Hormonii sunt substanțe chimice care coordonează diferite funcții din corpul tău prin transmiterea mesajelor prin sânge către organe, piele, mușchi și alte țesuturi. Aceste semnale îi spun corpului ce să facă și când să o facă. Practic, viața și sănătatea ta se bazează mult pe hormoni.
Hormonii și majoritatea țesuturilor (în principal glandele) care le creează și eliberează alcătuiesc ceea ce numim sistem endocrin. Printre procesele influențate de el se numără:
metabolism
homeostazia (echilibrul intern constant)
creștere și dezvoltare
funcția sexuală
reproducere
ciclul somn-veghe
dispoziție
Corpul nostru știe foarte bine ce cantitate din fiecare hormon va fi benefică pentru desfășurarea activităților zilnice. De aceea, când ducem un stil de viață echilibrat, glandele secretă exact cantitatea de hormoni de care avem nevoie.
La capătul opus, există dereglările hormonale, adică excepțiile când fluxul de hormoni este fie prea mic, fie prea mare și apare un dezechilibru la nivelul corpului. Aceste fluctuații pot avea loc:
pe termen scurt: cauzate de schimbări în dietă sau în programul de somn
pe termen lung: pot fi cronice și e nevoie de un tratament potrivit
Astfel de dereglări apar adesea și în mod natural, odată cu înaintarea în vârstă și transformarea normală a corpului.
Știm, deci, că hormonii au un rol deosebit de important în dezvoltarea și funcționarea corectă a corpului și că ne dorim să menținem fluxul lor în anumiți parametri. Dar despre ce hormoni vorbim, mai exact? Printre cei mai importanți, amintim:
HORMONII TIROIDIENI (T3 și T3)
Agenți ai metabolismului, aceștia se ocupă cu transformarea mâncării în energie pentru corp. Sunt agenți importanți și în ce privește gestionarea emoțiilor, buna dezvoltarea a sistemului nervos, a creierului și chiar a sistemelor ce se ocupă cu contracția și relaxarea mușchilor.
Simptomele în cazul unei dereglări sunt:
luarea în greutate
căderea părului
oboseală constantă
piele uscată
constipație
HORMONUL DE CREȘTERE
Este eliberat din ce în ce mai puțin odată cu înaintarea în vârstă și este responsabil, după cum îi spune și numele, de creșterea și dezvoltarea corpului (înalțimea, de exemplu). Hormonul de creștere atinge niveluri maxime noaptea, în primele ore de somn, de aici și ideea că cei mici cresc cel mai mult când dorm.
Semnele unei dereglări hormonale includ:
oboseală
slăbiciune la nivelul corpului
amețeală
depunere de grăsimi la nivelul abdomenului
CORTIZOLUL
,,Hormonul stresului”, așa cum este cel mai cunoscut, cortizolul este responsabil de nivelul de energie, tensiune, cât și de liniștirea corpului până la starea de veghe-somn. Are un aport important în gestionarea macronutrienților și a glicemiei.
În cazul unei dereglări, apar:
anxietate acută și depresie
îngrășare, în special în zona abdominală
slăbiciune generală
amețeală
stări de greață
tensiune scăzută
pierdere în greutate
ESTROGENUL
Din seria ,,hormoni care-mi schimbă corpul” nu putem omite estrogenul. Asociat cu transformările majore la pubertate, precum menstruația și dezvoltarea organelor sexuale, acesta joacă un rol important în special în viața fetelor și a femeilor.
Un dezechilibru poate apărea în special la femeile aflate la menopauză sau cele care abia au născut. Printre semnele unei dereglări hormonale se numără:
oboseală
bufeuri
atrofiere și uscăciune vaginală
lipsa concentrării
scăderea libidoului
posibilă durere la contactul sexual
PROLACTINA
Atribuțiile acestui hormon includ producția de lapte matern din timpul alăptării nou-născutului. Nivelul de prolactina crește treptat pe timpul sarcinii și scade în primele două săptămâni după naștere. Deci, de multe ori asociem acest hormon cu schimbările specifice sarcinii și procesele imediat urmate de aceasta (alăptare și lipsa ovulației în timpul acesteia).
Simptomele unei dereglări hormonale în cazul prolactinei sunt:
dureri de cap
infertilitate
dereglări ale ciclului menstrual
apariția laptelui matern în afara perioadei de alăptare sau sarcină
TESTOSTERONUL
Deși considerat un hormon, bărbătesc datorită rolului esențial pe care îl are în sistemul lor reproducător, testosteronul este secretat și la femei. El are, și în cazu nostru, o influență importantă asupra libidoului și plăcerii sexuale.
În cazul unei dereglări, apare:
subțierea părului
acneea
dereglarea ciclului menstrual
scăderea libidoului
indispoziție
atrofia vaginală (uscăciune vaginală, mâncărime, arsură, durere la contact sexual)
MELATONINA
Motivul pentru care ne ia somnul la filme și vinovatul când nu putem adormi, este vorba de hormonul numit melatonină. El transmite creierului semnale despre somn și este influențat de lumină - cu cât mai puțină, cu atât mai mulți hormoni se secretă. Se află în strânsă legătură cu ceasul circadian, care distribuie cele 24 de ore în timp de dormit și de stat treaz.
Semnele unui dezechilibru hormonal sunt destul de evidente:
în exces - ne va fi somn mereu
în lipsă - nu vom putea dormi
INSULINA
Insulina este secretată de pancreas și se ocupă cu glucoza din sânge, în timp ce controlează și modul în care corpul descompune mâncărurile și le transformă în energie. Un nivel prea mic sau prea mare de insulină va însemna hiperglicemie, respectiv hipoglicemie, care determină mai departe dacă persoana în cauză suferă de diabet de tip 1 sau 2.
În cazul unei dereglări a nivelului de insulină, recunoaștem simptomele în funcție de tipul de diabet:
tip 1 - senzația de sete, nivel ridicat de glucoză în urină și pierderea în greutate,
tip 2 - urinare frecventă și nivel ridicat de glucoză în urină
În ce privește dereglările hormonale în general, ele pot fi de multe feluri. Simptomele diferă de la caz la caz, însă printre primele care îți pot semnala un dezechilibru sunt:
Auzim des în jurul nostru discuții despre metabolism și despre cât de bine este ca acesta să fie cât mai rapid. Ce este el de fapt?
Metabolismul este un proces chimic prin care corpul transformă alimentele în ,,combustibil”. Cu cât este mai rapid, cu atât arderea se întâmplă mai ușor, iar noi beneficiem de mai multă energie. Există o varietate de simptome ce indică afectarea metabolismului:
bătăi lente ale inimii sau bătăi rapide ale inimii (tahicardie)
creștere în greutate sau scădere în greutate inexplicabilă
oboseală
constipație
diaree sau mișcări intestinale mai frecvente
amorțeală și furnicături în mâini
niveluri de colesterol din sânge mai mari decât cele normale
depresie sau anxietate
intolerant cu temperaturile reci sau calde
piele și păr uscat, aspru
piele subțire, caldă și umedă
distribuție neregulată a grăsimii corporale
pielea întunecată în zona axilei (subrațului) sau a spatelui și a părților laterale ale gâtului
sete extremă și urinare frecventă
Dezechilibrul în estrogen, progesteron și chiar testosteron este tipic feminin. Poate avea loc la orice vârstă, însă momente precum menopauza sau nașterea cresc predispoziția la dezechilibre hormonale. Observăm ușoare fluctuații la nivelul acestor hormoni chiar de-a lungul unui ciclu menstrual.
Un dezechilibru hormonal se manifestă la femei prin:
pilozitate excesivă
pierderea părului
acnee pe față, piept și pe spate
pierderea apetitului sexual
atrofiere și uscăciune vaginală
bufeuri
infertilitate
ciclu neregulat
În cazul bărbaților, cel mai des întâlnit dezechilibru hormonal vizează testosteronul, secretat de testicule. Astfel, ei pot prezenta ca simptome:
disfuncție erectilă
scăderea masei musculare
diminuarea apetitului sexual
infertilitate
căderea părului de pe corp
De multe ori, simptomele unui dezechilibru hormonal sunt foarte probabil să treacă neobservate de cel care le experimentează, fie pentru că sunt considerate episoade trecătoare relativ normale, fie pentru că sunt ignorate. Totuși, este foarte mportant să vorbim cu medicul nostru imediat ce observăm că apar schimbări la corpul nostru.
Hormonii nu sunt componente vizibile ale corpului, ceea ce ne poate face să-i tratăm cu indiferență, însă rolul și echilibrul lor rămâne esențial. Cu cât mergem mai devreme la medic, cu atât putem opri și chiar preveni o situație nedorită.
De-a lungul vieții (și chiar și pe tot parcursul zilei), nivelul hormonilor crește și scade în mod natural. Anumite perioade ale vieții provoacă schimbări și fluctuații mai dramatice ale hormonilor, inclusiv:
Cu toate acestea, există câteva alte motive pentru care nivelurile hormonale pot fi neregulate în momente neașteptate. Unele dintre cele mai frecvente cauze ale nivelurilor hormonale fluctuante sau dezechilibrate includ:
stres
anumite medicamente
utilizarea steroizilor
alimentație nesănătoasă sau dezechilibrată
somn inconsistent
radioterapia
chimioterapia
Aceste dezechilibre hormonale sunt mai probabil să fie temporare sau reparabile cu o schimbare a medicamentelor sau cu gestionarea adecvată a stresului.
Cât despre condițiile cronice legate de hormoni, acestea pot avea mai multe cauze diferite. În general, principalele condiții sau situații care cauzează dezechilibre hormonale semnificative din punct de vedere medical sunt:
tumori, adenoame sau alte excrescente - se formează în glande sau în celulele care produc hormoni și pot provoca dezechilibre hormonale;
deteriorarea sau vătămarea unei glande endocrine - orice fel de deteriorare sau leziune a unei glande endocrine poate provoca dezechilibre hormonale, de obicei o lipsă (deficit) de hormoni;
condiții autoimune - boala lui Hashimoto, boala lui Graves, Diabet de tip 1 sau 2, boala Addison.
Având prea mult sau prea puțin dintr-un hormon, corpului îi crește riscul să devieze de la procesele sale tipice, pe o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp. Așa cum hormonii pot fluctua în parametri normali, ei pot depăși aceste limite, ducând la afecțiuni precum:
De regulă, analizele cu privire la hormoni se fac cu ajutorul testelor de sânge. Cum nivelul anumitor hormoni poate varia mult pe parcursul unei zile, ar putea fi nevoie de teste adiționale (în funcție de caz) pentru a te asigura că medicamentul administrat este corect. Vor fi întotdeauna luate în considerare toate celelalte condiții de sănătate, cât și istoricul medical.
Tratamentul pentru dereglările hormonale va depinde întotdeauna de tipul de dezechilibru și hormonul afectat. Astfel, de cele mai multe ori, dacă nu ai cantitatea necesară din ceva, cel mai probabil se vor prescrie pastile sau injecții care vor suplimenta hormonul respectiv. În cazul în care se secretă prea mult din acel hormon, s-ar mai putea recurge la operații sau terapie prin radiații.
Așa cum mulți preferă să fie precauți în loc să fie nevoiți să combată problema, uite cum poți minimiza riscurile:
o dietă sănătoasă, incluzând toate tipurile de mâncare în cantități moderate
sportul regulat
păstrarea unei greutăți sănătoase
gestionarea nivelului de stres
un bun program de somn
renunțarea la fumat și orice alt produs cu nicotină
Adolescenții experimentează dereglări hormonale în mod organic deoarece este o perioadă în care corpurile li se schimbă. Vorbim, în special, despre estrogen și progesteron la fete și testosteron la băieți.
În contextul acestor transformări, este important ca stilul de viață să fie cât mai echilibrat pentru că o dietă nesănătoasă sau lipsa somnului pot avea efecte vizibile pe corpurile aflate în plină dezvoltare. Eliberarea sau inhibarea anumitor hormoni într-o etapă așa importantă a dezvoltării poate avea efecte pe termen lung, așa că este o perioadă în care e cel mai bine să fim prercauți și atenți la ce consumăm.
Dereglările hormonale la copiii mici reprezintă situații cu atât mai serioase cu cât, dacă nu sunt tratate la timp, ele pot marca dezvoltarea și creșterea normală. Ca și în celelalte cazuri, aceste dereglări pot avea simptome mai mult sau mai puțin evidente, iar printre cele mai întâlnite sunt:
creștere întârziată și lentă
modificări neașteptate ale stării de spirit și a comportamentului
tensiune arterială și ritm cardiac fluctuant
dezechilibru la nivelul apetitului și greutății, dificultăți în luare în greutate înscrisă în parametri normali
În astfel de cazuri, cel mai rapidă și eficientă soluție este ca cel mic să fie dus la un endocrinolog pentru analize mai amănunțite.
Acum e momentul să răspundem și la cele mai frecvente întrebări despre dereglările hormonale.
Dereglările hormonale pot fi, de asemenea, responsabile pentru schimbările nedorite în ciclul menstrual și fluxul menstruației. De exemplu, când se secretă prea mult testosteron și androstendion, femeile pot experimenta menstruație neregulată, mai lungă sau cu dureri puternice. Pentru că ne dorim să te simți confortabil în corpul tău chiar și în zilele sensibile, când echilibrul pare că îți este dat peste cap, am creat produsele Enroush din materiale 100% organice, fără chimicale, parfumuri sau plastic. Absorbantele, tampoanele și protejslipurile noastre din 100% bumbac organic prietenos cu tine și cu planeta, răspund nevoilor tale feminine, fără a-ți pune în pericol sănătatea. Ne dorim să contribui la o lume transparentă și curată în care femeile se simt bine și pun grija pentru sănătate pe primul loc.
Dereglările hormonale pot influența atât luarea, cât și pierderea în greutate. De exemplu, când ne simțim stresați, în creierul nostru se eliberează cortizol, care transmite creierului semnale aflate în strânsă legătură cu mâncarea, determinându-ne să mâncăm mult mai mult sau mult mai puțin. Pe termen lung, aceste reacții și obiceiuri pot influența într-adevăr greutatea.
Dereglările hormonale îți pot influența buna dispoziție și cu siguranță pot cauza anxietate. Acest lucru se întâmplă deoarece, pe lângă funcțiile pe care hormonii le au la nivel fizic, ei pot determina o mare parte din starea noastră de spirit. Așa cum ne putem simți încântați sau energici după ce mâncăm ciocolată, datorită unui val de serotonină eliberat imediat, la fel putem experimenta anxietate când se eliberează prea mult hormon tiroidian.
Contrar așteptărilor, dereglările hormonale nu sunt specifice doar adolescenților! Această ideea populară are la bază transformările hormonale naturale care au loc în acea perioadă, însă fluctuațiile pot apărea oricând. În timpul sarcinii, la menopauză și chiar la menstruație, hormonii pot fi dați peste cap, iar atunci când nu acordăm destulă atenție dietei, somnului și sportului, putem declanșa chiar noi un dezechilibru. De aceea, recomandarea medicilor este să fim cât se poate de consisteți în obiceiurile noastre bune.
Pe lângă plăcere și reproducere, sexul are rolul de a regla nivelul multor hormoni din corpul nostru. Astfel, după o perioadă lungă fără activitate sexuală, corpul poate avea de suferit. Dacă de exemplu estrogenul și progesteronul din corpul femeii nu mai sunt eliberate în corp spre a-și îndeplini celelalte funcții, nivelul stresului poate crește prea mult și nu mai ajută nici măcar orgasmul. Un lucrul este cert - viața sexuală sănătoasă joacă un rol important în echilibrul hormonal.
În privința unei sarcini, conceperea unui copil depinde direct de ciclul menstrual, întrucât acesta determină și momentele cele mai fertile. Când experimentâm dereglări hormonale, menstruația are șanse mari să devină neregulată, influențând, deci și fertilitatea. În acest caz, conceperea este posibilă, însă devine mai complicat din moment ce depinde de mai mulți factori. Se recomandă totuși consultarea unui medic specialist, care știe exact care dereglare hormonală poate interfera cu sarcina și care nu.