Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Infectia cu HPV - ce trebuie sa stii despre vaccin si tratament

Human Papilloma Virus (HPV) este o infecție virală atât de comună, încât majoritatea persoanelor active sexual trec prin asta la un moment dat. Dar ce este, mai exact, HPV? Care sunt cauzele și cum se poate preveni? Citește articolul nostru să afli tot ce voiai să știi! 

Ce este HPV (Human Papilloma Virus)?

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), HPV e cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală: aproape toate persoanele active sexual, indiferent de gen, vor avea o infecție HPV cel puțin odată în viață.

Infectia cu HPV (Human Papilloma Virus) - cauze,  tratament&vaccin  | Enroush

Există peste 100 de varietăți de HPV cunoscute, dintre care mai mult de 40 se transmit prin contactul sexual. De obicei, HPV e inofensiv și dispare de la sine. Totuși, câteva tipuri de infecție pot duce la apariția verucilor genitale și chiar și a cancerului. 

Infectia cu HPV - Simptome. Cum știi că ai o infecție HPV?

Infectia cu HPV (Human Papilloma Virus) - cauze,  tratament&vaccin  | Enroush

Majoritatea persoanelor care contractează virusul nu au simptome. Infecția poate trece de la sine fără probleme de sănătate, mai ales atunci când sistemul imunitar luptă cu virusul. Însă dacă HPV rămâne în corp, poate fi contagios, iar infecția se poate transmite. Așa că e important să elimini virusul atunci când știi de prezența lui. Iată câteva simptome: 

  • Vegetațiile veneriene genitale (condiloame). Sunt leziuni, umflături sau proeminențe asemănătoare unor tulpini; apar la nivelul vulvei, în apropiere de anus, col uterin sau vagin; nu provoacă disconfort sau dureri, dar pot cauza mâncărimi.

  • Verucile comune. Sunt proeminențe dure la nivelul mâinilor și degetelor; pot provoca dureri, leziuni și sângerări.

  • Verucile plantare. De obicei sunt tari și apar pe călcâie și la nivelul tălpilor, cauzând disconfort.

  • Verucile filiforme sau plane. Arată ca niște leziuni și pot să fie în orice zonă a corpului. La femei, apar cel mai frecvent pe picioare.

Dacă observi oricare din aceste semne, e esențial să programezi un consult medical.

Tipuri de HPV

Așadar, care sunt, mai exact, tipurile de HPV?

Majoritatea infecțiilor genitale cu HPV nu sunt periculoase și dispar de la sine. Două tipuri de HPV (tipurile 6 și 11) cauzează majoritatea cazurilor de condiloame considerate cu risc scăzut, deoarece nu duc la cancer sau la alte probleme grave de sănătate.

În schimb, există 16 tulpini cu risc înalt, din care 2 (18 și 16) sunt răspunzătoare de 70% din tipurile de cancer de col uterin. Mai mult, studiile arată că aproximativ 99% dintre cazurile de cancer de col uterin se datorează infecției cu HPV.

Tipuri de HPV
Tulpinile de risc înalt (high risk) în apariția cancerului genital: 16 si 18, 31, 33, 33, 34, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58,59, 66 si 68.
Tulpinile cu posibil risc: 26, 30, 34 53, 66,67,69, 70 73, 82,85 si 97.
Tulpinile de risc scăzut: 6, 11, 28, 32, 44, 43, 44, 54, 55, 57, 61, 62, 71, 72, 74, 81, 83, 84, 86, 87 si 89.

Cauze si factori de risc

Infectia cu HPV (Human Papilloma Virus) - cauze,  tratament&vaccin  | Enroush

Infecția cu HPV apare atunci când virusul pătrunde în organism, cel mai adesea printr-un contact sexual. Dar există factori de risc pe care e bine să-i cunoști:

  • Numărul partenerilor sexuali: deși nu e o regulă, un număr mare de parteneri sexuali poate crește riscul unei infecții HPV. Însă indiferent de numărul partenerilor, dacă ești activ sexual (cu un singur partener) riscul există deja. 

  • Vârsta: negii simpli apar cel mai des la copii, iar verucile genitale, în special la adolescenți și persoane adulte tinere. 

  • Sistem imunitar: atunci când este slăbit sau urmezi un tratament care îl afectează, după un transplant sau dacă ai o infecție cu HIV.

  • Leziuni ale pielii: zgârieturi, leziuni, răni la suprafața pielii care pot fi mai expuse la infecția HPV 

Contactul direct cu leziunile/ negii altor persoane, atingerea suprafețelor care au fost în contact cu HPV - spre exemplu, în dușuri publice sau piscine.

Cum se transmite virusul HPV?

HPV afectează gura, gâtul sau zona genitală. Așadar, contactul sexual nu e singurul mod prin care HPV se transmite. Defapt, virusul se poate transfera printr-o tăietură, o abraziune a pielii sau pur și simplu prin contactul piele pe piele.

Mai mult, o persoană cu HPV poate transmite infecția cuiva chiar dacă nu prezintă simptome. Poți contracta HPV prin:

  • orice contact piele pe piele al zonei genitale

  • sex vaginal, anal sau oral

  • schimbul de jucării sexuale

Simptomele pot să apară la ani de zile după contactul cu virusul, ceea ce complică lucrurile atunci când vrei să afli cauza exactă și momentul în care ai contactat virusul.

Virusul HPV la Femei

În majoritatea cazurilor, femeile nu au simptome. Însă uneori, se pot observa leziuni în interiorul vaginului sau la nivelul vulvei sau a anusului. Un consult ginecologic e esențial dacă observi astfel de leziuni, iar cel mai simplu mod de a preveni complicațiile sunt controalele ginecologice regulate.

Virusul HPV la Barbati

Cele mai multe cazuri nu prezintă simptome, asemenea femeilor, dar uneori pot să apară negi la nivelul organelor genitale. Unele tulpini pot să ducă la apariția cancerului (la nivelul penisului, anusului sau gâtului) iar sistemul imunitar scăzut favorizează apariția infecțiilor. 

Tipurile de HPV cu care bărbații se pot infecta sunt aceleași ca în cazul femeilor.

 Virusul HPV in Sarcina

În cazul în care contractezi virusul în timpul sarcinii, poți dezvolta simptome la nivelul colului uterin. De aceea, e recomandat screeningul de rutină pentru cancer de col uterin: acesta se poate face chiar dacă ești însărcinată, iar medicii recomandă să începi tratamentul abia după naștere. 

În unele cazuri, infecția cu HPV poate duce la apariția complicațiilor în sarcină sau la naștere, iar în situații rare, virusul poate fi transmis bebelușului.

 Manifestari ale infectiei cu HPV

Studii recente estimează că 14 milioane de oameni se infectează anual cu HPV. Mai mult, există diverse manifestări ale infecției: unele tipuri de HPV determină leziuni în interiorul vaginului sau a colului uterin și care nu sunt descoperite decât prin intermediul examenelor de screening. În alte cazuri, apar negii. Dar hai să le luăm pe rând!

Condiloame - Vegetatii veneriene genitale

Condiloamele sau negii sunt excrescențe pe suprafața vulvei sau în apropierea anusului iar la bărbați pot să apară pe penis, scrot sau în jurul anusului. Sunt nedureroase, însă pot cauza mâncărimi. 

Veruci 

Verucile pot fi de trei tipuri: comune, plantare și plane.

  • Veruci comune: mici excrescențe ale pielii cu suprafața aspră, neregulată și care se pot înmulți. Cel mai adesea apar pe degete și pe mâini, în general, și pot să apară lângă unghie sau sub unghie. Verucile pot fi dureroase la atingere.

  • Veruci plantare sau negi plantari: cresc pe talpa picioarelor, în special pe călcâi. De obicei sunt dureroase.

  • Veruci plane: acestea se pot dezvolta pe față, brațe, mâini sau picioare. Au, de regulă, un aspect neted și pot fi mai greu de observat din această cauză. La femei, apar cel mai frecvent pe picioare.

Diferenta dintre HPV si HIV

Infecția cu HPV nu e singura transmisă prin contactul sexual. Virusul HIV se poate transmite în același mod, însă nu există nicio legătură medicală între cele două. Așadar, nu trebuie să confunzi HIV cu HPV. HIV este virusul imunodeficienței umane și este un virus ARN, spre deosebire de HPV, care e un virus ADN. 

Mai mult, HIV se transmite în principal prin sânge sau fluide în urma contactului sexual, pe când transmiterea HPV se face prin piele, în principal din suprafețele abrazive sau contact sexual.

Diagnostic HPV

Cum poți să afli dacă ai o infecție cu HPV? Există câteva metode de diagnostic:

  • Un examen fizic și investigațiile adecvate

  • Testul Babeș-Papanicolau

  • Colonoscopie

  • Testul HPV

  • Biopsia cervicală

Examenul fizic

Un medic îți poate pune diagnosticul atunci când observă leziuni la nivelul pielii sau a mucoaselor printr-un simplu examen fizic. Mai mult, îți poate recomanda și alte investigații, spre exemplu un test Babeș-Papanicolau. 

Testul Babeș-Papanicolau

Medicul ginecolog recoltează o mostră de secreție de la nivelul colului uterin, pentru un test Babeș-Papanicolau, o metodă de a detecta modificări atunci când nu există veruci vizibile sau alte simptome fizice. 

Colposcopie

Tot medicul ginecolog poate efectua acest test care constă în examinarea colului uterin cu ajutorul unei soluții care face posibilă observarea celulelor infectate cu HPV. 

Testul HPV

Testul de genotipare HPV se face atunci când nu există simptome vizibile, prin analiza unei probe de secreție. E asemănător testului Babeș-Papanicolau, așa că ginecologul poate să efectueze ambele teste în același timp. Cu ajutorul testului, se poate depista ADN-ul tulpinilor cu risc înalt. 

Biopsia cervicală

În funcție de rezultatul testelor și analizelor obișnuite HPV, ginecologul îți poate recomanda examene suplimentare. Unul din acestea e biopsia cervicală, pentru a determina celulele precanceroase sau canceroase la nivelul colului uterin.

Tratament HPV

Infecția HPV poate să dispară fără tratament, pur și simplu cu ajutorul sistemului tău imunitar. Dacă, totuși, simptomele îți produc disconfort sau te deranjează din punct de vedere estetic, verucile pot fi îndepărtate.

Infectia cu HPV (Human Papilloma Virus) - cauze,  tratament&vaccin  | Enroush

Cum scapi de negii de la HPV?

Negii pot fi îndepărtați din inițiativa pacientului sau dacă conțin celule precanceroase. Și există câteva metode și procedee. În primul rând, există medicamente topice, pe care le poți aplica pe leziuni pentru a le trata. Însă aceste medicamente pot avea efecte secundare și pot duce la iritații. Alte metode pentru a elimina negii ar fi:

  • Terapia cu laser

  • Excizia electrochirurgicală 

  • Crioterapia

  • Electrocauterizarea

Complicatii HPV

Nu toate tipurile de HPV duc la complicații sau cancer, însă leziunile determinate de tulpinile HPV cu risc înalt se pot transforma, în timp, în forme canceroase. 

Cancerul de col uterin, spre exemplu, e cel mai frecvent tip de cancer și e asociat cu infecția HPV. Din păcate, complicațiile nu au simptome decât în forme avansate ale bolii, ceea ce le face dificil de tratat. Este cu atât mai important să menții regulate controalele ginecologice și testul Babeș-Papanicolau.

Cancer de col uterin si vaginal

Cancerul de col uterin cauzat de infecția cu HPV este al treilea cel mai frecvent cancer global, în rândul femeilor. În România, este al doilea cel mai comun tip de cancer, după cel de sân, iar vârsta medie pentru apariția lui este de 50 de ani. Cu toate acestea, vârsta nu e o regulă și poate apărea oricând, inclusiv mult mai devreme.

Cum se pune diagnosticul? Biopsia cervicală e necesară, un examen clinic și investigații endoscopice și imagistice: așadar, prin radiografie, CT, RMN, citoscopie și alte examene specializate.

Însă nu e singurul tip de cancer cauzat de virus. Un alt tip de cancer este cel vaginal. Acesta apare mai frecvent la persoanele peste 60 de ani, iar cele mai comune simptome sunt sângerările anormale.

 Analize si sfaturi pentru preventia virusului HPV

Din fericire, poți reduce substanțial riscurile de infecție cu HPV, însă totul începe cu dialogul deschis între tine și medicul tău și conștientizarea acestor factori de risc. Ce poți face tu pentru a preveni o infecție?

Infectia cu HPV (Human Papilloma Virus) - cauze,  tratament&vaccin  | Enroush

  • Folosește prezervativul atunci când ai un contact sexual. Deși acesta nu acoperă toată zona genitală, este un mod eficient de prevenire a transmiterii HPV

  • Dacă observi veruci în zona genitală a ta sau partenerului/partenerei, evită contactul sexual până când acestea sunt eliminate sau tratate

  • Respectă măsurile de igienă de bază, precum spălarea mâinilor, nefolosirea obiectelor personale în comun 

  • Protejează-ți și întărește sistemul imunitar prin alimentație 

  • Testează-te periodic și regulat prin testul Babeș-Papanicolau

„Cancerul de col uterin este o cauză principală de mortalitate în rândul femeilor. In 2020, aproximativ 604 000 femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin în întreaga lume și aproximativ 342 000 de femei au murit din cauza bolii. ” (sursa)

Vaccin HPV

Din fericire, există soluții sigure de protecție, iar vaccinul anti-HPV, atât pentru fete cât și pentru băieți se consideră cea mai bună metodă de protecție împotriva tipurilor de cancer cauzate de HPV. 

Infectia cu HPV (Human Papilloma Virus) - cauze,  tratament&vaccin  | Enroush

Cat timp protejeaza vaccinul HPV?

Vaccinarea anti-HPV, atunci când este făcută înainte de adolescență, îți poate oferi protecție îndelungată, fără să fie nevoie de un rapel. Însă studiile sunt încă în dezvoltare, iar durata se analizează în funcție de tipul vaccinului. Protecția poate dura, spre exemplu, până la 10 ani în cazul Gardasil, 9 pentru Cervarix și cel puțin 6 ani pentru Gardasil 9. 

 Însă trebuie să știi că nu funcționează la fel de bine odată cu înaintarea în vârstă și mai ales dacă ai avut deja o infecție cu HPV.

Cate tipuri de vaccin HPV exista?

În prezent, există 3 tipuri de vaccin împotriva HPV care sunt recomandate atât la fete și femei cât și la băieți și bărbați începând cu vârsta de 9 ani, până la 26 de ani.

Tipurile de vaccin sunt Gardasil, Gardasil 9 si Cervarix:

  • Toate previn infecția HPV a tulpinilor 16 și 18

  • Gardasil previne și infecția cu tulpinile HPV 6 și 11 (acestea sunt cauzele a 90% din negii vaginali) 

  • Gardasil 9 previne și infecția împotriva tulpinilor de mai sus dar și față de 5 tipuri HPV cancerigene (31, 33, 45, 52 si 58)

Pana la ce varsta se face vaccinul HPV?

Deși se recomandă să fie făcut cât mai devreme, există și o variantă de vaccin pentru persoane până la 45 de ani care nu au fost niciodată vaccinate împotriva HPV și care constă în trei doze administrate în 6 luni. Însă vaccinarea anti HPV nu e recomandată tuturor adulților din această categorie de vârstă, de aceea e esențial să discuți cu medicul tău dacă ai între 26 - 45 de ani. 

Eficienta vaccinului HPV

Studii recente arată că vaccinul anti HPV a redus infecția cu 70% în decurs de 1-4 ani de la vaccinare si cu 83% în 5-8 ani de la vaccinare.

Reactii adverse vaccin HPV

Ca orice alt vaccin, și cel anti HPV poate avea efecte secundare. Vorbim de reacții ușoare: febră, greață, cefalee și amețeli, iar locul administrării vaccinului poate să fie dureros. Totuși, unele persoane pot face reacții alergice severe, de aceea e bine să verifici cu medicul ce fel de contraindicații ai putea avea, în funcție de alergiile tale. 

Cat de sigure sunt vaccinurile HPV?

În ultimii 12 ani, cercetarea și monitorizarea vaccinurilor anti HPV peste tot în lume a arătat că vaccinurile sunt eficiente și sigure: au fost efectuate peste 120 de milioane de doze de vaccin HPV.

Contraindicatii vaccin HPV

Cât despre contraindicații, acestea sunt 2 majore:

  • Dacă ești însărcinată, va trebui să amâni vaccinarea până după sarcină. Totuși, dacă ai fost vaccinată deja, acesta nu e un motiv de întrerupere a sarcinii.

  • Dacă ai reacții alergice severe la orice ingredient din vaccin, inclusiv la drojdie sau latex.

Vaccinul HPV si Programul National de Vaccinare

În România, vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Național de Vaccinare încă din 2020. Ce înseamnă asta?

Vaccinarea anti-HPV e gratuită și se face cu vaccinul Gardasil 9 dacă ai între 11-14 ani. Dacă ai peste 15 ani și nu ai fost vaccinat până acum împotriva HPV, poți să beneficiezi de vaccin gratuit. Vorbește cu medicul tău, iar dacă ai nevoie de mai multe informații, scrie-ne!

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.