Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Totul despre preludiul sexual

Suntem de acord încă de la început că nu există rețeta perfectă de preludiu sexual? La fel ca orice altă rețetă, și aceasta se adaptează în funcție de preferințele fiecărei persoane. Că ai nevoie de câteva minute sau de zeci de minute, că începe cu mult înainte să ajungi în dormitor sau direct în pat, că implică sau nu jucării sexuale, toate aceste lucruri diferă pentru fiecare cuplu.

Cert este că menirea preludiului este aceea de a induce starea de excitare și de a-ți pregăti corpul pentru actul sexual. Ceea ce evident se întâmplă diferit pentru fiecare femeie. La fel de cert este și că preludiul este foarte important, și că există posibilitatea ca sexul să nu se simtă la fel de bine și confortabil, atât fizic cât și emoțional, în lipsa lui. Așa că hai să vorbim despre ce este, de ce avem nevoie și cum funcționează preludiul sexual.

Ce este preludiul sexual

Orice tip de activitate sexuală pe care o ai cu partenerul înainte de actul sexual, orice tip de stimulare erotică ce precede penetrarea, poate fi considerată preludiu sexual.

În esență, este orice activitate care te apropie mai tare și te ajută să te conectezi și pe plan fizic dar mai ales pe plan psihologic și emoțional cu partenerul, ca să vă pregătiți pentru etapa următoare. Despre cum funcționează și care sunt câteva dintre aceste activități ale preludiului vorbim imediat.

Nu înseamnă că preludiul trebuie să ducă obligatoriu la un contact sexual cu penetrare, dar ca să înțelegi mai bine la ce se referă îl poți privi ca un fel de “încălzire”, înainte de activitatea principală.

TOTUL despre preludiul sexual ➤ Cum functioneaza ➤ Ce efecte are in relatie ➤ Mituri despre preludiul sexual ➤ Descopera mai multe aici!

De ce este important preludiul sexual

Deoarece implică o serie de stimuli, fizici și psihologici, preludiul declanșează răspunsuri - din nou, în ambele planuri: fizic și psihologic - în organismul ambilor parteneri. Aceste răspunsuri sunt cele care vă ajută să vă relaxați, să vă simțiți mai confortabil unul în prezența celuilalt și să ajungeți la starea de excitare, astfel încât activitatea sexuală să fie și să se simtă cât mai plăcut.

Psihologic

În primul rând, preludiul sexual ajută la construirea intimității emoționale. Te conectezi mai bine cu partenerul, te simți mai aproape de el, și scade intensitatea inhibițiilor. Și pentru că de multe ori preludiul începe în afara dormitorului, iar tensiunea sexuală se construiește înainte de a ajunge la atingeri și contact fizic, preludiul te poate ajuta chiar să-ți întărești conexiunea cu partenerul și în afara contextului intim.

Totodată, cu cât ești mai tensionată și focusată pe alte probleme, cu atât mai puțin vei putea să te bucuri de senzațiile și stimulii din timpul actului sexual. Astfel că în plan psihologic, unul dintre scopurile preludiului este acela de a te ajuta să-ți schimbi focusul către plăcere și să-ți îndrepți mindsetul către intimitate. Practic, să fii prezentă în momentul actual și să te bucuri cu adevărat de ceea ce faci cu partenerul.

Fizic

Oricât de plăcut și incitant sună sexul spontan, s-ar putea ca acesta să nu fie o idee bună pe termen lung dacă săriți mereu peste preludiu și pierdeți ocazia să vă pregătiți pentru ce urmează. Asta pentru că preludiul declanșează reacții și la nivel fizic, importante pentru desfășurarea plăcută a actului - mai ales cu penetrare sexuală.

Pe scurt, în timpul preludiului, zonele intime devin confortabile cu atingerile astfel încât acestea să se simtă bine, datorită unor reacții precum:

  • creșterea ritmului cardiac și a pulsului
  • dilatarea vaselor de sânge inclusiv la nivelul organelor genitale
  • creșterea fluxului de sânge către organele genitale
  • lubrifierea naturală a vaginului, care previne durerea și poate face actul sexual mai plăcut
  • eliberarea hormonilor responsabili cu starea de bine (serotonină, dopamină, oxitocină)

Cum funcționează preludiul sexual în relație

Diferit, acesta ar fi răspunsul scurt. Mai exact, preludiul funcționează diferit pentru fiecare relație pentru că fiecărei persoane îi plac alte lucruri și fiecare se poate bucura mai mult sau mai puțin de diverse activități sau idei.

De aceea, nu ar trebui să presupui niciodată că știi exact ce îi place partenerului, oricâte alte experiențe ai avea. În același timp, nu ar trebui să ai așteptarea ca partenerul să știe pur și simplu exact ce îți place și ce nu. Este o presiune care mai mult vă împiedică decât vă ajută să vă bucurați de intimitate. Tipul și intensitatea atingerilor, zonele erogene, prezența sau absența cuvintelor, a jucăriilor etc., toate aceste preferințe diferă la fiecare persoană și nu pot fi pur și simplu ghicite.

Acesta și este motivul pentru care comunicarea deschisă e întotdeauna o idee bună: să discuți cu partenerul încă de dinainte ce funcționează pentru tine și ce nu, ce îți dorești și ce nu. La fel de important e să-i asculți și dorințele sale, și în final să ajungeți la un punct comun, astfel încât totul să fie confortabil și plăcut pentru ambii parteneri.

Cât ar trebui să dureze preludiul?

Dacă ne uităm la studii, statisticile indică undeva la 11 minute pentru bărbați și 13 minute pentru femei. Dar cât de realistă e această durată când te raportezi la propriile tale nevoi?

Pentru că fiecare preludiu este diferit în funcție de relație și parteneri, la fel este și durata lui. Nu este o ceremonie sau un ritual exact, care trebuie să înceapă la ora X și să se termine la ora Y conform unui program. Ba din contră, când focusul e pe plăcere și pe a savura experiența, noțiunea timpului aproape că dispare.

Așa că poate pentru un cuplu, preludiul ideal durează cel puțin 30 de minute, în timp ce pentru altă relație se preferă o oră, iar pentru alta, nu mai mult de 10 minute. De fapt, durata preludiului poate varia inclusiv în aceeași relație, înainte de fiecare contact sexual, în funcție de cât timp au nevoie corpurile voastre pentru a vă crește dorința și a vă simți pregătiți.

Bărbații și preludiul sexual

Contrar opiniei populare, și bărbații au nevoie de preludiu. Și ei au preocupări zilnice, și ei se confruntă cu stresul cotidian, și ei pot avea focusul în altă parte. Iar în plan psihologic, preludiul îi poate ajuta și pe ei să-și mute atenția către momentul prezent și către activități mai senzuale.

Într-adevăr, bărbații răspund stimulilor vizuali și au tendința de a atinge mai repede starea de excitare, inclusiv să se bucure într-un timp mai scurt de actul sexual și de apogeu, în timp ce femeile pot avea nevoie de mai mult timp pentru întregul proces.

Dar asta nu este o regulă, iar stimularea de dinaintea sexului îl poate pregăti și pe el să se simtă mai confortabil cu o erecție, să scape de inhibiții și să simtă mai multă plăcere când ajungeți la capitolul sex. Mai mult, preludiul poate avea un impact chiar și asupra cantității de lichid seminal în timpul ejaculării.

Femeile și preludiul sexual

Cum spuneam, bărbații se pot gândi la sex sau pot vedea o imagine senzuală, și pot deja să obțină o erecție. Această excitare rapidă, deși posibilă, este mai puțin probabilă în cazul femeilor.

În general, femeile au nevoie de o perioadă de timp mai lungă pentru a-și pregăti și corpul, și mintea, pentru sex. Să atingă nivelul de excitare necesar ca actul sexual să se simtă bine și orgasmul să poată fi atins. De asta preludiul poate fi uneori mai important și mai special pentru tine decât pentru partener.

Plus că în plan fizic, preludiul este cu atât mai important pentru femei datorită faptului că ajută la lubrifierea naturală a vaginului. Nu doar că asta crește confortul și plăcerea în timpul actului sexual, dar în lipsa lubrifierii, penetrarea vaginului uscat poate fi inconfortabilă, dureroasă, și poate cauza mici leziuni în interiorul vaginului, ulterior crescând riscul infecțiilor.

Cum să experimentezi preludiul sexual cu partenerul tău

Preludiul sexual arată diferit pentru relații diferite. Poate cuprinde în egală măsură activități erotice și non-erotice și poate începe de la flirt, săruturi și atingeri, până la role-play-uri și jocuri psihologice.

Așa că în funcție de interesele și preferințele voastre, preludiul poate însemna diverse lucruri precum:

Să îți inviți partenerul la dans

Cu atât mai mult la unul care să vă ajute să vă apropiați la nivel fizic. Dansul este o metodă excelentă să faceți trecerea armonioasă de la o activitate non-erotică la atingeri intime. Dansurile lente sau cele latine pot încinge atmosfera destul de mult pentru că presupun contact fizic constat.

Să oferi partenerului tău un masaj senzual

Sau invers, să primești tu un masaj din partea partenerului. Puteți folosi chiar și uleiuri speciale pentru a vă ajuta să vă relaxați. Prin intermediul masajului cu atingeri senzuale, specialiștii susțin că se poate obține o conexiune mai profundă în cuplu. În plus, sângele este pus în mișcare, corpul se încălzește și se liniștește, iar starea de excitație se instalează treptat și vă pregătește pentru actul sexual.

Să vorbești cu partenerul tău despre dorințele tale sexuale

Așa cum îți spuneam și mai sus, discuțiile cu partenerul sunt cheia pentru un preludiu și o experiență sexuală cât mai plăcută. În loc să-ți lași prietenul să bâjbâie prin întuneric încercând să ghicească ceea ce tu te aștepți să știe, spune-i tu și ajută-l să afle ce vrei, ce îți place și ce ai vrea să experimentezi împreună cu el.

Este frustrant pentru amândoi să pierdeți timpul cu lucruri care nu vă plac, iar comunicarea deschisă vă va ajuta să vă cunoașteți mai bine și să vă apropiați și mai mult.

Să faceți o baie sau un duș împreună

Dușurile sau băile împreună pot fi o modalitate excelentă de a vă îmbunătăți legătura sau de a vă reconecta. În timp ce apa caldă vă ajută să vă relaxați musculatura, intimitatea și senzația de vulnerabilitate la duș/baie vă poate aduce mai aproape unul de celălalt, și fizic și emoțional.

Pentru a transforma această experiență în preludiu, poate fi o idee bună să aprindeți lumânări parfumate sau să puneți o muzică romantică pe fundal. Astfel, pregătiți atmosfera pentru următoarele activități senzuale, cum ar fi un masaj pentru continuarea preludiului dacă îți dorești unul prelungit alături de partener, sau chiar contactul sexual în sine.

Ceea ce NU este o idee bună este folosirea spumanților de baie sau a gelurilor de duș parfumate. Oricât de bine ar arăta și oricât de tentant ar fi, există și probabilitatea ca întocmai o astfel de substanță să vă strice toate planurile. Pentru că parfumurile și parabenii sau alte substanțe chimice ce se pot afla în compoziția acestor produse pot cauza reacții alergice în zona intimă, inclusiv mâncărimi, roșeață sau iritații. Iar în loc să vă concentrați pe plăcere și atingeri, focusul va fi pe disconfort și pe găsirea unei soluții.

Dacă vreți să folosiți un gel de duș, îți recomandăm întotdeauna să alegi unul natural, cum ar fi gelul intim Enroush. Este făcut cu 95% ingrediente naturale și nu conține parfumuri sau alte chimicale, pentru ca pH-ul tău vaginal să fie în siguranță, iar echilibrul tău intim să rămână intact.

TOTUL despre preludiul sexual ➤ Cum functioneaza ➤ Ce efecte are in relatie ➤ Mituri despre preludiul sexual ➤ Descopera mai multe aici!

Să vă uitați împreună un film

Orice film. Când intenția și tensiunea sexuală sunt acolo, puteți găsi o oportunitate ca lucrurile să ia o întorsătură romantică indiferent de genul filmului.

Sigur că un film romantic sau erotic poate seta atmosfera mai rapid și mai potrivit, dar chiar și alte genuri îți pot oferi posibilitatea de a te apropia de partener, combinată cu mai multă adrenalină.

Într-un film cu suspans, thriller/horror, spre exemplu, vă puteți ascunde unul în îmbrățișarea celuilalt, folosind scenele tensionate pentru a vă apropia fizic. Într-un film SF/fantasy vă puteți lăsa imaginația liberă ca să explorați noi idei.

Și în final, oricare ar fi tema sau genul, puteți pur și simplu să vă relaxați, să vă deconectați de alte griji sau preocupări și să vă îndreptați atenția către momentul prezent și partener.

Să explorați jucării și activități

Revenind la scopul de bază al preludiului, este despre a-ți crește dorința sexuală și a te ajuta să ajungi la o stare de excitare și lubrifiere naturală. Datorită potențialului de a-ți stimula zonele erogene, jucăriile sexuale și alte activități sexuale pot fi un adevărat aliat al cuplurilor în timpul preludiului.

Deși sunt asociate cu masturbarea, jucăriile pot fi folosite pentru plăcerea ambilor parteneri și pot aprinde mai mult pasiunea amândurora, pentru că descoperiți împreună senzații și experiențe noi. Așa că explorați cu un vibrator setat pe intensitate scăzută în timp ce vă sărutați, sau cu un joc de roluri pe care nu l-ați mai încercat, ca să vedeți ce funcționează ca preludiu și ce vă aprinde pe voi.

Ce efecte are preludiul sexual în relație

Ți-am spus deja mai sus cum funcționează preludiul într-o relație la nivel fizic și psihologic. Prin apropierea partenerilor la nivel intim, efectele sale sunt că:

  • întărește conexiunea partenerilor în relația de cuplu;
  • ajută partenerii să se cunoască mai bine și pe sine, și pe celălalt;
  • crește plăcerea ambilor parteneri în timpul actului sexual și, implicit, satisfacția în cuplu;
  • declanșează secreția de hormoni care vă fac conexiunile și mai puternice (sărutul, spre exemplu, duce la eliberarea de serotonină, dopamină și oxitocină, hormonii legați de senzația de plăcere care reduc stresul și vă deconectează de la stresul cotidian pentru a vă concentra pe a vă simți bine).

De aceea, sexologii recomandă cuplurilor să nu sară peste preludiu nici măcar când au la dispoziție puțin timp. Deși uneori poate fi în regulă, se recomandă ca renunțarea la această etapă să nu devină un obicei în relație, pentru că partenerii pierd ocazia de a-și păstra apropierea la nivel psihologic.

Mituri despre preludiul sexual

Și ca discuția noastră despre preludiu să fie completă, o să încheiem acum cu spulberarea câtorva dintre miturile pe care le auzim cel mai frecvent în legătură cu acest subiect:

  • “Partenerii care refuză preludiul o fac din lene sau egoism”: este o acuzație gravă sau chiar un tip de shaming și de cele mai multe ori nu reflectă realitatea. Adevărul este că lipsa de încredere sau de experiență sexuală este mult mai probabil să fie cauza pentru care partenerul sau partenera nu iau în considerare preludiul. Așa că o idee mai bună decât etichetarea ar fi să discutați acest aspect într-o manieră pozitivă și non-judicativă, cu atât mai mult dacă pentru tine acesta este un aspect important și un pas esențial pentru a te ajuta să ai un orgasm.
  • Sexul ar trebui să fie relaxat și să nu presupună vreun efort, de aceea preludiul e inutil”: preludiul este util, și asta pentru că ajută la menținerea intimității și conexiunii dintre parteneri chiar și atunci când apar diverse provocări sau probleme în viață.
  • Preludiul trebuie să dureze cel puțin 30 de minute”: orice “regulă” ce face referire la durata de timp ideală a unui preludiu este un mit. Cupluri diferite în momente diferite ale vieții vor avea nevoie de perioade diferite de timp pentru preludiu. Fiecare experiență senzuală este unică și nu există o durată fixă perfectă.
  • Bărbații nu au nevoie sau nu își doresc preludiu”: atingerile și senzualitatea nu sunt doar pentru femei, și mulți bărbați preferă un tip de stimulare fizică și/sau psihologică înainte să obțină o erecție și să înceapă un act sexual.

Luând în considerare tot ce am vorbit până acum, raportează totul la relația ta și fii deschisă în discuțiile și explorările alături de partener până când vă găsiți dinamica potrivită.

Și ține minte că singura regulă care există și se aplică în orice preludiu sau activitate sexuală, de fiecare dată, este consimțământul. Când acesta este exprimat de ambele părți, nu există nicio altă limită și vă puteți da frâu liber creativității și dorințelor pentru a vă bucura împreună de plăcere și intimitate.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.