Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Menopauza - cauze, simptome și tratament

De-a lungul timpului, corpurile noastre trec printr-o mare varietate de schimbări. În adolescență ne gândim la pubertate și schimbările hormonale pe care aceasta le aduce. Ca adulți, sarcina este una dintre schimbările majore care pot afecta corpul. Iar odată ce ajungem spre vârsta de 40 de ani, nu putem să nu ne gândim că ne apropiem de menopauză.
 

Ce este menopauza?

Dar ce este defapt menopauza? Menopauza este o experiență profund personală prin care trec majoritatea femeilor și a persoanelor trans/non-binare cu corp de femeie. Din punct de vedere medical, menopauza este momentul în care funcțiile ovariene încetează. Ca urmare a acestui lucru, hormonii sexuali feminini nu mai sunt secretați, iar funcțiile ovulatorii încetează. Pe scurt, se poate spune că menopauza se instalează la un an după ultimul ciclu menstrual.

TOTUL despre menopauza ➤ Ce este si la ce varsta incepe? ➤ Despre premenopauza, menopauza & postmenopauza ➤ Afla aici!
 

La ce varsta apare menopauza?

De cele mai multe ori menopauza se instalează între vârsta de 45 și de 50 de ani. Menopauza instalată anterior vârstei de 45 de ani se numește menopauza precoce.

Ce este menopauza precoce (prematura)

Menopauza precoce este cea care se instalează înainte de vârsta de 45 de ani. Aceasta poate fi cauzată de probleme endocrine sau ginecologice care trebuiesc ținute sub observație de către un medic specialist. 
Alte cauze care pot duce la apariția menopauzei precoce sunt histerectomia, tratamentul cu chimioterapie sau predispoziții genetice.

TOTUL despre menopauza ➤ Ce este si la ce varsta incepe? ➤ Despre premenopauza, menopauza & postmenopauza ➤ Afla aici!

Simptome premenopauza/perimenopauza (inceput de menopauza)

Perimenopauza cunoscută și sub numele de premenopauză este o perioadă de tranziție către apariția menopauzei. Ea începe, în mod obișnuit, după vârsta de 45 ce ani și poate dura chiar câțiva ani. 

8 din 10 femei resimt în această perioadă cel puțin un simptom al menopauzei, dacă nu mai multe. Printre acestea putem enumera:

  • Bufeuri

  • Proastă dispoziție

  • Dureri ale sânilor

  • Oboseală

  • Iritabilitate

  • Tulburări de somn

  • Dificultăți de concentrare

  • Migrene sau dureri de cap

  • Anxietate

  • Depresie

  • Disconfort vaginal

  • Scăderea interesului către sex

  • Incontinența urinară sau infecțiile de tract urinar (ITU) repetate

  • Durerile articulațiilor și ale mușchilor

  • Balonarea

  • Tulburări de memorie

În această perioadă menstruația devine neregulată, iar flow-ul poate varia. Tampoanele ENROUSH sunt ușor de utilizat, sunt realizate să absoarbă în mod egal fluxul pe toată suprafața și conțin doar bumbac organic 100%, niciun alt ingredient. Datorită ingredientelor utilizate ele sunt delicate cu pielea și avea un efect benefic în cazul disconfortului vaginal.
 

TOTUL despre menopauza ➤ Ce este si la ce varsta incepe? ➤ Despre premenopauza, menopauza & postmenopauza ➤ Afla aici!

Simptome menopauza

Odată instalată, menopauza se poate manifesta diferit de o femeie la alta. În timp ce unele persoane au de-a face doar cu simptome ușoare, în cazul altora acestea sunt persistente și neplăcute. O bună înțelegere a situație și a modului în care menopauza te poate afecta te poate ajuta să gestionezi cu mai mare ușurință schimbările prin care trece corpul tău.

Menopauza se poate instala brusc, odată cu dispariția menstrelor, sau progresiv cu menstre rare, neregulate, ce se apar odată la 2-3 luni. Menopauza propriu-zisă are loc atunci când se opresc definitiv menstrele.

Simptomele menopauzei pot fi grupate în mai multe categorii:

  • Modificări ale părului, pielii și unghiilor: păr uscat, fără strălucire, unghii fragile care se rup ușor, piele uscată care necesită hidratare în plus

  • Modificări la nivelul mucoaselor: uscăciune vaginală, infecții urinare recurente, pierderi urinare la efort, strănut sau râs, scăderea tonusului muscular în zona pelvină.

  • Posibilitatea creșterii în greutate, deoarece țesutul adipos este distribuit altfel

  • Ochi umflați, pungi sub ochi, cearcăne

  • Dureri articulare, cu senzația de furnicături sau de amorțeală

  • Schimbări ale dispoziției efectivității, depresie, anxietate, tulburări de somn, atacuri de panică. În această perioadă este posibilă declanșarea unor patologii psihiatrice severe.

  • Bufeuri

  • Stare generală proastă: oboseală, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap, crampe abdominale, amețeală și chiar pierderi ale cunostintei.

Simptome postmenopauza

Postmenopauza se poate întinde pe o perioadă de 2-6 ani. La finalul ei toate funcțiile ovariene vor fi încetat complet. 

TOTUL despre menopauza ➤ Ce este si la ce varsta incepe? ➤ Despre premenopauza, menopauza & postmenopauza ➤ Afla aici!


Starile emotionale la menopauza

Menopauza provoacă numeroase schimbări hormonale, iar o parte dintre acestea au consecințe mentale. Aceste probleme pot apărea chiar din timpul premenopauzei. Ne referim aici la tulburări ale dispoziției, anxietate, depresie și tulburări de somn. În cazul persoanelor care au suferit de depresie sau anxietate anterior, riscul apariției este cu atât mai mare. 

Din punct de vedere al posibilităților de tratament, acesta trebuie individualizat de la o persoană la alta. Posibilitățile de tratament includ:

  • terapie cognitiv-comportamentală

  • medicamente antidepresive și anxiolitice

  • tratament individualizat pentru anumite simptome

  • terapii pentru îmbunătățirea somnului


Atrofia vaginala la menopauza 

Multe femei vor simți modificări la nivel vaginal în urma menopauzei. Nivelurile de estrogeni și androgeni scad. Ca urmare pielea devine mai subțire și mai puțin elastică. Acest lucru poate duce la apariția unui fenomen numit atrofie vaginală. Aceste schimbări duc la uscăciune, disconfort și contacte sexuale dureroase. Mai mult, în multe cazuri atrofia vaginală este unul dintre elementele care duc la apariția infecțiilor urinare și la slăbiciunea planșeului pelvin.

Test Menopauza & Diagnostic

Pentru a determina dacă s-a instalat menopauza, ca prim pas se folosește un panel de analize de sânge și de urină: hemoleucograma, profil lipidic, glicemie, transaminaze, functie renala, inclusiv sumar de urina. În anumite cazuri, medicul specialist va putea cere și analize ale nivelului de hormoni ((estrogeni, progesteron) și al gonadotropilor (FSH, LH, prolactina).

Dacă valorile estrogenilor sunt scăzute, iar FSH și LV prezintă valori între 70-100, acesta este un semn că a încetat funcția ovariană.

Medicul specialist poate cere de asemenea efectuarea unor analize suplimentare pentru confirmarea diagnosticului de menopauza:

  • analize ale hormonilor tiroidieni

  • ecografie mamara bilaterala

  • ecografie utero-ovariana transvaginala

  • ecografie tiroidiană
     

Cand trebuie sa mergi la medic?

După instalarea menopauzei, aceasta poate avea un efect negativ asupra sănătății fizice. Ca urmare, o serie de investigații medicale sunt indicate

  • Cardiologie: odată cu scăderea nivelului de estrogen, crește riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare. Ca urmare, este important să mergi la medicul cardiolog pentru investigații de rutină, analize de sânge - în special colesterol, LDL, HDL și trigliceride - și pentru monitorizarea tensiunii arteriale

  • Reumatologie: osteoporoza este una dintre principalele boli care se instalează odată cu menopauza. În primii ani de postmenopauza densitatea osoasă scade, oasele devin mai fragile și apare posibilitatea fracturilor. Medicul reumatolog va face teste pentru a afla densitatea osoasă și va oferi tratament medicamentos specializat.

  • Urologie: la menopauză poate apărea incontinența urinară. Vaginul, uretra și mușchiul neted al vezicii urinare își pierd din elasticitate; ca urmare va apărea nevoia de a urina frecvent sau vor fi pierderi de urină în cazul strănutului. De asemenea, aceste probleme pot duce și la apariția infecțiilor urinare. Medicul specialist poate recomanda tratament specific incontinenței urinare pentru a preveni aceste manifestări.
     

Tratamente recomandate pentru menopauza

TOTUL despre menopauza ➤ Ce este si la ce varsta incepe? ➤ Despre premenopauza, menopauza & postmenopauza ➤ Afla aici!

Terapia hormonala

Terapia hormonală se referă la administrarea de estrogen intravaginal. În funcție de nevoile fiecărei persoane, medicul specialist poate recomanda administrarea de creme vaginale, tablete sau ovule care conțin estrogeni (estriol). Terapia hormonală topică poate ajuta în cazul uscăciunii vaginale, poate diminua durerea în cazul contactului sexual și poate duce la reducerea pierderilor de urină. Cu toate acestea, acest tip de tratament nu este recomandat tuturor. Înainte de a-l începe trebuie să vorbiți cu un medic specialist. 

Substitutia cu estrogen

Terapia hormonală cunoscută și sub numele de terapie de substituție hormonală (HRT) are ca scop înlocuirea estrogenului din corp atunci când el este în scădere în timpul menopauzei. De obicei, schema de tratament conține estrogen și progesteron. Scopul ei este să diminueze efectele simptomelor cauzate de menopauză. Cu toate acestea, HRT nu este recomandat tuturor. Persoanele care au avut deja tratamente împotriva anumitor tipuri de cancer sau sunt predispuse dezvoltării lor trebuie să discute cu un medic specialist pentru a afla ce opțiuni de tratament le sunt recomandate. 

Tratament medicamentos fără hormoni

În funcție de particularitățile fiecărui caz, medicul specialist poate recomanda și medicamente pentru menopauză fără hormoni. Acest tratament se poate îndrepta către sistemul cardiovascular, cel osteoarticular sau cel neuropsihic. Există de asemenea o serie de suplimente din plate care poat ameliora simptomele menopauzei. 

Tratament pentru atrofia vaginala

Pentru a ameliora simptomele atrofiei vaginale puteți folosi lubrifianți vaginali ca o primă formă de tratament. Pe lângă aceștia, mai există o serie de tratamente hormonale:

  • Estrogenul aplicat local la nivel vaginal sub formă de cremă, gel, comprimate, pesar sau inel vaginal

  • DHEA vaginal, care se administrează sub formă de pesar

  • Tratament HRT

Schimbări în stilul de viata

Menopauza este caracterizată prin scăderea nivelului de estrogen, o schimbare care poate duce la o serie de complicații cronice pe termen lung. Scăderea estrogenului poate avea un impact negativ asupra sistemului osos și cardiovascular. Acest fapt duce la apariția bolilor cardiovasculare și a osteoporozei. Cu toate acestea, o alimentație adecvată și un stil de viață sănătos pot reduce simptomele menopauzei pe termen lung și te pot feri de riscul dezvoltării bolilor cronice menționate mai sus.

Pentru sănătatea oaselor menționăm două substanțe de bază care mențin oasele puternice: calciul și vitamina D. Ca urmare, este recomandat să ai o dietă bogată în lactate, legume verzi precum spanac sau varză kale, cereale, fasole albă, pește pentru a acumula doza recomandată de calciu din alimente. Vitamina D poate fi găsită în ouă, cereale, carne roșie și lactate, putând fi suplimentată cu ajutorul suplimentelor de vitamina D disponibile în farmacii.

Pentru a proteja inima și a preveni apariția bolilor cardiovasculare, există o serie de măsuri preventive pe care le poți utiliza:

  • Evită grăsimile saturate și folosește doar grăsimi nesaturate

  • Adaugă peștele în dieta ta de două ori pe săptămână

  • Evită excesul de sare

  • Nu consuma alcool în exces. Evită complet fumatul

  • Adaugă în dieta ta alimente bogate în fibre precum cerealele, fructele și legumele

În timpul menopauzei este de asemenea benefic să ai o viață activă. Exercițiile fizice ameliorează simptomele menopauzei precum bufeurile, anxietate și depresia. Mai mult ele previn acumularea kilogramelor în plus și scad riscul apariției bolilor de inimă.

Deoarece menopauza poate duce la apariția atacurilor de panică, a episoadelor depresive majore, a tulburărilor de somn și a tulburărilor de anxietate, terapia psihologică poate avea de asemenea efecte benefice importante asupra îmbunătățirii calității vieții și a reducerii simptomelor neplăcute.
 

Revenirea ciclului menstrual la menopauza

În timpul perimenopauzei instabilitatea hormonală poate duce la menstruații neregulate, spotting și chiar sângerări abundente. 

Odată cu instalarea menopauzei, ciclul menstrual nu se mai întoarce. Sângerările în timpul menopauzei nu sunt normale. Ele pot avea un motiv benign - de exemplu pot fi cauzate de o cădere neașteptată sau de un act sexual nelubrifiat suficient  - sau pot fi semnul unei afecțiuni medicale grave.

 În primul rând nu vă impacientați. Protejați-vă cu absorbante zilnice doar din bumbac organic 100%.

După acest pas, este bine să ai în vedere mersul la medic. Cum am spus mai sus, cauza poate fi una inofensivă. Însă, este de asemenea posibil ca aceasta metroragie să fie cauzată de un tip de cancer. Poți afla mai multe informații în articolul nostru despre metroragie și modul ei de manifestare.

Si barbatii intra la menopauza?

Menopauza la bărbați este încă un subiect discutat în cadrul specialiștilor. Menopauza masculina este un termen informal folosit pentru a vorbi despre scăderea nivelului de testosteron la bărbați. Această tulburare hormonală poate duce la apariția unor simptome similare cu cele suferite de către femei în timpul perimenopauzei și a menopauzei.
 

Intrebari frecvente

Poti ramane insarcinata cand esti in menopauza?

Sarcina la menopauza este posibilă în două cazuri. În primul caz, este acela în care funcția ovariană nu a încetat complet, putând duce la apariția unei sarcini. De aceea, este important să folosim protecție până la instalarea finală a menopauzei. O altă posibilitate, pentru femeile care doresc să conceapă la menopauză, este prin intermediul fertilizării în vitro cu ovocite donate.

Ce vitamine se iau la menopauza?

Complexul de vitamine B ajută la menținerea sănătății sistemului nervos și a echilibrului metabolic. Au de asemenea un efect benefic asupra părului, unghiilor și pielii care pot fi afectate de menopauza. Vitamine D și Calciul luate împreună au un efect de fortifiere al oaselor. Vitamina D ajută de asemenea la întărirea sistemului imunitar. Magneziul ajută inima și mușchii să funcționeze la parametrii optimi. Zincul, de asemenea, nu trebuie uitat pentru sistemul imunitar. 

Cat dureaza bufeurile la menopauza?

Bufeurile pot dura de la câteva luni până la 8-10 ani.

De ce dor ovarele la menopauza?

Durerile de ovare pot apărea în cazul premenopauzei, însă la menopauză ele ar trebui să dispară. Dacă persistă, este nevoie de un consult medical de specialitate. 

De ce dor sânii la menopauza?

La menopauză, sânii dor, deoarece schimbările hormonale duc la acumularea de fluid la nivelul sânilor, iar aceștia ajung să fie sensibili și durerosi la atingere.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.