Ușoarele sângerări în sarcină sunt normale și nu întotdeauna ascund o problemă. Conform statisticilor, 1 din 4 femei observă o sângerare sau spotting la un moment dat pe parcursul sarcinii, fără ca ulterior să sufere un avort spontan. Sângerările abundente, în schimb, sunt de cele mai multe ori periculoase.
De aceea întotdeauna este bine să vorbești cu medicul tău despre orice fel de scurgere, astfel încât să fii liniștită că totul este în regulă. Și pentru că informația te pregătește cel mai bine pentru orice provocare, în acest articol te ajutăm să înțelegi ce se întâmplă cu corpul tău și la ce te poți aștepta în privința sângerărilor din timpul sarcinii.
În timpul sarcinii, atât sângerările cât și spottingul pot apărea oricând - încă de la implantare, până la momentul nașterii. Este normal, spre exemplu, să observi sângerări în săptămâna 6 de sarcină, atâta timp cât ele nu sunt la fel de abundente și dureroase ca o menstruație.
Pentru a monitoriza cu atenție cum și cât sângerezi, se recomandă să porți un absorbant zilnic pe parcursul sarcinii. Deosebești cel mai bine cele două fenomene urmărind cantitatea de sânge.
Spottingul în sarcină este doar o ușoară sângerare - nu mai mult de câțiva stropi și cu siguranță insuficient pentru a umple un absorbant zilnic.
Sângerarea vaginală în timpul sarcinii este la polul opus - constă în pierderea unei cantități mai mari de sânge, cu flux mai abundent, pentru care ai nevoie de un absorbant ca să nu pătezi lenjeria.
În general, spottingul și alte sângerări ușoare în sarcină nu sunt îngrijorătoare în primul trimestru. Însă cauzele din spatele lor sunt foarte diferite, în funcție de o mulțime de factori.
De la o simplă infecție sau un contact sexual, până la schimbări hormonale, sarcină ectopică sau avort spontan, factorii ce cauzează sângerări în sarcină depind de la caz la caz.
În continuare îți explicăm în linii mari cele mai frecvente cauze în fiecare trimestru al sarcinii, cum se manifestă și pentru ce potențiale provocări să te pregătești dacă te confrunți cu sângerări sau spotting în sarcină.
Ușoarele sângerări și scurgeri în timpul sarcinii trimestrul 1 sunt cele mai normale și frecvent întâlnite. Aproximativ 20% dintre femeile însărcinate sângerează în această perioadă, iar cauzele pot fi foarte diverse. Implantarea în sine, schimbările de la nivelul cervixului sau cele hormonale, diverse teste genetice asupra fătului sau alte infecții, toate pot cauza sângerări în prima parte a sarcinii.
Cu toate acestea avortul spontan și sarcina extrauterină pot de asemenea să fie în spatele unei sângerări. De aceea este important să îți anunți medicul în legătură cu orice schimbare - astfel încât să poată determina cauza și să-ți explice ce este de făcut.
Spottingul, respectiv o ușoară sângerare de implantare, se poate observa în primele 6 până la 12 zile de la contactul sexual, pe măsură ce are loc implantarea ovulului fecundat. De obicei, acest tip de sângerări în prima lună de sarcină apare atunci când ai fi fost la menstruație în mod normal, de aceea și sunt confundate cele două adesea.
Diferența este destul de evidentă, pentru că acest spotting durează câteva ore sau cel mult câteva zile, iar fluxul este foarte redus, nefiind un motiv de îngrijorare. Dacă în schimb durează mai mult de câteva zile, sau fluxul este abundent după o sarcină confirmată, solicită ajutorul medical.
Este sarcina care se formează în afara uterului, atunci când embrionul este implantat de obicei în trompele uterine. Nu se poate finaliza o astfel de sarcină, iar evoluția ei poate pune viața mamei în pericol.
O sângerare în sarcina extrauterină apare de regulă în primele 12 săptămâni și este însoțită de crampe abdominale, dureri de cap sau dureri puternice în zona pelvină.
Tot în primele 12 săptămâni de sarcină, sângerarea vaginală poate indica pierderea sarcinii, respectiv un avort spontan. Aproape toate femeile însărcinate care trec prin asta observă sângerări sau spotting înainte să piardă sarcina, împreună dureri și crampe abdominale, scurgeri vaginale de fluide și țesut sau dispariția grețurilor sau a altor simptome specifice sarcinii.
Cu toate că este principala cauză de îngrijorare în sarcină, în 90% din cazuri aceste sângerări din primul trimestru nu înseamnă de fapt pierderea fătului, ci sunt normale. Tocmai de aceea e greu să identifici pierderea sarcinii - cel mai evident simptom este sângerarea. Fiecare avort este diferit și vine cu propriile simptome, de aceea este dificil să îl recunoaștem. Însă primul lucru pe care trebuie să îl faci, fie că identifici sau doar suspectezi o pierdere de sarcină, este să discuți cu medicul tău.
În majoritatea cazurilor, deși hematomul poate afecta sarcina, este inofensiv dacă apare în primele 12 săptămâni. El se depistează ușor cu ajutorul ultrasunetelor. Medicul specialist poate spune ce e de făcut în urma diagnosticului - fie o metodă de prevenție a pierderii sarcinii dacă sângerarea se oprește iar mama și fătul sunt în siguranță, fie operația cezariană de urgență sau inducerea nașterii vaginale
Hematomul nu poate fi tratat, însă poate fi monitorizat și gestionat pentru a proteja mama și copilul. Fiecare sarcină este însă unică și are nevoie specifice, de aceea și fiecare soluție va fi personalizată în funcție de stadiul sarcinii și alți factori.
Este o situație foarte rar întâlnită, o complicație care apare la conceperea copilului și care poate crea probleme grave de sănătate. Sarcina molară este de fapt o tumoră benignă - deci necanceroasă - care se manifestă prin dezvoltarea în interiorul uterului nu a unui bebe, ci a unei mase de vezicule mici umplute cu lichid. Este rezultatul unei erori genetice, când spermatozoidul și ovulul nu se unesc corect, care nu permite dezvoltarea embrionului.
Sângerări în timpul sarcinii de culoare roșu aprins - maroniu închis în primele 3 luni de sarcină sunt cele mai proeminente simptome ale sarcinii molare, alături de presiunea sau umflarea abdomenului și scurgeri vaginale ale acelor vezicule minuscule cu lichid, asemănătoare ciorchinelui de struguri. Medicul specialist va înlătura această sarcină molară de urgență, prin chiuretaj, pentru a nu pune în și mai mare pericol viața mamei.
Nu în ultimul rând, pot apărea sângerări în sarcină și scurgeri mai ușoare sau mai abundente în primul trimestru ca răspuns la o serie de alte infecții sau afecțiuni de care suferă mama, printre care:
În afară de sângerări, există și alte tipuri de secreții vaginale care pot să apară în primele stadii ale sarcinii. Unele sunt normale, altele pot fi îngrijorătoare. Astfel, alte scurgeri în timpul sarcinii trimestrul 1 pot fi:
Începând cu trimestrul al doilea de sarcină, șansele ca sângerările să fie inofensive scad în mod constant. În această etapă - cuprinsă între săptămânile 14 și 27 - simptomele specifice sarcinii din trimestrul 1 scad în intensitate, fie că vorbim de sângerare, oboseală sau greață.
În acest context, crește probabilitatea ca sângerările anormale să semnaleze o problemă mai serioasă - fie a mamei, fie a copilului. Este de la sine înțeles că orice schimbare trebuie semnalată cât mai curând medicului, dar haide să povestim despre cele mai cunoscute cauze ale sângerărilor care pot apărea de-a lungul trimestrului 2.
Într-o sarcină normală, placenta se dezvoltă în partea superioară a uterului, sau într-o parte. Dar atunci când crește în partea de jos a uterului, acoperind parțial sau total colul uterin, se numește placentă praevia și este o cauză a sângerărilor vaginale puternice - de culoare roșu aprins și nedureroase - din trimestrul al doilea al sarcinii sau în timpul travaliului.
Cu cât este depistată într-un stadiu mai incipient, cu atât șansele să se rezolve cresc. Reversul este valabil: cu cât placenta acoperă o suprafață mai mare din colul uterin și petrece mai multe luni deasupra sa în timpul sarcinii, scade probabilitatea ca ea să se rezolve. În acest caz, medicul poate interzice contactul sexual, folosirea unui tampon, anumite exerciții fizice precum joggingul, săriturile sau genuflexiunile și, în final, poate recomanda nașterea prin cezariană a bebelușului.
O altă complicație rară, care apare la cca. 1% dintre femeile însărcinate și care poate cauza sângerări în sarcină este placenta abruptio. Constă în separarea parțială sau totală a placentei de peretele uterului, astfel oprind alimentarea fătului cu oxigen și nutrienți din corpul mamei. În majoritatea cazurilor are loc în ultima parte a trimestrului 3, dar este posibil să apară chiar și în trimestrul 2.
Placenta abruptio poate cauza hemoragii grave - punând în pericol atât viața bebelușului, cât și pe cea a mamei - însoțite de contracții uterine și dureri de spate sau abdominale care încep brusc. În cazul în care sângele rămâne blocat în uter, nu apar sângerări vaginale vizibile. Este importantă monitorizarea, iar dacă apare orice tip de sângerare va fi nevoie de o vizită de urgență la medic.
La fel ca în trimestrul 1, și în trimestrul al doilea, sau mai exact înainte de săptămâna 23 din dezvoltarea bebelușului, poate să apară avortul spontan, la pierderea bruscă a sarcinii sau la oprirea sa din procesul de creștere. Oprirea din evoluție a sarcinii în trimestrul 2 poate trece chiar neobservată, și doar un consult de specialitate o poate confirma.
Dar de regulă, durerile și crampele abdominale puternice însoțesc sângerările vaginale abundente după care se poate recunoaște avortul spontan. Și încetarea mișcărilor fetale, care pot fi simțite încă din săptămâna 20, este un indiciu după care putem recunoaște avortul spontan. Vizita la medic este primul lucru pe care pacienta trebuie să îl facă atunci când suferă un avort, în orice stadiu al sarcinii.
Declanșarea prematură a travaliului și nașterea înainte de termen sunt încă două situații care pot apărea în trimestrul 2 oricând după săptămâna 20. Ele pot fi spontane, sau pot fi induse de către medic în cazul unei complicații precum placenta abruptio sau praevia, pentru a salva viața mamei și a copilului.
Un astfel de travaliu spontan poate fi recunoscut prin scurgeri vaginale rozalii sau roșii, creșterea fluxului sângerărilor vaginale, contracții ale uterului la intervale regulate, dureri similare cu cele menstruale sau presiune în zona abdomenului inferior. Imediat ce aceste semne sunt identificate, mama trebuie să viziteze de urgență medicul.
Un orificiu ferm și închis înainte de sarcină, colul uterin se înmoaie pe parcursul sarcinii, se dilată și se scurtează, pregătind corpul mamei pentru naștere. Dacă are loc prea devreme, spre exemplu în trimestrul 2 de sarcină, dilatarea colului uterin (cunoscută sub denumirea de insuficiență sau incompetență cervicală) sau scurtarea sa împiedică evoluția normală a sarcinii.
Aceste probleme de col uterin pot fi cauzele scurgerilor vaginale sau ale sângerărilor ușoare din timpul sarcinii, și pot fi diagnosticate doar de către medicul ginecolog. Din fericire, dacă se observă din timp, situația se poate rezolva prin cerclaj până în săptămâna 23. Este o procedură chirurgicală prin care se reduce dilatarea colului pentru a preveni avortul spontan sau nașterea prematură.
Este o complicație rară care amenință viața mamei și a fătului deopotrivă. Poate apărea încă din trimestrul 2 de sarcină, dar mai ales în trimestrul 3, în timpul nașterii, de obicei la femeile care au născut anterior cu cezariană. Ruptura uterină constă de fapt în ruperea uterului de-a lungul cicatricii din urma operației de cezariană.
Durerile mai intense decât durerea normală specifică nașterii, ritmul cardiac anormal al mamei și al bebelușului, dispariția contracțiilor uterine și sângerările vaginale, toate pot avea drept cauză această ruptură uterină. În acest caz, este necesară o nouă operație de cezariană de urgență pentru a scăpa de amenințarea vieții mamei, dar și a fătului.
Vasa previa poate fi cauza unor sângerări în sarcină foarte puternice și prezintă un mare pericol pentru viața fătului. Este o afecțiune rară, în care vasele de sânge din cordonul ombilical sau din placentă traversează canalul colului (sau canalul nașterii). Dacă aceste vase de sânge fragile se rup, fătul va avea pierderi de oxigen și sângerări severe, astfel viața sa fiind în pericol.
Deși este o anomalie periculoasă pentru bebeluș, aceasta poate fi gestionată în siguranță dacă este depistată la timp. Cu ajutorul ecografiilor transvaginale, specialistul va evalua periodic riscul ca mama să intre în travaliu și dimensiunea colului uterin, și va putea planifica nașterea prin cezariană pentru a evita o tragedie.
Începând cu săptămâna 28 și până la săptămâna 40, vorbim despre al treilea trimestru de sarcină, sau etapa în care copilul continuă să se dezvolte în uter, ocupând din ce în ce mai mult spațiu. Și în timpul trimestrului 3 pot apărea sângerări vaginale - de fapt, 1 din 10 femei are sângerări vaginale în timpul trimestrului 3. Ele pot fi la fel de periculoase ca în trimestrul 2, deseori din aceleași cauze:
Important de reținut aici este că e aproape imposibil pentru o mămică să deosebească o sângerare vaginală superficială de una care constituie motive de îngrijorare. Din acest motiv, inițial, orice sângerare are potențialul de a fi periculoasă și trebuie semnalată de urgență doctorului.
Cu toate că în unele cazuri, sângerările vaginale sunt nedureroase și inofensive, ele vin adesea însoțite de alte semne atunci când problemele care le cauzează au o natură mai gravă. Printre simptomele la care trebuie să fii atentă și pe care să le semnalezi medicului specialist atunci când însoțesc sângerări în sarcină sunt:
Nu, de cele mai multe ori ele nu sunt un motiv de îngrijorare. Cervixul este în continuă schimbare pe parcursul sarcinii, iar sensibilitatea sa crește. De aceea, o cantitate mică de sângerare vaginală de scurtă durată, de culoare roz, roșu deschis sau chiar maro, este normală după contactul sexual sau chiar după o examinare ginecologică. În special în primele luni de sarcină.
Acestea devin un motiv de îngrijorare doar dacă durează mai mult de câteva zile, au flux abundent sau sunt însoțite de dureri abdominale, presiune sau contracții.
Fără un examen medical, este imposibil ca pacienta să știe când o sângerare în sarcină este inofensivă, și când amenință sarcina, copilul sau mama. Este bine să îți informezi medicul în legătură cu orice tip de sângerare sau modificare a scurgerilor vaginale.
De asemenea, dacă brusc sângerările devin abundente, durează mai multe zile, sau sunt însoțite de alte simptome, este necesară o vizită de urgență la spital pentru mai multe investigații.
Diagnosticul poate fi pus doar de către ginecolog, unde se recomandă să ajungi imediat ce observi apariția sau schimbarea sângerărilor în sarcină. Pentru a afla ce le cauzează, medicul poate folosi mai multe teste:
De regulă, analizele recomandate vor ține cont în special de vârsta sarcinii. Spre exemplu, sângerările din primul trimestru nu sunt așa de alarmante, și de obicei se fac investigații de tipul examinărilor pelvine (pentru a vedea dacă există polipi cervicali care provoacă sângerările) sau al ecografiilor transvaginale (pentru a vedea dacă sângerările sunt provocate de o sarcină extrauterină).
Totuși, în cazul sângerărilor semnificative, se pot face analize specifice precum hemograma completă (care verifică coagularea sângelui) și măsurarea nivelului de hormon hCG pentru interpretarea rezultatelor. De asemenea, în trimestrele 2 și 3, sângerările sunt mai îngrijorătoare și investigațiile mai ample. Ele pot indica afecțiuni precum placenta previa sau dezlipirea de placentă, care sunt detectate cu ajutorul ecografiei specifice trimestrului, eventual însoțită de o ecografie transvaginală suplimentară.
Monitorizarea și gestionarea sângerărilor se poate face de acasă, dacă simptomele nu sunt severe și nu pun viața mamei și a fătului în pericol. În caz contrar, pacienta este internată în spital și ținută sub observație.
Tratamentul diferă de la o pacientă la alta, în funcție de cauza sângerării, stadiul sarcinii și starea de sănătate a mamei. Odihna este aproape întotdeauna recomandată, împreună cu:
Este esențial să urmezi sfaturile medicului și să te prezinți la toate testele și vizitele programate, pentru ca viața ta - dar și a bebelușului - să fie în siguranță.
Sângerările în sarcină nu trebuie ignorate sau lăsate fără tratament sub nicio formă. Ele pot duce la cele mai tragice complicații, de la pierderea sarcinii prin avort spontan și decesul bebelușului, până la sângerări abundente, hemoragii și probleme de sănătate grave pentru mamă. De asemenea, în cazul unor sângerări abundente (când se pierde mai mult de 20% din cantitatea de sânge din corp), pot surveni și complicații severe precum șocul hipovolemic, care este o urgență medicală ce pune în pericol deopotrivă viața mamei și a bebelușului.
Apariția anomaliilor la nivelul placentei și nașterea prematură sunt alte posibile complicații ale unor sângerări în sarcină netratate, așa că este deosebit de important ca orice sângerare să fie semnalată medicului din timp pentru a o trata și a evita complicațiile ulterioare.
Primul lucru și cel mai important este vizita la medicul ginecolog sau la spital. Nu peste 2 săptămâni când ai avea în mod normal programarea. Nu peste câteva zile. Ci de urgență. Sângerarea vaginală poate fi o amenințare la adresa vieții tale și a fătului, și trebuie adresată cât mai curând posibil.
În afară de acest aspect esențial și de urmarea atentă a recomandărilor și tratamentului prescris de către medic, uite ce alte lucruri poți face acasă în cazul sângerărilor în sarcină:
Orice tip de sângerare poate ridica zeci de semne de întrebare. Te încurajăm să le adresezi cu încredere pe toate medicului specialist, cel mai în măsură să-ți răspundă, dar și să-ți ofere soluțiile pentru a proteja viața bebelușului și pe a ta. Mai jos, noi am răspuns celor mai frecvente întrebări despre sângerări în sarcină din dorința de a te pregăti pentru eventualele situații în care le experimentezi și tu.
Nu, și cu atât mai puțin în primul trimestru de sarcină, când sunt normale și pot apărea fără niciun impact asupra dezvoltării sarcinii. Totuși, dacă ai sângerări ca la menstruație în sarcină sau orice alte modificări/simptome îngrijorătoare, este necesar să mergi de urgență la medic.
Totodată, este bine să îți informezi medicul fie că ai scurgeri rozalii în sarcină care par banale, sau scurgeri mai abundente. Așa poți elimina motivele de îngrijorare, iar specialistul poate pregăti din timp un plan de gestionare și monitorizare pentru a evita pierderea sarcinii.
Sângerarea în sarcină poate apărea în orice stadiu și în oricare trimestru, în funcție de cauze. Dar dacă vorbim despre sângerarea de implantare, aceasta poate să apară oricând în primele 6 până la 12 zile de la concepere și instalarea sarcinii.
Cunoscută și ca sângerarea de nidație, aceasta este ușoară și de scurtă durată. Spottingul durează de la câteva ore la câteva zile, și se oprește de la sine.
O pierdere de sânge ușoară la 1-2 săptămâni după implantarea embrionului în pereții uterini se numește sângerare de implantare și este perfect normală. De asemenea, ușoare scurgeri în sarcină în trimestrul 1 sunt normale și apar la aproximativ 20% dintre femeile însărcinate din diverse motive, inclusiv schimbări hormonale sau la nivelul cervixului.
Totuși, dacă sângerările sunt abundente, ele necesită atenție medicală deoarece pot indica o infecție, o sarcină ectopică sau chiar un avort spontan.
Culoarea sângerărilor specifice pierderii de sarcină poate varia de la nuanțe deschise de roșu sau maroniu închis (asemănătoare spottingului) până la roșu aprins, cu sau fără cheaguri. De asemenea, sângerările pot porni și se pot opri de mai multe ori pe parcursul mai multor zile, intensificându-se pe măsură ce uterul se curăță.
Hematomul este un cheag de sânge, care apare frecvent în primele 3 luni de sarcină și poate cauza sângerări pe măsură ce este eliminat din uter. De obicei se poate trata fără să afecteze evoluția sarcinii. În funcție de dimensiunile sale, medicul poate recomanda repausul la pat și evitarea contactului sexual până când hematomul se dizolvă și este eliminat complet.
Nu toate secrețiile vaginale din timpul sarcinii sunt îngrijorătoare. Câteva dintre scurgerile normale includ sângerarea de implantare (la 1-2 săptămâni de la implantarea ovulului fertilizat în uter), spottingul (în special în primele 12 săptămâni de sarcină) și secrețiile apoase, transparente sau albicioase și fără miros neplăcut. Dar întotdeauna este bine să-ți informezi medicul cu privire la orice scurgere pentru a identifica din timp orice risc și a preveni complicațiile.
Pentru a-ți oferi informațiile și răspunsurile din acest articol, ne-am documentat din următoarele surse:
1. NHS, “Vaginal bleeding in pregnancy”: https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/vaginal-bleeding/
2. March Of Dimes, “Bleeding and spotting from the vagina during pregnancy”: https://www.marchofdimes.org/find-support/topics/pregnancy/bleeding-and-spotting-vagina-during-pregnancy
3. WebMD, “Bleeding during pregnancy”: https://www.webmd.com/baby/bleeding-during-pregnancy
4. Cleveland Clinic, “Bleeding During Pregnancy”: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/22044-bleeding-during-pregnancy
5. Family Doctor, “Bleeding During Pregnancy – What’s Normal?”: https://familydoctor.org/bleeding-pregnancy-whats-normal/
6. Mayo Clinic, “Bleeding during pregnancy”: https://www.mayoclinic.org/symptoms/bleeding-during-pregnancy/basics/when-to-see-doctor/sym-20050636?p=1
7. NHS, “Bleeding in early pregnancy”: https://www.nbt.nhs.uk/our-services/a-z-services/emergency-zone/ed-miu-patient-information/early-pregnancy-bleeding
8. Better Health Channel, “Pregnancy - bleeding problems”: https://www.nbt.nhs.uk/our-services/a-z-services/emergency-zone/ed-miu-patient-information/early-pregnancy-bleeding
9. Cleveland Clinic, “Subchorionic Hematoma”: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/23511-subchorionic-hematoma
10. American Pregnancy Association, “Bleeding During Pregnancy”: https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-complications/bleeding-during-pregnancy/