Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Ce se întâmplă în fiecare săptămână de sarcină?

Atunci când ești însărcinată, bebelușul tău se schimbă în fiecare zi, iar corpul tău trebuie să țină pasul. Cum evoluează sarcina, săptămână după săptămână, lună de lună? Citește ghidul nostru pentru a înțelege mai bine tot parcursul tău și al bebelușului.

Sarcina pe saptamani si luni - Evolutia sarcinii

Pentru început, sarcina are nouă luni, împărțite în trei trimestre diferite:

  • Trimestrul 1 - saptamanile 1 - 13

  • Trimestrul 2 - saptamanile 14 - 27

  • Trimestrul 3 - saptamanile 28 - 40

Săptămânile de sarcină se numără din prima zi a ultimei menstruații. Mai mult, în primul trimestru vei trece prin transformari rapide și nu foarte vizibile, ale hormonilor tăi.

Primul trimestru de sarcina

Primul trimestru începe cu primele 2 săptămâni în care nu ești încă însărcinată: este perioada ovulației! Primul semn al sarcinii în aceste săptămâni este lipsa menstruației, însă e posibil să nu știi că ai rămas însărcinată. Citește AICI mai multe despre cum îți dai seama că ești însărcinată și care sunt primele semne de sarcină. Descoperă AICI tot ce trebuie să știi despre sexul în timpul sarcinii și pozițiile recomandate pentru confortul tău și siguranța bebelușului.

Evolutia sarcinii pe saptamani ➤ Dezvoltarea bebelusului in burta ➤ Despre sarcina in cele 3 trimestre ➤ Fatul & mama in sarcina ➤ Afla aici mai mult!

Saptamana 1 de sarcina

Este săptămâna în care dacă îți dorești să rămâi însărcinată, ești super atentă la primele semne și cumperi teste după teste de sarcină. Cu toate acestea, majoritatea femeilor nu au niciun simptom în această perioadă pentru că sarcina practic încă nu există.

Implantarea are loc abia o săptămână mai târziu, la 10-14 zile de la concepție, respectiv de la contactul sexual neprotejat. De asemenea, testele de sarcină detectează hormonul hCG abia la aproximativ 10 zile după concepție, când ovulul fertilizat este implantat și sarcina este fixată. Așa că în prima săptămână, practic încă nu știi că ești însărcinată și nici nu prea ai cum să confirmi acest lucru.

Există totuși femei care menționează că au observat ușoare crampe abdominale, sensibilitate la nivelul sânilor și o stare de oboseală constantă în primele 5-6 zile de la concepție.

Saptamana 2 de sarcina

În a doua săptămână deja este posibil să apară primele simptome. Observi că îți întârzie menstruația, te simți mai obosită, poate chiar ai văzut câțiva stropi de sânge sau de scurgere rozalie pe lenjerie (sau pe absorbantul zilnic, dacă porți unul).

Este sângerarea de implantare, care are loc la aproximativ 10-14 zile de la concepție. Se întâmplă din cauză că ovulul fertilizat se fixează acum în mucoasa uterină, lucru care poate leza vasele de sânge din pereții uterini și poate produce o sângerare ușoară, de scurtă durată. Dacă observi sângerări mai abundente sau în altă etapă a sarcinii, descoperă AICI ce alte cauze pot fi și când este cazul să discuți cu medicul.

Tot acum, începând cu ziua 10, poți începe să faci primele teste de sarcină pentru a confirma dacă vei avea un bebeluș. Odată ce testul este pozitiv, poți deja să programezi prima vizită la medicul ginecolog.

Saptamana 3 de sarcina

La trei săptămâni după prima zi a ultimei menstruații, ovulul fertilizat coboară spre uter. În această perioadă, poți avea următoarele simptome:

  • Grețuri de sarcină

  • Sâni sensibili sau măriți

  • Nevoia de a urina mai des

  • Pofte alimentare

  • Oboseală

  • Amețeli

Saptamana 4 de sarcina

În săptămâna 4 de sarcină, corpul tău începe să formeze placenta și sacul amniotic.

Așadar, poți avea simptome precum: presiune abdominală și sânii sensibili și, pe măsură ce grupul de celule care va deveni în curând bebelușul tău se înfige în mucoasa uterină, este posibil să observi și unele sângerări de implantare – deși nu se întâmplă întotdeauna.

În ciuda dimensiunilor sale extrem de mici - nu mai lung de 1 milimetru și nu mai mare decât o bob de mac - micul tău embrion se dezvoltă pe zi ce trece. Vizita la ginecolog este esențială!

 Saptamana 5 de sarcina

În a 5-a săptămână, ai trecut în luna a doua de sarcină. Săptămâna aceasta, poți face oficial un test de sarcină - pentru că nivelul hormonului hCG este suficient de ridicat pentru a arăta un rezultat pozitiv. Iar testul de sarcină este cea mai sigură metodă de a afla dacă ești însărcinată – despre primul test de sarcină poți citi mai multe în articolul nostru.

Saptamana 6 de sarcina

În această săptămână, embrionul are mărimea unui bob de mazăre -- capul micuțului începe să prindă formă, iar obrajii, bărbia și maxilarele încep să se formeze.

Simptomele corpului tău în săptămâna a 6-a pot include arsuri la stomac, greață și urinare frecventă. Mai mult, hormonul de sarcină hCG provoacă o creștere a fluxului sanguin în zona pelviană, ceea ce îți poate provoca o plăcere sexuală sporită.

Saptamana 7 de sarcina

În a 7-a săptămână de sarcină, încep să se dezvolte brațele și picioarele, la fel și capul bebelușului, pentru că apare gura și limba. Deși la exterior sarcina nu este încă vizibilă – la 7 săptămâni nu se vede că ești însărcinată, poți să ai în continuare simptome precum greața, durere de sâni, urinare frecventă, salivă în exces, indigestii și oboseală.

Saptamana 8 de sarcina

În această săptămână, bebelușul tău crește cu aproximativ un milimetru pe zi, și nu doar în înălțime: pot apărea creșteri bruște la nivelul brațelor, picioarelor, spatelui și al altor părți ale corpului. 

La nivelul corpului tău, pot apărea durerile de cap, secrețiile vaginale în exces și constipația – pe lângă cele cu care te-ai obișnuit deja!

 Saptamana 9 de sarcina

Bebelușul tău are mărimea unei măsline! Iar tu te poți simți epuizată! Este prea devreme să simți vreo mișcare, însă mușchii lui se întăresc pe zi ce trece. De asemenea, perioada emrionului se încheie și acesta devine acum făt! Ai trecut în luna a 3-a de sarcină. Oboseala persistă, la fel și indigestia, poftele, frecvența crescută a urinării și pot apărea balonarea sau constipația.

Saptamana 10 de sarcina

Ești în luna a treia de sarcină, iar bebelușul tău a trecut oficial de la stadiul de embrion la cel de făt. Este posibil ca la 10 săptămâni de sarcină să înceapă să se vadă (deși e normal și să nu se vadă) și s-ar putea să observi, de asemenea, vene vizibile și scurgeri vaginale crescute.

În această săptămână poți fi extrem de sensibilă la mirosuri și pot apărea amețeli. Consultă-te cu medicul tău în legătură cu soluții pentru greață.

Saptamana 11 de sarcina

În săptămâna 11 de sarcină, bebelușul tău a dezvoltat caracteristici umane distincte, inclusiv degetele de la mâini și de la picioare! Însă nu e mai mare decât o căpșună. Deși încă nu se poate determina sexul, dacă vei avea o fetiță, în această săptămână se vor forma ovarele ei!

Cât despre corpul tău, progesteronul își face de cap: deși face o treabă excelentă în menținerea unei sarcini sănătoase, te poți simți balonată constant, ceea ce nu e foarte plăcut. Explicația științifică pentru gazele pe care le ai acum este faptul că progesteronul îți încetinește digestia pentru a da mai mult timp nutrienților din alimente să ajungă la bebeluș!

Saptamana 12 de sarcina

Deși e greu de crezut, fătul și-a dublat dimensiunea în ultimele trei săptămâni! Iar în a 12-a săptămână, acesta face un pas uriaș: sistemul lui/ ei digestiv începe să funcționeze și e prima oară când vei putea să-i auzi inima bătând!

Pe măsură ce te apropii de sfârșitul primului trimestru, uterul tău, care are acum dimensiunea unui grapefruit mare, începe să migreze din partea de jos a pelvisului spre o poziție frontală și centrală în abdomen. E posibil să scapi de nevoia constantă de a urina, și celelalte simptome pot să se amelioreze: greața, sânii sensibili, aversiunile alimentare și oboseala. 

Este important să ai grijă de sănătatea ta: e momentul potrivit să suplimentezi vitamina C pentru mai mult colagen și să nu uiți de igiena mâinilor: pentru că sistemul tău imunitar este mai scăzut acum decât de obicei, ceea ce te poate predispune la infecții.

Saptamana 13 de sarcina

Hidratează-te corespunzător! Este foarte important să bei suficientă apă. Totodată, poți să faci exerciții Kegel (despre care am scris mai multe aici. Pentru că nașterea este solicitantă nu numai pentru tine, ci și pentru mușchii bazinului tău - care trebuie să se întindă până la proporții inimaginabile până acum! Așadar, exercițiile Kegel te ajută la o recuperare mai rapidă după naștere.

Trimestrul 2 de sarcina

Bine ai ajuns în al doilea semestru de sarcină! Preferatul fiecărei femei însărcinate, și pe bună dreptate! Pe măsură ce multe dintre neplăcerile din primul trimestru se reduc sau dispar, acum te poți simți mai liniștită. Îți revine și nivelul de energie iar sânii nu mai sunt chiar atât de sensibili. Alte vești bune: ai mai puține grețuri matinale și mai puține drumuri la toaletă pentru a urina.

Evolutia sarcinii pe saptamani ➤ Dezvoltarea bebelusului in burta ➤ Despre sarcina in cele 3 trimestre ➤ Fatul & mama in sarcina ➤ Afla aici mai mult!

 Saptamana 14 de sarcina

Așadar, la 14 săptămâni, o viitoare mămică se poate simți mai energică dar și cu o poftă de mâncare mai accentuată! În această săptămână, pleoapele bebelușului sunt lipite de ochii complet dezvoltați. Bebelușul tău poate plânge acum, deoarece are corzi vocale. Poate începe chiar să-și sugă degetul mare. Degetele de la mâini și de la picioare vor avea unghii.

Saptamana 15 de sarcina

Fătul începe să semene din ce în ce mai mult cu un bebeluș. Acum că ai scăpat de simptomele de greață, poti face o vizită la dentist, pentru câ e posibil să apară probleme cauzate de sarcină: poti observa roseata si gingii inflamate, si nu e ceva neobisnuit! Dacă gingiile tale sunt mai sensibile in aceste zile, e  din cauza hormonilor.

Saptamana 16 de sarcina

În această săptămână, bebelușul crește intr-un ritm mai rapid, iar tu s-ar putea să ai nevoie de haine de maternitate! Acum, uterul tău crește odată cu copilul — destul de rapid — așadar sarcina se va vedea bine. 

Saptamana 17 de sarcina

În săptămâna 17, bebelusul tău practică. Acum invață cum sa sugă și să înghită! Defapt, acum își dezvoltă reflexe vitale, de supraviețuire.

Saptamana 18 de sarcina

Sistemul nervos al bebelusului tău se dezvoltă in a 18-a săpt. Un network de nervi e acoperit de o substanță - mielina - care favorizează transmiterea mesajelor de la o celulă nervoasă la alta. Va avea acum simțuri: atingere, miros, gust, văz si auz!

Saptamana 19 de sarcina

În săptămâna 19, crampele la picioare pot apărea și îți pot cauza disconfort. Sunt niște spasme dureroase pe care le poți simți în al doilea și al treilea trimestru.

Saptamana 20 de sarcina

Fătul are acum aproximativ 21 cm lungime. Urechile sunt pe deplin funcționale și pot auzi sunete înfundate din lumea exterioară. Vârfurile degetelor au amprente. Organele genitale pot fi acum distinse cu o ecografie! Așadar, dacă iti dorești să afli sexul bebelușului tău, o poți face in a 20-a săptămână!

Saptamana 21 de sarcina

Corpul tău va suferi modificări la 21 de săptămâni, și vor apărea vergeturile, pentru că pielea începe să se întindă - pe abdomen, fund, coapse, șolduri și sâni. Vei avea mai multă poftă de mâncare iar unghiile tale vor crește mai repede. Este recomandat să te odihnești mai mult dar să nu sari peste plimbările zilnice.

Saptamana 22 de sarcina

Dacă ești însărcinată în 22 de săptămâni, ești în luna a 5-a de sarcină! Au mai rămas doar 4 luni! Uterul tău se află acum la aproximativ 2,5 cm deasupra buricului - crescând cu pași repezi. Simptomele din această săptămână pot fi arsuri la stomac, crampe, vergeturi și amețeli. Suplimentele cu magneziu te pot ajuta, însă vorbește cu medicul tău!

Saptamana 23 de sarcina

Deși la 23 de săptămâni de sarcină organele și oasele bebelușului tău sunt vizibile prin piele, el va deveni mai puțin transparent odată ce depozitele de grăsime care cresc acum, se vor așeza!

Saptamana 24 de sarcina

În a 24-a săptămână de sarcină ai putea să îți simți încheieturile și degetele amorțite. Ei bine, sunt șanse să fie vorba de sindromul tunelului carpian.

Saptamana 25 de sarcina

Vasele de sânge se dezvoltă și în plămânii bebelușului tău, aducându-l cu un pas mai aproape de prima lui respirație de aer proaspăt. Dar la 25 de săptămâni de sarcină, acești plămâni sunt încă în curs de dezvoltare.

În această săptămână, mai mult de jumătate dintre femeile însărcinate se confruntă hemoroizi din cauza presiunii exercitate de uterul mai mare, precum și a creșterii fluxului sanguin în zonă. Și deși nu sunt periculoși pentru organism, hemoroizii pot fi de-a dreptul dureroși și chiar pot provoca sângerări.

Saptamana 26 de sarcina

Ochii bebelușului tău s-ar putea să se deschidă în această săptămână. Iar din punct de vedere al simptomelor, s-ar putea să te lupți mai mult cu insomnia de sarcină și cu stângăcia, pe măsură ce burtica ta continuă să crească.

Saptamana 27 de sarcina

Bebelușul te poate auzi, dar trebuie să știi că nu va auzi clar, deoarece urechile sunt încă acoperite de un strat protector de ceară. De asemenea, bebelușul tău poate sughița, așadar dacă simți mișcări neobișnuite în burtă, este posibil să fie sughiț! 

Trimestrul 3 de sarcina

Ești în luna a 7-a de sarcină, iar în acest trimestru, bebelușul tău începe să experimenteze somnul REM (mișcare rapidă a ochilor), ceea ce înseamnă că este foarte probabil ca micuțul tău să viseze!

Evolutia sarcinii pe saptamani ➤ Dezvoltarea bebelusului in burta ➤ Despre sarcina in cele 3 trimestre ➤ Fatul & mama in sarcina ➤ Afla aici mai mult!

Saptamana 28 de sarcina

În această săptămână, pielea ta poate fi mai sensibilă. Unele părți ale corpului pot fi uscate și descuamate, altele cu erupții cauzate de căldură sau din cauza unui iritant extern, cum ar fi loțiunea de corp sau crema de față.

Saptamana 29 de sarcina

La 29 de săptămâni de sarcină, bebelușul tău cântărește acum 1 kg și măsoară între 15 și 16 centimetri lungime. Deși se apropie destul de mult de lungimea sa la naștere, mai are încă de crescut în ceea ce privește greutatea. De fapt, în următoarele 11 săptămâni, el își va dubla - sau chiar aproape tripla - greutatea.

Saptamana 30 de sarcina

Mărimea tot mai mare a burticii este un indiciu clar că bebelușul tău crește pe zi ce trece. Va continua să se îngrașe aproximativ jumătate de kilogram pe săptămână în următoarele șapte săptămâni.

Multe dintre simptomele de început de sarcină pe care credeai că le-ai lăsat în urmă s-ar putea să se întoarcă: nevoia de a urina tot timpul, sânii sensibili care se pregătesc pentru producția de lapte, oboseala și arsurile la stomac.

Saptamana 31 de sarcina

Creierul bebelușului tău devine mai sofisticat și este mai activ ca niciodată - pedalează, își suge degetul și exersează alte abilități importante pentru lumea reală.

Saptamana 32 de sarcina

Săptămâna aceasta, corpul tău ar putea începe să se pregătească pentru ziua nașterii, flexându-și mușchii... la propriu. Dacă simți că uterul tău se strânge sau se întărește periodic, acestea sunt contracțiile Braxton Hicks - contracții neregulate de antrenament care se simt pentru prima dată în jurul jumătății sarcinii și care cresc în frecvență.

Se vor opri dacă îți schimbi poziția, așa că încearcă să te ridici dacă ești întinsă sau să mergi dacă ai stat jos.

Saptamana 33 de sarcina

Având în vedere schimbările hormonale, alergăturile la baie la miezul nopții, crampele la picioare, arsurile la stomac și burta cât o minge de baschet, nu e de mirare că somnul este evaziv. Insomnia din trimestrul al treilea lovește aproximativ 3 din 4 femei însărcinate - care se pot confrunta, de asemenea, cu anxietatea legată de viitoarea naștere și cu o minte care se gândește toată noaptea la lista de lucruri de făcut înainte de venirea copilului. Ai grijă de tine în această săptămână!

Saptamana 34 de sarcina

Dacă bebelușul tău este băiat, atunci în această săptămână testiculele își fac drumul din abdomen spre scrot.

Simptomele corpului tău sunt cele obișnuite: dureri de spate, crampe, hemoroizi, picioare umflate, vergeturi și insomnie.

Saptamana 35 de sarcina

Acum că bebelușul tău este cu capul în jos, în vederea pregătirii pentru naștere, capul lui apasă direct pe vezica ta. Care este rezultatul? Nevoia frecventă și incontinența urinară! 

Saptamana 36 de sarcina

Bine ai venit în săptămâna 36 de sarcină - oficial începutul lunii 9. Poate fi greu să te plimbi în aceste zile. Pentru a ameliora disconfortul, relaxează-te, fă câteva exerciții pelviene, fă băi calde, aplică comprese calde, fă un masaj prenatal la un terapeut certificat sau încearcă câteva terapii complementare și alternative. 

Saptamana 37 de sarcina

La 37 de săptămâni de sarcină, bebelușul tău încă mai crește. La această vârstă, fătul  cântărește în jur de 2,5 kilograme. Se întinde și se mișcă, deoarece este puțin înghesuit în uterul tău, așa că este posibil să nu lovească atât de mult.

Saptamana 38 de sarcina

În aceste ultime săptămâni, bebelușul înghite lichid amniotic, din care o parte ajunge în intestine, unde - împreună cu alte celule - se va transforma în primul scaun al bebelușului. Plămânii sunt încă în curs de maturizare.

Cele mai multe alte schimbări din această săptămână sunt mici, dar importante: continuă să adauge grăsime și să-și pună la punct creierul și sistemul nervos - astfel, va putea face față tuturor stimulilor externi.

Saptamana 39 de sarcina

În săptămâna 39, te poți simți inconfortabil. Pelvisul tău se simte din ce în ce mai dureros iar contracțiile Braxton Hicks sunt din ce în ce mai puternice și mai frecvente - și acesta este un lucru bun, deoarece înseamnă că organismul tău se pregătește pentru marele eveniment.

Fii atentă la semnele de travaliu. Printre acestea se numără:

  • Ruperea membranelor care conțin lichidul amniotic (cunoscută și ca ruperea apei)

  • Diaree sau greață, pe care multe femei le resimt chiar înainte de debutul travaliului

  • Pusee de energie, cunoscute și ca instinctul de cuibărit

  • Pierderea dopului de mucus, care este "dopul" de mucus care sigilează deschiderea uterului

  • Sângele, care apare atunci când capilarele tale se rup din cauza dilatării și efracției colului uterin, ceea ce face ca orice secreție să apară cu tentă roz sau roșie.

Saptamana 40 de sarcina

La 40 de săptămâni, te afli la sfârșitul oficial al sarcinii. Placenta încă îi furnizează bebelușului anticorpii de care va avea nevoie pentru a lupta împotriva infecțiilor în primele șase luni de viață. 

Când va ști corpul tău că e timpul să nască? Doar pentru că ai o dată pe care medicul a prezis-o, nu înseamnă că Mama Natură o va respecta. Aproximativ 30% din toate sarcinile durează mai mult de 40 de săptămâni.

Un lucru de care poți fi destul de sigură dacă ți se rupe apa înainte de a începe contracțiile: travaliul va începe în 24 de ore. Cum îți poți da seama dacă sacul amniotic s-a rupt? Lichidul amniotic este de obicei incolor și inodor. Un alt test: Poți încerca să oprești curgerea lichidului prin strângerea mușchilor pelvieni (exerciții Kegel). Dacă fluxul se oprește, este urină. Dacă nu se oprește, este lichid amniotic.

Saptamana 40 de sarcina

Sarcina peste termen

Mai puțin de 5% dintre copii se nasc la data la care trebuie și aproximativ 10% decid să rămână mai mult timp în uter. De asemenea, de cele mai multe ori un bebeluș întârziat nu este deloc întârziat - este doar faptul că data nașterii a fost aproximată și calculată greșit – ceea ce se întâmplă foarte frecvent.

Saptamana 41 de sarcina

Între timp, corpul tău este pregătit pentru naștere. În momentul în care ai 41 de săptămâni de sarcină, medicul tău a discutat probabil cu tine despre inducerea travaliului, dar asta nu înseamnă că nu vei intra în travaliu de una singură; unii bebeluși au nevoie să nu se grăbească. 

Saptamana 42 de sarcina

Ai ajuns la sfârșitul oficial al sarcinii tale. Probabil că bebelușul tău va fi supus unei monitorizări suplimentare și între timp, este posibil ca medicul tău să îți recomande inducerea travaliului.

Un semn de dinaintea travaliului pe care trebuie să-l știi poate fi diareea ușoară. Este o modalitate a corpului tău de a face o clismă naturală, pentru a goli intestinele și a face mai mult loc pentru trecerea bebelușului prin canalul de naștere. 

Acum, nu mai e mult și îți vei ține în brațe bebelușul. Vei începe perioada postpartum, când corpul se va recupera și, destul de curând, vei primi și aprobarea medicului pentru reluarea vieții sexuale.

Burta in sarcina pe saptamani

Pe măsură ce sarcina avansează, burtica mamei își schimbă forma, mărimea și aspectul. Circulă mitul conform căruia sexul fătului poate fi determinat în funcție de aceste modificări, dar adevărul este că modul în care arată burta unei femei însărcinate depinde mai mult de corpul mamei decât de cel al bebelușului care se dezvoltă acolo.

Printre factorii care influențează aspectul burții se numără forma și structura corpului mamei, tonusul muscular, înălțimea, alimentația, dar și numărul de sarcini precedente. Pe de altă parte, există câteva modificări universale la care majoritatea femeilor însărcinate se pot aștepta. Așa că uite cum va arăta, probabil, burtica ta în fiecare etapă:

Burta in sarcina in primul trimestru

Foarte important este sa adaugam imagini cu evolutia burtii in timp si sa facem comparatii (ex: in primele 3 saptamani de sarcina, marimea fetusului este de dimensiunea unui ou, 6-7 de dimensiunea unui avocado)

În primele 3 săptămâni de sarcină, embrionul abia ce se fixează în pereții uterini. Sarcina nu este încă vizibilă, iar burta nu se modifică. De altfel, pe tot parcursul primului trimestru, sarcina nu este încă vizibilă la unele femei, și cel mult se vede o rotunjire a burții cauzată de balonare. Dacă înainte de sarcină, uterul tău are aproximativ dimensiunea unei portocale, acesta crește în general la dimensiunea unui grapefruit până la finalul trimestrului 1.

Totuși, începând cu săptămâna 4 și până în săptămâna 40, schimbările vor fi din ce în ce mai vizibile de la o săptămână la alta. Astfel:

  • În săptămânile 4-6, burtica se poate umfla ușor și îți poate da o senzație de balonare. Bebelușul crește de la dimensiunea unei semințe până la cea a unui bob de piper.
  • În săptămânile 7-9, burtica ta arată la fel. Fătul ajunge la dimensiunea unei cireșe.
  • În săptămâna 10, mai ales dacă nu ești la prima sarcină sau dacă aștepți gemeni/tripleți, poți observa că burta se rotunjește. Dar totuși sarcina încă nu este foarte vizibilă.
  • În săptămânile 11-13, uterul începe să se extindă peste osul pubian și corpul se pregătește pentru a începe trimestrul 3 de sarcină. În aceste trei săptămâni, dimensiunea fătului va crește de la cea a unei smochine la cea a unei lămâi.

Burta in sarcina in trimestrul doi  

Începând cu săptămâna 14 și până în săptămâna 27, vei începe să te simți mai confortabil și sarcina va fi din ce în ce mai vizibilă. Spre finalul trimestrului 2, uterul va fi deja de dimensiunea unei mingi de baschet, și la fel de rotundă va părea și burta.

  • În săptămâna 14, burtica este vizibilă și bebelușul are dimensiunea unei piersici.

  • În săptămânile 15-17, este o idee bună să începi cumpărăturile pentru “mommy clothes”, pentru că bebelușul crește de la mărimea unui măr la cea a unui avocado.

  • Începând cu săptămânile 18-19, vei lua în greutate constant și burtica va fi tot mai vizibilă. Dacă te îngrijorează creșterile prea bruște în greutate, semnalează-i medicului acest lucru ca să te asiguri că nu indică o problemă mai gravă.

  • În săptămânile 20-21, uterul tău este aproximativ aliniat cu buricul, care poate deveni mai plat sau se poate modifica înspre exterior. Fătul are mărimea unei banane.

  • În săptămâna 22, uterul tău se află la câțiva centimetri peste buric și bebelușul este aproape cât un fruct de papaya!

  • În săptămânile 23-27, sarcina își poate dubla volumul. Pe măsură ce pielea burții se întinde pot începe să fie vizibile vergeturile, iar bebelușul ajunge la mărimea unei conopide.

Tot acum vei auzi și miturile conform cărora o formă rotundă a burții înseamnă că vei avea băiețel, pe când o formă țuguiată, ca de pepene roșu, înseamnă că vei avea fetiță. Ține cont totuși că structura corpului tău și geneticul influențează mult mai mult aspectul sarcinii și forma burții decât sexul sau dezvoltarea bebelușului.

Burta in sarcina in trimestrul doi

Burta in sarcina in ultimul trimestru

Începând cu săptămâna 28, intri în ultima etapă de sarcină, iar uterul se află chiar sub coaste. Creșterile în greutate vor avea un ritm mai încet, iar bebelușul are tot mai puțin loc în burtă, motiv pentru care sarcina va apăsa pe vezică și pe plămâni. De aici nevoia mai frecventă de urinare și stările de oboseală. Uite ce alte modificări apar până la naștere și cum crește bebelușul în ultimele săptămâni:

  • În săptămâna 28, bebelușul tău este cât un dovleac și burta poate fi ușor țuguiată.

  • În săptămânile 29-31, copilul ajunge la dimensiunea unui ananas și vei observa Linea Nigra, acea linie întunecată de pe burtă care va dispărea după naștere.

  • În săptămânile 32-36, sarcina încă se mai dezvoltă și fătul ajunge cât o salată romană.

  • În săptămânile 37-42, îți vei simți burta din ce în ce mai grea, cu tot mai multă presiune. Bebelușul va continua să crească până la dimensiunea unui pepene roșu, și poate veni pe lume oricând începând cu săptămâna 37.

După naștere vei începe perioada postpartum și vor apărea lohiile, dar îți vei ține micuțul în brațe și îl vei putea alăpta la sân. Pe măsură ce corpul se recuperează, burta va reveni la forma de dinainte să rămâi însărcinată și nivelurile hormonale își vor recăpăta treptat echilibrul normal

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.