Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Cum poți fi mama surogat (purtatoare) în România

O mamă surogat este o femeie care își dă consimțământul, în baza unui contract aprobat de notar, să aibă o sarcină și să dea naștere unui copil pentru un alt cuplu, de cele mai multe ori infertil. După nașterea copilului ea va renunța în mod liber la orice drept parental. 

Mama surogat: ce inseamna si care este legislatia din Romania?

În multe țări (Spania, Olanda, Franța) această practică este strict interzisă de lege, în timp ce în altele (Belgia, Ucraina, Georgia) este permisă. Pe de altă parte, România se confruntă în prezent cu un deficit legislativ când vine vorba de această problemă.. Deși din 2012 au fost luate un set de măsuri pentru legalizarea surogatului, proiectul de lege nu a fost finalizat, iar Guvernul nu a oferit nicio soluție pentru această procedură.. Nu orice femeie poate deveni mamă surogat sau mamă beneficiar. Proiectul de lege privind surogatul, propus în 2012, prevede clar că o mamă surogat trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani, iar mama beneficiar trebuie să aibă o vârstă cuprinsă între 18 și maximum 47 de ani.

 

Ce inseamna mama surogat?  

Ce presupune surogatul? Prin definiție, mama surogat este acea persoană care poartă o sarcină și dă naștere unui copil ce urmează să fie crescut de alți părinți. În funcție de procedura folosită, copilul poate fi înrudit cu mama purtătoare sau poate avea doar ADN-ul părinților beneficiari. Indiferent de materialul genetic folosit, mama surogat este considerată ca fiind doar mamă purtătoare, iar ea renunță la drepturile sale parentale prin intermediul unui contract notarial. 

Ce este o mama surogat? ➤ Legislatia in Romania ➤ Procesul de surogat ➤ Indicatii & aspecte importante ➤ Afla mai multe aici!

De cele mai multe ori cuplurile apelează la această soluție, deoarece întâmpină probleme de reproducere, fie că vorbim despre sterilitate sau infertilitate sau sunt cupluri formate din persoane de același sex. 

Tipuri de mama surogat 

Există două tipuri diferite de mama surogat. Diferența constă în materialul genetic folosit și gradul de înrudire al copilului cu mama purtătoare. 

Ce este o mama surogat? ➤ Legislatia in Romania ➤ Procesul de surogat ➤ Indicatii & aspecte importante ➤ Afla mai multe aici!

Surogat traditional

O mama surogat tradițională donează propriul ovul și dă naștere unui copil pentru o persoană sau un cuplu. În cazul acesta, se folosește inseminare intrauterină (IUI) cu spermatozoizi de la tatăl beneficiar pentru a obține o sarcină viabilă. Se poate folosi și sperma unui donator extern în cazul în care vorbim de un copil purtat pentru un cuplu cu probleme de fertilitate sau un cuplu de același sex.

Surogat gestational

În cazul unei mame surogat gestaționale se utilizează un ovul care nu este al purtătoarei. Ovulul poate proveni fie de la mama intenționată, fie de la un donator. De asemenea, spermatozoizii pot proveni de la tatăl vizat sau de la un donator. Sarcina se realizează prin fertilizare in vitro (FIV).

Cine apeleaza la o mama surogat?

Există multe motive pentru care oamenii aleg să apeleze la această procedură. De cele mai multe ori acestea sunt legate de sterilitate sau infertilitate, dar există și cazuri în care motivul este unul diferit. Cel mai adesea se apelează la o mamă surogat atunci când:

  • Există probleme de sănătate care împiedică o femeie să rămână însărcinată sau să ducă o sarcină la termen.

  • Există probleme de infertilitate care împiedică cuplurile să rămână însărcinate sau să ducă o sarcină la termen. Un exemplu ar fi avorturile spontane recurente.

  • Cuplurile de același sex doresc să aibă copii. De cele mai multe ori această opțiune o folosesc cuplurile de bărbați.

Ce este o mama surogat? ➤ Legislatia in Romania ➤ Procesul de surogat ➤ Indicatii & aspecte importante ➤ Afla mai multe aici!

Cum se găsește o mama surogat?

Procesul de a găsi o mamă surogat nu este chiar ușor. Unele persoane au noroc să poată apela la un prieten sau un membru al familiei care este dispus să îi ajute. 

Altele apelează la agenții de maternitate surogat – acestea sunt adesea înființate în străinătate – pentru a găsi persoana potrivită. Agențiile efectuează mai multe screeninguri pentru a se asigura că potențialele candidate îndeplinesc criteriile asociate procesului. Cele care trec cu succes testul sunt comparate apoi cu lista de dorințe/nevoi ale părinților beneficiari pentru a alege varianta perfectă pentru aceștia.

Mama surogat in Romania - Ce prevede legea?

La nivelul Uniunii Europene, surogatul este o problemă spinoasă. Parlamentul European este de părere că este necesar să fie protejată demnitatea fiecărei ființe umane. Uniunea Europeană condamnă surogatul și o consideră o infracțiune universală care compromite integritatea fizică a femeilor și drepturile copilului, sporind exploatarea comercială a corpului lor și reducând persoana la nivel de marfă. De asemenea, UE respinge orice utilizare necorespunzătoare a corpului uman care implică exploatarea reproductivă pentru o simplă returnare economică sau de alt tip și solicită mai multe garanții pentru drepturile femeilor, în special pentru femeile vulnerabile care trăiesc în țările în curs de dezvoltare. Parlamentarii consideră că practica gestației pentru alții ar trebui abordată prin instrumente legislative internaționale pentru protecția drepturilor omului.

În România nu există niciun proiect de lege finalizat care să stabilească procedura legală din spatele procesului de surogat. Astfel, deși nu este ilegal să fii mamă surogat, procesul nu este nici ratificat juridic, făcând întregul traseu să fie neclar și anevoios. Din punct de vedere legal, este stipulat doar faptul că femeile singure și cuplurile infertile au dreptul să apeleze la serviciile unei mame surogat sau purtătoare.


Probleme legislative care pot aparea

După cum a menționat mai sus, există o serie de probleme legislative care pot apărea datorită faptului că surogatul nu este clar definit din punct de vedere legal. Unele dintre cele mai des întâlnite probleme sunt cele birocratice. De exemplu:

  • pe certificatul de naștere al copilului apare numele mamei purtătoare și al tatălui care a donat material genetic
  • doar după ce mama purtătoare renunță printr-un contract notarial la drepturile sale asupra copilului va putea mama beneficiar să adopte copilul
  • astfel se va emite un nou certificat de naștere pe numele părinților beneficiari

De asemenea, lipsa unei proceduri juridice clare poate duce și la apariția altor probleme. 

  • Mama purtătoare trebuie să predea copilul părinților beneficiari în 48 de ore și să întrerupă orice contact cu el, fiind astfel necesar să fie găsită o alternativă pentru alăptat. 

  • Există cazuri în care contractul notarial nu este suficient de bine redactat, dând astfel posibilitatea mamei surogat să se răzgândească dacă s-a atașat prea tare de copil de-a lungul celor 9 luni.

  • Din punct de vedere legal copilul născut prin această metodă este considerat adoptat chiar dacă materialul genetic folosit provine de la ambii părinți beneficiari.


Tari unde se accepta mama surogat

Din punct de vedere legal, surogatul este o problemă complexă în Europa. 

În anumite țări precum Austria, Germania, Franta, Norvegia, Suedia, Estonia el este total interzis. 

Alte țări precum Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Portugalia, Republica Ceha, Ucraina, Rusia, Belarus acceptă surogatul atât timp cât acesta nu este unul comercial. Cu toate acestea, s-a demonstrat că lipsa unei legislații puternice care să ratifice această procedură poate crea o adevărată industrie a mamelor surogat, cum se întâmplă de exemplu în Ucraina.

Grecia, Belgia, Spania și Finlanda nici nu interzic prin lege, dar nici nu reglementează această procedură.  

În afara Europei, țara cu cel mai bine ratificat sistem legal în privința surogatului sunt Statele Unite ale Americii.

Procedura mama surogat in Romania

Odată ce ați decis că doriți să găsiți o mamă surogat, procedura diferă în funcție de procesul ales.

În cazul mamelor surogat gestaționale, procesul arată cam așa:

  • Alegeți o mama surogat, de obicei printr-o agenție.

  • Mergeți la un notar și semnați un contract legal de surogat

  • Treceți prin procesul de extragere a ovulelor (dacă utilizați ouăle mamei beneficiare) sau obțineți ovule de la o donatoare. Creați embrioni folosind sperma tatălui dorit sau sperma donatorului.

  • Transferați embrionii la purtătorul gestațional (surogat) și apoi - dacă are succes din prima - monitorizați sarcina. Dacă nu funcționează, părinții vizați și mama surogat pot urma un alt ciclu FIV.

  • Copilul se naște, moment în care viitorii părinți obțin custodia legală deplină, așa cum este prevăzut în contractul notarial

Ce este o mama surogat? ➤ Legislatia in Romania ➤ Procesul de surogat ➤ Indicatii & aspecte importante ➤ Afla mai multe aici!
Pe de altă parte, mamele surogat tradiționale își donează și ovulele, așa că FIV nu este de obicei implicată în proces, acesta fiind puțin diferit.

  • Alegeți o mamă surogat. Aceasta poate fi și din rândul prietenilor sau a familiei

  • Mergeți la un notar și semnați un contract legal de surogat

  • Treceți prin procesul IUI folosind sperma tatălui beneficiar sau sperma donatorului.

  • Monitorizați sarcina sau, dacă primul ciclu nu funcționează, încercați din nou.

  • Se naște copilul. Este posibil ca mama surogat să fie nevoită să renunțe legal la drepturile părintești asupra copilului, iar părinții beneficiari ar putea fii nevoiți să finalizeze un proces de adopție, separat de orice contract legal stabilit în etapele anterioare ale procesului.

Conditii pentru a deveni o mama surogat

Nu oricine poate fi mamă surogat. Ideal, este bine să alegeți o persoană care îndeplinește următoarele criterii:

  • Are cel puțin 21 de ani

  • A născut deja cel puțin un copil sănătos, astfel încât să înțeleagă direct riscurile medicale ale sarcinii și problemele emoționale care pot surveni

  • A efectuat cu succes un screening psihologic pentru a descoperi orice probleme legate de renunțarea la copil după naștere

  • Nu consumă substanțe interzise sau alcool

  • Nu fumează

  • Ideal ar fi să:

    • fie căsătorită sau într-o relație stabilă

    • nu sufere de afecțiuni cronice care ar putea afecta sarcina precum diabet sau boli de inimă

    • nu urmeze niciun tratament pentru boli cronice care ar putea afecta sarcina

Ce este o mama surogat? ➤ Legislatia in Romania ➤ Procesul de surogat ➤ Indicatii & aspecte importante ➤ Afla mai multe aici!
 

Indicatii daca vrei sa devii mama surogat

Decizia de a deveni mama surogat nu este una ușoară așa că trebuie să ai în vedere o serie de factori dacă dorești să alegi această cale, indiferent de motivul tău. Fie că vrei să ajuți o persoană apropiată sau să faci o faptă bună pentru un străin, este important să reții că:

  • Va trebui să îndeplinești toate cerințele minime pentru a fi aleasă  - inclusiv cele privind vârsta, starea de sănătate, istoricul reproductiv și starea psihologică 

  • Va trebui să fii de acord să renunți la control în timpul sarcinii. Deși este corpul tău, ceea ce se întâmplă în timpul sarcinii nu depinde în totalitate de tine. Procesul poate implica teste sau analize pe care nu le-ai face de obicei, dar pe care părinții beneficiari ar putea dori să le facă.

  • De asemenea, va trebui să te gândești la procesul în sine. A rămâne însărcinată prin FIV necesită o serie de proceduri și medicamente. Este bine să ai în vedere cum te vei simți când iei hormoni și alte tipuri de medicamente pentru sistemul reproducător

Gândește-te că orice sarcină poate implica o serie de riscuri.

Cat costa o mama surogat? Detalii despre pret

În România, contractul de mamă surogat se încheie cu titlu gratuit. Proiectul legislativ creat pentru procedura de surogat prevedea că persoanele care încheie un astfel de contract cu scopul de a câștiga bani de pe urma lui pot fi pedepsite cu închisoarea de la 3 până la 7 ani. Cu toate acestea, deoarece legea nu a fost finalizată, există situații în care mamele surogat pot avea ca scop obținerea de profituri. 

Cu toate acestea, deși contractul se încheie cu titlu gratuit, mama surogat trebuie să primească bani de la viitorii părinți ai copilului pentru toate investigațiile și nevoile medicale legate de sarcină, pentru transport, cazare și masă. 

În unele țări din Europa și din afara ei, surogatul comercial este legal. De exemplu, în Statele Unite ale Americii costurile pentru o mamă surogat variază între $90,000 and $130,000.

Aspecte importante de avut in vedere

Când planificați maternitatea surogat, totul poate părea destul de simplu. Cu toate acestea, este important să rețineți că pot apărea oricând evenimente neașteptate

Este bine să aveți în vedere următoarele lucruri:

  • FIV sau IUI nu garantează dezvoltarea sarcinii din prima. Uneori, aceste proceduri nu funcționează la primele încercări sau chiar la cele ulterioare. Este posibil să aveți nevoie de mai multe cicluri pentru a ajunge la sarcină.

  • Chiar dacă mama surogat este perfect sănătoasă, avorturile spontane sunt posibile.

  • Ca și în cazul sarcinilor tradiționale există posibilitatea complicațiilor la sarcină atât pentru mama surogat cât și pentru copil

  • FIV și IUI pot duce de multe ori la sarcini multiple - pregătiți-vă pentru posibilitatea unor gemeni sau chiar a unor tripleți

  • Niciun screening psihologic nu poate garanta un comportament perfect al mamei surogat.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.