Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Întârzierea menstruației - Cauze, declanșare & tratament

Întârzierea menstruației: una dintre situațiile când ne entuziasmăm sau, din contră, ne alarmăm imediat, urmând ca de multe ori să ne dăm seama că nu era vorba despre o sarcină.

Într-adevăr, o întârziere a menstruației este printre primele semne de sarcină, dar poate fi cauzată și de stres, tulburări de alimentație sau alte probleme de sănătate. Ce înseamnă o astfel de întârziere, cât timp durează, care sunt cauzele dar și ce poți face pentru a-ți regăsi echilibrul la menstruație, vorbim despre tot ce te frământă în legătură cu întârzierea menstruației.

 

Ce înseamnă când îți întârzie menstruația?

După cum îi spune și denumirea, o menstruație întârziată are loc când ciclul tău menstrual depășește durata normală, iar sângerarea întârzie să apară.

Ciclul menstrual durează, în medie, 28 de zile. Dar fiecare organism este unic și are un ritm diferit, așa că durata unui ciclu normal variază pentru fiecare femeie, de la 21 la 40 de zile. Poți observa aceste diferențe chiar și de la o lună la alta dacă ai ciclu menstrual neregulat.

Care sunt cauzele pentru care intarzie menstruatia? ➤ Ce inseamna & cat timp e normal sa intarzie? ➤ Declansare, tratament & preventie ➤ Vezi aici!

Nu trebuie să te îngrijorezi imediat. Este o problemă comună în viața multor femei să le întârzie sau chiar să sară o menstruație. Nu înseamnă automat că ești însărcinată, ci este doar una dintre numeroasele cauze posibile. O mulțime de alți factori, începând de la dietă și activitate fizică și până la nivelul de stres, vârstă sau probleme de sănătate la nivel hormonal sau reproductiv, pot declanșa întârzierea menstruației.

Cât timp poate să întârzie menstruația?

Specialiștii spun că în lipsa vreunei afecțiuni care să-ți influențeze ciclul menstrual, menstruația ar trebui să-ți vină la 21-35 de zile de la ultima zi de sângerare. Dacă durează mai mult de atât ca să apară, se consideră menstruație întârziată.

Este simplu. Ciclul tău durează de regulă 29 de zile? Atunci dacă până în ziua 30 nu ți-a venit, înseamnă că ți-a întârziat. În mod normal durează 26 de zile? Atunci dacă în a 27-a zi încă nu ești la menstruație, îți întârzie. Ce înseamnă întârziere pentru tine depinde de ce e normal pentru corpul tău.

În legătură cu cât e normal să întârzie menstruația, în general nu este cazul să-ți faci griji pentru doar o perioadă scurtă (4-5 zile). În funcție de cât ai fost de stresată într-o lună, de cum te-ai hrănit și odihnit, ciclul tău menstrual poate să întârzie câteva zile.

Dar dacă vorbim despre întârzieri mai îndelungate, cum ar fi o întârziere a menstruației de 10 zile, sau dacă ai întârzieri la nivelul săptămânilor - de exemplu dacă îți întârzie menstruația 2 săptămâni - atunci poți începe să-ți pui întrebări. După 6 săptămâni de întârziere, se poate considera deja menstruație pierdută și este timpul pentru o vizită la medic.

Gravitatea depinde și de vârstă. La adolescente, ovarele sunt încă în formare și fluctuațiile hormonale sunt mari. De aceea, menstruația poate întârzia chiar și câteva luni fără să fie un motiv de îngrijorare. În schimb, pentru o femeie matură, întârzierile mai lungi de 7 zile necesită deja atenția medicului, așa că este important să fii atentă la orice schimbare.

De ce întârzie menstruația? Cauze.

După cum îți spuneam și mai sus, întârzierea menstruației nu înseamnă automat că ești însărcinată, ci poate avea o mulțime de alte cauze. Fluctuațiile hormonale din cauza vârstei sau a stresului, schimbările drastice de nutriție sau greutate, sau alte probleme de sănătate - toate pot fi motive pentru care întârzie menstruația. Hai să le luăm pe rând și să vorbim despre fiecare.

Întârzierea menstruației din cauza stresului

Dacă e un lucru de care nu ducem lipsă în prezent, acela îl constituie factorii de stres. Stresul cronic îți poate afecta în final hipotalamusul, partea din creier responsabilă cu reglarea ciclului tău menstrual. Deci dacă ai o perioadă foarte stresantă, este posibil ca motivul pentru care îți întârzie menstruația, ai dureri mai puternice sau ți se schimbă ciclul menstrual, să fie chiar stresul.

Care sunt cauzele pentru care intarzie menstruatia? ➤ Ce inseamna & cat timp e normal sa intarzie? ➤ Declansare, tratament & preventie ➤ Vezi aici!

Și nu este vorba doar despre stresul de la locul de muncă. Viața de zi cu zi include mulți factori stresanți, și oricare dintre aceștia te poate menține într-o stare constantă de încordare și îngrijorare, afectându-te hormonal. Inclusiv stresul că ai rămas sau că nu ai rămas însărcinată, sau stresul unei perioade cu multe examene.

 Întârzierea menstruației din cauza efortului fizic

Mai ales din cauza efortului fizic excesiv. Când crești drastic efortul fizic pe care îl depui, fie crescând intensitatea antrenamentelor sau mărind timpul dedicat sportului, poate să apară întârzierea menstruației. De regulă, se întâmplă când te antrenezi mai multe ore într-o zi și creezi astfel, intenționat sau nu, un deficit caloric. Adică arzi mai multe calorii decât mănânci.

Cu un deficit caloric mare, corpul nu mai are suficientă energie pentru funcționarea optimă a tuturor organelor și sistemelor din organism, ceea ce în final poate duce la dereglarea sistemului reproductiv, a ovulației și a ciclului menstrual. Consecința? Menstruație întârziată.

 Întârzierea menstruației din cauza problemelor de sănătate

Răceala la ovare întârzie menstruația? Da, este posibil. Când te simți rău, la fel se simte tot restul corpului tău. Fie că te confrunți cu o viroză, o boală, o infecție sau alte probleme de sănătate, întregul corp luptă să te vindece. Iar una dintre consecințe poate fi dereglarea ciclului. Și răceala poate duce la întârzierea menstruației în final - da, până și o răceală banală!

De fapt, nu boala în sine e cea care îți întârzie menstruația. Dar corpul tău are nevoie de odihnă și își încetinește funcțiile, astfel întârziind ovulația și menstruația. În același timp, orice problemă de sănătate presupune un nou factor de stres pentru organism, și poate duce totodată la o pierdere bruscă a greutății. Ceea ce, în final, poate avea ca rezultat întârzierea menstruației.

Dar știai că poți să previi într-o anumită măsură situațiile în care infecțiile întârzie menstruația și te stresează cu disconfort în zona genitală? O îngrijire intimă naturală te ajută să-ți păstrezi sănătatea și igiena vulvo-vaginală. De aceea, gelul intim Enroush te protejează cu eficiență de 87% împotriva infecțiilor cu candida și îți întărește totodată imunitatea pielii cu 95% ingrediente naturale, creând o barieră împotriva bacteriilor.

Care sunt cauzele pentru care intarzie menstruatia? ➤ Ce inseamna & cat timp e normal sa intarzie? ➤ Declansare, tratament & preventie ➤ Vezi aici!

Întârzierea menstruației din cauza sarcinii

Îți spuneam mai sus că sarcina nu este singura cauză de întârziere. Dar dacă ești activă sexual, nu se exclude nici această posibilitate. Până la urmă, motivul pentru care sarcina e primul lucru care ne vine în minte odată cu absența menstruației este bine întemeiat: este printre primele semne de sarcină. Despre alte semne care indică o posibilă sarcină am vorbit mai pe larg AICI.

Care sunt cauzele pentru care intarzie menstruatia? ➤ Ce inseamna & cat timp e normal sa intarzie? ➤ Declansare, tratament & preventie ➤ Vezi aici!

Deci dacă menstruația îți întârzie și tu știi că ai avut contact sexual, se poate ca metoda de contracepție folosită să fi eșuat. Nu trebuie să stai ca pe ace după ce observi întârzierea - poți face un test de sarcină. Datorită evoluției în medicină, astăzi există teste ce pot detecta sarcina încă din prima zi de întârziere - găsești pe blogul Enroush tot ce trebuie să știi despre testele de sarcină.

Întârzierea menstruației în perioada de alăptare

Menstruația dispare în momentul în care rămâi însărcinată, dar nu revine direct la normal imediat ce ai dus sarcina la termen. Ea se revine și se reglează în mod treptat după naștere. Iar dacă decizi să-ți hrănești copilul la sân, ciclul menstrual poate rămâne neregulat pe toată durata alăptării, reglându-se abia după această perioadă.

Care sunt cauzele pentru care intarzie menstruatia? ➤ Ce inseamna & cat timp e normal sa intarzie? ➤ Declansare, tratament & preventie ➤ Vezi aici!

Explicația este simplă. Prolactina este hormonul care nu doar că face posibilă alăptarea, dar intervine și în procesul de ovulație și menstruație. Așa că dacă alăptezi, poate să dureze chiar și un an până când ciclul tău menstrual se reglează din nou.

Întârzierea menstruației din cauza pierderii în greutate

După cum îți spuneam și mai sus, pierderea în greutate se întâmplă din cauza unui deficit caloric. Asta înseamnă că atunci când slăbești brusc sau excesiv, arzi mult mai multe calorii decât consumi prin ceea ce mănânci. Practic restricționezi drastic numărul de calorii care îți intră în corp. 

Când se întâmplă acest lucru, organismul poate opri producția de hormoni necesari ovulației. Și bineînțeles, în lipsa ovulației, întârzierea sau absența menstruației este o consecință naturală.

Întârzierea menstruației de la anticoncepționale

Metodele contraceptive hormonale - le recunoști după denumirea de anticoncepționale - îți introduc în corp anumite cantități de hormoni. Este normal, deci, să îți afecteze ciclul menstrual. De aceea îți pot cauza din când în când absența unei menstruații, fără ca acest lucru să fie motiv de îngrijorare.

Care sunt cauzele pentru care intarzie menstruatia? ➤ Ce inseamna & cat timp e normal sa intarzie? ➤ Declansare, tratament & preventie ➤ Vezi aici!

Ele previn sarcina prin conținutul de progesteron și estrogen, și sunt în general administrate tocmai pentru a regla ciclul menstrual. Dar unele tipuri de anticoncepționale îți pot cauza întârzierea menstruației sau absența ei pentru o anumită perioadă de timp. Poți să citești AICI mai multe, pentru că am povestit mai amănunțit pe blogul Enroush și despre subiectul anticoncepționalelor.

De asemenea, menstruația îți poate întârzia și atunci când încetezi tratamentul cu anticoncepționale, pentru că ciclul tău nu mai este reglat prin administrarea de hormoni. Este important să discuți cu medicul tău despre toate aceste schimbări și să îi urmezi indicațiile cu privire la administrarea/întreruperea anticoncepționalelor.

Întârzierea menstruației în premenopauză / menopauză

Pe măsură ce înaintezi în vârstă și te apropii de menopauză, dereglarea ciclului menstrual este normală. Asta se întâmplă odată cu scăderea nivelului de estrogen din corp, care afectează și ovulația.

În jurul vârstei de 45-55 de ani, intri în premenopauză, adică perioada de tranziție către menopauză.  Atunci încep să-ți întârzie menstruațiile sau să îți vină din ce în ce mai rar, fenomen care poate dura mai mulți ani până când ele dispar complet. Pe blog am abordat și subiectul schimbărilor care apar la premenopauză în corpul tău, dacă ți-ar plăcea să vorbim mai multe.

Dacă menstruațiile îți întârzie înainte de vârsta de 40 de ani, o altă cauză poate fi menopauza prematură - termenul medical este insuficiență ovariană prematură. Adică ovarele tale își încetează activitatea înainte să ajungi la 40 de ani, oprindu-ți producția de estrogen și ovulațiile. Rezultatul este o serie de simptome specifice menopauzei, inclusiv întârzierea sau absența menstruației.

Întârzierea menstruației din cauza obezității

Nu doar pierderea în greutate îți afectează ciclul menstrual, ci și obezitatea. Țesutul adipos excesiv este una dintre principalele cauze pentru care corpul produce prea mult estrogen. De fapt, persoanele supraponderale sunt predispuse să producă estrogen în exces.

Iar un nivel prea ridicat de estrogen va afecta, bineînțeles, funcțiile reproductive și sexuale ale femeii. Poate fi o cauză a ciclului neregulat, și inclusiv a  întârzierii sau pierderii menstruațiilor.

Întârzierea menstruației din cauza dereglărilor hormonale

Menstruațiile tale sunt dependente de ovulația coordonată prin activitatea ovarelor, care la rândul ei este strâns legată de echilibrul tău hormonal. Așadar, la apariția oricărui dezechilibru hormonal în organism, este normal ca și ciclul tău menstrual să sufere modificări. Pe blogul nostru am scris mai pe larg despre acest subiect, ca să ai acces la tot ce trebuie să știi despre dereglările hormonale.

Asta se întâmplă, de exemplu, în timpul alăptării, când apar modificări la nivelul prolactinei despre care ți-am povestit mai sus cum îți întârzie menstruația. Și la fel se întâmplă și în cazul hormonilor tiroidieni, care îți afectează o mulțime de funcții din corp - inclusiv ciclul menstrual. Așa încât hipertiroidismul sau hipotiroidismul pot fi motive la fel de întemeiate că îți întârzie menstruația.

Întârzierea menstruației din cauza bolilor cronice

Lucrurile nu stau foarte diferit nici la capitolul bolilor cronice, care nu doar că reprezintă un factor de stres pentru corp, dar îți afectează și alte funcții ale organismului, astfel având impact și asupra menstruațiilor.

Dacă nu îți gestionezi cu atenție nivelul de zahăr din sânge, spre exemplu, diabetul de tip 1 sau 2 îți poate cauza uneori întârzierea sau absența menstruației. 

La fel și boala celiacă, o boală autoimună care îți afectează sistemul digestiv. Sistemul imunitar distruge mucoasa intestinului subțire când consumi gluten, iar asta duce la imposibilitatea corpului de a absorbi nutrienții necesari din alimente. Astfel apare malnutriția și pierderea în greutate, ceea ce afectează producția de hormoni și poate cauza dereglarea ciclului menstrual prin întârzierea menstruațiilor.

De ce întârzie menstruația la adolescente?

Rar se întâmplă ca ciclul menstrual să fie regulat încă de la început. În primii ani de menstruație, este normal ca adolescentelor să le vină menstruația mai devreme sau mai târziu.

Ai auzit vreodată de axul hipotalamo-hipofizo-ovarian? Poate îți sună pompos, dar la bază nu este altceva decât sistemul hormonal care îți reglează ovulația și menstruațiile. În perioada pubertății și a adolescenței, acest ax nu a ajuns încă la maturitate, motiv pentru care este natural să întârzie menstruația la adolescente.

Astfel că întârzierea menstruației la copii, în pubertate, este normală. Poate să dureze chiar și câțiva ani până când axul se dezvoltă și ajunge la maturitate pentru a regla ciclul menstrual. Acest lucru ar trebui să se întâmple, de regulă, până în jurul vârstei de 20 de ani.

Dacă după această vârstă, ciclul este încă neregulat, sau dacă menstruațiile sunt foarte dureroase sau abundente, atunci nu se mai consideră normale și este necesară o vizită la medic.

Declanșare menstruație întarziată - Ce să faci când îți întârzie menstruația?

Înțelegem perfect de ce ai vrea să-ți declanșezi menstruația. Cu tot stresul unei menstruații întârziate, dorința de a-ți induce sângerarea vine dintr-o încercare să-ți reglezi ciclul menstrual și să uiți de grija unei sarcini nedorite. Dar pentru că vorbim despre o funcție crucială în sistemul tău reproductiv, este important să abordezi problema cu delicatețe și atenție.

Dacă este sau nu indicat să încerci declanșarea menstruației, asta depinde în funcție de fiecare caz. Ce metode vrei să folosești? Cum arată starea ta de sănătate? O să încercăm să punctăm cât mai multe dintre situații mai jos, dar ține minte că cel mai bine este întotdeauna să iei toate deciziile legate de sănătatea ta împreună cu medicul specialist.

Așadar, vrei să știi ce să faci când îți întârzie menstruația ca să o declanșezi mai repede? Uite câteva opțiuni mai jos. Nu înseamnă că te invităm să le încerci pe toate, doar îți prezentăm câteva moduri prin care ar putea fi posibil să-ți induci menstruația - ele ar putea funcționa, sau ar putea să nu aibă niciun efect:

  • Reducerea stresului: îți amintești că stresul a fost primul motiv pe lista cauzelor care pot duce la întârzierea menstruației? Asta pentru că e un factor important, iar dacă reușești să-l reduci prin tehnici de relaxare și odihnă, sau chiar printr-o formă de activitate fizică, ar putea fi posibil să-ți revină menstruația mai repede decât credeai.

  • Contracțiile unui orgasm: stimularea vaginală poate încuraja fluxul sangvin pelvian, în timp ce contracțiile din timpul orgasmului contribuie la dilatarea cervixului, facilitând eliminarea sângelui menstrual. Fie prin sex, fie prin masturbare, experiența unui orgasm ți-ar putea declanșa menstruația. Inclusiv oxitocina, adrenalina și dopamina eliberate de organism în timpul unui contact intim îți pot grăbi începerea menstruației.

  • Administrarea corectă a anticoncepționalelor: un rol important al contracepției hormonale este să îți regleze ciclul menstrual. Când le iei conform indicațiilor medicului, ar trebui să-ți poți trata întârzierea menstruației cu anticoncepționale, reglând-o să vină atunci când trebuie.

  • Ceai pentru menstruație întârziată: să nu uităm și de leacurile băbești care ar putea contribui la provocarea menstruației. Spre exemplu, ceaiul de pătrunjel, bogat în vitamina C. Sau ananasul, care afectează producția de estrogen printr-un conținut ridicat de bromelaină. Și ghimbirul ți-ar putea induce contracții uterine și începerea menstruației.

Înainte să încerci o astfel de tehnică, asigură-te că ești pregătită în cazul în care funcționează și începi să sângerezi. Ai grijă de sănătatea ta intimă cu produsele menstruale Enroush din bumbac 100% organic. Folosește protejslipurile organice pentru a observa ușor chiar și primele semne de menstruație, după care te poți proteja în mod natural, sustenabil și sănătos de scurgeri cu absorbante și tampoane din bumbac organic.

Care sunt cauzele pentru care intarzie menstruatia? ➤ Ce inseamna & cat timp e normal sa intarzie? ➤ Declansare, tratament & preventie ➤ Vezi aici!

De asemenea, foarte important este să ții minte că substanțele care favorizează declanșarea menstruației se numesc emenagoge, care pot declanșa și avortul dacă ești însărcinată. Așadar dacă există chiar și cea mai mică suspiciune că o sarcină e cauza menstruației întârziate, folosirea acestor substanțe poate fi periculoasă și nu este indicată.

Când trebuie să mergi la medic?

Chiar dacă de multe ori o menstruație întârziată nu este periculoasă, e normal să te îngrijoreze. Până la urmă, suntem obișnuite ca menstruația să vină în fiecare lună. Orice tulburare în armonia acestui fenomen natural reprezintă un dezechilibru în viața noastră. Mergi la medic mai ales dacă:

  • De obicei ai menstruații regulate, dar brusc și neobișnuit apar întârzieri.
  • Îți întârzie menstruația și testul de sarcină este negativ.
  • Menstruația încă întârzie și nu este regulată după vârsta de 20 de ani.
  • Te afli la maturitate dar nu ai încă 40 de ani și ai o întârziere a menstruației de 7 zile.
  • Întârzierea durează mai mult de 6 săptămâni, indiferent de vârstă.
  • Ai și alte simptome (oboseală, amețeală, dureri, fluctuații ale greutății etc.).

Poți începe cu o vizită la medicul de familie, care îți cunoaște istoricul medical. Acesta îți poate pune și alte întrebări despre istoricul medical al familiei, istoricul sexual, stilul de viață și alte probleme de sănătate. Așa poate determina cauzele posibile pentru a te îndruma către medicul specialist care te poate ajuta pe mai departe:

  • Ginecologul, dacă este o cauză la nivelul sistemului reproductiv

  • Endocrinologul, dacă problema este la nivel hormonal.

Tratament pentru întârzierea menstruației

Nu există o pilulă minune care să funcționeze ca tratament universal, ca o pastilă pentru întârzierea menstruației. Fiecare corp este diferit, fiecare menstruație are propriul motiv pentru care întârzie, iar schema de tratament va fi direct dependentă de toți acești factori.

Dacă medicul depistează o problemă de sănătate – răceală, infecție, boală cronică - care îți întârzie menstruația, atunci tratarea ei este prioritară și poate duce la revenirea ciclului menstrual odată ce te simți mai bine. La fel dacă vorbim despre o problemă la nivel hormonal, cum ar fi cea cu glanda tiroidă, se va trata aceasta în primul rând.

În cazul în care menopauza prematură îți împiedică funcția normală a ovarelor, tratamentul hormonal cu anticoncepționale sau terapia de substituție hormonală ar putea fi soluția.

Și dacă stresul este factorul cauzator, atunci medicul îți poate recomanda exerciții de respirație, meditație, yoga, sau chiar o terapie cognitiv-comportamentală. La fel în cazul fluctuațiilor în greutate, se vor recomanda anumite ajustări ale dietei pentru ca organismul să revină la normal. Dacă o tulburare de alimentație a creat aceste probleme, va prima și tratamentul acesteia.

Se poate preveni întârzierea ciclului menstrual?

Este dificil să previi întârzierea menstruației dacă nu știi că ai o problemă de sănătate. Dar în general ciclul menstrual nu este tulburat dacă nu există dezechilibre în organism. Cu cât stilul tău de viață este mai sănătos și liniștit, cu atât îți crești șansele unui ciclu menstrual sănătos.

Deși nu îți putem promite menstruații la timp în fiecare lună, îți putem da câteva sfaturi utile ca să previi întârzierile:

  • O dietă variată: cu o dietă bogată în vitamine și minerale, fără excese și care să-ți satisfacă necesarul caloric, eviți atât deficitul cât și surplusul caloric drastic, astfel prevenind pierderile sau creșterile radicale în greutate și problemele menstruale cu care vin la pachet.

  • Activitate fizică echilibrată: din nou, excesul este inamicul. Este recomandată mișcarea ca să eviți un stil de viață sedentar, dar totodată este contraindicat antrenamentul excesiv de 2-3 ori pe zi. Dacă ești sportivă de performanță și faci antrenamente intense, poți discuta cu un specialist în medicină sportivă ca să găsiți soluția potrivită și să previi întârzierea menstruației.

  • Relaxare și reducerea stresului: odihna, gestionarea factorilor stresanți și activitățile relaxante sunt esențiale ca să previi dereglările hormonale pe bază de stres.

  • Vizite periodice la medic: când ai o stare generală de sănătate bună, și ciclul tău menstrual decurge normal. Cu vizite periodice la medic te asiguri că nu apare vreo boală sau problemă de sănătate netratată care să ducă la întârzierea menstruației.


Întrebări frecvente 

În final, întârzierea menstruației nu este o tragedie și nu ar trebui să te panicheze. Ține minte că există soluții pentru aproape orice situație, și că cel mai în măsură să îți răspundă întrebărilor și să te ajute să rezolvi astfel de probleme este medicul tău.

Totuși, știm că întrebările și curiozitatea pot fi copleșitoare. Așa că în încercarea să te liniștim și să te ajutăm să fii informată, am mai răspuns încă la câteva întrebări frecvente despre întârzierea menstruației.

Se poate întâmpla ceva rău dacă îți întârzie menstruația? 

Orice femeie poate observa că menstruația întârzie cel puțin o dată în viață, fără ca acest lucru să fie motiv de îngrijorare. Dar dacă se întâmplă frecvent și ai și alte probleme de sănătate, atunci pot apărea complicații la nivelul sistemului reproductiv și psihologic. Durerile pelvine, stresul, infertilitatea sau problemele în sarcină pot fi câteva dintre consecințe.


Ce fel de medicamente pot face menstruația să întârzie? 

Dacă ești răcită sau urmezi un tratament pentru diverse probleme de sănătate, este important să știi că unele medicamente pot face menstruația să întârzie. Spre exemplu, antibioticul întârzie menstruația și poate genera tulburări ale ciclului menstrual. La fel și antidepresivele, medicamentele pentru tratarea glandei tiroide sau pastilele anticoncepționale.
 

După cât timp de la întârzierea menstruației se face testul de sarcină?

Ginecologii recomandă efectuarea unui test de sarcină după aproximativ 7 zile de întârziere. Dar dacă nu mai ai răbdare, există și teste ce pot depista sarcina chiar și din prima zi de întârziere. Dacă rezultatul testului este negativ și încă te întrebi “de ce îmi întârzie menstruația dacă nu sunt însărcinată”, la începutul articolului am vorbit despre o mulțime de alte cauze posibile.

Pastila de a doua zi poate să cauzeze întârzierea menstruației? 

Pilula contraceptivă de urgență nu îți oprește menstruația - acesta este unul dintre miturile despre pastila de a doua zi - dar îți poate deregla ciclul menstrual cu câteva zile. Adică menstruația îți poate veni cu până la o săptămână mai devreme sau mai târziu. Dacă întârzierea durează mai mult, poți face un test de sarcină ca să știi din timp dacă a eșuat prevenția unei sarcini nedorite.


Există alimente care pot întârzia menstruația?

Poate că ai auzit tot felul de zvonuri despre faptul că îți poți întârzia menstruația dacă bei zeamă de lămâie, oțet de mere, ceai de scorțișoară sau supă de linte. Cu toate acestea, nu există studii sau suport științific care să confirme că există alimente care întârzie menstruația garantat.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.