Usturimile în zona intimă, la femei, sunt de fapt o senzație de disconfort care se manifestă prin arsură, furnicături mâncărimi, dureri sau înțepături vaginale. Ele pot avea mai multe cauze despre care vorbim imediat, dar în principal apar în urma unui dezechilibru al florei vaginale, când țesuturile din zona genitală se inflamează.
Aceste simptome se intensifică în timpul unui act sexual, după acesta, sau când vrei să folosești toaleta. Există și posibilitatea ca intensitatea lor să fie constantă de-a lungul zilei, lucru care te împiedică să te concentrezi și să-ți desfășori normal activitățile.
Există numeroase cauze care pot determina apariția usturimii, iar despre cele de natură medicală ‒ adică dezechilibre ale florei vaginale, infecții bacteriene sau fungice, boli cu transmitere sexuală ‒ îți povestim mai în detaliu imediat.
Dar înainte, vrem să-ți spunem și despre o altă cauză pe care este ușor să o treci cu vederea, dar care deseori îți cauzează multe dintre neplăcerile din zona genitală, acționând asupra vaginului tău în mod indirect: produsele de igienă folosite în zona intimă.
Cel mai bun exemplu? Absorbantele pe care le folosești lună de lună și care îți pot irita pielea zi de zi la menstruație. Dacă folosești absorbante convenționale, e bine să știi că multe dintre acestea conțin dioxină, clor, înălbitori, plastic și alte substanțe chimice toxice pentru vulva ta (chiar dacă nu sunt trecute pe etichetă! ‒ pentru că producătorii nu sunt obligați să o facă). Ele îți pot cauza acele alergii, mâncărimi și iritații care se intensifică la menstruație. Deci nu, nu menstruația e de vină pentru acest disconfort, ci produsele menstruale!
Astfel că noi îți recomandăm să folosești doar absorbante organice din bumbac 100% organic, făcute cu nimic altceva decât fibre naturale. Alege-ți nivelul de absorbție potrivit în funcție de fluxul menstrual și te vei bucura nu doar de menstruații fără alergii, dar și de produse mai moi și mai fine pentru pielea ta. În plus, absorbantele din bumbac organic Enroush sunt aprobate dermatologic și ginecologic, hipoalergenice și cu pH neutru, sigure pentru corpul tău.
Să revenim, deci, la cauzele de natură medicală care îți pot provoca usturime și înțepături în zona genitală. Și începem cu infecțiile bacteriene ‒ cum ar fi vaginoza bacteriană ‒ , una dintre cele mai frecvente cauze ale vulvovaginitei și ale disconfortului în zona intimă.
Când echilibrul florei tale vaginale este distrus, apare un exces de bacterii în vagin care depășesc lactobacilii (bacteriile bune), și așa arată începutul unei infecții bacteriene. Deși uneori poate fi asimptomatică, în general se manifestă prin scurgeri și miros neobișnuit mai ales după un contact sexual, durere și usturimea vaginului.
O altă cauză pentru orice tip de disconfort în zona intimă poate fi o boală cu transmitere sexuală. Infecțiile transmise prin contact intim îți pot cauza și usturimi, dar și o mulțime de alte simptome neplăcute precum mâncărimi, dureri, miros neplăcut, sângerări în afara menstruației și scurgeri vaginale de culoare anormală.
Deci dacă ai avut un contact sexual neprotejat sau cu un nou partener și ulterior au început usturimile, este posibil să fie semnul unei boli cu transmitere sexuală:
Tricomoniaza
O afecțiune foarte comună cu transmitere sexuală, tricomoniaza este o infecție urogenitală care afectează în egală măsură femeile și bărbații, chiar dacă în aproape 70% din cazuri este asimptomatică. Este cauzată de un parazit transmis de la o persoană la alta prin contact sexual.
În cazul femeilor, senzația de arsură în zona intimă este unul dintre semnele infecției. Dar poate veni însoțită și de alte forme de disconfort: mâncărimi, roșeață și usturime în zona intimă, durere la contactul sexual sau la urinare, miros neplăcut și scurgeri vaginale de culoare galbenă sau verde.
Gonoreea
Încă o afecțiune pe care o poți contacta prin contact sexual neprotejat de la o altă persoană infectată este gonoreea, și anume infecția cu o bacterie numită “Neisseria gonorrhoeae”.
Pe măsură ce această bacterie infectează cervixul, trompele uterine și uterul, pot să apară și simptome precum sângerări în afara menstruației, scurgeri vaginale neobișnuite sau inflamație și disconfort vaginal la urinare manifestat prin arsuri puternice.
Chlamydia (Clamidioza)
În mod similar te poate afecta și Chlamydia, dacă pe cale sexuală contactezi bacteria “Chlamydia trachomatis” de la o persoană infectată. La fel ca și tricomoniaza, este o boală cu transmitere sexuală care poate trece adesea neobservată din cauză că simptomele apar în doar aprox. 30% din cazuri.
Dar când se manifestă prin simptome, îți poate provoca usturimi și înțepături în zona genitală, durere vaginală la contactul sexual sau la urinare, sângerări în afara menstruației și scurgeri vaginale abundente.
Tot la capitolul afecțiunilor pe care le poți contacta pe cale sexuală vorbim și despre herpesul genital, o altă cauză frecventă pentru durerea în zona intimă sau usturimea la contactul sexual și mai ales la urinare. Tot herpesul genital îți poate da senzația de mâncărime, înțepături sau arsuri vaginale, inflamarea și umflarea glandelor, apariția veziculelor, modificarea secrețiilor vaginale și alte simptome ca de gripă.
Deși poți trata simptomele herpesului, din păcate acesta nu este vindecat în totalitate niciodată, pentru că virusul rămâne în corp. De aceea este cel mai bine să eviți infectarea. Herpesul genital se transmite la contactul cu pielea unei persoane care are acest virus, și poate rămâne asimptomatic până când devine activ.
Îți amintești ce îți povesteam mai sus despre echilibrul dintre lactobacili și alte bacterii în vaginul tău? Este un echilibru foarte delicat, și uneori nu este nevoie de o infecție bacteriană ca să-l tulburi. Este suficient ca pH-ul vaginal să se modifice și să permită acumularea excesivă a altor bacterii, și întreaga floră a zonei intime va avea de suferit. Acest lucru îți va crește predispoziția la alte infecții, iritații și inflamații ce-ți pot cauza usturime și arsuri în zona intimă.
În mod normal, un pH vaginal sănătos este ușor acid, cu o valoare cuprinsă între 3.8 și 5. Dacă practici dușurile vaginale sau folosești geluri de duș, săpunuri, detergenți sau alte produse parfumate, ele îți pot schimba pH-ul și eficiența lui în a-ți proteja sănătatea vaginală. Inclusiv ciclul menstrual, sexul neprotejat și tratamentele cu antibiotice îți pot modifica temporar pH-ul vaginal și pot duce la usturimi în zona labiilor și în interior.
Am vorbit despre infecțiile bacteriene, am vorbit despre infecțiile cu transmitere sexuală, și acum mai vorbim despre un ultim tip de infecție în acest articol, care poate provoca usturime în zona intimă a femeii: infecția fungică. Candidoza este cel mai cunoscut exemplu de infecție cu un tip de ciupercă numită Candida, cel mai adesea cu Candida albicans.
Găsim Candida și în mod normal în interiorul corpului și pe piele, inclusiv la nivelul vaginului, fără ca acest lucru să reprezinte un pericol. Însă când apar dezechilibre ale pH-ului și microbiomului vaginal (spre exemplu din cauza unui tratament cu antibiotice, a unui sistem imunitar slăbit sau a unor dezechilibre hormonale), această ciupercă se multiplică excesiv și provoacă infecția numită candidoză. Mâncărimile și usturimile genitale, secrețiile vaginale neobișnuite și durerile de vagin la urinare sau în timpul actului sexual pot fi cauzate, deci, și de o astfel de infecție.
Menopauza nu este o cauză directă a usturimilor și durerilor în vagin, dar le poate provoca în mod indirect. Pe măsură ce nivelul estrogenului scade tot mai mult înainte și în perioada de menopauză, țesutul vaginal se subțiază, își pierde lubrifierea și elasticitatea și devine mai uscat.
Tocmai această uscăciune vaginală poate fi motivul pentru care te confrunți cu înțepături în vagin, iar usturimile și durerile în timpul sexului se intensifică și mai mult în lipsa lubrifierii corespunzătoare. Mai ales dacă suferi și de bufeuri de căldură și transpirații nocturne, iritabilitate și oboseală, lipsa apetitului sexual și insomnii, este foarte posibil ca menopauza să fie cauza tuturor acestor forme de disconfort.
Prin termenul de usturime în zona intimă, ne referim la mai mult decât disconfortul vaginal. Orice tip de arsură sau usturime genitală în exterior sau interior cauzate de iritații și inflamații intră în această categorie. Astfel că simptomele usturimii se pot manifesta:
Femeile predispuse la usturime vaginală și iritații în zona intimă sunt de fapt cele predispuse la toate afecțiunile care se pot manifesta cu acest simptom. Deci persoanele vulnerabile în fața infecțiilor bacteriene precum vaginita, bolilor cu transmitere sexuală, infecțiilor fungice și dereglărilor ale pH-ului vaginal sunt incluse în categoriile de risc.
Așa că factorii de risc pentru apariția usturimii vaginale coincid cu cei ai tuturor acestor afecțiuni, și persoanele cu cea mai mare predispoziție sunt femeile care:
Orice infecție netratată poate duce la complicații și probleme de sănătate mai grave. Și pentru că în principiu cauzele de natură medicală ale usturimii vaginale sunt infecțiile ‒ de orice tip ‒ este foarte important să mergi la medic pentru tratament încă de la primele semne. Așa că imediat ce disconfortul apare, îți recomandăm să faci o vizită la medicul ginecolog cât mai curând, mai ales dacă:
Te sfătuim să nu încerci să te diagnostichezi singură. Simptomele diverselor infecții cu transmitere sexuală pot fi foarte asemănătoare, sau poate că ai o boală cu transmitere sexuală care nici măcar nu prezintă simptome. Deci este aproape imposibil să îți pui un diagnostic corect singură, în lipsa analizelor.
Medicul ginecolog este singurul specialist care îți poate pune corect diagnosticul, conform informațiilor din istoricul tău medical, examenului clinic și analizelor specifice. Odată ce cauza usturimii vaginale este diagnosticată corect, se poate alege tratamentul potrivit pentru afecțiunea respectivă, în urma căruia se vor ameliora și usturimile din zona intimă.
Există situații când senzația de arsură și usturime nu este nici gravă, nici periculoasă, și poate trece de la sine. Spre exemplu în următorul scenariu: ai făcut o baie cu spumă sau ai folosit hârtie igienică/absorbante parfumate, acestea ți-au cauzat o iritație, dar ai observat rapid disconfortul și ai încetat să mai folosești aceleași produse. În lipsa agenților care să-ți agraveze alergia, usturimea poate să dispară chiar și fără tratament.
La fel, este normal să simți durere vaginală și ușoare usturimi, furnicături sau înțepături în zona genitală în timpul sarcinii, pe măsură ce apar noi schimbări la nivelul vaselor de sânge, nervilor și țesutului vaginal. Și acestea pot să se amelioreze singure, fără vreun tratament specific.
Dar nu toate situațiile sunt atât de simple, iar în cazurile în care o infecție genitală este cauza usturimii, simptomele se pot agrava în lipsa tratamentului corespunzător.
Așa că îți recomandăm să folosești absorbante zilnice din bumbac organic hipoalergenic. Așa poți să observi la timp orice tip de scurgere anormală și să-ți confirmi că usturimea nu este cauzată de o alergie la substanțe chimice toxice, situație în care cauza este o infecție, un dezechilibru hormonal sau o altă problemă de sănătate.
Indiferent de diagnostic, toate aceste afecțiuni vor avea nevoie de tratament. De aceea, îți recomandăm să ajungi cât mai repede la medicul ginecolog, care îți poate recomanda:
Așa cum îți spuneam și mai sus, dacă nu tratezi usturimea vaginală înseamnă că de fapt nu tratezi nici afecțiunea care o cauzează, iar acest lucru poate duce la complicații precum:
Înainte să încerci diverse ceaiuri pentru usturimi în zona genitală sau alte tratamente naturiste, ține cont că remediile homemade NU înlocuiesc vizita la medicul ginecolog, și nici nu te ajută să te diagnostichezi singură. Fără să știi cauza problemei, nu o poți trata, și de aceea te sfătuim să nu folosești niciun fel de tratament fără acordul medicului.
Doar după un consult de specialitate și discuțiile cu un ginecolog, dacă acesta confirmă că este în regulă, uite câteva lucruri pe care ai putea să le încerci acasă ca să-ți ameliorezi usturimea vaginală:
Deși cauzele usturimii în zona intimă sunt multiple și variate, metodele de prevenție nu sunt nici complicate și nici prea numeroase. Cel mai important este să respecți regulile de bază pentru o igienă corespunzătoare. Așa că pentru a preveni astfel de simptome: