Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Ce sunt sângerările între menstruații și când ar trebui să-ți faci griji?

Întâlnită la aproximativ 13% dintre persoanele care au sau au avut menstruații, metroragia apare cel mai des la femeile peste 40 de ani. Dar ce este metroragia?

Deși poate fi o afecțiune ușoară care nu provoacă probleme, în unele cazuri, metroragia poate fi un simptom al unei afecțiuni serioase. Citește articolul nostru să afli totul despre cauze, simptome și tratament! 

Metroragie - Ce este & Cum se manifesta?

Specialiștii o descriu ca fiind o sângerare uterină anormală, în afara menstruației. Mai exact, este o sângerare similară cu cea din timpul menstruației însă nu face parte dintr-un ciclu menstrual. 

Dacă vezi pete de sânge în afara menstruației pentru prima oară, nu intra în panică! În primul rând, asigură-te că te protejezi de pete cu absorbante zilnice doar din bumbac organic 100%.

 TOT ce trebuie sa stii despre metroragie ➤ Cauze sangerari intre menstruatii ➤ Simptome metroragie ➤ Metode de tratament ➤ Afla mai multe aici!

Ce trebuie să știi este că această sângerare poate apărea din mai multe motive și pot fi scurgeri maronii sau roșii! Ca să fii sigură că e totul în regulă, îți recomandăm să consulți un medic. Dar hai să vedem care pot fi cauzele metroragiei. 

Diferenta intre sangerari si menstruatie

Principala diferență dintre metroragie și menstruație o constituie normalitatea. Menstruația este o funcție naturală, normală, care are loc cu regularitate la fiecare ciclu menstrual, adică la fiecare 26-30 de zile. Metroragia este o sângerare anormală, neregulată și care nu este asociată cu sângerările menstruale.

Practic în timpul sângerărilor intermenstruale (metroragia), sângele este eliminat din uter ca la menstruație – dar diferența este că acest tip de sângerare nu este o menstruație obișnuită.

Cauza este o altă diferență care stă la baza celor două tipuri de sângerări. Menstruația apare în urma ovulației, după ce ovarele eliberează un ovul ce provoacă îngroșarea mucoasei uterine. Dacă ovulul nu este fertilizat, această mucoasă este eliminată și provoacă sângerarea menstruală. Metroragia, pe de altă parte, poate fi provocată de multe alte cauze printre care avortul spontan, infecțiile genitale, leziunile în urma contactului sexual, anumite metode contraceptive, sângerările postpartum (sau lohiile, despre care am povestit totul AICI) și altele.

Alte diferențe importante între cele două tipuri de sângerare sunt legate de:

  • Regulatitate: menstruația are loc la fiecare 26-30 de zile; metroragia nu este regulată și nu se poate stabili un interval la care se repetă.

  • Durată: sângerările menstruale durează între 2 și 7 zile; sângerările anormale între menstruații pot dura mai puțin sau mai mult.

  • Fluxul: fluxul menstrual este diferit pentru fiecare femeie, dar o pierdere de aproximativ 30-50 ml de sânge la fiecare menstruație, cu sau fără cheaguri, este considerată normală. Dacă vrei să citești mai multe despre ce este și ce nu este normal când ai cheaguri la menstruație, vezi articolul nostru. Pe de altă parte, în cazul sângerărilor intermenstruale, poate fi vorba de sângerări mult mai abundente, sau de sângerări mult mai slabe.

Sangerari intre menstruatii maronii

Există mai multe motive pentru care poți să elimini sânge de culoare maronie între menstruații. Culoarea maro e de fapt un rezultat al oxidării. Sângerările vaginale de culoare roșie devin maronii dacă rămân mai mult timp în organism înainte să fie eliminate.

Când corpul tău produce prea puțin estrogen, este posibil ca mucoasa uterului să fie eliminată chiar și între menstruații. Iar dacă acest lucru durează mai mult, scurgerile pot deveni maro. Astfel de sângerări între menstruații maronii, sau spotting, pot avea loc chiar și la ovulație și în timpul sarcinii, fără să fie un motiv de îngrijorare. Ele doar indică faptul că sângele nu a fost eliminat imediat din corp.

Acest lucru se poate întâmpla și în urma unei infecții sau a unei sarcini ectopice, așa că este important să discuți cu medicul dacă spottingul este abundent sau persistă mult timp.

Metroragie - Simptome

Deși medicii nu au o definiție exactă a sângerărilor anormale, vaginale, metroragia este acea sângerare severă care îți poate afecta activitățile zilnice și starea fizică și psihică. Cum recunoști simptomele? Următoarele semne ar putea indica o metroragie: 

  • Sângerare abundentă și nevoia de a schimba tamponul sau absorbantul în fiecare oră, timp de mai multe ore 

  • Sângerările care durează mai mult de 8 zile - poate fi vorba și de menometroragie

  • Orice sângerare în afara menstruației

TOT ce trebuie sa stii despre metroragie ➤ Cauze sangerari intre menstruatii ➤ Simptome metroragie ➤ Metode de tratament ➤ Afla mai multe aici!

Cand trebuie sa mergi la doctor?

Deși este inofensivă de cele mai multe ori, metroragia poate fi un semn al unui cancer, așa cum am menționat mai sus. În plus, sângerarile uterine anormale pot fi semne ale unor afecțiuni care îți pot afecta fertilitatea. Așadar, e foarte important să consulți un medic dacă suferi de sângerări în afara menstruației sau dacă ai menstruații abundente și mai lungi de 8 zile.

Cauze Metroragie - De ce apar sangerari intre menstruatii?

Metroragia este cunoscută și sub numele de sângerare intermitentă sau sângerare de pătrundere. Pentru a ști dacă petele pe care le vezi pe absorbant reprezintă o metroragie, trebuie să știi care este intervalul de timp al ciclului tău menstrual și când apare menstruație – inclusiv cât timp durează. Pentru că menstra este diferită pentru fiecare femeie.

Există o varietate de motive pentru sângerările dintre menstruații!

Sangerari de la metode contraceptive

Sângerările între menstruații sunt frecvente în primele câteva luni de la începerea contracepției hormonale, cum ar fi:

  • pilula contraceptivă orală combinată

  • pilula contraceptivă numai cu progesteron

  • plasture contraceptiv 

  • implant sau injecție contraceptivă

  • dispozitivul intrauterin (DIU)

De asemenea, este posibil să sângerezi între menstruații dacă:

Sangerarea de implantare 

Metroragia poate apărea și sub forma unei sângerări de implantare. Aceasta este o sângerare în cantitate redusă, sunt cateva picaturi de sange intre menstruatii care pot să apară la 10-14 zile de la concepție. De ce apare? 

Nu e o regulă pentru toată lumea (doar o treime dintre femei au această sângerare), dar se întâmplă când ovulul fecundat se atașează de mucoasa uterului – ceea ce cauzează ruperea unor vase de sânge. Aceasta e normală și nu necesită tratament. Dacă te macină mai multe întrebări despre acest tip de sângerare, ți-am spus totul în articolul nostru de AICI.

Avortul spontan sau terminarea sarcinii

Complicațiile din timpul sarcinii pot provoca sângerări: așadar, metroragia poate fi și un efect al avortului spontan, dar și o sarcină ectopică îți poate provoca sângerări. O sarcină ectopică apare atunci când un ovul fertilizat se implantează în trompele uterine în loc de uter.

Însă așa cum am menționat mai devreme, petele pot să nu însemne că ai un avort spontan, ci pot fi de implantare. Cu toate acestea, dacă ești însărcinată și ai sângerări vaginale, îți recomandăm să te adresezi imediat medicului tău.

Sangerarea ca simptom al unei boli cu transmitere sexuala

Un alt motiv pentru care ar trebui să te adresezi unui medic este sângerarea vaginală între menstruații care poate indica o infecție sau o boală cu transmitere sexuală. O infecție poate provoca atât sângerări cât și inflamație, iar pe lângă afecțiunile transmise sexual mai poate avea cauze:

  • spălături vaginale

  • actul sexual

  • boala inflamatorie pelvină

Rani / Leziuni Vaginale

Uscăciunea vaginală sau rănirea vaginului - de exemplu, din cauza sexului cu penetrare pot fi de asemena cauze pentru metroragie. Citește mai multe despre uscăciunea vaginală și cum poate fi tratată aici: vezi articolul.

Cauze hormonale ale metroragiei

Estrogenul și progesteronul sunt cei doi hormoni care îți reglează ciclul. Spottingu-ul apare atunci când nivelul acestor hormoni nu mai este unul echilibrat, din diverse cauze:

  • ovare disfuncționale

  • probleme ale glandei tiroide

  • începerea sau întreruperea tratamentului cu pilule contraceptive

De asemenea, unele femei au metroragie în timpul ovulației, ca urmare a schimbărilor hormonale. Uneori, nivelul foarte ridicat al estrogenului poate cauza îngroșarea mucoasei uterine, ceea ce poate duce la creșterea pierderilor de sânge și a cheagurilor. 

Mai mult, nivelurile hormonale sunt adesea instabile în timpul perimenopauzei, ceea ce poate provoca menstruații neregulate, spotting și sângerări abundente. Perimenopauza este perioada care precede menopauza. Aceasta poate dura până la 10 ani, deoarece nivelurile hormonale din organism se schimbă.

Afectiuni care pot cauza metroragie

Mai multe afecțiuni ale organelor genitale feminine pot provoca metroragie. Printre ele, se numără

  • Endometrioza - despre care ți-am spus totul AICI

  • Adenomioza

  • Sindromul ovarelor polichistice

  • Polipi cervicali

  • Cancer de col uterin

Dacă ai între 25 și 64 de ani, este recomandat să faci un test de screening cervical în mod regulat, pentru a detecta orice modificări ale colului uterin. Consultă medicul în cazul sângerărilor neregulate, în special după actul sexual, pentru a elimina posibilitatea apariției unei afecțiuni precum cancerul:

  • de col uterin

  • vaginal

  • al trompelor uterine

  • ovarian

  • vulvar

  • endometrial

Factori de risc pentru sangerarile anormale 

Există mai mulți factori de risc pentru aparitia metroragiei, printre care cei mai comuni sunt:

  • Dezechilibrele hormonale

  • Anumite medicamente

  • Afecțiuni metabolice

  • Stres 

  • Inceperea menstruatiei mai târziu (adolescență)

  • Pre-menopauză 

  • Începutul menopauzei

TOT ce trebuie sa stii despre metroragie ➤ Cauze sangerari intre menstruatii ➤ Simptome metroragie ➤ Metode de tratament ➤ Afla mai multe aici!

Ce mai trebuie să știi este că sângerările vaginale anormale pot fi de mai multe feluri: 

  • Menoragia sau hipermenoreea – când ai o menstruație foarte abundentă

  • Metroragia – când sângerarea este în afara menstruației

  • Menometroragia – când ai și cicluri foarte abindente dar și sângerări în afara menstruației 

Diagnosticul metroragiei

Atunci când ai sângerări anormale, îți recomandăm să mergi la ginecolog. Medicul va face toate testele necesare și împreună veți descoperi care sunt cauzele metroragiei în cazul tău, iar în functie de rezultat, ginecologul îți va prescrie un tratament pentru a evita orice complicații. 

Cum să te pregătești pentru acest consult la ginecolog? Trebuie să știi că testele pot fi de sânge – pentru sarcină (căci câteva picături de sânge între menstruații pot fi printre primele semne de sarcină), un test Papanicolau (pentru a exclude cancerul), sau alte teste precum colposcopia sau biopsia.

Tratament Metroragie

Fiecare pacientă va primi un tratament personalizat, pentru că sunt mai multe tipuri de tratamente însă nu toate funcționează pentru toată lumea. Spre exemplu, poate să fie eficient un tratament hormonal. 

Posibilele tratamente recomandate sunt:

Terapia hormonală

Atunci când sângerările între menstruații sunt cauzate de anumite dezechilibre hormonale, medicul poate recomanda tratamente hormonale.

Printre acestea se regăsesc pilulele contraceptive, medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene, progestinul (administrat prin injectare sau prin montarea unui dispozitiv intrauterin) sau alte medicamente ce acționează asupra nivelului hormonal.

Tratamentul hormonal poate fi recomandat inclusiv pentru metroragia apărută în postmenopauză.

Chiuretaj

Dacă metroragia începe în urma unui avort spontan, sau dacă tratamentul hormonal nu funcționează, medicul poate recomanda o procedură de dilatare și chiuretaj. Același tratament poate fi oferit și femeilor în postmenopauză care se confruntă cu metroragia.

Procedura se efectuează sub anestezie și are ca scop îndepărtarea mucoasei uterine pentru a-i permite corpului să o înlocuiască cu un nou strat.

Tratarea altor afecțiuni

Deseori, sângerările vaginale dintre menstruații sunt provocate de fapt alte probleme de sănătate. În aceste cazuri, ele se vor opri de la sine după tratarea cauzelor reale.

Spre exemplu, pacientele care sângerează din cauza unei boli cu transmitere sexuală vor urma un tratament pentru infecția respectivă. Pacientele care au sângerări din cauza unor afecțiuni ce opresc coagularea sângelui sau din cauza unor probleme de tiroidă vor vizita medicul specialist și vor urma un tratament adecvat.

Schimbarea stilului de viață

Stresul cronic, antrenamentele excesive, probleme cu greutatea sau alimentația haotică și săracă în nutrienți pot fi de asemenea cauze ale sângerărilor intermenstruale temporare.

Schimbarea stilului de viață va fi prima măsură recomandată de medic în astfel de situații. Dacă nu sunt cauzate de alte afecțiuni, sângerările se vor opri de la sine odată cu începerea tehnicilor de gestionare a stresului, odihna suficientă sau colaborarea cu un nutriționist pentru îmbunătățirea alimentației și masei corporale.

Complicatii care pot aparea in cazul metroragiei netratate

Din păcate, metroragia nu vine fără complicații, în unele cazuri. Această sângerare anormală poate avea impact asupra sănătății tale, în special dacă este în exces – când poate provoca anemie (deficitul de celule roșii). Anemia, la rândul său, are ca simptome slăbiciune și oboseală cronică. Un semnal de alarmă este atunci când metroragia indică un tip de cancer sau al unei afecțiuni grave. Ca să eviți eventualele probleme de sănătate, consultă întotdeauna un medic, atunci când ai menstruații abundente sau sângerări anormale! 
Iar pentru spotting, folosește întotdeauna absorbante zilnice din bumbac 100% organic, pentru a proteja pielea și a menține pH-ul vulvei prin ingrediente naturale, fără chimicale sau plastic!

TOT ce trebuie sa stii despre metroragie ➤ Cauze sangerari intre menstruatii ➤ Simptome metroragie ➤ Metode de tratament ➤ Afla mai multe aici!

Prevenirea sangerarilor vaginale intre menstruatii

Sângerările vaginale intermenstruale nu pot fi prevenite. Ce poți face în schimb, este să previi anumite afecțiuni sau probleme de sănătate ce pot cauza sângerarea între menstre. Spre exemplu:

  • să ai grijă la alimentație și la greutatea corpului pentru a preveni sângerările intermenstruale cauzate de dezechilibre hormonale.

  • să mergi la medic pentru a trata și a ține sub control afecțiuni precum chisturi sau endometrioza, care pot cauza atât metroragie, cât și dureri de ovare și dureri menstruale puternice.

  • să eviți factorii de risc precum fumatul și alte obiceiuri nocive care pot crește șansele de cancer.

  • să te protejezi în timpul actului sexual pentru a reduce riscul de a contacta boli cu transmitere sexuală.

Bibliografie 

  1. Cleveland Clinic, “Abnormal uterine bleeding”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15428-uterine-bleeding-abnormal-uterine-bleeding

  2. VeryWell Health, “An Overview of Metrorrhagia”: https://www.verywellhealth.com/an-overview-of-metrorrhagia-4584380

  3. NIH, “Abnormal Vaginal Bleeding”, Capitolul 173: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK282/

  4. NHS, “Vaginal bleeding between periods or after sex”: https://www.nhs.uk/conditions/vaginal-bleeding-between-periods-or-after-sex/

  5. Mayo Clinic Health System, “Heavy, Intermenstrual or Irregular Bleeding”: https://www.mayoclinichealthsystem.org/locations/menomonie/services-and-treatments/obstetrics-and-gynecology/heavy-or-irregular-bleeding

  6. Healthline, “Vaginal Bleeding Between Periods”: https://www.healthline.com/health/vaginal-bleeding-between-periods

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.