Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Ciclu menstrual scurt - De ce se opreste menstruatia dupa o zi?

Există o limită fină între normalitatea și anormalitatea ciclului menstrual. Într-adevăr, pe de o parte corpul fiecărei femei este unic și este normal ca durata, fluxul și simptomele fiecărui ciclu să difere de la o persoană la alta. Doar că pe de altă parte, există anumite durate sau simptome extreme care nu sunt normale indiferent de circumstanțe, cum ar fi durerile menstruale prea puternice, un ciclu prea lung sau, la polul opus, un ciclu menstrual prea scurt.

Și totuși ca să detectăm aceste anomalii, primul pas este să știm ce înseamnă o durată normală, și când poate fi considerată o menstruație prea scurtă. Despre toate aceste informații și alte lucruri utile vorbim în acest articol.

Care este durata ciclului menstrual în mod normal?

Teoretic, știm că ciclul menstrual are în medie 28 zile, dar această durată poate varia fără să existe vreo anomalie. Hai să-ți spunem de ce. Ciclul menstrual are 4 faze, și anume:

  • Faza foliculară (pre-ovulatorie), care este perioada de dinainte de ovulație și durează aproximativ 9-14 zile.

  • Ovulație, care durează doar 24 de ore și este intervalul din lună în care fertilitatea ta își atinge apogeul.

  • Faza luteală (post-ovulatorie sau pre-menstruală), adică perioada când te confrunți cu simptome premenstruale și care, din nou, durează aprox. 14 zile, respectiv până în prima zi de menstruație.

  • Menstruație, adică sângerarea propriu-zisă când mucoasa uterină este eliminată, care poate dura între 3 și 7 zile; prima zi de menstruație se consideră ziua 1 a ciclului menstrual.

Dacă adunăm durata tuturor acestor 4 faze ale ciclului normal care diferă pentru fiecare femeie, ajungem la un rezultat cuprins între 21 și 35 de zile, acesta reprezentând durata unui ciclu menstrual normal. Cât despre durata unei menstruații normale, sângerarea poate ține oricât de la 3 la 7 zile, dar de cele mai multe ori ajunge undeva la 4-5 zile.

TOTUL despre ciclu scurt & redus cantitativ ➤ Durată ciclu menstrual normal ➤ Cauze ciclu de 1-2 zile ➤ Când trebuie să mergi la medic? ➤ Vezi aici!

Ceea ce este considerat anormal este ca intervalul dintre două menstruații să depășească 35 de zile, ca menstruația să dureze mai puțin de 2 zile sau mai mult de 7 zile, sau să fie foarte diferită pentru aceeași persoană de la o lună la alta. În acest caz, vorbim despre ciclu neregulat sau dereglat, și este nevoie de o vizită la medicul specialist.

Simptomele unei menstruații scurte

Să revenim deci la subiectul nostru: ce înseamnă și cât ține o menstruație scurtă?

Dacă ai avut dintotdeauna menstruații neregulate sau scurte, de 2-3 zile, cel mai probabil că nu există motive de îngrijorare. Dar dacă sângerările lunare durau între 4-7 zile și brusc s-au redus la 2 zile sau mai puțin, atunci vorbim despre o menstruație scurtă la care trebuie să fii atentă.

TOTUL despre ciclu scurt & redus cantitativ ➤ Durată ciclu menstrual normal ➤ Cauze ciclu de 1-2 zile ➤ Când trebuie să mergi la medic? ➤ Vezi aici!

Uite simptomele după care o poți recunoaște și pe care să le urmărești:

  • Ciclu scurt de 2 zile sau mai puțin: este cel mai evident și ușor de observat semn că ai o menstruație prea scurtă, adică durează doar una sau două zile apoi se oprește.

  • Flux redus: sângele poate curge normal sau abundent în această perioadă, dar este la fel de posibil să fie slab, mai asemănător cu spottingul decât cu menstruația, mai ales dacă scurtarea duratei este un rezultat al dereglărilor hormonale, al antrenamentelor prea intense sau al pierderii bruște în greutate.

  • Nevoia de a schimba mai puține absorbante și tampoane decât de obicei: pentru că fluxul este redus.

  • Ciclu de două ori pe lună: când ciclul menstrual durează 21 de zile sau mai puțin, se poate întâmpla să îți vină menstruația de două ori în aceeași lună, o dată la început și o dată spre sfârșit. Acest fenomen se numește polimenoree și reprezintă o formă de ciclu menstrual neregulat, subiect despre care am povestit mult mai multe pe blog, AICI.

  • Anemie și oboseală: odată cu polimenoreea pot să apară și anemia, oboseala și epuizarea, din cauză că sângerezi mai frecvent decât corpul tău este obișnuit.

  • Crampe menstruale: menstruațiile scurte pot fi însoțite și de dureri abdominale puternice.

Cauze - De ce se oprește menstruația după o zi sau două?

Există mai multe cauze posibile pentru o menstruație scurtă și redusă cantitativ. Dar vrem să-ți amintim și să fii atentă la semne, ca să nu confunzi menstruația scurtă cu spottingul.

  • Dacă sângerarea este foarte ușoară, deschisă la culoare, și doar îți pătează puțin lenjeria fără să ai nevoie de un absorbant sau un tampon pentru a o absorbi corespunzător, atunci nu vorbim despre ciclu de 1 zi, ci doar despre spotting.

  • Se consideră menstruație atunci când pentru sângerare, fie ea ușoară sau abundentă, nu este suficient să folosești un protejslip ca să previi scurgerile pe haine.

Așadar urmărește acest aspect ca să fii sigură că nu le încurci. Și fie spotting, fie menstruație, îți recomandăm să folosești doar produse menstruale din bumbac 100% organic. Le găsești pe site-ul nostru și sunt o alegere sănătoasă pentru corpul tău, căci spre deosebire de produsele convenționale ele conțin doar ingrediente naturale și sunt făcute fără plastic, pesticide, parfumuri, dioxine și alte chimicale toxice.

TOTUL despre ciclu scurt & redus cantitativ ➤ Durată ciclu menstrual normal ➤ Cauze ciclu de 1-2 zile ➤ Când trebuie să mergi la medic? ➤ Vezi aici!

Iar odată ce ai stabilit că este vorba despre menstruație scurtă, uite mai jos care sunt factorii ce o pot cauza:

Sarcina

Ai auzit de sângerarea de implantare? Poate dura una sau două zile și de aceea ai putea fi tentată să spui “mi-a venit ciclu doar 2 zile”. De fapt, nu este o menstruație, ci doar un semn că ovulul fertilizat a ajuns în mucoasa uterină.

Este o sângerare ușoară a cărei culoare poate varia de la roz deschis la maro închis, și poate avea loc la aproximativ 2 săptămâni de la concepere. Spunem că poate avea loc pentru că, deși este normală și nu pune în pericol fătul, nu toate femeile însărcinate au această sângerare. Este normal și să mai observi sângerări ușoare în timpul primului trimestru, pe măsură ce tot mai multe vase de sânge se dezvoltă în zona vaginală.

TOTUL despre ciclu scurt & redus cantitativ ➤ Durată ciclu menstrual normal ➤ Cauze ciclu de 1-2 zile ➤ Când trebuie să mergi la medic? ➤ Vezi aici!

De asemenea, e bine de știut că sângerarea vaginală însoțită de amețeli, oboseală, senzația de presiune la nivelul rectului și dureri abdominale puternice, mai intense pe o parte, constituie un prim semn al sarcinii ectopice. În acest caz, se recomandă vizita de urgență la medic.
 

Pierderea sarcinii

Dacă sângerarea ușoară la începutul sarcinii despre care vorbeam mai sus se transformă într-o sângerare cu flux abundent, sau chiar este însoțită de dureri abdominale, contracții dureroase, cheaguri și scurgeri neobișnuite, acest lucru poate indica o problemă care de multe ori poate fi pierderea sarcinii.

Această situație este destul de comună, iar statisticile indică faptul că astfel de sângerări se întâmplă în cca. 26% din sarcini.
 

Alăptarea

În mod normal, după naștere, dacă nu alăptezi, menstruația revine de obicei în 6 până la 8 săptămâni. Altfel, poate dura 6 luni și chiar până la 18 luni până când sângerările lunare revin la normal, iar acest lucru se datorează fluctuațiilor hormonale.

Pe toată perioada alăptării, estrogenul și progesteronul continuă să fluctueze în timp ce prolactina, un alt hormon care contribuie la producția laptelui matern, are impact și asupra menstruației, în sensul că o previne. Așadar, alăptarea este un alt factor care îți poate cauza ciclu neregulat și, de asemenea, poate provoca întârzierea, diminuarea fluxului sau scurtarea menstruației.
 

Ciclu anovulator

Dacă se întâmplă ca organismul tău să nu elibereze un ovul, aceasta poate fi cauza pentru care fluxul și durata menstruației sunt mai reduse ca de obicei. În lipsa fazei de ovulație, numim acest ciclu anovulator, și este unul dintre factorii care îți pot deregla menstruațiile.

Există și o afecțiune care se numește insuficiență ovariană primară, atunci când ovarele își încetează funcționarea corectă și nu mai eliberează ovule chiar dacă încă nu ai ajuns la menopauză.

Dereglări de ciclu înainte de menopauză

Producția de estrogen scade în perioada premergătoare menopauzei, și este normal ca fluctuațiile hormonale să îți deregleze și ciclul menstrual. Perimenopauza începe cu aproximativ 8-10 ani înainte de menopauză, deci primele semne le poți observa încă de la vârsta de 30-40 de ani.

TOTUL despre ciclu scurt & redus cantitativ ➤ Durată ciclu menstrual normal ➤ Cauze ciclu de 1-2 zile ➤ Când trebuie să mergi la medic? ➤ Vezi aici!

Pe măsură ce nivelul de estrogen scade de-a lungul perioadei de tranziție către menopauză, menstruațiile devin neregulate, mai lungi sau mai scurte, cu flux mai ușor sau mai abundent. Inclusiv menstruațiile foarte scurte de doar câteva zile sunt normale și însoțite de alte simptome ale perimenopauzei precum transpirația nocturnă, uscăciunea vaginală și insomniile.
 

Sindromul ovarelor polichistice (SOP)

O altă cauză a problemelor ovariene care îți pot scurta ciclul menstrual și care afectează aprox. 1 din 10 femei, sindromul ovarelor polichistice se referă la un dezechilibru hormonal care împiedică funcționarea corectă a ovarelor și eliberarea lunară a ovulelor.

TOTUL despre ciclu scurt & redus cantitativ ➤ Durată ciclu menstrual normal ➤ Cauze ciclu de 1-2 zile ➤ Când trebuie să mergi la medic? ➤ Vezi aici!

Pe lângă dereglarea ciclului, SOP se manifestă și prin acnee, subțierea părului sau creșterea în exces a acestuia. De asemenea, aceeași afecțiune poate cauza și chisturi ovariene benigne și infertilitate.
 

Endometrioza

Pe lângă crampele abdominale foarte dureroase la menstruație pentru care probabil știi deja că endometrioza este cunoscută, aceeași afecțiune poate fi responsabilă și pentru dereglarea și scurtarea ciclului menstrual.

Pe scurt: când endometrul, țesut asemănător mucoasei uterine, se dezvoltă în exteriorul uterului (de exemplu pe ovare, în jurul uterului sau chiar în vagin), numim acest lucru endometrioză. Problema afectează multe femei cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani și se poate manifesta inclusiv prin balonare, stări de greață, durere în timpul sau după actul sexual și dureri pelvine și de spate cronice.

TOTUL despre ciclu scurt & redus cantitativ ➤ Durată ciclu menstrual normal ➤ Cauze ciclu de 1-2 zile ➤ Când trebuie să mergi la medic? ➤ Vezi aici!

La menstruație, acest endometru se îngroașă și sângereză la fel ca țesutul din interiorul uterului, lucru care poate cauza sângerări neregulate, abundente și imprevizibile.
 

Anticoncepționalele

Cum la începutul sarcinii poți experimenta sângerarea de implantare, la fel și la începutul administrării anticoncepționalelor s-ar putea să observi o sângerare care în limba engleză poartă denumirea de “breakthrough bleeding” și care nu este un motiv de îngrijorare. Este o pierdere mică de sânge, neașteptată și care poate avea loc oricând de-a lungul lunii, nu doar în perioada menstruației.

Simptomele pot să apară cu orice formă de prevenție a sarcinii, dar mai ales cu anticoncepționale, implant contraceptiv sau dispozitiv intrauterin. Dacă sângerarea nu durează mult și nu este însoțită de dureri sau alte forme de disconfort, nu trebuie să te îngrijorezi. Este doar corpul tău care se obișnuiește cu tratamentul și își stabilește un nou echilibru hormonal.


Sângerare intermenstruală

um îi spune și denumirea, este sângerarea care apare în alte zile decât în perioada de menstruație. Poate fi cauzată fie de un dezechilibru la nivel hormonal, fie de dezvoltarea unor formațiuni anormale.

Cercetătorii au studiat acest fenomen pentru a observa dacă și în ce măsură afectează fertilitatea.

Deși studiile sugerează o legătură între sângerările intermenstruale și infertilitate, această legătură se referă doar la probabilitatea scăzută de a rămâne însărcinată în luna respectivă. Dar nu și pe termen lung. Specialiștii nu au observat vreun impact al sângerărilor asupra fertilității și capacității femeilor de a rămâne însărcinate pe viitor.

Totuși, este bine să discuți cu medicul dacă observi des astfel de sângerări, ca să depistați și să tratați cauza înainte să apară alte complicații.


Alte cauze posibile pentru o menstruație scurtă

Cauzele de mai sus reprezintă factorii majori care influențează ciclul menstrual și care au un potențial ridicat de a-ți scurta menstruația. Dar o menstruație de doar câteva zile poate fi și un rezultat al altor obiceiuri din rutina ta zilnică sau al unor probleme de sănătate, printre care:

  • Dereglări hormonale: cum ar fi problemele cu tiroida;

  • Stresul cotidian: care îți crește radical nivelul de cortizol;

  • Anemia: din cauza nivelului scăzut de fier din sânge;

  • Dietele extreme și antrenamentele excesive: care creează automat un deficit caloric mare și duc la scăderi bruște în greutate ce pot cauza dereglări hormonale.

  • Ovulație: există femei care observă spotting sau sângerări ușoare în mijlocul ciclului menstrual, când ovulul este eliberat.

  • Fibromi uterini: formațiuni mici și necanceroase dezvoltate în afara uterului, ce pot provoca sângerări vaginale intermenstruale. 

  • Infecții: sângerările vaginale pot fi și un simptom al infecțiilor la nivelul vaginului și al cervixului, inclusiv din cauza bolii inflamatorie pelvină sau a bolilor cu transmitere sexuală.

  • Brutalitatea actului sexual: orice leziune cauzată în timpul actului sexual poate distruge mucoasa vaginală și poate cauza sângerări.

Când trebuie să contactezi un doctor?

Oricând observi o sângerare anormală este bine să discuți cu medicul ca să îndepărtezi orice grijă sau să tratezi orice eventuală problemă. Dar cum știi când sângerarea sau menstruația este normală, și când este prea scurtă?

TOTUL despre ciclu scurt & redus cantitativ ➤ Durată ciclu menstrual normal ➤ Cauze ciclu de 1-2 zile ➤ Când trebuie să mergi la medic? ➤ Vezi aici!

În condițiile în care fiecare corp este diferit, îți recomandăm să îți pui întrebarea contextual. Adică nu te întrebi “E normal cât mi-a durat menstruația?” ci “E normal pentru mine cât a durat menstruația mea, dacă mă raportez la cum a fost până acum?” Și este cazul să contactezi un doctor cât mai curând dacă răspunsul la această întrebare este nu (adică menstruația ta a fost diferită și anormală în comparație cu lunile precedente), și dacă:

  • Menstruațiile au fost regulate până în momentul prezent și s-au dereglat brusc;

  • Ai menstruații de 2 ori pe lună, adică un ciclu menstrual mai scurt de 24 de zile;

  • Sângerezi în afara menstruațiilor;

  • Observi cheaguri de sânge mari;

  • Sângerările sunt însoțite de crampe abdominale;

  • Ai un flux abundent.

Menstruația puțină necesită tratament?

Uneori, cum ar fi în perioadele stresante sau solicitante, în perioada de alăptare, în adolescență sau în perimenopauză când este natural ca ciclul menstrual să fie neregulat, este normal ca și menstruațiile să dureze mai puțin. În aceste cazuri, s-ar putea să nu fie nevoie de tratament.

Totuși, este important și îți recomandăm întotdeauna să faci o vizită la medicul ginecolog și să-i urmezi sfaturile.

Dacă menstruația scurtă sau redusă cantitativ este rezultatul unei cauze despre care am povestit mai sus, fie dezechilibru hormonal, infecție, anemie sau altă problemă de sănătate, atunci este important să tratezi această cauză ‒ iar ciclul menstrual și durata acestuia se vor regla de la sine.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.