon luteinizant. Când nivelurile acestui hormon sunt cele mai ridicate, înseamnă că este perioada fertilă.

Aceste truse ar putea să nu fie de încredere dacă aveți menstruații neregulate.

Cum se calculeaza perioada fertila? - Metoda calendarului pentru menstruatii regulate & neregulate - Simptome ovulatie - Afla mai multe aici!

Alte metode de identificare a fertilitatii lunare

Exista și teste de salivă care depistează nivelul hormonilor estrogeni, nivel ce crește înainte de ovulație. Pot fi utilizate de către femeile cu menstruatie atât regulată, cât și neregulată. În general, astfel de teste sunt foarte ușor de utilizat.

Alte semne care pot indica perioada ovulației sunt simptomele de care vorbeam mai devreme, precum creșterea libidoului, apariția crampelor abdominale, spottingul sau durerile de la nivelul sânilor. 

În egala masura, ovulația poate fi monitorizată prin intermediul ecografiilor transvaginale, observându-se foliculii care, aproape de maturitate, trebuie să ajungă la o anumită dimensiune.

De ce e bine sa stii cand esti la ovulatie?

Dacă cunoști perioada ovulației, te ajută să stabilești momentul potrivit pentru a avea contact sexual care să conducă la sarcină. În acest mod, cuplurile pot calcula ziua în care șansele de a rămâne însărcinată sunt cele mai mari.

În plus, monitorizarea ciclului menstrual te ajută să observi schimbările hormonale și să-ți înțelegi corpul cu mai mare ușurință. Dacă simți că vrei să ai parte zilnic de protecție și grijă în cea mai delicată zonă a ta, alege îngrijirea organică cu ingrediente 100% naturale. Femeile din spatele Enroush au înțeles că secretul unui ciclu menstrual sănătos stă în absorbantele și tampoanele care nu conțin plastic, fibre sintetice, parfumuri, și din iubire pentru natură, am creat produsele care au grijă de tine și planetă, fără compromisuri. Misiune atemporală, grijă naturală.

Cum se calculeaza perioada fertila? - Metoda calendarului pentru menstruatii regulate & neregulate - Simptome ovulatie - Afla mai multe aici!

Cand se face sex daca doresti sa concepi un copil?

Pentru cele mai bune șanse de sarcină, ar trebui să faceți sex în fiecare zi sau o dată la două zile în timpul:

  • Celor cinci zile înainte de ovulație

  • În ziua ovulației

  • În ziua de după ovulație

Există o mulțime de informații greșite despre metodele de sex care ar putea crește șansele de a rămâne însărcinată. Nu există o poziție sexuală specifică care să-ți mărească șansele de a concepe. 

Atenție la unii lubrifianți care pot afecta negativ spermatozoizii și îi pot împiedica să ajungă la ovul. Pentru siguranță, discută cu medicul ginecolog și întreabă despre lubrifianții pe care ar trebui să îi eviți.

De ce nu am ramas insarcinata in perioada fertila?

MIT: O femeie poate rămâne însărcinată în orice moment al lunii.
FAPT: O femeie poate rămâne însărcinată doar câteva zile în timpul ciclului menstrual.

De ce? Ovulele și spermatozoizii trăiesc doar o perioadă scurtă de timp: spermatozoizii trăiesc aproximativ cinci zile, ovulele pot fi fertilizate doar aproximativ 24 de ore (o zi) după ce au fost eliberate din ovar. Ovulele și spermatozoizii trebuie să se unească la momentul potrivit pentru ca fertilizarea să aibă loc pentru a crea un embrion.

Asta înseamnă pentru tine că cel mai probabil nu ai făcut sex în perioada ta fertilă. Dacă totuși după 3-4 cicluri menstruale în care ai încercat să rămâi însărcinată, nu ai reușit, recomandăm să mergi la medicul ginecolog pentru a descoperi dacă e vorba de o problemă medicală.

Cum se calculeaza perioada fertila? - Metoda calendarului pentru menstruatii regulate & neregulate - Simptome ovulatie - Afla mai multe aici!

Pot ramane insarcinata daca nu sunt in perioada fertila?

Sarcina este posibilă, teoretic, numai dacă faci sex în cele cinci zile înainte de ovulație sau în ziua ovulației. Monitorizarea ovulației nu este totuși o metodă sigură de contracepție și nu recomandăm să te bazezi pe ea atunci când nu îți dorești să rămâi însărcinată.

Dacă vrei să citești și mai multe despre sarcină și, în mod special, despre testele de sarcină, citește aici despre cum funcționează testele de sarcină, cât sunt de sigure și ce urmează după rezultatul pozitiv.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Ce-ar fi să primești sfaturi utile legate de menstruație plus un
DISCOUNT DE 10% pe care să îl folosești la prima ta comandă?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.