Steriletul, sau DIU - dispozitiv intrauterin - e un mic dispozitiv (de 3-4 cm) de obicei sub forma literei „T” care se introduce în uter pentru a preveni sarcina. Pe termen lung, e una din cele mai eficiente și mai ieftine metode contraceptive reversibile.
Primul tip de sterilet a fost inventat la începutul anilor 1900 de către un medic german, fiind diferit de ceea ce se folosește acum. Azi, steriletul poate fi invelit in cupru sau poate fi pe bază de hormoni.
Rolul steriletului este de a împiedica implantarea ovulului prin îngroșarea secrețiilor cervicale. E important de știut că steriletul e o metodă de contracepție reversibilă, care odată înlăturat nu-ți va afecta fertilitatea!
Acesta funcționează ca metodă contraceptivă de lungă durată (până la 5, 7 sau 12 ani) sau de urgență, asigurând o rată de eficacitate de peste 95%. Ca să înțelegi, dacă folosești un DIU în mod corect, șansele să rămâi însărcinată sunt mai mici de 1%.
Steriletul este un dispozitiv mic de plastic, în formă literei T de mărimea unui chibrit, uneori învelit în cupru. Un șnur de plastic, legat la capătul dispozitivului intrauterin, atârnă prin colul uterin, în vagin, însă este foarte scurt și nu ar trebui să îl simți - nici tu, nici partenerul.
Steriletul hormonal conține progestin, hormon pe care îl regăsești în alte metode de contracepție cum sunt pastilele, inelele vaginale sau injecțiile hormonale. Funcția lui principală e să prevină ovulația și să îngroașe mucusul cervical, îngreunând în același timp circulația spermatozoizilor.
Dacă e montat în ultima zi de menstruație, dispozitivul intrauterin hormonal începe să funcționeze imediat. În caz contrar, poate dura până la 7 zile pentru a fi eficient.
In Romania, steriletele cu hormoni sunt cel mai frecvent montate și poți să le cumperi în farmacii.
Dispozitivul intrauterin de cupru nu are efecte hormonale însă funcționează ca un „spermicid”: cuprul modifică mediul uterului, ucide spermatozoizii și îngroașă mucusul. Acesta poate sta fixat până la 10 ani și este o formă de contracepție extrem de eficientă.
În ceea ce privește forma unui sterilet, în ultimii ani au apărut diverse forme: T, U, sferică, cilindrică S au bilă.
Majoritatea femeilor sănătoase pot folosi un DIU.
Dar totuși, ce trebuie să știi înainte să ai un sterilet montat? Primul pas este să discuți cu medicul ginecolog și să decideți împreună ce tip de sterilet vei avea. Apoi, va trebui să faci o serie de investigații înaintea montării steriletului.
Există câteva contraindicații, dacă:
suferi de o boală cu transmitere sexuală
ai avut recent o infecție sau suferi de o boală inflamatorie pelvină
ești însărcinată
suferi de cancer al colului uterin sau al uterului
ai sângerări vaginale inexplicabile
Înainte ca steriletul să fie plasat, vei avea nevoie de un consult ginecologic. În primul rând, ginecologul tău va face o ecografie transvaginală pentru a se asigura că totul e în regulă cu vaginul, colul urterin și uterul tău.
Apoi, va trebui să faci un test de sarcină, testul Babeș-Papanicolau, o analiză pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală și analize de sânge pentru determinarea nivelului hemoglobinei.
Pentru că progestinul din steriletele hormonale crește riscul formării cheagurilor de sânge și al creșterii tensiunii arteriale, e recomandat să vorbești cu medicul tău dacă ai orice problemă cardiovasculară sau de sănătate.
Nu în ultimul rând, înainte de montarea steriletului, pune orice întrebare ginecologului! Asigură-te că ai toate informațiile, iar dacă toate analizele sunt favorabile, steriletul poate fi plasat în timpul unei consultații.
Steriletul de cupru se poate insera în orice moment al ciclului menstrual, însă de preferat ar fi în ultimele zile de menstruație, sau chiar după încetarea sângerării. Atunci, colul tău uterin este deschis iar inserarea e mai puțin dureroasă. Pentru steriletul hormonal, se recomandă inserarea în primele șapte zile ale ciclului menstrual.
Ca să-ți faci o idee despre ce se întâmâmplă în timpul procedurii, ginecologul va insera steriletul ales după ce toate analizele și ecografia transvaginală au fost efectuate. Îți dezinfectează colul uterin și introduce steriletul prin canalul cervical. Dispozitivul va avea două fire care vor fi scurtate, la 2-3 cm de colul uterin, pentru a putea verifica prezența lui ulterior.
Toată această procedură durează în jur de 10 minute și poate fi puțin inconfortabilă. Deși montarea unui sterilet nu necesită anestezie, poți solicita o anestezie locală ușoară iar după inserare, pentru câteva zile s-ar putea să resimți dureri pelvine.
Cât despre renunțarea la sterilet și extracția acestuia, se poate realiza oricând dorești, cu ajutorul ginecologului. Îndepărtarea steriletului e o procedură simplă, fără complicații: cu ajutorul unui specul și al unui forceps, medicul prinde firele steriletului și îl extrage ușor. E posibil să simți crampe în timpul procedurii, dar acestea se ameliorează cu un calmant. Sigur, tragerea unor fire sună destul de simplu, dar nu trebuie să confunzi procedura cu scoaterea unui tampon! Singura persoană care poate scoate steriletul este medicul tău.
În timpul inserării unui sterilet, te poți aștepta să simți crampe musculare, amețeli sau o senzație de leșin.
Te mai poți aștepta și la câteva efecte secundare, cum ar fi dureri de cap, sensibilitate a sânilor, sângerări neregulate (dar care se reglează după primele 6 luni), schimbări de dispoziție și crampe sau dureri menstruale, întrucât steriletul poate provoca reacții adverse. De cele mai multe ori sunt reacții ușoare și se rezolvă de la sine.
Efectele secundare ale steriletului hormonal pot include:
menstruatie neregulată sau lipsa menstruației, dureri de cap, balonare, greață, sensibilitate, libido scăzut.
Iar steriletul de cupru poate avea ca reacții adverse precum:
Crampe menstruale, dureri de spate, menstruații mai lungi, neregulate și abundente.
În ceea ce privește sexul, primul contact după ce pui sterilet nu ar trebui să fie cu nimic diferit față de sexul în mod obișnuit. Ține minte: steriletul este montat în uter, nu în vagin, așa că partenerul tău nu ar trebui să simtă nimic.
Unul din marile avantaje al steriletului (fie că e hormonal sau din cupru) este că poate fi folosit ca și contracepție de urgență, în primele 120 de ore (până la 5 zile) după contactul sexual neprotejat, cu o eficiență mai mare de 90%. Este cel mai eficient mod de a preveni o sarcină după sex, mai ales dacă plănuiești să ai o metodă contraceptivă de lungă durată.
DIU hormonal are și beneficii care nu țin de contracepție, și poate fi recomandat femeilor cu:
Menstruații abundente
Menstre dureroase
endometrioză
adenomioză
anemie
Fibroame uterine
În plus, avantajele steriletului includ:
Costurile mici și eficacitatea pe termen lung
Ușurința în utilizare
Scăderea volumului sângerării menstruale
Diminuarea crampelor
Prevenirea cancerului endometrial
Nu provoacă creștere în greutate
În același timp, trebuie să știi că atât steriletul pe bază de hormoni cât și cel din cupru au dezavantajele lor și ca să-ți faci o idee, le vom lua pe rând.
Dezavantajele steriletului pe baza de hormoni:
Menstruațiile tale pot deveni mai abundente și/sau mai dureroase (în primele 3-6 luni de la montare)
Pot să apară sângerări între menstre
Provoacă o sensibilitate cresuctă a sânilor
Poate provoca dureri de cap sau greață, schimbări de dispoziție, acnee, creștere în greutate
Crește riscul anumitor boli hepatice și riscul de trombofilie
Crește riscul dezvoltării de chisturi ovariene
Duce la dezechilibre hormonale
În ceea ce privește steriletul din cupru, acesta:
Nu e recomandat dacă ai alergie la cupru
Poate intensifica durerile menstruale și poate provoca menstruații mai abundente, sângerări între menstre - în primele 2-3 luni
Poate provoca boala inflamatorie pelvină (BIP) sau poala Wilson
in cazuri rare, steriletul de cupru poate cădea parțial sau complet din uter și poate să perforeze peretele uterului
Ce se întâmplă atunci când corpul respinge un sterilet? În cazul respingerii, steriletul va coborâ din uter la nivelul colului uterin sau va fi expulzat prin sângele menstrual. În general, respingerea se poate întâmpla în primul an de folosire - în special în prima lună - însă este foarte rară.
Riscul de expulzare apare atunci când steriletul a fost inserat imediat după naștere sau dacă nu ai avut nicio sarcină. Simptomele expulzării sunt contracțiile uterine puternice și sângerări abundente.
Ca orice dispozitiv medical, steriletul nu e lipsit de riscuri și complicații, deși acestea sunt rare. În cazul steriletului de cupru, persoanele care îl folosesc pot experimenta spotting (sângerare) între menstruații. Foarte rar, steriletul poate bloca sau perfora uterul.
Cât despre complicații, sunt exterem de rare dar trebuie să le cunoști:
expulzarea steriletului
Modificările tensiunii arteriale sau la nivel de coagulare a sângelui
O sarcină ectopică (în afara uterului)
Infecție
Boală inflamatorie pelvină
Deteriorarea uterului
Dacă ai antecedente de boli cardiovasculare, fumezi sau ai peste 35 de ani, riscurile și complicațiile cresc după montarea unui sterilet hormonal. Însă orice nereguli ai observa, e important să apelezi la medicul tău, în orice moment după inserarea steriletului, mai ales dacă apar simptome ca:
Frisoane și febră peste 38° C
Crampe insuportabile, durere ascuțită în stomac
Sângerare puternică
O menstruație ratată (la steriletul de cupru)
Un test pozitiv de sarcină
Sexul dupa eliminarea steriletului
După îndepărtarea steriletului, îți poți continua viața sexuală obișnuită, însă dacă îți dorești în continuare protecție împotriva unei sarcini, trebuie să folosești altă metodă de contracepție - fertilitatea se manifestă rapid după ce elimini steriletul și poți rămâne însărcinată.
Dacă nu intervin complicații, poți să-ți reiei activitatea sexuală normală după îndepărtarea steriletului.
Steriletul e considerat în prezent cea mai ieftină metodă de contracepție. Un dispozitiv intrauterin de cupru te va costa în jur de 40-50 de lei, iar cel hormonal în jur de 500-600 lei, excluzând costul consultației și inserării de către medic. Însă ia în vedere că asigură protecție între 5-10 ani, și nu vei mai cheltui pe alte metode contraceptive.