Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Anticonceptionalele: totul despre pilulele contraceptive

Am vorbit despre pastila de a doua zi, așadar e rândul anticoncepționalelor să fie în centrul atenției. Ce sunt? Cum se folosesc? Care sunt beneficiile sau dezavantajele? Citește să afli totul despre pilulele contraceptive!

Să începem cu începutul: pilulele contraceptive sunt un tip de medicamente cu hormoni; sunt sigure, accesibile și eficiente în prevenirea unei sarcini, dacă sunt luate întotdeauna la timp. 

Ce sunt anticonceptionalele?

Pilula contraceptivă este o pastilă zilnică ce conține hormoni care schimbă modul în care funcționează organismul și previn o sarcină. Hormonii sunt substanțe chimice care controlează funcționarea organelor corpului, iar hormonii din pilulă controlează ovarele și uterul.

Cum funcționează, mai exact?

Majoritatea pilulelor contraceptive sunt "pilule combinate" care conțin un amestec de estrogen și progesteron pentru a preveni ovulația (eliberarea unui ovul). Așadar, sarcina nu poate avea loc dacă nu ai ovulație, pentru că nu există un ovul care să fie fertilizat.

Cu toate acestea, ele nu te protejează de bolile cu transmitere sexuală. Atunci când decizi să folosești pilula, ține cont de aspectul acesta! Iar înainte de orice, îți recomandăm să consulți un medic ginecolog pentru a găsi anticoncepționalele care se potrivesc nevoilor tale și corpului tău. Astfel, vei putea să eviți efectele adverse. 

Când sunt indicate pentru utilizare anticoncepționalele?

Anticoncepționalele sunt o metodă contraceptivă hormonală care se administrează zilnic, pentru a preveni o sarcină. Așadar, acestea pot fi indicate în special femeilor active sexual care își doresc să prevină o sarcină nedorită, fără să se bazeze pe metode ineficiente precum metoda retragerii. Este important să ții cont totuși de faptul că pastilele contraceptive te protejează doar împotriva unei sarcini, nu și împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Dacă vrei să descoperi și alte metode contraceptive, citește articolul nostru despre ce soluții există și care este cea mai eficientă AICI.

Pe lângă această situație, anticoncepționalele pot fi recomandate de către medic pentru a trata sau a gestiona o mulțime de alte afecțiuni și probleme la menstruație și nu numai, inclusiv:

  • Dismenoree (dureri menstruale puternice)
  • Sindrom premenstrual
  • Endometrioză
  • Afecțiuni benigne la nivelul sânilor
  • Pubertate precoce
  • Acnee

Cum alege medicul anticoncepționalele potrivite?

Medicul va analiza în primul rând starea ta de sănătate, istoricul medical și, după caz, ce alte tratamente urmezi, înainte de a decide ce tip de anticoncepționale este cel mai potrivit pentru tine. Acesta va lua în considerare și evenimentele recente din viața ta, vârsta și stilul de viață.

Spre exemplu, nu îți va recomanda anticoncepționale combinate dacă ai născut recent, dacă ai avut probleme cardiace în trecut sau dacă ai peste 35 de ani și fumezi. De asemenea, nu îți va recomanda mini pilula contraceptivă dacă ai anumite afecțiuni la nivelul ficatului sau ai sângerări uterine fără un motiv aparent.

Tipuri de anticonceptionale

Anticonceptionalele conțin diferite doze de hormoni artificiali. Exista anticonceptionale combinate și anticonceptionale monohormonale. Într-o folie de anticonceptionale, ultimele șapte pilule sunt inactive și nu conțin hormoni. 

TOTUL despre anticonceptionale ➤ Riscuri si beneficii pilula contraceptiva ➤ Cate tipuri exista? ➤ Raspuns la curiozitati ➤ Afla mai multe aici!

Pilule combinate pot fi de mai multe tipuri:

  • Anticonceptionale monofazice. Fiecare pilulă activă conține aceeași cantitate de hormoni iar pilulele inactive se iau în ultima săptamană a ciclului menstrual, atfel încât să apară menstruația. Însă există și contraceptive care conțin doar pilule active, iar după finalizarea tratamentului, poți să faci o pauza de 7 zile;

  • Anticonceptionale multifazice (bifazice sau trifazice). Acestea conțin cantități diferite de hormoni, dar ca în cazul pilulelor monofazice, ultima săptămână a ciclului e rezervată pilulelor inactive.

  • Anticonceptionale pentru ciclu extins. Acestea se folosesc în cazul ciclurilor de 13 săptămâni: primele 12 săptămâni sunt pentru pilule active, iar în a 13-a vei lua pilule inactive după care va apărea menstruația.

Anticonceptionalele monohormonale

Conțin doar progestative și mai sunt numite și  „micro-pilule”. Se recomandă mai ales persoanelor care nu pot lua estrogen. Cum arată? Sunt similare celorlalte pilule dar conțin doar pilule active. Menstruația diferă de la o persoană la alta atunci când folosești această formă de contracepție: poți să ai sau nu menstră la finalul ciclului. 

Eficienta anticonceptionalelor

Atunci când sunt folosite corect, anticoncepționalele au o eficiență în proporție de 99%. Însă nimeni nu e perfect și se întâmplă să uiți să iei pastila uneori, caz în care pilula are o eficacitate de aproximativ 91%. 

Principalul motiv pentru care pilula nu funcționează este atunci când nu o iei în fiecare zi. Însă mai există lucruri care îi pot scădea eficiența:

  • vărsături sau diaree timp de mai mult de 48 de ore (2 zile)

  • Unele antibiotice

  • Unele medicamente antifungice

  • Anumite medicamente împotriva HIV

  • Anumite medicamente folosite în tulburări psihice 

Dupa cat timp esti protejata cand iei anticonceptionale?

Protecția pe care ți-o oferă anticoncepționalele depinde de momentul în care începi să le iei și de tipul de pastile pe care le folosești. Spre exemplu, poți începe să iei pilula în orice zi a lunii. Cu toate acestea, este posibil să fie nevoie (și recomandat) să folosești o metodă contraceptivă de rezervă - cum ar fi prezervativele - în primele săptămâni, până la prima lună.

Pilule combinate

Dacă începi pilulele combinate în termen de 5 zile de la prima zi a menstruației, vei fi protejată imediat împotriva sarcinii. Iar dacă începi tratamentul în orice alt moment, trebuie să ții cont de primele 7 zile până ce va avea eficiență în a te proteja.

Micro-pilula

Poți începe tratamentul cu anticoncepționale pe bază de progestativ în orice zi a lunii: acestea vor avea eficiență după 48 de ore. E recomandat, așadar, ca în primele zile să folosești și altă metodă contraceptivă. 

Însă nu-ți face griji: medicul tău te poate ajuta să determini cel mai bun moment pentru a începe tratamentul cu anticoncepționale, astfel încât să fie eficient.

Cand se iau anticonceptionale?

Deși anticonceptionalele au rolul principal de a te proteja de o sarcină, acestea pot fi recomandate și administrate în alte situații, spre exemplu: 

  • Pentru  regularizarea ciclului menstrual

  • Pentru a diminua crampele musculare (din timpul ovulației sau menstruației)

  • Pentru a reduce riscul anemie dacă ai menstre abundente

  • Pentru ameliorarea simptomelor Tulburării Disforice Premenstruale 

  • Pentru diminuarea acneei

  • Pentru reducerea migrenelor asociate cu dismenoreea (menstre dureroase)

Ce anticonceptionale sa iau?

Te-ai hotărât să folosești anticoncepționalele, dar nu știi ce tip de pilule să alegi? Medicul tău este cel care îți va recomanda tipul, luând în considerare istoricul tău medical. Împreună, veți ține cont de simptomele pe care le ai la menstruație, sănătatea cardiovasculară, eventualele afecțiuni cronice pe care le ai sau anumite medicamente care pot interfera cu anticoncepționalele.

Pe lângă asta, va trebui să te informezi asupra avantajelor dar și a reacțiilor adverse care pot să apară.

Avantajele anticonceptionalelor

Avantajele ar fi protecția împotriva unei sarcini, menstre regulate și mai puțin dureroase sau abundente. Însă dezavantajele pot include costuri ridicate, lipsa protecției împotriva bolilor cu transmitere sexuală și efecte ale hormonilor sintetici asupra sănătății. 

Efecte adverse anticonceptionale

Unele persoane au o sensibilitate crescută a sânilor, spotting între menstruații, hipertensiune arterială și cheaguri de sânge. În plus, efectele secundare includ:

  • Greață
  • Sânii dureroși sau umflați
  • Cantități mici de sânge, sau spotting, între menstruații
  • Modificări ale dispoziției
  • Dureri de cap ușoare
  • Vărsături
  • Stare de oboseală
  • Dureri menstruale
  • Libido scăzut 
  • Modificarea secrețiilor vaginale

Acestea nu sunt problematice, însă o serie de simptome indică o urgență și dacă le ai, adresează-te imediat medicului:

  • ​​Dureri abdominale

  • Durere în piept

  • Dureri de cap severe

  • Vedere încețoșată

  • Umflături sau dureri la nivelul picioarelor și coapselor

Neajunsuri anticonceptionale

Așa cum menționam mai devreme, dezavantajele anticoncepționalelor sunt că nu te protejează de boli și infecții cu transmitere sexuală, posibile costuri ridicate pe termen lung și efecte adverse ale hormonilor sintetici asupra echilibrul hormonilor tăi.

După cât timp își fac efectul anticoncepționalele?

Teoretic, dacă începi să iei anticonceționale cu 5 zile înainte de începerea menstruației, acestea își fac efectul imediat și ești protejată de o sarcină nedorită. În caz contrar, acestea au nevoie de 7 zile pentru a începe să te protejeze.

Cu toate acestea, ține cont că organismul poate avea nevoie de până la câteva luni pentru a se obișnui cu noul nivel hormonal și pentru ca ciclul menstrual să se regleze.

Pastila de a doua zi si anticonceptionalele - Care este diferenta?

Contracepția de urgență sub formă de pastilă poate fi luată până la 120 de ore. Asta înseamnă că poți lua pastila de a doua zi până la 5 zile de la actul sexual neprotejat. Există două tipuri de contracepție de urgență, care conțin:

  1. Levonorgestrel. Poate fi folosită pâna la 3 zile și se poate lua fără rețetă, din orice farmacie
  2. Acetat de ulipristal. Poate fi folosită până la 120 de ore, și se poate obține doar cu rețetă

 Ce face, mai exact, pastila de a doua zi? Împiedică sau întârzie apariția ovulației (eliberarea unui ovul), reducând șansele ca ovulul să fie fertilizat.

Însă e important de menționat faptul că pastila – fie ea de urgență sau anticoncepționalele combinate – nu poate opri o sarcină care a început deja. Dacă un ovul fertilizat s-a implantat deja în uter, aceasta nu are nu are niciun efect asupra sarcinii existente. Am scris mai multe despre pastila de a doua zi în acest articol

Iată câteva dintre diferențele semnificative între pastila de a doua zi și anticoncepționalele de lungă durată:

          → Pilula de a doua zi nu oferă o protecție continuă împotriva sarcinii. Aceasta te ajută doar la prevenirea sarcinii până la 72 de ore de la sexul neprotejat. Însă dacă ai din nou relații sexuale după ce ai luat contracepția de urgență, nu mai ești protejată. Ar trebui să consideri o altă formă de contracepție pentru a preveni sarcina pe viitor.

         → Pilulele contraceptive sunt mai eficiente decât contracepția de urgență. Dacă sunt luate în termen de 24 de ore de la actul sexual, contracepția de urgență este eficientă în proporție de 95%. Atunci când este luată corect, pilula contraceptivă este eficientă în proporție de 99%.

         → Dacă trebuie să iei pilula de a doua zi mai mult de două sau trei ori pe an, ar trebui să iei în considerare o metodă contraceptivă de lungă durată, deoarece pastila de urgență este o opțiune costisitoare.

Administrarea corecta - cum se iau anticonceptionalele?

Atunci când medicul iți prescrie anticoncepționale, doar administrarea lor în fiecare zi previne o sarcină nedorită. Așadar, atunci când le iei în mod regulat, îți menții hormonii la un nivel constant. În plus, spermatozoizii supraviețuiesc până la 5 zile, astfel că fereastra ta fertilă este mai lungă decât o zi: poate fi până la 6 zile pe lună. Însă nu ai de ce să-ți faci griji atunci când iei anticoncepționalele cu regularitate: au o eficacitate de 99%. 

Dacă uiți să iei o pastilă uneori, riscul de sarcină ajunge la 9%.

Mituri despre anticoncepționale: 

Așa cum experiența fiecărei femei cu propria menstruație este diferită, și experiențele cu anticoncepționalele pot varia de la o persoană la alta. Acesta este unul dintre motivele pentru care au apărut o mulțime de mituri despre pilulele contraceptive, și mai jos le vom discuta pe câteva dintre cele mai frecvente.

In continuare adaugam mai multe mituri pentru care dezvoltăm conținut de aproximativ 50-75 cuvinte:

„Contraceptivele îngrașă” 

Pilulele contraceptive în sine nu îngrașă în mod direct, conform studiilor. Ceea ce se poate întâmpla este ca din cauza schimbărilor hormonale, să se modifice apetitul și să accentueze senzația de foame. Acest lucru poate duce la o alimentație mai frecventă sau mai consistentă și la un surplus caloric care, în final, va cauza creșterea în greutate.

Mit „Anticoncepționalele cauzează cancer la sân” 

Într-adevăr, există studii care indică o ușoară creștere a riscului de cancer la sân pentru femeile care au folosit anticoncepționale timp de mai mult de 5 ani. Unele cercetări indică inclusiv o creștere a riscului de cancer de col uterin, însă rezultatele nu sunt conclusive și una dintre cauze poate fi expunerea la virusul HPV.

Pe de altă parte, studiile arată că pilulele contraceptive pot reduce semnificativ riscul de cancer ovarian și uterin. Așa că întotdeauna discută riscurile și opțiunile cu medicul tău pentru a lua cea mai bună decizie.

Mit: „Anticoncepționalele afectează fertilitatea”  

Nu, anticoncepționalele nu cauzează infertilitate. Acestea previn sarcina doar pe durata perioadei pentru care sunt administrate, nu și ulterior. Pilulele contraceptive nu influențează capacitatea unei femei de a rămâne însărcinată pe viitor, după întreruperea tratamentului hormonal.

Conform studiilor, aproximativ 79% până la 96% dintre femei rămân însărcinate în decurs de 12 luni de la încetarea administrării de anticoncepționale. Dacă vrei să-ți maximizezi șansele de a rămâne însărcinată, citește articolele noastre despre cum te pot ajuta perioada fertilă și metoda calendarului.

Mit: „Persoanele trecute de o anumită vârstă nu au nevoie de anticoncepționale”

Este o afirmație incompletă. Într-adevăr, medicii nu recomandă anticoncepționale persoanelor care au peste 35 de ani și fumează, deoarece pot crește riscul de hipertensiune arterială și de apariție a cheagurilor de sânge. Însă sarcina la o vârstă înaintată este deseori asociată cu diverse probleme de sănătate și anomalii congenitale, așa că anticoncepționalele sunt recomandate de regulă până la vârsta de 55-60 de ani.

Mit: „Toate anticoncepționalele sunt la fel” 

Nu toate anticoncepționalele conțin aceeași substanță sau funcționează la fel. Există mai multe tipuri de pilule contraceptive, diferite în privința compoziției. Unele pilule conțin doar progesteron. Altele conțin o combinație de estrogen și progesteron. Medicul va lua în calcul propriile tale nevoi pentru a-ți recomanda cel mai potrivit tip de anticoncepționale.

Mit: „Anticoncepționalele afectează libidoul” 

Într-adevăr, există femei care susțin că unul dintre efectele secundare ale anticoncepționalelor este scăderea libidoului, împreună cu reducerea plăcerii sexuale și a interesului pentru intimitate.

Studiile nu au confirmat însă această afirmație, și nu se poate afirma cu certitudine dacă modificarea libidoului este un rezultat al pilulelor contraceptive sau al altor factori precum stilul de viață, nivelul de stres sau vârsta. Dacă observi o scădere a plăcerii în timpul sexului, haide să povestim despre cele mai bune poziții care s-ar putea să te ajute, în articolul nostru de AICI.

Mit: „Pilula trebuie luata in fiecare zi la aceeasi ora”

Desigur, nu este greșit să iei pastila la aceeași oră. Însă adevărul este că majoritatea anticonceptionalelor sunt la fel de eficiente indiferent de ora la care sunt luate, dacă le iei în fiecare zi. 

Dar și aici există o excepție: micro-pilula sau anticonceptionalele monohormonale trebuie luate zilnic într-o „fereastră” de trei ore.

Ce fac daca am uitat sa iau anticonceptionale o zi?

Dacă ai uitat să iei o pastilă, nu te îngrijora: poți să o iei imediat ce îți amintești. Dacă ai uitat să iei pilula timp de 2 zile, poți lua două în ziua în care îți amintești și două în ziua următoare – dar este recomandat să consulți un medic. 

Riscurile folosirii pilulelor contraceptive

De obicei, riscurile și complicațiile apar pe fondul unor afecțiuni existente de sănătate. Așadar, în cazuri rare, folosirea anticonceptionalelor poate crește riscul de:

  • Tromboză

  • Cheaguri de sânge

  • Atac de cord

  • Atac vascular cerebral

  • Embolism pulmonar

Intensificarea simptomelor

De asemenea, poți lua anticonceptionale însă dacă ai unele din afecțiunile de mai jos, acestea se pot agrava:

  • Fibrom uterin

  • Afecțiuni renale

  • Litiază biliară

  • Boli cardiovasculare

  • Diabet zaharat

  • Depresie 

Contraindicații anticoncepționale

Și fiindcă am ajuns la contraindicații, nu ar trebui să iei anticoncepționale dacă:

  • Ești însărcinată

  • Ai troboflebită sau afecțiuni tromboembolice

  • Ai hipertensiune arterială

  • Ai suferit de un infarct miocardic

  • Ai suferit un accident vascular cerebral 

  • Suferi de boli hepatice

  • Suferi de cancer de sân

  • Ai peste 40 de ani

  • Ești fumătoare și ai peste 35 de ani

Alte intrebari despre anticonceptionale

Ce anticonceptionale duc la creșterea in greutate?

Creșterea în greutate poate fi un efect secundar al pilulelor anticoncepționale, însă nu există studii concludente. Pentru că, în unele cazuri, contraceptivele pot să cauzeze retenția de apă. Este un efect rar întâlnit. 

De la ce varsta poti lua anticonceptionale?

Odată ce ai început ciclul menstrual, nu există o vârstă minimă la care să începi iei anticoncepționale însă medicii recomadă vârsta de 16 ani. Cel mai indicat este să te consulți cu medicul, părinții sau un consilier pentru a te asigura că ești pregătită. 

Pana la ce varsta poti lua anticonceptionale?

Pilulele contraceptive pot fi luate în siguranță de majoritatea femeilor până la menopauză. Însp nu e recomandat să iei anticoncepționale dacă ai peste 35 de ani și ești fumătoare.

Iti poate intarzia ciclul cand iei anticonceptionale?

Da. Nu este exclus ca menstra să întârzie. Mai mult, în unele cazuri s-ar putea să lipsească menstruația. Acest lucru nu este, de obicei, un motiv de îngrijorare.

Ce se intampla daca iei anticonceptionale fara pauza?

Pilulele contraceptive nu îți afectează fertilitatea. Așadar, în momentul în care întrerupi tratamentul poți rămâne însărcinată. 

Care sunt cele mai bune anticonceptionale?

Fără îndoială, corpul fiecăruia este diferit. De aceea, pentru a stabili care e cea mai bună metodă contraceptivă pentru tine, va trebui să ai o discuție deschisă cu medicul sau ginecologul tău. Există mulți factori care trebuie luați în considerare atunci când alegi o pilulă contraceptivă, inclusiv istoricul tău de sănătate, stilul de viață și preferințele tale.

Ce se intampla daca ramai insarcinata si iei anticonceptionale?

Deși anticoncepționalele au o eficiență de 99%, este totuși posibil să rămâi însărcinată atunci când uiți să iei pilulele două sau mai multe zile la rând. Dar s-a demonstrat că acestea sunt sigure în sarcina timpurie, iar dacă afli după câteva săptămâni că ești însărcinată (un test de sarcină pozitiv), ar trebui să încetezi să iei pilule anticoncepționale, deoarece poate apărea riscul de sarcină ectopică.

Unde gasesc anticonceptionale?

Poți găsi pastilele anticoncepționale în orice farmacie, însă vei avea nevoie de o rețetă de la un medic sau un cabinet medical, sau o clinică medicală.

Cat costa anticonceptionale?

Anticoncepționalele sunt produse de diferite branduri și au prețuri care variază între 13 lei - 60 lei.

Pilula contraceptiva poate cauza cancer?

Nu, pilulele contraceptive nu cauzează cancer. Studiile arată că folosirea pilulelor contraceptive nu crește riscul apariției cancerului ci, dimpotrivă, poate să scadă riscul cancerului ovarian și al celui de endometru.

Alte metode contraceptive

Dacă pilulele contraceptive nu sunt o opțiune bună pentru tine, un medic te poate ajuta să găsești alte metode contraceptive. 

Metode contraceptive fara prescriptie medicala

Poți să alegi o metodă care nu necesită prescripție medicală, spre exemplu:

  • Prezervativul masculin

  • Prezervativul feminin

  • Buretele contraceptiv

Metode contraceptive cu prescriptie medicala

Vorbește cu medicul tău pentru a stabili o altă metodă contraceptivă, pe baza unei prescripții medicale:

  • Diafragma. E un disc flexibil care blochează accesul spermatozoizilor la colul uterin. Se acoperă cu spermicid înainte de folosire și are eficacitate de 88%.

  • Capacul cervical. Este flexibil, se așează peste colul uterin și are o eficacitate de aproximativ 80%.

  • Implantul. E o tija de plastic (dimensiunea unui chibrit) care se introduce sub piele și funcționează ca un anticoncepțional, eliberând progestativ. Astfel, afectează ovulația  și are o eficacitate de 99%.

  • Dispozitivul intrauterin (steriletul). E un dispozitiv minuscul, in forma literei T, care este introdus în uter în timpul unui consult ginecologic și are o eficacitate de 99%. Am scris despre tipurile de sterilet, eficiența, beneficiile și riscurile implicate în articolul acesta

  • Plasturele contraceptiv. Un plasture care se pune pe piele și elibereaza estrogen și progesteron, cu o eficacitate de 92%.

  • Injectii contraceptive. Sunt injecții care se fac în cabinetul ginecologului odată la 90 de zile și au o eficacitate de 98%. 

  • Inelul vaginal. Se introduce in vagin, unde poate fi ținut până la trei saptamani și are o eficacitate de 92%. Eliberează estrogen și progesteron.

Și nu uita: pilulele contraceptive protejează doar împotriva sarcinii! Ele nu te protejează împotriva infecțiilor sau a bolilor cu transmitere sexuală. Prezervativul, în schimb, te protejează de viruși sau infecții transmise sexual.

Surse de informare:

  1. All About Women - https://www.allaboutwomenmd.com/knowledge-center/birth-control-myths.html 

  2. healthline - https://www.healthline.com/health/birth-control/how-long-does-birth-control-take-to-work 

  3. National Library of Medicine - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1100993/ 

  4. National Library of Medicine - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3307935/ 

  5. National Library of Medicine - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430882/ 

  6. Choose the Right Birth Control - https://health.gov/myhealthfinder/healthy-living/sexual-health/choose-right-birth-control 

  7. Birth Control - https://www.fda.gov/consumers/womens-health-topics/birth-control#ShortActingHormonalMethods 

  8. Birth Control Methods by CDC - https://www.cdc.gov/reproductivehealth/contraception/index.htm 

Planned Parenthood - https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/birth-control-pill/birth-control-pill-side-effects

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.