Beneficiile alăptării cu lapte matern, fie aceasta la sân sau cu biberonul după extragerea laptelui cu ajutorul unei pompe, se adresează atât celui mic, cât și mamei. Imunitatea și nutriția nou-născutului, legătura dintre mamă și bebeluș, dar și scăderea riscului anumitor boli la mamă, toate sunt afectate de această activitate naturală. Mai în detaliu despre ce beneficii are alăptarea la sân îți povestim în următoarea secțiune.
Complexitatea și varietatea beneficiilor pe care le aduce alăptarea la sân nu au termen de comparație. Și vom începe cu beneficiile pentru mamă, care au la bază secreția de oxitocină, eliminarea de celule din ADN și conexiunea cu nou-născutul.
Avantajele nu se rezumă doar la un aspect sau la o anumită durată. Există beneficii atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, și atât în plan fizic cât și în plan emoțional. Hai să le luăm pe rând:
Pe termen scurt, atât sănătatea fizică și recuperarea postpartum, cât și relația ta cu bebelușul, beneficiază de influența alăptării la sân:
Pe termen lung, o mulțime de alte beneficii asupra sănătății mamei se datorează alăptării la sân, în principiu prin scăderea riscului de:
Cel mai mult de pe urma alăptării la sân beneficiază bebelușul. Laptele matern conține toți nutrienții de care cel mic are nevoie în primele luni de viață, tocmai de aceea constituie singura sursă de hrană necesară. Mai mult, acesta contribuie la formarea unui sistem imunitar puternic, și scade riscul de apariție a diverse afecțiuni:
Pe lângă beneficiile asupra sănătății fizice pe termen scurt și lung, și pe lângă dezvoltarea nervoasă optimă și creșterea armonioasă în greutate pe care o susține, alăptarea la sân îi oferă celui mic și confortul emoțional de care are nevoie. Prin contactul pielii și faptul că este ținut în brațe, el se simte în siguranță aproape de mamă, astfel hrănindu-se atât cu nutrienți, cât și cu afecțiune.
Probabil că auzi de peste tot despre cât de bogat este laptele matern în vitamine și minerale, și cum conține în mod natural dozele perfecte de nutrienți pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului. Dar care sunt, totuși, acești nutrienți? Dacă erai curioasă, uite ce substanțe îi formează compoziția:
În cel mai bun caz, se recomandă ca alăptarea la sân să înceapă chiar din prima oră după naștere.
Dar există și situații când acest lucru nu este posibil, de exemplu când apare o problemă de sănătate și bebelușul are nevoie de mai multe investigații sau intervenții specializate. Indiferent de caz, întotdeauna strategia de alăptare trebuie discutată cu medicul specialist, care poate oferi cele mai potrivite opțiuni și recomandări.
Fiecare bebeluș are propriul ritm și propriile necesități de a fi hrănit, iar aceste lucruri vei învăța să le citești din limbajul corpului său. Indicii precum faptul că își linge buzele, bagă degetele sau pumnul în gură sau își deschide gura căutând sânul vor deveni semne clare că este timpul pentru alăptare.
Ca frecvențe orientative, teoretic hrănirea bebelușului ar trebui să aibă loc:
Nou-născuții au nevoie, în general, de 10-20 de minute pentru a se hrăni (la unul sau ambii sâni). Dar fiecare ședință poate să dureze mai mult, în funcție de ritmul bebelușului, mai ales în primele zile.
Pe măsură ce tu înveți să-l ții în brațe în poziția corectă, și pe măsură ce chiar el se deprinde cu hrănirea în acest mod, ședințele de alăptare vor deveni mai scurte, durând undeva între 5-10 minute. Mai mult, pe măsură ce învață să se hrănească mai eficient la sân, va avea nevoie să o facă și mai rar.
Chiar și alăptarea este o tehnică, iar odată ce dobândești experiență, o vei face din ce în ce mai bine. Deși o poți aborda în mai multe moduri, alăptarea la sân se face urmând câțiva pași de bază:
De asemenea, uite și alte sfaturi și recomandări practice care te pot ajuta să alăptezi corect:
Există mai multe poziții prin care poți alăpta confortabil și sigur, dar noi îți vom spune despre 3 dintre cele mai folosite:
Poziția în decubit dorsal
Este una dintre cele mai simple și confortabile poziții, atât pentru tine cât și pentru bebeluș. Presupune să stai în poziția șezut, cu spatele sprijinit pe pat sau pe canapea, iar cel mic să stea cu burtica lipită de tine.
Poziția în decubit lateral
Foarte similară cu cea în decubit dorsal, doar că nu stai sprijinită în poziția șezut, ci întinsă pe o parte. Bebelușul stă lângă tine, întins și el pe pat, în timp ce tu doar îl sprijini fără a-i susține toată greutatea. Este o poziție relaxantă care îți permite să te odihnești, ceea ce o face ideală mai ales în timpul nopții.
Poziția tip leagăn
Este poziția pe care o vedem cel mai adesea atunci când o mamă alăptează în public, și una pe care multe mămici o aleg și pentru acasă. Presupune să ții bebelușul în brațe, cu fața spre sân, aproape în aceeași poziție ca cea de legănat
Tot ce mănânci și ce nu mănânci în timpul alăptării, poate afecta calitatea laptelui matern. Este foarte important să acorzi atenție dietei, pentru că tot ce consumi ajunge și la bebeluș în timpul alăptării la sân.
Și dacă unele alimente sunt benefice și recomandate pentru a produce un lapte cât mai bogat în nutrienți, altele sunt interzise pentru că pot ajunge direct la bebeluș și îi pot afecta sănătatea sau dezvoltarea.
De fapt, alimentația și stilul de viață joacă un rol important în toate funcțiile organismului și în ritmul în care se recuperează după naștere, nu doar în alăptare. Îngrijirea postpartum e despre mult mai multe decât îngrijirea bebelușului și alăptarea la sân. Este perioada în care corpul tău își revine la forma de dinainte să rămâi însărcinată și în care nivelul hormonal se reglează, timp în care trebuie și grija de sine are prioritate.
Pe lângă nutriție, și igiena, odihna, activitatea fizică, relația cu partenerul/familia și sănătatea emoțională joacă un rol la fel de important. Având grijă cât mai bine de tine, recuperându-te cât mai rapid, vei putea să-i oferi și bebelușului o îngrijire corespunzătoare. Iar noi vrem să știi că suntem lângă tine în această călătorie minunată dar plină de provocări, și ți-am pregătit un articol dedicat acestui subiect pe care îl poți citi pe blog. Aici am povestit totul despre îngrijirea postpartum.
Alimentele recomandate care ajută la producția de lapte și creează o formulă naturală bogată în vitamine și minerale hrănitoare pentru bebeluș sunt:
Alimentele care, din cauză că le consumi tu, pot ajunge și la bebeluș prin intermediul laptelui matern și îi pot face rău, sunt cele pe care este recomandat să le eviți pe toată perioada în care bebelușul este hrănit la sân:
Nu doar alimentația, ci tot stilul tău de viață va afecta atât calitatea laptelui matern, cât și legătura ta cu bebelușul, îngrijirea pe care o primește și sănătatea acestuia, fizică și emoțională. Astfel că se recomandă ca cel puțin pe perioada alăptării, să:
Pe parcursul alăptării la sân pot apărea diverse probleme, și este bine să mergi cât mai curând la medicul specialist pentru a le rezolva cât mai rapid, înainte să provoace și alte complicații. Printre cele mai frecvente astfel de situații regăsim durere la nivelul sfârcurilor sau fisurarea acestora, lactația insuficientă, umflarea și inflamarea sânilor din cauza producției excesive de lapte (cunoscută și ca “furia laptelui”), infecții sau iritații la nivelul sfârcurilor, blocarea canalului de lapte și mastita (inflamarea și infecția țesutului mamar) care poate duce la abcese (pungi de puroi).
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă la sân a copilului începând din prima oră de viață și pe tot parcursul primelor 6 luni, și abia ulterior să înceapă introducerea progresivă a altor mese, adecvate vârstei.
Dar fiecare femeie este diferită, iar nevoile fiecărui bebeluș și ritmul său de dezvoltare sunt unice. Astfel că alăptarea poate dura mai puțin de 6 luni, sau poate ajunge până la 2 ani. Întotdeauna este bine să discuți cu medicul specialist, atât cel ginecolog cât și cel pediatru, sau chiar cu un consultant în alăptare, pentru a vedea care este cea mai bună abordare pentru copilul tău.
În general, majoritatea medicamentelor nu influențează alăptarea, dar întotdeauna este nevoie să discuți cu medicul dacă ai o problemă de sănătate. Automedicația (adică să te tratezi singură) nu este în niciun caz recomandată, pentru că nu știi cum și în ce măsură poate afecta sănătatea bebelușului. De asemenea, există o serie de medicamente care sunt interzise pe perioada alăptării la sân, printre care antidepresivele, laxativele, anticoncepționalele, benzodiazepinele și anumite antibiotice.
Faptul că alăptarea la sân este ușoară este un mit. Doar pentru că este natural și pentru că bebelușii se nasc cu instinctul de a căuta sânul mamei, nu înseamnă că este ușor pentru toate femeile. Este o tehnică ce necesită timp și practică, dar și sprijin și educație. Va fi nevoie să ai puțină răbdare cu tine și cu cel mic, până înveți cum să-l poziționezi corect la sân și când, cât și cum să-l hrănești.