Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Reluarea vieții sexuale după naștere (naturala / cezariana). Poziții sexuale după naștere

Viața sexuală are un rol important în relația de cuplu, în special acela de a menține conexiunea și intimitatea dintre parteneri. Dar ce se întâmplă cu tot romantismul după o naștere?

Sexul poate părea un gând îndepărtat în perioada postpartum, mai ales datorită schimbărilor hormonale. Când estrogenul și progesteronul scad drastic după o sarcină, apetitul sexual scade și el la fel de mult. Preocuparea principală este bebelușul. Totuși, relația cu partenerul este și ea importantă și pe măsură ce corpul se reface și echilibrul hormonal revine la normal, vei observa că revine și interesul pentru sex, așa că hai să vorbim despre asta. Uite de ce lucruri să ții cont, când și cum îți poți relua viața sexuală după o naștere.

Reluarea vieții sexuale după operația de cezariană

În termeni psihologici și emoționali, nu există nicio regulă în privința reluării vieții sexuale după o naștere. Fiecare femeie se reface în propriul ritm, în funcție de starea de sănătate, condiția fizică și fluctuațiile hormonale. Doar tu știi când ești pregătită fizic, dar mai ales când ești gata mental și emoțional să-ți reiei viața sexuală și să te simți bine împreună cu partenerul.

Din punct de vedere medical, recomandarea standard este să aștepți aproximativ 6 săptămâni.

Din exterior, poți avea impresia că timpul de așteptare ar trebui să fie mai scurt decât după o naștere  normală, doar pentru că nu există aceleași modificări la nivelul vaginului. Însă adevărul este că până și după o naștere prin cezariană este nevoie de timp pentru ca cervixul să se închidă complet iar corpul să se refacă și să fie gata de un contact sexual.

De aceea, multe femei așteaptă între 4-6 săptămâni după o operație de cezariană până să redevină active sexual. Dar cel mai bine este să aștepți părerea medicului specialist, care îți va face recomandările potrivite în funcție de propriul tău ritm de vindecare.

Recuperarea de după nașterea cezariană

După o operație de cezariană, perioada de spitalizare în general este cuprinsă între 2 și 4 zile, timp în care te vei recupera, vei beneficia de îngrijire și asistență, și se vor reduce treptat medicamentele pentru durere sau alte echipamente medicale.

Cum îți spuneam și mai sus, chiar dacă nu ai născut normal, tot ai nevoie de timp pentru refacere. Pot să apară sângerări vaginale pentru până la 4-8 săptămâni. Tot de atâta timp vor avea nevoie cervixul pentru a se închide, și uterul pentru a reveni la dimensiunea normală.

Așadar perioada necesară pentru refacere este cât de cât aceeași indiferent de tipul nașterii, iar în acest timp se recomandă evitarea contactului sexual, folosirii tampoanelor și introducerii în vagin a oricărui corp străin.

Ce trebuie să știi pentru a evita eventualele dureri

Durerile în timpul sexului după o naștere prin cezariană nu sunt neobișnuite. Corpul încă se recuperează, și este nevoie de răbdare pe măsură ce îți reiei viața sexuală. Ține cont de faptul că:

  • Organismul tău are încă un nivel scăzut de estrogen.
  • Nivelul scăzut de estrogen are ca rezultat o reducere a fluxului sangvin în corp.
  • Fluxul sangvin redus are drept consecință subțierea și sensibilitatea țesutului vaginal.
  • O altă consecință a fluctuațiilor hormonale este reducerea lubrifierii naturale și uscăciunea vaginală, mai ales dacă alăptezi.

Așadar fiecare problemă duce la altă problemă, în final cauzând disconfort, sensibilitate sau durere la reluarea vieții sexuale. Dacă te regăsești în această situație, folosește un lubrifiant sau discută cu medicul ginecolog ca să-ți recomande o cremă hidratantă sau ovule cu estrogen.

Nu te grăbi când vine vorba de reluarea vieții sexuale după naștere

Răbdarea și comunicarea dintre parteneri constituie cheia în reluarea vieții sexuale după orice tip de naștere. Dacă te grăbești, nu faci decât să pui presiune pe tine fizic și emoțional, să crești nivelul de anxietate și, desigur, pe cel de frustrare în cazul în care lucrurile nu merg conform așteptărilor.

Acordă-ți timp să te reconectezi cu partenerul, iar corpului tău să redevină confortabil cu activitățile de natură sexuală. Pe lângă lubrifiant, preludiul sexual, comunicarea, exercițiile Kegel, sexul oral, masturbarea sau alte tehnici pot fi la fel de importante în revenirea la o viață sexuală normală.

Confortul este important în sexul după nașterea cezariană

Că tot am menționat confortul, acesta este esențial la nivel fizic și emoțional pentru ca sexul după naștere să se simtă bine din nou.

Din punct de vedere fizic, zona abdominală se recuperează mai greu și poate rămâne cu o sensibilitate în urma operației de cezariană, până și după ce firele se scot la aproximativ o săptămână după naștere. Senzația de amorțeală, furnicătură sau ușor disconfort poate persista o perioadă de câteva luni chiar și după cele 6 săptămâni în care zona inciziei se reface.

Atâta timp cât nu se transformă în durere și nu este însoțită de febră, de regulă acest disconfort nu constituie un motiv de îngrijorare. Asta nu înseamnă că nu ai la îndemână metode prin care să-ți crești gradul de confort și să te bucuri de contactul sexual. Spre exemplu, poți încerca poziții sexuale care nu aplică presiune pe zona abdominală și pe incizie.

Din punct de vedere psihologic, este la fel de normal să ai sentimente de anxietate, panică sau teamă care să te facă să eziți în fața contactului sexual chiar dacă dorința să o faci este acolo. Deci confortul trebuie fie resimțit și la nivel emoțional, pentru ca stresul și grijile să nu-ți ruineze experiența. Și aici un rol foarte important îl are relația cu partenerul.

Comunicați deschis, vorbiți despre ceea ce te frământă, ce îți dorești sau nu îți dorești să faci momentan. Aveți răbdare și folosiți metode de relaxare și reconectare începând de la apropiere non-sexuală precum îmbrățișările. Am vorbit mai multe într-un alt articol pe blog care ți-ar putea fi util despre cum să creezi intimitate fără sex. Masajul, preludiul și lubrifiantul pot fi și ei aliați de încredere să vă reîncepeți viața sexuală în mod plăcut.

Ce metode de contracepție să folosești după nașterea cezariană

Și ca în orice discuție legată de sex, este necesar să abordăm și subiectul contracepției. Nu e vorba doar despre a te proteja de o sarcină nedorită atunci când nu-ți mai dorești încă un bebeluș. Chiar și atunci când plănuiești să rămâi din nou însărcinată pe viitor, contracepția este importantă până când corpul tău se reface complet.

În principiu, se recomandă să aștepți cel puțin 12-18 luni după o naștere prin cezariană înainte de o următoare sarcină, ca să-i acorzi suficient timp organismului să se recupereze în totalitate și să fie gata pentru toate provocările pe care le presupune o nouă sarcină. Așa că uite ce e bine să știi despre contracepție după cezariană:

  • Lipsa menstruației și alăptarea la sân nu reprezintă criterii pentru o contracepție eficientă. Există în continuare posibilitatea să rămâi însărcinată imediat după primele 3 săptămâni de la operația de cezariană.
  • Prezervativul este metoda contraceptivă recomandată în primul rând pentru că te protejează nu doar de o sarcină nedorită, ci și de infecții vaginale.
  • Dacă vrei să te protejezi de o sarcină cu pilule contraceptive, cel mai bine este să discuți cu medicul și să-i urmezi recomandările. Corpul tău deja vine după o perioadă plină de fluctuații hormonale majore, și e bine să te asiguri că nu creezi un dezechilibru hormonal și nu afectezi alăptarea prin contracepția hormonală.

Reluarea vietii sexuale dupa nastere ➤ Cat trebuie sa astepti ➤ Pozitii sexuale dupa cezariana ➤ Exercitiile Kegel ➤ Sfaturi & Recomandari

Cât de repede poți rămâne din nou gravidă după naștere?

Că alăptezi sau nu, că ai născut pe cale naturală sau prin cezariană, că ți-a revenit sau nu menstruația, teoretic poți rămâne însărcinată din nou la numai 3 săptămâni după naștere. De aceea și este atât de important să folosești o metodă de contracepție imediat ce îți reiei viața sexuală, ca să nu rămâi din nou însărcinată înainte ca organismul tău să fie pregătit pentru asta.

Când trebuie să ceri sfatul medicului

Sfatul medicului ginecolog este foarte important, pentru că specialistul urmărește îndeaproape modul în care corpul tău se vindecă și îți poate oferi recomandările cele mai potrivite pentru tine. Deci nu ezita să-i ceri sfatul în legătură cu:

  • Când poți să-ți reiei viața sexuală în siguranță: de obicei, ok-ul se dă după aproximativ 6 săptămâni, dar nu este o regulă. Medicul va urmări închiderea cervixului înainte să-ți spună că poți avea din nou un contact sexual fără un risc crescut de infecții.
  • Cum să-ți alegi metoda contraceptivă: mai ales dacă vrei să optezi pentru contracepția hormonală.
  • Dureri la contactul sexual: dacă disconfortul este prea mare la nivel vaginal sau la nivelul inciziei după cezariană, spune-i acest lucru medicului ca să primești tratamentul sau indicațiile potrivite.

 Sexul după naștere și poziții sexuale

Spuneam că schimbarea poziției sexuale și alegerea uneia care nu pune presiune pe zona abdominală este o idee bună ca să eviți disconfortul și durerea în timpul sexului după naștere.

Poziția doggy style, poziția clasică a misionarului și sexul din picioare sunt câteva dintre cele care presupun o penetrare mai adâncă sau pun presiune pe zona abdominală. În general, acesta este și motivul pentru care sunt unele dintre cele mai bune poziții sexuale. Dar după o operație prin cezariană, tot acesta este motivul pentru care vei vrea să le lași pentru mai târziu, când corpul tău este refăcut complet.

În schimb, îți recomandăm să alegi poziții care îți permit să controlezi adâncimea și ritmul penetrării, astfel încât să te poți opri sau să ajustezi poziția imediat ce simți că ceva nu este în regulă. Câteva opțiuni ar fi:

  • Lingurița
  • Poziția Amazoanei (și alte variații în care te poziționezi deasupra partenerului)
  • Poziția Ancora (care este similară cu cea a misionarului, dar ușor modificată pentru a-ți oferi mai mult confort și a nu pune presiune pe zona abdominală)

 

Reluarea vietii sexuale dupa nastere ➤ Cat trebuie sa astepti ➤ Pozitii sexuale dupa cezariana ➤ Exercitiile Kegel ➤ Sfaturi & Recomandari

Cum te pot ajuta exercițiile Kegel privind reluarea vieții sexuale

Exercițiile Kegel pot în general să-ți îmbunătățească experiențele sexuale, dar cu atât mai mult în perioada postpartum. Ele îți întăresc musculatura pelvină, care îți poate afecta starea de excitație, gradul de plăcere și satisfacție sexuală și inclusiv capacitatea de a avea un orgasm.

Dacă ai nevoie de puțină îndrumare în legătură cu practica lor, suntem aici pentru tine. Ți-am explicat într-un alt articol pe blogul Enroush cam tot ce trebuie să știi despre exercițiile Kegel, cum și de ce să le faci.

Sfaturi legate de reluarea vieții sexuale după nașterea cezariană

Poate că multe lucruri se schimbă și sunt diferite, dar scopul sexului rămâne același indiferent că e înainte, în timpul sau după o sarcină: să te simți bine împreună cu partenerul. Așa că rezumând cam tot ce am vorbit în acest articol, uite câteva recomandări pentru ca sexul după nașterea cezariană să fie cât mai plăcut:

  • Creează-ți așteptări realiste: este normal ca viața sexuală să nu revină imediat după naștere la exact cum era înainte de sarcină. Fii realistă în privința timpului necesar pentru recuperare.
  • Ai răbdare cu tine și cu corpul tău: nu grăbi lucrurile și acordă-ți înțelegere și răbdare chiar dacă nu simți încă atracția sau dorința sexuală. La fel cum corpul tău își urmează ritmul natural de cel puțin 4-6 săptămâni pentru a se reface și nu poate fi forțat, și hormonii, emoțiile și libidoul tău au nevoie de timp pentru a reveni la normal.
  • Comunică deschis cu partenerul: și înainte, dar și în timpul contactului sexual. Dacă ceva nu se simte bine sau te doare, spune-i. Puteți să ajustați poziția, să o schimbați, să luați o pauză sau pur și simplu să vă opriți.
  • Reconectați-vă emoțional înainte de a transpune această conexiune în plan sexual: acest lucru te va ajuta să reduci inhibițiile și anxietatea care pot să apară după o perioadă mai lungă în care intimitatea cu partenerul a fost redusă.
  • Acordați timp preludiului: care începe încă de la îmbrățișări și alte gesturi intime care nu implică sex.
  • Folosiți lubrifiant: dacă lubrifierea naturală nu a revenit încă la normal, folosirea unui lubrifiant te poate ajuta să previi durerea sau disconfortul cauzat de uscăciune vaginală.
  • Alegeți poziții confortabile: pentru început, evită pozițiile care pun presiune pe abdomen și pe zona inciziei, sau cele care presupun o penetrare prea adâncă și posibil dureroasă.
  • Ține cont de recomandările medicului și cere-i sfatul: este esențial să-ți păstrezi comunicarea cu medicul ginecolog. Așteaptă să-ți spună că e în regulă înainte să-ți reiei viața sexuală. Solicită-i părerea în legătură cu contracepția hormonală. Cere-i recomandarea dacă sexul după naștere este dureros. Adresează-i orice nelămurire. Așa te asiguri că te bucuri de o viață sexuală sănătoasă și în siguranță care nu îți pune în pericol sănătatea.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Ce-ar fi să primești sfaturi utile legate de menstruație plus un
DISCOUNT DE 10% pe care să îl folosești la prima ta comandă?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.