Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Avortul și tot ce înseamnă el

 Avortul - TOT ce trebuie sa stii despre aceasta procedura

Avortul este o procedură medicală care pune capăt unei sarcini. Este o nevoie medicală de bază pentru milioane de femei, fete și alte persoane care pot rămâne însărcinate, iar la nivel mondial se estimează că 1 din 4 sarcini se termină cu un avort, în fiecare an.

Pe cât este de comună o astfel de intervenție medicală, pe atât de puțin este discutată, ceea ce a condus în ultimii ani la apariția unui val de informații eronate, care nu ajută deloc femeile care vor să se educe în această privință. Un astfel de tabu ascunde în spate povești diverse unele fericite, altele mai puțin, dar și multe controverse și discuții în contradictoriu. Astăzi spunem lucrurilor pe nume, de la ce este avortul, până la tipurile de avort, pregătirea, procesul și recuperarea de după, care e prețul unei astfel de intervenții în România și răspundem la multe din întrebările pe care sigur ți le-ai pus ca femeie.

Ce este avortul?

Definiția avortului diferă în funcție de modul în care acesta a avut loc. Așadar, numim avort fie pierderea sarcinii în mod subit până în săptămâna 20 de gestație (numit avort spontan), fie renunțarea la aceasta în mod voit, caz în care se apelează la medicamente sau la o intervenție chirurgicală (numit avort provocat sau indus).

Avortul presupune terminarea sau întreruperea unei sarcini, printr-o procedură (efectuată în spitale sau în clinici) care golește uterul, deci embrionul sau fătul este îndepărtat.

Tipuri de avort

Femeia care își dorește întrerupere de sarcină trebuie să știe că există mai multe tipuri de avort și că această procedură se poate face doar până la un anumit moment al sarcinii. Spre exemplu, avortul în trimestrul al treilea este făcut doar dacă viața mamei este pusă în pericol. Conform definiției, avortul este decesul fătului sau eliminarea lui înainte de săptămâna a 20-a de sarcină.

În funcție de metoda aleasă pentru întreruperea sarcinii, avortul este de mai multe tipuri și vorbim despre toate chiar acum.

Avortul medicamentos (cu pastile)

Numit și “avortul cu pastilă”, avortul medicamentos este o metodă nechirugicală de întrerupere a sarcinii nedorite și se efectuează prin administrarea a două medicamente sub formă de pastile. Prima  este pentru pierderea propriu-zisă a sarcinii, iar cea de-a doua, aminsitrată 72 de ore mai târziu, provoacă expulzia conținutului intrauterin. Această metodă poate fi folosită pentru sarcinile aflate în maximum săptămâna a 9-a și are o eficacietate de 95-98%.

Ce este avortul? ➤ Tipuri de avort ➤ Riscuri si efecte adverse ➤ Intrebari frecvente ➤ Sangerarea dupa avort ➤ Afla aici mai multe!

Comparativ cu avortul chirurgical, cel medicamentos prezintă riscuri semnificativ mai mici, iar simptomele la care te poți aștepta după administrarea pastilelor includ: crampe în josul abdomenului (ca la menstruație), hemoragie asemănătoare cu menstruația (uneori poate fi mai abundentă) asociată cu eliminarea sacului gestațional, scurgeri de sânge care pot dura de la câteva zile până la 1-3 săptămâni. Printre efectele secundare se numără greața, voma, dureri de cap, amețeală, diaree, slăbiciune, febră, frisoane, toate acestea de scurtă durată.

Femeile pot apela la avort medicamentos dacă alăptează, au avut nașteri (inclusiv operație cezariană), dacă sunt la prima sarcină și indiferent dacă sunt minore sau mai în vârstă. Această metodă nu este totuși recomandată celor cu sarcină extrauterină (sau suspiciune la ea), sterilet intrauterin (trebuie extras în prealabil), insuficiență suprarenală, terapie cu preparate steroide, alergii și altele.

Avortul chirurgical (chiuretaj)

Avortul chirurgical, cunoscut și sub numele de chiuretaj, este de două feluri: cel prin aspirație și cel prin dilatație și evacuare. Femeile care au o sarcină până în săptămâna 14-16 de evoluție pot fi supuse unui avort prin aspirație, în timp ce avorturile prin dilatație și evacuare sunt, de regulă, efectuate la 14-16 săptămâni de sarcină sau după acest interval.

Ce este avortul? ➤ Tipuri de avort ➤ Riscuri si efecte adverse ➤ Intrebari frecvente ➤ Sangerarea dupa avort ➤ Afla aici mai multe!

Ambele proceduri durează mai puțin de 30 de minute. Reacțiile adverse cele mai frecvent experimentate de femei includ crampele, greața, transpirații și senzație de leșin. Riscurile sunt mai mari ca în cazul avortului medicamentos și putem vorbi despre sângerări abundente, cheaguri de sânge, leziuni ale colului uterin sau perforarea lui. Cel mai bine este să discuți cu medicul tău despre ce se potrivește în situația ta.

Avortul provocat / indus

Un avort indus este făcut în trimestrul al doilea de sarcină. Poate fi o opțiune dacă gravida a trecut de săptămâna a 24-a de sarcină, pentru că nu se mai poate face o procedură de avort prin dilatație și evacuare. Femeia va primi medicamentele necesare care îi declanșează travaliul. Pentru a elimina sarcina, uterul ei se va contracta. Medicul ginecolog poate folosi și alte metode, cum ar fi aspirația pentru a curăța uterul.

Avortul spontan (pierderea sarcinii)

Cunoscut și sub numele de avort natural, avortul spontan reprezintă moartea embrionului sau a fătului care nu a fost indusă (intenționată) înainte de săptămâna 20 de sarcină. Un avort spontan este un eveniment care rezultă în pierderea fătului în stadiile incipiente ale sarcinii, de regulă, în primul trimestru (primele trei luni de sarcină). 

Ce este avortul? ➤ Tipuri de avort ➤ Riscuri si efecte adverse ➤ Intrebari frecvente ➤ Sangerarea dupa avort ➤ Afla aici mai multe!

Cauzele avortului spontan variază de la o femeie la alta, dar de multe ori este din cauza faptului că fătul nu se dezvoltă normal. Aceste anomalii sunt greu de identificat, dar printre cauzele unui avort spontan se numără și:

  • Anomalii la nivelul genelor sau cromozomilor, acestea apar întâmplător, pe măsură ce embrionul se divide și crește, și nu sunt anomalii moștenite de la părinți.

  • Afecțiuni ale mamei: diabet zaharat, diferite infecții, probleme hormonale, afecțiuni tiroidiene, probleme la nivelul uterului sau colului uterin.

Pentru a dărâma și câteva mituri, e bine de știut și ce NU determină avortul spontan:

  • Practicarea exercițiilor fizice

  • Raporturile sexuale

  • Activitatea profesională (cu condiția să nu existe expunere la noxe sau radiații)

Dintre simptomele avortului spontan, cele mai relevante sunt:

  • Sângerarea vaginală, însoțită de crampe și dureri la nivelul abdomenului inferior - nu orice sângerare este un semn al avortului, în primul trimestru de sarcină reprezintă chiar ceva normal, totuși e bine să îți anunți imediat medicul pentru a putea monitoriza situația.

  • Dureri de spate diferite ca intensitate, de la ușoare până la severe

  • Pierdere în greutate

  • Mucus alb-roz

  • Ameliorare subită a simptomelor sarcinii sau dispariția temporară a acestora

Cu toate că un avort spontan poate fi o experiență emoțională și fizică traumatizantă, nu înseamnă neapărat că femeia nu va mai rămâne însărcinată. Majoritatea femeilor pot avea o sarcină sănătoasă după un avort spontan.

Stadiile avortului

În funcție de stadiul clinic al avortului, există încă o clasificare:

  • Amenințarea de avort - apare atunci când există sângerări vaginale, însă colul uterin nu s-a dilatat, ci e complet închis; de cele mai multe ori, aceste sarcini decurg fără probleme, aceste sângerări fiind de fapt rezultatul implantării ovulului fecundat în peretele uterin;

  • Avortul inevitabil - apare atunci când există o dilatare sau o ștergere a colului uterin,  cu contracția sesizabilă a acestuia;

  • Avortul incomplet - când doar o parte din țesutul embrionar a fost eliminat, iar sângerările și crampele pot fi prezente și persistente;

  • Avortul complet - atunci când s-a eliminat tot țesutul embrionar, când sângerarea ar trebui să înceteze rapid, la fel și durerile de spate și crampele; acest tip de avort apare frecvent înainte de săptămâna 12 de sarcină și poate fi confirmat ecografic sau prin intermediul chiuretajului chirurgical;

  • Avortul pierdut - apare atunci când s-a produs moartea embrionului, dar nu a avut loc și expulzia acestuia, semnele acestui tip de avort spontan fiind date de dispariția manifestărilor de sarcină și absența ritmului cardiac al fătului.

Avortul in Romania - Pana la cate saptamani se poate face?

Potrivit prevederilor legale, în România întreruperea de sarcină (avortul la cerere) trebuie să îndeplinească anumite condiții:

  • Sarcina nu trebuie să depășească 14 săptămâni. 

  • Trebuie să existe consimțământul femeii gravide pentru ca această procedura medicală să aibă loc.

Medicul poate să întrerupă și o sarcină mai avansată de 14 săptămâni în anumite condiții, dacă această decizie este impusă de sănătatea mamei sau a fătului. Este important de reținut că este posibil ca avortul să se facă în scop terapeutic și mai târziu de săptămâna 14.

Ce este avortul? ➤ Tipuri de avort ➤ Riscuri si efecte adverse ➤ Intrebari frecvente ➤ Sangerarea dupa avort ➤ Afla aici mai multe!

Avortul la 20 saptamani - Este posibil?

Marea majoritate a avorturilor spontane se petrec până în săptămâna 20 de sarcină. Totuși, riscul unui avort spontan există chiar și atunci.

Foarte puține sarcini sunt pierdute după săptămâna 20 și cel mai adesea acest lucru se întâmplă ca urmare a unor malformații ale fătului, a stilului de viață nesănătos al mamei sau din cauza unor infecții sau traumatisme la nivel uterin (avortul terapeutic).

Dacă vorbim despre cazul unui avort la cerere după săptămâna 20 de sarcină, de cele mai multe ori un medic ginecolog va accepta să-l facă doar chirurgical și doar în cazul în care se observă malformații ale fătului sau există riscul ca sănătatea femeii să fie pusă în pericol.

Cat costa un avort in Romania?

Cum statul refuză să plafoneze prețul întreruperilor de sarcină, prețurile diferă în funcție de spital. La spitalele publice o astfel de procedură costă între 500 și 1500 de lei, pe când la clinicile private sumele sunt între 700 și 3000 de lei. Acest preț diferă în funcție de facilitățile spitalelor, dacă îți dorești sau nu zile de spitalizare, dacă se folosește sau nu anestezie generală (în cazul intervențiilor chirurgicale).

Pregatirea inainte de avort

Când vorbim despre avort la cerere, femeia trebuie să înțeleagă procedura de întrerupere de sarcină  și ce implică ea.

Înainte de avort, femeia însărcinată va vizita cabinetul unui medic pentru a discuta motivele deciziei, pentru a stabili care metodă de avort este disponibilă și potrivită pentru ea, precum și pentru a fi informată cu privire la riscurile asociate cu metoda și complicațiile avortului. Apoi, femeia va fi consultată și i se va face un test de sarcină pentru a confirma că este însărcinată. Medicul poate recomanda și o serie de teste de laborator înainte de avort.

Ce este avortul? ➤ Tipuri de avort ➤ Riscuri si efecte adverse ➤ Intrebari frecvente ➤ Sangerarea dupa avort ➤ Afla aici mai multe!

Pentru întrerupere de sarcină, este important ca femeia gravidă să se adreseze unui medic ginecolog, nu unei persoane necalificate pentru că viața îi poate fi pusă în pericol și un avort nepotrivit poate duce la complicații precum infertilitatea.

Recuperarea dupa intreruperea sarcinii

După o întrerupere de sarcină, medicul va oferi femeii recomandări și instrucțiuni cu privire la îngrijirea ei. Uneori, aceste recomandări nu sunt suficiente pentru reducerea efectelor secundare neplăcute din perioada de recuperare, dar poate ajuta și:

  • Folosirea unei pături electrice calde sau a unei sticle umplute cu apă caldă pentru a calma crampele abdominale.

  • Menținerea hidratării, în special dacă apar vărsături sau diaree.

  • Obținerea sprijinului unei persoane dragi care ar putea fi de ajutor într-o astfel de perioadă delicată.

  • Administrarea unor medicamente pentru calmarea durerii și masarea ușoară a abdomenului în zonele unde se simt crampele.

Tot pentru a trece fizic mai ușor peste moment, se recomandă de obicei o formă lejeră de sport, activități fizice care nu solicită foarte mult corpul, iar de obicei un medic poate oferi sugestii de exerciții. Și alimentația este foarte importantă și cu toate că nu e vorba de o dietă specifică, este bine să ai grijă de echilibrul tău prin alegeri cât mai sănătoase, care ajută și corpul să se regenereze mai rapid.

Probabil partea cea mai dificilă când vorbim despre un avort o reprezintă implicațiile emoționale. Avortul nu este un moment care poate fi trecut cu vederea ușor, este posibil să apară senzația de regret, sentimente de vină sau rușine, iar unele femei se pot confrunta chiar cu depresie.

Dacă apare nevoia de a discuta cu cineva despre aceste stări, e bine ca femeia să se îndrepte către o persoană de încredere sau să ia în calcul câteva ședințe la psihoterapeut. Și partenerul poate fi afectat de avort, așa că și el poate avea nevoie de sprijin.

Sangerarea dupa avort

Este normal ca în urma unei proceduri de întrerupere de sarcină să apară o sângerare ușoară, asemănătoare cu cea menstruală și care poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni. Cum nu se recomandă să utilizați absorbante interne, îți venim în ajutor cu absorbantele organice externe ENROUSH. Inspirate de corpul feminin, create din 100% bumbac organic certificat GOTS și aprobate ginecologic, sunt atât de delicate cu pielea ta și te protejează printr-un strat super absorbant, indiferent de zi. Ca să te simți confortabil și să-ți recâștigi încrederea în tine, alătură-te lumii ENROUSH unde totul e creat din grijă pentru tine și planetă.

Ce este avortul? ➤ Tipuri de avort ➤ Riscuri si efecte adverse ➤ Intrebari frecvente ➤ Sangerarea dupa avort ➤ Afla aici mai multe!

Cat dureaza sangerarea dupa avortul spontan & chirurgical?

Sângerarea după avortul spontan și chirurgical poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni. Menstruația apare și ea la 4-6 săptămâni de la avort.
 

Cat dureaza sangerarea dupa avortul medicamentos?

Sângerările în urma unui avort medicamentos nu ar trebui să dureze mai mult de 12 zile. În cazul sângerărilor abundente, se recomandă un consult medical de urgență.

Sarcina dupa avort

Surprinzător sau nu, o sarcină poate apărea aproape imediat după un avort. Asta înseamnă că dacă nu se dorește o sarcină, trebuie utilizate metode contraceptive imediat. Chiar dacă un avort a avut loc într-o sarcină mai avansată, această procedură nu ar trebui să afecteze capacitatea femeii de a concepe în viitor, însă în cazul complicațiilor poate apărea riscul de infertilitate. 

Intrebari frecvente

Pentru a demonta câteva mituri, ajută să răspundem la cele mai frecvente întrebări.

De ce nu sunt recomandate “leacurile babesti” pentru intreruperea sarcinii?

Cum până acum câțiva ani avortul era ilegal, femeile care își doreau o întrerupere de sarcină apelau acasă la diverse metode extrem de periculoase prin care provocau un avort, fie el spontan sau nu. Tot în acea perioadă, multe femei s-au îmbolnăvit și au avut de suferit din cauza “leacurilor băbești”, iar astăzi nu ne mai permitem să ne punem sănătatea în pericol. Întotdeauna, apelează la specialiști care te pot ajuta cu recomandări și alege să faci avort doar în cabinetul medicului.

Este indicat sa faci avort acasa?

Singura formă de avort pe care o poți face acasă este avortul medicamentos și doar la recomandarea medicului. Orice altă formă de avort îți poate pune sănătatea în pericol și poate declanșa în corp reacții pe care nu ți le dorești.

Poti intretine relatii sexuale dupa un avort?

În privința vieții sexuale după avort, indiferent de tipul lui, medicul recomandă de obicei ca femeia să aștepte în jur de două săptămâni înainte de a întreține raporturi sexuale, ca parte a recuperării după avort.

Dupa cat timp iti vine menstruatia dupa avortul medicamentos?

Menstruatia dupa avortul medicamentos va începe ca de obicei sau cu aproximativ 2 săptămâni mai târziu.

Cat dureaza avortul prin aspiratie?

Procedura efectivă durează câteva minute și poate fi efectuată sub anestezie locală. Femeia își revine rapid și nu e nevoie de zile petrecute în spital.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Ce-ar fi să primești sfaturi utile legate de menstruație plus un
DISCOUNT DE 10% pe care să îl folosești la prima ta comandă?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.