Transport gratuit pentru comenzi peste 120 RON

La menstruație —noroc sau blestem?

Cine a inventat menstruația? Nu, serios.
Vrem să știm cine e responsabil pentru toate sângerările noastre lunare. Dar ca să putem afla, hai să începem cu începutul…

Ce e menstruația?

Menstruația este sângerarea vaginală care apare lunar, în timpul căreia sânge și țesut din interiorul uterului se elimină prin colul uterin și vagin.
De obicei, menstruația:

  • apare odată la 21 - 35 de zile, media fiind de 28 de zile
  • durează între 2 - 7 zile
  • este echivalentul a 40 - 80 ml de sângeși țesut eliminat

Ciclul nu e menstruație și menstruația nu e ciclu…

În fiecare lună, prin menstruație se elimină mucoasa uterină pregătită de corpul tău să susțină o posibilă sarcină. Dacă un ovul nu e fecundat și sarcina nu apare, uterul va elimina țesutul pregătit. 

Sună complicat, dar nu e. Căci corpul tău funcționează în baza unor semnale hormonale pe tot parcursul ciclului menstrual, care poate fi împărțit în trei faze: foliculară, ovulatorie și luteală. 

În faza foliculara, sub influența hormonului de stimulare foliculara (FSH) la nivelul unui ovar, un folicul (adică o mică cavitate din ovar) va fi ales pentru ovulație. În circulație va apărea estrogenul, iar endometrul va începe să se îngroașe.

Faza ovulatorie începe cu o eliberare masivă a hormonului luteininizant (LH), iar ovulul este acum pregătit pentru a fi eliberat. Dacă în 24 de ore nu se produce fecundarea, ovulul nefecundat se va dezintegra.

După ovulatie, treci prin faza luteală. Aceasta durează în medie 14 zile (dacă nu ești însărcinată) și se încheie cu ziua 1 a următoarei menstruații: nivelul de progesteron scade și ciclul se reia.

Ți se poate schimba ciclul?

Da. După ce treci de prima menstruație, schimbările în durata sau intensitatea ciclului și menstrei sunt absolut normale, chiar și după câțiva ani. Aceste schimbări depind și de alți factori, cum ar fi:

  • Stres
  • Dietă 
  • Contracepție de urgență
  • Unele medicamente
  • Efort fizic în exces
  • Sindromul Ovarelor Polichistice
  • Afecțiuni ale glandei tiroide
  • Alte afecțiuni (polipi endometriali, fibroame uterine)

Există, de asemenea, cicluri neregulate, atunci când nu ovulezi în fiecare lună. Însă dacă schimbările sunt majore sau prea multe, cel mai indicat este să consulți un medic.
Acum că am stabilit elementele de bază, hai să povestim puțin despre ce înseamnă atunci când menstruația e un noroc sau un blestem. Așa că citește să afli mai multe!

Blestem: de ce sunt menstruațiile dureroase?

Crampele sunt o realitate. Defapt, durerile menstruale, cunoscute în termeni medicali sub denumirea de dismenoree, sunt specifice menstruațiilor. Acestea apar înaintea sau în timpul lor și pot varia în intensitate. Se estimează că între 50% - 80% de femei s-au confruntat cu dismenoree la un momentdat în viață. E și motivul cel mai comun pentru consulturi ginecologice și unul din cele mai importante motive pentru absenteism (la școală sau la job).

menstruație, crampe menstruale, absorbante organice, ciclu menstrual
Sursa foto: Pexels.com/cottonbro

Cauza directă a dismenoreei o constituie excesul de substanțe „super hormoni” care declanșează contracțiile uterului (prostaglandine) și un nivel ridicat al unor substanțe chimice implicate în reacții inflamatorii. E bine de știut că sunt două tipuri de dismenoree: primară și secundară.

Dismenoreea primară e cea mai frecventă formă de manifestare a durerilor menstruale.
Crampele acestea durează între 8 - 72 de ore. 
Durerile pot fi premenstruale (cu aproximativ două zile înainte de sângerare) sau menstruale (odată cu sângerările). Crampele pot varia în intensitate și pot fi acompaniate de stări de rău general, greață, diaree și oboseală, dureri de cap sau de spate. 

Dismenoreea secundară, o afectiune mai puțin frecventă, apare pe fondul unor afecțiuni precum:

  • Endometrioza
  • Adenomioza uterină
  • Fibroamele și polipii
  • Boala inflamatorie pelvină
  • Tulburările hormonale

Aceste dureri secundare pot apărea mai devreme în timpul ciclului menstrual și se pot extinde pe o durată mai lungă. Ele pot de asemenea deveni mai intense odată cu trecerea timpului, însoțite de un flux mult mai abundent sau dureri în timpul actului sexual. E bine să mergi la ginecolog dacă te confrunți cu dureri de acest tip.
Dar există și câteva trucuri care te pot ajuta să fii mai pe tot parcursul ciclului menstrual.

Putem să scăpăm de durerea menstruală?

Cele mai cunoscute remedii de suport în cazul crampelor menstruale sunt aplicarea căldurii și tratamentul medicamentos. Există multe alternative pe care suntem bucuroase să le împărtășim cu tine.
Deși, până la urmă, tu ești cea care știe exact ceea ce are corpul tău nevoie, în orice moment al zilei. Și înainte să intrăm în detalii, trebuie să începem prin a spune, foarte serios: tampoanele și absorbantele convenționale, non-organice, sunt de evitat. Ele sunt pline de  substanțe chimice și toxine care pot înrăutăți crampele. Deci, asigură-te că alegi tot timpul produse menstruale din 100% bumbac organic, fără coloranți chimici, clor, dioxină, sau fibre sintetice. Odată ce folosești cele mai pure ingrediente, crampele vor scădea în intensitate și frecvență.
Desigur, durerea poate fi tratată, punctual, cu medicamente analgezice antiinflamatoare, antispastice, iar medicul îți poate recomanda tratamentul potrivit.
Când ai nevoie de extra suport (sau medicamentele nu funcționează îndeajuns), încălzirea abdomenului cu o sticlă cu apa caldă / o pernă electrică sau o baie relaxantă te  vor ajuta să te destinzi și să-ți relaxezi mușchii. 
Pentru că, până la urmă, nu ar trebui să suferi la menstruația. Din contră, ea poate fi și un noroc!

Noroc: ciclul menstrual te învață mai multe despre tine

Ce înseamnă acest noroc, defapt? Toate și toți cei care menstruăm suntem unici. Nu avem neapărat aceeași experiență, dar suntem cu toții conectați și conștienți de acest proces incredibil, un proces fără de care viața umană nu poate exista. 
E extrem de important să împărtășim aceste experiențe cu alți oameni, fie că au ciclu menstrual sau nu, pentru a evoula, a învăța și a înțelege mai multe despre corpurile noastre. Iar pentru asta, menstruația în sine este extrem de importanta!
Unele studii arată că sângerarea lunară poate încetini procesul de îmbătrânire, însă, fie că este adevărat sau nu, un lucru e sigur: menstruația ne poate spune dacă hormonii noștri sunt în echilibru sau nu. Ne poate ajuta să înțelegem ce se întâmplă cu:

  • Hormonii
  • Sistemul osos
  • Glanda tiroidă
  • Metabolismul
  • Nivelul de energie
  • Starea emoțională

Ciclul tău e unic. Și e foarte important să știi mai multe despre ce înseamnă, sau cum te poate afecta în viața de zi cu zi. Sigur, se poate trăi fără menstruație: pentru unele femei este mai benefic ca aceasta să fie suprimată; spre exemplu, în cazul endometriozei. 
În orice caz, menstruația poate însemna noroc și din altă perspectivă: e o scuză bună să te ocupi mai mult de starea ta de bine și să te îngrijești!

Cum să transformi menstruația într-un ritual de îngrijire

Sunt destule lucruri care te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești starea din timpul menstruației și, evident, să scapi de crampele dureroase. Acestea pot fi practicate în fiecare zi a ciclului menstrual, ca parte a stilului de viață. Spre exemplu, ajută să:

  • Ai o dietă echilibrată, sănătoasă. Ca să reduci riscurile de inflamație în corp, ajută și suplimentele alimentare potrivite. 
  • Te hidratezi. Consumul suficient de lichide e important și poate reduce balonarea din timpul ciclului și durerile musculare.
  • Savurezi un ceai de plante. Se știe că ierburile și plantele au proprietăți terapeutice, așa că merită să încerci un ceai de mentă, mușețel, ghimbir sau fenicul?
  • Folosești doar absorbante & tampoane organice. Produsele menstruale trebuie să fie 100% organice. Cele non-organice conțin plastic și substanțe chimice care dăunează grav echilibrului hormonal. Știai că toate toxinele din produsele convenționale pot să înrăutățească crampele?

menstruație, aborbante organice, tampoane organice, abosrbante 100% bumbac organic
Sursă foto: enroush.ro

  • Încerci aromaterapia, sau masajele cu uleiuri esențiale - acestea te pot ajuta să te relaxezi foarte ușor. Alege uleiul de lavandă, cuișoare, trandafir, salvie, sau, de ce nu, fă-ți propriul mix de uleiuri!
  • Testezi uleiul CBD. Mai multe studii au demonstrat efectele antiinflamatorii, analgezice și de îmbunătățire a dispoziției în urma folosirii uleiului CBD, în special în tulburările menstruale. 
  • Fii activă. Endorfinele rezultate din exercițiul fizic pot să-ți îmbunătățească starea generală și să amelioreze durerea și crampele. Ajută să faci plimbări regulate, yoga, sau stretching.
  • Investești într-un vibrator sau o jucărie sexuală. Nu mai e o surpriză că vibratoarele stimulează circulația sângelui și oxigenează mușchii. În plus, jucăriile sexuale provoacă valuri de plăcere deci  te pot scăpa și de crampe. Deci ai doar de câștigat :P
  • Dormi mai mult. Somnul e esențial, mai ales când menstruezi. Lipsa somnului poate crește nivelul stresului, în general, dar atunci când e suficient, te ajută să îți relaxezi mușchii și să te recuperezi după crampele mai dureroase.

menstruație, crampe menstruale, absorbante organice, ciclu menstrual
Sursă foto: Pexels.com/cottonbro

Ritualurile, rutinele și remediile naturale practicate de-a lungul întregului ciclu menstrual - te pot ajuta să te sincronizezi cu propria ta menstruație și să creezi experiențe plăcute. Poți chiar să începi prin a crea un spațiu prietenos cu perioada sângerării. Însă dacă durerile tale sunt cauzate de alte probleme medicale, consultă un medic. Acesta te poate îndruma spre un tratament și îți poate da sfaturile cele mai bune.

Crează un spațiu prietenos menstruației

Fie că vorbim de acasă, la școală, sau la job, crearea unui spațiu prietenos menstruației poate să schimbe radical felul în care o percepi. Poate îmbunătăți un ritual de îngrijire și te poate ajuta să înveți mai multe despre corpul tău, să-l accepți și să militezi împotriva stigmei din jurul menstruației.
Depinde de fiecare dintre noi să ne (re)definim spațiul. Și nu este o treabă imposibilă, din contră! Doar organizarea unui coșuleț cu tampoane și absorbante acasă sau la lucru e suficient. E o practică simplă, dar care te ajută și să devii mai conștientă de alegerile pe care le faci când vine vorba de produse menstruale.
Adaugă toate acele mici lucruri care te fac să te simți mai bine: lumânări parfumate, câteva dulciuri (ar fi bine fără zahăr căci și efectele acestuia asupra organismului nu sunt din cele mai fericite), uleiuri esențiale, câteva pliculețe de ceai calmant, o sticlă sau pernă electrică șamd. Tu te cunoști cel mai bine.

Deci? Tu ce faci să te răsfeți la menstruație? Și mai ales, ce remedii alegi pentru ameliorarea crampelor? Împărtășește-le cu noi!

#laviENROUSH
Dialoguri libere, fără tabuuri
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.