În termeni psihologici și emoționali, nu există nicio regulă în privința reluării vieții sexuale după o naștere. Fiecare femeie se reface în propriul ritm, în funcție de starea de sănătate, condiția fizică și fluctuațiile hormonale. Doar tu știi când ești pregătită fizic, dar mai ales când ești gata mental și emoțional să-ți reiei viața sexuală și să te simți bine împreună cu partenerul.
Din punct de vedere medical, recomandarea standard este să aștepți aproximativ 6 săptămâni.
Din exterior, poți avea impresia că timpul de așteptare ar trebui să fie mai scurt decât după o naștere normală, doar pentru că nu există aceleași modificări la nivelul vaginului. Însă adevărul este că până și după o naștere prin cezariană este nevoie de timp pentru ca cervixul să se închidă complet iar corpul să se refacă și să fie gata de un contact sexual.
De aceea, multe femei așteaptă între 4-6 săptămâni după o operație de cezariană până să redevină active sexual. Dar cel mai bine este să aștepți părerea medicului specialist, care îți va face recomandările potrivite în funcție de propriul tău ritm de vindecare.
După o operație de cezariană, perioada de spitalizare în general este cuprinsă între 2 și 4 zile, timp în care te vei recupera, vei beneficia de îngrijire și asistență, și se vor reduce treptat medicamentele pentru durere sau alte echipamente medicale.
Cum îți spuneam și mai sus, chiar dacă nu ai născut normal, tot ai nevoie de timp pentru refacere. Pot să apară sângerări vaginale pentru până la 4-8 săptămâni. Tot de atâta timp vor avea nevoie cervixul pentru a se închide, și uterul pentru a reveni la dimensiunea normală.
Așadar perioada necesară pentru refacere este cât de cât aceeași indiferent de tipul nașterii, iar în acest timp se recomandă evitarea contactului sexual, folosirii tampoanelor și introducerii în vagin a oricărui corp străin.
Durerile în timpul sexului după o naștere prin cezariană nu sunt neobișnuite. Corpul încă se recuperează, și este nevoie de răbdare pe măsură ce îți reiei viața sexuală. Ține cont de faptul că:
Așadar fiecare problemă duce la altă problemă, în final cauzând disconfort, sensibilitate sau durere la reluarea vieții sexuale. Dacă te regăsești în această situație, folosește un lubrifiant sau discută cu medicul ginecolog ca să-ți recomande o cremă hidratantă sau ovule cu estrogen.
Răbdarea și comunicarea dintre parteneri constituie cheia în reluarea vieții sexuale după orice tip de naștere. Dacă te grăbești, nu faci decât să pui presiune pe tine fizic și emoțional, să crești nivelul de anxietate și, desigur, pe cel de frustrare în cazul în care lucrurile nu merg conform așteptărilor.
Acordă-ți timp să te reconectezi cu partenerul, iar corpului tău să redevină confortabil cu activitățile de natură sexuală. Pe lângă lubrifiant, preludiul sexual, comunicarea, exercițiile Kegel, sexul oral, masturbarea sau alte tehnici pot fi la fel de importante în revenirea la o viață sexuală normală.
Că tot am menționat confortul, acesta este esențial la nivel fizic și emoțional pentru ca sexul după naștere să se simtă bine din nou.
Din punct de vedere fizic, zona abdominală se recuperează mai greu și poate rămâne cu o sensibilitate în urma operației de cezariană, până și după ce firele se scot la aproximativ o săptămână după naștere. Senzația de amorțeală, furnicătură sau ușor disconfort poate persista o perioadă de câteva luni chiar și după cele 6 săptămâni în care zona inciziei se reface.
Atâta timp cât nu se transformă în durere și nu este însoțită de febră, de regulă acest disconfort nu constituie un motiv de îngrijorare. Asta nu înseamnă că nu ai la îndemână metode prin care să-ți crești gradul de confort și să te bucuri de contactul sexual. Spre exemplu, poți încerca poziții sexuale care nu aplică presiune pe zona abdominală și pe incizie.
Din punct de vedere psihologic, este la fel de normal să ai sentimente de anxietate, panică sau teamă care să te facă să eziți în fața contactului sexual chiar dacă dorința să o faci este acolo. Deci confortul trebuie fie resimțit și la nivel emoțional, pentru ca stresul și grijile să nu-ți ruineze experiența. Și aici un rol foarte important îl are relația cu partenerul.
Comunicați deschis, vorbiți despre ceea ce te frământă, ce îți dorești sau nu îți dorești să faci momentan. Aveți răbdare și folosiți metode de relaxare și reconectare începând de la apropiere non-sexuală precum îmbrățișările. Am vorbit mai multe într-un alt articol pe blog care ți-ar putea fi util despre cum să creezi intimitate fără sex. Masajul, preludiul și lubrifiantul pot fi și ei aliați de încredere să vă reîncepeți viața sexuală în mod plăcut.
Și ca în orice discuție legată de sex, este necesar să abordăm și subiectul contracepției. Nu e vorba doar despre a te proteja de o sarcină nedorită atunci când nu-ți mai dorești încă un bebeluș. Chiar și atunci când plănuiești să rămâi din nou însărcinată pe viitor, contracepția este importantă până când corpul tău se reface complet.
În principiu, se recomandă să aștepți cel puțin 12-18 luni după o naștere prin cezariană înainte de o următoare sarcină, ca să-i acorzi suficient timp organismului să se recupereze în totalitate și să fie gata pentru toate provocările pe care le presupune o nouă sarcină. Așa că uite ce e bine să știi despre contracepție după cezariană:
Că alăptezi sau nu, că ai născut pe cale naturală sau prin cezariană, că ți-a revenit sau nu menstruația, teoretic poți rămâne însărcinată din nou la numai 3 săptămâni după naștere. De aceea și este atât de important să folosești o metodă de contracepție imediat ce îți reiei viața sexuală, ca să nu rămâi din nou însărcinată înainte ca organismul tău să fie pregătit pentru asta.
Sfatul medicului ginecolog este foarte important, pentru că specialistul urmărește îndeaproape modul în care corpul tău se vindecă și îți poate oferi recomandările cele mai potrivite pentru tine. Deci nu ezita să-i ceri sfatul în legătură cu:
Spuneam că schimbarea poziției sexuale și alegerea uneia care nu pune presiune pe zona abdominală este o idee bună ca să eviți disconfortul și durerea în timpul sexului după naștere.
Poziția doggy style, poziția clasică a misionarului și sexul din picioare sunt câteva dintre cele care presupun o penetrare mai adâncă sau pun presiune pe zona abdominală. În general, acesta este și motivul pentru care sunt unele dintre cele mai bune poziții sexuale. Dar după o operație prin cezariană, tot acesta este motivul pentru care vei vrea să le lași pentru mai târziu, când corpul tău este refăcut complet.
În schimb, îți recomandăm să alegi poziții care îți permit să controlezi adâncimea și ritmul penetrării, astfel încât să te poți opri sau să ajustezi poziția imediat ce simți că ceva nu este în regulă. Câteva opțiuni ar fi:
Exercițiile Kegel pot în general să-ți îmbunătățească experiențele sexuale, dar cu atât mai mult în perioada postpartum. Ele îți întăresc musculatura pelvină, care îți poate afecta starea de excitație, gradul de plăcere și satisfacție sexuală și inclusiv capacitatea de a avea un orgasm.
Dacă ai nevoie de puțină îndrumare în legătură cu practica lor, suntem aici pentru tine. Ți-am explicat într-un alt articol pe blogul Enroush cam tot ce trebuie să știi despre exercițiile Kegel, cum și de ce să le faci.
Poate că multe lucruri se schimbă și sunt diferite, dar scopul sexului rămâne același indiferent că e înainte, în timpul sau după o sarcină: să te simți bine împreună cu partenerul. Așa că rezumând cam tot ce am vorbit în acest articol, uite câteva recomandări pentru ca sexul după nașterea cezariană să fie cât mai plăcut: