Avortul este o procedură medicală care pune capăt unei sarcini. Este o nevoie medicală de bază pentru milioane de femei, fete și alte persoane care pot rămâne însărcinate, iar la nivel mondial se estimează că 1 din 4 sarcini se termină cu un avort, în fiecare an.
Pe cât este de comună o astfel de intervenție medicală, pe atât de puțin este discutată, ceea ce a condus în ultimii ani la apariția unui val de informații eronate, care nu ajută deloc femeile care vor să se educe în această privință. Un astfel de tabu ascunde în spate povești diverse unele fericite, altele mai puțin, dar și multe controverse și discuții în contradictoriu. Astăzi spunem lucrurilor pe nume, de la ce este avortul, până la tipurile de avort, pregătirea, procesul și recuperarea de după, care e prețul unei astfel de intervenții în România și răspundem la multe din întrebările pe care sigur ți le-ai pus ca femeie.
Definiția avortului diferă în funcție de modul în care acesta a avut loc. Așadar, numim avort fie pierderea sarcinii în mod subit până în săptămâna 20 de gestație (numit avort spontan), fie renunțarea la aceasta în mod voit, caz în care se apelează la medicamente sau la o intervenție chirurgicală (numit avort provocat sau indus).
Avortul presupune terminarea sau întreruperea unei sarcini, printr-o procedură (efectuată în spitale sau în clinici) care golește uterul, deci embrionul sau fătul este îndepărtat.
Femeia care își dorește întrerupere de sarcină trebuie să știe că există mai multe tipuri de avort și că această procedură se poate face doar până la un anumit moment al sarcinii. Spre exemplu, avortul în trimestrul al treilea este făcut doar dacă viața mamei este pusă în pericol. Conform definiției, avortul este decesul fătului sau eliminarea lui înainte de săptămâna a 20-a de sarcină.
În funcție de metoda aleasă pentru întreruperea sarcinii, avortul este de mai multe tipuri și vorbim despre toate chiar acum.
Numit și “avortul cu pastilă”, avortul medicamentos este o metodă nechirugicală de întrerupere a sarcinii nedorite și se efectuează prin administrarea a două medicamente sub formă de pastile. Prima este pentru pierderea propriu-zisă a sarcinii, iar cea de-a doua, aminsitrată 72 de ore mai târziu, provoacă expulzia conținutului intrauterin. Această metodă poate fi folosită pentru sarcinile aflate în maximum săptămâna a 9-a și are o eficacietate de 95-98%.
Comparativ cu avortul chirurgical, cel medicamentos prezintă riscuri semnificativ mai mici, iar simptomele la care te poți aștepta după administrarea pastilelor includ: crampe în josul abdomenului (ca la menstruație), hemoragie asemănătoare cu menstruația (uneori poate fi mai abundentă) asociată cu eliminarea sacului gestațional, scurgeri de sânge care pot dura de la câteva zile până la 1-3 săptămâni. Printre efectele secundare se numără greața, voma, dureri de cap, amețeală, diaree, slăbiciune, febră, frisoane, toate acestea de scurtă durată.
Femeile pot apela la avort medicamentos dacă alăptează, au avut nașteri (inclusiv operație cezariană), dacă sunt la prima sarcină și indiferent dacă sunt minore sau mai în vârstă. Această metodă nu este totuși recomandată celor cu sarcină extrauterină (sau suspiciune la ea), sterilet intrauterin (trebuie extras în prealabil), insuficiență suprarenală, terapie cu preparate steroide, alergii și altele.
În general, avortul medicamentos este sigur pentru majoritatea femeilor atâta timp cât este efectuat la recomandarea medicului și conform indicațiilor sale. Dar există și anumite riscuri implicate – într-adevăr, mai mici – în funcție de vârsta sarcinii.
Dacă avortul medicamentos se face înainte de a 14-a săptămână de sarcină, există un risc de 70 la 1000 ca anumite părți ale sarcinii să rămână în uter și să necesite încă o procedură pentru a fi eliminate. De asemenea, la 1 din 1000 de femei care fac avort medicamentos în primele 14 săptămâni apar complicații mai severe precum sângerările abundente, probleme ale uterului sau septicemie.
Începând cu săptămâna 14 de sarcină, riscul necesității unei a doua proceduri pentru îndepărtarea fragmentelor rămase în uter crește la 13%. În scimb, scade riscul complicațiilor serioase – un număr foarte mic de femei se confruntă cu infecții sau leziuni uterine.
Pentru a evita complicațiile, avortul medicamentos este contraindicat în cazul sarcinilor extrauterine (sau dacă există o astfel de suspiciune) și pacientelor care au sterilet, au alergie la ingredientele din pastilele pentru avort sau urmează un tratament cu medicamente steroide.
Avortul chirurgical, cunoscut și sub numele de chiuretaj, este de două feluri: cel prin aspirație și cel prin dilatație și evacuare. Femeile care au o sarcină până în săptămâna 14-16 de evoluție pot fi supuse unui avort prin aspirație, în timp ce avorturile prin dilatație și evacuare sunt, de regulă, efectuate la 14-16 săptămâni de sarcină sau după acest interval.
Ambele proceduri durează mai puțin de 30 de minute. Reacțiile adverse cele mai frecvent experimentate de femei includ crampele, greața, transpirații și senzație de leșin. Riscurile sunt mai mari ca în cazul avortului medicamentos și putem vorbi despre sângerări abundente, cheaguri de sânge, leziuni ale colului uterin sau perforarea lui. Cel mai bine este să discuți cu medicul tău despre ce se potrivește în situația ta.
La fel ca în cazul avortului medicamentos, riscurile avortului chirurgical diferă în funcție de vârsta sarcinii, respectiv înainte și după 14 săptămâni.
Până în săptămâna 14, riscurile avortului chirurgical sunt similare cu cele ale procedurii medicamentoase: 35 din 1000 de femei au nevoie de încă o procedură pentru eliminarea fragmentelor rămase în uter, iar 1 din 1000 de femei prezintă complicații mai grave precum sângerările abundente, leziuni ale uterului sau septicemie.
După primele 14 săptămâni, cele mai importante riscuri pe care le implică un avort chirurgical sunt necesitatea unei alte proceduri pentru îndepărtarea fragmentelor rămase în uter (în 3% din cazuri), sângerările abundente (în 1% din cazuri), sau infecții și leziuni ale uterului sau ale cervixului (foarte rar).
În ceea ce privește contraindicațiile pentru avortul chirurgical, acestea nu prea există atâta timp cât procedura este efectuată corect, de către un medic specialist.
Un avort indus este făcut în trimestrul al doilea de sarcină. Poate fi o opțiune dacă gravida a trecut de săptămâna a 24-a de sarcină, pentru că nu se mai poate face o procedură de avort prin dilatație și evacuare. Femeia va primi medicamentele necesare care îi declanșează travaliul. Pentru a elimina sarcina, uterul ei se va contracta. Medicul ginecolog poate folosi și alte metode, cum ar fi aspirația pentru a curăța uterul.
Facem focus pe urmatorul keyword ‘’avortul provocat la 5 luni’’
La 5 luni de sarcină, musculatura fătului începe deja să se dezvolte și este posibil ca mama să-i simtă mișcările. Riscurile unui avort provocat la 5 luni implică sângerări abundente, complicații provocate de anestezie, leziuni cervicale sau infecții. Totuși, chiar și la o astfel de vârstă gestațională, pot exista motive pentru care să fie necesară provocarea unei pierderi de sarcină.
Problemele de sănătate ale mamei (ex: probleme cu tiroida, boli autoimune, anumite boli cu transmitere sexuală sau alte afecțiuni ce cresc riscul complicațiilor în sarcină), unele infecții sau anomalii ale fătului sunt printre cele mai frecvente cauze pentru avortul provocat la 5 luni. În astfel de situații, medicul efectuează un set de analize (ecografie, teste de sânge etc.) și recomandă în general avortul chirurgical.
Cunoscut și sub numele de avort natural, avortul spontan reprezintă moartea embrionului sau a fătului care nu a fost indusă (intenționată) înainte de săptămâna 20 de sarcină. Un avort spontan este un eveniment care rezultă în pierderea fătului în stadiile incipiente ale sarcinii, de regulă, în primul trimestru (primele trei luni de sarcină). Este un eveniment de multe ori dificil, nu doar în ceea ce privește simptomele fizice, ci mai ales în privința implicațiilor emoționale. Știm că subiectul este sensibil pentru multe femei, așa că i-am dedicat un articol separat pe blog unde povestim totul despre avortul spontan, dar și despre ce se întâmplă după.
Cauzele avortului spontan variază de la o femeie la alta, dar de multe ori este din cauza faptului că fătul nu se dezvoltă normal. Aceste anomalii sunt greu de identificat, dar printre cauzele unui avort spontan se numără și:
Pentru a dărâma și câteva mituri, e bine de știut și ce NU determină avortul spontan:
Dintre simptomele avortului spontan, cele mai relevante sunt:
Cu toate că un avort spontan poate fi o experiență emoțională și fizică traumatizantă, nu înseamnă neapărat că femeia nu va mai rămâne însărcinată. Majoritatea femeilor pot avea o sarcină sănătoasă după un avort spontan.
În funcție de stadiul clinic al avortului, există încă o clasificare:
Potrivit prevederilor legale, în România întreruperea de sarcină (avortul la cerere) trebuie să îndeplinească anumite condiții:
Medicul poate să întrerupă și o sarcină mai avansată de 14 săptămâni în anumite condiții, dacă această decizie este impusă de sănătatea mamei sau a fătului. Este important de reținut că este posibil ca avortul să se facă în scop terapeutic și mai târziu de săptămâna 14.
Marea majoritate a avorturilor spontane se petrec până în săptămâna 20 de sarcină. Totuși, riscul unui avort spontan există chiar și atunci.
Foarte puține sarcini sunt pierdute după săptămâna 20 și cel mai adesea acest lucru se întâmplă ca urmare a unor malformații ale fătului, a stilului de viață nesănătos al mamei sau din cauza unor infecții sau traumatisme la nivel uterin (avortul terapeutic).
Dacă vorbim despre cazul unui avort la cerere după săptămâna 20 de sarcină, de cele mai multe ori un medic ginecolog va accepta să-l facă doar chirurgical și doar în cazul în care se observă malformații ale fătului sau există riscul ca sănătatea femeii să fie pusă în pericol.
Facem focus pe urmatorul keyword ‘’riscurile avortului la 3 luni’’
În primul trimestru, atât organismul mamei cât și embrionul trec printr-o mulțime de schimbări. La 3 luni, respectiv în săptămâna 12, fătul deja are organele formate (inimă, creier, plămâni), și trăsături faciale.
Dar anumite afecțiuni ale mamei, sau faptul că a aflat târziu că este însărcinată, pot duce la necesitatea unei întreruperi de sarcină. Medicul poate recomanda avortul medicamentos, sau cel chirurgical. Însă trebuie luate în calcul riscurile avortului la 3 luni, care există la ambele proceduri.
Pot să apară infecții manifestate prin febră, sângerări abundente, dureri de stomac și de spate, pe care medicii le previn prin recomandarea antibioticelor și evitării înotului, a dușurilor vaginale sau a contactului sexual pentru 3-4 săptămâni. Posibilitatea unui avort incomplet (când rămân fragmente din sarcină în uter), hemoragia și leziuni ale uterului sau vezicii se numără de asemenea printre riscurile avortului la 3 luni.
Este important să identifici sarcina cât mai devreme și să decizi din timp pașii următori pentru a evita complicațiile. Ți-am povestit AICI mai multe despre primele semne care îți arată că ești însărcinată.
Cum statul refuză să plafoneze prețul întreruperilor de sarcină, prețurile diferă în funcție de spital. La spitalele publice o astfel de procedură costă între 500 și 1500 de lei, pe când la clinicile private sumele sunt între 700 și 3000 de lei. Acest preț diferă în funcție de facilitățile spitalelor, dacă îți dorești sau nu zile de spitalizare, dacă se folosește sau nu anestezie generală (în cazul intervențiilor chirurgicale).
Când vorbim despre avort la cerere, femeia trebuie să înțeleagă procedura de întrerupere de sarcină și ce implică ea.
Înainte de avort, femeia însărcinată va vizita cabinetul unui medic pentru a discuta motivele deciziei, pentru a stabili care metodă de avort este disponibilă și potrivită pentru ea, precum și pentru a fi informată cu privire la riscurile asociate cu metoda și complicațiile avortului. Apoi, femeia va fi consultată și i se va face un test de sarcină pentru a confirma că este însărcinată. Medicul poate recomanda și o serie de teste de laborator înainte de avort.
Pentru întrerupere de sarcină, este important ca femeia gravidă să se adreseze unui medic ginecolog, nu unei persoane necalificate pentru că viața îi poate fi pusă în pericol și un avort nepotrivit poate duce la complicații precum infertilitatea.
După o întrerupere de sarcină, medicul va oferi femeii recomandări și instrucțiuni cu privire la îngrijirea ei. Uneori, aceste recomandări nu sunt suficiente pentru reducerea efectelor secundare neplăcute din perioada de recuperare, dar poate ajuta și:
Tot pentru a trece fizic mai ușor peste moment, se recomandă de obicei o formă lejeră de sport, activități fizice care nu solicită foarte mult corpul, iar de obicei un medic poate oferi sugestii de exerciții. Și alimentația este foarte importantă și cu toate că nu e vorba de o dietă specifică, este bine să ai grijă de echilibrul tău prin alegeri cât mai sănătoase, care ajută și corpul să se regenereze mai rapid.
Probabil partea cea mai dificilă când vorbim despre un avort o reprezintă implicațiile emoționale. Avortul nu este un moment care poate fi trecut cu vederea ușor, este posibil să apară senzația de regret, sentimente de vină sau rușine, iar unele femei se pot confrunta chiar cu depresie.
Dacă apare nevoia de a discuta cu cineva despre aceste stări, e bine ca femeia să se îndrepte către o persoană de încredere sau să ia în calcul câteva ședințe la psihoterapeut. Și partenerul poate fi afectat de avort, așa că și el poate avea nevoie de sprijin.
Este normal ca în urma unei proceduri de întrerupere de sarcină să apară o sângerare ușoară, asemănătoare cu cea menstruală și care poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni. Cum nu se recomandă să utilizați absorbante interne, îți venim în ajutor cu absorbantele organice externe ENROUSH. Inspirate de corpul feminin, create din 100% bumbac organic certificat GOTS și aprobate ginecologic, sunt atât de delicate cu pielea ta și te protejează printr-un strat super absorbant, indiferent de zi. Ca să te simți confortabil și să-ți recâștigi încrederea în tine, alătură-te lumii ENROUSH unde totul e creat din grijă pentru tine și planetă.
Cat dureaza sangerarea dupa avortul spontan & chirurgical?
Sângerarea după avortul spontan și chirurgical poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni. Menstruația apare și ea la 4-6 săptămâni de la avort.
Cat dureaza sangerarea dupa avortul medicamentos?
Sângerările în urma unui avort medicamentos nu ar trebui să dureze mai mult de 12 zile. În cazul sângerărilor abundente, se recomandă un consult medical de urgență.
La majoritatea femeilor, prima menstruație după avortul medicamentos revine la aproximativ 4-8 săptămâni de la procedură. Este posibil să se modifice fluxul, iar sângerările să fie mai abundente și mai îndelungate decât înainte (spre deosebire de avortul chirurgical, în urma căruia primele menstruații sunt de obicei mai scurte și mai ușoare).
Și simptomele sindromului premenstrual pot să devină mai accentuate înainte de prima menstruație după avortul medicamentos, în special durerile de spate și crampele abdominale. În general, lucrurile revin la normal după primele 2-3 cicluri, dar discută cu medicul tău dacă apar alte simptome care te îngrijorează sau dacă observi sângerări intermenstruale neobișnuite.
Surprinzător sau nu, o sarcină poate apărea aproape imediat după un avort. Asta înseamnă că dacă nu se dorește o sarcină, trebuie utilizate metode contraceptive imediat, cum ar fi prezervativul sau pilulele contraceptive. Chiar dacă un avort a avut loc într-o sarcină mai avansată, această procedură nu ar trebui să afecteze capacitatea femeii de a concepe în viitor, însă în cazul complicațiilor poate apărea riscul de infertilitate.
Pentru a demonta câteva mituri, ajută să răspundem la cele mai frecvente întrebări.
Cum până acum câțiva ani avortul era ilegal, femeile care își doreau o întrerupere de sarcină apelau acasă la diverse metode extrem de periculoase prin care provocau un avort, fie el spontan sau nu. Tot în acea perioadă, multe femei s-au îmbolnăvit și au avut de suferit din cauza “leacurilor băbești”, iar astăzi nu ne mai permitem să ne punem sănătatea în pericol. Întotdeauna, apelează la specialiști care te pot ajuta cu recomandări și alege să faci avort doar în cabinetul medicului.
Singura formă de avort pe care o poți face acasă este avortul medicamentos și doar la recomandarea medicului. Orice altă formă de avort îți poate pune sănătatea în pericol și poate declanșa în corp reacții pe care nu ți le dorești.
În privința vieții sexuale după avort, indiferent de tipul lui, medicul recomandă de obicei ca femeia să aștepte în jur de două săptămâni înainte de a întreține raporturi sexuale, ca parte a recuperării după avort.
Menstruatia dupa avortul medicamentos va începe ca de obicei sau cu aproximativ 2 săptămâni mai târziu.
Procedura efectivă durează câteva minute și poate fi efectuată sub anestezie locală. Femeia își revine rapid și nu e nevoie de zile petrecute în spital.
1. World Health Organization, , “Abortion”: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/abortion
2. NHS, “Abortion”: https://www.nhs.uk/conditions/abortion/
3. WebMD, “What Are the Types of Abortion Procedures?”: https://www.webmd.com/women/abortion-procedures
4. Planned Parenthood, “What facts about abortion do I need to know?”: https://www.plannedparenthood.org/learn/abortion/considering-abortion/what-facts-about-abortion-do-i-need-know
5. Pristyncare, “5 Months Pregnancy Abortion - Procedure, Risks and Recovery”: https://www.pristyncare.com/treatment/abortion/5-month-pregnancy/
6. Pristyncare, “3 Months Pregnancy Abortion - Procedure, Risks and Recovery”: https://www.pristyncare.com/treatment/abortion/3-month-pregnancy/
7. Medical News Today, “When do periods start again after an abortion?”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325542
8. Cleveland Clinic, “Medical Abortion”: https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21899-medical-abortion
9. UCSF Health, “Medical Abortion”: https://www.ucsfhealth.org/treatments/medical-abortion
10. Medline Plus, “Abortion - procedure”: https://medlineplus.gov/ency/article/002912.htm