Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Pierderea virginitatii sau dezvirginarea - TOT ce ai nevoie sa stii despre primul contact sexual

Pierderea virginității ‒ sau mai bine spus dezvirginarea, căci de fapt nu pierzi nimic și doar trăiești o experiență nouă ‒ are o mulțime de implicații fizice și emoționale. Iar pentru că sexul este o parte normală din viața fiecărei femei și a fiecărei ființe umane, credem că discuțiile despre începerea vieții sexuale nu ar trebui să fie tabu și nici evitate. Este important să fii informată.

Încă de la primul contact intim, există riscul unei sarcini și al contactării bolilor cu transmitere sexuală. Consimțământul și siguranța că ești pregătită sunt alte două lucruri despre care trebuie să știi înainte să-ți începi viața sexuală. Așa că lăsăm toate miturile și prejudecățile la o parte ca să vorbim deschis despre tot ce ține de virginitate și de primul contact sexual.

Ce este virginitatea?

Virginitatea este un unicorn, am spus noi într-un articol precedent pe blogul Enroush, unde am vorbit pe larg despre virginitate și pe care te invităm cu drag să-l citești AICI.

În esență, virginitatea este legată de sex ‒ de experiența sexuală, mai exact. Cum sexul poate însemna lucruri diferite pentru persoane diferite, și virginitatea e asociată cu mai multe înțelesuri. Este dificil să definim ceva ce este atât de subiectiv și care se bazează pe concepte sociale. Ce este virginitatea până la urmă?

În unele culturi, este asociată cu puritatea și moralitatea. Și totuși, nu e nimic imoral la a face sex ‒ activitatea sexuală este o parte naturală și sănătoasă a vieții. Alte definiții ne spun că virginitatea se termină odată cu introducerea penisului în vagin și cu ruperea himenului. Dar nu putem pune semnul egal între virginitate și himen, acesta nici măcar nu e indicator al virginității, iar abordarea nu ia în calcul sexul anal sau cel oral, și nici alte tipuri de contact intim (spre exemplu între persoanele de același sex).

Așadar, cum putem defini virginitatea într-un mod obeictiv, fără să o asociem cu moralitatea, cu un organ sau cu propriile noastre păreri? E simplu: nu o facem!

Virginitatea înseamnă lipsa de experiență sexuală, dar cât de relevant este acest lucru? Când ai avut sau vei avea primul contact sexual este strict treaba ta și nu îți schimbă cu nimic integritatea. Când îți începi viața sexuală contează pentru tine, căci tu ești cea care suportă impactul fizic și psihologic. Pentru cei din jur, nu ar trebui să conteze, așa că întregul concept își cam pierde sensul.

Virginitatea fetelor

Cu toate că nu este corect din punct de vedere medical, virginitatea fetelor a fost mult timp - și încă mai este - asociată cu un himen intact. Dacă himenul nu mai este intact, se consideră că fata nu mai este virgină. Lucru care nu este însă corect în totalitate.

Într-adevăr, himenul se poate perfora, lărgi sau “rupe” în urma penetrării vaginale din timpul primului contact sexual. Dar acesta se poate perfora și în urma folosirii unui tampon intern, a practicării unor antrenamente intense sau pur și simplu a unor activități banale precum  mersul pe bicicletă. Sunt lucruri care nu au absolut nicio conotație sexuală, așa că simpla modificare a himenului nu poate fi un criteriu pentru virginitate.

În același timp, este posibil ca himenul să nu se rupă de la primul contact sexual vaginal, ci abia la al doilea sau al treilea. În cazul altor tipuri de sex, acesta poate rămâne intact. În astfel de situații, experiența sexuală există chiar dacă himenul nu suferă modificări- așa că, din nou, acesta nu este un indicator al virginității.

Dar totuși, ce este himenul și de unde această idee învechită cum că ar fi un marker al virginității? Hai să vedem…

Ce trebuie sa stii inainte de inceperea vietii sexuale • Virginitatea la fete • Virginitatea la baieti • Informatii utile • Afla mai multe aici ➜

Himenul - Ce este? Tipuri 

Ca să înțelegi mai bine ce este himenul, hai să vedem mai întâi cum se formează. Acest țesut subțire, care se află în interiorul vaginului, aproape de orificiul extern, se formează de fapt încă din timpul vieții intrauterine.

Înainte ca fătul (de sex feminin) să se dezvolte, vaginul nu are formată încă deschiderea la exterior. Acesta este separat de organele urogenitale și obturat printr-o membrană. Pe măsură ce sarcina evoluează și bebelușul se dezvoltă, în această membrană se creează un orificiu, care va continua să crească în dimensiune în fiecare an de viață și care va deveni elastic la pubertate. Membrana aceasta este, pe scurt, himenul.

La fel cum toate vulvele sunt diferite, așa și fiecare himen este unic. Există foarte multe tipuri de himen, în funcție de aspect și elasticitate, toate diferite și toate normale:

  • Inelar (în formă de semilună): este considerat cel mai comun, care înconjoară deschiderea vaginală asemeni unui inel și, pe măsură ce se întinde, începe să semene cu o semilună.

  • Cribriform: este un himen cu multe orificii mici.

  • Microperforat: acoperă aproape integral orificiul vaginal, cu excepția unui orificiu foarte mic.

  • Septat: este rar, atunci când himenul are o porțiune suplimentară de țesut, astfel încât vor fi două deschideri, nu doar una.

  • Neperforat: este foarte rar, aproximativ 1-2 cazuri din 1.000, atunci când himenul este cu adevărat “intact” și acoperă în întregime deschiderea vaginală. Acest lucru îngreunează mult sau chiar împiedică eliminarea sângelui menstrual, așa că poate fi necesară intervenția chirurgicală dacă nu se perforează natural la pubertate datorită producției de estrogen.

Avem un alt articol pe blog unde vorbim mai pe larg despre ce este himenul, dar ce trebuie să reții este că de regulă himenul nu este complet închis, iar fetițele se nasc cu un himen care deja are unul sau mai multe orificii prin care va fi eliminat sângele menstrual.

Virginitatea băieților

La fel ca în cazul fetelor, deseori se consideră că virginitatea unui băiat dispare în momentul în care are un contact sexual cu penetrare vaginală. Dar și băieții pot alege să încerce sexul în alte forme. Iar dacă virginitatea este asociată cu lipsa experienței sexuale, o astfel de experiență poate însemna că băiatul nu mai este virgin chiar dacă nu a avut loc un act cu penetrare.

Există și o abordare fizică, prin care virginitatea băieților este asociată cu frenul prepuțial. Dar în final, virginitatea este un detaliu subiectiv și acest lucru se aplică și la fete, și la băieți.

Frenul prepuțial - Ce este?

Cunoscut în termeni uzuali și ca “ața penisului”, frenul este o porțiune elastică de țesut care se află sub glandul penisului și conectează partea inferioară a acestuia cu prepuțul inferior. Este o bandă fină care permite retragerea prepuțului.

În ceea ce privește virginitatea, am putea considera că frenul penisului la băieți este echivalentul himenului la fete. Pentru că la fel ca himenul, și frenul se rupe de obicei în timpul primelor acte sexuale, mai ales dacă este foarte scurt.

Astfel, și băieții se confruntă cu preconcepția că nu mai sunt virgini dacă frenul s-a rupt. Dar adevărul este că acesta se poate rupe dintr-o mulțime de motive, inlcusiv spontan. Se mai poate rupe și datorită întinderii în timpul masturbării.

Dezvirginarea și impactul emoțional 

Primul contact sexual este un moment special și memorabil, atât la fete cât și la băieți. De cele mai multe ori, este încărcat de emoții și așteptări care uneori nu sunt realiste, mai ales în adolescență.

Curiozitatea, dorința, neliniștea, entuziasmul, toate sunt stări normale în ceea ce privește prima dată, și la fel este și dorința unei experiențe plăcute, poate chiar a primului orgasm. Dar este important ca pe lângă toate acestea, să ai și așteptări realiste.

La fete, este posibil ca primul contact să nu fie atât de plăcut, pentru că ruperea himenului poate fi dureroasă și, în aproximativ 50% din cazuri, însoțită de sângerare, mai ales dacă acesta este rigid. În cazul băieților, emoțiile puternice pot împiedica obținerea unei erecții sau pot cauza ejacularea precoce.

Primul act sexual nu este, de multe ori, și cel mai plăcut. Toate aceste lucruri sunt normale, și trebuie să fii conștientă de ele încă de dinainte. Altfel, s-ar putea să fii dezamăgită, să te simți respinsă sau să nu-ți dorești un nou contact sexual, tocmai din cauză că prima dată are un impact emoțional atât de puternic.

De aceea se recomandă ca atunci când o faci pentru prima dată, să nu fie doar un contact fizic și atât. Ci și tu, și partenerul, să fiți implicați emoțional și să vă doriți o experiență frumoasă și plăcută.

Ce trebuie sa stii inainte de inceperea vietii sexuale • Virginitatea la fete •  Informatii utile • Afla mai multe aici ➜

Măsuri contraceptive și de protecție pentru momentul primului act sexual

Încă de când faci sex pentru prima dată, este esențial să conștientizezi riscurile la care te expui. Că ești sau nu virgină, orice contact sexual ‒ inclusiv primul ‒ poate rezulta într-o sarcină sau în contactarea unei boli cu transmitere sexuală, dacă partenerul este infectat. Așa că e important ca și tu, și partenerul, să vă protejați încă de la primul contact intim.

Prezervativul este una dintre metodele cel mai la îndemână și împiedică atât sarcina, cât și transmiterea bolilor. Dar există multe alte metode contraceptive prin care poți preveni o sarcină nedorită, și ți-am povestit AICI despre fiecare în parte, cum funcționează și cât este de eficientă. Una dintre ele este pilula contraceptivă, dar aceasta nu te protejează și de infecțiile sexuale. În continuare vei avea nevoie de o metodă de barieră pentru a preveni infectarea.

Dacă totuși se întâmplă să ai un contact sexual neprotejat, nu te panica. Pastila de a doua zi este o metodă de contracepție de urgență, concepută tocmai pentru a preveni o sarcină nedorită în astfel de situații neprevăzute.

În schimb, NU este o soluție pe termen lung și contrar unor mituri despre pilula de a doua zi, o doză nu te protejează pentru un întreg ciclu menstrual, ci doar pentru un singur contact. De asemenea, nu previne nici infectarea cu boli cu transmitere sexuală. Așa că folosește-o doar în cazuri de urgență pentru a preveni o sarcină nedorită, după care alege o altă metodă de protecție.

Mituri legate de dezviriginare

În topul listei cu mituri despre dezvirginarea la fete se află, fără îndoială, cel conform căruia “Dacă himenul tău nu este intact, înseamnă că nu mai ești virgină”.

Cum spuneam și mai sus, din punct de vedere anatomic niciun himen nu este intact, acesta nu este un sigiliu, și încă de la naștere există unul sau mai multe orificii care continuă să se mărească. În plus, himenul se poate perfora ca urmare a unor activități absolut normale, așa că nu este nicidecum un semn al virginității sau al dezvirginării.

Dar pe lângă acesta, uite ce alte mituri vehiculează despre dezvirginare:

  • “Sângerarea în urma actului sexual înseamnă că ai fost virgină”: mitul se bazează pe ideea că perforarea himenului este însoțită de sângerare. Este fals, pentru că fiecare himen este unic. Conform statisticilor, sângerarea apare doar în 50% din cazuri. Există și himene care sunt foarte elastice, astfel încât ele nu se perforează și nu sângerează la primele contacte sexuale, ci abia la al treilea sau mai târziu, așa că nu are legătură cu dezvirginarea.
  • “Folosirea tampoanelor interne poate duce la dezvirginare”: virginitatea este despre experiența sexuală, pe când tampoanele interne sunt despre îngrijirea menstruală.  Da, este posibil să întindă puțin himenul, dar acest lucru nu îți afectează virginitatea. Menstruația și folosirea tampoanelor nu au nicio conotație sexuală, așa că este imposibil să nu mai fi virgină doar pentru că ai folosit un tampon.
  • “Medicul poate determina dacă mai ești sau nu virgină și poate elibera un certificat de virginitate”: virginitatea nu este o condiție medicală reală, și această practică a fost interzisă atât de ONU, cât și în România. Medicul nu poate stabili doar prin examinarea himenului dacă o tânără și-a început viața sexuală, iar această practică este intruzivă, nefondată și poate avea un impact psihologic negativ.
  • “Partenerul tău va ști dacă ai fost sau nu virgină”: dacă un medic specialist nu poate determina acest lucru, cum o poate face partenerul tău? Virginitatea este o informație personală și nimeni în afară de tine nu poate ști ce experiențe sexuale ai avut.
  • Ți se vor lăți șoldurile după dezvirginare”: nu există nicio legătură între începerea vieții sexuale și schimbarea formelor corpului. Creșterea sânilor, a șoldurilor și orice alte modificări anatomice sunt normale în timpul pubertății și influențate de numeroși factori, dar dezvirginarea nu este unul.

Ce trebuie sa stii inainte de inceperea vietii sexuale • Afla mai multe aici ➜

Întrebări frecvente despre pierderea virginității 

Știm, ai auzit și auzi foarte multe lucruri despre virginitate, din toate părțile. Mituri, sfaturi, zvonuri, păreri împărțite. Toate aceste lucruri pot duce la confuzie și suntem sigure că încă ai o mulțime de întrebări. Mai jos vom răspunde celor mai frecvente dileme despre primul contact sexual:

Cât de dureroasă este prima experiență sexuală?

Fiecare experiență este unică. Prima experiență sexuală poate fi dureroasă, plăcută, sau o combinație între cele două. Este posibil să apară durerea și sângerarea mai ales dacă himenul se întinde și se perforează.

E normal să simți un anumit nivel de disconfort. Totuși, dacă durerea este intensă, comunică cu partenerul tău. Nu este nicio rușine să încetiniți sau să vă opriți. Există multe motive pentru care poți simți durere în timpul sexului, altele decât întinderea himenului, așa că citește și articolul nostru de AICI ca să vezi ce alte cauze pot fi.

Există o vârstă „potrivită” la care ar trebui să îți pierzi virginitatea? 

Nu există o vârstă “ideală” la care “trebuie” să renunți la virginitate. Fiecare persoană decide când este pregătită, iar primul contact sexual ar trebui să aibă loc doar când și dacă îți dorești. Unele persoane decid să nu-și piardă virginitatea niciodată, și această decizie este perfect în regulă.

Ce este consimțământul pentru primul contact sexual și de ce este important?

Consimțământul este un acord de voință între cei doi parteneri care vor avea contact sexual. Practic, înseamnă că amândoi își doresc acest lucru. Este foarte important ca acest consimțământ să fie comunicat clar și exprimat verbal, astfel încât să nu existe incertitudini cu privire la acordul partenerilor, iar limitele fiecăruia să fie înțelese și respectate.

Prima experiență sexuală este urmată de sângerare?

Uneori da, alteori nu. La unele fete, perforarea și întinderea himenului pot fi însoțite de sângerare în timpul primului contact sexual. Alte fete se nasc cu un himen foarte elastic, sau aproape inexistent, și este normal ca ele så nu sângereze în timpul primei experiențe sexuale.

Cum te vei simți după ce faci sex pentru prima dată?

Din punct de vedere fizic, este posibil să simți un mic disconfort după primul contact sexual. Dar există și fete care se bucură de o experiență plăcută, fără durere.

Cât despre efectele în plan psihologic, prima experiență are un impact puternic și se spune că nu o vei uita niciodată. Tocmai de aceea este important să o faci cu persoana potrivită, cu care te simți în siguranță și ai o conexiune emoțională.

Poți rămâne însărcinată după primul contact sexual?

Da, orice contact sexual neprotejat poate fi urmat de o sarcină. Așa că întotdeauna protejează-te, fie cu prezervativul, pastilele anticoncepționale sau alte metode contraceptive.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.