Masturbarea, practica auto-plăcerii sexuale sau “solo play” reprezintă autostimularea organelor genitale pentru a obține excitare și plăcere sexuală, de obicei până la orgasm (climax sexual). Practic, este un mod natural și sigur de a te simți bine și de a elibera tensiunea sexuală acumulată, iar ce simți variază de la plăcere intensă la o stare profundă de relaxare și fericire. Acest fenomen este comun în rândul bărbaților și femeilor de toate vârstele și joacă un rol important în dezvoltarea sexuală sănătoasă.
Cu toate acestea, masturbarea este admonestată cultural și în multe religii este chiar interzisă, fiind considerat un act de imoralitate. Consecința? Au apărut o mulțime de credințe culturale, inclusiv mituri care influențează comportamentul sexual al persoanei. Încet, dar sigur tragem perdeaua și vorbim dincolo de shhhh…
Impresia generală este că femeile nu au nevoie sau nu vor să se masturbeze, fie din cauza stigmei asociate cu acest tip de satisfacție, fie pentru că, simplu, nu se vorbește despre asta. Adevărul este că o femeie care se masturbează își cunoaște și înțelege corpul mai bine din punct de vedere sexual, de la zonele erogene până la cum poate atinge orgasmul, iar asta contribuie la un stil de viață frumos și sănătos.
Comparativ cu masturbarea la femei, cea la bărbați se apropie mai mult de sfera firescului. Mai precis, studiile arată că pentru 92% din bărbații din America auto-plăcerea reprezintă un obicei, în esență o normalitate. Pe lângă eliberarea sexuală, prin masturbare un bărbat își descoperă corpul, află ce îi provoacă plăcere și poate deveni un bun exercițiu care te apropie de partener, în timp ce crește calitatea sexului în cuplu.
Până la urmă, cu toții ne dorim să ajungem la orgasm, să simțim acea eliberare, piperată cu extaz și finalizată cu o senzație plăcută de calm și oboseală. Și știm că vrei să știi mai multe despre asta. Ce înseamnă orgasmul, fazele și tipurile lui sau de ce nu ai orgasm atunci când ești cu partenerul, am răspuns la fiecare întrebare în parte în articolul Totul despre Orgasm by ENROUSH pe care îl poți citi aici.
Desigur, în cazul solo play până la orgasm avem o mică călătorie de parcurs. Deci, cum ajungem acolo?
Nu există o metodă corectă sau greșită de autostimulare, dar cunoașterea mai multor tehnici cu siguranță te aduce mai aproape de eliberarea sexuală dorită. Dacă unele femei adoră să folosească diverse obiecte sau jucării sexuale pentru auto-plăcere, altele pot atinge orgasmul doar cu ajutorul degetelor. Suntem diferite în cel mai frumos sens.
E momentul să descoperim împreună ce ne provoacă plăcere.
Stimularea manuală face parte din categoria tehnicilor extrem de uzuale, fiind simplă, rapidă și de efect. Această metodă presupune masarea ușoară a clitorisului și introducerea degetelor (două, de obicei) în vagin. Poți face atât mișcări circulare, cât și de introducere repetată a falangelor, practic orice te face să simți o plăcere intensă.
O altă metodă care nu presupune prea mult efort și pentru care nici măcar nu trebuie să te ridici din pat este masturbarea cu perna. În momentele când vrei să scapi de tensiune, poți încerca simplu să te freci de pernă prin mișcări înainte și înapoi. Prima dată vei simți o senzație plăcută, care se va intensifica până în momentul în care plăcerea te va cuprinde cu totul.
Dacă îți dorești ca pe lângă plăcerea sexuală să scapi de stres și să îți îmbunătățești starea de spirit, poți încerca masturbarea cu meditație. Dacă nu ai mai făcut-o până acum, e un moment bun să îți oferi câteva minute într-o atmosferă romantică, ascultă muzică senzuală, fă exerciții de respirație și descoperă-ți trupul. Fără a urmări un orgasm imediat, urmărește-ți mâinile când te mângâi, atinge-ți zonele erogene și bucură-te de fiecare secundă. Această experiență poate deveni cu ușurință un obicei sănătos, ca parte a unei vieți echilibrate.
Nu e o surpriză pentru nimeni că există jucării și pentru „oamenii mari”, iar folosirea lor produce o plăcere aparte. Stimularea cu ajutorul jucăriilor sexuale nu trebuie să însemne o înlocuire a masturbării manuale, ci este de fapt o stimulare nouă prin vibrații, mișcări și viteze pe care nu le-ai putea obține în alt fel. Spre surpriza ta, se poate să descoperi că reacționezi pozitiv la diverse setări ale unei jucări sexuale la care nu te așteptai. Vibratoare, dopuri anale, orice găsești atractiv poate însemna o experiență nemaipomenit de plăcută.
O minte creativă poate găsi plăcere erotică în orice obiect, fie el dedicat plăcerii sexuale sau nu. De la o periuță de dinți electrică la fructe sau legume, imaginația noastră poate zbura departe. Singurul lucru la care trebuie să fim atenți sunt infecțiile și posibilele răni ce pot apărea dacă folosim în condiții nepotrivite obiectele. Recomandăm pentru o experiență plăcută să folosești un prezervativ și, la nevoie, lubrifiant pentru a te bucura de o masturbare fără efecte nedorite.
Așa cum tehnicile de stimulare a plăcerii sunt multiple și tipurile de masturbare diferă. Vorbim aici despre zonele erogene și modul în care tu și partenerul tău vă puteți bucura de o experiență nouă.
În cazul în care nu ai încercat masturbarea vaginală până acum, poate îți va părea dificil să atingi punctul maxim al plăcerii, dar îți spunem un secret. Cheia este exercițiul. Poți utiliza degetele, dar și jucăriile sexuale, iar odată ce le introduci în vagin lasă-te purtată de val și mișcă-te așa cum simți nevoia, explorează.
Se spune că cea mai erogenă zonă este cea a clitorisului, deci masturbarea clitorială cu siguranță merită încercată. Atinge-te în această zonă (puțin mai sus de vulvă) la început prin mișcări ușoare, apoi când simți că ești suficient de excitată, poți accelera mișcările până ajungi la orgasm. Și în acest caz poți folosi jucării sexuale.
Stimularea anală pare să fie încă un tărâm neexplorat pentru multe femei, dar e bine de știut că orgasmul obținut poate fi extrem de intens. Înainte să treci la treabă, asigură-te că ai la îndemână suficient lubrifiant și, pentru o penetrare mai adâncă, poți folosi o jucărie sexuală.
Stimularea bărbatului se poate face în multe moduri de la masarea penisului până la tachinarea prin senzații tactile sau termice. Poți să îi provoci plăcere prin mișcări regulate, poți intensifica viteza mișcărilor sau poți încerca prin mișcări lente să-i descoperi și alte zone erogene pe lângă penis. Descoperă-l în alt mod.
Sigur, să te joci singur poate fi amuzant, dar în doi plăcerea e și mai mare. Masturbarea reciprocă înseamnă un moment al conectării în care arăți și spui ceea ce îți dorești, în timp ce îți înțelegi partenerul și îi asculți nevoile. Masturbarea cu partenerul este un mod puternic de a intensifica intimitatea, în timp ce atingeți orgasmul împreună și vă vedeți cu adevărat vulnerabili.
Datorită studiilor din ultimii ani, miturile cum că masturbarea face mai mult rău decât bine încep să dispară. Acum cunoaștem beneficiile masturbării și nu sunt puține:
Pe de altă parte, există studii care ne arată și partea nu tocmai roz a masturbării.
Din punct de vedere moral și etic, unii oameni se confruntă cu sentimente de vină atunci când se masturbează din cauza stigmei sociale și a credințelor religioase. Cu toate acestea, ține minte că plăcerea nu este ceva de care să ne fie rușine.
Din punct de vedere sexual, o metodă de masturbare agresivă, practicată excesiv poate scădea sensibilitatea sexuală, ceea ce înseamnă că într-o relație intimă persoana respectivă va avea nevoie de o stimulare mult mai mare.
Din punct de vedere psihologic, masturbarea poate fi o experiență neplăcută pentru tine dacă ai trecut printr-o traumă sexuală.
Practic, nu există dovezi cum că masturbarea ar putea afecta sănătatea. Totuși, când devine o problemă?
Asemeni altor dependențe, masturbarea poate fi numită excesivă atunci când determină schimbări în comportamentul tău. Dacă lipsești de la muncă/școală, anulezi planurile cu prietenii sau familia pentru a petrece în schimb timp urmărind un material pornografic, dacă te masturbezi în locuri publice sau dacă, simplu, ratezi activități zilnice sau evenimente sociale pentru a te masturba, atunci da, devine o problemă.
Dependența de masturbare poate real să dăuneze relațiilor tale și îți poate influența viața negativ. În cazul unui partener, există riscul să devină neatrăgător pentru tine și să alegi masturbarea sau fanteziile erotice cu alte persoane în schimbul momentelor intime cu acesta.
Cea mai frecventă cauză pentru dependența de masturbare este obișnuința. În astfel de situații, cel mai important este să accepți că te confrunți cu o problemă și să începi să te orientezi către soluții. Nu este ușor, dar ține doar de tine să lucrezi pentru a trece peste. Poți să...
Alergi în parc
Scrii într-un jurnal
Petreci timp cu familia sau prietenii
Mergi la o plimbare în aer liber
Urmărești filme (fără momente erotice)
Te concentrezi pe un hobby
În acest mod, te deconectezi de la un obicei și te conectezi la altul, poate mai sănătos pentru tine și minte ta.
Dacă ești îngrijorat că ai putea avea o dependență de masturbare, discută cu un specialist despre alte modalități de a reduce acest obicei și chiar îți poți contura un plan pentru fiecare zi care să te țină conectat la ce contează pentru tine.
Când vorbim despre sarcină, vorbim despre modificări hormonale, care înseamnă pentru multe femei libidou crescut. Masturbarea este o modalitate de eliberare a tensiunii sexuale acumulare în timpul sarcinii, mai ales dacă activitatea sexuală cu un partener creează disconfort.
De multe ori, se poate întâmpla ca orgasmul să fie însoțit de crampe ușoare, neregulate sau contracții Braxton-Hicks, iar dacă acestea nu dispar, devin dureroase și frecvente, este recomandat să contactați medicul imediat.
Masturbarea devine nesigură în unele cazuri întrucât orgasmul poate crește șansele de travaliu. Despre despre activitatea sexuală în sarcină am scris și mai mult în articolul Totul despre sex în timpul sarcinii.
În acea perioadă a lunii, se spune că femeile ar trebui să evite masturbarea. Fals! Unele femei au în timpul menstruației un libiodu crescut, iar plăcerea provocată prin masturbare poate fi una chiar mai intensă. De multe ori, masturbarea chiar ajută la reducerea simptomelor neplăcute, cum ar fi crampele menstruale dureroase sau stresul, datorită endorfinelor eliberate în timpul orgasmului.
Pentru crampe dureroase din acea magică perioadă a lunii avem și o soluție 100% naturală: plasturii menstruali care combat durerea prin căldură. Un singur plasture aplicat pe lenjeria intimă te protejează până la 8 ore de durerile care îți pun ziua pe pauză. Ai încredere în puterile tale, alege produsele hyperlink care vor să îți fie alături mai ales în momentele delicate și bucură-te de fiecare zi, fără compromisuri: produse 100% organice și 100% prietenoase cu natura și corpul tău.
Începând cu vârsta de 5-6 ani copiii au tendința să analizeze lumea, dar mai ales să se analizeze în amănunt. Asta include descoperirea aparatului sexual și, bineînțeles, ajung și să se joace cu acesta. Masturbarea la copiii poate lua diverse forme de la frecarea de alte obiecte la masarea zonei intime cu mâna, ce e important de reținut e că un copil nu asociază această activitate cu sexualitatea sau relațiile sexuale adulte decât mult mai târziu, în perioada de pubertate.
De cele mai multe ori masturbarea reprezintă o etapă normală în dezvoltarea copilului. Există totuşi unele cazuri când această activitate iese din limitele normalului şi ar trebui consultat un specialist. Atunci când…
activitatea devine compulsivă şi interferează cu alte activități normale
copilul nu poate fi ușor de distras de la masturbare
copilul simulează actul sexual cu un alt copil
apare orice tip de penetrare împreună cu un alt copil
masturbarea devine dureroasă și copilul manifestă simptome ale durerii
frecvenţa masturbării creşte în mod neaşteptat
copilul devine deosebit de nefericit sau trist
masturbarea este urmată de zgârieturi sau inflamaţii în zona genitală (copilul poate avea o infecție cu oxiuri sau o infecție a vezicii urinare)
În astfel de cazuri, nu ezitați să consultați un specialist pentru ajutor specializat.
Când spui masturbare, spui ai grijă de sănătatea zonei intime. Știm cât de neplăcut este să doară, să te usture, să simți orice fel de disconfort. Chiar avem un articol despre infecția urinară și e numai bun de citit pe principiul better safe than sorry. Right?
Deci, cum avem grijă de noi când ne masturbăm?
Multe mituri, multe probleme, hai să scăpăm de ele. Uite aici câteva din întrebările pe care știm că ți le-ai pus și răspunsul real de care aveai nevoie.
Nevoile corpului diferă de la persoană la persoană și de multe ori masturbarea reprezintă o alegere personală, nu o nevoie biologică.
Masturbarea în somn reprezintă mai mult decât “un vis umed” și este considerată de multe ori o afecțiune reală. În aceste cazuri se recomandă consultarea unui medic, deși nu există un medicament miraculos. Sugestiile de tratament vor fi de cele mai multe ori ședințele de terapie.
Masturbarea la femei poate dura mai mult decât cea la bărbați, din cauza faptului că sexul feminin atinge după mai mult timp orgasmul. Totuși, nu există o regulă și cu cât îți cunoști mai bine trupul cu atât mai ușor îți va fi să ajungi în punctul eliberator.
Creierul este cel mai erogen organ din corp, așa că lasă-ți imaginația să zboare. Poate vrei să urmărești un material pornografic care îți e pe plac sau alegi să aprinzi lumânări parfumate și să te mângâi în timp ce te privești în oglindă, oricum ar fi atmosfera pe care o creezi este foarte importantă dacă îți dorești să fie o experiență plăcută.
Trebuie să știi că medicii și psihologii sunt de acord că masturbarea este un comportament absolut normal și sănătos. Cu toate acestea sunt multe culturi și religii care îl cosideră un act “necurat” întrucât susțin că plăcerea ar trebui să ia altă formă sau că activitatea sexuală ar trebui să se desfășoare doar împreună cu un partener într-o relație conjugală.