Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

9 cauze posibile pentru durerea de ovare

Durere de Ovare - 9 Cauze Posibile: Simptome, Diagnostic & Tratament

Multe femei au dureri ovariene de-a lungul vieții lor. Dacă te-ai confruntat vreodată cu asta, e normal să te îngrijorezi. Și ca să te ajutăm să înțelegi ce este și ce trebuie să faci, ți-am pregătit un articol plin de informații utile, atunci când ai dureri de ovare. 

Durere de Ovare la Ovulatie - Mittelschmerz

Durerea de ovare nu e ceva neobișnuit, dimpotrivă. Ea poate sa apară in perioada menstruației, însă nu numai: e comună și la ovulație, atunci când foliculul ovarian se rupe și este eliminat.

Simptome & diagnosticare Mittelschmerz

Deși este destul de comună, afecțiunea are un nume mai rar întâlnit: mittelschmerz. Numele provine de la cuvintele germane pentru "mijloc" și "durere". 

9 Cauze posibile pentru durerea de ovare ➤ Simptome, Diagnostic & Tratament ➤ Afectiuni care pot cauza durerea de ovare ➤ Afla mai mult!

Ovulația are loc, în general, la mijlocul ciclului menstrual, așa că este posibil să simțiți durerea cel mai mult în jurul zilei 14, în momentul în care ovulul izbucnește din ovar și ajunge în trompele uterine.

Diferite teorii explică de ce ovulația ar putea durea. O teorie este că, deoarece nu există o deschidere în ovar, ovulul trebuie să treacă prin peretele ovarului, ceea ce poate durea.

Durere de Ovare - Chist Ovarian

Atunci când durerea persistă și în afara menstruației sau ovulației, te poți confrunta cu un chist ovarian. 

Chist Ovarian - Simptome & diagnosticare

Chistul ovarian apare sub forma unor săculeti rotunzi cu lichid, care se produc in urma unor modificări la ovulație. Aceste chisturi se pot rupe, răsuci sau sângera și pot cauza dureri extreme.

In marea majoritate a cazurilor, chisturile ovariene nu genereaza simptome si pot fi tratate medicamentos. In fazele acute ale bolii sau in momentul in care se rup sau se torsioneaza, este nevoie de tratament chirurgical. Dacă durerea de ovare persistă, este recomandat să mergi la un consult ginecologic, pentru diagnosticare.

9 Cauze posibile pentru durerea de ovare ➤ Simptome, Diagnostic & Tratament ➤ Afectiuni care pot cauza durerea de ovare ➤ Afla mai mult!
Majoritatea chisturilor sunt asimptomatice și nu cauzează dureri sau complicații, însă unele din simptomele celor problematice pot fi durerea abdominală și nevoia de a urina mai des. Medicul îți poate recomanda tratament și ținerea sub observație a evoluției chisturilor. În cazuri rare, este necesară o intervenție minoră, laparoscopică, pentru a înlătura chisturile. Ginecologul îți mai poate recomanda și pilule anticoncepționale.

Durere de la Cancer Ovarian

Există mai multe tipuri de cancere ovariene care pot duce la durere ovariană, inclusiv cancerul ovarian epitelial, cancerul ovarian cu celule germinale, cancerul ovarian cu celule stromale și carcinomul cu celule mici. Deși toate sunt clasificate ca fiind "ovariene", deoarece privesc ovarele, acestea variază în ceea ce privește originea, tratamentul și diagnosticul. 

Simptome & diagnostic Cancer Ovarian

Simptomele cancerului ovarian pot include:

  • Durere de ovare severă sau mai persistentă decât disconfortul asociat cu un ciclu menstrual 
  • Balonare 
  • Dureri pelviene sau abdominale 
  • Dificultate în a mânca sau senzație de sațietate rapidă
  • Simptome urinare (urgență sau frecvență)

Un ginecolog te poate ajuta să determini cauzele durerii și să stabilească un diagnostic.

Durerea de ovare - Endometrioza

Frecventă în rândul femeilor cu vârste între 25-35 de ani, endometrioza e cauza cea mai comună a durerilor pelvine cronice. Dar ce este boala, mai exact?

9 Cauze posibile pentru durerea de ovare ➤ Simptome, Diagnostic & Tratament ➤ Afectiuni care pot cauza durerea de ovare ➤ Afla mai mult!

Endometrioza e o afecțiune cronică în care țesutul care căptușește uterul (endometrul) și fragmente de țesut asemănătoare se găsesc în afara uterului. Fragmentele de țesut se numesc și „leziuni de endometrioză” și au dimensiuni diferite; se găsesc în interiorul cavității abdominale și se pot răspândi pe parcursul unui ciclu menstrual.

Endometrioza - Simptome & diagnostic

Persoanele care suferă de endometrioză descriu durerea ca fiind mai puternică decât în mod obișnuit. Mai mult, cu timpul, durerea se poate agrava și se poate manifesta și la contactul sexual, care va fi dureros. Când spunem durere mai puternică, includem și imobilizarea la pat și durerile acute între menstre. 

Simptomele includ, așadar:

  • Dismenoreea - sau menstrele dureroase - când durerea și crampele sunt însoțite și de durere lombară și abdominală, și se poate extinde înainte și după menstră. 

  • Durerea în timpul contactului sexual

  • Durerea abdominală în timpul urinării și/sau când stai pe toaletă 

  • Sângerare abundentă și sângerări între menstre

  • Infertilitate

  • Oboseală, diaree, greață, diaree și alte simptome 

Boala Inflamatorie Pelvina (BIP)

Boala inflamatorie pelvină (BIP) este o infecție a organelor genitale la persoanele cu ovare. Aceasta poate afecta colul uterin, uterul, trompele uterine și ovarele și poate fi transmisă pe cale sexuală – însă nu este o regulă. În unele cazuri, BIP poate duce la afectarea permanentă a organelor genitale și la complicații grave, cum ar fi infertilitatea și riscul unei sarcini ectopice. 

9 Cauze posibile pentru durerea de ovare ➤ Simptome, Diagnostic & Tratament ➤ Afectiuni care pot cauza durerea de ovare ➤ Afla mai mult!

Simptome & diagnostic Boala Inflamatorie Pelvina

Cea mai frecventă manifestare și simptom al bolii inflamatorii pelvine este durerea de ovare, care poate deveni aproape permanentă. Însă nu e exclus să ai BIP fără simptome sau cu simptome care se confundă cu alte afecțiuni, precum: 

  • arsuri în timpul urinării

  • urinare frecventă

  • menstruații neregulate

  • modificări ale secrețiilor vaginale

  • durere în timpul sexului

  • febră, cu sau fără frisoane

Mai mult, dacă porți un sterilet ca metodă de contracepție acesta poate, de asemenea, să cauzeze dureri. 

Pentru diagnostic, este important să consulți medicul iar în urma unor teste vei afla ce a declanșat afecțiunea, pentru a primi tratamentul corespunzător. 

Durerea provocata de torsiune ovariana

Torsiunea ovariană se întâmplă atunci când un ovar se răsucește în jurul ligamentelor care îl țin la locul său. Acest lucru poate întrerupe alimentarea cu sânge a ovarului și poate provoca moartea țesutului ovarian. Cel mai adesea, torsiunea ovariană se întâmplă din cauza unei mase pe ovar, cauzată de:

  • un chist ovarian

  • sindromul ovarului polichistic

  • o tumoare pe ovar

Sarcina sau tratamentele de fertilitate sunt, de asemenea, factori de risc pentru torsiunea ovariană. Studii recente arată că între 8 - 15% din persoanele diagnosticate cu torsiune ovariană erau însărcinate. 

Simptome & diagnostic Torsiune Ovariana

Simptomele de torsiune ovariană pot include:

  • durere pelvină bruscă, severă, care poate iradia în abdomen, spate sau lateral

  • Greață, vărsături

De asemenea, este posibil să aveți simptome care apar și dispar în decurs de câteva zile sau săptămâni. Diagnosticul de torsiune ovariană va implica analize de laborator de sânge și urină pentru a ajuta la excluderea altor afecțiuni și, la recomandarea medicului, ecografie și/sau test de sarcină.

Sindromul restului ovarian (SRO)

Sindromul restului ovarian este prezența țesutului ovarian rezidual după ce o femeie a suferit o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unui ovar sau a ambelor ovare.

Simptome & diagnostic Sindromul restului ovarian

Semnele și simptomele sindromului restului ovarian pot include durere pelvină, o masă pelvină sau absența menopauzei după intervenția chirurgicală. Mai mult, poți avea simptome asemănătoare endometriozei, cum ar fi durere în timpul sexului, durere în timpul urinării sau al scaunului sau simptome digestive.

Pentru a diagnostica SRO, medicul tău va nota istoricul intervențiilor chirurgicale anterioare asupra ovarelor și îți va recomanda o ecografie. Diagnosticticul definitiv se face prin laparoscopie.

Durerile de ovare in timpul sarcinii

Durerea de ovare poate fi și unul din primele semne că ești însărcinată. Un semn de sarcină poate fi balonarea, pe lângă problemele digestive precum constipația și crampele abdominale. Atunci când rămâi însărcinată, nivelul de progesteron crește și poate cauza încetinirea digestiei, ceea ce duce la constipație. Crampele abdominale și durerea de ovare pot apărea însă, și în cazul menstruației, așa că e recomandat să faci un test de sarcină dacă nu ești sigură!

Ce este durerea referita de ovare - legatura cu alte afectiuni

Ovarele sunt situate în apropierea altor organe și părți ale corpului tău, așadar,poți avea dureri pelviene și ovariene cauzate de alte afecțiuni medicale. Spre exemplu, dacă ai dureri într-o parte a corpului care se datorează de fapt unei dureri într-o altă zonă, se numește durere referită.

Simptome & diagnosticare pentru Durerea Referita

Medicii încă încearcă să își dea seama de ce anume se întâmplă durerea referită! Este probabil ca durerea referită să apară din cauza modului în care nervii sunt conectați în corpul tău. O senzație de durere resimțită într-o zonă trebuie să ajungă la creier prin rețeaua de nervi, iar atunci când acești nervi se suprapun, pot cauza durere în altă locație.

Ce e de facut cand te dor ovarele? Remedii si metode de tratament: 

Deși nu există un singur tratament iar remediile care funcționează depind de la persoană la persoană (și intensitatea crampelor), poți încerca câteva metode naturale de tratament atunci când durerea de ovare te bâzâie. 

Recomandările noastre pentru ameliorarea crampelor:

9 Cauze posibile pentru durerea de ovare ➤ Simptome, Diagnostic & Tratament ➤ Afectiuni care pot cauza durerea de ovare ➤ Afla mai mult!

  • Analgezice și antiinflamatoare

  • Evitarea consumului excesiv de sare, zahăr, carne roșie, alcool

  • Hidratarea corespunzătoare

  • Suplimentele alimentare sau creșterea consumului de fructe, legume, nuci și semințe pentru vitamine și minerale. 

Cand trebuie sa te duci la medic?

9 Cauze posibile pentru durerea de ovare ➤ Simptome, Diagnostic & Tratament ➤ Afectiuni care pot cauza durerea de ovare ➤ Afla mai mult!

Dacă ai și alte simptome în afară de durerea de ovare sau bănuiești o afecțiune cum sunt cele de mai sus despre care am scris în articol, îți recomandăm să consulți un medic neapărat. Pentru că tratamentele pot fi diferite: boala inflamatorie pelvină poate necesita antibiotice, iar torsiunea de ovare este o urgență medicală!

Nu în ultimul rând, pentru că durerea de ovare și dismenoreea sunt în strânsă legătură cu sindromul premenstrual, îți recomandăm articolul nostru despre tot ce înseamnă SPM: ce este, care sunt simptomele fizice și emoționale, cum îți influențează sănătatea, care sunt cauzele și factorii de risc.

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Ce-ar fi să primești sfaturi utile legate de menstruație plus un
DISCOUNT DE 10% pe care să îl folosești la prima ta comandă?
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.