Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Metode contraceptive: Cum alegi cea mai bună metodă de contracepție pentru tine și partenerul tău

Este un subiect pe care multe fete încă nu l-au studiat la școală, sau asupra căruia foarte multe femei sunt slab și incomplet informate - sau chiar incorect: metode contraceptive! Și totuși, este un subiect atât de important care ține de planificarea familială și ne afectează în toate privințele vieții.

Este dreptul tău să știi! Iar noi suntem aici din dorința de a te ajuta să fii cât mai bine informată despre metodele contraceptive care există (pentru că de la străvechiul și unicul coitus interruptus, astăzi sunt zeci de alte opțiuni) și avantajele și dezavantajele fiecăreia, astfel încât să decizi care este cea mai bună pentru tine și partenerul tău. Acestea fiind spuse, avem multe de povestit azi - deci să-ncepem!

Care este cea mai eficientă metodă contraceptivă

Cea mai bună… Cu toții suntem în căutarea celei mai bune soluții la problema x, y și z. Dar când vine vorba de corpul unei femei, fiecare dintre noi este diferită. Ești unică, la fel este și corpul tău și la fel sunt preferințele tale. Mai mult, când vorbim despre viața sexuală, lucrurile devin și mai particulare: fiecare relație este unică, la fel și fiecare partener și preferințele lui.

În aceste condiții, deci, nu vorbim despre o “cea mai bună” metodă contraceptivă universală pentru că nu există același “cel mai bun” pentru toată lumea. Ci vorbim despre ce este cel mai bine, convenabil, la îndemână și eficient pentru tine. Îți recomandăm să discuți cu medicul ginecolog și cu partenerul, și astfel vei putea decide care este cea mai potrivită metodă contraceptivă pentru tine și partenerul tău.

Tipuri de metode contraceptive

Poate că cea mai veche metodă de contracepție pe care o cunoaștem încă de pe vremea civilizațiilor antice este coitus interruptus. Metoda retragerii a fost folosită timp de mulți ani pentru a reduce șansele unei sarcini nedorite - însă am devenit tot mai conștienți, de-a lungul timpului, de vulnerabilitățile acesteia. Faptul că nu are o eficiență de 100%. Faptul că nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Ulterior, în încercarea de a veni cu soluții din ce în ce mai eficiente, oamenii au început să folosească și alte metode. Prezervative din materiale de origine animală, mătăsuri sau plante. Spermicide făcute cu sare, miere sau acacia. Și multe altele. Nici nu mai e nevoie să spunem că multe dintre ele nu erau prea prietenoase cu pH-ul vaginal, și nici nu aveau mereu succes.

Din fericire, medicina a avansat extrem de mult. La fel au făcut și cercetările. Iar în prezent, există foarte, foarte multe metode de contracepție diferite, astfel încât să poți alege una cât mai potrivită pentru tine și partenerul tău. În funcție de rolul metodei, durata pentru care are efect, preț, accesibilitate, cât de ușor se folosește și care dintre parteneri o folosește, există câte o opțiune potrivită pentru fiecare cuplu care nu își dorește o sarcină.

Mai jos îți spunem care sunt acestea, și mai multe informații utile despre fiecare dintre ele (inclusiv de ce ai vrea sau de ce n-ai vrea să le folosești):

Contraceptivele de barieră

Cel mai probabil îți poți da seama încă din denumirea lor cum funcționează: metodele contraceptive de barieră sunt cele care previn sarcina pentru că împiedică accesul lichidului seminal și al spermatozoizilor în vagin - ca o barieră între ele.

Pentru că nu acționează la nivel hormonal sau pe termen lung, contraceptivele de barieră se caracterizează și prin faptul că trebuie folosite de fiecare dată când faci sex pentru ca acestea să funcționeze. Chiar și un singur contact sexual fără folosirea contraceptivului de barieră poate rezulta într-o sarcină, pentru că înseamnă că bariera nu a mai fost acolo ca să oprească spermatozoizii din a ajunge în canalul vaginal.

Totuși, metodele contraceptive de barieră au avantajul că sunt accesibile și destul de ușor de folosit, majoritatea dintre ele putând fi folosite fără asistență medicală. Uite mai jos care sunt opțiunile:

Prezervativul masculin sau feminin

Prezervativul este singura metodă de contracepție cu rol dublu, care oferă atât protecție împotriva unei sarcini nedorite, cât și împotriva transmiterii bolilor sau infecțiilor sexuale.

Asta pentru că nu permite deloc contactul organelor sexuale feminine cu cele masculine: prezervativul masculin este ca un căpăcel subțire care acoperă penisul înainte de penetrare, iar prezervativul feminin este este ca un inel care se introduce în interiorul vaginului înainte de penetrare. Ambele oferă un strat de protecție care împiedică un contact intim direct și astfel protejează sănătatea sexuală a ambilor parteneri.

Prezervativele pot fi făcute din latex sau din non-latex, sunt subțiri și elastice, au prețuri foarte accesibile și se folosesc direct de către parteneri chiar înaintea actului sexual, fără intervenție medicală. Utilizate corect de fiecare dată, au o eficiență de 98% împotriva unei sarcini nedorite.

Metodele contraceptive ➤ Cum alegi metoda contraceptiva potrivita ➤ Riscuri ➤ Intrebari frecvente privind metodele de contraceptie ➤ Descopera mai multe aici!

 Diafragma

Diafragma este un dispozitiv care se introduce în vagin pentru a acoperi colul uterin, așa încât să acționeze ca o barieră ce împiedică spermatozoizii să ajungă în uter. Trebuie introdusă cu 6 ore înaintea actului sexual, și lăsată acolo pentru încă 6-8 ore după contact, fără a depăși 24 de ore.

Nu este nevoie ca un medic ginecolog să facă această procedură de fiecare dată, ci poți introduce singură diafragma. Dar va fi nevoie de un consult ginecologic înainte să o folosești prima dată, pentru că medicul te va ajuta să alegi mărimea potrivită pentru tine și îți va arăta cum să o introduci și să o scoți în mod corect.

Principalul dezavantaj al diafragmei este că poate crește riscul iritațiilor și al infecțiilor vaginale, precum și al șocului sindromului toxic sau al reacțiilor alergice dacă o uiți în interior pentru mai mult de 24 de ore. Are, de asemenea, un preț mai ridicat în comparație cu prezervativul. Însă trebuie înlocuită abia la 1-2 ani, așadar pe termen lung poate fi chiar și mai puțin costisitoare.

Capacul vaginal

Cunoscut și drept capac de col uterin, sau capac cervical, capacul vaginal este o altă metodă de barieră făcută din silicon moale care îți acoperă cervixul și astfel blochează accesul spermatozoizilor în uter și trompele uterine. Practic, este foarte asemănător cu diafragma, cu mici diferențe:

  • Capacul vaginal este, de regulă, mai mic decât diafragma.
  • Diafragma are forma unei cupe, capacul vaginal are forma unei pălării.
  • Poți purta diafragma cel mult 24-30 de ore, pe când capacul vaginal poate rămâne în vagin până la 2-3 zile.
  • Conform statisticilor, capacul vaginal are o eficiență de 71-86%, în timp ce diafragma are o eficiență de 83%.

În rest, lucrurile sunt, cum spuneam, destul de similare cu diafragma. Capacul vaginal trebuie să fie umplut cu spermicid înainte de folosire, iar dimensiunea potrivită pentru tine trebuie stabilită împreună cu medicul ginecolog. Tot medicul îți va explica și modul corect de utilizare.

Buretele contraceptiv

O altă metodă folosită încă din vechi timpuri, dar care a fost modernizată pentru o eficiență mai mare, este aceea a buretelui contraceptiv. Este destul de intuitiv cum se folosește încă din denumire: un burete rotund cu textură moale, care se îmbibă cu spermicid și se introduce în vagin înainte de actul sexual.

Pentru ca acesta să funcționeze, trebuie să îl lași în vagin pentru cel puțin 6 ore după contactul sexual. Dar în același timp, trebuie să fii foarte atentă să nu îl uiți acolo pentru mai mult de 24 de ore, fiindcă pot să apară reacțiile alergice, iritațiile sau chiar sindromul șocului toxic, din cauza modificărilor pe care le-ar putea provoca la nivelul florei vaginale.

Eficiența buretelui contraceptiv folosit corect este de 76-88%. Pe de o parte, acesta se introduce până la nivelul cervixului și constituie o barieră între spermatozoizi și uter. Iar pe de altă parte, acesta încetinește sau distruge spermatozoizii datorită conținutului de spermicid.

Spermicidele

Ultima metodă contraceptivă din această categorie este cea pe care am menționat-o deja de mai multe ori până acum, pentru că se folosește împreună și cu diafragma, și cu capacul vaginal, dar și cu buretele contraceptiv. Spermicidul este de fapt o substanță sub formă de spray, cremă, gel sau ovule, care ucide spermatozoizii.

Atenție, însă: spermicidele sunt făcute pentru a fi folosite împreună cu una dintre metodele contraceptive de barieră despre care am vorbit mai sus, astfel încât să le crească eficiența cât mai mult. Utilizat ca singură metodă de contracepție, fără niciun alt instrument, are o eficiență redusă de doar 60-80%.

Spermicidul se introduce în canalul vaginal cu o oră înainte de actul sexual și trebuie lăsat acolo pentru cel puțin 6-8 ore ulterior, timp în care substanțele chimice să poată distruge spermatozoizii. Dezavantajul acestei metode este că poate provoca reacții alergice și iritații.

Contraceptivele hormonale

Metodele de barieră acționează la nivel local, întocmai ca o barieră, motiv pentru care ele de regulă nu provoacă reacții la nivel hormonal sau schimbări majore în corp - sunt non-invazive. În schimb, când vorbim despre contraceptivele hormonale, ele acționează direct la nivelul hormonilor pentru a împiedica o sarcină.

Cu alte cuvinte, pentru a putea rămâne însărcinată trebuie să există ovulație. Deci pentru a inhiba această funcție biologică naturală și a evita o sarcină, metodele contraceptive hormonale introduc în corp hormoni care:

  • fie împiedică ovulația;
  • fie provoacă îngroșarea mucusului cervical care la rândul său împiedică accesul spermatozoizilor la uter;
  • ori determină subțierea mucoasei uterine, lucru care nu permite fecundarea ovulului fertilizat;
  • sau au două sau toate trei dintre efectele de mai sus.

Așadar când vorbim despre contraceptive hormonale, vorbim despre introducerea în corp a unor substanțe care acționează în mod direct asupra hormonilor tăi.

Și fiindcă echilibrul hormonal este extrem de important pentru toate funcțiile corpului, acest aspect trebuie abordat cu grijă, doar de către specialist. De aceea nu se recomandă să folosești o metodă contraceptivă “după ureche”: chiar dacă este eficientă pentru prietenele tale, poate să nu fie cea mai potrivită pentru tine. O metodă contraceptivă hormonală se alege doar împreună cu medicul ginecolog, și se folosește în mod regulat conform recomandărilor sale.

Deși pastilele contraceptive constituie cea mai cunoscută metodă de contracepție hormonală, ea nu este singura. Există numeroase contraceptive hormonale, sub diferite forme, și fiecare dintre ele se folosește altfel. Dacă anticoncepționalele orale trebuie luate zi de zi pentru a funcționa, există și alte metode cum ar fi injecțiile sau implanturile contraceptive, care se fac o dată la 2-3 luni, respectiv până la 3 ani. Uite mai jos care sunt acestea și cum te pot proteja de o sarcină nedorită.

Contraceptivele orale (anticoncepționale)

Cu siguranță ai auzit de contraceptivele orale - așa cum am spus deja, anticoncepționalele sunt printre cele mai răspândite forme de contracepție hormonală. Sunt pastile accesibile și ușor de administrat (trebuie doar să le înghiți), și dacă sunt folosite corect (adică nu uiți să iei pastila într-o zi, nu uiți să cumperi o nouă folie de la farmacie etc.), ele au o eficiență crescută, de 93%.

La rândul lor, anticoncepționalele diferă în funcție de substanțele pe care le conțin. Astfel că în funcție de starea ta de sănătate, medicul îți poate recomanda:

  • Pilula combinată (sau pastila combinată): conține estrogen și progesteron sintetici care previn ovulația (adică nu permit ovarelor să elibereze un ovul), provoacă îngroșarea mucusului colului uterin (pentru a bloca accesul spermatozoizilor în uter) și subțiază mucoasa uterină (astfel încât să nu poată fi implantat un ovul fertilizat). Toate aceste efecte ale pilulei combinate au ca rezultat împiedicarea unei posibile sarcini, dar și posibile efecte secundare (dureri de cap și de stomac, schimbări de dispoziție, sensibilitatea sânilor, hipertensiune arterială și tromboză). Pentru a acționa eficient, acest tip de anticoncepționale trebuie luate timp de 21 de zile, zi de zi, pe cât posibil la aceeași oră astfel încât să te obișnuiești cu ele și să nu sari peste vreo doză.
  • Pilula monohormonală (mini-pilula): conține nu doi, ci un singur hormon sintetic - progestativ - în doze mici (de aici și denumirea de “mini-”), ceea ce scade și riscul trombozei ca efect advers. În rest, pilula monohormonală acționează identic cu cea combinată, și poate reduce sângerările și durerile menstruale. Efectele secundare sunt și ele similare, respectiv spotting în afara menstruațiilor, sensibilitatea sânilor, dureri de cap sau greață. Are avantjaul că scade riscul bolii inflamatorii pelvine și al cancerului ovarian/de endometru.

Pe lângă rolul lor de a te proteja de o sarcină, contraceptivele orale se mai pot recomanda și pentru reglarea ciclului menstrual, reducerea crampelor menstruale, sau în tratamentul endometriozei și al sindromului premenstrual. Mai multe despre acestea am vorbit într-un alt articol pe blog, acolo unde am povestit cam tot ce trebuie să știi despre pilulele contraceptive.

 Injecțiile contraceptive

Una dintre metodele contraceptive cele mai eficiente, injecția contraceptivă previne sarcina în 96% din cazuri, și are avantajul că nu se administrează zilnic și că este confidențială. Trebuie doar să o repeți o dată la fiecare 3 luni (asta înseamnă 4 injecții pe an), și ești protejată de sarcină fără să mai fie nevoie să faci nimic altceva. Medicul ginecolog este cel care îți va face această injecție, la nivel intramuscular.

Hormonul care ajunge în corpul tău prin injecția contraceptivă este progesteronul, dar există și variante combinate de progesteron și estrogen.

Acești hormoni acționează în mod similar pilulei contraceptive: asupra mucoasei de la nivelul colului uterin, pe care o determină să se îngroașe și să ajungă la o consistență foarte vâscoasă, astfel încât spermatozoizii să nu poată trece mai departe către uter. În același timp, se subțiază mucoasa uterină astfel încât să nu aibă loc implantarea chiar dacă ovulul fertilizat ajunge în uter. Nici ovulația nu mai are loc ca rezultat al injectării hormonilor sintetici.

Pot să apară efecte secundare ca sângerările în afara menstrației, dureri de cap și sensibilitatea sânilor, schimbările de dispoziție și osteoporoza dacă se administrează pe termen lung.

Implanturi contraceptive subdermice

O metodă contraceptivă care a devenit tot mai populară în ultimii ani este și implantul contraceptiv subdermic, al cărui principal avantaj - pe lângă faptul că doar tu știi de existența lui - este faptul că poate rămâne acolo pentru până la 5 ani. În plus, la fel ca dispozitivul intrauterin, are o eficiență extrem de mare, prevenind sarcina în 99% din cazuri.

Asta înseamnă că pentru până la 5 ani după implantare, nu trebuie să te mai îngrijorezi în privința unei sarcini nedorite. Este o opțiune foarte potrivită pentru femeile care sunt sigure că nu-și doresc să rămână însărcinate în viitorul apropiat.

Implantul contraceptiv subdermic se face doar de către medicul ginecolog, cu anestezie locală. Are forma unei tije de dimensiuni mici, făcute dintr-un plastic moale și flexibil, care conține un hormon sintetic similar progesteronului natural. Implantul este inserat la nivelul brațului, sub piele, urmând ca pentru următorii 3-5 ani să elibereze în mod constant și lent substanța activă în corp.

La fel ca celelalte contraceptive hormonale pe bază de progestativ, implantul subdermic acționează asupra ovulației (prin împiedicarea acestei funcții) și asupra mucoasei de la nivelul colului uterin și al uterului. Și posibilele efecte secundare sunt aceleași, respectiv durerile de cap și sensibilitatea sânilor. Există de asemenea posibilitatea dereglării ciclului menstrual și riscul unei cicatrizări locale care face dificilă extracția implantului după cei 5 ani.

Plasturele contraceptiv

O eficiență de 93% în prevenția sarcinii o are și plasturele contraceptiv, care conține estrogen și progesteron și funcționează aproape la fel ca pilulele contraceptive orale. Diferența este că nu trebuie să iei pastile zilnic, ci doar să lipești plasturele pe partea inferioară a abdomenului sau pe coapsă (nu la nivelul sânilor!), timp de 3 săptămâni pe lună (trebuie înlocuit în fiecare săptămână). În a patra săptămână, plasturele nu se mai lipește pe corp și apare menstruația.

Pe lângă efectele secundare comune tuturor contraceptivelor hormonale despre care am vorbit deja mai sus, plasturele vine și cu riscul iritațiilor la nivelul pielii și al formării de cheaguri de sânge, al accidentului vascular cerebral și al infarctului miocardic la persoanele cu vârste trecute de 35 de ani și care sunt fumătoare.

Inelul vaginal

Tot timp de 3 săptămâni pe lună se poartă și inelul vaginal, care de fapt se folosește și acționează foarte similar cu plasturele contraceptiv, având o eficiență de 93% în prevenția unei sarcini. O dată pe lună se scoate timp de o săptămână pentru a permite apariția menstruației după 1-2 zile, după care se va introduce un nou inel pentru alte 3 săptămâni de protecție împotriva sarcinii.

Cum îți poți da seama încă din denumire, este un dispozitiv în forma unui inel de dimensiuni mici, făcut dintr-un plastic flexibil și transparent, care se introduce în vagin. Cum spuneam, acționează similar plasturilor căci conține aceleași substanțe active, estrogen și progesteron, care se eliberează lent și treptat de-a lungul celor 3 săptămâni de folosire și împiedică ovulația, accesul spermatozoizilor în uter și implantarea ovulului fertilizat.

Efectele secundare sunt și ele identice cu cele ale plasturilor contraceptivi.

 Dispozitivul intrauterin

Cu avantaje similare implantului contraceptiv subcutanat, dispozitivul intrauterin (pe care cel mai probabil îl cunoști drept sterilet) are o eficiență de 99% pe durata a 3 până la 12 ani. Este o intervenție la fel de confidențială (doar tu știi că e acolo!), care împiedică fixarea ovulelor fecundate și previne sarcina fără să mai fie nevoie să folosești nicio altă metodă de contracepție.

Elementele prin care diferă față de plasturele contraceptiv sunt aspectul, localizarea și substanța activă. Deci uite cum arată steriletul, unde se introduce și cum funcționează:

  • Steriletul este un dispozitiv de dimensiuni mici, în forma literei T.
  • Este făcut dintr-un plastic moale și flexibil.
  • Se introduce și se scoate doar de către medicul ginecolog, la nivelul uterului.
  • Există două tipuri de sterilet, în funcție de substanța pe care o conține: progestativ sau cupru.
  • Dispozitivul intrauterin cu progestativ se poate folosi până la 3-6 ani și împiedică sarcina la fel ca alte contraceptive hormonale (duce la lipsa ovulației și îngroșarea mucoasei din colul uterin pentru blocarea accesului spermatozoizilor)
  • Dispozitivul intrauterin cu cupru poate fi folosit pentru până la 10-12 ani pentru prevenția sarcinii, căci are o cantitate mică de cupru înfășurată în jurul său care nu permite implantarea în uter a unui ovul fertilizat.

Deși este foarte eficient în prevenția sarcinii, poate avea efecte secundare ca dereglarea ciclului menstrual, amenoree sau sângerări în afara menstruațiilor, și totodată poate favoriza apariția infecțiilor și a inflamațiilor pelvine.

Din acest motiv, forma aceasta de contracepție se recomandă în general femeilor care au devenit deja mămici și nu plănuiesc să mai rămână însărcinate. Nu este o metodă contraceptivă permanentă, însă din cauza riscului de infertilitate nu se recomandă persoanelor care încă nu au avut copii.

Contracepția de urgență

Înainte să vorbim despre acest tip de prevenire a sarcinilor nedorite, este foarte important să subliniem un lucru: metoda de contracepție de urgență se folsește de urgență, adică doar atunci când metoda de contracepție folosită a eșuat (de exemplu dacă s-a rupt prezervativul) sau dacă a avut loc un contact sexual fără a folosi vreo altă metodă contraceptivă (spre exemplu în cazul unui act sexual neașteptat, neplanificat, pentru care tu și partenerul nu v-ați pregătit o altă metodă).

Dar sub nicio formă contracepția de urgență nu se folosește zilnic sau în mod regulat, ca o contracepție normală de barieră sau hormonală. Iar asta pentru că are un conținut ridicat de hormoni, care administrați în mod regulat ar putea duce la dezechilibre hormonale și probleme de sănătate pe baza lor. Pe când o metodă de barieră sau o metodă hormonală de contracepție fie nu conține hormoni, fie introduce în corp cantități mici, cu eliberare lentă și controlată, astfel încât să nu provoace dereglări majore.

Odată ce am stabilit cât de important este să nu apelezi în mod excesiv la contracepția de urgență pentru că poate constitui un pericol pentru sănătatea ta, uite care sunt opțiunile disponibile:

  • Pastila de a doua zi: este cea mai cunoscută metodă contraceptivă de urgență, și se folosește ușor. O poți lua de la farmacie, fără prescripție medicală, și împiedică ovulația datorită unor cantități mai mari de estrogen și progesteron în comparație cu anticoncepționalele. Pentru a preveni eficient o sarcină, pastila de a doua zi trebuie luată la cel  mult 12-72 de ore de la contactul sexual neprotejat. Cu cât o iei mai rapid, în primele 24 de ore, cu atât eficacitatea ei va fi mai mare. Se recomandă să nu folosești această  metodă de mai mult de două ori pe an (una la 6 luni). Încă un lucru de care să ții cont aici, chiar dacă ai luat pastila de a doua zi va trebui să continui să te protejezi cu o formă de contracepție la fiecare dintre contactele sexuale următoare pentru a preveni sarcina. Pastila de a doua zi nu previne sarcinile care pot rezulta dintr-un contact sexual care are loc ulterior administrării!
  • Dispozitivul intrauterin cu cupru: am vorbit despre el mai sus, și se poate folosi și ca metodă contraceptivă de urgență dacă este inserat la cel mult 5 zile (adică 120 de ore) de la contactul sexual neprotejat. Cum spuneam și mai sus, eficiența sa în prevenția sarcinilor este de 99%, iar avantajul este că după introducerea lui ești protejată în continuare pentru până la 10-12 ani, fără să mai fie nevoie să folosești vreo altă metodă contraceptivă.

Metodele contraceptive ➤ Cum alegi metoda contraceptiva potrivita ➤ Riscuri ➤ Intrebari frecvente privind metodele de contraceptie ➤ Descopera mai multe aici!

Contracepția definitivă

Ultima categorie de metode de contracepție eficiente din punct de vedere medical despre care vorbim este cea definitivă, respectiv metodele prin care te asiguri că niciun contact sexual nu va mai putea avea ca rezultat o sarcină.

Atât femeile cât și bărbații pot opta pentru o metodă de contracepție definitivă dacă sunt siguri că nu-și doresc să devină părinți și că nu-și vor dori acest lucru nici în viitor. Ambele proceduri au ca rezultat imposibilitatea ca spermatozoizii să mai poată ajunge la nivelul uterului, iar eficiența lor se ridică la 99.9%.

Sunt metode care se realizează doar de către medicul specialist, prin intervenție chirurgicală, care nu sunt întotdeauna reversibile. Sau, chiar dacă sunt, nu garantează că se va mai putea realiza cu succes conceperea unui copil.

Așadar este o decizie ale cărei consecințe sunt pe termen lung, posibil permanente, și deci trebuie luată după ce te informezi, te gândești bine, și după discuții deschise cu partenerul și cu medicul ginecolog.

Vasectomia

Vasectomia constă în întreruperea canalelor care pornesc de la nivelul testiculelor și prin care sperma este ejaculată, ceea ce are ca rezultat imposibilitatea spermei de a mai ajunge la penis. Astfel încât atunci când va avea loc o ejaculare, nu vor mai putea fi eliminați spermatozoizi la nivelul vaginului și deci ovulul nu va mai fi fertilizat.

Procedura are loc pe cale chirurgicală, este realizată de către medicul urolog și începe să funcționeze după o perioadă de 3 luni. Între timp, se recomandă folosirea în paralel a unei alte metode contraceptive “de rezervă”, până când rezultatul spermogramei indică absența completă a spermatozoizilor.

Refacerea după  o vasectomie poate dura până la 7 zile.

 Legarea trompelor uterine

Și femeile pot alege o metodă contraceptivă definitivă, prin legarea (ligatura) trompelor uterine. În mod natural, ovulul și spermatozoidul se întâlnesc la nivelul trompelor uterine pentru a se produce fertilizarea și sarcina. Astfel, în urma secționării și legării trompelor, acest proces nu mai poate avea loc, astfel încât apariția unei sarcini devine imposibilă.

Procedura este efectuată de către medicul ginecolog, iar astăzi aparatura medicală este avansată astfel încât operația să fie minim invazivă, printr-o incizie mică la nivelul ombilicului (laparoscopică). Riscul principal după această intervenție este cel al unei sarcini extrauterine, când sarcina se dezvoltă în trompele uterine, însă este un risc foarte scăzut.

Timpul de refacere după ligatura trompelor uterine poate dura până la 2 săptămâni.

Metode naturale

Spuneam despre categoria contracepției definitive că este ultima categorie eficientă din punct de vedere medical despre care vorbim în acest articol. Pentru că mai urmează să abordăm una, însă care are un dezavantaj major: acela al ambiguității, și al faptului că șansele să eșueze sunt foarte ridicate din cauza planificării/calculului incorect.

Sunt metode naturale, folosite pentru prevenția sarcinii din timpuri vechi, când încă nu existau sau nu se cunoșteau atât de multe metode contraceptive cu eficiență de aproape 100%. Totuși, sunt și acestea o opțiune mai bună decât nimic (adică decât să nu folosești nicio altă metodă), așa că hai să vedem și care sunt metodele naturale de contracepție.

 Metoda retragerii

Cunoscută și drept coitus interruptus, metoda retragerii este folosită încă din Antichitate, și presupune ca în timpul unui act sexual neprotejat, partenerul să oprească penetrarea și să retragă penisul din vagin înainte să ejaculeze. Teoretic, fără ejaculare și fără ca spermatozoizii să ajungă în vagin, aceștia nu vor putea ajunge mai departe în colul uterin și nu vor putea fertiliza un ovul.

Practic însă, există foarte multe riscuri cu această metodă. Cele mai cunoscute motive pentru care metoda retragerii poate eșua sunt:

  • Lipsa vitezei de reacție: dacă partenerul nu are un autocontrol foarte bun și nu se retrage la timp, există riscul ejaculării la nivelul vaginului.
  • Alegerea nepotrivită a locului ejaculării: chiar dacă partenerul se retrage la timp, dacă acesta ejaculează în apropierea vulvei/vaginului (de exemplu pe coapsele sau abdomenul partenerei), spermatozoizii pot ajunge foarte rapid și ușor în vagin.
  • Conținutul de spermatozoizi din lichidul preejaculator: chiar și fără ejaculare, este posibil ca lichidul preejaculator să conțină spermatozoizi și să ducă la o sarcină nedorită în urma penetrării.

Metoda calendarului

Metoda calendarului presupune planificarea contactului sexual neprotejat doar în perioadele infertile ale ciclului menstrual. Deci se presupune să cunoști cu foarte mare exactitate care este perioada ta fertilă, când are loc ovulația și care este fereastra infertilă în fiecare lună, în funcție de semne ca temperatura corpului și textura secrețiilor vaginale.

Ceea ce este foarte dificil, mai ales la persoanele care au ciclu menstrual neregulat, dar și destul de stresant pentru că trebuie să ții o evidență zilnică a secrețiilor și a temperaturii corpului. Motiv pentru care inacuratețea acestor evidențe poate fi foarte mare, ceea ce rezultă în eșecul metodei calendarului în 20-25% din cazuri pentru cuplurile neexperimentate. Dacă totuși îți dorești să citești mai multe despre această metodă, ți-am explicat totul în detaliu AICI.

Întrebări frecvente privind metodele contraceptive

Am încercat să-ți oferim informații cât mai ample despre fiecare metodă contraceptivă pe parcursul articolului, dar suntem sigure că încă mai sunt întrebări fără răspuns. Așa că în această secțiune vrem să răspundem și la cele mai frecvente întrebări cu privire la metodele contraceptive.

De unde pot lua contraceptive?

În principiu, toate tipurile de contraceptive pot fi găsite la farmacie, dar există și excepții. Este foarte important să știi care sunt metodele contraceptive pe care le poți cumpăra și din alte locuri, și care trebuie luate doar cu prescripție medicală și doar de la o farmacie.

Spre exemplu, poți găsi prezervative și la supermarket, la sex shop sau în alte magazine, și le poți folosi liniștită pentru că ele nu sunt invazive. În schimb, deși există pilule contraceptive și din alte surse, se recomandă să le cumperi doar de la farmacie și doar la recomandarea medicului ginecolog. Pentru că ele presupun introducerea unei cantități de hormoni în corp, iar o administrare incorectă în doze sau cu substanțe active nepotrivite poate provoca dezechilibre hormonale și probleme de sănătate grave. Așadar, cel mai bine este să ceri sfatul medicului specialist.

Ce metodă contraceptivă mi se potrivește?

Nu există un răspuns identic pentru fiecare femeie. Fiecare corp, fiecare relație și fiecare femeie este diferită. Metoda contraceptivă potrivită pentru tine diferă în funcție de cât de des vrei să o folosești, care dintre parteneri vrea să o folosească, dacă îți mai dorești să ai copii ulterior sau nu și multe alte particularități. Cel mai bine este să alegi o metodă contraceptivă alături de medicul ginecolog, care te va ajuta să iei decizia cea mai bună în funcție de istoricul tău medical, nevoi și planuri de viitor.

Cum se utilizează metodele contraceptive după naștere?

Teoretic, după naștere, pe perioada alăptării, prolactina împiedică ovulația și de aceea menstruația poate să apară chiar și la un an postpartum. Totuși, trebuie să ții cont de faptul că alăptarea pentru secreția de prolactină nu constituie o metodă contraceptivă eficientă și ovulația poate avea loc, ducând la o nouă sarcină. Așa că cel mai bine este să ceri recomandarea medicului, iar acesta îți va prezenta opțiunile pe care le ai pentru contracepție după naștere.

 Pot folosi metode contraceptive dacă alăptez?

Da, poți folosi inclusiv metode contraceptive hormonale pe perioada alăptării, fără ca acestea să-ți afecteze bebelușul. Implantul contraceptiv subcutanat, injecția contraceptivă, mini-pilula și steriletul sunt câteva metode care se pot folosi în siguranță după naștere. Dar întotdeauna discută cu medicul ginecolog pentru a vedea ce este în regulă și ce nu pentru tine.

La ce riscuri mă expun dacă folosesc metode de contracepție?

Cel mai mare risc la toate metodele de contracepție cu excepția prezervativului este acela al contactării bolilor cu transmitere sexuală. În afară de prezervativ (feminin sau masculin), nicio altă metodă contraceptivă nu te protejează de HIV, herpes genital, Gonorrhea, Chlamydia sau alte infecții sexuale. De asemenea, te expui la riscul efectelor secundare aferente metodei de contracepție folosite, începând de la dureri de cap, migrene, sensibilitate și schimbări de dispoziție, până la alte boli cum sunt tromboza, osteoporoza sau infertilitatea (rar).

Contraceptivele tratează și durerile menstruației?

Unele da, unele nu. Contraceptivele hormonale precum anticoncepționalele orale, spre exemplu, sunt adesea recomandate pentru ameliorarea crampelor în cazul menstruațiilor foarte dureroase (inclusiv în tratamentul endometriozei). Dacă ai dureri puternice la menstruație, spune-i acest lucru medicului tău ginecolog pentru a face mai multe investigații și a găsi o soluție potrivită.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Ce-ar fi să primești sfaturi utile legate de menstruație plus un
DISCOUNT DE 10% pe care să îl folosești la prima ta comandă?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.