Dacă nu îți dorești să rămâi însărcinată și te gândești să te ferești planificând partidele de sex înainte de menstruație, gândește-te de două ori! Cu toate că șansele unei sarcini sunt mai mici, pentru că cel mai probabil ovulația a avut deja loc, asta nu îți garantează că nu vei rămâne însărcinată.
Orice contact sexual neprotejat vine cu un risc de sarcină, mai mic sau mai mare. Așa că da, trebuie să te protejezi de fiecare dată, pentru că există situații când poți rămâne însărcinată înainte de ciclu. În rândurile următoare îți explicăm exact ce factori influențează această probabilitate.
Un factor principal care afectează posibilitatea de a rămâne însărcinată și motivul pentru care aceasta este atât de scăzută înainte de menstruație este ovulația. Dacă vorbim despre un ciclu menstrual regulat de 28-29 de zile, de obicei ovulația are loc în ziua 14.
Ovulația constă în eliberarea unui ovul matur de către ovare, ovul care poate fi, sau nu, fertilizat. În cazul în care se întâlnește cu un spermatozoid, acesta se fixează ulterior în peretele uterin și începe sarcina.
Motivul pentru care ovulația este atât de importantă în formarea unei sarcini este că ovulul supraviețuiește cel mult 24 de ore. Dacă nu este fertilizat în acest timp, va fi descompus și eliminat împreună cu țesutul endometrial și sângele menstrual în timpul menstruației.
Asta explică de ce șansele sunt mult mai reduse să poți rămâne însărcinată înainte de ciclu cu 1-2 zile, pentru că cel mai probabil ovulația a avut deja loc. După ovulație, șansele unei sarcini scad drastic pentru că nu mai există un ovul ce poate fi fertilizat.
Totuși, ți-am spus la începutul articolului că sexul neprotejat înainte de ciclu nu îți poate garanta protecția împotriva unei sarcini. De ce? Pentru că nu ai cum să știi exact când ovulezi. Fiecare corp este diferit, iar nivelul hormonal fluctuează de la o lună la alta, așa încât ovulația poate avea loc mai devreme sau mai târziu chiar și în cazul ciclurilor regulate – dar mai ales dacă ciclul menstrual este neregulat.
Atunci când ai un ciclu neregulat, este mult mai dificil să aproximezi corect perioada ovulatorie (fertilă) și perioada următoarei menstruații. Dacă durata ciclului tău variază de la o lună la alta, înseamnă că nu te poți baza pe ideea că ovulezi în ziua 14. Nu poți să planifici contactul sexual înainte de menstruație, pentru că nu știi în primul rând când îți vine menstruația și nu ai certitudinea că ovulația a avut loc, ceea ce înseamnă că este posibilă o sarcină.
Unele femei au ciclul menstrual neregulat dintotdeauna. În unele cazuri, acesta se reglează după primii ani de la debut. Alteori, menstruațiile continuă să vină neregulat și să facă foarte dificilă urmărirea perioadei fertile.
Există multe cauze posibile pentru astfel de dereglări menstruale despre care am discutat mai pe larg AICI, dar printre cele mai frecvente se numără:
Sindromul ovarelor polichistice: menstruațiile neregulate sunt un simptom frecvent al SOP, despre care ți-am spus totul într-un alt articol pe blogul Enroush,
Polipii uterini: o cauză frecventă a sângerărilor intermenstruale, a menstruațiilor neregulate și abundente, dar și a sângerărilor după contactul sexual, o constituie polipii uterini.
Stresul: când ai un stil de viață stresant, creierul secretă cantități mai mari de cortizol care pot cauza întârzieri ale ciclului menstrual. Găsești mai multe informații despre stres și cum îți afectează menstruația AICI.
Endometrioza: este o cauză comună a dereglărilor menstruale, și mai ales a menstruațiilor cu sângerări abundente și dureri îngrozitoare. Dacă vrei să citești mai multe despre endometrioză, cum o recunoști și ce știm despre ea până în prezent, avem un articol AICI.
Tulburările alimentare: o alimentație din care lipsesc nutrienții esențiali sau care include orice fel de excese poate provoca tulburări hormonale și probleme de greutate care, la rândul lor, vor provoca dereglări ale ciclului menstrual
Vârsta: este normal ca ciclul menstrual să fie neregulat ca răspuns al modificărilor hormonale, care au loc mai ales în primii ani de menstruație și în ultimii ani, pe măsură ce se apropie menopauza.
Dacă ai un ciclu menstrual perfect regulat și știi exact când îți vine menstruația de fiecare dată, poți mai ușor să urmărești și să aproximezi corect perioada ovulatorie. Astfel, poți calcula cu câte zile înainte de menstruație nu poți rămâne însărcinată (aproximativ).
Dar șansele unei sarcini înainte de menstră cresc în următoarele cazuri:
Când ovulația are loc mai târziu decât în mod normal, spre exemplu ca rezultat al nivelului ridicat de cortizol după o perioadă stresantă sau al schimbărilor de alimentație. Dacă fertilizarea are loc chiar atunci, poate duce la o sarcină.
Când ai un ciclu menstrual neregulat, pentru că nu îți poți da seama când ești la ovulație.
În cazul în care confunzi sângerarea de la ovulație cu sângerarea menstruală, fără să-ți dai seama că te afli de fapt în perioada fertilă.
Înainte de menstruație sau în orice fază a ciclului menstrual, dacă nu îți dorești o sarcină, evită contactele sexuale neprotejate. Iată ce metode ai la dispoziție pentru a te proteja:
Utilizează metode de contracepție: ai la dispoziție o mulțime de opțiuni, printre care prezervativul (singura metodă care te protejează și de bolile cu transmitere sexuală), anticoncepționalele, steriletul sau alte metode contraceptive eficiente.
Folosește contracepția de urgență: în cazul în care ai avut un contact sexual neprotejat, contracepția de urgență poate preveni sarcina dacă este luată cât mai devreme în decurs de 72 de ore.
Lipsa menstruației este cel mai evident semn al unei posibile sarcini. Dacă știi că ai avut contact sexual neprotejat înainte de menstruație, e o idee bună să fii atentă dacă îți întârzie sau nu îți vine menstruația. Pe lângă asta, uite alte câteva simptome pe care le poți observa printre primele semne de sarcină:
Sângerarea de implantare, care poate să apară ca o sângerare ușoară la 10-14 zile de la concepție și poate fi confundată cu menstruația.
Grețuri, vărsături și stări de oboseală, pe măsură ce crește nivelul de progesteron din corp.
Sensibilitatea crescută sau durerea la nivelul sânilor, care se pot mări în volum.
Dacă îți întârzie menstruația, observi alte simptome timpurii sau ai orice suspiciune de sarcină după un contact sexual neprotejat, testele de sarcină sunt cea mai simplă, rapidă și eficientă metodă de a confirma dacă ești sau nu însărcinată. În cazul unui rezultat pozitiv, este o idee bună să mergi la medic pentru a decide ce îți dorești să faci în continuare și pentru a discuta pașii următori.