Estrogenul, cunoscut și ca hormonul feminin, este un hormon sexual a cărui funcție principală constă în dezvoltarea ta sexuală și reproductivă.
El fluctuează în mod natural de-a lungul ciclului menstrual și scade la menopauză. Atunci când nivelul său crește, declanșează pubertatea la fete - dezvoltarea sânilor, reglarea ciclului menstrual, apariția părului pubian - urmând să influențeze fertilitatea, sarcina și menopauza.
La femei, cea mai mare cantitate de estrogen din organism este produsă în ovare.
Cu un rol atât de complex în întregul organism, estrogenul se clasifică în mai multe tipuri. Cele două categorii principale sunt estrogenul natural și estrogenul sintetic. La rândul lor, aceste tipuri se împart în mai multe categorii. Hai să le înțelegem împreună.
Estrogenul natural este cel pe care corpul unei femei îl produce în mod natural la nivelul ovarelor. Există trei tipuri majore de estrogen natural:
Estradiol (E2) - este cea mai potentă formă de estrogen, fiind principalul tip pe care organismul feminin îl produce în perioada cuprinsă între prima și ultima menstruație.
Estron (E1) - după începerea menopauzei, acesta devine principalul - și singurul - tip de estrogen pe care corpul unei femei îl mai produce.
Estriol (E3) - în mod normal aproape nedetectabil în organism, acesta devine principalul tip de estrogen produs de corp în timpul unei sarcini - de aici și denumirea de estrogenul sarcinii - atunci când atinge un nivel maxim și pregătește corpul pentru naștere, dezvoltarea sânilor și a fătului.
La femeile însărcinate, apare și producția naturală de estretol (E4), un al patrulea tip de estrogen care poate fi detectat doar în perioada sarcinii și care este produs în ficatul fetal, ajungând în sângele mamei prin placentă.
În contracepție, dar și în tratarea simptomelor de menopauză, adesea este folosită terapia hormonală. În aceste situații, se administrează estrogen sintetic.
Acest estrogen sintetic se obține prin sinteză chimică și se folosește în compoziția contraceptivelor alături de progesteron pentru a regla ciclul menstrual, sau în tratarea menopauzei cu pastile hormonale pentru femei.
Rolul principal al estrogenului în corpul unei femei este în primul rând să regleze creșterea și funcționarea sistemului reproductiv. Este responsabil cu toate etapele din dezvoltarea sexuală și reproductivă a unei femei, începând de la pubertate și menstruație, până la sarcină, naștere și menopauză.
De asemenea, estrogenul este important și pentru alte sisteme ale corpului: tractul urinar, sistemul cardiovascular și chiar sănătatea mentală, a oaselor, a părului și a pielii.
În perioada pubertății, nivelul de estrogen crește, iar această schimbare declanșează apariția caracterelor sexuale secundare.
Toate modificările fizice, fiziologice, comportamentale și emoționale din timpul pubertății sunt influențate de nivelul de estrogen, de la creșterea sânilor și apariția părului în noi zone ale corpului și până la rotunjirea formelor corpului și schimbările de atitudine.
Alături de progesteron, estrogenul influențează și menstruația. Atunci când nivelul său scade, apar sângerările menstruale. Un nivel optim de estrogen este necesar pentru reglarea menstruațiilor, iar ciclul neregulat adesea poate indica un nivel scăzut de estrogen. Fii pregătită oricând pentru menstruație cu produse sănătoase - tampoanele și absorbantele Enroush din 100% bumbac organic îți sunt alături în fiecare etapă a ciclului menstrual.
Totodată, în timpul ciclului, fluctuațiile nivelului de estrogen sunt normale. Natural, acesta crește și scade de două ori: crește în timpul fazelor foliculare și luteale, și scade după ovulație și spre finalul ciclului menstrual. Dacă vrei să povestim mai multe despre ciclul menstrual, am vorbit pe blogul Enroush TOTUL despre menstruație.
Estrogenul înregistrează cel mai înalt nivel în zilele de dinainte de ovulație, atunci când te afli în perioada cea mai fertilă din ciclul tău menstrual. Mai multe informații despre ce înseamnă perioada fertilă ți-am pregătit AICI.
În aceste zile, estrogenul subțiază mucoasa cervicală pe unde trebuie să treacă spermatozoizii ca să poți rămâne însărcinată. Această ușoară modificare indusă prin creșterea nivelului de estrogen favorizează sarcina dacă ai un contact sexual în perioada fertilă.
În timpul sarcinii, estrogenul susține dezvoltarea și creșterea bebelușului până când placenta preia acest rol. După care continuă să asigure funcționarea corespunzătoare a placentei, precum și dezvoltarea optimă a organelor copilului.
Concentrația estrogenului - precum și a altor hormoni - crește în corpul unei femei în timpul sarcinii pe măsură ce aceasta avansează, atingând valori mai mari decât în orice fază a ciclului menstrual. Nivelul cel mai crescut de estrogen se înregistrează de obicei în trimestrul 3. AICI am discutat cum se dezvoltă bebelușul în fiecare trimestru și ce schimbări apar în fiecare săptămână de sarcină.
Dacă până acum am vorbit doar despre estrogenul natural, când apare menopauza discutăm atât despre estrogenul natural, cât și despre cel sintetic. În această etapă, nivelul de estrogen scade drastic, ovulația dispare și se schimbă tipul de estrogen pe care corpul îl produce în mod natural.
În schimb, reducerea producției de estrogen poate declanșa alte simptome precum uscăciune vaginală, puseuri de căldură sau schimbări de dispoziție. În ameliorarea și tratarea acestor simptome se poate interveni cu estrogenul sintetic, dar găsești mai multe detalii despre tratamentul pentru simptomele menopauzei AICI.
Estrogenul are un impact asupra sănătății reproductive atât la femei, cât și la bărbați. Nu doar testosteronul, ci și estrogenul influențează dorința sexuală, abilitatea de a obține și menține o erecție, dar și calitatea spermei, în cazul bărbaților.
Spre exemplu, libidoul scăzut poate fi o consecință a nivelului redus de estrogen. Iar infertilitatea și disfuncția erectilă pot fi rezultate ale nivelului prea ridicat de estrogen. Și ginecomastia este tot un răspuns la creșterea excesivă a cantității de estrogen în corpul unui bărbat.
Rolul estrogenului nu se rezumă doar la funcționarea sistemului reproductiv. Acesta coordonează o mulțime de alte organe, influențând modul în care ele funcționează:
Scopul analizei de estrogen este să identifice afecțiunile cauzate de un nivel prea ridicat sau prea scăzut al estrogenului. De regulă, ginecologul solicită analize de estrogen în caz de:
Pubertate precoce;
Pubertate întârziată;
Probleme menstruale;
Infertilitate sau dificultate de a rămâne însărcinată;
Sângerări vaginale anormale.
Analiza poate măsura oricare tip de estrogen din corp, fie el estradiol, estron sau estriol, prin trimiterea unei probe de sânge la laborator. Se pot face, de asemenea, teste de urină sau de salivă. De regulă, testarea se face în faza luteală (ziua 19, 20 sau 21), când valorile hormonale sunt cel mai ridicate.
Fluctuațiile de estrogen sunt normale în timpul vieții, dar și în timpul unui ciclu menstrual. Creșterea nivelului de estrogen la pubertate sau la ovulație este normală, la fel și scăderea sa la menopauză. Problema apare atunci când nivelul de estrogen rămâne constant prea sus sau prea jos.
Uite care sunt valorile normale de estradiol în funcție de vârstă și sex, măsurate în picograme per mililitru:
Atunci când analizele arată o valoare a estrogenului sub nivelul normal, vorbim despre estrogen scăzut. Acesta poate fi normal, la fetele care încă nu au ajuns la pubertate, sau un semn că se apropie menopauza, caz în care este un efect perfect natural al înaintării în vârstă.
Sau poate indica alte probleme:
Pubertate întârziată;
Ritm lent al dezvoltării sexuale;
Ciclu menstrual neregulat;
Probleme de fertilitate.
Estrogenul scăzut poate fi o etapă normală din dezvoltarea și viața unei persoane, sau poate fi rezultatul unor afecțiuni genetice. Indiferent de cauza lor, printre cele mai frecvente simptome se regăsesc:
Uscăciune vaginală;
Durere în timpul contactului sexual;
Puseuri de căldură;
Ciclu menstrual neregulat;
Lipsa menstruației;
Slăbirea oaselor și a mușchilor;
Piele uscată;
Sensibilitate la nivelul sânilor;
Hipotiroidism;
Schimbări de dispoziție;
Oboseală;
Insomnii;
Depresie;
Lipsa dorinței sexuale la bărbați;
Țesut adipos excesiv în zona abdominală la bărbați.
Un nivel scăzut al estrogenului poate semnala o mulțime de alte probleme ascunse. Printre cauzele principale ale reducerii producției de estrogen se regăsesc:
Menopauza;
Nu s-a atins încă vârsta pubertății;
Deficiențe nutriționale, anorexie sau diete extreme;
Supraponderabilitate;
Antrenamente excesive;
Boli autoimune;
Medicamente sau tratamente care influențează ovarele;
Afecțiuni genetice ca sindromul Turner;
Sindromul ovarelor polichistice.
Diagnosticul estrogenului scăzut se face în urma analizei de estrogen din sânge, și cea mai frecventă formă de tratament este administrarea estrogenului sintetic. În special în menopauză și postmenopauză, terapia de substituție hormonală cu estrogen și, uneori, progesteron, ajută la creșterea nivelului de estrogen și ameliorarea simptomelor.
Și în cazul bărbaților se poate opta pentru terapia de substituție hormonală, sau se pot adăuga mai multe grăsimi și alte modificări în dietă, care are un efect direct asupra producției de estrogen în organism.
Estrogenul scăzut netratat va avea în primul rând ca și consecință faptul că simptomele neplăcute nu dispar. În plus, complicațiile estrogenului scăzut cronic includ:
Dacă analiza de estrogen indică o valoare care depășește nivelul normal, înseamnă că există o producție de estrogen în exces.
Fenomenul este cunoscut și sub denumirea de dominanță estrogenică, lucru care poate afecta dezvoltarea, funcțiile sexuale și starea generală de sănătate atât a femeilor, cât și a bărbaților. Cercetările arată că persoanele supraponderale sunt mai predispuse.
Este normal ca estrogenul să fie crescut chiar înainte de ovulație. Dar atunci când valoarea sa este ridicată constant, poate semnala alte probleme de sănătate, în special la nivelul ovarelor. Simptomele estrogenului crescut includ:
Pubertate precoce;
Creșterea în greutate, în special în zona șoldurilor și a taliei;
Balonare;
Simptome accentuate în sindromul premenstrual;
Ciclu menstrual neregulat, flux abundent;
Umflături, sensibilitate și noduli la nivelul sânilor;
Tiroidă mărită;
Ginecomastie în cazul bărbaților;
Disfuncție erectilă și infertilitate la bărbați.
Estrogenul crescut este asociat cu o mulțime de afecțiuni, de la polipi și fibroizi, până la endometrioză și tumori ovariene. De asemenea, nivelul de estrogen poate fi ridicat în comparație cu progesteronul, un alt hormon sexual. Dar cauzele cele mai frecvente pentru excesul de estrogen sunt:
Medicamente care conțin estrogen;
Țesut adipos excesiv;
Stres cronic;
Sindromul de exces de aromatază, care transformă estrogenul în testosteron la bărbați.
La fel ca orice alt diagnostic de estrogen, estrogenul crescut este identificat prin intermediul testării estrogenului. Pentru tratament, doctorul poate prescrie medicamente sau poate recomanda intervenția chirurgicală, însă cel mai adesea va începe prin a recomanda ajustarea stilului de viață.
Atât în cazul femeilor, cât și pentru bărbați, se încearcă scăderea procentului de grăsime din corp și scăderea în greutate, gestionarea stresului, reducerea grăsimilor din alimentație, creșterea aportului de fibre, și limitarea consumului de alcool.
Dezechilibrul hormonal este consecința estrogenului crescut netratat, iar complicațiile constau în accentuarea simptomelor deja declanșate de producția excesivă de estrogen:
Pentru femei, noduli la nivelul sânilor, lipsa apetitului sexual, oboseală, cancer uterin;
Pentru bărbați, creșterea pectoralilor, ginecomastie, libido redus și infertilitate.
Există mai mulți factori care pot influența producția de estrogen, și nu întotdeauna îi putem controla - spre exemplu, atunci când creșterea sau scăderea nivelului de estrogen este un răspuns natural și normal al corpului la factori ca:
Pubertate;
Menopauză;
Sarcină;
Naștere
Alăptare;
Boli genetice;
Boli autoimune;
Înaintare în vârstă.
Însă există și factori pe care îi poți controla pentru a-ți echilibra, astfel, producția de estrogen. Așadar, alți factori ce pot influența nivelul de estrogen includ:
Obezitatea;
Anorexia sau dietele extreme;
Alimentația;
Folosirea a diverse medicamente precum steroizi sau tratamente cu estrogen.
Alimentația are un impact direct asupra producției de estrogen. Conform studiilor, o alimentație echilibrată și bogată în fibre susține un nivel optim de estrogen, pe când o dietă cu prea multe grăsimi, zahăr și carne procesată excesiv este asociată nivelului crescut de estrogen.
Pe de altă parte, atunci când ai un nivel scăzut de estrogen, se recomandă consumul de alimente cu estrogen atât pentru femei cât și pentru bărbați, pentru a reduce riscul de osteoporoză și a susține densitatea osoasă. Este vorba despre alimente bogate în fitoestrogen, sau estrogen alimentar, care poate imita efectul estrogenului. Câteva dintre alimentele cele mai bogate în fitoestrogen sunt:
Semințele de in și de susan
Nucile, soia și legumele
Fructele uscate și de pădure
Vinul roșu
Usturoiul
Cafeaua
Cerealele
Dintre toate cauzele enumerate mai sus care influențează producția de estrogen, există anumiți factori de risc care predispun corpul la producție insuficientă:
Subponderabilitate;
Tulburări de alimentație;
Tiroidă subdezvoltată;
Istoric familial de probleme hormonale;
Chimioterapie sau radioterapie.
La fel, există și persoane care sunt predispuse la producția excesivă de estrogen, dacă prezintă următorii factori de risc:
Țesut adipos excesiv și obezitate;
Boli hepatice;
Stres excesiv;
Terapie de substituție hormonală.
La fel ca orice alt tratament, și terapia cu estrogen poate avea efecte adverse. Tocmai de aceea trebuie să urmezi sfaturile medicului pentru o administrare corectă a suplimentelor de estrogen dacă acestea sunt prescrise, astfel încât să eviți riscurile asociate. Printre efectele adverse cele mai comune identificate de către cercetători se remarcă:
Cheagurile de sânge care pot duce la infarct miocardic: riscul este crescut.
Cancerul mamar și depistarea dificilă a acestuia: riscul este moderat;
Bolile cardiovasculare: riscul este relativ;
Malformații ale bebelușilor aduși pe lume de către mame care au făcut anterior tratamente cu estrogen.
Unul dintre principalii hormoni sexuali atât la femei cât și la bărbați, și totodată unul dintre cei mai importanți hormoni feminini, estrogenul poate fi o adevărată provocare atunci când încerci să înțelegi cum funcționează. Din dorința de a te ajuta să-ți cunoști corpul cât mai bine, am continuat mai jos să răspundem celor mai frecvente întrebări.
Pentru că joacă un rol în sistemul reproductiv al femeilor și al bărbaților, și nu numai. Pe lângă impactul asupra pubertății, menstruației, sarcinii, menopauzei și a caracterelor sexuale secundare la femei, estrogenul influențează puternic și alte funcții ale corpului feminin și masculin, de la sistemul cardiovascular și sănătatea cognitivă la densitatea osoasă, piele, păr și alte organe ale corpului.
Nu poți controla toți factorii de risc, dar există măsuri de precauție pe care le poți lua pentru a menține estrogenul la un nivel cât mai sănătos. Un stil de viață activ, o alimentație echilibrată, activitățile de gestionare a stresului, odihna suficientă și limitarea consumului de alcool sunt bune practici care îți susțin sănătatea generală și, implicit, producția optimă de estrogen.
Ambii sunt hormoni cu rol important în funcția reproductivă a femeilor. Diferența dintre cei doi este că progesteronul, produs în corpul ovarian, este cunoscut ca hormonul sarcinii pentru că susține toate etapele sarcinii, în timp ce estrogenul este produs în ovare și reglează ciclul menstrual.
La bărbați, estrogenul influențează funcția erectilă și producția de spermă, pe când progesteronul influențează calitatea spermei și producția de testosteron.
Terapia de substituție hormonală se poate realiza atât pe cale orală, cât și non-orală. Astfel că estrogenul se poate administra atât sub formă de medicamente sau alimente bogate în fitoestrogen, cât și sub formă de injecție, gel, spray, ovule sau plasturi.