Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

După cât timp îți dai seama că ești însărcinată - Află dacă ești însărcinată fără test!

Se spune că femeile știu când sunt însărcinate. Dar cum este posibil ca pur și simplu să știi? Știința ne spune că nu este doar intuiție, ci modul în care citești semnele timpurii ale sarcinii și le interpretezi corect.

Da, corpul tău îți poate comunica destul de devreme că urmează să devii mămică, iar unele simptome îți pot semnala o sarcină chiar și fără test. Află care sunt acestea, în cât timp și cum îți dai seama că ai rămas însărcinată după un contact.

În cât timp poți să rămâi însărcinată după contact

Sarcina nu începe întotdeauna chiar după un contact sexual neprotejat. Motivul principal este că fertilizarea ovulului, de cele mai multe ori, nu are loc imediat. Tocmai de aceea, momentul în care ovulul este fecundat se consideră data concepției, nu momentul în care a avut loc contactul.

Spermatozoizii pot supraviețui chiar și 5-7 zile în tractul tău reproductiv, de aici și posibilitatea să rămâi însărcinată chiar dacă actul sexual s-a întâmplat înainte de ovulație. Ca să estimezi corect cât timp este necesar pentru a rămâne însărcinată, mai întâi trebuie să cunoști etapele pe care le urmează organismul în acest proces.

Primul pas este ca spermatozoidul și ovulul să se unească, proces pe care îl numim fertilizare. După care embrionul format se va îndrepta către uter. Următoarea etapă are loc la nivelul uterului, unde ovulul fertilizat se va mișca și se va implanta în mucoasă. Abia când are loc această implantare putem spune oficial că sarcina a început.

Așadar, poate dura până la:

  • 5-7 zile până are loc fertilizarea (unirea spermatozoidului cu ovulul).

  • 3-4 zile până când ovulul fertilizat (embrionul) urcă înspre uter.

  • încă 3-4 zile până când ovulul reușește să se implanteze în mucoasa uterină.

Astfel că în final, poate dura până la 2-3 săptămâni până când are loc procesul de implantare. Acesta este de fapt momentul când se consideră că sarcina a început și se poate confirma oficial că ai rămas însărcinată.

Când apar primele semne de sarcină

Răspunsul diferă pentru fiecare persoană, căci fiecare sarcină este o experiență unică. Aceasta diferă de la femeie la femeie, și chiar de la o sarcină la alta.

Pentru unele femei, primele semne pot să apară în doar 1-2 săptămâni de la data concepției. Pentru altele, simptomele apar abia după câteva săptămâni de la data la care trebuia să apară menstruația. Există și cazuri când simptomele nu apar decât foarte târziu în sarcină.

Dacă ne uităm peste statistici, sunt studii potrivit cărora:

  • 89% dintre femei observă primele semne de sarcină în primele 8 săptămâni;

  • 71% observă simptomele în primele 6 săptămâni;

  • 59% le observă mai devreme, încă din primele 5-6 săptămâni.

Dupa cat timp apar primele semne ale sarcinii ➤ Cum stii ca esti insarcinata ➤ Cand trebuie sa faci testul de sarcina & sa mergi la medic ➤ Afla aici!

Semne și simptome - Sarcina pe săptămâni

Experiența fiecărei femei este diferită cu fiecare sarcină. Simptomele pot să fie clare încă din primele săptămâni, sau pot să nu apară până foarte târziu în sarcină. Dar cu siguranță că sângerarea de implantare și lipsa unei menstruații sunt primele lucruri pe care le vei observa și îți vor indica o sarcină. Ele pot fi însoțite și de alte semne timpurii.

Printre cele mai frecvente simptome la începutul sarcinii se regăsesc:

  • Lipsa menstruației și sângerarea de implantare: nu apare sângele menstrual, însă este posibil să apară o sângerare ușoară sau spotting când ovulul se implantează în uter.

  • Scurgeri vaginale timpurii: pot fi secreții cu textură lăptoasă sau ca albușul de ou, care apar imediat după ce spermatozoidul fertilizează ovulul, din cauză că nivelul hormonal se modifică și pereții vaginali se îngroașă. Aceste scurgeri pot continua pe toată perioada sarcinii și sunt normale (mai puțin când sunt însoțite de miros neplăcut sau mâncărimi, căci atunci indică o infecție și necesită tratament). Protejează-ți lenjeria și hainele de aceste scurgeri folosind doar produse de îngrijire intimă 100% organică făcute fără chimicale toxice, care nu îți modifică pH-ul intim și nu irită pielea.

  • Schimbări la nivelul sânilor: sânii pot deveni sensibili la atingere sau dureroși, se pot umfla, iar culoarea se poate închide la nivelul sfârcurilor.

  • Oboseală: poate fi însoțită de stări de amețeală și leșin. Te simți obosită din cauza schimbărilor hormonale, dar și pentru că organismul tău produce mai mult sânge, iar nivelurile de glucoză și presiune sangvină scad.

  • Grețuri: grețuri matinale, stări de vomă, pofte alimentare sau repulsie față de anumite alimente sau mirosuri

  • Alte simptome obișnuite: nevoia frecventă de urinare, constipație, dureri de cap și de spate, nas înfundat, gust metalic în gură, balonare, acnee sau iritații ale pielii.

Ca să ai o imagine de ansamblu cât mai clară, ți-am pregătit mai jos un tabel în care poți urmări la ce simptome te poți aștepta și în care săptămână de sarcină. Este doar o trecere rapidă în revistă, căci în corpul tău au loc o mulțime de alte schimbări: fizice, hormonale, emoționale.

Dacă vrei să afli mai multe despre acest aspect, am vorbit într-un articol separat despre tot ce se întâmplă în sarcină pe săptămâni, unde poți vedea cum evoluează bebelușul (și cum ți se schimbă corpul) de la săptămâna 1 și până la naștere.

Dupa cat timp apar primele semne ale sarcinii ➤ Cum stii ca esti insarcinata ➤ Cand trebuie sa faci testul de sarcina & sa mergi la medic ➤ Afla aici!

Simptome

Perioada

Sângerarea de implantare

6-12 zile de la fertilizare

Scurgeri vaginale albicioase

6-12 zile, imediat după fertilizare

Lipsa menstruației

Săptămânile 1-2 de sarcină

Modificări la nivelul sânilor

Săptămânile 3-4

Oboseală și nevoia frecventă de urinare

Săptămâna 3, pot persista până în trimestrul 2 de sarcină și pot reveni în trimestrul 3

Grețuri matinale, pofte alimentare sau repulsie față de anumite alimente

Săptămâna 3, pot persista pe perioada sarcinii până în săptămânile 13-14

Presiune abdominală

Săptămâna 4

Arsuri stomacale sau greață

Săptămânile 6-8

Constipație și secreții vaginale excesive

Săptămânile 8-9

Vene vizibile, sarcină vizibilă și amețeală

Săptămâna 10

Balonare constantă

Săptămâna 11

Ameliorarea simptomelor din primele 3 săptămâni

Săptămânile 12-14

Gingii sensibile, roșii sau inflamate

Săptămâna 15

Crampe la nivelul picioarelor și spasme dureroase

Săptămâna 19

Vergeturi pe abdomen, fese, coapse, sâni și șolduri

Săptămâna 21

Amorțeală la nivelul degetelor și încheieturilor

Săptămâna 24

Hemoroizi

Săptămâna 25

Insomnie

Săptămâna 26

Sensibilitate, iritații sau erupții la nivelul pielii

Săptămâna 28

Contracții neregulate la nivelul uterului

Săptămâna 32

Revenirea unor simptome din trimestrul 1 (arsuri la stomac, sensibilitatea sânilor, oboseală)

Săptămâna 34

Incontinența urinară sau nevoia frecventă de urinare

Săptămâna 35

Contracții tot mai puternice, până la travaliu

Începând cu săptămâna 39

Dupa cat timp apar primele semne ale sarcinii ➤ Cum stii ca esti insarcinata ➤ Cand trebuie sa faci testul de sarcina & sa mergi la medic ➤ Afla aici!

Ce simptome ai când ești însărcinată primele zile - Află dacă ești însărcinată fără test

Contrar a ceea ce cred multe persoane, nu poți simți că ești însărcinată imediat după contact. Lipsa menstruației și sângerarea de implantare sunt primele semne de sarcină, și acestea apar abia după 1-2 săptămâni. Nu poți avea certitudinea că ești însărcinată în doar câteva zile fără test (nici măcar cu un test), iar simptomele confundate cu sarcina pot avea o cu totul altă cauză.

Așadar stările de greață, amețeala, oboseala sau scurgerile vaginale neobișnuite imediat după un contact sexual NU trebuie interpretate ca simptome de sarcină. Chiar din contră, în lipsa unei sarcini, acestea pot fi semne ale sindromului premenstrual sau ale unei infecții la nivelul tractului vaginal.

Majoritatea persoanelor pot simți sarcina abia la o săptămână după fertilizare (care nu are loc în același timp cu actul sexual, ci la 5-7 zile ulterior). Cele mai obișnuite semne sunt, cum spuneam și mai sus:

  • Lipsa menstruației

  • Balonare sau crampe abdominale

  • Urinare frecventă

  • Grețuri și oboseală

  • Sensibilitatea sânilor

  • Schimbări de dispoziție

Poți citi AICI articolul în care am povestit mai multe despre cum știi că ești însărcinată.

Dar există și persoane care au o sarcină fără simptome, și care nu prezintă semnele obișnuite. Acest lucru poate indica o afecțiune cum este sindromul ovarelor polichistice sau sarcina extrauterină, și este necesar un consult pentru a preveni complicațiile viitoare.

Cu toate că semnele te pot ajuta să intuiești o posibilă sarcină, cea mai eficientă modalitate de a o confirma este cu ajutorul testelor. Testele îți vor spune dacă ești într-adevăr însărcinată, sau sunt doar simptomele sindromului premenstrual.

După cât timp îți dai seama că ești însărcinată cu ajutorul testelor de sarcină

Sunt două lucruri simple care îți explică după cât timp poți face un test de sarcină pentru a afla dacă ești însărcinată: cum funcționează aceste teste, și cum funcționează corpul tău.

Testele de sarcină funcționează pe baza detectării nivelului de de HCG (gonadotropina corionică umană). Acesta este cunoscut și ca hormonul sarcinii, deoarece placenta este cea care îl produce în timpul unei sarcini, cu rolul de a susține dezvoltarea fătului.

În corpul tău, nivelul de HCG poate fi detectat în urină și în sânge, la aproximativ 10-11 zile de la data concepției, respectiv de când a avut loc fertilizarea. Testele detectează o sarcină doar în momentul în care nivelul de HCG este suficient de ridicat.

De aceea se recomandă să aștepți în jur de o săptămână de la întârzierea menstruației înainte să faci un test, acordându-i suficient timp placentei să-și facă treaba pentru a te asigura că primești un rezultat corect.

Astăzi, există și teste cu acuratețe ridicată. Acestea pot detecta chiar și cantități mici de HCG în urină, până și cu câteva zile înainte de ziua la care trebuia să-ți vină menstruația.

Așadar, folosite corect, testele de sarcină au o acuratețe de aproape 99%. În cazul în care faci testul prea devreme, există posibilitatea ca nivelul de HCG să nu fie încă detectabil. În această situație, chiar dacă ești de fapt însărcinată, poți obține un rezultat fals negativ.

Cum se face testul de sarcină și tipuri de teste de sarcină

Poți face testul de sarcină singură, acasă, în liniștea și intimitatea propriei locuințe (test de urină). Sau îl poți face la medicul specialist (test de sânge sau ecografie). În cazul testelor de sânge, au cea mai mare acuratețe și pot detecta hormonul sarcinii în numai 6-8 zile de la concepție. De obicei este recomandată repetarea testului după 48 de ore pentru certitudine.

În ceea ce privește testul de sarcină acasă, modul în care acesta măsoară nivelul de HCG depinde de tipul testului. Printre cele mai ușor de folosit teste de sarcină acasă sunt cele de tip:

  • bandă

  • stilou

  • casetă

  • digital

  • ultrasensibil (detectează sarcina cu 5 zile înainte de data la care ar trebui să-ți vină menstruația)

După testare va trebui să aștepți câteva minute, după care numărul de liniuțe roșii sau roz de pe test îți vor indica dacă ești sau nu însărcinată, în funcție de concentrația detectată de HCG.

Dacă îți dorești să faci un test, am povestit într-un alt articol totul despre testele de sarcină. Acolo îți spunem mai multe despre toate tipurile de teste, cum să le faci, dar și cum să le interpretezi: căci unele nu îți spun doar dacă ești sau nu însărcinată, ci îți indică și săptămâna în care te afli.

 După cât timp îți dai seama că ești însărcinată dacă faci ecografie

Ecografia reprezintă mai mult o metodă de investigație și de monitorizare a sarcinii decât de detectare. Cu ajutorul ecografiei, medicul urmărește dezvoltarea fătului și dacă există semne anormale sau complicații. Ecografia nu detectează nivelul de HCG din organism.

Așadar sarcina se vede la ecografie abia în cea de-a 6-a săptămână, când poate fi urmărit embrionul și sarcina este confirmată. Este posibil să îi auzi bătăile inimii încă de pe atunci, sau să aștepți până când embrionul devine făt în perioada celei de-a opta săptămâni.

Cum îți dai seama că ești însărcinată dacă ai o sarcină fără simptome

Așa cum îți spuneam și mai sus, nu este neobișnuit ca sarcina să decurgă fără simptome, mai ales în primul trimestru. Există persoane care nu se simt diferit și nu știu că sunt însărcinate decât când sarcina începe să fie vizibilă (mai ales dacă a existat o sângerare de implantare care a fost confundată cu menstruația).

În cazul în care nu ai simptome, testele de sarcină sau analizele cu ajutorul medicilor sunt singurele modalități prin care poți confirma că urmează să devii mămică.

Dacă rezultatul testului este pozitiv, cel mai probabil ești însărcinată chiar dacă simptomele sunt absente. Iar dacă ecografia confirmă acest lucru, nu mai există niciun dubiu.

 Afecțiuni cu simptome similare, cu care poate fi confundată sarcina

Dacă, în schimb, rezultatul testelor este negativ și sarcina nu se confirmă, există o mulțime de alte afecțiuni care au simptome asemănătoare și pe care le poți confunda cu o sarcină. Cele mai frecvente sunt:

  • Ciclul menstrual: sindromul premenstrual are simptome similare cum sunt sensibilitatea la nivelul sânilor, oboseala, amețeala, crampele, îngroșarea secrețiilor vaginale, schimbările de dispoziție, greața, durerile de cap etc.

  • Spotting: înainte sau după menstruație, din cauza unei infecții sau a unor leziuni în urma actului sexual, sau de la schimbarea pilulelor contraceptive; poate fi confundat cu sângerarea de implantare.

  • Infecții ale tractului urinar: pot cauza nevoia de urinare frecventă.

  • Diabet: la fel, poate provoca nevoia frecventă de a urina.

  • Stres sau oboseală cronică: pot provoca durerile de cap.

  • Deshidratare sau consum ridicat de cofeină: alte cauze frecvente pentru durerile de cap.

  • Depresie, anxietate sau dietă săracă în nutrienți: pot cauza pofte alimentare sau repulsia față de diverse alimente.

  • Tulburări hormonale: pot fi cauza schimbării culorii sfârcurilor.

  • Cancer sau tumori: pot cauza absența menstruației.

În toate aceste situații, un test de sarcină va confirma faptul că nu ești însărcinată. Căci deși semnele sunt similare, hormonul HCG este secretat de către placentă doar în timpul unei sarcini reale.

Afecțiuni care îți pot afecta menstruația și îți pot deregla ciclul menstrual

Dacă testele de sarcină ți-au confirmat că lipsa menstruației nu are la bază o sarcină, este important să investighezi mai departe acest aspect. Dereglarea ciclului menstrual poate avea consecințe negative asupra organismului, inclusiv dificultatea de a rămâne însărcinată pe viitor.

Așadar cu excepția cazului în care te afli în perimenopauză, uite afecțiunile care provoacă cel mai frecvent dereglarea ciclului menstrual:

  • Sindromul ovarelor polichistice: este o tulburare endocrină din cauza cărora menstruațiile apar la intervale mai mari de 35 de zile sau nu apar deloc, și este principala cauză a infertilității femeilor. Citește pe blogul nostru ce trebuie să știi despre sindromul ovarelor polichistice.

  • Fibroamele uterine: sunt mici formațiuni care apar la nivelul uterului; pot fi asimptomatice, sau pot pune presiune pe uter, cauzând dureri și menstruații lungi cu sângerări abundente.

  • Tulburările de alimentație: pot duce la dezechilibre hormonale care la rândul lor afectează ciclul menstrual.

  • Cancerul ovarian: poate cauza balonare, dureri pelvine și abdominale, urinări frecvente și sângerări abundente sau neregulate la menstruație.

  • Tulburări tiroidiene: un nivel prea scăzut sau prea ridicat de hormoni tiroidieni poate constitui cauza unor menstruații prea scurte sau prea lungi și abundente. Este totodată o cauză principală a ciclului neregulat și a amenoreei (absența menstruației pentru mai multe luni).

  • Pseudocieza: cunoscută și sub denumirea de “sarcină imaginară”, este o afecțiune prin care toate semnele sarcinii sunt prezente, cu excepția fătului. Cauza cea mai frecventă este de natură psihologică, când o persoană își dorește sarcina atât de mult încât își induce toate stările și semnele specifice. Din cauza nivelului ridicat de stres, este posibil ca inclusiv menstruația să lipsească.

 Când ar trebui să faci testul de sarcină după primele semne

Așa cum îți spuneam și mai sus, dacă faci testul de sarcină prea devreme este posibil să obții un rezultat fals negativ. Momentul ideal să efectuezi testul depinde cel mai mult de tipul testului.

Testele de sânge pot detecta sarcina în doar 6-8 zile de la concepție, dar pe acestea nu le poți face singură în confortul propriei locuințe.

Pentru testele de urină făcute acasă, se recomandă să aștepți câteva zile de la întârzierea menstruației. Astfel încât hormonul sarcinii să fie suficient de ridicat la momentul testării pentru a fi detectat.

Totuși, există și teste ultrasensibile care pot detecta hormonul sarcinii cu 5 zile înainte de data la care ar fi trebuit să-ți începi menstruația, sau chiar și la numai 8 zile de la concepție. Dacă îți dorești să faci testul atât de devreme, va trebui să cauți exact aceste teste specifice, căci nu toate au o acuratețe atât de mare.

Un alt lucru de care merită să ții cont este concentrația de HCG, care în urină este mai mare dimineața, prima dată când folosești toaleta. Este recomandat să faci testul de dimineață, mai ales dacă îl faci timpuriu.

Când ar trebui să mergi la medic după primele semne ale sarcinii

Dacă menstruația lipsește și testul este pozitiv, fă o programare la  medicul ginecolog imediat ce confirmi sarcina. Este foarte important ca evoluția bebelușului să fie supravegheată încă din primele stadii, pentru a evita orice complicație viitoare și ca totul să decurgă fără probleme până la naștere.

Cum se face testul de sarcină acasă

Testele de sarcină pentru acasă sunt cele care detectează hormonul HCG în urină. Toate sunt asemănătoare, dar pașii pe care trebuie să îi urmezi sunt diferiți în funcție de tipul testului.

Nu trebuie să te îngrijorezi, toate instrucțiunile sunt întotdeauna trecute pe ambalajul testului. Așa că tot ce trebuie să faci este să urmezi pașii de acolo:

  • În cazul testului de tip stilou, acesta trebuie ținut sub jetul de urină.

  • La testele de tip bandă, urina trebuie colectată într-un recipient și banda de test se va introduce în lichid.

  • Și la testele de tip casetă trebuie să colectezi urina, doar că aici vei folosi o pipetă pentru a colecta o mostră și a o pune pe un recipient special.

Unele teste îți confirmă sarcina folosind simbolurile + și -, altele 1 sau 2 liniuțe, iar altele îți indică inclusiv săptămâna de sarcină.

Fiecare test are nevoie de o anumită perioadă de timp înainte de a fi citit, de regulă 5 sau 10 minute, după care va trebui să interpretezi rezultatul (tot conform instrucțiunilor). Orice modificare are loc după această perioadă nu mai este validă.

Cum funcționează testul de sarcină

Toate testele de sarcină funcționează pe baza detectării hormonului HCG, așa cum ți-am explicat mai sus. Acestea conțin o substanță reactivă, care se va colora diferit în funcție de concentrația de HCG din urină, în câteva minute.

 Întrebări frecvente privind primele semne că ești însărcinată

Știm că uneori cauți răspunsuri rapide, mai ales când este vorba despre un subiect care te face atât de nerăbdătoare cum este o posibilă sarcină. Așa că ți-am pregătit mai jos răspunsuri concise la cele mai frecvente întrebări despre primele semne ale sarcinii. 

 În cât timp un test de sarcină va fi pozitiv?

Dacă ești însărcinată, testele de urină pot detecta hormonul sarcinii în funcție de nivelul lor de acuratețe. Există teste ce indică un rezultat pozitiv încă de la 8 zile de la concepție. Dar pentru testele obișnuite, se recomandă să aștepți până la data când trebuia să-ți începi menstruația sau cel puțin 5 zile înainte, astfel încât nivelul de HCG să fie suficient de ridicat pentru a fi detectat.

Odată ce efectuezi testul, în cazul unui rezultat pozitiv, acesta va fi vizibil imediat după expirarea timpului de 5 sau 10 minute (conform instrucțiunilor de pe ambalaj).

Poate fi detectată sarcina după 5 zile sau 2 săptămâni?

Există teste ultrasensibile care au o acuratețe foarte ridicată și pot detecta sarcina chiar și după 8 zile de la concepție. La fel o pot face și testele de sânge. De regulă, se recomandă repetarea testului după 48 de ore pentru confirmarea rezultatelor.

Cât de precise sunt testele de sarcină acasă?

Atunci când sunt făcute corect, testele de sarcină acasă au o precizie de 97% până la aproape 99%. Cu cât nivelul de concentrație de HCG din urină este mai mare, cu atât testele vor detecta mai ușor sarcina.

Aș putea avea simptomele unei sarcini timpurii și să nu fiu însărcinată?

Da, există numeroase afecțiuni care pot cauza schimbări hormonale și simptome asemănătoare sarcinii fără să fii, de fapt însărcinată. Inclusiv sindromul premenstrual are simptome similare: greață, amețeală, dureri de cap, crampe, schimbări de dispoziție și apetit, balonare etc. Alte afecțiuni pot fi infecțiile urinare, diabetul, stresul cronic, depresia, anxietatea și chiar sarcina imaginară.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Ce-ar fi să primești sfaturi utile legate de menstruație plus un
DISCOUNT DE 10% pe care să îl folosești la prima ta comandă?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.