Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Totul despre prima menstruație (menarha) - Ce este, când apare și ce trebuie să faci

Prima ta menstruație este o experiență memorabilă, care îți spune că organismul tău e pregătit pentru o sarcină și pe care cu siguranță ți-o vei aminti mult timp. Dar când îți vine prima menstruație? Cât durează și cât sânge vei pierde? Și cum se folosește un absorbant sau un tampon?

Știm că nu întotdeauna ai cu cine să vorbești despre aceste lucruri. Din păcate încă este un subiect inconfortabil, învăluit în mituri și dezinformare, despre care se vorbește în șoaptă și cu ezitare. Nu trebuie să fie așa! Nu este nimic tabu sau de ascuns despre ciclul menstrual, și astăzi vorbim fără perdea despre tot ce trebuie să știi legat de prima ta menstruație. Află la ce să te aștepți de la prima sângerare, ce se întâmplă în corpul tău în timpul unui ciclu menstrual și multe alte lucruri utile.

Ce este prima menstruație (menarha)

Purtând denumirea medicală de menarhă, prima menstruație reprezintă începutul ciclului tău menstrual și înseamnă că sistemul tău reproductiv este gata să conceapă un copil. Este o funcție naturală pe care o au toate femeile cu un sistem reproducător sănătos.

Vârsta la care apare prima sângerare, cum te simți înainte și în timpul primei menstruații, și contextul în care se întâmplă, toate sunt diferite pentru fiecare dintre noi.

Ce au în comun toate aceste situații este că debutul ciclului menstrual ne arată că sistemul reproductiv funcționează așa cum trebuie și că este pregătit pentru o viitoare sarcină. Și mai este încă un lucru în comun: prima menstruație este aproape întotdeauna memorabilă. Foarte multe femei își vor aminti prima lor menstruație pentru toată viața.

Tocmai de aceea este foarte important să fii pregătită. Cu cât știi mai puține și este mai neașteptată,  prima menstruație poate fi o surpriză neplăcută și poate produce confuzie, șoc, rușine sau chiar teamă.

Pe măsură ce înțelegi ce se întâmplă în corpul tău, că menstruația este o funcție perfect normală și că poate fi o experiență liniștită, evenimentul va fi unul previzibil și nu te va marca în mod negativ. Suntem aici să vorbim despre toate aceste lucruri.

Ce este & cand apare prima menstruatie ➤ Cat dureaza prima menstruatie ➤ Absorbante pentru prima menstruatie ➤ Mituri despre prima menstruatie

Când apare prima menstruație

Nu există un răspuns universal pentru această întrebare. Menstruația debutează diferit pentru fiecare femeie, în funcție de ritmul de dezvoltare al propriului corp în timpul pubertății. Menarha poate să apară oricând în adolescență, în principiu la o vârstă cuprinsă între 10 și 16 ani.

Conform statisticilor, până la vârsta de 15 ani, 98% dintre fete își încep menstruația. Majoritatea adolescentelor au prima menstruație între 12 ani și 13 ani, dar la fel de normal poate fi să îți începi ciclul menstrual la 10 sau la 14 ani. Nu este o regulă, iar pentru o fată care se dezvoltă rapid, prima menstruație poate începe chiar și la 9 ani.

Totuși, prima ta menstruație nu va fi o surpriză absolută. Înainte și pe lângă prima sângerare, vor avea loc o mulțime de alte schimbări în corpul tău care îți pot indica faptul că urmează să-ți începi ciclul. Despre aceste semnale îți vom spune puțin mai jos, când vorbim despre cum îți poți da seama dacă vine în curând prima menstruație.

Semnele și simptomele primei menstruații

Sângele menstrual este cel mai vizibil și clar semn al primei menstruații. Este natural și nu înseamnă că te-ai rănit sau că există o problemă, ci doar că organismul tău funcționează normal. Uite prin ce alte moduri se manifestă menarha și la ce te poți aștepta de la prima ta menstră:

  • Sânge menstrual de culoare roșie sau maronie

  • Scurgerile de sânge menstrual pot păta lenjeria sau hainele

  • Crampe și dureri abdominale, de spate, de picioare

  • Balonare sau constipație

  • Sensibilitate la nivelul sânilor

  • Schimbări de dispoziție

  • Oboseală sau insomnie

  • Acnee sau piele iritată

  • Pofte alimentare

Cât durează prima menstruație

La fel ca momentul de debut, nici durata primei menstruații nu este exactă. Menstruația în sine, chiar și după ce se reglează, are o durată diferită pentru fiecare femeie. Deci cu atât mai mult prima menstruație va avea o durată diferită pentru fiecare fată.

De obicei, menarha nu durează foarte mult. Poate dura câteva luni până când corpul tău își stabilește ritmul natural al ciclului menstrual și menstruațiile se reglează ca durată și intervale. Odată ce se reglează, menstruația va dura între 2 și 7 zile și îți va veni o dată la fiecare 23 până la 35 de zile, în funcție de cât ține ciclul tău.

Cât sânge se pierde la prima menstruație

Nu pierzi foarte mult sânge în timpul menstruației, chiar dacă așa pare. În general, se pierd între 20 ml și 90 ml de sânge (echivalentul a aproximativ de 1-5 linguri de lichid) pe toată durata unei menstruații. Absorbantul sau tamponul se va umple și va trebui schimbat de aproximativ 3-6 ori pe zi.

Știm că ai impresia că sângerezi mai mult, mai ales la primele menstruații. Dar în realitate, sângele menstrual mai conține și un amestec de țesut uterin și mucus care îi măresc volumul.

Ce este ciclul menstrual și cât durează

Ciclul menstrual este un proces natural din viața fiecărei femei, care este influențat de fluctuațiile hormonale ce au loc în fiecare lună. Menstruația este doar una dintre cele 4 faze ale ciclului menstrual, și este cea mai vizibilă căci se manifestă prin pierderea de sânge.

Femeile au ciclu menstrual lună de lună pe toată durata vieții reproductive, care începe odată cu prima menstruație și se încheie la menopauză. Ciclul se oprește doar pe perioada sarcinii (sau în cazul unor afecțiuni care au efecte la nivel hormonal).

Durata unui ciclu menstrual este diferită pentru fiecare femeie. În mod normal, acesta se repetă la fiecare lună, având o durată aproximativă de 21 până la 35 de zile, în funcție de cât ține fiecare fază. Sunt patru faze ale ciclului menstrual, respectiv:

  • Faza foliculară (pre-ovulatorie): este faza cea mai lungă a ciclului, când corpul stimulează producția de foliculi pe suprafața unui ovar, dintre care un folicul se va maturiza ulterior într-un ovul. Tot în această fază nivelul de estrogen crește și endometrul (țesutul interior al uterului) începe să se îngroașe.

  • Faza ovulatorie (ovulația): ovulul este pregătit să fie eliberat și, dacă nu este fertilizat (dacă nu se unește cu un spermatozoid pentru a forma un embrion și a începe o sarcină), se va dezintegra în următoarele 24-48 de ore.

  • Faza luteală (post-ovulatorie): țesutul endometrial îngroșat este acum pregătit să susțină o sarcină dacă a avut loc fertilizarea în faza ovulatorie. Dacă nu ești însărcinată, acest țesut va fi eliminat în timpul menstruației.

  • Menstruația: în lipsa unei sarcini, îți vine menstruația și mucoasa uterină este eliminată prin vagin sub formă de sânge menstrual,  după care ciclul se reia începând cu o nouă fază foliculară.

Acesta este, foarte pe scurt, procesul prin care corpul tău se pregătește de o posibilă sarcină lună de lună, și pe care îl numim ciclu menstrual. Este un proces normal, dar complex, și implică o mulțime de alte schimbări la nivel hormonal. Dacă vrei să afli mai multe despre menstră și fazele ciclului menstrual, citește TOT ce trebuie să știi despre menstruație pe blogul nostru.

Ce este & cand apare prima menstruatie ➤ Cat dureaza prima menstruatie ➤ Absorbante pentru prima menstruatie ➤ Mituri despre prima menstruatie

Care este vârsta medie când apare prima menstruație

Este imposibil de estimat vârsta exactă la care menstruația ar trebui să apară, căci vârsta medie a scăzut de-a lungul generațiilor.

Bunicile și străbunicile noastre își începeau menstruația la vârsta  medie de 14-18 ani, însă aceasta a scăzut din ce în ce mai mult.

Astăzi, conform statisticilor, vârsta medie de începere a ciclului menstrual pare să se fi stabilizat undeva la 12-13 ani. Dar din nou, nu este o regulă. Fiecare corp are propriul său ritm.

Cum îți poți da seama dacă vine în curând prima menstruație

Menarha este strâns legată de pubertate, iar pubertatea se manifestă printr-o mulțime de alte forme. Acestea pot fi indicii excelente că urmează să-ți începi menstruația. Printre cele mai clare semne că debutul ciclului tău menstrual urmează curând sunt:

  • Dezvoltarea sânilor: menarha apare la aprox. 2-3 ani de când sânii încep să crească.

  • Apariția părului pubian și axilar: menstruația apare la aprox. 1 an de la creșterea părului în zona intimă și la subraț.

  • Scurgerile vaginale: sunt secreții sub forma unui lichid vâscos, transparent, pe care le vei putea observa pe lenjerie cu 6-12 luni înainte de începerea menstruației. Rolul lor este să îți curețe și să îți lubrifieze vaginul.

  • Sindromul premenstrual (SPM): apare la aproximativ o săptămână înainte de începerea menstruației și se poate manifesta prin dureri de cap, oboseală, crampe abdominale, sensibilitate la nivelul sânilor și schimbări de dispoziție. Nu toate fetele au SPM, iar simptomele se pot schimba de la o lună la alta înainte de menstruație.

  • Acneea: apariția coșurilor este un prim semn că pubertatea a început, și că în curând o să apară și menstra. De asemenea, este posibil să-ți apară coșuri mai ales cu câteva zile înainte de începerea menstruației.

Prima menstruație - ce protecție sanitară ar trebui să alegi

Îngrijirea menstruală ține strict de preferința personală. Contrar convingerilor vechi, poți folosi încă de la prima menstră orice tip de protecție dorești, începând de la absorbante și până la tampoane.

Prioritățile sunt să te simți protejată, să capteze sângele menstrual pentru a-ți menține corect igiena și să fie confortabile pentru tine. Și cel mai important, să alegi un produs menstrual sănătos, fără chimicale toxice, care nu îți afectează pH-ul vaginal și nu irită pielea.

Trusă pentru prima menstruație

Dacă ai observat că corpul tău deja îți dă semnale că în curând îți vei începe ciclul menstrual, te poți pregăti încă de pe acum cu un kit pentru prima menstruație. Ești mult mai liniștită și prima ta experiență este mult mai plăcută când ai la tine tot ce îți trebuie ca să eviți surprizele neplăcute.

Astfel că încă din pubertate, poți avea cu tine o trusă pentru prima menstruație în care să incluzi:

1. Șervețele intime: scurgerile vaginale, despre care îți spuneam mai sus că apar înainte de prima menstruație, îți pot da senzația inconfortabilă că nu ești curată. La fel, prima sângerare menstruală îți poate da impresia că deși te-ai șters, nu ești curată și ai nevoie de un duș. Și cum este foarte posibil ca menarha să nu se întâmple acasă, ci la școală sau într-o călătorie, șervețelele intime sunt o soluție rapidă și la îndemână să fii mereu fresh și să-ți reîmprospătezi rapid vulva.

De aceea la Enroush am creat șervețele intime hipoalergenice, cu pH neutru, infuzate cu mușețel și prebiotice. Acestea îți pot reda confortul de a te simți curată în timp ce îți protejează flora intimă, îndepărtează bacteriile și luptă împotriva infecțiilor.

2. Plasturi menstruali

Menstruațiile pot fi însoțite de dureri, și atâta timp cât nu sunt foarte puternice, ele sunt normale. Dar asta nu înseamnă că trebuie să te chinui. Durerile abdominale sunt întotdeauna neplăcute, dar mai ales la prima menstruație, care poate fi deja o schimbare copleșitoare.

Poți scăpa natural, fără pastile, de aceste crampe, folosind plasturii menstruali de la Enroush. Sunt făcuți cu 100% ingrediente naturale și se încălzesc în doar 10 minute să te scape de durere pentru până la 8 ore.

3. O mini borsetă

Totul este mai ușor când ai totul la îndemână și găsești rapid exact ce ai nevoie. De aceea îți va fi foarte utilă o mini-trusă în care să încapă și absorbantul sau tamponul pentru prima menstruație, dar și șervețelele intime și plasturii menstruali.

De aceea mini-borseta Self-Love de la Enroush este super spațioasă, ca să-ți poți pune în ea toate produsele pentru o zi de menstruație. În plus, este ultra portabilă ca să încapă chiar și în buzunar, și are un design elegant în nuanță roz-pudrat ca să o poți lua cu tine peste tot, fără să simți nevoia de a-ți ascunde produsele.

Absorbante la prima menstruație

Absorbantele sunt de multe ori cea mai convenabilă alegere pentru prima menstruație. Nu pentru că ar fi mai presus decât tampoanele, ci pur și simplu pentru că se folosesc mai ușor, și le poți purta inclusiv pe timpul nopții. Doar le lipești pe lenjerie, și ești protejată de scurgeri și pete. Absorbantele sunt de unică folosință, ceea ce înseamnă că le vei arunca după o folosire.

Este important să te uiți și la ingredientele din care este făcut absorbantul. Absorbantele convenționale pot conține plastic, înălbitori chimici și parfumuri cu alergeni care pot irita pielea și pot cauza mâncărimi, usturime sau bubițe în zona intimă.

Noi îți recomandăm să alegi încă de la început absorbante 100% organice cum sunt cele de la Enroush. Conțin 100% bumbac organic în stratul superior și 100% fibre naturale în stratul inferior. Nimic toxic, doar ingrediente pure ce lasă pielea să respire, sunt fine la atingere și au o super absorbție.

Ce este & cand apare prima menstruatie ➤ Cat dureaza prima menstruatie ➤ Absorbante pentru prima menstruatie ➤ Mituri despre prima menstruatie

Tampoane (absorbantele interne) la prima menstruație

Ca să-ți răspundem încă de dinainte să întrebi: da, poți folosi tampoane chiar și de la prima menstruație! Nu este nimic greșit sau periculos atâta timp cât alegi un tampon cu ingrediente 100% sigure pentru vaginul tău și îl folosești corect. Este doar o formă de îngrijire menstruală, la fel cum sunt și absorbantele.

Pentru prima menstruație, când sângerarea este încă ușoară, poți alege tampoane 100% organice mini, care au cea mai mică dimensiune. Este foarte important să fii atentă la ingrediente, căci ele vor ajunge în vaginul tău. Tampoanele Enroush sunt făcute cu bumbac 100% organic certificat GOTS și nimic altceva, ceea ce înseamnă că sunt hipoalergenice și sigure pentru corpul tău.

Avantajul tampoanelor este că le poți purta chiar și într-o zi de plajă, căci ele nu sunt vizibile pe lenjerie. Însă trebuie să fii și mai atentă când le folosești:

  • Spălarea mâinilor este obligatorie de fiecare dată înainte și după introducerea sau scoaterea unui tampon.

  • Nu ar trebui să simți tamponul dacă l-ai introdus corect - cu atât mai mult un tampon Enroush, care este super flexibil și confortabil.

  • Asigură-te că nu porți un tampon mai mult de 6-8h, pentru a evita sindromul șocului toxic. Este și motivul pentru care nu se recomandă folosirea tampoanelor pe timpul nopții.

  • La fel ca absorbantele, tampoanele sunt produse menstruale de unică folosință și se aruncă după utilizare.

Cupele menstruale și lenjeria menstruală

Încă două metode cunoscute de protecție la menstruație sunt cupa și lenjeria menstruală.

Cupa menstruală este un dispozitiv care se introduce în vagin și captează sângele menstrual, poziționându-se ca un capac pentru a preveni scurgerile. Spre deosebire de absorbante și tampoane, cupa nu absoarbe, ci captează lichidul pe care ulterior îl vei arunca. Cupa este reutilizabilă, adică de fiecare dată când o scoți o vei spăla și o vei putea folosi din nou.

Și lenjeria menstruală este reutilizabilă, adică o poți refolosi după ce o speli. De regulă, acest tip de lenjerie este făcută din materiale ce absorb sângele menstrual și previn pătarea hainelor, fără să mai fie nevoie să porți un absorbant sau un tampon.

Cum îi spui cuiva despre prima ta menstruație

Este normal să îți dorești să vorbești despre prima ta menstruație și să ai întrebări. Nu trebuie să te simți jenată în legătură cu acest subiect. Ciclul menstrual este natural, toate femeile au menstruație și este normal să vorbim deschis despre asta.

Așa că poți vorbi fără probleme cu mama, sora mai mare, prietenele sau chiar cu tatăl tău, căci atât femeile cât și bărbații știu că menstruația este o funcție naturală. Găsește un moment și un loc în care poți sta liniștită și poți vorbi confortabil, și discută despre orice întrebări sau nelămuriri ai.

Cum gestionezi prima menstruație la școală

Nu poți controla când îți vine prima menstruație (și nicio menstruație pe viitor). Așa că există posibilitatea să îți vină chiar când ești la școală.

Nu este nicio problemă! Dacă nu ești pregătită cu un kit menstrual și nu ai la îndemână un absorbant sau un tampon, nu ezita să le ceri colegelor, unei profesoare sau asistentei medicale. În cabinetul școlar ar trebui să existe întotdeauna produse menstruale pentru astfel de situații. Nu este nimic neobișnuit sau rușinos, și toată lumea știe acest lucru.

Știm că una dintre cele mai mare frici când ești la școală este să nu te pătezi: hainele, scaunul etc. De aceea absorbantele și tampoanele Enroush sunt super-absorbante pentru a preveni orice fel de accident. Dar până la urmă, chiar dacă se întâmplă, nu este nicio tragedie! Este doar sânge menstrual și nu trebuie să te rușinezi. Și dacă chiar te îngrijorează acest aspect, poți purta cu tine în rucsac haine de schimb, ca măsură de siguranță pentru orice eventualitate.

Mituri despre prima menstruație

Menstruația este unul dintre fenomenele despre care s-au spus cele mai multe mituri și cele mai neașteptate afirmații. Toate acestea contribuie la dezinformarea și teama din jurul menstruației, și nu au nicio bază științifică.

Mai jos vorbim despre câteva dintre cele mai des auzite mituri încă de la prima menstruație pe care nu ar trebui să le crezi.

1. Sindromul premenstrual nu este real

Sindromul premenstrual este cât se poate de real, și nu este o scuză sau un capriciu al femeilor. În corpul tău au loc fluctuații hormonale înainte de fiecare menstră, schimbări care îți pot cauza simptome ca durerile abdominale, irascibilitatea, schimbările de dispoziție, migrenele etc. De obicei, aceste simptome încep cu 5-7 zile înainte și se ameliorează în timpul sau după menstruație.

2. Nu ar trebui să înot în timpul menstruației

Nu există niciun motiv pentru care să eviți înotul pe perioada menstrei. Fie că ești sau nu la menstruație, apa nu ajunge în vaginul tău și este perfect sigur să continui să înoți. Nu poți conta pe un absorbant să te protejeze căci acesta se va umple imediat de apă și nu va mai putea absorbi sângele menstrual, însă poți folosi cu încredere un tampon.

3. Nu ar trebui să fac baie în timpul menstruației

Există mitul conform căruia femeile nu au voie să facă baie la menstruație sau să stea în apă caldă, pentru a nu face hemoragie. Din nou, este un mit. Apa nu intră în vagin și nu există niciun motiv pentru care să eviți baia. 

Din contră, băile în apă caldă pot relaxa musculatura și te pot ajuta să ameliorezi crampele menstruale.

4. Nu ar trebui să merg la ora de educație fizică în timpul menstruației

Chiar din contră! Specialiștii și studiile încurajează activitatea fizică la menstruație și confirmă beneficiile sportului chiar și în perioada menstruală. Circulația sângelui este îmbunătățită când ești în mișcare, lucru care poate contribui la ameliorarea durerilor menstruale.

Nu doar că este recomandat să participi, ci este bine să fii activă chiar dacă nu ai o oră de educație fizică în acele zile. Plimbări, alergări ușoare, yoga, ai o mulțime de opțiuni!

5. Menstruația ar trebui să dureze exact o săptămână

Nu există nicio regulă și corpul fiecărei femei este diferit. Menstruația poate avea orice durată între 2 și 7 zile și să fie perfect normală. Mai ales în primele luni, cât ciclul menstrual încă se reglează, este normal ca durata sângerărilor să se schimbe.

 Întrebări frecvente privind prima menstruație

Mai sus ți-am spus care sunt cele mai frecvente mituri despre menarhă, acum îți spunem și care sunt cele mai des auzite întrebări despre acest subiect. Află rapid răspunsurile la întrebări pe care cu siguranță ți le-ai pus și tu în legătură cu prima ta menstruație.

Ce cauzează prima menstruație?

În timpul pubertății, corpul tău începe să se pregătească pentru a putea susține o sarcină. Ți se dezvoltă sânii, îți apare părul pubian și axilar și apar scurgerile vaginale. Continuând această evoluție naturală, vor începe și fluctuațiile hormonale care îți vor declanșa ciclul menstrual și prima ovulație. Odată cu prima menstruație, corpul tău îți semnalează că este pregătit să conceapă un copil.

Cum știu că urmează să îmi vină următoarea menstruație?

Este dificil să anticipezi când îți va veni următoarea menstruație, mai ales în primele luni. Ciclul menstrual este neregulat la început, și poate dura chiar și câțiva ani până când se reglează.

În general, un ciclu menstrual durează între 21 și 35 de zile. Poți folosi un carnețel sau o aplicație de tracking pe telefon unde să notezi prima zi a fiecărei menstruații. Astfel poți ține evidențapentru a găsi un tipar și a estima când va începe următoarea menstră.

Este normal să am dureri la prima menstruație?

Este normal să simți un disconfort în zona abdominală în acea perioadă a lunii, iar durerile pot fi mai puternice la primele menstruații. Cel mai adesea apar crampele abdominale și durerile de spate. Aceste dureri sunt normale atâta timp cât nu te împiedică să-ți desfășori activitățile zilnice.

Dacă durerile menstruale sunt atât de intense încât nu poți merge, trebuie să lipsești de la școală sau nu îți poți continua viața obișnuită, NU sunt normale! Este recomandat un consult la medicul ginecolog pentru a determina cauzele și pentru a găsi un tratament potrivit.

Pot să continui să fac sport după prima menstruație?

Da, poți continua să faci sport după și în timpul primei și oricărei menstruații. Activitatea fizică este benefică pentru organismul tău și te poate ajuta să ameliorezi crampele menstruale.

Trebuie să vizitez un medic după prima menstruație?

Menstruația este normală și, dacă nu există complicații, prima vizită la medicul ginecolog este recomandată după începerea vieții sexuale. Dar dacă menstruațiile nu se reglează, lipsesc mai mult de 3 luni, sângerarea este foarte abundentă sau ai dureri menstruale foarte puternice, atunci da, ar trebui să faci un consult la medicul ginecolog. De asemenea, poți merge la medicul ginecolog pentru îndrumare și recomandări dacă ai întrebări și îți dorești sfatul unui specialist.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.