Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

Ce înseamnă ciclu menstrual neregulat?

Dacă prima zi de menstruație te surprinde în fiecare lună într-o dată diferită și îți este imposibil să anticipezi când va începe următoarea, cel mai probabil ai un ciclu menstrual neregulat. Nu te îngrijora, toate fetele și femeile sunt diferite, iar un ciclu neregulat nu este întotdeauna un semnal de alarmă.

Crezi că și tu ai un ciclu menstrual neregulat? Atunci este normal să ai o mulțime de întrebări. De ce vine ciclul neregulat? Cum funcționează ovulația și sarcina când ai ciclu neregulat? Când devine un motiv de îngrijorare și când ar trebui să mergi la medic? Întrebările potrivite la locul potrivit! Haide să vorbim mai pe larg și să-ți răspundem cu tot ce știm despre aceste dereglări menstruale.

Ce înseamnă ciclu menstrual neregulat?

Poți spune că ai un ciclu menstrual neregulat atunci când durata ciclului tău (timpul dintre zilele în care îți începe menstruația, care teoretic este în jur de 28 de zile) se schimbă de fiecare dată. Cu alte cuvinte, fie îți vine mai devreme, fie îți întârzie.

Pentru unele fete, ciclul menstrual durează 27 de zile; pentru altele, 30 de zile - atunci când această durată nu se schimbă sau este asemănătoare de la o lună la alta, ciclul menstrual este regulat. Însă dacă această perioadă este mai scurtă în unele luni și mai lungă în altele, atunci vorbim despre un ciclu menstrual neregulat.

TOTUL despre ciclul menstrual neregulat ➤ Tipuri de dereglari menstruale ➤ Calcul ovulatie & sarcina cu ciclu neregulat ➤ Afla aici mai mult!
 

Cauze - De ce vine ciclul menstrual neregulat?

Sunt atât de multe posibilități atunci când discutăn despre cauze pentru dereglări menstruale. În multe dintre cazuri, poate că pur și simplu așa este normal și natural pentru corpul tău, ceea ce nu este neapărat îngrijorător.

Alteori, există câteva potențiale motive pentru care nu te bucuri de un ciclu regulat și previzibil, printre care:

  • Pubertatea - în special în primii 1-2 ani de menstruație, este normal ca ciclul menstrual să nu fie regulat;

  • Sarcina - poți observa dereglări ale ciclului menstrual la finalul sarcinii, după naștere, sau la începutul sarcinii: un test de sarcină va clarifica situația imediat;

  • Menopauza - la începutul menopauzei, adesea între vârstele de 45-55 ani, poți avea ciclu neregulat;

  • O schimbare bruscă - scăderea sau creșterea radicală în greutate, stresul sau antrenamentele excesive îți pot deregla ciclul menstrual;

  • Endometrioza - poate fi o cauză a ciclului neregulat și a sângerărilor în afara menstruației;

  • Sindromul Ovarelor Polichistice (SOP) - fetele și femeile cu SOP nu ovulează, sau ovulează la o frecvență redusă, astfel cauzând ciclu menstrual neregulat sau chiar absent.

 Dereglări menstruale la adolescente

Ciclul neregulat la adolescente este normal. Cu atât mai mult atunci când nu este însoțit de alte probleme de sănătate sau dureri, nu constituie un motiv de îngrijorare atunci când părinții observă, spre exemplu, dereglări menstruale la 13 ani.

Astăzi, majoritatea fetelor încep menstruația la vârste cuprinse între 10 și 15 ani. Desigur, fiecare corp este diferit: unele fete pot începe chiar mai repede, altele mult mai târziu. La adolescente, menstruația poate începe și se poate opri dintr-o mulțime de motive. Inclusiv creșterea și dezvoltarea continuă pot cauza un ciclu neregulat la pubertate.

De aceea, atunci când o fată observă dereglări menstruale la 14 ani, este posibil ca acestea să fie perfect normale. Poate dura chiar și 2 ani pentru ca ciclul menstrual să se regleze, timp în care schimbările în greutate, stresul sau starea de sănătate vor continua să influențeze aceste dereglări.

TOTUL despre ciclul menstrual neregulat ➤ Tipuri de dereglari menstruale ➤ Calcul ovulatie & sarcina cu ciclu neregulat ➤ Afla aici mai mult!

 Ciclu menstrual neregulat după naștere

Pe perioada sarcinii, nu continui să ovulezi și, drept consecință, nu mai ai menstruație. Însă atunci când revine, deseori la 4-6 săptămâni după naștere, o va face în ritmul natural al corpului tău.

Menstruațiile tale pot fi foarte diferite și neregulate în urma sarcinii. Se poate schimba durata ciclului tău menstrual sau se poate modifica durata menstruației. De asemenea, nu este neobișnuit ca într-o lună să nu îți vină menstruația, sau să îți întârzie câteva luni.

Este important să rămâi liniștită - un ciclu neregulat după naștere este absolut normal, în special în primele câteva luni și mai ales dacă alăptezi. Hormonii care susțin alăptarea pot contribui la întârzierea ovulației, sau la ovulație inconstantă, astfel cauzând ciclu neregulat în alăptare.

Dereglări menstruale după începerea vieții sexuale

Dacă ți-ai început viața sexuală, nu este neobișnuit să observi o dereglare a ciclului menstrual. Multe fete o fac, iar acest lucru este normal. Întreținerea relațiilor sexuale poate declanșa diverse schimbări în corpul tău.

Cu toate că este posibil, întârzierea menstruației nu indică întotdeauna o sarcină. Dar dacă te îngrijorează această întrebare, un test de sarcină îți va da răspunsul cel mai rapid.

Atenție însă, NU activitatea sexuală în sine este cea care contribuie la aceste dereglări! Starea de excitație este cea care poate produce o mulțime de fluctuații hormonale care poate contribui la întârzierea temporară a menstruației.

Inclusiv oxitocina - așa-numitul hormon al iubirii care se eliberează în timpul orgasmului - poate reduce stresul și îți poate influența ciclul menstrual.

TOTUL despre ciclul menstrual neregulat ➤ Tipuri de dereglari menstruale ➤ Calcul ovulatie & sarcina cu ciclu neregulat ➤ Afla aici mai mult!
 

Dereglări menstruale premenopauză

Dacă observi că ciclul îți devine neregulat în jurul vârstei de 45-55 de ani, acesta este unul dintre cele mai evidente semne ale premenopauzei. În timpul acestei perioade de tranziție, poți observa mai multe tipuri de dereglare menstruală, inclusiv schimbarea fluxului și menstruații intermitente.

Menstruațiile se pot rări treptat, până când dispar complet. La o absență de 12 luni a menstruației se consideră că ai ajuns la menopauză.

 Dereglări menstruale - Semne & Simptome

Semnele și simptomele dereglărilor menstruale sunt vizibile și îți va fi ușor să le observi. Acestea sunt schimbările propriu-zise pe care le poți simți de la o menstruație la alta:

  • Menstruațiile tale par că se îndepărtează, adică o menstruație începe la mai mult de 35 de zile de la terminarea celei precedente;
  • Menstruațiile tale par că se apropie, adică o menstruație începe la mai puțin de 25 de zile de la terminarea celei precedente;
  • Numărul de zile cât durează o menstruație este mereu diferit;
  • Numărul de zile dintre o menstruație și următoarea este mereu altul;
  • Fluxul tău menstrual se schimbă de la o menstruație la alta.

 TOTUL despre ciclul menstrual neregulat ➤ Tipuri de dereglari menstruale ➤ Calcul ovulatie & sarcina cu ciclu neregulat ➤ Afla aici mai mult!


Tipuri de dereglări menstruale

Fiecare fată experimentează într-un mod diferit și unic simptomele despre care am povestit mai sus. Asta pentru că ciclul neregulat se poate manifesta în mai multe forme.

Nu doar modificările de frecvență constituie dereglări menstruale, ci și cele de durată, flux și simptome. Astfel că există mai multe tipuri de dereglări menstruale, în funcție de numărul acestora pe lună sau pe an, cantitatea de sânge pierdut și perioada de timp dintre menstruații.

Polimenoree - Ciclu menstrual neregulat de 2 ori pe lună

Polimenoreea, sau menstruație frecventă, este denumirea dată fluxului menstrual care apare mai des decât în mod normal. Un ciclu neregulat de 2 ori pe lună, sau mai exact la mai puțin de 21 sau 24 de zile, este considerat polimenoree.

Dacă ai, spre exemplu, un ciclu neregulat la 15 zile, acest lucru se numește polimenoree. Fetele și femeile care experimentează acest tip de dereglare au un flux menstrual normal. Doar frecvența este anormală, și deseori poate conduce la anemie, retenție de lichide sau balonare.

Oligomenoreea - Menstruația apare la mai mult de 35 de zile

La polul opus se află oligomenoreea. Acest tip de dereglare menstruală constă în menstruații inconstante, atunci când durează mai mult de 35 de zile de la ultima menstruație până când începe următoarea.

Cu toate că oligomenoreea în sine nu este o afecțiune îngrijorătoare, aceasta poate avea la bază alte probleme care necesită tratament, cum ar fi tulburările de alimentație.


Amenoree - Lipsa menstruației pentru mai multe luni

Spre deosebire de oligomenoree, unde menstruațiile au o frecvență scăzută, amenoreea este definită drept pierderea menstruației pentru una sau mai multe luni, și reprezintă absența totală a menstruației, timp de mai multe luni. Există două tipuri de amenoree:

  • Amenoree primară: absența menstruației la fetele care au împlinit deja 15 ani; este adesea influențată de nivelul de hormoni sau de probleme anatomice.

  • Amenoree secundară: pierderea a 3 sau mai multe menstruații consecutive, chiar dacă ai avut menstruații înainte; sarcina este cea mai frecventă cauză, dar pot exista și alte motive precum pierderea echilibrului hormonal.

TOTUL despre ciclul menstrual neregulat ➤ Tipuri de dereglari menstruale ➤ Calcul ovulatie & sarcina cu ciclu neregulat ➤ Afla aici mai mult!
 

Când trebuie să mergi la medic?

Deseori un ciclu menstrual neregulat nu trebuie să te alarmeze. Mai ales dacă încă ești la pubertate, sau dacă știi că dintotdeauna ai avut menstruații neregulate.

Bineînțeles, atâta timp cât îți respecți vizitele regulate la medicul ginecolog. Acestea sunt atât de importante, în primul rând pentru liniștea ta (cine este mai în măsură să răspundă întrebărilor care te îngrijorează decât medicul tău?), dar și pentru depistarea și tratarea din timp a oricăror alte probleme.

Totuși, există anumite cazuri în care dereglările menstruale pot semnala probleme importante. Așadar, nu întârzia să-ți programezi un consult la medicul ginecolog dacă:

  • Ți-ai început menstruația, dar nu ai avut una în ultimele 3-6 luni

  • Apar sângerări în afara menstruației, după ce faci sex sau la menopauză

  • Menstruația ta durează mai mult de 7 zile

  • Observi o diferență mare (mai mare de 20 de zile) între cel mai scurt și cel mai lung ciclu menstrual

  • Menstruația începe la mai puțin de 21 de zile sau la mai mult de 35 de zile de la cea precedentă

  • Ai sub 45 de ani, ai avut dintotdeauna menstruații regulate, și acestea devin dintr-o dată neregulate

  • Încerci să rămâi însărcinată, dar ai ciclu neregulat

Ovulația & sarcina cu ciclu neregulat

Fie că îți dorești să rămâi însărcinată sau să previi o sarcină nedorită, cunoașterea fazelor ciclului tău menstrual și stabilirea perioadei de maximă fertilitate îți pot fi de ajutor. Sigur, nu este nicidecum o metodă contraceptivă, însă poate fi folositoare să-ți calculezi perioada fertilă, despre care am mai discutat înainte pe blogul nostru, în articolul despre ce înseamnă perioada fertilă.

De reținut este că devine dificil să-ți calculezi sarcina și ovulația cu ciclu neregulat:

  • Metoda calendarului dispare din start.

  • Acuratețea oricărui calculator ovulație ciclu neregulat pe internet este redusă.

  • Este imposibil pentru un calculator sarcină ciclu neregulat online să îți ofere un rezultat 100% exact fără o durată regulată a ciclului menstrual.

  • Cea mai mare acuratețe o are ecografia cu ultrasunete, care spune exact câte săptămâni are sarcina.

Și totuși, ce poți face? Îți dorești să rămâi însărcinată. Nu știi câte zile îți durează menstruația. Nu știi când va fi următoarea primă zi de menstruație. Iată câteva metode prin se poate calcula cu aproximație perioada fertilă la femei cu ciclu neregulat:

  1. Urmărește-ți și notează-ți ciclul menstrual. Chiar dacă metoda calendarului nu funcționează, ai putea observa unele indicii când urmărești evoluția pe calendar.

  2. Estimează perioada de ovulație: fiecare femeie ovulează la aprox. 14 zile înainte de următoarea menstruație, indiferent de durata acesteia. Calculează înapoi 14 zile de la prima zi a menstruației actuale și estimează ziua când ai ovulat.

  3. Analiza mucusului cervical rămâne o metodă fiabilă. Scurgerile transparente și alunecoase indică perioada de ovulație și fertilitate.

  4. Folosește un kit de predicție a ovulației. Când observi o creștere a hormonului luteinizant (LH), înseamnă că ovulația va începe cu aproximație în următoarele 24h.

Complicații dereglari menstruale

În general, dereglările menstruale nu sunt periculoase. Totuși, dereglările care persistă pe termen lung sau modificările radicale pot crește riscul altor afecțiuni și pot crea complicații precum sângerări abundente, dureri intense și crampe puternice sau sângerări în afara menstruației.

În cazul oligomenoreei și amenoreei, infertilitatea poate fi una dintre cele mai serioase complicații din cauza ovulației rare sau inexistente. La polimenoree, pot apărea anemiile și deficiențele de fier din cauza pierderilor mari de sânge. Acestea pot cauza mai departe stări de amețeală, greață și vărsătură, dureri de cap, confuzie, probleme de memorie etc.

TOTUL despre ciclul menstrual neregulat ➤ Tipuri de dereglari menstruale ➤ Calcul ovulatie & sarcina cu ciclu neregulat ➤ Afla aici mai mult!

Tratament dereglare ciclu menstrual

Dacă dereglările sunt minore, atunci poți încerca un ceai pentru ciclu neregulat. De asemenea, dacă încă te afli în perioada adolescenței, medicul ginecolog ți-ar putea recomanda suplimente naturale pentru reglarea ciclului menstrual, cum ar fi extractul din mlădițe de zmeur.

Nu uita că organismul fiecărei fete și femei este diferit, iar tratamentul tău va fi unic și individualizat. Soluția pe care doctorul ți-o va recomanda pentru ciclu neregulat depinde de cauza din spatele acesteia și de istoricul tău. Acesta poate fi tratament medicamentos, hormonal sau chiar chirurgical.
 

Tratament hormonal 

Când premenopauza îți cauzează dereglări menstruale, medicul îți poate recomanda terapia hormonală cu estrogen și progesteron. Aceasta te poate ajuta și cu celelalte simptome ale menopauzei: senzațiile de căldură, uscăciunea vaginală.

Se poate administra atât sub formă de pastile, cât și de cremă, spray, capsule sau inel vaginal. 
 

Tratament medicamentos

Dacă endometrioza, SOP, fibronii uterini sau alte afecțiuni medicale îți cauzează sângerările menstruale neregulate sau abundente, ți se pot recomanda pastile pentru dereglări hormonale.

Anticoncepționalele te pot ajuta atât cu gestionarea cauzei hormonale, cât și cu reglarea ciclului menstrual. Tot medicamentos se tratează sângerările abundente (acid tranexamic), dacă o infecție cauzează sângerarea neregulată (antibiotice) sau când crampele sunt insuportabile (ibuprofen).


Tratament chirurgical 

În funcție de afecțiune, de vârstă și dacă îți dorești sau nu o sarcină pe viitor, există și opțiuni de tratament chirurgical pentru ciclul menstrual neregulat.

Se poate opta pentru îndepărtarea fibroamelor uterine care cauzează dereglările, ablația endometrului pentru reducerea fluxului menstrual sau embolizarea arterelor uterine pentru ca sângele să nu mai ajungă la uter și a reduce, astfel, simptomele cauzate de fibroame uterine.

Cum te poți pregăti pentru ciclurile menstruale neregulate? 

TOTUL despre ciclul menstrual neregulat ➤ Tipuri de dereglari menstruale ➤ Calcul ovulatie & sarcina cu ciclu neregulat ➤ Afla aici mai mult!

Oricare ar fi tipul de dereglare, fie ele prea multe menstruații sau prea puține, ciclurile neregulate pot fi frustrante și supărătoare. Mai ales când nu ești pregătită, și prima zi de menstruație te surprinde atunci când te aștepți mai puțin. Din fericire, există câteva moduri în care te poți pregăti, chiar și atunci când menstruațiile tale neregulate sunt pline de surprize:

  • Timpul dintre menstruații depășește 35 de zile? Asigură-te că ai mereu pregătit un kit menstrual în poșetă. Dacă nu știi niciodată când începe următoarea menstruație, nu știi când să ai la tine un tampon sau un absorbant, nu-i așa? Să ai întotdeauna micul tău kit salvator la îndemână te poate salva de o grămadă de situații neplăcute!

  • Polimenoree? Folosește absorbante zilnice ca să fii cu simțurile ascuțite încă de la primele semne. Când îți vine menstruația de două ori pe lună, trebuie să fii oricând gata de acțiune. Uneori scurgerile ușoare pot trece neobservate pe lenjerie, dar un absorbant zilnic îți va semnala imediat când începi să menstruezi, pentru a evita scurgerile și accidentele.

  • Flux abundent? Deși neplăcute, dereglările de flux menstrual POT fi gestionate! Nu trebuie să stai zi de zi cu grija că metoda ta de protecție nu face față. Absorbantele și tampoanele Enroush vin pe nivele diferite de absorbție, pentru a se adapta perfect corpului tău!

Alege-ți cu grijă kitul menstrual când ai ciclu neregulat, acesta poate fi cheia să fii întotdeauna pregătită.

Misiunea Enroush este să-ți ofere acces la produse menstruale doar din ingrediente naturale, cu 100% bumbac organic și zero ingrediente ascunse. Meriți să știi și să controlezi ce intră în contact cu corpul tău - și poți avea acest control chiar acum cu produsele noastre.

TOTUL despre ciclul menstrual neregulat ➤ Tipuri de dereglari menstruale ➤ Calcul ovulatie & sarcina cu ciclu neregulat ➤ Afla aici mai mult!

Întrebări frecvente

Ne dorim și sperăm că ți-am răspuns la cât mai multe întrebări în privința ciclului neregulat. Pe fiecare dintre noi ne macină unele întrebări la care cu greu aflăm răspunsul, caz în care părerea cea mai avizată o vom găsi la medicul ginecolog.

Totuși, vom încerca mai jos să răspundem câtorva dintre cele mai frecvente întrebări despre dereglările menstruale.
 


Se pot preveni dereglările menstruale? 

În perioada adolescenței, în premenopauză, după o sarcină sau când alte probleme hormonale îți afectează echilibrul, îți poate fi imposibil să previi aceste dereglări. În celelalte situații, când ai o stare de sănătate bună, iată câteva dintre practicile zilnice și ritualurile de self-care ce îți pot fi de ajutor pentru a preveni dereglările menstruale:

  • Menține un stil de viață cât mai sănătos: o dietă echilibrată și un stil de viață activ (nu antrenamente excesive) te vor ajuta să-ți păstrezi echilibrul hormonal.

  • Evită obiceiurile nocive: consumul de alcool sau tutun poate înrăutăți dereglările menstruale.

  • Abordează responsabil scăderea în greutate: dacă vrei să slăbești, fă-o gradual, cu un ușor deficit caloric, nu radical, cu diete drastice care creează dezechilibre hormonale.

  • Folosește anticoncepționalele conform indicațiilor: dacă medicul ți-a prescris anticoncepționale sau alte metode contraceptive, urmează minuțios recomandările sale.

  • Practică tehnici de relaxare: meditația, exercițiile de respirație, reducerea stresului și  odihna suficientă te pot ajuta să-ți menții echilibrul hormonal și, ,implicit, menstrual.

  • Vizitează-ți regulat medicul: consultul periodic la medicul de familie și la ginecolog sunt esențiale pentru prevenția și gestionarea eficientă a oricăror potențiale afecțiuni.
     

Ai cum să calculezi următoarea menstruație dacă ai dereglări menstruale?

Chiar imprevizibilitatea următoarei menstruații este unul dintre elementele definitorii ale unui ciclu menstrual neregulat. Este greu, chiar imposibil, să calculezi următoarea menstruație - tocmai de aceea este atât de frustrant. Totuși, dacă îți notezi pe calendar începutul și durata fiecărei menstruații, s-ar putea să poți observa câteva indicii când îi urmărești evoluția.
 

Când să faci test de sarcină dacă ai ciclu neregulat?

Dacă ai un ciclu menstrual neregulat, poți număra 4 săptămâni de la contactul sexual, sau 36 de zile de la prima zi a celei mai recente menstruații. Dacă ești însărcinată, nivelul de hCG ar trebui să fie deja suficient de ridicat încât să poți detecta sarcina cu un test. Dacă vrei să povestim mai pe larg pe marginea acestui subiect, te așteptăm să vorbim totul despre testele de sarcină pe blogul Enroush.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Ce-ar fi să primești sfaturi utile legate de menstruație plus un
DISCOUNT DE 10% pe care să îl folosești la prima ta comandă?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.