Ai auzit și tu că “bărbații se gândesc tot timpul la sex”? Această sintagmă și altele similare circulă de când lumea și ne sugerează cumva că femeile nu ar avea un apetit sexual la fel de mare, sau că nu își doresc sex la fel de frecvent ca bărbații.
Studiile mai recente ne spun însă că apetitul sexual este despre mai mult decât dorința și gândul la sex. Iar faptul că ești femeie sau bărbat nu constituie factorul decisiv. Mai degrabă contează cum te simți tu în general, ce relație ai cu partenerul, cum este conexiunea dintre voi și multe alte aspecte.
Cert este că da, este normal ca interesul pentru sex să fluctueze în funcție de factori diverși – deopotrivă pentru femei și bărbați. Ce nu este normal este ca apetitul sexual să scadă sau să crească excesiv, și despre toate aceste lucruri povestim în acest articol.
Libidoul este o componentă importantă a sexualității și reprezintă, de fapt, pofta de sex. Apetitul sexual sau dorința sexuală, cum mai este numit, reflectă de fapt dorința de a-ți satisface instinctul sexual – și este perfect normal.
Cât de intens resimți această dorință sexuală diferă enorm de la o persoană la alta. Libidoul este diferit pentru fiecare în parte, dar și pentru aceeași persoană în diverse etape ale vieții. Acesta poate fi influențat de factori precum starea de sănătate, anumite medicamente, stil de viață, comunicarea în cuplu și relația cu partenerul, echilibrul hormonal și multe alte detalii.
Libidoul, sau dorința sexuală, poate să apară în cele mai diverse circumstanțe, în funcție de preferințele fiecărei persoane și de contextul în care se află. Poți simți cum îți crește apetitul pentru intimitate după o interacțiune mai intensă cu o persoană de care te simți atrasă, precum și în urma unei forme de stimulare (ex: vizuală, auditivă etc.).
La baza acestor reacții stau însă hormonii, care influențează cât de intens simți aceste trăiri. Principalii hormoni implicați în apariția apetitului sexual și în menținerea intensității sale sunt estrogenul la femei și testosteronul la bărbați.
Nu prea putem defini ce înseamnă un libidou normal, la fel cum nu putem defini cu exactitate cum arată partida de sex ideală sau, în cazul femeilor, ce înseamnă o menstruație normală. Pentru că toate aceste lucruri diferă de la o persoană la alta.
Nivelul normal al apetitului sexual variază pentru fiecare persoană în parte iar acest lucru este firesc și este influențat de diverși factori biologici, psihologici și sociali. Astfel, cât de puternică este dorința ta sexuală depinde inclusiv de ce tratamente urmezi, ce stil de viață ai și cât de apropiată ești de partener.
Într-o notă generală, putem spune că libidoul este normal atâta timp cât nu există schimbări drastice față de apetitul tău sexual obișnuit și atâta timp cât nu îți afectează calitatea vieții. Un libido atât de crescut încât nu îți permite să te concentrezi la nimic altceva decât la dorința de intimitate este un exemplu de apetit sexual care îți afectează activitățile zilnice și nu este normal.
Cum spuneam și mai sus, este dificil să identifici ce înseamnă un libido crescut atâta timp cât nu poți măsura ce înseamnă un libido normal.
Nu este relevant să compari dorința ta de sex cu cea a partenerului sau a prietenelor tale, pentru că este diferită pentru fiecare persoană.
Însă poate fi relevant să îți compari propriul apetit, în prezent versus înainte. Dacă observi că ți-a crescut interesul pentru sex, atunci poți spune că ai un libido crescut. Acest lucru nu este neapărat o cauză de îngrijorare dacă nu te împiedică să-ți desfășori activitățile zilnice (ex: te împiedică să te concentrezi asupra altor aspecte, sau te determină să faci sex cu diverși parteneri, fără măsuri de precauție).
Contrar opiniei populare, nu ai un libido crescut doar pentru că ești bărbat, la fel cum nu ai un libido scăzut doar pentru că ești femeie. Genul unei persoane nu explică intensitatea apetitului sexual. În schimb, factori care stau la baza unui libido crescut sunt:
În timpul antrenamentelor fizice, sângele este pompat mai rapid și corpul secretă în mod natural endorfine. Ambele efecte pot avea consecințe asupra libidoului, și există studii care sugerează că persoanele active au o dorință sexuală mai crescută decât cele sedentare (în mare parte datorită echilibrului hormonal la care contribuie antrenamentele regulate).
Consumul de droguri și alcool poate afecta libidoul și reacțiile sexuale, și poate în egală măsură să crească sau să scadă dorința sexuală. Sunt stimulente puternice care pot avea efect afrodisiac și pot reduce inhibițiile pe moment.
Este important să înțelegi totuși că acestea nu sunt efecte sănătoase sau naturale, și că răspunsul la consumul de substanțe se poate schimba cu timpul și poate cauza dependențe (inclusiv de natură sexuală) sau alte tulburări grave.
Un dezechilibru la nivelul neurotransmițătorilor (cei care contribuie la starea ta de dispoziție), cum sunt dopamina, serotonina și norepinefrina, poate conduce la creșterea apetitului sexual și la comportamentele sexuale compulsive. Mai multe studii au demonstrat că un nivel ridicat de dopamină poate crește predispoziția către hipersexualitate.
În cazul bărbaților, testosteronul joacă un rol important în reglarea apetitului sexual. Tocmai de aceea libidoul bărbaților este adesea mai crescut dimineața, când nivelul de testosteron este cel mai ridicat.
Un libido crescut este normal, mai ales dacă ai un stil de viață echilibrat și te odihnești suficient. În schimb, un libido prea crescut poate fi un semn al unui dezechilibru hormonal, al unei tulburări neurologice sau al unei tulburări de dispoziție.
Hipersexualitatea, despre care ți-am spus totul AICI, poate fi efectul unui libido prea crescut. Și relația cu partenerul sau cu persoanele din jur poate fi afectată când te confrunți cu un apetit sexual excesiv. Așa că este important să identifici astfel de situații și să soliciți ajutor de specialitate. Iată cum îți dai seama că ai un libido prea crescut:
Viața sexuală îți afectează relațiile, sănătatea și munca.
Apetitul sexual pune stăpânire pe gândurile și deciziile tale.
Folosești sexul pentru a face față provocărilor emoționale cum sunt anxietatea sau depresia.
Simți că sexul nu te împlinește sau te lasă “goală”.
Dacă ești îngrijorată că ai putea avea un libido crescut excesiv, primul pas este să discuți cu un medic specialist. Împreună cu acesta poți alege o strategie potrivită pentru tine, cum ar fi:
La polul opus se află libidoul scăzut, și anume lipsa interesului pentru sex. Oricât ar fi de frustrantă, este important să știi că scăderea apetitului sexual nu este de fapt atât de anormală. Este natural să nu simți dorință în anumite perioade ale vieții sau în anumite contexte:
Nivelul hormonal se schimbă radical în cazul femeilor pe măsură ce menopauza se apropie. Scade producția de estrogen, hormonul principal implicat în apariția dorinței sexuale. Așa că este normal ca în această perioadă să-ți scadă libidoul brusc și radical.
Tot în această perioadă pot să intervină și schimbări în plan emoțional, inclusiv stări de depresie și anxietate, care contribuie și ele la scăderea drastică a interesului pentru sex. Mai multe despre toate simptomele prin care treci la menopauză și schimbările cu care se confruntă corpul tău ți-am spus AICI.
Valorile morale, cultura, educația, religia, tabuurile pe care le cunoști sau cu care ai crescut – toate concepțiile pe care le ai cu privire la sex și care îți alcătuiesc propria percepție asupra sexualității tale pot fi motivul pentru care ai un apetit sexual scăzut.
Dacă ai crescut gândindu-te la sex ca la o experiență negativă, interzisă sau greșită, atunci este normal ca libidoul tău să fie scăzut din cauza vinovăției sau a rușinii pe care ți-o provoacă astfel de gânduri.
Sănătatea mentală este strâns legată de sănătatea sexuală și de libido. Astfel, persoanele care se confruntă cu anxietate, depresie, stimă de sine scăzută sau oboseală excesivă pot avea un apetit sexual foarte scăzut. Chiar și stresul cronic poate influența nivelul hormonal și poate fi o cauză a libidoului scăzut.
Vârsta este un alt factor foarte important pentru nivelul dorinței sexuale. Libidoul scade odată cu înaintarea în vârstă și este un proces normal începând cu vârsta de 40-50 de ani la femei, respectiv 60-70 de ani la bărbați.
Sunt numeroase studii care confirmă faptul că obezitatea este o cauză a disfuncțiilor sexuale și a libidoului scăzut. Persoanele supraponderale se pot confrunta cu dezechilibre hormonale, respirație îngreunată în timpul activității sexuale și un spectru mai limitat de poziții sexuale confortabile, iar toate aceste lucruri pot avea ca rezultat pierderea interesului pentru intimitate.
Sunt o mulțime de afecțiuni cronice care pot duce la scăderea dorinței sexuale. Printre acestea se numără bolile cronice de rinichi, durerile cronice, dar și diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare, problemele cu tiroida și altele.
Sarcina înseamnă zeci de schimbări, inclusiv în plan hormonal. Pe cât de normal este pentru unele femei să simtă plăcere sporită și un interes mai mare pentru sex, mai ales în al doilea trimestru de sarcină, pe atât de normal este ca apetitul sexual să scadă pentru alte femei – în special în primul și în al treilea trimestru, și chiar în perioada postpartum.
Dacă vrei să afli mai multe despre cum se dezvoltă bebelușul în fiecare trimestru, ți-am explicat fiecare etapă AICI.
De multe ori un tratament eficient pentru un libido scăzut este rezolvarea problemelor din cuplu. Conflictele din relație sunt un motiv foarte frecvent pentru care partenerii își pierd interesul pentru sex, iar în acest proces sunt implicate atât aspecte psiho-emoționale (ex: conexiunea, încrederea dintre parteneri etc.) cât și neurologice (nivelul de serotonină și dopamină secretate de corp).
Anumite tratamente pot cauza o scădere a apetitului sexual. Printre acestea se numără diureticele, medicamentele pentru hipertensiune, antidepresivele și anticonvulsivele. Există câteva studii care sugerează că și anumite anticoncepționale pot cauza o scădere a apetitului sexual.
Imaginea de sine, stresul și stima de sine scăzută sunt interconectate și influențează interesul pentru sex al fiecărei persoane. Atunci când nu ai încredere în tine, te îndoiești de modul în care arăți sau de performanța ta sexuală, corpul intră într-o stare de alertă și stres care te împiedică să-ți mai dorești orice are legătură cu sexul.
Traumele sexuale pot avea un impact puternic asupra libidoului, în special atunci când vorbim despre hărțuire sau abuzuri. Același lucru se aplică și în cazul traumelor legate de relații – dacă experiențele tale trecute cu partenerul nu au fost pozitive, există șanse mari ca aceasta să fie cauza pentru care te confrunți cu un libido scăzut.
Problemele sexuale pot duce la insatisfacție și disconfort în timpul sexului, și constituie o cauză importantă a unui apetit sexual scăzut.
În cazul bărbaților, disfuncția erectilă îi împiedică să mențină erecția suficient timp pentru a avea un act sexual controlat și împlinitor. În cazul femeilor, uscăciunea vaginală poate reduce plăcerea și poate chiar să cauzeze durere.
Toate aceste trăiri negative asociate cu actul sexual pot provoca anxietate și stres cu privire la relațiile intime, precum și scăderea sau dispariția completă a interesului.
Libidoul scăzut nu se rezumă doar la scăderea dorinței sexuale, ci se poate manifesta prin:
Interesul scăzut sau absent pentru sex și masturbare
Lipsa fanteziilor sexuale
Absența plăcerii în timpul sexului
Dacă observi că libidoul tău a scăzut și te împiedică să mai ai o viață sexuală sănătoasă, poți cere ajutorul unui specialist. Tratamentul se stabilește întotdeauna după identificarea cauzei (în funcție de simptome, istoric medical, istoric sexual etc.) și poate include:
Atunci când stilul de viață sedentar, lipsa odihnei, stresul cronic sau problemele de greutate se află la baza interesului tău scăzut pentru sex, acest lucru se poate trata destul de ușor prin:
În cazul în care o traumă sau lipsa încrederii în sine se află în spatele libidoului scăzut, terapia prin vorbire sau terapia sexuală te pot ajuta să depășești aceste blocaje. Există și terapie pentru cuplu care poate contribui la îmbunătățirea relației și comunicării dintre parteneri pentru creșterea apetitului sexual de ambele părți.
Dacă libidoul scăzut este cauzat de anumite medicamente, specialistul îți poate schimba tratamentul. De asemenea, atunci când cauza este un dezechilibru hormonal, medicul îți poate recomanda terapia hormonală.
Există anumite suplimente și vitamine care pot contribui la creșterea libidoului. Printre acestea se numără L-arginina, pudra de maca, ginsengul și vitamina B3. Întotdeauna ține cont de recomandarea medicului înainte să încerci astfel de suplimente.
Există și opțiunea de a consuma mai multe alimente afrodisiace, despre care se spune că susțin creșterea libidoului în mod natural. Cu toate acestea, nu există studii care să confirme potențialul afrodisiac al alimentelor precum ciocolata neagră, mierea, scorțișoara, stridiile, vanilia, șofranul, vinul roșu, fructele de mare sau altele.
În cazul femeilor, libidoul este strâns legat de hormonii estrogeni și androgeni, care variază considerabil de-a lungul ciclului menstrual și al sarcinii. Astfel că este foarte normal ca dorința sexuală să fluctueze la rândul ei destul de drastic de-a lungul vieții.
Mai mult decât etapele prin care treci în timpul vieții, până și etapele ciclului menstrual influențează modul în care libidoul fluctuează pe parcursul unei luni.
Organismul feminin secretă cea mai mare cantitate de estrogen în perioada ovulației, motiv pentru care libidoul atinge punctul maxim în această perioadă.
Pe de altă parte, producția de estrogen scade spre sfârșitul ciclului și tot atunci crește nivelul de progesteron care este un inhibitor al dorinței sexuale, iar astfel produce o scădere și în ceea ce privește apetitul sexual.
Așa că atunci când îți urmărești fazele ciclului menstrual, ține cont că acestea nu îți dictează doar perioada fertilă, ci și modul în care îți fluctuează libidoul.
Am vorbit mai sus despre cauzele generale ale unui libido scăzut, dar uite care sunt factorii principali ce ar putea determina scăderea bruscă a libidoului în cazul femeilor:
Stresul - perioadele de stres cronic pot provoca numeroase efecte negative asupra sănătății, dar și scăderea libidoului
Anxietatea - este la rândul său o sursă de stres și, implicit, o cauză a libidoului scăzut. Dacă vrei să înțelegi mai bine ce înseamnă anxietatea, citește articolul nostru AICI.
Depresia - poate cauza pierderea interesului pentru o mulțime de activități care îți aduceau plăcere sau satisfacție înainte, inclusiv pentru sex
Anumite tipuri de contracepție - dacă anticoncepționalele îți provoacă o scădere a libidoului, poți încerca alte metode contraceptive eficiente
Schimbări hormonale - mai ales cele din timpul sarcinii și alăptării
Depresia postpartum
Afecțiuni cronice - cum sunt bolile cronice de rinichi sau de inimă, durerile cronice, diabetul sau tulburările autoimune
Sexul dureros - poate avea mai multe cauze pe care le-am discutat mai în detaliu AICI
Vaginism - un tip de disfuncție sexuală care constă în încordarea involuntară a mușchilor vaginali și poate face sexul inconfortabil în cazul femeilor
Infecții intime - cum sunt candidoza, bolile cu transmitere sexuală sau infecțiile urinare
În ceea ce privește libidoul bărbaților, acesta este influențat de hormonii androgeni: testosteronul (cel mai cunoscut), dihidrotestosteronul (influențează imaginea de sine și dezvoltarea caracterelor sexuale secundare masculine) și DHEA (influențează nivelul de energie și funcția sexuală).
mentionam ca libidoul la barbati tinde sa fluctueze pe perioade mai scurte de timp
mentionam ca nivelul cel mai ridicat este dimineata, cand nivelul de testosteron e cel mai mare
Așa cum în cazul femeilor, libidoul tinde să fluctueze pe parcursul unei luni, la bărbați dorința sexuală fluctuează pe perioade mai scurte de timp, de-a lungul unei zile. Așa se explică libidoul mai ridicat în primele ore ale dimineții, când organismul secretă cea mai mare cantitate de testosteron.
Cauzele specifice pentru care bărbații pot observa brusc o reducere semnificativă a interesului pentru sex includ:
Scăderea nivelului de testosteron. Este normală odată cu vârsta (începând cu 70-80 de ani, corpul secretă aproximativ 20% din cantitatea de testosteron produsă la vârsta de 25 de ani).
Ejacularea prematură. Poate produce sentimente de anxietate, stimă de sine scăzută și stres cu privire la actul sexual.
Incapacitatea de a ajunge la orgasm. Conduce la insatisfacție sexuală. Aceasta este o problemă cu care se confruntă nu doar bărbații, ci și femeile, și despre care am povestit mai multe AICI.
Impotența. Disfuncția erectilă împiedică obținerea sau menținerea unei erecții și poate cauza pierderea apetitului sexual.
Libidoul scăzut al unui partener poate avea efecte negative asupra relației, mai ales dacă celălalt partener are un libido crescut. Pot să intervină situații în care:
Oricât ar fi de neplăcute, perioadele în care interesul pentru sex este absent sau foarte scăzut sunt normale în orice relație, fie că provin din partea unuia sau ambilor parteneri. Poate că ați devenit părinți recent. Poate că vă confruntați cu o perioadă stresantă, sau au intervenit rutina și plictiseala în viața de cuplu. Indiferent de cauză, întotdeauna există soluții:
Discută deschis cu partenerul, exprimă-ți sentimentele și ascultă-le pe ale sale. Nu încerca să-i ascunzi interesul scăzut pentru sex sau să te prefaci că totul este în regulă, pentru că acest lucru doar va adânci distanța dintre voi. Alege un moment liniștit în care sunteți relaxați și puteți discuta calm, fără a vă judeca sau învinovăți.
Sexul nu este singurul mod în care se poate crea intimitate, și este important ca până și atunci când contactul și dorința sexuală sunt absente, să-ți menții conexiunea emoțională cu partenerul. Concentrați-vă pe timpul petrecut împreună, îmbrățișări, săruturi și alte gesturi tandre prin care să vă simțiți conectați. Descoperă AICI mai multe moduri în care puteți crea intimitate fără contact sexual.
Parte din soluție este înțelegerea, comunicarea și răbdarea, așa cum deja ți-am spus mai sus. Dar o parte la fel de importantă o reprezintă pașii pe care îi parcurgeți împreună pentru a vă reaprinde interesul pentru sex atunci când acesta scade. Puteți încerca acest lucru explorând împreună mai multe scenarii și senzații care să vă crească dorința de a vă relua viața sexuală și a încerca lucruri noi: