Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Tamponul intern: TOTUL despre Utilizare, Riscuri & Raspunsuri

De câte ori ai simțit că absorbantul e inconfortabil, sau ți-ai fi dorit să folosești un tampon intern la plajă ca să poți purta costumul de baie, dar nu ai făcut-o de teamă? Sau pentru că nu știai cum să folosești un tampon intern? Noi suntem aici să-ți spunem TOTUL despre ele.

Pentru că la fel ca absorbantele externe, și tampoanele interne au fost create ca să absoarbă sângele menstrual. Ambele sunt opțiuni practice, cu propriile avantaje și dezavantaje, și fiecare femeie ar trebui să fie informată și să aibe dreptul să aleargă ambele variante. O alegere strict în funcție de propriile preferințe și fără influența miturilor sau teama că va fi judecată.

Așadar, ce legătură este între tampon și virginitate? Cum se introduce și cât se ține tamponul intern? Ce altceva mai trebuie să știi despre el? Dacă nu ai cu cine să vorbești despre aceste lucruri sau îți este rușine să întrebi, noi suntem aici să-ți răspundem fără rețineri tuturor curiozităților.

Ce sunt tampoanele interne?

Tampoanele interne sunt produse menstruale de unică folosință, făcute din materiale moi și absorbante, pentru a fi introduse în vagin în timpul menstruației cu scopul de a absorbi sângele menstrual și secrețiile vaginale. Odată introduse în corp, nu ar trebui să le simți sau să îți creeze disconfort.

TOTUL despre tampoanele interne ➤ De la ce varsta poti folosi tamponul  intern? ➤ Tampoanele interne & virginitatea ➤ Mituri & realitate ➤ Vezi aici!

Părerile despre tampoane interne sunt variate, dar multe femei preferă să le folosească pentru că le oferă o protecție mai discretă decât absorbantele, și fără dezavantajele acestora (senzația de scutec, reacțiile alergice, vizibilitatea părților laterale ale absorbantului pe lenjeria intimă etc.).

Ele sunt disponibile în mai multe mărimi și fiecare mărime corespunde cantității de lichid pe care o poate absorbi. Cu cât este mai mare, cu atât absorbția tamponului poate face față mai eficient unui flux menstrual abundent.

De exemplu, la noi pe site, tampoanele organice Enroush sunt disponibile în 3 mărimi diferite (mini, normale și super), astfel încât să poți alege protecția perfectă în funcție de propriul flux menstrual.

 TOTUL despre tampoanele interne ➤ De la ce varsta poti folosi tamponul  intern? ➤ Tampoanele interne & virginitatea ➤ Mituri & realitate ➤ Vezi aici!

OB vs. tampon intern - Care este diferența?

Termenul de “OB” este des folosit în mod greșit, atunci când de fapt ne referim la tampoane interne. Dar cele două nu sunt sinonime. Tampoane interne sunt toate produsele menstruale făcute din materiale absorbante care se introduc în corp pentru a absorbi fluxul menstrual. Iar OB este doar unul dintr-o mulțime de alte branduri de tampoane interne.

Practic când spui că folosești un OB la menstruație, este ca și cum ai spune că folosești un Enroush la menstruație - adică menționezi doar brandul. O exprimare mai corectă ar fi că folosești tampoane OB/tampoane interne OB, sau tampoane Enroush/tampoane interne Enroush. Astfel menționezi atât produsul, cât și brandul acestuia.

Cum se folosește corect tamponul intern?

Este important să folosești corect tamponul intern atât pentru sănătatea ta intimă, cât și pentru confortul tău. Cu o igienă corespunzătoare, te asiguri că introduci doar tamponul în vagin, nu și alte bacterii care îți pot cauza infecții. Și prin inserția lui în poziția corectă, te asiguri că nu simți durere, disconfort sau prezența tamponului când te așezi, te miști, sau oricând pe durata pe care îl porți.

TOTUL despre tampoanele interne ➤ De la ce varsta poti folosi tamponul  intern? ➤ Tampoanele interne & virginitatea ➤ Mituri & realitate ➤ Vezi aici!

Și toate aceste lucruri încep încă din etapa de pregătire. Uite o listă cu ce ar trebui să faci ca să te pregătești să folosești corect tampoanele interne:

  1. Spală-te pe mâini cu apă și săpun, ca să ai mâinile curate atunci când îndepărtezi ambalajul tamponului. Astfel, reduci riscul să transmiți bacteriile de pe mâini în zona intimă.

  2. Stai într-o poziție cât mai confortabilă - poate fi cu un picior ridicat, sau așezată pe toaletă cu picioarele depărtate. Orice te ajută să stai cât mai relaxată. Dacă ești tensionată, introducerea tamponului poate fi dureroasă sau inconfortabilă. Cu cât ești mai relaxată, inserția tamponului va fi mai nedureroasă.

  3. Aruncă tamponul dacă îl scapi pe jos în orice moment înainte să îl introduci în corp. Repetă tot procesul cu un nou tampon curat.

  4. Spală-te pe mâini când ai terminat.

Odată informată cu aceste reguli elementare de igienă, ești pregătită să îl introduci în vagin și să te bucuri de o protecție discretă la menstruație.



Cum se introduce un tampon intern? Cât de adânc?

Dacă mai sus ți-am spus câteva lucruri de bază despre cum să te pregătești, acum îți explicăm exact, pas cu pas, cum introduci corect tamponul intern și cât de adânc, astfel încât să fii protejată și totodată să te simți confortabil:

  1. Folosește o mână pentru a depărta labiile, și cealaltă pentru a introduce tamponul în canalul vaginal, folosind degetul arătător pentru a-l împinge. Amintește-ți să fii cât mai relaxată pentru ca acesta să alunece ușor, fără rezistență.

  2. Schimbă puțin unghiul și împinge ușor către în spate, fără să forțezi, dacă în continuare simți rezistență când împingi tamponul în interior.

  3. Vei știi că ai introdus corect tamponul când nu îl mai simți. La intrarea în canalul vaginal se află foarte multe terminații nervoase, ceea ce explică de ce simți disconfort când tamponul nu este fixat suficient de adânc și se poziționează mai aproape de intrare.

  4. Asigură-te că ai acces la șnurul tamponului în exterior, pentru că vei avea nevoie să tragi de el când vrei să scoți tamponul.

Vei observa că pe măsură ce le folosești, vei deveni tot mai îndemânatică cu tampoanele interne.

Chiar dacă nu este totul perfect din prima, nu te descuraja! Până și la folosirea absorbantelor au fost necesare câteva încercări și eșecuri înainte să știi exact în ce poziție să le așezi pe lenjerie ca să previi scurgerile, nu-i așa? La fel și în cazul tamponului intern - după câteva utilizări vei învăța cum să-l introduci tot mai ușor, confortabil și fără bătăi de cap.

Cât timp se ține un tampon intern?

Tamponul intern se schimbă în funcție de fluxul fiecărei femei. Când se umple, acesta trebuie schimbat și înlocuit cu unul curat. Cu cât fluxul menstrual este mai abundent și tamponul are o capacitate mai mică de absorbție, cu atât se schimbă mai frecvent. Cu cât tamponul absoarbe o cantitate mai mare de lichid, sau fluxul este mai redus, cu atât se schimbă mai rar.

Orientativ, însă, este indicat să schimbi tamponul o dată la fiecare 4-8 ore. Sub nicio formă nu purta un tampon mai mult de 8 ore, pentru că sângele menstrual rămas prea mult timp în interiorul vaginului poate favoriza acumularea de bacterii și apariția infecțiilor sau a șocului toxic. De aceea nu este recomandat să porți un tampon intern pe timpul nopții, când poți dormi mai mult de 8 ore.

TOTUL despre tampoanele interne ➤ De la ce varsta poti folosi tamponul  intern? ➤ Tampoanele interne & virginitatea ➤ Mituri & realitate ➤ Vezi aici!

De la ce vârstă poți folosi tampoane interne?

Încă de la prima menstruație. Este un mit că poți folosi tampoane doar după începerea vieții sexuale, sau doar după ce împlinești 18 ani. Tot un mit este și că organismul unei adolescente nu este pregătit încă pentru introducerea unui tampon. Corpul tău este pregătit să folosească tampoane interne de îndată ce îți vine prima menstruație.

Așa că la fel ca absorbantele, tampoanele interne sunt în egală măsură sigure și accesibile tuturor fetelor și femeilor pentru a-și gestiona menstruația. Sunt ușor de introdus, iar dacă fetele se simt confortabil cu ele, experiența poate fi chiar mai plăcută decât cea cu absorbantele, pentru că tampoanele nu se simt și mențin senzația de curățenie.

Pentru început, până când te obișnuiești, poți să folosești tampoanele interne din bumbac organic Enroush MINI, care sunt mai subțiri și mai mici, așa încât inserția lor să fie cât mai confortabilă.

Sunt tampoanele interne periculoase?

La fel ca absorbantele externe, tampoanele interne sunt sigure și confortabile atâta timp cât le folosești corect. Medicii recomandă să le folosim oricând avem nevoie să ne protejăm de scurgeri în timpul menstruației, cu condiția să respectăm regulile de igienă. Tampoanele devin periculoase și riscante pentru sănătatea noastră doar când normele de igienă și siguranță nu sunt respectate.

Spre exemplu, există pericolul dezvoltării bacteriilor și apariției Sindromului Șocului Toxic (SST) de la tampoane interne dacă ții același tampon pentru mai mult de 6-8 ore în corp. Găsești la noi pe blog tot ce trebuie să știi despre SST, dar este important să ții minte că riscul de șoc toxic este foarte mic dacă folosești igienic tampoanele interne (adică le schimbi la timp, nu dormi cu ele, nu le uiți în vagin, nu refolosești niciodată același tampon etc.).

Și ingredientele din care este făcut tamponul sunt foarte importante. Citește eticheta și asigură-te că sunt doar ingrediente naturale, pentru că le introduci în corp lună de lună și intră în contact cu mucoasa vaginală. Noi am creat tampoanele Enroush din bumbac 100% organic, fără dioxină, clor, sau alte ingrediente toxice și reziduuri chimice. Așa ne asigurăm că sunt 100% sigure pentru corpul tău și că nu prezintă niciun pericol pentru echilibrul pH-ului tău vaginal sau sănătatea intimă.
TOTUL despre tampoanele interne ➤ De la ce varsta poti folosi tamponul  intern? ➤ Tampoanele interne & virginitatea ➤ Mituri & realitate ➤ Vezi aici!
 


Tampoanele interne & virginitatea

Din cauză că există atât de multe mituri în jurul subiectului virginității, tampoanele interne sunt încă tabu pentru multe adolescente și tinere care nu și-au început viața sexuală. Fetele și femeile nu știu de la ce vârstă pot folosi ob sau tampon intern, sau nu o fac de teamă că-și vor pierde virginitatea.

Așa că hai să ne eliberăm de constrângerile rușinii, fricii și informațiilor false, și să vedem care este adevărul despre tampoane interne și virginitate.

Poți folosi tamponul intern dacă ești virgină?

Da, poți, și nu virginitatea ar trebui să-ți dicteze ce să alegi dintre absorbante externe și tampoane interne, ci cum te simți tu mai confortabil. Virginitatea este oricum un Unicorn - și poți să citești AICI de ce spunem asta - adică un concept social învechit care nu ne folosește la nimic. Imediat ce îți vine prima menstruație, corpul tău este pregătit oricând să folosească atât absorbante externe, cât și tampoane interne, fie că ești sau nu virgină.

Mai mult, deși se spune să folosești tampoane mai mici dacă ești virgină pentru a evita “ruperea” himenului, nu există de fapt tampoane interne pentru virgine. Sunt doar diverse dimensiuni și capacități de absorbție, pentru a-ți oferi protecția potrivită în funcție de fluxul tău menstrual. Așa că ceea ce numim tampoane interne pentru adolescente sunt doar produse de dimensiuni mai mici care absorb mai puțin lichid și se umplu mai repede în cazul unui flux abundent.

TOTUL despre tampoanele interne ➤ De la ce varsta poti folosi tamponul  intern? ➤ Tampoanele interne & virginitatea ➤ Mituri & realitate ➤ Vezi aici!

Himenul este elastic și are deja unul sau mai multe orificii care permit scurgerea sângelui menstrual, așa că poate permite chiar și unui tampon mai mare să fie introdus în vagin, fără a se rupe. Deci chiar dacă la început ai putea folosi tampoane mai mici până când te obișnuiești cu ele, pe parcurs poți alege și tampoane mai mari pentru zilele cu flux abundent, chiar dacă ești virgină. Alegând cea mai potrivită absorbție și mărime pentru cantitatea de sânge menstrual pe care o pierzi, îți asiguri protecția de care ai nevoie în fiecare zi.

Îți poți pierde virginitatea de la tamponul intern?

Nu, cele două nu au nicio legătură. Cum am spus deja și mai sus, virginitatea nu este o condiție medicală reală, sau un lucru pe care îl pierzi. Așa că nu doar că poți folosi OB dacă ești virgină, ci orice tampon intern, chiar și de dimensiune mai mare dacă de asta ai nevoie pentru fluxul tău.

Totuși, hai să dezbatem și DE CE nu are nicio legătură virginitatea cu folosirea tamponului intern.

Virginitatea este legată de experiența sexuală - de lipsa ei, mai exact. La bază, lucrurile sunt simple: se consideră că ești virgină atâta timp cât încă nu ai avut un contact sexual, iar himenul este intact. De aici, putem trage două concluzii și ambele ne confirmă faptul că nu îți poți pierde virginitatea de la tamponul intern:

  • Virginitatea este despre sex, pe când tamponul intern este despre igiena menstruală, o funcție normală și naturală a corpului. De fapt, asociind tamponul intern cu pierderea virginității, nu facem altceva decât să sexualizăm inserția tamponului. Nu este nimic sexual atunci când introduci un tampon intern în canalul vaginal pentru a te proteja împotriva scurgerilor menstruale, nu este o experiență sexuală, așadar nu putem vorbi despre pierderea virginității.

  • Virginitatea este oricum un concept contradictoriu. Pe de o parte, presupune să ai încă himenul intact, ceea ce e posibil să nu se întâmple. Himenul e un țesut subțire și elastic care se poate întinde sau deschide mai mult nu doar în timpul sexului penetrativ, ci și la efort fizic intens, accidentare sau pur și simplu, fără motiv. Și pe de altă parte, experiența sexuală nu se rezumă doar la sexul vaginal. Cum rămâne cu sexul oral, cu masturbarea și alte forme de contact intim fără penetrare care îți oferă experiență sexuală și, deci, elimină conceptul de virginitate, dar fără să lase dovezi asupra himenului? Concluzia este că prezența și aspectul himenului este total irelevantă pentru virginitate, iar în acest context, orice modificare ar putea avea folosirea tamponului asupra himenului, nu are nicio legătură cu pierderea virginității.
     

Care sunt cele mai bune tampoane interne?

Ok, și cum alegem cele mai bune tampoane interne? Ei bine, capitolul sănătății intime este unul căruia te încurajăm să nu te ferești să-i aplici criterii stricte. Este crucial să alegi doar tampoane interne bune pe care să le folosești cu încredere la fiecare menstruație fără să te temi de efectul lor asupra corpului tău.

Așa că hai să reluăm puțin ce îți spuneam mai devreme despre cât este de important să verifici ingredientele ca să minimizezi riscurile tampoanelor interne. Medicii recomandă să folosești tampoane interne din bumbac, prelucrat cât mai natural, fără conținut toxic. Doar nu vrei să-ți introduci în corp substanțe periculoase și disruptori hormonali în fiecare lună.

Te-ai întrebat vreodată oare de ce pe foarte multe produse convenționale nici măcar nu găsești lista ingredientelor? Tocmai din cauza conținutului ridicat de chimicale.

Ai observat cât sunt de albe tampoanele? De cele mai multe ori se folosește clor sau dioxină pentru albirea lor, substanțe care sunt toxice pentru sănătatea vaginului tău. Adesea nici plasticul, parfumurile și alte reziduuri chimice nu lipsesc din compoziția produselor menstruale, motiv pentru care îți pot genera tot felul de alergii, iritații, schimbări ale fluxului menstrual, și chiar dezechilibre hormonale sau alte probleme de sănătate.

Când am creat tampoanele interne Enroush, noi ne-am inspirat din corpul tău și din natură, și ne-am asigurat că nu folosim niciuna dintre substanțele nocive enumerate mai sus. Tampoanele Enroush conțin doar bumbac 100% organic și nimic altceva, pe care îl prelucrăm conform standardelor GOTS. Asta înseamnă fără dioxină, clor, parfum, plastic sau fibre sintetice. Fără amenințări pentru sănătatea ta intimă și reproductivă. Doar atingerea fină a naturii pentru vaginul tău, ca să te bucuri de menstruații sigure, sănătoase și sustenabile, fără alergii sau disconfort.

TOTUL despre tampoanele interne ➤ De la ce varsta poti folosi tamponul  intern? ➤ Tampoanele interne & virginitatea ➤ Mituri & realitate ➤ Vezi aici!

Mituri & adevăruri despre tampoanele interne

Am stabilit deja că tampoanele interne sunt sigure atâta timp cât le folosești în condiții de igienă și faci alegeri naturale. Ți-am explicat pas cu pas cum să introduci un tampon și am distrus deja și mitul virginității în privința tampoanelor.

Dar lista miturilor continuă, iar noi suntem aici să înlăturăm stigma, teama și grijile nefondate care vin la pachet cu zvonurile și informațiile false. Așa că hai să mai vedem ce alte mituri circulă despre tampoanele interne și să aflăm care este de fapt realitatea și ce spun medicii specialiști.

Se poate pierde sau rămâne blocat tamponul intern în organism?

Nu, acest lucru este imposibil. Niciodată nu s-a întâmplat să se piardă un tampon în organism, pentru că nu are unde altundeva să se ducă decât să rămână în vagin. Într-adevăr, este posibil să simți un tampon intern blocat, mai ales dacă se rupe șnurul de la exterior (improbabil), sau dacă ai uitat că aveai deja un tampon și ai introdus altul, împingându-l pe primul mai adânc.

Chiar și așa, tamponul nu se poate pierde în organism. Doar intrarea vaginului este suficient de mare pentru dimensiunea tamponului. În celălalt capăt al vaginului se află cervixul, al cărui orificiu este mult prea mic pentru a permite tamponului (chiar și celui de dimensiune mică) să treacă mai departe și să ajungă în uter.

TOTUL despre tampoanele interne ➤ De la ce varsta poti folosi tamponul  intern? ➤ Tampoanele interne & virginitatea ➤ Mituri & realitate ➤ Vezi aici!

Uite ce să faci, totuși, dar și ce să NU faci, dacă se întâmplă să nu poți scoate tamponul:

  • Relaxează-te: cu cât ești mai încordată, cu atât vei opune mai multă rezistență când încerci să-l scoți. Stai într-o poziție confortabilă, respiră adânc și nu te grăbi. La fel ca atunci când l-ai introdus. Poziția de genuflexiune ți-ar putea oferi un unghi mai bun pentru a înlătura tamponul mai ușor.

  • Încearcă să găsești șnurul: ar putea fi chiar în interior, aproape de intrarea în canalul vaginal. Cu mâinile curate, încearcă să introduci două degete pentru a prinde șnurul și a-l trage ușor în exterior.

  • Este posibil să fie prea uscat: dacă nu reușești să scoți tamponul pentru că simți rezistență, e posibil ca acesta să nu fie suficient de plin. În ultimele zile de menstruație când fluxul este slab, e posibil ca acesta să rămână uscat chiar dacă trec 6-8 ore de la introducere, motiv pentru care îl scoți mai greu și ai impresia că e blocat. Poți folosi puțină apă sau lubrifiant pe degete pentru a-l umezi și a-l scoate mai ușor.

  • Nu te aștepta să iasă singur: ca să îl porți confortabil, ai fixat tamponul destul de adânc în vagin, iar probabilitatea ca acesta să iasă singur este foarte mică. Mai probabil este să-l uiți acolo, ceea ce este periculos. Dacă nu reușești nicicum să-l scoți, fă o vizită la medicul ginecolog.

  • Sub nicio formă nu folosi penseta sau alte instrumente periculoase: pentru că îți pot cauza răni. Este vorba despre sănătatea ta și nu e nicio rușine în a cere ajutorul medicului specialist!

Poate ieși afară tamponul intern atunci când mergem la toaletă?

Nu. Dacă fixezi corect tamponul, acesta nu ar trebui să iasă când folosești toaleta. Vaginul are un orificiu pentru eliminarea sângelui menstrual, în timp ce uretra și intestinele au și ele orificii separate care nu interacționează cu tamponul. Așa că nici măcar nu este necesar să-l schimbi de fiecare dată când mergi la baie, ci doar când se umple, în funcție de fluxul menstrual.

Tampoanele interne pot opri fluxul menstruației?

Este un alt mit. Tampoanele interne absorb fluxul menstruației, nu îl opresc.  Da, poate că ai senzația că ești curată și că sângele menstrual s-a oprit, dar asta doar pentru că absorbția tamponului oprește temporar scurgerile în exteriorul corpului. Tocmai de asta când tamponul se umple și nu mai poate absorbi altă cantitate de lichid, sângele menstrual se poate scurge pe lângă sau prin el.


Tampoanele interne pot duce la cancer?

Pe termen lung, dioxina și alte substanțe toxice în contact cu corpul nostru pot deveni cancerigene. Deși la momentul actual nu avem suficiente studii care să confirme cât rău îți pot face substanțele chimice din tampoanele convenționale, nu putem ignora corelațiile cu cancerul de col uterin sau endometrioza. Iar precauția și prevenția sunt întotdeauna preferate tratamentului.

Te poți proteja cel mai bine de riscul substanțelor cancerigene sau nocive asigurându-te că ele nu există deloc în produsele tale menstruale. Tampoanele Enroush nu conțin altceva decât bumbac 100% organic, pentru cea mai sigură și sănătoasă îngrijire menstruală.

Poate ieși tamponul intern atunci când facem sport sau mergem la piscină?

Din nou, nu. Ca să porți tamponul cât mai confortabil și să te protejeze cât mai eficient de scurgeri, trebuie să îl fixezi suficient de adânc în canalul vaginal încât să nu alunece în afară. Nici măcar când faci sport sau când înoți. Așa se explică faptul că poți purta un tampon intern la piscină fără grija scurgerilor în apă, pentru că acestea vor fi absorbite direct în vagin. Chiar datorită acestor avantaje multe femei folosesc tampoane interne la mare ca metodă preferată de protecție.

Tamponul intern se poate folosi atunci când avem sterilet?

Hai să vorbim și despre tampoane interne și sterilet. Tampoanele interne sunt introduse doar în canalul vaginal, pe când medicul ginecolog montează steriletul în uter. Deci teoretic cele două nu se ating, și putem folosi tampoane interne chiar dacă avem sterilet.

Dar este important să știi și că în partea exterioară a vaginului rămân firele de extracție ale steriletului. Așa că nu se recomandă să folosești tampoane interne în primele 3-4 luni de la inserția setriletului, pentru că există posibilitatea să tragi și de acele fire când scoți tamponul. Cel mai bine este să-ți întrebi medicul ginecolog, care îți va recomanda cât timp să aștepți până poți folosi în siguranță tampoane interne. Uneori sunt doar 4 săptămâni, alteori pot fi 2 până la 4 luni.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.