Se numește sângerare de implantare, sau sângerare de nidație, o sângerare vaginală ușoară care apare la aproximativ 10-14 zile de la concepție. Este un semn timpuriu al sarcinii și nu trebuie confundată cu sângerările menstruale.
Sângerarea de nidație este normală și nu ar trebui să te îngrijoreze atâta timp cât nu devine abundentă și nu este însoțită de dureri puternice sau alte simptome neobișnuite.
Haide să vorbim puțin despre ce simți când se fixează sarcina. Ca să poți înțelege ce înseamnă și cum apare sângerarea de implantare, trebuie să știi mai întâi ce se întâmplă în corpul tău după ce concepi bebelușul.
În urma unui act sexual neprotejat, atunci când ovulul este fertilizat, se formează un embrion care se va fixa în uter. În momentul în care acest embrion se mișcă pentru a se implanta în mucoasa uterină, poate să apară o ușoară sângerare. Tocmai de aceea se numește sângerare de implantare.
Ea apare de obicei în jurul perioadei în care ți-ar fi venit, în mod normal, menstruația. De aici și confuzia care se face frecvent între un prim semn de sarcină și menstruație.
Anumite cercetări susțin că aproximativ 1 din 3 femei însărcinate observă o sângerare de nidație, dar mai ales cele care devin pentru prima dată mămici, căci mucoasa uterină este mai sensibilă la mișcările embrionului.
În mod normal, sângerarea de implantare ține între câteva ore și până la trei zile. Asta nu înseamnă că se întâmplă ceva cu tine sau cu bebelușul tău, ci doar că mucoasa uterină este mai sensibilă la fixarea embrionului.
Dacă sângerezi mai mult de 3 zile, fluxul este abundent și ai nevoie să folosești absorbante sau tampoane ca să nu te pătezi, atunci cel mai probabil nu este o sângerare de implantare, ci ți-a venit menstruația.
Totuși, ar trebui să ținem cont și de situația în care nu te aștepți la o sarcină, și confunzi semnele implantării cu menstruația. Dacă pierzi mai puțin sânge decât de obicei, pentru mai puțin de 3 zile, sub formă de scurgeri rozalii, atunci este posibil să nu fie menstruație, ci o sângerare de nidație. În acest caz, poți lua în calcul o posibilă sarcină.
Principala diferență dintre sângerările menstruale și cele de implantare este primul rând cantitatea (fluxul). La menstruație, ai nevoie de produse menstruale cu un nivel ridicat de absorbție să previi scurgerile și petele pe haine. Pentru sângerările de implantare, e suficient să folosești un absorbant zilnic pentru a evita murdăria lenjeriei. Atât absorbantele și tampoanele Enroush cât și protejslipurile sunt făcute din bumbac 100% organic super absorbant ca să-ți ofere protecție sigură, fără accidente.
Durata, culoarea sângerărilor și existența cheagurilor sunt alte două aspecte diferite care te pot ajuta să le deosebești, doar că mai întâi trebuie să-ți cunoști menstra. Pentru a te ajuta să înțelegi tot ce trebuie să știi despre menstruația ta, vorbim pe larg despre acest subiect AICI.
Odată ce îți știi ritmul natural al corpului și cum arată sângerările tale menstruale lună de lună, uite cum le deosebești de sângerarea de implantare:
Cantitate: sângerarea de implantare este mai mult spotting decât o sângerare. Fluxul este foarte redus și arată mai mult ca o scurgere sângerie. Fluxul menstrual este mai abundent, și este suficient pentru a umple un absorbant sau un tampon în câteva ore.
Durată: sângerarea de implantare se oprește în câteva ore sau cel mult 3 zile, pe când menstruația te ține de regulă între 3 și 7 zile.
Culoare: sângerările menstruale sunt cele cu care ești obișnuită în fiecare lună, de culoare roșie (aprinsă sau închisă), cu modificări în primele și ultimele zile. Sângerarea de implantare are o culoare mult mai deschisă, între roz deschis și ruginiu.
Cheaguri: cheagurile pot apărea la menstruație mai ales când ai un flux abundent. Dar sângerarea de implantare nu este abundentă, așadar cheagurile nu îi sunt caracteristice.
Dureri: este posibil ca menstruațiile tale să fie însoțite de dureri abdominale puternice. În cazul sângerării de implantare, durerile nu apar deloc sau sunt foarte ușoare.
Simptomele sângerării de implantare propriu-zise sunt exact cele despre care am vorbit mai sus și care te ajută să o recunoști:
Scurgeri de sânge de culoare rozalie, ruginie sau maronie
Spotting sau sângerări de scurtă durată, cu un flux mai ușor decât cel menstrual
Crampe menstruale inexistente sau mai ușoare decât durerile menstruale
Spuneam că semnele de mai sus sunt specifice sângerării de implantare propriu-zise, pentru că aceasta poate fi însoțită de multe ori și de alte simptome. Doar că în acest caz nu vorbim despre sângerarea în sine, ci despre simptome timpurii ale sarcinii:
Grețuri matinale
Stări de vomă
Migrene
Dureri de cap
Sensibilitate la nivelul sânilor
Oboseală
Urinări mai frecvente
Schimbări de dispoziție
Pofte alimentare
Repulsie față de anumite mirosuri sau alimente
Am mai povestit pe blogul Enroush despre primele semne de sarcină, așa că te așteptăm să vorbim și despre cum știi că ești însărcinată, ca să poți recunoaște mai ușor ceea ce corpul tău îți indică în mod natural.
În mod normal, sângerarea de implantare nu este motiv de îngrijorare și nu prezintă riscuri pentru tine sau pentru dezvoltarea bebelușului. Dacă sângerezi abundent în 10-14 zile de la concepție, de cele mai multe ori nu este o sângerare de implantare, ci menstruație.
Pericolele în sarcină rareori apar în stadiul de implantare. Când se întâmplă, este vorba despre sângerări care au loc la o dată ulterioară perioadei în care ar fi trebuit să-ți vină menstruația, și atunci vorbim deja despre sângerări în timpul sarcinii.
Dacă ai astfel de sângerări ușoare, poate fi vorba despre o rană în urma penetrării, o infecție vaginală, o iritație a cervixului, efort fizic prea solicitant sau existența polipilor sau a fibromilor uterini.
Sângerarea de implantare este normală și nu necesită consult medical.
Totuși, dacă observi că sângerările sunt abundente și sunt însoțite de febră, frisoane sau dureri menstruale puternice, fă o vizită la medic cât mai curând. Fie că este o sângerare de implantare sau din altă cauză, simptomele nu sunt normale și sunt necesare mai multe investigații pentru a determina cauza.
Ți-am spus mai sus când are loc implantarea, cât durează și cum recunoști sângerarea de nidație. Dar știm că orice sângerare poate ridica o mulțime de alte întrebări, și noi ne dorim să-ți oferim cât mai multe răspunsuri. Mai jos răspundem întrebărilor frecvente despre sângerarea de implantare.
Dacă ne referim la testele de sarcină pe care le faci singură acasă, ele detectează sarcina pe baza nivelului de hormon HCG din urină. Dacă faci testul prea devreme, concentrația de HCG s-ar putea să nu fie suficient de mare încât să fie detectată, și să obții un rezultat fals pozitiv. Este recomandat să aștepți cel puțin 3-6 zile de la sângerarea de implantare înainte să faci testul de urină.
Dacă mergi la cabinetul medical, analizele de sânge pot detecta nivelul HCG chiar și în concentrații mai mici, așa că poți face testul mult mai rapid.
Sângerările de implantare au de obicei o nuanță deschisă de culoare roz, ruginie sau maronie. Dacă sângerările sunt roșii și abundente, cel mai probabil nu sunt de implantare.
Dacă sângerările sunt abundente și umplu un absorbant sau un tampon la câteva ore, cel mai probabil sunt sângerări menstruale. Sângerarea de implantare este ușoară și seamănă mai mult cu o scurgere sau spotting, pentru care este suficient să folosești absorbante zilnice. Protejslipurile Enroush au pH neutru și nu conțin chimicale toxice, să-ți protejezi zona intimă și sarcina cu cea mai blândă îngrijire organică.