Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Secrețiile vaginale vorbesc, știi să le asculți?

Femeile sunt diferite, scurgerile lor vaginale sunt diferite. Vaginul tău poate produce mai multe  sau mai puține secreții ca altele și cu siguranță de multe ori te-ai întrebat dacă culoarea sau consistența secrețiilor vaginale este normală sau dacă trebuie verificată.
Vaginul este un ecosistem dinamic, cu un echilibrul specific între bacterii, pH și umiditate. Acest echilibru este sensibil și poate fi ușor influențat de factori interni sau externi. Important pentru noi este să înțelegem mesajele pe care ni le transmite corpul și să acordăm secrețiilor vaginale atenția pe care o merită.

Ce inseamna scurgerile vaginale? Secretii Vaginale Albe / Maro / Galbene - Ce este normal?

Scurgerile vaginale sunt lichide secretate de glande minuscule din vagin și col uterin. Acest fluid se scurge din vagin în fiecare zi pentru a îndepărta celulele vechi și resturile, menținând vaginul și tractul reproducător curate și sănătoase.

Ce tipuri de secretii vaginale sunt normale? ➤ Tipuri de scurgeri vaginale ➤ Cauze & analize ➤ Secretii in sarcina ➤ Afla mai multe aici!

De cele mai multe ori, scurgerile vaginale sunt perfect normale. Cantitatea poate varia, la fel ca mirosul și culoarea, în funcție de perioada din ciclul menstrual. De exemplu, vor exista mai multe scurgeri atunci când ovulezi, alăptezi sau ești excitată sexual. Mirosul poate fi diferit și atunci când ești însărcinată sau ai neglijat igiena personală.

Niciuna dintre aceste schimbări nu este motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, dacă mirosul, culoarea sau consistența par cu mult diferite, dacă apar mâncărimi sau arsuri vaginale, este posibil să vorbim despre un dezechilibru bacterian cauzat de o infecție sau o altă afecțiune.

Tipuri de secretii (scurgeri) vaginale in functie de culoare

Există mai multe tipuri diferite de scurgeri vaginale. Clasificarea se face în funcție de culoare și consistență. Unele tipuri de secreții sunt perfect normale, în timp ce altele pot indica o afecțiune care necesită atenție medicală.

Scurgeri vaginale maronii / maro (sangerii)

Această culoare este normală pentru secrețiile vaginale atunci când apare în timpul sau imediat după menstruație. În cazul în care apare între menstre, poate fi un semn de instalare a sarcinii. Dacă vrei să știi și mai multe despre primele semne de sarcină, avem un articol pentru tine.

Ce tipuri de secretii vaginale sunt normale? ➤ Tipuri de scurgeri vaginale ➤ Cauze & analize ➤ Secretii in sarcina ➤ Afla mai multe aici!

Secretie vaginala alba / albicioasa

Dacă apar la începutul sau la sfârșitul ciclului menstrual, secrețiile vaginale albicioase sunt normale și este un semn al lubrifierii sănătoase.

Scurgere alba cremoasa fara miros

Atâta timp cât sunt lipsite de miros, nu își schimbă consistența și nu sunt însoțite de mâncărimi, usturime sau alte semne ale unei infecții, scurgerile albe sunt normale. Ele au în general o textură groasă, cremoasă și lipicioasă și nu constituie un motiv de îngrijorare.

Este posibil să observi o secreție albă inclusiv în timpul sarcinii. Aceasta se numește leucoree și ajută la menținerea unei flore intime sănătoase, susține echilibrul pH-ului și împiedică acumularea de bacterii dăunătoare. În trimestrul 2, astfel de secreții pot să apară zilnic, în cantitate cât într-o linguriță.

Totuși, dacă secrețiile devin abundente, fie că ești însărcinată sau nu, este bine să discuți cu medicul ginecolog pentru a verifica dacă totul este în regulă.

Secretie alba branzoasa fara miros

Știm, recunoști majoritatea infecțiilor după mirosul neplăcut al secrețiilor vaginale. Dar în cazul unor infecții fungice cum este și candidoza, mirosul nu este singurul indicator. Textura brânzoasă poate indica infecția cu Candida albicans chiar dacă nu ai secreții urât mirositoare sau de culoare galben-verzuie.

Probabilitatea unei infecții cu candida este și mai mare dacă secrețiile brânzoase sunt însoțite de simptome precum iritații în zona vaginală, mâncărimi sau usturime.

Într-adevăr, este posibil ca secrețiile albe brânzoase și lipsite de miros să fie un semn specific de sarcină și să nu reprezinte o problemă. Dar cel mai bine este să discuți imediat cu medicul dacă observi o astfel de modificare, pentru a elimina orice suspiciune.

Ce tipuri de secretii vaginale sunt normale? ➤ Tipuri de scurgeri vaginale ➤ Cauze & analize ➤ Secretii in sarcina ➤ Afla mai multe aici!

Cand devine secretia vaginala alba un semnal de alarma?

Totuși, dacă apar mâncărimi sau iritații, dacă mirosul e neobișnuit și consistența devine cremoasă, cu aspect brânzos, e cazul să consulți un medic. Astfel de simptome pot fi semne al infecției numită candidoză vaginală. Cu toate că numele pare de speriat, tot ce trebuie să știi de la tipuri de candidoză, la cum să te protejezi și, la nevoie, cum să te tratezi, găsești în articolul nostru

Secretie vaginala galbena / verzuie

Dacă secreția are o foarte ușoară nuanță galbenă, este posibil să nu indice o problemă. Acest lucru este mai ales probabil dacă momentul coincide cu o schimbare a dietei sau a suplimentelor alimentare.

Secreția care este o nuanță mai închisă de galben, verde-gălbui sau verde semnalează de obicei o infecție bacteriană sau cu transmitere sexuală. Consultați imediat un medic dacă scurgerile vaginale sunt groase, aglomerate sau au un miros urât.

Secretie galbena fara miros

Scurgerea galbenă este un tip de secreție despre vrei să discuți cu medicul specialist. Posibilitățile sunt multiple, și este ușor să confunzi o secreție galbenă sănătoasă cu una cauzată de infecții.

După ce vaginul tău se curăță și elimină secrețiile, contactul acestora cu aerul le poate schimba culoarea și de aceea tu ajungi să le vezi galbene. Dacă secrețiile sunt clare, fără miros, au doar o tentă ușoară de galben și nu ai alte simptome, ele pot fi normale.

Dar la fel de bine este posibil să fie un semn de infecție cu transmitere sexuală, boală inflamatorie pelvină, alte tipuri de infecții sau chiar un prim simptom de sarcină, așa că sunt necesare investigații suplimentare.

Scurgere galben-verzuie fara miros

Scurgerile galbene pot fi normale, și inclusiv dieta ta din ultimul timp îți poate schimba culoarea secrețiilor. Dar când apare în peisaj și o nuanță de verde, șansele sunt foarte mari ca o secreție galben-verzuie, chiar și fără miros, să indice prezența unei infecții. Culoarea verzuie este un răspuns inflamator natural al corpului la infecție.

În general, afecțiunile care cauzează o secreție verzuie sau de o nuanță închisă de galben sunt vaginoza bacteriană și bolile cu transmitere sexuală. Alte caracteristici după care îți dai seama că secrețiile verzui sunt cauzate de infecții sunt textura subțire sau spumoasă și prezența altor simptome inconfortabile (mâncărimi, iritații etc.).


Ce tipuri de secretii vaginale sunt normale? ➤ Tipuri de scurgeri vaginale ➤ Cauze & analize ➤ Secretii in sarcina ➤ Afla mai multe aici!

Scurgeri vaginale roz / secretie rozalie

Scurgeriile vaginale roz conțin de obicei sânge și sunt normale în momente precum: după naștere (reprezintă curățarea mucoasei uterine), în timpul ovulației sau înainte de menstruație (cunoscut sub numele de “spotting”). Această culoare roz poate apărea și în cazul unui început de sarcină sau când actul sexual nu a fost tocmai roz și a provocat mici iritații la nivelul vaginului. Dacă în schimb ești însărcinată și observi sângerări mai abundente, cel mai bine este să discuți cu medicul pentru a verifica dacă sunt normale sau dacă bebelușul tău este în pericol. Nu te panica, nu orice sângerare în sarcină este dăunătoare și ți-am povestit mai multe despre acest subiect AICI.


Ce tipuri de secretii vaginale sunt normale? ➤ Tipuri de scurgeri vaginale ➤ Cauze & analize ➤ Secretii in sarcina ➤ Afla mai multe aici!

Secretie vaginala neagra

Secreția vaginală neagră nu este de obicei sinonimă cu infecția, ci mai degrabă o alterare hormonală sau menstruală. Află mai multe despre cum se manifestă dereglările hormonale și ce le cauzează AICI. Culoarea neagră a scurgerii vaginale se poate datora celulelor pe care uterul nu le-a putut expulza în timpul ciclului menstrual anterior și apare de obicei chiar înainte sau imediat după menstruație. Uneori, această culoare mai poate fi cauzată de schimbarea contracepției hormonale.

Ce tipuri de secretii vaginale sunt normale? ➤ Tipuri de scurgeri vaginale ➤ Cauze & analize ➤ Secretii in sarcina ➤ Afla mai multe aici!

Scurgeri vaginale transparente / incolore

O secreție translucidă, apoasă, incoloră este perfect normală. Apare de obicei în orice moment al lunii și poate fi mai abundentă după activități fizice intense. Ca tu să profiți din plin de fiecare moment, la ENROUSH am creat tehnologia perfectă pentru o îngrijire intimă organică în fiecare zi, nu doar în timpul menstruației. Absorbantele zilnice, din 100% bumbac organic certificat, cu pH neutru și interior natural super-absorbant, sunt suportul tău de zi cu zi ca să uiți de griji și să ai mai mult timp pentru..tine! Le poți comanda aici acum sau te poți abona și avem grijă să primești pachetul cu exact ce ai nevoie, exact când ai nevoie.

Ce tipuri de secretii vaginale sunt normale? ➤ Tipuri de scurgeri vaginale ➤ Cauze & analize ➤ Secretii in sarcina ➤ Afla mai multe aici!

 

Tipuri de secretii vaginale in functie de consistenta

Pe lângă culoare, și consistența secrețiilor vaginale poate varia în funcție de mai mulți factori printre care schimbările hormonale sau apariția unor infecții. Să traducem pe înțelesul tuturor fiecare textură în parte.

Scurgeri vaginale abundente

Dacă nu apar și alte simptome asociate, scurgerile vaginale abundente nu reprezintă un motiv de îngrijorare.  În plus, secreția este normal să devină mai abundentă odată cu excitația sexuală și cu ovulația. De asemenea, utilizarea pilulelor contraceptive și stresul emoțional pot provoca dezechilibre.

Ce tipuri de secretii vaginale sunt normale? ➤ Tipuri de scurgeri vaginale ➤ Cauze & analize ➤ Secretii in sarcina ➤ Afla mai multe aici!


Secretie vaginala branzoasa

Orice secreție brânzoasă, mai ales asociată cu mâncărimi sau iritații sunt simptome ale unor scurgeri vaginale anormale. Cum poate fi vorba despre o infecție, recomandăm să consulți imediat un medic ginecolog.

Scurgeri / secretii vaginale apoase

Scurgerile vaginale apoase apar sub forma unui lichid limpede sau translucid. Aceste secreții semnalează eliminarea bacteriilor și a celulelor moarte din interiorul vaginului și sunt normale întrucât protejează tractul vaginal și urinar de infecții. Se poate să observi cel mai des astfel de scurgeri la ovulație, după exercițiu fizic intens sau în timpul excitării sexuale.

Ce tipuri de secretii vaginale sunt normale? ➤ Tipuri de scurgeri vaginale ➤ Cauze & analize ➤ Secretii in sarcina ➤ Afla mai multe aici!
 

Secretie vaginala gelatinoasa

Dacă scurgerile sunt albe transparente și gelatinoase, acestea indică o cantitate mare de estrogen, așa cum apare în perioada ovulației, dar poate apărea și după sau în timpul excitării sexuale. Dacă vorbim despre o secreției gelatinoasă transparentă în timpul sarcinii, acesta poate fi semnul dilatării cervixului (numit și col uterin).

Secretie vaginala lipicioasa

O secreție vaginală groasă și lipicioasă, de culoare alba, apărută între menstre este de multe ori un fenomen normal. Devine o problemă doar atunci când apar și simptome precum slăbiciune generală, cefalee, dureri lombare, caz în care trebuie să ceri părerea unui medic. 

O altă situație în care poate exista o problemă este dacă pe lângă aceste secreții observi spotting sau sângerări. Dacă se întâmplă frecvent, sunt abundente sau durează mai multe zile, sângerările intermenstruale nu sunt normale și necesită atenție medicală. Citește mai multe despre ce e și ce nu e normal la sângerările între menstruații AICI.

Secretie vaginala cremoasa

Scurgere albă cremoasă acționează ca o barieră pentru a proteja colul uterin de posibile infecții. Pe măsură ce se apropie ovulația, secrețiile vaginale albe se vor subția și vor devenii clare sau lăptoase. Această secreție reprezintă un semn de fertilitate.

Ce tipuri de secretii vaginale sunt normale? ➤ Tipuri de scurgeri vaginale ➤ Cauze & analize ➤ Secretii in sarcina ➤ Afla mai multe aici!


Secretii vaginale anormale - Cum le recunoastem?

Secreția vaginală normală este o modalitate sănătoasă a corpului de a se autocurăța și o metodă de protecție a vaginului. Așa cum am mai spus, variațiile culorii și ale consistenței reprezintă o normalitate, în timp ce mâncărimile, iritațiile sunt semne ale unei infecții.

O bună practică pentru sănătatea noastră ca femei este să păstrăm un jurnal unde putem trece toate schimbările care apar de-a lungul unui ciclu menstrual. Asta te va ajuta să ai grijă de corpul tău, iar în cazul în care apar schimbări, cauzele vor putea fi analizate concret, pe baza informațiilor păstrate de tine. How cool is that?
 

Scurgeri vaginale - Cauze

E bine de reținut că:

  •  Scurgerea vaginală este normală și variază de-a lungul ciclului menstrual.
  •  Secreția este normal să devină mai abundentă odată cu excitația sexuală și cu ovulația.
  • Stresul emotional și pilulele contraceptive pot determina dezechilibre ale secrețiilor vaginale.
  • Secreția vaginală anormală este cauzată, de obicei, de prezența unei infecții.

 Totuși, ce factori influențează apariția unei secreții vaginale?


Scurgeri vaginale cauzate ciclul menstrual

Scurgerile vaginale sunt un fenomen natural pe parcursul ciclului menstrual, care mențin echilibrul florei din vagin. Aceste secreții variază de cele mai multe ori în funcție de ziua ciclului:

  •  Zilele 1–5: La începutul ciclului, secreția este de obicei roșie sau sângeroasă, deoarece corpul elimină mucoasa uterului.
  •  Zilele 6-14: După o perioadă, se pot observa mai puține scurgeri vaginale decât de obicei. Pe măsură ce oul începe să se dezvolte și să se maturizeze, mucusul cervical va deveni tulbure și alb sau galben. Se poate simți lipicios.
  • Zilele 14–25: Cu câteva zile înainte de ovulație, mucusul va fi subțire și alunecos, asemănător cu consistența albușurilor de ou. După ovulație, mucusul va reveni să fie tulbure, alb sau galben și, eventual, lipicios.
  • Zilele 25–28: Mucusul cervical se va ușura și se va observa mai puțin înainte de a avea o nouă menstruație.
     


Secretii de la infectii vaginale & boli

Secreția vaginală anormală este cauzată de obicei de prezența unei infecții care, netratate, conduc la diverse boli. Despre câteva dintre ele vorbim și aici.

Infecții fungice

Infecțiile fungice cu drojdii se pot dezvolta relativ ușor în interiorul vaginului și produc schimbări precum secreții vaginale albe, de consistență brânzoasă, mâncărime, inflamație în jurul vaginului, senzație de arsură la urinare, durere în timpul actului sexual. 

Infecții cu transmitere sexuală

Trichmoniaza urogenitală este o infecție cu transmitere sexuală care afectează ambele sexe. La femei, pe lângă senzația de arsură, durere inclusiv la nivelul trompelor urinare și inflamație, secrețiile vaginale sunt anormale, de culoare galben-verzui și cu miros neplăcut. 

Există multe alte infecții cu transmitere sexuală care pot cauza scurgeri galbene sau scurgeri verzui, și avem un articol în care ți-am spus tot ce trebuie să știi despre bolile cu transmitere sexuală.

Infecții bacteriene

Vaginita bacteriana apare alături de candidoză, trichmoniază sau de infecțiile tractului urinar. Deși uneori organismul nu prezintă semne specifice, atunci când infecția avansează, secrețiile vaginale sunt omogene, de culoare galben-cenușie, cu miros neplăcut.

Gonoreea

Scurgerile vaginale anormale sunt unul dintre simptomele principale ale gonoreei în cazul femeilor. Acestea au o culoare galbenă sau verzuie deoarece adesea conțin puroi. Nuanța este tulbure sau opacă, și textura e apoasă sau foarte subțire. 

Gonoreea este cauzată de infecția cu bacteria Neisseria Gonorrhoeae și poate fi asimptomatică, sau se poate manifesta prin senzații de durere sau arsură la urinare, presiune abdominală, sângerări după contactul sexual sau modificări ale menstruației. Citește pe blogul nostru tot ce trebuie să știi despre ce este și cum se tratează gonoreea

Chlamydia

Bacteria Chlamydia trachomatis, transmisă prin contact sexual neprotejat, este cea care cauzează infecția care îi poartă numele. Chlamydia afectează cervixul, uterul, trompele uterine, dar și uretra, rectul, gâtul și ochii, iar scurgerile vaginale neobișnuite sunt unul dintre primele și cele mai evidente simptome.

Secrețiile cauzate de Chlamydia sunt însoțite de un miros neplăcut, și pot avea mai multe culori, de la alb și galben până la verde și gri. Piuria (sau puroiul în urină) este un alt simptom al infecției cu Chlamydia.

Secretii cauzate de menopauza

Menopauza este o nouă etapă în viața unei femei când apar transformări la nivelul întregului corp, inclusiv când vorbim despre scurgerile vaginale. O scădere a nivelului de estrogen face ca pereții vaginului să fie mai subțiri și mai uscați, ceea ce produce uscăciunea vaginală. În cazul în care apar secreții vaginale în exces se poate să te confrunți cu o infecție vaginală și recomandăm să mergi la un medic.

Secretii cauzate de igiena necorespunzatoare

Igiena necorspunzătoare poate influența semnificativ echilibrul zonei tale intime. Utilizarea unor produse care nu sunt de calitate, a unora cu parfum adăugat, precum și igiena deficitară la nivelul vulvei, toate sunt cauzele care pot duce la apariția unor scurgeri anormale. Medicii recomandă folosirea unor produse care respectă pH-ul zonei intime, cu ingrediente cât mai naturale.

Secretii vaginale cauzate de factori externi

Alți factori care influențează secrețiile vaginale includ:

  • Medicamentele (antibiotic, contraceptive nepotrivite)
  •  Irigațiile vaginale excesive
  • Dietele excesive
  •  Perioada sarcinii/alăptarea
  • Diabetul zaharat
  • Stresul
  • Viciile (alcoolul, fumatul)
  • Cancerul vaginal, cancerul ce col uterin
  • Utilizarea necorespunzătoare a tampoanelor


Scurgeri vaginale in sarcina

Scurgerea vaginală în timpul sarcinii experimentează multe schimbări. În această perioadă, scurgerea vaginală ar trebui sa fie clară sau albă și de obicei ușor lipicioasă, fără un miros neplăcut. În timpul sarcinii nivelul de estrogen și progesteron crește, deci și cantitatea de lichid vaginal va crește considerabil. 

Scurgerile vaginale anormale când ești însărcinată sunt mult mai probabile întrucât organismul prezintă o mai mare vulnerabilitate la infecții fungice și bacteriene.

Scurgerile în sarcină înseamnă ceva diferit, în funcție de culoare, consistență și miros. Le putem clasifica astfel:

  • Secrețiile albe în sarcină sunt cauzate de producția crescută de hormoni, inclusiv estrogen și progesteron, și sunt perfect normale.

  • Secrețiile albe brânzoase, fără miros sunt specifice sarcinii și nu semnalează probleme.

  • Secrețiile de culoare galbenă sau verzuie pot indica în timpul sarcinii o infecție dacă sunt însoțite de miros neplăcut sau disconfort.

  • Secrețiile maronii sau roșii închis pot fi cauzate de fluctuațiile hormonale, dar nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

  • Secrețiile de culoarea roșu aprins, dacă sunt abundente și însoțite de dureri pelviene, pot prevesti un avort spontan.

  • Screțiile mucoase din timpul sarcinii reprezintă acumulări de mucus care umplu colul uterin pentru a proteja copilul de infecții.

Factorii de risc

Principalul factor de risc pentru scurgerile vaginale anormale îl reprezintă infecțiile fungice, bacteriene sau cu transmitere sexuală. Vaginita și boala inflamatorie pelvină pot de asemenea să modifice aspectul și mirosul secrețiilor vaginale.

Persoanele cu cea mai mare predispoziție la scurgeri neobișnuite și miros neplăcut în zona intimă sunt cele care:

  • Au practici de igienă nerecomandate (ex: fac dușuri vaginale, nu schimbă la timp tamponul sau absorbantul, folosesc săpunuri parfumate și produse menstruale convenționale care pot conține chimicale toxice etc.)

  • Suferă de cancer cervical sau vaginal

  • Sunt însărcinate

  • Suferă de atrofie vaginală

  • Au contacte sexuale neprotejate sau mai mulți parteneri sexuali

Simptomele asociate - Ce sa faci daca observi secretii vaginale anormale?

Orice modificare de culoare, miros, densitate, mai ales dacă este completată și de alte simptome trebuie să vă determine să mergeți la un control medical. Simptomele care nu trebuie în niciun caz ignorate includ:

  • Febră

  • Durere în abdomen

  • Slăbire inexplicabilă

  • Oboseală

  • Urinare frecventă

  • Mâncărime, usturime, inflamații în zona intimă

Medicul specialist va putea pune un diagnostic corect după o discuție în care te va întreba despre istoricul medical, eventualele boli cu care te-ai confruntat sau te confrunți în prezent, tratamentele urmate, medicamentele pe care le-ați luat, precum și despre produsele de îngrijire intimă pe care le folosești.

Exista tratament pentru scurgerile vaginale?

Tratamentul fără prescripție medicală este, de obicei, prima opțiune de tratament. Acesta include, de obicei:

  • Pastile

  • Supozitoare vaginale

  • Cremă

Dacă simptomele nu dispar după aproximativ o săptămână sau dacă infecțiile sunt recurente, consultați medicul. Trebuie să reținem că multe boli cu transmitere sexuală nici măcar nu prezintă simptome, dar și că o infecție netratată poate duce la complicații serioase. Deci, e nevoie să fim precaute și să cerem întotdeauna părerea unui medic ginecolog.

Cât despre uscăciunea vaginală, ea nu apare doar la menopauză, ci este o reală problemă pentru multe  femei. Dacă vei citi articolul nostru Tot ce voiai să știi despre uscăciunea vaginală, vei înțelege mai bine cum funcționează vaginul tău, precum și cauzele acestei probleme.

Modalitati de preventie

Există multe tipuri de secreții vaginale, iar unele sunt normale, nu pot fi prevenite și nici nu este necesar. Secrețiile transparente sau albe, clare și fără miros, cu o textură lipicioasă sau gelatinoasă, pot fi pur și simplu un semn că vaginul se curăță, că ești însărcinată sau că îți începe/ți se termină menstruația.

Secrețiile galben-verzui cu texturi neobișnuite, miros neplăcut și însoțite de disconfort nu sunt normale, iar cea mai bună metodă să le previi este să eviți factorii de risc și cauzele. Astfel, este recomandat să:

Folosești o metodă de barieră pentru ca fiecare contact sexual să fie protejat.
Eviți dușurile vaginale și introducerea în vagin a oricărei substanțe ce poate modifica pH-ul natural.
Folosești îngrijire menstruală 100% organică precum absorbantele și tampoanele Enroush, care nu te irită și îți protejează echilibrul intim.
Eviți săpunurile, gelurile de duș sau deodorantele parfumate în zona intimă.
Cureți vulva zilnic, doar în exterior, cu apă și un gel intim natural sau șervețele intime cu pH neutru.
Schimbi întotdeauna hainele dacă ai transpirat (ex: după un antrenament) și să eviți hainele strâmte care pot facilita acumularea bacteriilor.
Porți lenjerie din bumbac și haine lejere, care lasă pielea să respire.

Intrebari frecvente

Ce analize se fac pentru secretiile vaginale?

Recoltarea produselor patologice se realizează în cabinetele de ginecologie, de către medicul specialist. Cu 48 de ore înainte de recoltare trebuie evitate contactele sexuale, dușul vaginal, tratamente/manevre intravaginale. Recoltarea se face în afara perioadei de menstruație lunară.

Un astfel de examen microbiologic se poate face în orice clinică care are cabinet ginecologic și laborator de analize medicale, iar prețurile încep de la 60 de lei și depind de clinica pe care o alegi.

Pot tratamentele naturiste sa rezolve problemele vaginale? 

Specialiștii au păreri împărțite cu privire la utilizarea anumitor alimente și suplimente pentru refacerea sau menținerea echilibrului zonei intime. Așa că, tratamentele naturiste pot fi o variantă doar în cazul în care medicul tău ginecolog îți recomandă specific așa ceva.

În schimb, cel mai important lucru de care poți avea grijă tu este să ai o igienă corespunzătoare.

Perioadele stresante pot cauza descarcari vaginale anormale?

Stresul sau perioadele care ne solicit emoțional pot să ne afecteze corpul în multe moduri, inclusiv provocând descărcări vaginale anormale.

Poate afecta deshidratarea secretiile vaginale?

În unele cazuri, femeile pot observa scurgeri vaginale mai groase atunci când sunt deshidratate.

Bibliografie:

1. Vaginal discharge - causes, diagnosis and treatment - https://www.bmj.com/content/328/7451/1306.full

2. Incidence of various causes of vaginal discharge among sexually active females in age group 20-40 years - https://ijdvl.com/incidence-of-various-causes-of-vaginal-discharge-among-sexually-active-females-in-age-group-20-40-years/

3. Vaginal discharge: common causes and management - https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0957584706000552

4. Vaginal discharge - https://www.mayoclinic.org/symptoms/vaginal-discharge/basics/causes/sym-20050825

5. Vaginal discharge - https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/4719-vaginal-discharge

6. Vaginal discharge - https://www.nhs.uk/conditions/vaginal-discharge/

7. Vaginal Discharge: Is It Normal? - https://www.webmd.com/women/vaginal-discharge-whats-abnormal

8. Everything You Need To Know About Vaginal Discharge - https://www.healthline.com/health/vaginal-discharge

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.