Fie că vorbim despre o manifestare ușoară a fetișismului sau de o dereglare reală (tulburare psihologică), cauzele rămân încă neclare. Unii teoreticieni cred că fetișurile apar în urma unor experiențe timpurii ale copilăriei, în care un obiect a fost asociat cu forma unui alt obiect cu un potențial sexual puternic. Alții consideră că în copilărie sau adolescența târzie au existat probleme cu activitatea de masturbare.
Specialiștii sugerează că un copil care este victimă, ori simplu, doar observă comportamente sexuale inadecvate, învață în timp să imite și va practica și el acel tip de comportament. În cazurile în care sunt implicați bărbații, se sugerează că fetișurile pot apărea ca efect al dubiilor asupra propriei masculinități, potență, poate fi vorba chiar de teama de respingere și umilință. Prin practicile fetișiste, persoana se apără și poate compensa lipsa de apartenență și înțelegere.
Deși teoriile inițiale spuneau că doar bărbații pot avea fetișuri, acest lucru s-a dovedit a fi neadevărat. Asemănările și deosebirile dintre fetișismul feminin și cel masculin sunt încă dezbătute, cu o atenție suplimentară acordată gradului perversității.
În cazul persoanelor de sex masculin, există posibilitatea ca bărbații să nu poată obține erecții fără prezența obiectelor sau satisfacerea dorinței de a vedea, simți, mirosi ceva specific.
Oamenii pot avea fantezii aproape despre orice. În timp, s-a observat că acestea diferă de la persoană la persoană, dar există câteva mari categorii de fetișuri pe care le descoperim acum împreună.
Definit ca un interes sexual pronunțat pentru picioare, pentru o persoană cu “Foot fetish” punctele de atracție pot include forma și mărimea picioarelor și a degetelor. Este unul dintre cele mai comune fetișuri la bărbați și până și o mare parte din literatura chineză vorbește despre picioarele femeii, despre adularea lor sau chiar despre masturbarea cu ajutorul lor.
În legătură directă cu fetișul pentru picioare, pantofii reprezintă o sursă de fantezii și dorințe pentru mulți bărbați. Tocurile sunt de obicei cele mai apreciate pentru că oferă femeii o poziție fizic mai înaltă și face picioarele să pară mai lungi. Chinezoaicele se chinuiau să poarte pantofi cât mai mici pentru a le face să arate cât mai delicate.
Fetis pentru piercing-uri
Acest fetiș este mai popular în rândul tinerilor, cu vârstele între 18 și 35 de ani. Orice, fie el cercel în buric, limbă, sprâncene, sfârcuri, este nu doar interesant, ci de-a dreptul excitant.
Bărbații și femeile sunt de acord că multe părți ale corpului partenerului îi fascinează sexual. De la absomen, la ureche, degete, mâini, acestea diferă în funcție de preferințele fiecăruia.
Poate preferi să îți vezi îmbrăcat partenerul sau partenera în culoarea respectivă sau poate jucăriile tale sexuale au toate obligatoriu aceeași culoare, dacă e vorba despre o obsesie, o numim fetiș. Culorile cele mai frecvent etichetate ca fiind un fetiș sunt: roșu, mov, roz, negru.
Există mulți oameni care au fetișuri pentru diverse materiale de la latex, piele, cauciuc până la blănuri. Astfel, aceștia au o dorința obsesivă de a îmbrăca sau a-și îmbrăca partenerul în ceva din acel material sau doar să aibă un obiect din acel material în jur.
Frecvent mai ales la bărbați, acest fetiș înseamnă pentru ei o obsesie față de lenjeria intimă pe care o poartă o femeie. Poate fi vorba de ceva intrigant, atrăgător sau poate fi ceva simplu, irelevant ca model.
La fel ca la fetișurile pentru piercing-uri, fetișul pentru tatuaje este mai frecvent la generațiile tinere și se referă la atracția absolută față de tatuaje, uneori fiind chiar criteriu obligatoriu de selecție a partenerului.
Fetișul pentru alimente înseamnă că dorința sexuală e trezită de alimente, de multe ori cele folosite în timpul unui act sexual, cum sunt: căpșunile, frișca, ciocolata și altele.
Mai sunt multe alte forme pe care fetișurile oamenilor le iau, printre care și tehnicile folosite alături de partener, în timpul actului sexual.
BDSM este acronimul de la “bondage (robie), dominare și supunere, sadomasochism” și descrie practici sexuale specifice, cu reguli clar definite, care conduc partenerii la plăcere intensă prin provocarea durerii fizice. Există o gamă largă de produse sexuale folosite pentru satisfacerea partenerilor care preferă acest tip de sex.
Unii oameni preferă să folosească costume sau uniforme dintr-un anumit domeniu, medical de exemplu, pentru a-și condimenta momentele din pat. Practica role-play-ului nu mai este ceva neobișnuit și sunt multe persoane care apreciază acest tip de sex în care fiecare își asumă un rol diferit față de viața reală.
Obținerea plăcerii în timpul sexului printr-o manifestare primară, animală, este unul dintre fetișurile comune în ziua de azi. Partea primară a creierului este responsabilă de supraviețuire, așa că se presupune că instinctele noastre de bază de a găsi hrană, autoprotecția și reproducerea, odată lăsate la suprafață, pot produce plăcere.
Ce înseamnă “furry fetish”? Practic, cei care au un astfel de fetiș sunt fani ai animalelor antropomorfe. Acestea sunt animale cu caracteristici umane, cum ar fi Mickey Mouse, Sonic the Hedgehog și multe mascote pentru echipele sportive.
Acest tip de fetiș este o atracție sexuală îndreptată către persoanele supraponderale sau obeze, datorită în primul rând greutății și dimensiunilor lor. Acesta devine pentru oamenii cu “plus-size fetish” un criteriu important de selecție a partenerilor.
Pentru unii oameni, pe cât de periculos este să faci sex în locuri publice, pe atât de excitant li se pare lor. Poate fi vorba de adrenalina de moment care dă dependență, ori despre momentul de sex efectiv.
Parafilia este un comportament sexual anormal, acele impulsuri caracterizat de fantezii și dorințe sexuale intense care revin frecvent. Aceste impulsuri sexuale puternice pot implica folosirea anumitor obiecte neobișnuite, situații sau activități care nu sunt în mod normal considerate ca fiind excitante de către marea majoritate a oamenilor
Fetișismul este o subcategorie a parafiliei și atât timp cât este ținut sub control și nu se dezvoltă un comportament abuziv, acestea nu reprezintă o problemă.
Persoanele care suferă de o tulburare fetișistă se concetrează, în mod tipic, exclusiv pe obiectul sau partea corpului care declanșează dorința, deci sursa fetișului. Non-fetișiștii se pot simți atrași uneori de o anumită parte a corpului sau de un obiect anume și includ acest lucru în interacțiunea lor sexuală cu o altă persoană, dar nu rămân fixați pe acestea.
Diagnosticul pentru o tulburare fetișistă se pune după următoarele criterii:
Pentru o perioadă de cel puțin 6 luni, persoana are fantezii recurente, care generează exictare, îndemnuri sau comportamente care implică obiecte neînsuflețite sau o concentrare deosebită asupra unor părți ale corpului.
Fanteziile, nevoile sexuale sau comportamentele provoacă stre semnificativ sau afectează individul din punct de vedere social, ocupațional sau personal.
Dacă sunt păstrate într-o limită sănătoasă, fetișurile nu reprezintă o problemă pentru cineva. Totuși, fetișurile pot lua ușor o formă obsesivă și se pot transforma într-o tulburare erală.
Fetișismul și fanteziile sunt frecvente și ar trebui tratate doar ca o tulburare atunci când provoacă o situație gravă sau afectează capacitatea unei persoane de a funcționa normal în viața de zi cu zi.
Afecțiunea fetișistă tinde să aibă un curs continuu care fluctuează în intensitatea și frecvența pornirilor sau comportamentului de-a lungul vieții. Drept urmare, tratamentul este de obicei pe termen lung.
Metodele de tratament includ diferite forme de terapie (psihanaliza tradițională, hipnoza, terapie cognitivă și comportamentală), precum și terapie cu medicamente (SSRI, terapie de deprivare de androgen). Unele medicamente prescrise ajută la scăderea gândării compulsive asociate cu parafiliile. Acest lucru permite concetrarea pe consiliere, cu mai puține distrageri.
Dacă o astfel de tulburare este lăsată netratată, fetisșismul poate provoca probleme grave sociale și emoționale. De aceea, tratamentul este esențial. Printre complicațiile care pot apărea se numără și:
Fantezii sexuale continue cu obiecte
Probleme sociale cauzate de aceste fantezii sau dorințe
Probleme de relaționare interumană
Depersonalizarea acțiunilor sau a fanteziilor sexuale
Porniri sexuale greu de controlat în care sunt implicate părți ale corpului sau obiecte
În caz că simți că ai o problemă sau poate cineva din viața ta suferă de o astfel de tulburare, nu ezita să ceri ajutorul unui medic specializat.
ENROUSH a revoluționat îngrijirea feminină în România prin produse organice de îngrijire menstruală. Create de femei pentru femei, 100% din bumbac organic certificat GOTS, absorbantele și tampoanele ENROUSH se diferențiază de cele convenționale de pe piață prin calitatea superioară, lipsa chimicalelor și a plasticului din compoziția produselor, dar și prin accentul pus pe sustenabilitate. Parte din misiunea echipei este și să construiască un spațiu sigur unde transparența și accesul la informație devin factorii care schimbă percepția femeilor asupra menstruației în România. Cu o comunitate online și offline de peste 50 000 de femei, schimbarea în bine se petrece în fiecare zi.